Wintertarwe en wintergerst beproefd in Tongeren

Granen

Voor het eerst sinds 3 jaar ging er terug een fysiek proefveldbezoek door aan de Pibo-campus in Tongeren. Damien Xhonneux, coördinator, gaf bij de verwelkoming aan dat we ook na Covid-19 nog in turbulente tijden zitten.

Oekraïne werkt aan mobiele silo’s om graan op te slaan.

Hoeveelheid geblokkeerd graan in Oekraïne kan nog verdrievoudigen

Granen

De Oekraïense premier Denys Sjmyhal liet weten dat Oekraïne door de blokkering van de havens aan de Zwarte Zee meer dan 23 miljoen ton graan en oliezaad niet kan uitvoeren. Het ministerie van Landbouw zou nu ook aan de installatie van mobiele silo's werken, om de opslagcapaciteit met 10 tot 15 miljoen ton te verhogen.

Het is belangrijk je graangewassen goed te monitoren.

Blijf je wintergranen monitoren

Granen

In het stadium van de wintergranen nu is het aangeraden velden te blijven opvolgen. Er is lichte uitbreiding van gele roest en bladseptoria, en ook voor bladluizen werd op sommige plaatsen een hogere druk waargenomen.

Rusland moet de veilige export toestaan van graan dat in de Oekraïense havens ligt opgeslagen.

VN-chef roept Rusland op Oekraïense graanexport vrij te geven

Granen

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft Rusland woensdag opgeroepen de blokkade van de graanexport uit Oekraïne op te heffen. Aan het Westen vroeg hij om Russische meststoffen toe te laten op de wereldmarkten. Zo kan de wereldwijde voedselcrisis doeltreffend worden aangepakt.

Waar 3 weken terug de T1-bespuiting is gezet, mag nu gedacht worden aan het inplannen van de T2.

Gele roest breidt uit in wintertarwe

Granen

Op basis van wat het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) begin deze week had aan waarnemingen zien ze een lichte uitbreiding van gele roest in wintertarwe. Dit gebeurde weer vooral op de gevoelige rassen die al zwaar aangetast waren.

Er wordt nu slechts 1,5 mio Mt tarwe per maand geëxporteerd uit Oekraïne. Er is een corridor naar de zeehavens gewenst om de voorraden te verspreiden over de wereld

Beperkt graantransport mogelijk volgens Indiase regering

Granen

De regering van India laat dan toch de export van tarwe in beperkte mate toe. Dat raakte dinsdag 17 mei bekend. Vrijdag 13 mei had de regering nog beslist dat alle export van tarwe verboden zou worden door de beperkte productie door de aanhoudende hittegolf en prijsstijgingen in het land.

Op de Europese markten moet 435 euro per ton worden betaald voor tarwe.

Tarwe is nog nooit zo duur geweest

Granen

Op de Europese markten moet 435 euro per ton worden betaald voor tarwe. De nieuwe recordprijs volgt op de aankondiging door India om de uitvoer van tarwe te verbieden.

De G7 gaat helpen om graan en maïs uit Oekraïne te exporteren.

G7 wil Oekraïne helpen bij uitvoer van oogst

Granen

De ministers van Landbouw van de G7 willen Oekraïne helpen landbouwproducten te exporteren. Het land zit namelijk met enorme hoeveelheden aan onder meer graan en maïs die wegens de Russische invasie het land niet uit kunnen. “De Russische president Vladimir Poetin gebruikt honger als oorlogswapen”, klinkt het bij de G7.

Droogte, overstromingen en hittegolven in de VS, Europa en India vormen een nieuwe bedreiging voor de wereldwijde voedselbevoorrading.

Tarweprijs op hoogste peil sinds 2008

Economie

De prijs voor zomertarwe heeft op de beurs van Minneapolis in de VS het hoogste niveau bereikt sinds 2008. De zware regenval in delen van Noord-Amerika heeft de zaaiactiviteiten ernstig vertraagd.

Nu heel wat Oekraïense havens zijn geblokkeerd door de oorlog, wordt onder meer Roemenie een exporthub voor graan. De EU mikt op transport via het spoor.

Europa helpt Oekraïne graan het land uit te krijgen

Actueel

De Europese Commissie deed op 12 mei een reeks voorstellen om Oekraïne te helpen zijn graan en andere landbouwproducten het land uit te krijgen. Door de Russische inval en de blokkade van de Oekraïense havens zijn reusachtige flessenhalzen ontstaan die wereldwijd de voedselzekerheid bedreigen.

India meldt zich als potentiële grote tarwe-exporteur, maar is het logistieke apparaat in India voldoende uitgerust om deze grote hoeveelheden exporttarwe te verwerken?

Weer en geopolitieke toestand bepalen de voedermarkten

Economie

Op heel wat plaatsen in de wereld heeft het weer een ongunstige impact op enerzijds de zaai en anderzijds de oogst van gewassen. Daarnaast beïnvloedt de oorlog nog steeds de tendenzen.

Gele roest breidde afgelopen week uit naar de bovenste bladlagen.

Gele roest breidt verder uit

Granen

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners voerde begin deze week terug waarnemingen uit in wintertarwevelden. Hun voornaamste conclusie is dat gele roest veel voor komt en verder uitbreidt.

Rusland heeft in de bezette gebieden in het zuiden en oosten van Oekraïne honderdduizenden tonnen graan gestolen.

Rusland heeft honderdduizenden tonnen graan gestolen

Granen

Rusland heeft in de bezette gebieden in het zuiden en oosten van Oekraïne honderdduizenden tonnen graan gestolen. Dat bericht kwam afgelopen weekend uit Kiev.

Miljoenen tonnen graan die nodig zijn voor wereldwijde voedselhulp, zitten geblokkeerd door de Russische inval in Oekraïne.

Miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne

Granen

Miljoenen tonnen graan die nodig zijn voor wereldwijde voedselhulp, zitten geblokkeerd door de Russische inval in Oekraïne. “Momenteel zit bijna 4,5 miljoen ton graan vast in Oekraïense havens en op schepen.” Dat zegt de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Duitsland, Martin Frick.

In de wintergranen werd gele roest, witziekte en bladseptoria waargenomen.

Gele roest en witziekte breidden uit in

Granen

Deze week werden op 26 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. Gele roest en witziekte breidden uit, en ook bladseptoria werden waargenomen. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen.

Nu weten we dat de oorlog in Oekraïne een impact heeft op de huidige graanmarkt, maar ook andere events of fenomenen zorgen voor prijsverschillen.

Xavier Vanden Avenne over de graanmarkten: “Paniek is niet nodig, er is graan genoeg”

Granen

Oekraïne, momenteel dé graanschuur van Europa, is even dicht. Er ontstond paniek, want waar moeten we nu ons graan vandaan halen? Xavier Vanden Avenne tempert die paniek: “Oekraïne is verantwoordelijk voor 3% van het graan, we moeten enkel de logistieke stromen reorganiseren.”

Meerdere ziekten gespot op wintertarwe

Granen

Deze week werden op 27 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. De toestand op 19 april: gele roest, witziekte en bladseptoria werden gespot.

Op 5 van de 25 percelen uit het waarnemingsnetwerk van LCG werd de behandelingsdrempel voor gele roest al overschreden.

Vroege behandeling tegen gele roest kan nodig zijn

Granen

Deze week werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners op 25 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. Bij 5 percelen was de behandelingsdrempel voor gele roest al bereikt.

Veel graanpercelen kregen drijfmest dit voorjaar. Dat is geen slechte zaak, maar ‘besmeurde’  bladeren maken een geslaagde ziektebestrijding veel moeilijker.

Granen telen in woelige tijden

Granen

Het uitvoeren van bemestingswerkzaamheden kon vroeg starten dit seizoen. Nog nooit werd er zoveel organische mest uitgereden in maart als dit jaar. Ook was er ‘jacht’ op dierlijke mest. Het is jaren geleden dat we dit nog kenden. Zeker in granen werd er dit jaar veel meer dierlijke mest gezet.

Er kunnen preventieve maatregelen genomen worden om graanziekten te beheersen, maar de inzet van gewasbeschermingsmiddelen  is in onze regio’s meestal noodzakelijk.

Herkenning van de meest voorkomende bladziekten in granen in het voorjaar

Granen

Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) staat in dit artikel stil bij de meest voorkomende bladziekten die onze graanvelden kunnen treffen.

Tony Hermans voor zijn mestton met injecteur, waarmee hij drijfmest over wintergranen verdeelt.

Met teeltplan inspelen op eigen mestaanbod

Granen

Naast de zorg voor zijn varkens en vleeskoeien is Tony Hermans samen met zijn familie dit voorjaar druk in de weer met de zorg voor wintergranen en met het injecteren van dierlijke mest.

Het risico op opbrengstverlies door de glanskever is geweken als de bloemknoppen open staan.

Waarnemingen naar koolzaadglanskever gestopt

Granen

Aan de hand van nieuwe waarnemingen van de koolzaadglanskever op woensdag 30 maart maken het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant de balans op van de bestrijding van dit plaaginsect.

Na de Russische inval in Oekraïne schoot de tarweprijs omhoog.

Update: graan vanuit Oekraïne

Economie

De prijs voor tarwe is maandag opnieuw gedaald, na signalen dat de wereldwijde bevoorrading toch niet zo krap zou uitvallen als werd gevreesd na de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wordt voor de eerste keer Oekraïens graan via het spoor naar Europa geëxporteerd, nu de zeehavens geblokkeerd blijven vanwege de Russische invasie in het land.

Wintergranen moeten nog niet behandeld worden tegen bladluizen.

Eerste waarnemingen naar bladluizen in wintergranen gestart

Granen

Met de zachtere temperaturen, werd tussen 14 en 16 maart de aanwezigheid van bladluizen na de winter geëvalueerd door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG).

De tarweprijs is terug aan het zakken.

Tarweprijs daalt terug

Granen

De prijs van tarwe zit in dalende lijn, en noteert 25  % onder de recordprijs van vorige week. Er is meer optimisme over de wereldwijde bevoorrading, zo meldt persagentschap Belga deze ochtend (donderdag 17 maart).