Startpagina Actueel

HOGENT heeft een mobiel waterlaboratorium

Het HOGENT-onderzoekscentrum Water & Health Technology beschikt voortaan over een uniek mobiel laboratorium waarmee het watermetingen ‘in het veld’ kan doen. Het Move-it-lab zal vooral ingezet worden bij landbouwers en andere bedrijven.

Leestijd : 3 min

Het mobiele labo is ontworpen en uitgewerkt door onderzoekers Bjorge Decostere, Sofie Van Holle, Christine Van der heyden en Niels De Troyer. De bedoeling is om het vooral in te zetten bij bedrijven en landbouwers die een eigen decentrale waterzuivering beheren of een decentrale waterzuivering moeten bouwen. Het Move-it-lab kan gebruikt worden om procesparameters van de waterzuivering te bepalen of te verbeteren en om fysicochemische en microscopische analyses uit te voeren.

Accurater

Een van de grote voordelen van het Move-it-lab is dat er geen transport nodig is van de waterstalen. Daardoor is er geen verlies van de staalkwaliteit. Door de analyse ter plaatse kunnen sneller acties ondernomen worden om eventuele problemen op te lossen. Door te werken met het echte afvalwater zijn procesoptimalisaties veel preciezer en meer representatief voor de bedrijfsspecifieke waterzuiveringsinstallatie.

“Als we in het laboratorium proeven en metingen doen van een bepaalde waterzuiveringsinstallatie, moeten we dat afvalwater vaak bij manier van spreken namaken zodat we over voldoende volume beschikken. Want dat is noodzakelijk om tot betrouwbare resultaten te komen. In het rijdende lab beschikken we over een reactor waarin we een voldoende grote hoeveelheid water kunnen verzamelen en testen. We kunnen daardoor meer gefundeerde oplossing bieden voor een specifiek bedrijf”, zegt onderzoekster Sofie Van Holle.

Monitoren op afstand

“Via een communicatiemodule kan het zuiveringsproces vanop afstand gevolgd worden en kunnen bij problemen de verschillende actoren van de reactor bediend worden. We moeten dus niet voortdurend aanwezig zijn in het lab. We kunnen het Move-it-lab op een locatie tests laten uitvoeren en dit vanop afstand monitoren of andere procesregelingen toepassen en analyses starten”, voegt onderzoeker Niels De Troyer toe.

“We kunnen ook ter plaatse testen uitvoeren waarmee we de werking van het slib opvolgen en we beschikken over energiemeters zodat we het energieverbruik van de bedrijfswaterzuivering in kaart gebracht kunnen brengen. Dat laat ons toe om de klant concrete energiebesparende maatregelingen voor te stellen. De opstelling kan bovendien ook voor andere toepassingen gebruikt worden, afhankelijk van de noden van het werkveld. Bijvoorbeeld het kweken van van biomassa, al dan niet gelinkt aan waterzuivering”, vult Christine Van der heyden aan.

Complex dossier

De realisatie van het Move-it-lab, die mee mogelijk gemaakt werd dankzij een VLAIO-financiering, nam behoorlijk wat tijd in beslag. Er komt dan ook heel wat bij kijken, legt Bjorge Decostere uit. “Door de omvang van het begrote bedrag, moest de ontwikkeling van de unit uitbesteed worden. Hiervoor moesten we een complex dossier voorbereiden, wat veel tijd vergde. Bovendien moesten we rekening houden met heel wat praktische afwegingen. Omdat het mobiele lab is gebouwd op een onderstel met dubbele as en relatief beperkt is in afmetingen, kan het getransporteerd worden met bestelwagens van HoGent. Er is geen uitzonderlijk vervoer voor nodig. Dat is een zeer bewuste keuze, maar het impliceert wel dat je enkele grenzen en beperkingen moet respecteren, zoals de maximale toegelaten massa. Hierdoor moesten we goed nadenken over de gebruikte materialen en de lab-opstellingen. Gelukkig konden we voor heel wat van dergelijke praktische knelpunten rekenen op de steun en kennis van verschillende diensten van HoGent.”

Het Move-it-lab is volgens HOGENT het eerste in zijn soort.

HOGENT

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken