Startpagina Melkvee

Babyvoedingschandaal Lactalis breidt uit

Het Voedselagentschap FAVV gaat over tot een recall van in Frankrijk geproduceerde babyvoeding wegens mogelijke besmetting met Salmonella Agona. Het gaat om bijzondere voeding geproduceerd door zuivelconcern Lactalis. Begin december hebben de Franse autoriteiten signalen gekregen over jonge kinderen die ziek geworden zijn na het consumeren van melkpoeder geproduceerd, waarna het bedrijf onderzoek instelde.

Leestijd : 2 min

Lactalis behoort tot met een jaaromzet van circa 17 miljard tot de grootste zuivelbedrijven wereldwijd. Het schandaal kan het bedrijf hard raken. Behalve Frankrijk en nu ook België zijn er nog een reeks andere landen betrokken. Binnen Europa gaat het om Nederland, Spanje, Zwitserland, Griekenland, Roemenië en Slovenië. De concurrent van onder meer Milcobel en FrieslandCampina loopt dus in potentie imagoschade op.

Belangrijker dan de mogelijke imagoschade: kinderen wereldwijd lopen mogelijk een gezondheidsrisico. De recall gaat om product specifiek bestemd voor kinderen met de ziekte phenylketonurie (PKU) van het merk ‘Taranis NoPhenyl’. De risicovolle loten hebben de nummers 17C0012851, 17C0013308, LO20181003, LO20190117 en LO20190221. Het product wordt in België uitsluitend via apotheken verdeeld. De producten komen uit de Lactalisfabriek in Creon in het westen van Frankrijk.

Het FAVV heeft tot nu toe vanuit Frankrijk nog geen officiële melding gekregen via het zogeheten RASFF-systeem dat verschillende van deze producten ook op de Belgische markt verspreid zouden zijn. Een Belgisch voedingsbedrijf heeft echter het FAVV op de hoogte gebracht dat het producten van de loten heeft die mogelijk besmet kunnen zijn.

Uit voorzorg organiseert het FAVV daarom toch een onmiddellijke recall en informeert het de consumenten. Het FAVV heeft ook gevraagd om de betrokken producten meteen uit de handel te halen: wie dat niet doet, riskeert een proces-verbaal. Er zullen ook controles worden uitgevoerd om te verzekeren dat de uit de handel name effectief gebeurt.

In Azië en dan vooral China is de mogelijke salmonellabesmetting ook opgepakt in de media. China werd in 2008 opgeschrikt door een schandaal waarbij babyvoeding besmet bleek met melamine, een basisgrondstof voor kunstharsen en coatings. Verschillende kinderen kwamen om. De verantwoordelijken van een zuivelfabriek werden ter dood veroordeeld en Chinese consumenten kopen sindsdien op grote schaal in Europa geproduceerde babyvoeding.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken