Startpagina Granen

Granen

Granen

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Vandaag geen bewegingen graanschepen

Er vinden vandaag 2 november geen cargobewegingen plaats in verband met de graandeal. Dat heeft het gemeenschappelijk coördinatiecentrum (JCC) in Istanboel bekendgemaakt. Volgens het JCC, dat instaat voor het internationale akkoord, zijn de delegaties van Rusland, Oekraïne en Turkije het daarover eens geraakt.

Graanexport opnieuw onmogelijk geworden, bevestigt Kiev

De uitvoer van graan uit de Oekraïense havens is opnieuw "onmogelijk" geworden na de Russische opschorting van het akkoord. Dat heeft de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov bevestigd. De inspectie van schepen die al in Istanboel aangemeerd zijn, gaan gewoon voort.

Bijna overal bladluizen in wintertarwe

Nagenoeg overal, tenzij in zeer klein gewas, werden bladluizen waargenomen, weliswaar in verschillende mate. Dat meldt LCG in zijn graanbericht, na observaties op 25 en 26 oktober.

Grotere oppervlakte zomergranen en korrelmaïs door stijging graanprijzen

De oppervlakte korrelmaïs en zomergranen is dit jaar in ons land met 38,8 % gestegen als gevolg van de stijgende graanprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de voorlopige landbouwresultaten van 2022 van het Belgische statistiekbureau Statbel. En ook de veestapel ziet een impact van de hogere prijzen.

Meest gelezen

Onzekerheid over exportakkoord doet graanprijs stijgen

De onzekerheid rond het akkoord over de export van Oekraïens graan doet de prijzen voor sommige producten stijgen. Daarvoor heeft de VN donderdag gewaarschuwd. De VN dringt daarom aan op een verlenging van het akkoord.

Succesvol graan telen start nu

We stevenen af op hoogstwaarschijnlijk een ‘graanjaar’. Vele telers zaaien nu wintergranen uit dankzij de goede prijsvorming. Ook in de typische groentestreken wordt mede door het uitblijven van de groentecontractprijzen volop ingezet op graan.

Rusland verwacht dit jaar recordoogst aan graan

Rusland verwacht dit jaar een recordoogst aan graan. De voorlopige raming staat volgens de Russische president Vladimir Poetin op circa 150 miljoen ton, waarvan 100 miljoen ton tarwe. “Dit zal een record zijn in de geschiedenis van Rusland”, aldus Poetin.