Startpagina Actueel

Zomer 2023 was warmer en natter dan gemiddeld

De weerkundige zomer (juni tot en met augustus) was warmer en natter dan gemiddeld. De afgelopen maand augustus was natter dan gemiddeld. Ook de zon liet het regelmatig afweten. Dat meldt het KMI.

Leestijd : 2 min

Met een gemiddelde temperatuur van 18,9 °C was de zomer van 2023 een graad warmer dan het gemiddelde in de periode 1991-2020 (17,9 °C). Dit is vooral te danken aan de maand juni, die de warmste junimaand werd sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Opvallend is voorts dat de laagste minimumtemperatuur van de afgelopen zomer (10,1 °C op 7 augustus) de hoogste absolute minimumtemperatuur is die ooit werd opgetekend. Daarmee daalde de temperatuur deze zomer voor het eerst niet onder de 10 graden.

Daartegenover staat dat er deze zomer ook meer neerslag viel dan normaal. Vooral de overgang van juli naar augustus was (klets)nat, waardoor de lange droogteperiode in juni werd tenietgedaan. Met 279,5 mm neerslag in Ukkel was de zomer natter dan gemiddeld (234,2 mm). Toch was ook de zon veelvuldig van de partij. Het KMI telde de afgelopen 3 maanden in Ukkel 674 uur en 42 min zonneschijn. Ook dat is meer dan gemiddeld (594 uur en 56 minuten).

Nat augustus

In het totaal viel er in augustus in Ukkel 107,9 mm neerslag tegenover normaal 86,5 mm. Dat blijkt uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. Vooral de eerste 10 dagen was het nat, met in die periode 60,6 mm neerslag. De meeste neerslag viel in de regio Belgisch Lotharingen, waar 165% van de normale hoeveelheid regen werd opgetekend.

Augustus begon nog frisser dan gemiddeld, maar daarna volgde een warmere periode waardoor de gemiddelde temperatuur (18,1 °C) uiteindelijk zeer dicht bij de normale waarde voor de tijd van het jaar lag (18,4 °C). Het werd ook nooit echt heel warm, want de gemeten maximumtemperatuur van 27,8 °C op 11 augustus is de vijfde laagste in de huidige referentieperiode (1991-2020).

Qua aantal uren zon scoorde augustus 2023 ondergemiddeld, met slechts 181 uur en 26 minuten zon in Ukkel. De normale waarde bedraagt 192 uur en 26 minuten.

Belga

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken