Niet noodzakelijk minder, maar meer gerichte inkomenssteun

Wetgeving

Op de tweede landbouwraad van dit jaar lieten alle Europese landbouwministers hun licht schijnen over de lijn van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Directe steun blijft een belangrijk onderdeel, maar vraagt een aanpak op maat. Op het budget is het wachten tot mei.

DSC_0452

Eurocommissaris Thyssen verdedigt "goed gefinancierd" landbouwbeleid op Agridagen

Economie

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft vrijdag bij de opening van de Agridagen in de Antwerpse gemeente Ravels de nood aan een "goed gefinancierd" Europees landbouwbeleid verdedigd.

DSC03387

FrieslandCampina koopt Chinese zuivelaar

Economie

FrieslandCampina heeft de resterende aandelen in haar Chinese joint-venture Friesland Huishan Dairy (FHD) verworven. Dat heeft de zuivelcoöperatie uit Amersfoort bekendgemaakt. FHD was tot dit moment voor 50% eigendom van het Chinese China Huishan, hoewel de operationele leiding al bij de Nederlandse onderneming lag.

Consumenten kopen relatief weinig omdat ze het duur en weinig  beschikbaar vinden, volgens  Joris Aertsens van Rikolto.

Duurzame groei voor bio in drie adviezen

Economie

Vorige week woensdag stond de jaarlijkse landbouwstudiedag van de vakgroep landbouweconomie in het teken van bio. Dat is een primeur, en een teken dat de land- bouweconomie bio ernstig neemt. De focus lag op de moeilijkheden van bio, en hoe de sector daarmee om kan gaan.

De biologische afzet groeit, onder meer via biologische speciaalzaken.

Biolandbouw groeit als kool

Economie

De biologische landbouw groeit gestaag, zo blijkt uit een rapport.

Graangiganten: ADM wil Bunge kopen

Granen

Archer Daniels Midland (ADM) is in vergevorderde gesprekken verwikkeld om concurrent Bunge over te nemen. ADM en Bunge behoren samen met Cargill en Louis Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van grootste graanhandelsbedrijven wereldwijd. Samen zijn ADM en Bunge goed voor ruim $100 miljard omzet.

Relatief veel Belgen zeggen hun vleesconsumptie te minderen.

Belgen eten minder vlees

Economie

Bijna de helft van de Belgen (44 %) zegt zijn vleesconsumptie te hebben verminderd tegenover vorig jaar, zo blijkt uit een online enquête bij 1.000 Belgen van 18 jaar of ouder, door onderzoeksbureau iVOX voor de vzw EVA.

Johan De Saegher heeft sinds 9 februari de operationele leiding van Belchim.

Belchim wijst nieuwe topman aan

Nieuws van maatschappijen

Belchim heeft Johan De Saegher (53) per 9 februari aangesteld als CEO.

Voor de aardappelsector is de Britse markt zeer belangrijk.

Brexit kan de landbouw hard raken

Economie

De Brexit zal de Belgische landbouw schade berokkenen, zo blijkt uit een studie van het Vlaamse ministerie van landbouw. Op korte termijn neemt de Britse koopkracht door de devaluatie van het pond af. Voor de langere termijn hangt de schade af van het soort afspraken dat de Britten met de EU gaan maken.

Ondanks de mechanisatie komt bij landbouw nog altijd veel arbeid kijken, zoals bijvoorbeeld bij het sorteren van peren.

Boerenbond vraagt oplossing voor Waalse PWA'ers

Economie

De Boerenbond vraagt een oplossing voor de Waalse PWA'ers die in Vlaanderen komen werken. Op 1 januari heeft Vlaanderen het PWA-stelsel vervangen door het systeem van 'wijk-werken': daarbij werd het aantal toegelaten werkuren sterk verminderd van 150 tot 60 uren per maand.

Het project voor een nieuwe suikerfabriek in Seneffe verloopt goed. Naar verwachting kunnen de eerste bieten verwerkt worden in 2021.

De nieuwe suikerfabriek van Seneffe verwerkt de eerste bieten vanaf 2021

Bieten

Het project om een nieuwe suikerfabriek te bouwen door en voor suikerbietplanters is goed op weg. Het wordt concreet en daarbij wordt momenteel rond vier aspecten gewerkt. Deze derde suikerspeler in België vat zijn eerste campagne aan in september 2021.

De brochure bespreekt verschillende technieken voor energiebesparing in sierteelt onder glas.

Brochure helpt siertelers energie besparen

Economie

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft een nieuwe publicatie uit: ‘Energieke Sierteelt onder glas: slim omgaan met energie op je bedrijf’, dat een overzicht geeft van energiebesparende technieken en verwarmingssystemen.

DSC03071

Markt zonnepanelen trekt flink aan in 2017

Economie

De markt van de zonnepanelen is het voorbije jaar weer aangetrokken, blijkt uit cijfers van Apere, de Waalse organisatie die duurzame energie promoot. Vooral in Vlaanderen waren er opvallend meer nieuwe installaties.

Het Verenigd Koninkrijk en de EU slaan verschillende wegen in.

EU klaar voor onderhandelingen Britten

Economie

De EU is in principe bereid de Britten tot uiterlijk eind 2020 lid te laten blijven van de douane-unie en eengemaakte markt. De EU-lidstaten hebben de Europese Commissie daarom een mandaat verschaft om met het Verenigd Koninkrijk te onderhandelen over een ‘transitieperiode’. Doel is de schadelijke effecten van de Brexit te beperken.

De wereld zucht onder een berg suiker.

Suikerprijs blijft maar dalen

Bieten

De suikernoteringen op de wereldmarkt blijven dalen. De prijs van witsuiker op de termijnmarkt in Londen, de belangrijkste graadmeter, is voor levering in augustus sinds 1 januari gedaald van 400 dollar naar dichtbij 360 dollar.

Colruyt roept varkenshaasjes terug vanwege salmonellabesmetting.

Colruyt roept Ardens varkenshaasje terug

Economie

Colruyt België, Colruyt Luxemburg en Collect&Go roepen hun Ardens varkenshaasjes van ± 500 en 600 gram terug, in overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Bij controles werd de aanwezigheid van salmonella vastgesteld. Het gaat om de producten die verkocht werden van 23 t.e.m. 26 januari, met houdbaarheidsdatum 10 en 16 februari.

In deze opslagplaats in Herstal ligt 12.577 ton magere  melkpoeder opgeslagen.  Dit zijn 8.385 paletten van 1.500 kg of nog 503.084 zakken van 25 kg. Indrukwekkende cijfers...

380.000 ton melkpoeder weegt op de Europese melkveehouders

Veeteelt

Vorige week nodigde EMB (European Milk Board) de pers uit in één van de meer dan tien opslagplaatsen voor melkpoeder die ons land rijk is, namelijk in Herstal. De verantwoordelijken van EMB maakten van de gelegenheid gebruik om hun zorgen omtrent de opslag van melkpoeder en de markt te uiten en om handvaten voor de toekomst te bieden aan de Europese vertegenwoordigers. “De voorraad melkpoeder hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de Europese melkveehouders”, stelt de EMB.

stadsdeeltuin

Stedelijk beleid rond stadslandbouw maakt het verschil

Economie

Initiatieven voor stadslandbouw hebben een grotere slaagkans als er structurele steun is door de stad of gemeente, én als er een balans is tussen het streven naar economische haalbaarheid en het vergroten van de sociale gelijkheid in de stad. Dat concludeerde ILVO-UGent onderzoekster Charlotte Prové na een vergelijkende studie over stadslandbouw in Gent, Philadelphia en Warschau.

Door schaalvergroting is de vraag naar grond groot, maar door het grote aantal stoppers is het aanbod dat ook.

Grondprijs vlakt af in de toekomst

Akkerbouw

De toename van de prijs van landbouwgrond in Vlaanderen gaat afvlakken en de grondprijs zal daarnaast meer volatiliteit gaan vertonen. Dat komt omdat het rendement van ondernemers in de sector steeds meer de prijs bepaalt. Dat zei directeur agrarische bedrijven Jan de Keyser van BNP Paribas Fortis tijdens een symposium van de bank. Hij benadrukte tevens dat het aantal stoppers toch groot is en dat het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië groter is geworden.

Met meer dan 180 man was het eerste provinciaal landbouwcongres een succes.

Provinciaal landbouwcongres biedt boeren inzichten

Akkerbouw

De primaire productie is belangrijk en zal dat in de toekomst ook nog steeds zijn. Op de hoogte zijn van de allernieuwste kennis en evoluties laat de landbouwer toe om zijn bedrijf ook te laten floreren in een markt die steeds competitiever wordt. Om de landbouwer kennis te laten maken met die inzichten werd een eerste provinciaal landbouwcongres georganiseerd in Genk.

Meest recent

Meest recent