Startpagina Actueel

Transformatieproject ‘De voedingsketen verduurzaamt’ haalt inspiratie uit de niche

Wat hebben Belgisch biobrood, visburgers van bijvangst, Belgische soja voor menselijke consumptie, varkens zonder antibiotica en een ophaalsysteem voor voedselresten met elkaar gemeen? Ze verhogen de duurzaamheid van de Vlaamse voedingsketen. Door te doen, maar ook door te inspireren.

Leestijd : 3 min

De voedingsketen staat onder druk: ze moet duurzamer produceren. Als antwoord op de steeds luidere roep naar meer duurzaamheid startten de verschillende schakels in de voedingsketen in 2013 het transformatieproject ‘De voedingsketen verduurzaamt’ op. In dat kader organiseerden de partners van het project vorige week een inspiratie-evenement.

‘De voedingsketen verduurzaamt’

Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgian Feed Association (BFA, het vroegere Bemefa), Comeos, Fevia Vlaanderen, Unizo en Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) vingen vijf jaar geleden het project ‘De voedingsketen verduurzaamt’ aan om de Vlaamse voedingsketen om te vormen tot een duurzaam systeem.

De verschillende schakels in de voedingsketen doorlopen samen het transformatieproject ‘De voedings- keten verduurzaamt’.
De verschillende schakels in de voedingsketen doorlopen samen het transformatieproject ‘De voedings- keten verduurzaamt’.

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) steunde het initiatief twee jaar lang. Nu verleent het Departement Landbouw en Visserij nog financiële steun. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO kreeg de opdracht een systeemanalyse uit te voeren op de voedingsketen, als een stand van zaken en een nulmeting. Vervolgens distilleerden de onderzoekers daar een actieplan uit. Een communicatiebureau verwerkte die aanbevelingen ten slotte in een communicatiestrategie. In eerste instantie gebeurt de communicatie naar de eigen achterban, op termijn viseren de partners ook de consument.

Inspireren en aanmoedigen

“We hebben een duidelijke roadmap ontwikkeld, dat blijft onze leidraad”, beklemtoont Pieter Verhelst van Boerenbond. “Binnen dat kader willen we inspiratie geven, en verschillende actoren aanmoedigen om samen aan tafel te gaan zitten en te praten over oplossingen voor meer duurzaamheid.” Die oplossingen denken de partners vooral te vinden in de niche.

Het project is dan ook op zoek naar goede voorbeelden. “We hebben een oproep gelanceerd voor praktijkgerichte experimenten met samenwerking over de keten heen. Daaruit kozen we vijf action labs. Na twee jaar hebben deze action labs tot een concreet resultaat geleid, met een duidelijke impact. Dat zijn niet alleen inspirerende projecten, we halen er ook waardevolle lessen uit”, vertelt Verhelst.

‘Action labs’

Aan drie action labs werkten landbouwers mee. Hierover leest u in de kaderstukken. Verder vertelde Caroo Torfs van sociale ondernemerskoepel Komosie over het Schenkingsbeurs-platform dat ze implementeerden in de procedures van een tiental Carrefour hypermarkten. Het personeel scant nu dagelijks de overschotten in, en kopieert die data naar de Schenkingsbeurs-database. Vrijwilligers van voedselbedelingsorganisaties halen vervolgens de dagoverschotten volgens een schema op. Hier zorgde onbegrip vaak voor problemen. “Het duurt even om elkaar te leren kennen en op elkaar afgestemd te raken”, verklaart Torfs.

DSC_0163

Maarten Du Bois van Visgro, de vereniging van visgroothandelaren, richt zijn pijlen eveneens op voedselverspilling. Hotelscholen, reders, de Vlaamse visveiling, VLAM, hogeschool Vives en anderen ontwikkelden samen de ‘Pretty Girl’ visburgers, gemaakt van onverkochte vis op de veiling. Zij worstelen vooral met de hoge arbeidskosten.

Concrete resultaten

De vijf action labs ontvingen elk € 17.500 bij de opstart, en nog eens € 7.500 na evaluatie. Vlaams minister Joke Schauvliege maakte er € 100.000 voor vrij, de rest komt van de partners in de keten. Sinds de opstart van het verduurzamingstraject is het de tweede keer dat de partners zulke action labs organiseren.

Dankzij deze initiatieven kan ‘De voedingsketen verduurzaamt’ concrete resultaten voorleggen. Anders valt moeilijk te zeggen of en hoe sterk de keten vooruitgang maakt. Al vormt de systeemanalyse een nulmeting, het is té ingewikkeld en tijdrovend om de impact van het koepelproject te gaan meten. Verder laat de communicatie naar de consument, onder meer via een website die aanspreekt, op zich wachten.

Aan de andere kant is samenwerking over de gehele keten nu eenmaal niet vanzelfsprekend. Zoals Verhelst zei: “We hebben ook minder tastbare, maar eveneens belangrijke resultaten geboekt, zoals vertrouwen in de keten, een gemeenschappelijke taal en samenwerking in denkprocessen.”

DC

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken