Startpagina Akkerbouw

Akkerbouw

Akkerbouw

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Boeren mét de natuur in de schaduw van Zaventem

Voor akkerbouwer Rudi Claessens is het enigszins ‘apart’ boeren. Zijn boerderij ‘Agrro Vuerenkouter’ ligt vlak naast het op- en afrittencomplex van de E40 in Sterrebeek én het gros van de velden ligt in de omgeving van Zaventem.

Eerste ziektewaarnemingen in graanvelden gedaan

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) deed afgelopen week zijn eerste waarnemingen richting ziekteaantasting van het graangewas. Hiernaast zien ze een spreiding in het ontwikkelingsstadia van de wintertarwe.

Laatste tips alvorens aardappelen te poten

Het poten van aardappelen is regionaal al gestart of staat er weldra aan te komen. Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), nu Viaverda, geeft nog enkele tips mee voor de aardappeltelers.

Meest gelezen

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.

Hoge vraag naar vlas remt lichtjes af

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) deed in zijn recente marktberichten een analyse van de vlasmarkt tot en met februari 2024. Hun eerste opmerking is dat de tendens die ze sinds september 2023 zagen, nu lichtjes lijkt af te remmen.

Samen- of onderzaai van gras bij (korrel)maïs

Hoe later het oogsttijdstip van de kuilmaïs, hoe moeilijker het wordt om een geslaagde groenbedekker te laten ontwikkelen. Dit probleem wordt alleen maar groter na de oogst van korrelmaïs. Vroegere maïsrassen zijn een optie, maar ook hier botst men op limieten. Is samen- of onderzaai een oplossing?