Startpagina Actueel

Bree en Bocholt openen hun Boerderijenroute

Bree en Bocholt organiseerden op 13 april de feestelijke opening van hun vernieuwde Boerderijenroute voor fietsers.

Leestijd : 2 min

Het project ‘Landbouwroute, een groene long met een goed imago’ werd als Leaderproject uitgevoerd onder toezicht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de provincie Limburg. Leader-projecten moeten een dynamisch en leefbaar platteland bevorderen.

Het initiatief kwam van Sander Palmans van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw en de schepenen voor Landbouw van Bree en Bocholt. In deze gemeenten kon je al een fietsroute over het thema Landbouw vinden. Ideaal dus om met deze bestaande routes aan de slag te gaan en ze in een nieuw, fris jasje te steken.

Recreatief, sportief en informatief

De insteek van de vernieuwde Boerderijenroute is niet enkel fietsen in de mooie natuur die je daar kan vinden. De bedoeling was zeker ook om de recreatieve fietsers mee te nemen in de wereld van de landbouw. Wat gebeurt er nu precies in zo’n bedrijf? Door de route te fietsen en te stoppen bij de bedrijvenborden, leer je meer over het reilen en zeilen in de moderne land- en tuinbouwsector. Het is een ontdekkingstocht langs tal van weiden en velden, graangewassen en groentevelden, achter groen verscholen melkvee- en varkensbedrijven, open ruimten en prachtige landschappen.

Subsidie van Leader Limburg

Dit volledige project kostte bijna 12.000 euro, waarvan 7.772,30 euro aan steun werd ontvangen vanuit Leader Limburg.

“We kozen ervoor om de bewegwijzering op te frissen, de bestaande routes te actualiseren en de verbindingstrajecten tussen de Breese en Bocholter routes te verzorgen. Voorts werden de routes belevingsvoller gemaakt door aandacht te schenken aan interessante stoppunten, zoals bedrijven actief in de korte keten”, meldt Jo Vandersteegen, de Breese schepen van Landbouw en Toerisme.

“Ook werden bij een tiental naastliggende bedrijven filmpjes opgenomen waarin de bedrijfsleiders in eigen bewoordingen kort uitleggen waar hun bedrijf voor staat”, vertelt Lieve Theuwissen, schepen van Toerisme in Bocholt. “Bij ongeveer 25 andere bedrijven geeft een infobord toelichting en een link naar de gemeentelijke websites waar verdere info te vinden is”, vult Jan Verjans, de Bocholter schepen van Landbouw, aan. Tot slot is er een nieuwe folder en wordt de fietstoerist via bree.be of bocholt.be tot bij deze recreatiemogelijkheid geleid.

Feestelijke opening

De vernieuwde borden en wegwijzers werden in 2022 al geplaatst, dus je kan de route al een tijdje fietsen. Wat nog ontbrak was een feestelijke aftrap, die tegelijkertijd ook een bedankje was voor iedereen die meewerkte aan dit project.

Op zaterdag 13 april was het zover: de trekkende krachten van de stadsdiensten, het bestuur van Bree en Bocholt, de lokale Landelijke Gilde en een aantal landbouwers langs de route kwamen samen bij sierplantenkwekerij Kenens, gevestigd op de grens tussen beide gemeentes. Peter Kenens gaf met veel plezier een rondleiding op zijn bedrijf, zodat iedereen meteen kennis kon maken met het verhaal achter de schermen.

FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken