Startpagina Groenvoorziening

Brazilië wil landbouwgrond met 60 % vergroten zonder bomenkap

Brazilië heeft een plan klaar om de beschikbare landbouwgrond met 60 % uit te breiden, zonder daarbij bomen te kappen.

Leestijd : 1 min

De details van het plan wil president Luiz Inácio Lula da Silva bekendmaken tijdens de klimaattop COP28 in Dubai.

Concreet wil de Braziliaanse regering in onbruik gevallen weiden voor begrazing omvormen tot landbouwgrond. Het ministerie van Landbouw heeft naar eigen zeggen 40 miljoen ha geïdentificeerd die met een investering kan worden klaargemaakt voor het verbouwen van gewassen. De komende 10 jaar wil de regering daarvoor 110 miljard euro investeren. De maatregel zou de landbouwgrond in Brazilië uitbreiden van 65 miljoen naar 105 miljoen hectare, en dat zonder ‘ook maar één boom te vellen’, belooft de regering.

De linkse president Lula da Silva heeft de bescherming van het klimaat tot een van zijn prioriteiten gemaakt. Onder zijn rechtse voorganger Jair Bolsonaro raakte de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone in een stroomversnelling. Toch blijft landbouw, en dan met name vee- en sojateelt, een hoeksteen van de economie in de Zuid-Amerikaanse landbouwreus.

Lula heeft beloofd tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing door onder andere landbouwbedrijven, die in de eerste helft van dit jaar met een derde is afgenomen.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken