Startpagina Actueel

2% minder consumptieaardappelen in 2020

Op basis van een rondvraag gehouden bij leden van PCA en FIWAP/Carah wordt de totale productie consumptieaardappelen in ons land geraamd op 4,3 miljoen ton. Of 2% minder dan verleden jaar, maar wel 3% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Leestijd : 1 min

Het totale areaal consumptieaardappelen in België komt dit jaar op bijna 97.000 ha. Er is een daling in Vlaanderen met 3%, in Wallonië een stijging van bijna 2%. Onder de deelnemers van de enquête bleek half november 2,6% van het areaal nog niet gerooid.

De opbrengst per ha ligt voor de meeste rassen lager dan het 5-jarig gemiddelde. Er zijn uiteraard verschillen tussen percelen, regio’s en rassen onderling. Gemiddeld halen alle rassen door elkaar (vroege en late) een opbrengst van 46,5 ton per ha in Vlaanderen en 42,6 ton per ha in Wallonië.

De droogste zorgde in het zuidelijk landsdeel voor de meeste groeiremming. De gemiddelde Belgische opbrengst over alle rassen bedraagt 44,7 ton per ha, of vergelijkbaar met de oogst in 2019. Dat ligt wel 2,5 ton per ha onder het meerjarig gemiddelde.

LV-PCA-Inagro

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken