Startpagina Actueel

‘Veviba kan erkenning definitief verliezen’

Als de twijfel blijft, kan het vleesbedrijf Veviba zijn erkenning niet terugkrijgen. Dat heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme donderdagavond gezegd na diverse vergaderingen op zijn kabinet met de spelers in het dossier. Ondertussen is gehakt van het bedrijf uit Bastenaken uit de handel gehaald.

Leestijd : 2 min

Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trokken eerder donderdag de erkenning in van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. Na een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels op het vlak van voedselveiligheid. Zo zou de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn. Delhaize haalt zo'n 300 vleesproducten uit de rekken die afkomstig zijn van de slachthuisgroep Verbist. En ook Colruyt haalt producten uit de rekken.

"Ik heb alle spelers zo goed mogelijk geïnformeerd. Daarbij gaf ik details over de omvang van de fraude en de gezondheidsrisico's gelinkt aan de twee producten", aldus Ducarme. Er zijn volgens de minister van Landbouw twee aparte problemen. "Er is sprake van een fraude gelinkt aan vleesafval dat opgedoken is in de voedselketen. En er is sprake van fraude van non-conformiteit." Ducarme voegde er nog aan toe dat hij aan het FAVV heeft gevraagd om een rapport op te stellen over de controles die uitgevoerd zijn bij Veviba.

Gehakt uit handel

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft gehakt van Veviba, met name americain preparé natuur, uit de handel gehaald. Het product werd te koop aangeboden bij de slager Amar in Anderlecht. Dat meldde het FAVV donderdagavond.

De consumenten die het product hebben gekocht bij de desbetreffende slager, worden verzocht het product niet op te eten. "Als dat toch gebeurd is en er doen zich medische klachten voor, dan raden we aan om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen", luidt de raad van het Voedselagentschap.

Veviba is onderdeel van de groep-Verbist, die vorig jaar al in opspraak kwam vanwege het niet naleven van dierenwelzijnsregels in een slachthuis in Izegem.

Belga en LBL

Lees ook in Actueel

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken