Greenyard verkoopt tuinbouwafdeling

Economie

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft zijn tuinbouwafdeling - met onder meer potgronden en bodembedekkers in de portefeuille - verkocht aan Straco voor €120 miljoen. Dat maakt het bedrijf maandag voorbeurs bekend in een persbericht.

Topman Eric Lauwers geflankeerd door communicatiemanager Stéphanie Deleul.

Arvesta: een nieuwe naam en nieuwe koers voor Groep AVEVE

Economie

De Groep AVEVE gaat voortaan verder als Arvesta, met als motto "Experts in the field". De nieuwe naam past volgens topman Eric Lauwers bij de ambities en uitstraling van het bedrijf, dat een breed scala aan producten aan land- en tuinbouwers levert. De veertig merken die de Groep telt, behouden wel hun naam maar moeten op zoek naar meer synergie meer en beter samenwerken.

Edition numérique des abonnés

Ongewijzigde Belgapomnotering bij verschillende marktstemmingen

Akkerbouw

Belgapom deed op vrijdag 21 september volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Boeren en verwerkers liggen regelmatig in de clinch met supermarkten over oneerlijke handelspraktijken.

Fevia en Agrofront pleiten voor aanpak oneerlijke handelspraktijken bij grote én kleine bedrijven

Economie

Vertegenwoordigers van de voedingsindustrie (Fevia), landbouw (Agrofront) en merkartikelfabrikanten (BABM) pleiten voor een Europees wetgevend kader dat eerlijke handelspraktijken in de agro-voedingsketen stimuleert. Daarbij moet wat de organisaties betreft anders dan de Europese Commissie nu voorstelt, geen onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Ook pleiten ze voor ruimte voor nationale initiatieven, zoals het bestaande Belgisch Ketenoverleg.

Juncker’s bezoek aan Trump in juli kwam als een verrassing, maar was een succes.

Amerikaanse soja verdringt Braziliaanse soja

Economie

Niet Brazilië maar de VS is nu hofleverancier van soja in de EU. In de 12 weken tot en met midden-September was Amerikaanse soja goed voor 52% van de importen van de EU. Vorig jaar lag het marktaandeel van de VS amper op 25%. De groei volgt op specifieke soja-beloftes die de EU in juli deed aan de regering-Trump - maar is er niet per se een gevolg van. Ngo’s die kritisch zijn op soja uit landen waar ontbost wordt, kunnen tevreden zijn.

Oogst consumptieaardappelen 18% lager ingeschat door NEPG

Akkerbouw

De NEPG, Noordwest-Europese aardappeltelers, schatten dat de aanstaande oogst van consumptieaardappelen 18% lager zal zijn dan die van vorig jaar en 8% lager dan het 5-jarig gemiddelde. Nochtans is het totale areaal consumptieaardappelen de afgelopen 5 jaar met 8,4% gegroeid.

De graanoogst wordt op veel plekken in de EU gedrukt door droogte.

Coceral verlaagt graanprognose

Granen

Coceral heeft haar graanprognose voor de EU verlaagt van 299,1 miljoen ton naar 283,5 miljoen ton. Daarmee komt de oogst volgens de Europese belangenbehartiger van de graansector duidelijk onder het niveau van vorig jaar (300,2 miljoen ton). De grootste bijstelling is zichtbaar bij tarwe. Boosdoener is vooral de droogte.

Sinds juli 2017 schakelde Inagro twee lithium-ion-batterijen tussen haar zonnepanelen  en de preiwas- en koelingsinstallatie.

Batterij boost boerderij

Economie

Overmorgen, op 19 september, sluit de projectgroep SAVE, dat staat voor Slim Aansturen Van Electriciteit, haar missie af. Op drie locaties werden batterijen ingezet, met slimme aansturing, zodat de relatief hoge investeringskost optimaal kan worden terugverdiend. Eén daarvan ligt bij Inagro, nabij Roeselare.

Minister Joke Schauvliege prees op de Dag van de Landbouw het ondernemerschap en de diversiteit in de Vlaamse landbouw.

Dag van de Landbouw in teken ondernemerschap

Economie

De Vlaamse minister voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) pleitte zondag bij de opening van de "Dag van de Landbouw" voor meer samenwerking tussen boeren en voor meer initiatieven om landbouw en burgers te verbinden. Wanneer de burger het verhaal achter zijn voedsel kent, dan is ze naar haar overtuiging sneller bereid een goede prijs te betalen. De Dag van de Landbouw, die extra aandacht vroeg voor de melkgeitensector, is volgens haar een goed middel daartoe.

De Belgische varkenshouderij is sterk afhankelijk van de export, die bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in gevaar komt.

Afrikaanse varkenspest bedreigt export

Varkens

De vondst van Afrikaanse varkenspest (ASF) bij everzwijnen in het zuiden van België is een groot gevaar voor de varkenshouderij. Als het virus overslaat op de varkenshouderij, volgen ruimingen en beperkingen - genezing of vaccinatie is geen optie. De export is bovendien de levensader van de varkensketen, en kan in gevaar komen. Een derde van de exportcertificaten eist het vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

Het kan consumenten vaak weinig schelen waar producten vandaan komen.

Helft van Vlamingen houdt geen rekening met herkomst van voeding

Economie

Ruim de helft van de Vlaamse consumenten (51 procent) let niet op de herkomst van eten en drank. Bij Vlamingen jonger dan 35 jaar loopt dit op tot 65 procent, blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlamingen van iVox in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Daarnaast zegt de Vlaming dat hij wel te vinden is voor Vlaamse kost, maar een echte verdediger van de eigen keuken is hij meestal niet.

Het aantal landbouwers met windmolens is sterk gestegen.

Landbouw heeft sleutelpositie in energievraagstuk

Economie

In de afgelopen tien jaar heeft België het aandeel hernieuwbare energiebronnen in het energieverbruik zien groeien van 2% in 2005 naar 8% in 2014. De doelstelling voor 2020: 13%. De landbouw kan helpen, en ze heeft er ook baat bij. De energierekening loopt immers op.

Landbouwminister Joke Schauvliege was onlangs in Nederland om met politici, beleidsmakers en boeren te praten over de pacht, en ruimtelijke ordening.

Schauvliege: grondaankopen een kwestie van marktwerking

Economie

Landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) vindt de aan- en verkoop van landbouwgrond een kwestie van marktwerking, waar de overheid niet direct in kan ingrijpen. Waar de overheid volgens haar wel wel op kan sturen, is rechtszekerheid; het inkleuren van landbouwgrond opdat het niet kan overgaan op een andere bestemming. Daarnaast wordt de pacht aangepakt en wil de overheid samenwerking van boeren ondersteunen.

De populariteit van sojamelk neemt toe.

Zuivelvervangers stellen industrie voor dilemma

Economie

Zuivelbedrijven die denken dat de plantaardige concurrentie vanzelf zal afzwakken, komen volgens een nieuw Rabobank-rapport bedrogen uit. Integendeel: de sector zal blijven groeien en zuivelbedrijven kunnen beter op de trein springen of hun traditionele productenlijn aanpassen aan de moderne consument.

Edition numérique des abonnés

Aantal zorgboerderijen op 10 jaar tijd verdrievoudigd

Economie

Het voorbije decennium was er een sterke toename van het aantal groenezorginitiatieven, waarbij mensen uit kwetsbare groepen onder begeleiding een zinvolle dagactiviteit in de natuur vervullen. Vlaanderen telt momenteel 940 zorgboerderijen, waarvan 122 in Limburg. Dat meldden Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens (CD&V) woensdag op een Limburgs gemengd bedrijf.

FrieslandCampina’s fabriek in Aalter, waar melk en weipoeders geproduceerd worden voor industriële toelevering. Daarnaast is het de Europese draaischijf voor de productie van langhoudbare zuivelproducten.

Onrust bij FrieslandCampina over leveringseisen

Melkvee

FrieslandCampina eist in nieuwe leveringscontracten weidegang en AA-kwaliteit. Circa 140 van de bijna 400 leveranciers voldoen niet aan één of beide voorwaarden, aldus de producentenorganisatie PO Dairycam die de leveranciers verenigt.

Edition numérique des abonnés

Voedselagentschap FAVV krijgt 24 miljoen euro schadevergoeding voor dioxinecrisis

Economie

Het federaal voedselagentschap FAVV krijgt 24 miljoen euro schadevergoeding van vetsmelters Jan en Lucien Verkest en Jacques en Jacqueline Thill van Fogra voor de dioxinecrisis van 1999. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

De mondiale suikerprijs daalde in augustus naar een dieptepunt.

Graanprijs in augustus weer gestegen, suiker omlaag

Bieten

Mondiale graanprijzen zijn in augustus met 4% gestegen ten opzichte van juli. De suikerprijs daalde daarentegen met ruim 5% tot het laagste niveau in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex die de VN publiceert.

Met de software kan het pesticidengebruik worden verminderd, aldus de fabrikant.

Met software pesticidegebruik verminderen

Economie

Het Belgische softwarebedrijf Avia-GIS heeft een EU-subsidie van €1,6 miljoen gekregen om het softwarepakket VECMAP te commercialiseren. Dat is een risicokaart voor ziekten die worden overgedragen door vectoren, zoals de tijgermug, malaria, lyme of zika. De software kan ook worden gebruikt voor het tegengaan van pesticidegebruik.

De droogte leidde dit jaar tot grote schade in de landbouw.

Vlaamse overheid gaat voorrangsregels voor waterverbruik opleggen

Economie

Er komen voorrangsregels voor wie recht heeft op water in geval van erge droogte. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De landbouw en drinkwater voor de consument krijgen voorrang.

Meest recent

Meest recent