Eerste gele roest gespot in granen

Granen

Via FMC Belgium krijgen we de mededeling dat de eerste symptomen van gele roest in granen te zien zijn. Op je hoede zijn is de boodschap.

Het uiteindelijke brood zal een zuurdesembrood zijn, dat ook op onze planeet in de winkels komt te liggen.

Met aardse visie tarwe telen op Mars

Granen

“Waar staan we binnen 100 jaar? Op Mars”, was het antwoord toen Puratos stilstond bij zijn 100-jarige jubileum. Door Mars als doel te nemen, legt het ingrediëntenbedrijf direct de lat hoog voor het brood op aarde. Met het SpaceBakery-project zetten 7 Belgische organisaties zich in om een brood te kunnen maken in de meest moeilijke omstandigheden van het heelal, en dus met weinig middelen. Op korte termijn moet het brood wel verkocht worden op aarde.

Fractioneren van de stikstofbemesting in de granen heeft als doelstelling maximaal in te spelen op het N-opnamepatroon.

Wintergranen: minder percelen met extreem lage bemestingsadviezen

Granen

De gemiddelde stikstofbemestingsadviezen voor 2020 voor de wintertarwe zitten op een gelijkaardig niveau of net iets hoger als in het voorjaar 2019. De vaak belangrijke reserves resulteren in adviezen die de laatste 2 jaar zeker op een lager niveau gelegen zijn in vergelijking met de jaren voordien. Toch zijn er vaak grote verschillen.

Ook dit jaar speelt de voorteelt een belangrijke rol bij de minerale stikstofvoorraad in het bodemprofiel.

Wintergranen: vooral na aardappelen hoge stikstofreserves

Granen

De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat we, voorlopig althans, nog enige rust kunnen behouden bij de start van het bemestingsseizoen. Dit laat toe om het bemestingsjaar 2020 goed te plannen en nog eens extra stil te staan bij de aangescherpte maatregelen die sinds vorig jaar onder het nieuwe mestactieplan van kracht zijn.

De meeste van de schapen zijn Schotse Zwartkoppen.

Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Veeteelt

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

De druk van bladluizen is momenteel hoog, aldus LCG.

Aantasting door bladluizen blijft zeer hoog

Granen

Wintergranen worden nog steeds in hoge mate aangetast door bladluizen en de druk breidde afgelopen week nog lichtjes verder uit, aldus het Landbouwcentrum Granen (LCG). Het is volgens de organisatie absoluut noodzakelijk alle percelen wintergranen die niet (meer) beschermd zijn tegen bladluizen te controleren van bij de opkomst en voor het ingaan van de winter op de aanwezigheid van bladluizen. Zeker wanneer het weer aanhoudend zacht blijft.

Bij wintertarwe zijn de eerste symptomen van een najaarsinfectie meestal pleksgewijs in het perceel (in haarden) zichtbaar na de winter als een geelverkleuring van de bladtoppen.

Wintergranen zijn zwaar aangetast door sterk toegenomen bladluizen

Granen

De aantasting door bladluizen is momenteel op veel percelen al heel hoog en is nagenoeg overal sterk toegenomen in vergelijking met vorige week. Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen roept om tot controle en waar nodig ook behandeling.

Bladluizen kunnen het bladvergelingsvirus overbrengen. De bladluisaantasting kan onder de huidige gunstige weersomstandigheden zeer snel toenemen.

Al zeer hoge bladluisaantastingen in wintergranen

Granen

De aantasting door bladluizen in wintergranen is momenteel (21-22 oktober 2019) op veel percelen al hoog. Het Landbouwcentrum Granen (LCG) adviseert de percelen goed te controleren en in te grijpen waar nodig.

Bij de rassenkeuze moet ook rekening gehouden worden met onder andere legergevoeligheid, ziektegevoeligheid of andere eigenschappen.

Elk ras zijn kwaliteiten

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen drie rassenproeven op spelt ingezaaid tijdens het seizoen 2018-2019.

Bij de rassenkeuze zijn, voor wat de korrelopbrengst betreft, onder andere de regelmatigheid van het ras over de diverse proefplaatsen binnen hetzelfde jaar belangrijk.

Rassenonderzoek wintertarwe 2019

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen acht rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2018-2019.

APS Synflow Hybrid zet het succesvolle concept van een combinatie van een tangentiële dorsinstallatie met een voorversneller en een axiale restkorrelafscheiding voort n de Lexion 7000 en 8000.

Tweede generatie Lexion van Claas maakt indruk

Nieuws van maatschappijen

Midden juli stelde de firma Claas trots de tweede generatie van zijn befaamde Lexion maaidorsers voor op een akkerbouwbedrijf in buurt van Blois (Frankrijk). Met zeven hybride en zeven schuddermodellen met een motorvermogen tussen 313 en 790 pk is een ruim gamma beschikbaar om te voldoen aan alle eisen van de gebruikers inzake prestaties en strokwaliteit.

Opbrengstresultaten wintergerst 2019

Granen

In 2019 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen in het Vlaams Gewest 5 rassenproeven op zesrijige wintergerst aangelegd.

De werking van de geteste herbiciden varieerde sterk.

Mooie BASF-percelen door efficiënte herbiciden en fungiciden

Nieuws van maatschappijen

Al het zevende jaar op rij legde BASF veldproeven aan op het proefplatform op de boerderij van de familie de Theux - de Meylandt in Mignault. In tarwe, gerst en bieten werden verschillende middelen, in combinaties of solo, naast elkaar gelegd om te vergelijken. Of het nu om fungiciden, herbiciden of groeiregulatoren gaat, BASF bleek bij elk probleem wel een advies in petto te hebben.

Waar ABN Amro voor maïs een prijsstijging verwacht, wordt voor tarwe stilstand of achteruitgang voorspeld.

Markten volatiel door handelsconflict en weer

Economie

De graanmarkten zijn door het handelsconflict tussen de VS en China zeer beweeglijk, aldus senior-econoom Casper Burgering van ABN Amro. Hij ziet de prijs van sojabonen en maïs in 2019/20 toenemen, maar de prijs van tarwe door een uitzonderlijk grote voorraad eerder stabiel blijven tot dalen.

De velden lagen er prachtig bij onder het stralende zonnetje.

Proefhoeve Bottelare focust op rassen en onkruidbestrijding in het veld

Granen

De proefhoeve in Bottelare staat er ondertussen voor bekend een hele resem proeven aan te leggen met actuele waarde. Dit jaar stonden de onderzoekers stil bij verschillende graangewassen. Vezelhennep kan door de groeiende belangstelling echter niet ontbreken. De rode draad zijn de rassenproeven, die met het veranderende klimaat zeker op het programma blijven staan.

De taak van Walagri is de landbouwers, zoals Jolly  Ferdinand,  begeleiden in het teeltproces. Foto:

Het populairste koekje duurzaam geproduceerd

Granen

Nieuw is het niet, opmerkelijk is het wel. Eén van ‘s werelds grootste snackbedrijven, Mondelez International, riep Harmony in het leven. Dit is een programma dat ervoor moet zorgen dat landbouwers duurzame landbouwpraktijken volgen in de tarweteelt. Deze tarwe belandt uiteindelijk in de producten van Mondelez International. Om dit Harmony-programma in goede banen te leiden, werkt het bedrijf samen met Walagri, een merk van Arvesta, maar ook landbouwers, molenaars en coöperatie CZAV. Walagri helpt de landbouwers om de juiste beslissingen te nemen.

Op de Pibo-velden waren er zeven nieuwe gerstrassen te spotten.

Onbevangen blik op tarwe- en gerstrassen

Granen

Op de Pibo-campus in Tongeren viel er weer heel wat te bezichtigen dit jaar. Granen, suikerbieten, cichorei,... het kwam allemaal aan bod. In dit artikel vestigden we de focus op de graanrassen. Welke zijn gevoelig voor ziekten en plagen? Of gewoon: welke haalden de grootste opbrengst? We vatten het voor u samen.

De ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen oogst 2019 blijven grotendeels  onveranderd. Foto:

Ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2019

Granen

De ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2019 werden onlangs gepubliceerd door Synagra, het nationaal syndicaat van de handel in granen en andere landbouwproducten.

Dit jaar bepaalt de weerstand tegen gele roest of een ras een topper blijkt.

Roest speelt vertrouwde rassen parten in rassenproef wintertarwe en spelt te Huldenberg

Granen

“De gele roest slaat hard toe dit jaar. Een aantal vertrouwde rassen valt door de mand, enkele nieuwe worden meteen afgevoerd. We zien ook rassen die nieuw zijn en sterk scoren”, vat Alain Vandaele, medewerker bij Inagro, de rassenproeven wintertarwe en spelt op het bedrijf van de familie Vanacker in Huldenberg samen.