Startpagina Actueel

Onderzoeken van landbouwcentra ‘on hold’ door onduidelijkheid over brexit

De onduidelijkheid over de brexit heeft ook gevolgen voor onderzoekscentra. Zo is het op vandaag niet volledig duidelijk hoe het bijvoorbeeld met het project MiteControl van het Proefbedrijf Pluimveehouderijin Geel verder moet. Indien er een brexit volgt, moet worden gezocht naar andere partners en pluimveehouders.

Leestijd : 2 min

MiteControl is een Europees Interreg-project, gecoördineerd door het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, waarbij onderzoek gedaan wordt naar nieuwe en duurzame behandelingsstrategieën tegen de rode vogelmijt (ook bloedluizen genoemd) in leghennenstallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘geïntegreerde plaagbestrijding’ (IPM), waarbij gezocht wordt naar de meest efficiënte combinatie van niet-chemische bestrijdingsmethodes. Die behandelingen worden getest op pilootbedrijven.

Welke accenten worden gelegd, is voorwerp van overleg tussen de verschillende Europese partners. Naast ons land en Frankrijk is Groot-Brittanië de derde grote partner in het MiteControl-verhaal. In het kader van het project werden al veschillende enquêtes opgenomen in pluimveebedrijf in Groot-Brittanië. Er worden ook IPM-strategieën toegepast op Britse bedrijven. Op vandaag is onduidelijk hoe het met die Europese projecten verder zal gaan. Als er effectief een brexit komt, dan moet er worden gezocht naar nieuwe partners.

Groot-Brittanië 3de/4de afzetmarkt

Voor de pluimveesector is vooral de export naar Groot-Brittanië van pluimveevlees, en in mindere mate van ei-producten, een grote uitdaging. Uit Vlaamse exportcijfers blijkt dat voor beide producten Groot-Brittanië zowat de 3de/4de belangrijkste afzetmarkt voor Vlaanderen is, en een globale waarde van bijna 60 miljoen vertegenwoordigt. Een brexit zou minder gevolgen hebben voor de export van eieren in de schaal, broedeieren en 1-dagskuikens.

LV

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken