Blijf bladluisdruk ook bij tolerante wintergerstrassen opvolgen

Granen

Uit onderzoek van Inagro blijkt dat de bladluisdruk in graangewassen in elke situatie moet opgevolgd worden, ook bij tolerante variëteiten.

Rusland verwacht dit jaar een recordoogst aan graan.

Rusland verwacht dit jaar recordoogst aan graan

Granen

Rusland verwacht dit jaar een recordoogst aan graan. De voorlopige raming staat volgens de Russische president Vladimir Poetin op circa 150 miljoen ton, waarvan 100 miljoen ton tarwe. “Dit zal een record zijn in de geschiedenis van Rusland”, aldus Poetin.

De opbrengstverwachtingen voor maïs voor Europa werden naar beneden bijgesteld.

10% lagere maïsoogst in EU voorspeld

Actueel

De aanhoudende warmte in Europa snijdt in de opbrengstverwachting en in de gewascondities voor maïs. De EU gaat uit van een oogst die bijna 10% lager is dan de oogst van vorig jaar.

Het graanjaar 2022 zal in België vooral de geschiedenis ingaan door de uitzonderlijke weersomstandigheden.

Uitstekende graanopbrengsten in 2022 door gunstige weersomstandigheden

Granen

Fegra, de Belgische federatie van de graanhandel en agrotoelevering, heeft zowel kwantitatief als kwalitatief een evaluatie opgemaakt van de Belgische oogst 2022 van strogranen.

Triticale is in vergelijking met tarwe beter bestand tegen droogte.

Droogte zorgde voor hoge korrelopbrengsten in triticale

Granen

Tijdens het groeiseizoen 2021-2022 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) op 4 locaties rassenproeven triticale voorzien. Triticale blijkt het beter te doen dan tarwe bij droogte, en behaalt hoge korrelopbrengsten.

De droogte maakt het niet makkelijk om koolzaad uit te zaaien.

Droogte verhindert een vroege zaai van koolzaad

Granen

Het koolzaad van vorig seizoen steekt nog maar sinds juli achter de planken en de nieuwe uitzaai dient zich alweer aan. Tenminste, als het eindelijk wil beginnen regenen, want heel wat stoppelland ligt er zo droog bij dat niets wil kiemen.

Vooral in het leem- en zandleemgebied vielen de hoge korrelopbrengsten van 2022 op.

LCG Rassenproeven: 2022 was topjaar voor de tarweopbrengsten

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen 8 rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2021-2022.

Rusland blijft sterk positief over haar verwachte tarweopbrengsten: deze blijven stijgen.

Voedermarkt in weken 32-33: de internationale oogstramingen voor tarwe zijn positief

Economie

Doordat de voorspellingen voor de aanstaande maïsoogst terughoudend zijn, dreigt er vanuit de veevoerindustrie meer vraag te komen naar tarwe als vervanger voor maïs.

Er zou nog meer dan 20 miljoen ton graan opgeslagen liggen in de Oekraïense havens.

Verenigde Naties willen graantransporten uit Oekraïne ‘intensifiëren’

Granen

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft donderdag meegedeeld de graantransporten vanuit Oekraïne te willen ‘intensifiëren’. Dat verklaarde Guterres na trilateraal overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de West-Oekraïense stad Lviv.

De EU verwacht de hoogste koolzaadoogst in 5 jaar.

Hitte heeft grote impact op heel wat gewassen en dus op de internationale voedermarkt

Economie

Het weer blijft erg bepalend voor heel wat gewassen. Nu is het vooral de aanhoudende hitte die een impact heeft op de productieresultaten. De belangrijke graanexport vanuit Oekraïne lijkt voorzichtig op gang te komen.

Over het algemeen valt het op dat de korrelopbrengsten van de getuigerassen het laagst waren in 2022.

Hybride gerstrassen stelen dit jaar de show in het veld

Granen

Tijdens het seizoen 2021-2022 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen in het Vlaams Gewest 5 rassenproeven op zesrijige wintergerst aangelegd. Opvallend is dat de hybride gerstrassen het dit jaar heel goed deden.

De graanexport zou voor meer stabiliteit en voedselzekerheid zorgen.

VN van plan om 30.000 ton Oekraïens graan te kopen

Granen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is van plan 30.000 ton Oekraïens graan te kopen en te vervoeren met een gecharterd schip van de VN. Dat heeft de woordvoerder van Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, meegedeeld in een persbericht.

Het vaartuig zou 26.000 ton maïs aan boord hebben.

Eerste lading Oekraïens graan is vertrokken naar Libanon

Granen

De eerste lading Oekraïens graan vertrok uit de haven van Odessa op maandag om 8u17uur, richting Libanon. Dat meldde de zender CNN Türk op gezag van het Turkse ministerie van Defensie.

Het graan is van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Oekraïne verwacht graanexport deze week te hervatten

Granen

Oekraïne verwacht dat het de export van graan vanaf deze week zal hervatten, ondanks het bombardement op havenstad Odessa zaterdag. De export ligt stil sinds het begin van de Russische invasie. Rusland en Oekraïne bereikten eind vorige week een akkoord over de graanexport uit Oekraïne.

Oekraïne en Rusland sluiten graandeal met Turkije en VN;

Oekraïne en Rusland sluiten graandeal met Turkije en VN

Granen

Oekraïne en Rusland zijn tot een akkoord gekomen met Turkije en de Verenigde Naties over de export van miljoenen tonnen graan uit Oekraïne.

De export van graan is een probleem geworden door de Russische invasie in Oekraïne.

Poetin ziet vooruitgang bij overleg over graanexport uit Oekraïne

Granen

De Russische president Vladimir Poetin ziet vooruitgang bij het overleg over de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee. Hij bedankte zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan voor diens bemiddeling in het dossier.

De graanoogsten in Europa en de Verenigde Staten komen stilaan op gang, wat de bevoorrading op korte termijn ten goede komt.

Dalende tarweprijzen werken jaarwinsten weg

Granen

De tarweprijzen op de toonaangevende termijnmarkt in de Amerikaanse stad Chicago hebben er hun jaarwinsten weggewerkt en temperen de bezorgdheden over de voedselinflatie. De prijs voor graan daalde er met 3,3  %, naar 7,685 dollar per bushel (27 kg).

De EU heeft de productieraming voor tarwe in Europa verlaagd ten opzichte van de afgelopen maand.

Lage tarweoogst verwacht in Frankrijk

Economie

In heel wat regio’s blijkt de tarweoogst niet erg mee te vallen. In Oekraïne rijzen ook stilaan vragen over de opslag van de nieuwe oogsten, aangezien de silo’s er door de oorlog nog steeds vol zitten.

Het dorsen van wintergerst schoot deze week aardig op.

Sterke variatie in wintergerstoogst

Granen

Op een zeldzame plaats werd in de tweede helft van juni al wintergerst geoogst. Sinds het voorbije weekend is het dorswerk in de meeste regio’s aangevangen.

De sterk gestegen energieprijzen hebben een impact op de droogkosten voor graan.

Droogkosten granen verdubbeld tegenover vorig jaar

Granen

De droogkosten voor granen voor oogst 2022 zijn ongeveer verdubbeld tegenover 2021. Dat blijkt uit de ontvangstvoorwaarden van sectororganisatie Fegra. Ongetwijfeld ligt de oorzaak bij de sterk gestegen energieprijzen.

Volgens Colruyt zal iedereen in deze keten een correcte prijs krijgen voor het geleverde werk.

Colruyt liet 29 ha biobaktarwe inzaaien

Granen

Colruyt Group liet dit jaar op 29 ha biobaktarwe inzaaien. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de ingezaaide oppervlakte van vorig jaar (12 ha).

In wintertarwe duiken steeds meer hybride rassen op.

Wintertarwe en wintergerst beproefd in Tongeren

Granen

Voor het eerst sinds 3 jaar ging er terug een fysiek proefveldbezoek door aan de Pibo-campus in Tongeren. Damien Xhonneux, coördinator, gaf bij de verwelkoming aan dat we ook na Covid-19 nog in turbulente tijden zitten.

Oekraïne werkt aan mobiele silo’s om graan op te slaan.

Hoeveelheid geblokkeerd graan in Oekraïne kan nog verdrievoudigen

Granen

De Oekraïense premier Denys Sjmyhal liet weten dat Oekraïne door de blokkering van de havens aan de Zwarte Zee meer dan 23 miljoen ton graan en oliezaad niet kan uitvoeren. Het ministerie van Landbouw zou nu ook aan de installatie van mobiele silo's werken, om de opslagcapaciteit met 10 tot 15 miljoen ton te verhogen.

Het is belangrijk je graangewassen goed te monitoren.

Blijf je wintergranen monitoren

Granen

In het stadium van de wintergranen nu is het aangeraden velden te blijven opvolgen. Er is lichte uitbreiding van gele roest en bladseptoria, en ook voor bladluizen werd op sommige plaatsen een hogere druk waargenomen.

Rusland moet de veilige export toestaan van graan dat in de Oekraïense havens ligt opgeslagen.

VN-chef roept Rusland op Oekraïense graanexport vrij te geven

Granen

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft Rusland woensdag opgeroepen de blokkade van de graanexport uit Oekraïne op te heffen. Aan het Westen vroeg hij om Russische meststoffen toe te laten op de wereldmarkten. Zo kan de wereldwijde voedselcrisis doeltreffend worden aangepakt.