Tarwe- en maïsprijs weer omlaag

Granen

Nieuwe oogstramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, stuurden koersen eerder nog omhoog, maar sinds enkele dagen zijn internationale tarwe- en maïsnoteringen weer gezakt. Inmiddels zijn de koersen weer dalende door winstnemingen. De wereldwijde tarwevoorraad daalt ten opzichte van een jaar eerder, maar blijft zeer ruim. Bij maïs is de voorraad de afgelopen paar seizoenen met bijna een derde afgenomen, maar er is nog geen reden tot paniek.

Volgens Oxfam verdienen boeren te weinig.

Oxfam viseert wereldvoedselsysteem

Actueel

De ongelijkheden in het wereldvoedselsysteem zijn steeds meer wraakroepend. Landbouwers en producenten in de wereld verdienen sinds twintig jaar steeds minder, terwijl de voedingsdistributie de winsten opstapelt, hekelt Oxfam in een internationale studie.

Eurocommissaris Phil Hogan is niet blij met de bezuinigingen.

Veel verzet tegen bezuiniging landbouwbudget

Actueel

De overgrote meerderheid van EU-landbouwministers is tegen plannen van de Europese Commissie om te bezuinigen op het landbouwbudget. Volgens de Franse landbouwminister Stéphane Travert vinden zeker 20 van de 27 lidstaten, dat de gereserveerde € 365 miljard voor de periode van 2020 tot 2027 onvoldoende is. Volgens Eurocommissaris Phil Hogan is een groter budget alleen haalbaar als EU-lidstaten meer gaan afdragen aan de EU.

Parmigiano reggiano-kazen behoren tot de meest bekende producten van de Italiaanse landbouw.

Italië dreigt CETA op te blazen

Actueel

Italië is niet van plan om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te ratificeren. De nieuwe regering vindt dat het akkoord onvoldoende garanties biedt voor de bescherming van Italiaanse streekproducten, zo heeft minister van Landbouw Gian Marco Centinaio meegedeeld. In België zelf leverde de overeenkomst met Canada tot grote zorgen in de vleesvee- en varkenssector, terwijl in Canada zelf vooral de melkveehouderij bezorgd is.

De wereldwijde markt voor appels en peren verandert razendsnel.

Appels en peren: export en nieuwe variëteiten voor een betere prijs

Actueel

Telers van hardfruit in de EU zijn momenteel met peren beter af dan met appels. Ze moeten in alle gevallen op zoek naar nieuw variëteiten, want de consument verandert razendsnel en export naar exotische oorden wordt steeds belangrijker. Dat zei marktanalist Helwig Schwartau van het Duitse studiebureau AMI.

De angst voor voedsel overwinnen

Economie

Phytofar koos onlangs een nieuwe voorzitter, Damien Viollet, na het vertrek van Goedele Digneffe. Met 25 jaar ervaring op de teller, zag hij hoe de voedselmarkt evolueerde en dat er als het ware ‘voedselangsten’ zijn ontstaan. Dat is ook de schrijver van het boek ‘Panique dans l’assiette’, Gil Rivière-Wekstein, niet ontgaan. Dit is een slechte evolutie, want die voedselangsten moeten worden overwonnen om uiteindelijk voedselverlies en -verspilling tegen te gaan.

Edition numérique des abonnés

ABS lanceert ‘stop met doen alsof uw neus bloedt’-campagne

Wetgeving

Om de eis tot statiegeld die het zwerfvuil kan verminderen extra te beklemtonen en om het effectieve zwerfvuil-gevaar voor runderen, en dus ook voor de veeboeren, te verminderen, lanceert het Algemeen Boerensyndicaat een ‘stop met doen alsof uw neus bloedt’-campagne. Met het beeld van een bloedende koe wil het ABS haar eis voor de invoering van statiegeld herhalen en benadrukken.

Carrefour wil samen met Google online versproducten verkopen.

Google en Carrefour gaan online vers verkopen

Economie

Google en Carrefour hebben een deal gesloten over de online verkoop van verse voeding. Volgens de supermarktketen vormt de samenwerking een wereldwijde primeur, omdat voor het eerst verse voeding aan de man gebracht zal worden via de platformen van de internetgigant. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekendgemaakt. Volgens een mededeling van Carrefour wordt de dienst begin 2019 beschikbaar in Frankrijk.

Graanprijzen zijn in mei opnieuw gestegen.

Graan- en zuivelprijzen blijven stijgen

Actueel

In mei zijn internationale prijsnoteringen van graan en zuivel opnieuw gestegen. De prijzen voor suiker-, vlees- en plantaardige oliën zijn juist gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsmetingen van de wereldvoedselorganisatie FAO. De zuivelprijsindex ligt nu op het hoogste niveau sinds september 2017.

ForFarmers heeft als streven een top 3 speler te zijn in alle landen waar het actief is.

ForFarmers neemt Voeders Algoet over

Actueel

ForFarmers neemt veevoeronderneming Voeders Algoet over. Voeders Algoet verkoopt jaarlijks ongeveer 150.000 ton mengvoer aan varkenshouders en rundveehouders. Het bedrijf is gevestigd in Zulte, vlakbij de huidige ForFarmers-locaties in België. De onderneming wordt volledig geïntegreerd in ForFarmers België, dat daarmee na AVEVE de grootste voeronderneming van België wordt.

Edition numérique des abonnés

Het huidig landbouwmodel ligt onder vuur ...

Actueel

Een daling van de prijzen op de nationale markten en op de wereldmarkten, verwerkende bedrijven en supermarkten die meer eisen stellen, het verlies van het vertrouwen van de consumenten..: de landbouw moet momenteel het hoofd bieden aan tal van uitdagingen. Nochtans zijn er in deze huidige malaise oplossingen in zicht. Zo kunnen veehouders zich hun productie opnieuw toe-eigenen om deze onder hun eigen merken op de markt te brengen.

Edition numérique des abonnés

Conjunctuur in melkveesector slabakt

Melkvee

De conjunctuur in de Vlaamse melkveesector is er in het eerste kwartaal van 2018 op achteruitgegaan als gevolg van de dalende melkprijs. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, die vier maal per jaar verschijnt.

Stadslandbouw groeit overal. Op de foto serreteelt in Brussel.

Miljoenen voor stadslandbouw

Actueel

De start-up Peas&Love, die stadsboerderijen op daken creëert, heeft €1,2 miljoen opgehaald bij het investeringsfonds Otium Brands en bij business angels. Met deze extra middelen wil het bedrijf fors uitbreiden: het plant de volgende vijf jaar 150 nieuwe stadslandbouwprojecten in Europa.

De Mexicanen stellen een ‘strafheffing’ op Amerikaanse appels in.

Handelsoorlog VS-Mexico dreigt

Economie

Mexico gaat de importtarieven op een aantal Amerikaanse producten verhogen, zo kondigde het land aan, als vergeldingsmaatregel voor de Amerikaanse invoertarieven op zijn staal en aluminium. Op varkensvlees, aardappelen en appelen uit de VS komt er een heffing van 20| %, terwijl staalproducten, sommige kazen en whiskey uit de VS met een invoertarief van 25 % zullen worden belast.

Edition numérique des abonnés

Bayer schrapt naam Monsanto

Actueel

Bayer schrapt na de overname van Monsanto diens merknaam. De stap komt niet onverwacht, want Monsanto wordt al decennialang onder vuur genomen door tal van activisten. Monsanto bracht als eerste ggo-gewassen op de markt, zette zich in voor patentering van zaden en is eigenaar van de herbicide Roundup, dat sinds haar introductie in 1974 uitgroeide tot het grootste merk in gewasbescherming.

Edition numérique des abonnés

Europa snijdt in landbouwfondsen

Economie

De Europese Commissie reserveert voor de periode van 2021 tot 2027 een totale enveloppe van 365 miljard euro voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid, een besparing met 5 procent in vergelijking met de huidige meerjarenbegroting. Ook de Belgische landbouwers moeten daarbij inleveren: voor ons land is een pot van 3,872 miljard euro voorzien. "Meer vereisten voor veel minder centen", klaagt de Boerenbond aan.

Edition numérique des abonnés

97,3% van gevraagd schadebedrag Vlaams Rampenfonds in 2016 betrof landbouwschade

Akkerbouw

97,3 % van het schadebedrag dat in 2016 aangevraagd werd bij het Vlaams Rampenfonds voor de vier rampen die dat jaar erkend werden, betrof landbouwgerelateerde schade. Dit laatste was ook goed voor 94,7 % van de aanvragen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Geert Bourgeois op een schriftelijke vraag van Francesco Vanderjeugd (Open Vld).

Dit is het voorlopige ontwerp van  de verpakkingen  met uitsluitend  Belgische biomelk  die Delhaize vanaf 1 juli aanbiedt.

Biomilk.be levert voor huismerk Delhaize Bio

Melkvee

Vanaf 1 juli treedt Delhaize naar buiten met biologische melk, room en yoghurt die voor 100  % gegarandeerd Belgisch is. Dat gebeurt onder het merk ‘Delhaize Bio’. Biomilk.be zal minstens 5 miljoen liter melk leveren op jaarbasis. Het is voor ons land zeldzaam dat een supermarkt zo nauw samenwerkt met een coöperatie.

Edition numérique des abonnés

Belgapomnotering wijzigt niet

Akkerbouw

Belgapom deed op vrijdag 1 juni volgende prijsnoteringen:

Volgens leden van het Europees Parlement stelt de Europese Commissie de bezuinigingen op landbouw kleiner voor dan ze zijn.

‘EU-besparingen landbouw eigenlijk groter’

Actueel

De voorgestelde besparingen in de Europese landbouw- en cohesiebudgetten zijn veel groter dan de Europese Commissie laat uitschijnen. Dat heeft het Europees Parlement woensdag aangeklaagd in een resolutie over de nieuwe meerjarenbegroting voor de periode van 2021 tot 2027. Het halfrond wil die budgetten minstens op het huidige niveau houden.

Meest recent

Meest recent