Startpagina Granen

Granen

Granen

Geslaagd demoveld wintergranen bij Jorion Philip-Seeds

Bedrijfsnieuws Het ziet ernaar uit dat 2023 een bijzonder jaar wordt voor Jorion Philip-Seeds. Het zaadbedrijf zwaait niet alleen icoon Joris Vanmeirhaeghe uit naar zijn pensioen, maar viert ook het tienjarige huwelijk van de tandem Jorion & Philip-Seeds. Bovendien kwam er een uitbreiding in het gamma, volledig aangepast aan het nieuwe GLB. Het gamma wintergranen blijft uiteraard een belangrijk thema.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Opnieuw inspecties op graanschepen

Na een pauze van 2 dagen zijn woensdag 19 april de controles hervat van de graanschepen die Oekraïne via de Zwarte Zee verlaten. Dat meldt het orgaan dat toezicht houdt op de controles. De verstoring van begin deze week leidde opnieuw tot onzekerheid over de toekomst van de graandeal, die de belangrijke export van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne mogelijk maakt.

Ook Slovakije verbiedt import van Oekraïens graan

De Slovaakse regering heeft maandag 17 april beslist om de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden. Het land volgt daarmee Polen en Hongarije, die eerder al dezelfde beslissing namen.

Commissie vindt Pools en Hongaars importverbod voor Oekraïens graan ‘onaanvaardbaar’

De beslissing van Polen en Hongarije om de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden, botst op onbegrip bij de Europese Commissie. De maatregel is ‘onaanvaardbaar’, zei een woordvoerster op 17 april. Wel plant de Commissie een tweede hulppakket voor de Europese landbouwers die getroffen worden door de schorsing van de Europese importheffingen.

Meest gelezen

Bladziekten wintertarwe, een dunne lijn tussen inputs en opbrengst om nettowinst te maximaliseren

De LCG-partners voeren jaarlijks waarnemingen uit inzake de aanwezigheid van bladziekten in wintertarwe. Aan de hand daarvan wordt dan wekelijks een advies opgesteld, per regio. Deze info wordt wekelijks verspreid via de LCG-graanberichten, om graantelers bij te staan in de beslissing of er al dan niet behandeld dient te worden. Er zit echter een zeer dunne lijn tussen de kost van inputs door behandelingen en de potentiële financiële opbrengst van een perceel.

Granen bemesten moet zorgvuldiger gebeuren

Onze granen kwamen algemeen gezond uit de winter. Het is echter opletten geblazen straks na deze natte periode. Een grote gezonde, maar dikke gewasstand zorgt voor een ideale mix om straks ziekten als roest en septoria te krijgen.

Bladluisaantasting op zelfde niveau in wintergranen

De bladluisaantasting verminderde afgelopen winter niet zoals verhoopt. Deze bleef zelfs eerder op eenzelfde niveau, weliswaar met grote verschillen tussen percelen. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen in hun graanbericht op 24 maart.

Hoe wintergranen optimaal bemesten?

De voorbije maand bemonsterde de Bodemkundige Dienst van België (BDB) heel wat tarwe- en gerstpercelen voor het opstellen van bemestingsadviezen. Uit de bodemanalyses blijkt dat de nitraatvoorraden gemiddeld relatief laag zijn, al zijn hier ook zeer grote verschillen tussen percelen waar te nemen.