Startpagina Akkerbouw

Akkerbouw

Akkerbouw

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Aboneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Rusland wil kunstmest exporteren via Oekraïense haven Odessa

Vladimir Poetin wil Russische kunstmest via de haven van het Oekraïense Odessa exporteren. Dat heeft de Kremlinleider gezegd tijdens een ontmoeting met Dmitri Mazepin, eigenaar en voorzitter van kunstmestproducent Uralchem, aldus staatspersbureau Interfax.

Nieuw platform optimaliseert nutriëntenmanagement in de Europese Unie

Op 1 september 2022 ging het Nutribudget-project van start. De projectgroep wil een geïntegreerd platform ontwikkelen voor nutriëntenbeheer dat bijdraagt aan het optimaliseren van het nutriëntengebruik in verschillende landbouwproductiesystemen en regio's in Europa. Zo wil men vervuiling en het verlies aan nutriënten verminderen.

Gent wil landbouwgrond toch aan Huts verkopen

Het Gentse stadsbestuur wil naar cassatie trekken om de nietigverklaring van de verkoop van 79 percelen van het Gentse OCMW aan de Antwerpse industrieel Fernand Huts ongedaan te maken. Dat bleek op 21 november tijdens de commissie Algemene Zaken. In 2016 werden de gronden in één lot verkocht aan de topman van Katoen Natie voor 17,5 miljoen euro. Maar de percelen waren volgens een taxatieverslag ruim 20 miljoen euro waard en de transactie lijkt daarom op verdoken staatssteun.

Vlaams-Brabant verdeelt witloofboxen in scholen

Kinderen en witloof. Het is zelden een geslaagde combinatie. Daar wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met honderden enthousiaste leerkrachten, verandering in brengen. In totaal bestelden Vlaams-Brabantse leerkrachten de voorbije weken 950 witloofboxen waarmee ze zelf witloof zullen telen in de klas.

Meest gelezen

Innovaties doorheen de aardappelketen worden zichtbaar door de Innovation Tour

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (onder wie ook een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom-beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Bladluisaantasting in wintergranen blijft stabiel

De bladluisaantasting bleef afgelopen week gemiddeld stabiel, maar breidde lokaal nog verder uit. Dat meldt het Landbouwcentrum Grangen (LCG) na bladluistellingen van 14 tot en met 16 november op 36 Vlaamse waarnemingspercelen, 22 percelen wintergerst en 14 percelen wintertarwe.

Aardappelrassen: een tipje van de sluier, kies wijs!

Elk jaar worden heel wat rassen beproefd om alternatieven te bieden naast de alom bekende rassen Fontane en Innovator. Op verschillende locaties, zoals in Kruisem, worden zo proeven met late friet-rassen en chipsrassen aangelegd en met elkaar vergeleken. Belangrijke parameters blijven opbrengst, kwaliteit, vroegrijpheid, aaltjesresistentie en de gevoeligheid voor metribuzin. We geven hier een overzicht voor de aardappelboer.

Plate de Florenville: weinig geteeld, uitzonderlijke smaak

Als je één bijzondere aardappel moet opnoemen, zeg dan Plate de Florenville. Het is de enige Belgische aardappel die het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ kreeg van Europa. Slechts 3 telers in de Gaume-streek houden zich bezig met deze bijzondere aardappel.