Startpagina Actueel

FrieslandCampina verlaagt melkprijs

FrieslandCampina heeft de melkprijs licht verlaagd in de verwachting dat belangrijke concurrenten dat ook doen. Het Duitse DMK hield de melkprijs gelijk. Ondertussen lijkt de mondiale zuivelveiling GDT te wijzen op meer prijsdruk.

Leestijd : 3 min

De FrieslandCampina ledengarantieprijs voor boerderijmelk voor mei 2018 bedraagt €34 per 100 kilo melk. De garantieprijs daalt zo met 50 cent ten opzichte van april. De ruim 400 Belgische leveranciers krijgen een kale prijs die 50 cent lager ligt dan de garantieprijs die leden ontvangen. Het verschil kan worden goedgemaakt door deel te nemen aan duurzaamheids- en kwaliteitsprogramma’s.

De daling van de garantieprijs is volgens de onderneming het gevolg van de verwachting dat de melkprijzen van een aantal referentiebedrijven een geringe daling laten zien. De Nederlandse coöperatie vergelijkt zich om met de markt in de pas te lopen periodiek met een serie vergelijkbare bedrijven, waaronder het Ierse Glanbia, Franse Lactalis en Belgische Milcobel.

In de garantieprijs van mei is een correctie verwerkt van circa 31 cent omdat FrieslandCampina voor maart de melkprijzen van een paar bedrijven te hoog had ingeschat. In mei bedraagt de eiwitwaarde €555,01 en de vetwaarde €277,51 en de lactosewaarde €55,50 per 100 kilo.

Biologische melkprijs

De biologische garantieprijs voor mei 2018 bedraagt €47,50 per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs daalt daarmee ook met 50 cent ten opzichte van de biologische garantieprijs van april. In de biologische garantieprijs van mei is een correctie verwerkt van circa 63 cent vanwege te hoog ingeschatte melkprijzen van een aantal van de referentiebedrijven in maart. In mei bedraagt de eiwitwaarde €775,38 en de vetwaarde €387,69 en de lactosewaarde €77,54 per 100 kilo.

De garantieprijzen gelden voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 800.000 kilo melk op jaarbasis voor gangbare melk, en voor 600.000 kilo melk op jaarbasis voor biologische melk. FrieslandCampina spreekt zich deze maand niet uit over de markt.

Het Duitse DMK, dat de melkprijs gelijk hield, schrijft in een verklaring dat de prijzen voor boter, magere melkpoeder en kaas in april flink zijn gestegen. Het is volgens DMK nog altijd lastig om een behoorlijke prijs te krijgen voor magere melkpoeder. Dat komt omdat een grote interventievoorraad van de Europese Commissie boven de markt hangt. De voorraad veroudert en moet om niet te worden afgewaardeerd tot veevoeder, langzaam maar zeker de markt op.

GDT-veiling

Op de mondiale zuivelveiling, de ‘GDT’, is geen eenduidig beeld te zien. De veiling wordt gerund door de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra, de grootste individuele exporteur wereldwijd. De index waarin een gewogen gemiddelde van de verschillende grondstoffen is opgenomen, laat een daling van 1,1% zien. In totaal namen 150 partijen deel aan de veiling en werd een vrij gewoon volume van 19.508 ton verhandeld. De boterprijs bleef gelijk ten opzichte van de vorige veiling enkele weken geleden maar de prijs van cheddar steeg met 3,1%. De prijs van vollemelkpoeder daalde met 1,5% tot 3.231 Amerikaanse dollar, waarmee een einde komt aan een stijgende tendens. De prijs van magere melkpoeder is met 3,6% toegenomen. De prijs van magere melkpoeder komt met 1.999 dollar per ton op het hoogste niveau sinds drie veilingen. Ter relativering: begin 2017 werd nog bijna 2.700 dollar betaald en de historische piek werd eind 2013 neergezet op 4.686 dollar.

Belgische markt

In België is in maart ondertussen 344,1 miljoen liter melk afgeleverd. Dat is 15,3 miljoen liter meer dan een jaar eerder. Het grootste deel, bijna 209 miljoen liter, werd in Vlaanderen geleverd. De gewestelijke cijfers zeggen niet alles, want Vlaamse melkveehouders leveren ook in Wallonië en andersom. Ten opzichte van maart 2015 is het totale Belgische volume met 22% gestegen. De stijging hangt onder meer samen met de afschaffing van het melkquotum, dat bedrijven toestaat binnen bepaalde milieugrenzen verder te groeien dan voorheen mogelijk was.

Het Belgisch Comité van de Internationale Zuivelbond meldt voor maart een reële melkprijs van €31,94 en dat betekent een daling van 37 cent ten opzichte van een maand eerder en een daling van bijna €3 ten opzichte van een jaar eerder. De prijs is gebaseerd op wat kopers doorgeven.

JCB

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken