Startpagina Actueel

Graan- en zuivelprijzen blijven stijgen

In mei zijn internationale prijsnoteringen van graan en zuivel opnieuw gestegen. De prijzen voor suiker-, vlees- en plantaardige oliën zijn juist gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsmetingen van de wereldvoedselorganisatie FAO. De zuivelprijsindex ligt nu op het hoogste niveau sinds september 2017.

Leestijd : 2 min

De FAO-voedselprijsindex steeg in mei met 1,2% tot het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. De stijging van de index is vooral toe te schrijven aan een stevige stijging van de zuivelprijs en hogere graanprijzen. De zuivelprijs steeg in mei met 5,5% ten opzichte van een maand eerder. Het is alweer de vierde maand op rij dat de zuivelprijs stijgt. Eerder stonden prijzen juist onder druk; ten minste deels door de grote EU-interventievoorraad aan magere melkpoeder.

Een relatief groot deel van de voorraad is vrij recent verkocht. Prijzen van kaas, magere melkpoeder en boter namen de afgelopen maand toe, terwijl de prijs van volle melkpoeder zo goed als gelijk bleef. Volgens de FAO ligt de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging in de voorbije maanden in tegenvallende productie in Nieuw-Zeeland, dat wereldwijd de grootste exporteur is. Ter relativering: prijzen liggen nog 22% onder hun historische piek van februari 2014.

Graan heeft als spilgewas de meeste invloed op de FAO-voedselprijsindex als geheel. De graanprijs steeg in mei met 2,4% ten opzichte van het niveau in april. Ten opzichte van een jaar geleden ligt de prijs 17% hoger. De prijzen van zowel tarwe als mais zijn gestegen door oogstproblemen in Brazilië en Argentinië. Voorraden blijven op een zeer hoog niveau liggen. Rijstprijzen worden op een relatief hoog niveau gehandhaafd door kooplustige handelaren in Zuidoost-Azië.

De suikerprijs daalde voor de zesde maand op rij, zij het nu met ‘slechts’ een half procent ten opzichte van een maand eerder. In de belangrijkste suikerregio van Brazilië - het zogeheten midden-zuiden - zit het weer landbouwtechnisch gesproken mee en wordt meer suikerriet geoogst dan verwacht. De oogstramingen overstemmen verse zorgen dat droogte in bepaalde delen van het gigantische land de oogst nog zal drukken. Ook nieuws dat nog altijd 63% van de suiker naar de bio-ethanolindustrie gaat, hielp prijzen van suiker niet stijgen.

De prijs van plantaardige oliën daalt nu vier maanden op rij in een bescheiden tempo. De oorzaak ligt ver van de koolzaadvelden in Europa, waar men prijzen juist zag stijgen. Wereldwijd neemt de vraag naar palmolie af terwijl voorraden toch al groot te noemen zijn. Wat soja betreft zijn grote volumes beschikbaar.

De vleesprijs bleef in mei zo goed als gelijk. Varkensvlees werd wat minder goed betaald en rundvlees juist wat beter dan een maand eerder. Op de varkensvleesmarkt speelt vooral een wat afnemende vraag uit China een rol. Prijzen van pluimveevlees lijken te zijn gestegen maar hier maakt de FAO een groot voorbehoud vanwege de onduidelijke situatie in Brazilië. Veel vogels zouden zijn vernietigd omdat vrachtwagenchauffeurs voor langere tijd in staking gingen. Braziliaans pluimveevlees moet vaak een lange weg afleggen van de binnenlanden naar de exporthavens. Brazilië behoort met Thailand en de VS tot de grootste exporteurs.

JCB

Lees ook in Actueel

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken