Platform ‘ Aquapedia’ bundelt duurzame watermaatregelen voor de land- en tuinbouwsector

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meOnderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent hebben een potentiële nieuwe biostimulant geïdentificeerd voor gewassen die lijden aan zoutstress.
Heel wat landbouwers houden tijdens de drukke veldwerkzaamheden in het voorjaar al rekening met de aanwezigheid van kievitsnesten op hun akkers.
Waterkers, die passie geef je door van generatie op generatie. Althans, dat vertelt Frank Vansimpsen uit eigen ervaring. “Elke week maak ik wel iets klaar met waterkers. Mijn kinderen zijn zot van de stoemp met waterkers”, vertelt hij. Toch zijn er andere manieren om het te gebruiken dan alleen in de keuken. In 2012 kwam het eerste en enige waterkersbiertje op de markt, La Cress.
Dit jaar werd in België reeds de tiende driejaarlijkse keuringscyclus voor spuittoestellen opgestart (2023-24-25). Tijd om de evolutie van het spuitmachinepark te schetsen voor wat betreft de veldspuiten.
De voorbije maand bemonsterde de Bodemkundige Dienst van België (BDB) heel wat tarwe- en gerstpercelen voor het opstellen van bemestingsadviezen. Uit de bodemanalyses blijkt dat de nitraatvoorraden gemiddeld relatief laag zijn, al zijn hier ook zeer grote verschillen tussen percelen waar te nemen.
DCM krijgt een noodtoelating om Tutavir te verdelen in de Belgische tomatensector en beantwoordt hiermee de vraag van de Belgische tomatenkwekers. Tutavir vmaganaf 15 maart 2023 gedurende 120 dagen gebruikt worden tegen Tuta absoluta (tomatenmineermot) in de tomatenteelt, onder bescherming in België.
Sinds dit jaar zijn er een aantal nieuwe maatregelen van kracht binnen de IPM-checklist. Met deze maatregelen wil de overheid de waterkwaliteit verbeteren (door o.a. puntvervuiling en drift te beperken/voorkomen) en de verdere verspreiding van een aantal schadelijke onkruiden (o.a. knolcyperus en doornappel) een halt toeroepen. In dit artikel gaat het Departement Landbouw en Visserijper in op de nieuwe maatregelen.
Langere droogteperiodes en hevigere regenbuien zorgen ervoor dat land- en tuinbouwbedrijven zich moeten aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Water is niet altijd voorradig, maar wel altijd noodzakelijk voor een succesvolle teelt. Om hun bedrijfsvoering aan te passen, kunnen land- en tuinbouwers een beroep doen op de Waterpeilers, waterexperten uit het Europese Life ACLIMA-project.
Naar jaarlijkse gewoonte presenteerde Ilse Eeckhout tijdens de PCA-dag de kostprijsanalyse van de aardappelteelt in het voorbije jaar. Daarnaast blikte ze vooruit op het komende seizoen.
Telers van bladgewassen in vollegrond kampen de laatste jaren met meer productieverliezen, veroorzaakt door grondgebonden ziekten en schimmels. Dat is niet anders in de teelt van dicht gezaaide gewassen, zoals veldsla. Maar omschakelen naar hydrocultuur, zoals gebeurt in de teelt van kropsla, blijkt niet evident.