Slim wieden voor bioboeren

Akkerbouw

Tijdens de Werktuigdagen zal er telkens om 14.30u een demonstratie te volgen zijn omtrent mechanische onkruidbestrijding, dit in samenwerking met Inagro. Over machines voor mechanische onkruidbestrijding bestaan nog veel twijfels. Maar de voorbije vijf jaar zijn die fors verbeterd, stelt Lieven Delanote, expert mechanische onkruidbestrijding bij Inagro. En boeren hoeven die ook niet altijd zelf aan te kopen: soms blijkt een samenwerking met een loonwerker meer mogelijkheid te bieden.

Phytofar stelt dat een landbouw zonder chemische middelen een illusie is, zelfs voor de biolandbouw.

Phytofar verwerpt kritiek Test Aankoop

Actueel

Phytofar verwerpt de oproep van Test Aankoop om pesticiden uit te faseren. Een landbouw zonder gewasbeschermingsmiddelen is volgens de organisatie niet mogelijk. “Zonder gewasbeschermingsmiddelen, gaan we terug in de tijd, met ziekten en plagen en handenarbeid en onbetaalbaar voedsel”, aldus Sigrid Maebe van de organisatie.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans, afkomstig uit de fruitstreek, is fel tegen patenten op groenten en fruit. Op de foto links federaal landbouwminister Denis Ducarme.

Europees Parlement zegt nee tegen patenten groenten en fruit

Groenten

Patenten op groenten en fruit moeten verboden worden, zo oordeelt het Europees Parlement in een resolutie die vandaag werd aangenomen. De resolutie is niet bindend maar wordt gezien als een belangrijk statement aan het Europees Octrooibureau, dat over de kwestie zal beslissen. Europees Parlementslid Hilde Vautmans stemde voor de resolutie en vindt dat het Europees Octrooibureau voor eens en voor altijd duidelijkheid moet geven.

Maïsoogst van start

Maïs

De hakselaars en hakselkarren verschijnen in het verkeer en op het veld, vooral in de Kempen. Vanaf begin volgende week verwachten we een sterke toename in oogstactiviteit.

De eerste suikergehaltes die in Nederland worden opgetekend, zien er behoorlijk uit.

Suiker Unie begint met 15,9% suiker, 8% tarra

Bieten

Het eerste weekgemiddelde van de bietencampagne 2019/20 van Suiker Unie komt uit op een behoorlijk suikergehalte van 15,9%. De gehaltes lopen uiteen van 14% tot ruim 17%. Vanwege droge oogstomstandigheden is het tarraniveau van dik 8% laag te noemen. In België start de Tiense Suikerraffinaderij op 23 september de bietenontvangst in Tienen. Deze week kwamen de eerste bieten al in Longchamps.

Bescherm je gewas tot volledige loofdoding

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert om nog ‘groene’ percelen verder te beschermen. De regen van de voorbije dagen zorgde immers voor een grotere kans op infectie.

Eén van de belangrijkste ingrepen in versie 3.0 is de grondige herwerking van de eisen voor het water dat gebruikt wordt in voor-oogst en na-oogst activiteiten.

Versie 3.0 van de Vegaplan Standaard op komst

Akkerbouw

Naar aanleiding van de goedkeuring van de Sectorgids G-040 v4.0 door het FAVV publiceert Vegaplan versie 3.0 van de Vegaplan Standaard voor Primaire Plantaardige Productie. Vegaplan, die verantwoordelijk is voor het administratief beheer van de Vegaplan Standaarden en Sectorgidsen, staat hiervoor in nauw overleg met bevoegde overheden, afnemers en landbouworganisaties.

Als tractoren de weg op gaan is het meenemen van modder onvermijdelijk. Met een campagne wil West-Vlaanderen enerzijds de vervuilers wijzen op het voorkomen van modder op de weg en anderzijds weggebruikers waarschuwen door aangepaste signalisatie.

Signalisatieborden waarschuwen voor modder op de weg tijdens oogstseizoen

Akkerbouw

"Modder op de weg", een sensibiliseringscampagne van de provincie West-Vlaanderen, gaat maandag 16 september opnieuw van start. De campagne werd enkele jaren geleden opgestart na een reeks zware verkeersongevallen door vervuilde wegen tijdens de oogstperiode. "Modder op de weg" is ondertussen aan zijn 19de editie toe.

Bezoek aan een proefveld gewijd aan onkruidbestrijding in de bietenteelt in Ophain.

FMC doet zijn intrede in België

Akkerbouw

Het bedrijf FMC is de vijfde speler wereldwijd en is volledig gewijd aan de bescherming van planten. Het verschijnt rechtstreeks op de markt onder de naam FMC België, gevestigd in Braine-l’Alleud, om het bedrijf en zijn brede assortiment van producten onder de aandacht te brengen.

Bij de rassenkeuze zijn, voor wat de korrelopbrengst betreft, onder andere de regelmatigheid van het ras over de diverse proefplaatsen binnen hetzelfde jaar belangrijk.

Rassenonderzoek wintertarwe 2019

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen acht rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2018-2019.

Belgapom-notering blijft ongewijzigd

Aardappelen

Belgapom deed op 13 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Frutova brengt verkopers en eindklanten rechtstreeks met elkaar in contact om zo de overstocks en overproductie weg te werken

Nieuw onlineplatform Frutova veilt overschotten van groenten en fruit

Groenten

Met de nieuwe veilingwebsite Frutova willen de twee oprichters overproductie en overstocks van groenten en fruit tegengaan. “Het is onze missie om te gaan voor 'zero-waste' van groenten en fruit in de wereld”, zeggen ze.

Het rooien was een erg stoffig gebeuren.

Aandacht voor bewaring en alternatieve middelen

Aardappelen

De aardappelbeurs PotatoEurope ging vorige week na drie jaar op verplaatsing weer door in België, in Kain. Met 10.360 geregistreerde bezoekers, werd de grens van de verwachte 10.000 nipt, maar mooi overschreden. Samen met voorzitter Johan Colpaert van het organiserende Fedagrim blikten we terug op de vorige editie.

VELT en Vogelbescherming Vlaanderen lieten 95 nesten uit tuinen testen op de aanwezigheid van pesticiden.

Vogelbescherming treft 36 verschillende pesticiden aan in jonge dode mezen

Actueel

Tussen eind maart en midden juni zijn er in Vlaanderen en Brussel 4.516 dode mezenjongen in nesten gemeld en in de dieren zijn in totaal 36 verschillende pesticiden aangetroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vogelbescherming Vlaanderen en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). "Opmerkelijk is dat we in 89 van de 95 onderzochte nesten DDT ontdekten, hoewel het gebruik daarvan sinds 1974 verboden is", zegt Geert Gommers, pesticidenexpert bij VELT.

Een serie Franse steden vindt dat er ruimere afstanden tussen woningen en sproeizones moeten gelden.

Parijs en vier andere Franse steden verbieden gebruik van pesticiden

Akkerbouw

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben donderdag een verbod op het gebruik van pesticiden op hun grondgebied aangekondigd, in de hoop "de wet te doen veranderen". De aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale afstanden die tussen woningen en de sproeizones moeten gelden.

Een ‘artist impression’ van de te bouwen fabriek

Aviko bouwt frietfabriek in België

Economie

Aviko bouwt in Poperinge een compleet nieuwe fabriek voor diepgevroren friet en aardappelvlokken. De fabriek krijgt een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. De producten zullen worden verkocht in West-Europa maar ook Azië en Zuid-Amerika. De frietfabriek komt bovenop een hele serie grote investeringen in de sector.

Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33% DS.

Hoog tijd om je maïsoogst voor te bereiden

Maïs

Op donderdag 5 september werden opnieuw stalen genomen op de verschillende locaties van het LCV-netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs. Het is nu stilaan aftellen naar de oogst.

Het verschil in insporingsdiepte is duidelijk zichtbaar. Links: na passage van trekker + aanhangwagen op lage bandenspanning.  Rechts: na trekker + aanhangwagen op hoge bandenspanning.

Minder bodemverdichting met de juiste machine

Akkerbouw

Een gezonde bodem krijgen of behouden, daar zijn verschillende manieren toe. Zo moet de landbouwer rekening houden met bodembewerking, maar het gebruiken van de juiste machine is er onlosmakelijk mee verbonden. In het kader van het Interregproject ‘Leve(n)de Bodem’ legde KBIVB een proef aan in Huldenberg.

Op vijf demonstratie-eilanden konden men in totaal meer dan 20 demo’s volgen. De thema’s bodem, bemesting en gewasbescherming stonden centraal tijdens ‘Inagro te velde’.

‘Inagro te velde!’ lokte meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele

Akkerbouw

Op de demodag ‘Inagro te velde!’ bundelde Inagro zijn innovaties en adviezen op één tijdstip en één locatie. Naast inspiratie bood de dag ook concrete, praktische tips voor bodem, bemesting en gewasbescherming.

Aardappelopbrengsten liggen in 2019 lager dan het vijfjarig gemiddelde, maar ruim boven ‘rampjaar’ 2018.

NEPG: aardappeloogst iets boven vijfjarig gemiddelde

Aardappelen

De aardappeloogst in de vijf belangrijkste Europese productielanden zal uitkomen tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat raamt aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) op basis van proefrooiingen. De oogst ligt daarmee 3% boven het vijfjarig gemiddelde en 12% boven een jaar geleden. De groei is gevolg van een groter areaal.