Gewestelijke veeprijskamp Tielt

Vleesvee

In een broeierig hete hangar van het Nemegheerbedrijf ging naar jaarlijkse gewoonte de gewestelijke veeprijskamp van Tielt door.

Edition numérique des abonnés

Huiszoekingen bij het FAVV

Vleesvee

Op de hoofdzetel van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in Brussel zijn donderdagochtend huiszoekingen uitgevoerd. Dat bevestigt de woordvoerster van het voedselagentschap na berichtgeving in La Dernière Heure. Het gerecht was op zoek naar “informatie die het FAVV zelf niet viseert”, klinkt het zonder verdere precisering.

Graslandvernieuwing moet een weloverwogen keuze zijn. Vernieuwing betekent immers een dure investering en opbrengstverlies in het jaar van aanleg.

Houd grasmat en spuitlokaal gesloten

Melkvee

Gras vormt een belangrijk aandeel in de ruwvoederwinning (zowel in de vorm van tijdelijk als van blijvend grasland) bij de Vlaamse veehouders. Men mag niet denken dat dit een gemakkelijke teelt is. Sommige landbouwers oogsten wel vijf, zes tot zeven keer gras per jaar. Er moet met andere woorden veel zorg en aandacht besteed worden aan de teelt van gras, die voor landbouwers een grote economische meerwaarde biedt.

Edition numérique des abonnés

Slachthuis Adriaens herschikt bestuur om samenwerking met warenhuizen te kunnen hervatten

Vleesvee

Het slachthuis Adriaens in Zottegem heeft sinds vrijdag een nieuwe raad van bestuur, waarin geen leden van de familie Verbist meer zetelen. Het slachthuis is een onderdeel van de in opspraak geraakte groep Verbist. Door de banden met de groep grotendeels door te knippen, hoopt Adriaens klanten als Delhaize, Colruyt en Carrefour terug te halen.

Edition numérique des abonnés

Boerenbond: "Veel vleesveehouders bouwen productie af wegens slechte rentabiliteit"

Vleesvee

Terwijl de rentabiliteit van vleesveebedrijven de voorbije twee à drie jaar in ons land al ondermaats was, is ze als gevolg van het aanhoudend dalend rundvleesverbruik en de recente crisis door wantoestanden bij het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken ondertussen weggezakt tot het laagste niveau van de voorbije tien jaar. "Dit zet heel wat vleesveehouders ertoe aan om hun rundvleesproductie af te bouwen of volledig stop te zetten", aldus de Boerenbond.

Koning bezoekt schoolhoeve Torhout

Voor ons gezin

Scholengroep Sint-Rembert uit het Torhoutse ontving dinsdag Zijne Majesteit de koning, in het gezelschap van oud-leerling en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Hij was erg geïnteresseerd in hoe het onderwijs zich afstemt op de werkvloer.

Kampioene koeien. Eig.: Bertrand Léonard (Boucherie Pondrome).  Origine : Fokkerij de Fooz (Picadilly).

De nationale Vette Osprijskamp

Vleesvee

De jaarlijkse Vette Osprijskamp vond plaats in de LAR van Rekkem op 29 april. De kwaliteit lag erg hoog. Hier de winnaars.

VLAM zet onder meer het Belgisch witblauw in de schijnwerpers.

Veertiendaagse van het Belgisch rundvlees van 5 tot 20 mei

Actueel

VLAM zet van 5 tot 20 mei het Belgisch rundvlees in de kijker tijdens de veertiendaagse van het rundvlees. "De klemtoon van de campagne ligt niet op het aansturen om vlees te eten, wel om de herkomst van vlees van eigen bodem naar voren te schuiven", zegt Liliane Driesen, woordvoerster van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM).

Boeren houden van hun werk, maar zijn bezorgd over hun inkomen.

Landbouwers bezorgd over hun inkomen

Aardappelen

Eén op de vijf landbouwers in Vlaanderen kampt met hoge tot zeer hoge stress en dat komt vaak door het inkomen. Dat geldt nog het meest voor de vleesveehouderij, waar twee derde meestal of altijd ongerust is over het inkomen, en zowat een kwart zich zorgen maakt over schulden. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van het Departement Landbouw en Visserij.

Edition numérique des abonnés

Tonnen vlees weggesmeten bij Veviba in Bastenaken

Vleesvee

Bij het vleesbedrijf Veviba in Bastenaken zijn de voorbije weken meerdere tonnen vlees weggesmeten, waarvan de uiterste gebruiksdatum was verstreken. Dat zegt Christian Kerkhofs, een van de interimmanagers, donderdag in L'Avenir.

Het runderslachthuis in Heist-op-den-Berg ligt al jaren in de clinch met het FAVV.

Slachthuis Heist-op-den-Berg dicht

Vleesvee

Opnieuw moet in ons land een slachthuis de deuren sluiten, ditmaal in Heist-op-den-Berg. De erkenning van het bedrijf, dat 32 werknemers telt, is dinsdag ingetrokken door het Federaal Voedselagentschap (FAVV), na een stroom van processen-verbaal voor onder meer gebrekkige hygiëne. Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Alle runderen die ten minste acht maanden oud zijn, moeten ingedeeld worden.

Bijna 10 % van classificeerders in runderslachthuizen geschorst

Vleesvee

Bij een evaluatie van de erkende classificeerders in slachthuizen in september 2017 werden zes classificeerders van de 63 geëvalueerden geschorst. Eén erkenning werd opgeheven.

Van links naar rechts, minister Denis Ducarme op het bedrijf van vleesveehouder Philippe Vande Velde, en Benoît Cassart (FNCB).

Waalse vleesveesector kaart crisis aan bij Ducarme

Vleesvee

Net voor de hele Verbist-heisa uitbrak, nodigden de schakels van de Waalse vleesveeketen Federaal Minister van Landbouw Denis Ducarme uit op het Belgisch Witblauw bedrijf van Philippe Vande Velde. Het ging om veehouders, vertegenwoordigers uit de handel en export van vleesvee en vlees, stamboekmensen en vertegenwoordigers uit boerenverenigingen. De uitdagingen waarmee de sector vandaag worstelt, zijn fundamenteel; meer export moet de sector zuurstof kunnen geven.

De FAVV stelde bij het slachthuis van Veviba in Bastenaken misstanden vast.

Slachthuis Adriaens woedend op Delhaize

Actueel

Slachthuis Adriaens ETN NV is woedend op supermarktketen Delhaize. Bij het slachthuis is nooit een inbreuk op de regels inzake hygiëne of voedselveiligheid vastgesteld, aldus fabrieksdirecteur Pascal De Clerck. Adriaens heeft volgens hem totaal niets te maken met de zaak “Veviba”, maar wordt toch ‘valselijk en roekeloos’ in opspraak gebracht, vindt De Clerck.

Edition numérique des abonnés

Waalse vleesverwerker verkocht Frans rundsvlees als Belgisch witblauw

Vleesvee

De Moeskroense vleesverwerker Debaenst verkocht in 2012 Frans rundsvlees als vlees van Belgische witblauw-runderen. De warenhuisketen Lidl verbrak daarom zijn contract met het bedrijf. Dat bericht L'Echo vrijdag.

Edition numérique des abonnés

Oppositie hekelt vermindering middelen van het Federaal Voedselagentschap

Vleesvee

De middelen van het Federaal Voedselagentschap FAVV zijn onvoldoende om de voedselveiligheid naar behoren te beschermen. Ze zijn de afgelopen jaren constant afgenomen, stelde de oppositie. Dat klopt niet, repliceerde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). De meerderheid feliciteerde hem dat het budget niet gedaald is.

Edition numérique des abonnés

FWA begeleidt coöperatie bij overname Veviba-onderdelen

Vleesvee

De Waalse landbouwersorganisatie FWA heeft beslist om de oprichting van een coöperatie van landbouwers te begeleiden en mee een intentieverklaring op te stellen “voor het overnamebod van de bedrijfsmiddelen van de groep Veviba”. Dat zei FWA woensdagavond, na afloop van een directiecomité en een algemene vergadering.

De overname van de exploitatie van het slachthuis in Velzeke (gebouwd in 2013) zal ongetwijfeld interesse wekken.

Wie wil Verbist-slachthuizen exploiteren?

Vleesvee

De Waalse regering zoekt overnemers voor de exploitatie van de Verbist-slachthuizen in Velzeke (Adriaens), Rochefort (Lanciers) en Bastenaken. Overnemers moesten zich tegen afgelopen woensdag om middernacht kenbaar maken. Naar de identiteit van mogelijke overnemers is het gissen.

Edition numérique des abonnés

Verbist: Overnemers gezocht voor Velzeke, Bastenaken en Rochefort

Vleesvee

Sogepa, de financiële arm van het Waals gewest, zoekt kandidaat-overnemers voor drie vestigingen van de groep Verbist. Het gaat om het in opspraak gekomen vleesbedrijf Veviba in Bastenaken, het slachthuis Adriaens in Velzeke, bij Zottegem, en het slachthuis Lanciers in Rochefort. Dat laat het kabinet van Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) weten.

Edition numérique des abonnés

Veviba: BioForum vraagt betere doorstroming informatie

Vleesvee

BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding, en Certisys, een geaccrediteerd controleorgaan voor bio, bevoegd voor controle bij Veviba, dringen aan op een nauwkeurig onderzoek naar aanleiding van een vermoeden van fraude bij Veviba. “Wij stellen ons vragen bij het feit dat bepaalde autoriteiten reeds langer een vermoeden koesterden. We pleiten voor een goede doorstroming van informatie om bij vermoeden van fraude te kunnen ingrijpen.” Tegelijk bevestigen ze dat bio het vertrouwen van consumenten meer dan waard is.

Meest recent

Meest recent