Startpagina Melkvee

Nederlandse Kamer wil uitleg over steun Belgische boeren

In Nederland vragen grote partijen in het parlement de regering waarom Belgische pluimveehouders wel compensatie krijgen voor de fipronilschade, en Nederlandse kippenboeren niet. Ondertussen klaagt de Nederlandse boerenbond de voedselveiligheidswaakhond aan voor nalatigheid.

Leestijd : 2 min

Het Nederlandse parlement wil weten waarom Belgische pluimveehouders wel steun ontvangen vanwege de fipronilcrisis, en hun Nederlandse ambtgenoten niet. Opvallend is dat de regering om opheldering wordt gevraagd door drie partijen die deel uitmaken van de regeringscoalitie: de VVD, het CDA en de ChristenUnie. De VVD is als liberale partij traditioneel geen voorstander van ruimhartige steun voor bedrijven.

België trekt met de zegen van de Europese Commissie bijna 22 miljoen euro uittrekt voor gedupeerde pluimveehouders, mede door de lobby van de grote boerenorganisaties van het land. De recent aangetreden landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) verklaarde juist deze week dat Nederlandse pluimveehouders geen schadevergoeding zullen krijgen. De boeren zijn volgens haar zelf aansprakelijk voor de schade.

Het is een nieuwe lijn van de regering Rutte III. Regering Rutte II verklaarde juist dat steun onmogelijk is vanwege strenge Brusselse regels over staatssteun, maar België heeft inmiddels bewezen dat deze angst ongegrond is.

De partijen willen van minister Schouten van Landbouw weten hoe zij "het speelveld voor onze Nederlandse pluimveehouders weer gelijk gaat trekken". Kamerlid en ex-landbouwer Jaco Geurts (CDA) zegt volgens het persbureau ANP dat Schouten te snel tot een conclusie is gekomen. “We mogen onze getroffen pluimveehouders niet in de kou laten staan."

De besmetting van pluimvee met fipronil in Nederland heeft voor 65 tot 75 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken dat in oktober is gepresenteerd. Een eerdere raming van Wageningen Universiteit ging nog uit van 33 miljoen. De indirecte schade is nog veel groter. In de aansprakelijkheidsketen gaat de claim eerst van supermarkt naar handelaar of pakstation en dan van pakstation naar pluimveehouder.

De Nederlandse boerenbond LTO zet ondertussen de tegenaanval in. De NVWA, de Nederlandse tegenhanger van de FAVV, heeft in de fipronilcrisis 'nalatig en onzorgvuldig' gehandeld. Daardoor zijn pluimveehouders opgezadeld met een enorme schadepost. Dat stelt LTO in een dagvaarding tegen de Nederlandse NVWA die vandaag is verstuurd.

Fipronil is een schadelijke stof die illegaal werd toegepast bij het ontsmetten van stallen. Hoofdverdachten in de zaak zijn de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken