Startpagina Actueel

Copa-Cogeca: Brexit mag handel niet schaden

Copa-Cogeca verwelkomt EU-richtlijnen voor de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om richtlijnen die de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft opgesteld. Volgens de koepelorganisatie van landbouwers en agrarische coöperaties moet de EU inzetten op zo open mogelijke handel.

Leestijd : 1 min

Copa-Cogeca stuurde haar positieve oordeel over de richtlijnen van Tusk aan de hoofdonderhandelaar van de EU, de Franse ex-minister van landbouw Michel Barnier. Copa-Cogeca zegt te vrezen dat met de ‘Brexit’ de landbouw en agribusiness aan beide kanten van de Noordzee geschaad te worden.

“Het is belangrijk elke ontregeling van de handel te minimaliseren”, aldus Copa-voorzitter Joachim Rukwied. “De Europese boeren en agrarische coöperaties zijn stellig overtuigd dat, afhankelijk van de garanties die worden verkregen, het Verenigd Koninkrijk in de eengemaakte markt en de douane-unie zou moeten blijven.”

Wanneer dit niet mogelijk is, dan moet de uitkomst van onderhandelingen volgens de Duitse akkerbouwer zijn dat op een andere wijze importtariefvrije handel tussen de twee blokken kan plaatsvinden. Ook vindt de organisatie dat voorkomen moet worden dat een dure en tijdrovende douane-bureaucratie aan de grens wordt opgetuigd.

Ten slotte ondersteunen Copa en Cogeca de oproep van de EU aan de Britse regering om zo snel mogelijk duidelijke, tastbare voorstellen te doen voor de transitieperiode en de toekomstige relatie met de EU. Voor bedrijven begint de tijd te dringen om de nodige aanpassingen te doen.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken