Startpagina Actueel

Captatieverbod op onbevaarbare waterlopen in Limburg en Antwerpen grotendeels opgeheven

Het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen in de provincie Limburg wordt vanaf vrijdag 11 oktober opgeheven. Ook de captatieverboden op waterlopen in de provincie Antwerpen worden grotendeels opgeheven. Het Antwerpse verbod blijft enkel nog van kracht in Laarse beek en Zwanebeek.

Leestijd : 2 min

De Limburgse gouverneur Herman Reynders volgt daarmee het advies van zowel de Droogtecommissie als het Limburgs Droogteoverleg. In afwachting van de resultaten van nieuwe staalnamen voor blauwalgen, blijft het captatie- en recreatieverbod op de bevaarbare waterlopen in Limburg wel nog van kracht.

Zowel de recente en nog voorspelde neerslag als de beperkte watervraag motiveert de opheffing van het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen. De Droogtecommissie besliste bovendien om af te schalen van niveau 2 (code oranje) naar niveau 1 (code geel). Door de neerslag van de afgelopen weken zijn de peilen en debieten van de waterlopen verbeterd. De situatie in Limburg blijft echter zorgwekkend. Door de historisch lage grondwaterstanden kunnen de debieten in de waterlopen bij het uitblijven van neerslag snel weer dalen.

Er is dus nog geen sprake van een structureel herstel. De provincie Limburg roept daarom op om doordacht en spaarzaam om te springen met water. In afwachting van de resultaten van nieuwe staalnamen blijft het recreatie- en captatieverbod op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, de Zuid-Willemsvaart en het Albertkanaal wel nog van kracht wegens de aanwezigheid van blauwalgen.

Antwerpen

De provincie Antwerpen schrijft dat gezien de vele neerslag van de voorbije weken en doordat de vraag van landbouwers naar oppervlaktewater sterk verminderd is, het captatieverbod vanaf 11 oktober 2019 voor het merendeel van deze waterlopen kan worden opgeheven. In twee stroomgebieden staat het waterpeil nog steeds kritisch laag. Daarom blijft het captatieverbod wél gelden voor alle onbevaarbare waterlopen in de 2 stroomgebieden van de Laarse beek en de Zwanebeek. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

Ook blijven alle captatie- en recreatieverboden die in de provincie Antwerpen van kracht zijn omwille van blauwalgenbloei, nog steeds gelden. Voor een overzicht en meer info, zie www.cathyberx.be.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken