Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Veeteelt

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

De druk van bladluizen is momenteel hoog, aldus LCG.

Aantasting door bladluizen blijft zeer hoog

Granen

Wintergranen worden nog steeds in hoge mate aangetast door bladluizen en de druk breidde afgelopen week nog lichtjes verder uit, aldus het Landbouwcentrum Granen (LCG). Het is volgens de organisatie absoluut noodzakelijk alle percelen wintergranen die niet (meer) beschermd zijn tegen bladluizen te controleren van bij de opkomst en voor het ingaan van de winter op de aanwezigheid van bladluizen. Zeker wanneer het weer aanhoudend zacht blijft.

Bij wintertarwe zijn de eerste symptomen van een najaarsinfectie meestal pleksgewijs in het perceel (in haarden) zichtbaar na de winter als een geelverkleuring van de bladtoppen.

Wintergranen zijn zwaar aangetast door sterk toegenomen bladluizen

Granen

De aantasting door bladluizen is momenteel op veel percelen al heel hoog en is nagenoeg overal sterk toegenomen in vergelijking met vorige week. Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen roept om tot controle en waar nodig ook behandeling.

Bladluizen kunnen het bladvergelingsvirus overbrengen. De bladluisaantasting kan onder de huidige gunstige weersomstandigheden zeer snel toenemen.

Al zeer hoge bladluisaantastingen in wintergranen

Granen

De aantasting door bladluizen in wintergranen is momenteel (21-22 oktober 2019) op veel percelen al hoog. Het Landbouwcentrum Granen (LCG) adviseert de percelen goed te controleren en in te grijpen waar nodig.

Elk ras zijn kwaliteiten

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen drie rassenproeven op spelt ingezaaid tijdens het seizoen 2018-2019.

Bij de rassenkeuze zijn, voor wat de korrelopbrengst betreft, onder andere de regelmatigheid van het ras over de diverse proefplaatsen binnen hetzelfde jaar belangrijk.

Rassenonderzoek wintertarwe 2019

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen acht rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2018-2019.

APS Synflow Hybrid zet het succesvolle concept van een combinatie van een tangentiële dorsinstallatie met een voorversneller en een axiale restkorrelafscheiding voort n de Lexion 7000 en 8000.

Tweede generatie Lexion van Claas maakt indruk

Nieuws van maatschappijen

Midden juli stelde de firma Claas trots de tweede generatie van zijn befaamde Lexion maaidorsers voor op een akkerbouwbedrijf in buurt van Blois (Frankrijk). Met zeven hybride en zeven schuddermodellen met een motorvermogen tussen 313 en 790 pk is een ruim gamma beschikbaar om te voldoen aan alle eisen van de gebruikers inzake prestaties en strokwaliteit.

Opbrengstresultaten wintergerst 2019

Granen

In 2019 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen in het Vlaams Gewest 5 rassenproeven op zesrijige wintergerst aangelegd.

De werking van de geteste herbiciden varieerde sterk.

Mooie BASF-percelen door efficiënte herbiciden en fungiciden

Nieuws van maatschappijen

Al het zevende jaar op rij legde BASF veldproeven aan op het proefplatform op de boerderij van de familie de Theux - de Meylandt in Mignault. In tarwe, gerst en bieten werden verschillende middelen, in combinaties of solo, naast elkaar gelegd om te vergelijken. Of het nu om fungiciden, herbiciden of groeiregulatoren gaat, BASF bleek bij elk probleem wel een advies in petto te hebben.

Waar ABN Amro voor maïs een prijsstijging verwacht, wordt voor tarwe stilstand of achteruitgang voorspeld.

Markten volatiel door handelsconflict en weer

Economie

De graanmarkten zijn door het handelsconflict tussen de VS en China zeer beweeglijk, aldus senior-econoom Casper Burgering van ABN Amro. Hij ziet de prijs van sojabonen en maïs in 2019/20 toenemen, maar de prijs van tarwe door een uitzonderlijk grote voorraad eerder stabiel blijven tot dalen.

De velden lagen er prachtig bij onder het stralende zonnetje.

Proefhoeve Bottelare focust op rassen en onkruidbestrijding in het veld

Granen

De proefhoeve in Bottelare staat er ondertussen voor bekend een hele resem proeven aan te leggen met actuele waarde. Dit jaar stonden de onderzoekers stil bij verschillende graangewassen. Vezelhennep kan door de groeiende belangstelling echter niet ontbreken. De rode draad zijn de rassenproeven, die met het veranderende klimaat zeker op het programma blijven staan.

De taak van Walagri is de landbouwers, zoals Jolly  Ferdinand,  begeleiden in het teeltproces. Foto:

Het populairste koekje duurzaam geproduceerd

Granen

Nieuw is het niet, opmerkelijk is het wel. Eén van ‘s werelds grootste snackbedrijven, Mondelez International, riep Harmony in het leven. Dit is een programma dat ervoor moet zorgen dat landbouwers duurzame landbouwpraktijken volgen in de tarweteelt. Deze tarwe belandt uiteindelijk in de producten van Mondelez International. Om dit Harmony-programma in goede banen te leiden, werkt het bedrijf samen met Walagri, een merk van Arvesta, maar ook landbouwers, molenaars en coöperatie CZAV. Walagri helpt de landbouwers om de juiste beslissingen te nemen.

Op de Pibo-velden waren er zeven nieuwe gerstrassen te spotten.

Onbevangen blik op tarwe- en gerstrassen

Granen

Op de Pibo-campus in Tongeren viel er weer heel wat te bezichtigen dit jaar. Granen, suikerbieten, cichorei,... het kwam allemaal aan bod. In dit artikel vestigden we de focus op de graanrassen. Welke zijn gevoelig voor ziekten en plagen? Of gewoon: welke haalden de grootste opbrengst? We vatten het voor u samen.

De ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen oogst 2019 blijven grotendeels  onveranderd. Foto:

Ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2019

Granen

De ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2019 werden onlangs gepubliceerd door Synagra, het nationaal syndicaat van de handel in granen en andere landbouwproducten.

Dit jaar bepaalt de weerstand tegen gele roest of een ras een topper blijkt.

Roest speelt vertrouwde rassen parten in rassenproef wintertarwe en spelt te Huldenberg

Granen

“De gele roest slaat hard toe dit jaar. Een aantal vertrouwde rassen valt door de mand, enkele nieuwe worden meteen afgevoerd. We zien ook rassen die nieuw zijn en sterk scoren”, vat Alain Vandaele, medewerker bij Inagro, de rassenproeven wintertarwe en spelt op het bedrijf van de familie Vanacker in Huldenberg samen.

Jean-Luc Lamont van het departement Landbouw en Visserij bespreekt de gerstrassen op het proefveld van Huldenberg.

Rassenproeven gerst te Huldenberg: Dag neonics, hallo dwergvergelingsvirus

Granen

Zaaizaadontsmettingen met neonicotinoïden vallen weg. Daarom moet een gerstras dit jaar bestand zijn tegen het door bladluizen overgedragen dwergvergelingsvirus, wil het indruk maken op een proefveld. Daarnaast valt ook de stabiele, goede prestatie van hybriderassen op.

Het grootste deel van de tarwepercelen staat momenteel in bloei. Op een kwart van de waarnemeningsvelden van het LCG werd de schadedrempel voor bladluizen bereikt.

Toename van aantal bladluizen in wintertarwe

Granen

Volgens het Graanbericht van het Landbouwcentrum granen (LCG) van deze week zijn de huidige weersomstandigheden ongunstig voor de ontwikkeling van plaaginsecten.

Jonge overnemer Simon Colembie teelt biologische soja voor menselijke consumptie.

Akkerbouwer uit Kruisem teelt soja voor vleesvervangers van Bio-Planet

Granen

Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, pakt sinds kort uit met vier nieuwe vleesvervangers op basis van soja. Het bijzondere aan die soja is dat ze op een akker in de Vlaamse Ardennen tot stand kwam, volgens de regels van de biologische teelt. De Brugse producent van vegetarische producten, La Vie Est Belle, maakte er twee soorten spreads en twee burgers van.

Bruine roest op wintertarwe

Sterke uitbreiding van bruine roest in wintertarwe, meldt LCG

Granen

In haar graanbericht over de toestand van de wintertarwe op 3 en 4 juni waarschuwt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) vzw voor de uitbreiding van bruine roest. In het algemeen is de bladluisdruk beperkt.