Aveve en VITO zetten drones in om kwaliteit nieuwe graanvariëteiten te bestuderen

Granen

Sinds november 2017 zet de Groep Aveve in samenwerking met het Vlaamse onderzoekscentrum VITO drones in om de kwaliteit van nieuwe graanvariëteiten sneller en meer betrouwbaar te kunnen bepalen. Landbouwers zullen nog dit jaar de eerste vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij de volgende aankoop van zaaigraan bij Aveve krijgen ze immers de garantie dat de aangeboden variëteiten de beste selectie heeft doorstaan.

Joris Vanmeirhaeghe leidde het publiek doorheen de vele  tarwerassen.

Toppers, nieuwigheden en vaste waarden

Nieuws van maatschappijen

Voor de derde keer wordt op de proefhoeve Ferme Liessart het publiek voor Jorion-Seeds verwelkomd. Ook deze keer worden we rondgeleid om de nieuwigheden te leren kennen, maar ook om te ontdekken hoe het met de vaste waarden zit.

ForFarmers heeft als streven een top 3 speler te zijn in alle landen waar het actief is.

ForFarmers neemt Voeders Algoet over

Actueel

ForFarmers neemt veevoeronderneming Voeders Algoet over. Voeders Algoet verkoopt jaarlijks ongeveer 150.000 ton mengvoer aan varkenshouders en rundveehouders. Het bedrijf is gevestigd in Zulte, vlakbij de huidige ForFarmers-locaties in België. De onderneming wordt volledig geïntegreerd in ForFarmers België, dat daarmee na AVEVE de grootste voeronderneming van België wordt.

Onze gesprekspartners v.l.n.r. Tom Van  Looveren, Jean-Christophe Smeets, Christian Van der Haeghe en Thomas Hoeterickx.

Al vijftig jaar een gouden samenwerking

Mechanisatie

Fendt invoerder voor België - Hilaire Van der Haeghe - heeft een opmerkelijk jubileumjaar achter de rug. Vorig jaar werden immers de festiviteiten aangevat om de vijftigjarige samenwerking met Fendt te vieren. Ondertussen zijn de feestelijkheden bijna afgelopen.

Luc Vanoirbeek zal in oktober overstappen van Boerenbond naar VBT.

Luc Vanoirbeek secretaris-generaal VBT

Actueel

Boerenbond-woordvoerder Luc Vanoirbeek treedt op 1 oktober aan als secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Vanoirbeek volgt in deze functie Philippe Appeltans op. Appeltans zelf maakt na de zomer de overstap naar BelOrta, waar hij Filip Fontaine opvolgt als algemeen directeur. “Ik heb aan Boerenbond 32 jaar lang een fantastische werkgever gehad, maar deze opportuniteit kon ik niet laten lopen.”

Toptechniek in smalspoorafmetingen

Mechanisatie

De SDF-group oftewel de Same-Deutz-Fahr group presenteerde vorige maand in de omgeving van haar Italiaanse fabriek in Treviglio (Bergamo) hun nieuwe smalspoortractor met vermogens van 88 tot 113 pk én een traploze transmissie.

Met 16
% marktaandeel wist John Deere het meeste nieuwe tractoren te verkopen in 2017.

Hoe zat het met de Europese tractorverkoop in 2017?

Mechanisatie

Wat is het meest verkochte tractormerk in Europa? Welke groep weet het grootste marktaandeel te bereiken? Welke tractormerken verkopen het best in onze buurlanden? Op basis van gegevens verzameld in 13 Europese landen trachten we een beeld te scheppen hoe de Europese markt van de nieuwe tractorverkopen eruit zag.

Monsanto en Bayer krijgen samen een sterkere positie op de markt voor fytoproducten en zaden.

VS akkoord met fusie Bayer en Monsanto

Akkerbouw

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben ingestemd met de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar en producent van landbouwchemicaliën Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Daarmee wordt de laatste belangrijke drempel genomen voor afronding van de deal ter waarde van €53 miljard.

De vernieuwde snijrotor zorgt voor een verbeterde snijkwaliteit bij de ZX opraap- en doseerwagen van Krone.

Precisiewerk bij Krone voor een optimale snijkwaliteit

Mechanisatie

Steeds meer wisselende oogstomstandigheden stellen de loonwerker en landbouwer voor een uitdaging om altijd een perfecte snijkwaliteit te kunnen garanderen.

De ForwardFarm in Huldenberg krijgt een educatief bijencentrum waar bezoekers leren waarom landbouw en bijen elkaar nodig hebben.

Nieuw educatief bijencentrum bij Bayer om kennis te delen en te verzamelen

Akkerbouw

Op de Bayer ForwardFarm Hof Ten Bosch in Huldenberg werd vandaag in het kader van de Week van de Bij (van 27 mei tot en met 3 juni) een educatief bijencentrum geopend.

De nieuwe vestiging van Grimme in de stadswijk Wuqing, ten noord-westen van de metropool Tinajin.

Grimme start productie in China

Nieuws van maatschappijen

Voor meer dan 200 hoogwaardigheidsbekleders alsmede de directie van Grimme China openden Franz, Christine en Christoph Grimme de nieuwe hoogst moderne 12.500 m² grote fabriek in Tianjin (130 km ten zuid-oosten van Peking).

Edition numérique des abonnés

Strautmann en Joskin DistriTECH zetten hun samenwerking dan toch voort

Mechanisatie

Het verheugt Joskin DistriTECH en Strautmann te kunnen melden dat, in tegenstelling tot een eerste aankondiging op 2 mei jl., zij hun samenwerking wel voortzetten.

Legering kan de graanteelt  ernstige schade aandoen.  Basf heeft hier altijd al sterk op ingezet en komt nu met een nieuwe oplossing, zodat situaties zoals hier op de foto vermeden kunnen worden.

Basf Crop Protection verruimt zijn gamma voor de graanbescherming

Nieuws van maatschappijen

Met de commercialisering van een nieuwe groeiregelaar, de lancering van twee herbiciden, uitbreiding van de erkenning van Malibu en uitbreiding van de Xemium fungicidefamilie, biedt Basf verruimde mogelijkheden aan de graanteler.

Met de 470 Platinum presenteert Grimme een volgende generatie van zijn Varitron rooiers.

Nieuwe generatie Varitron bij Grimme

Nieuws van maatschappijen

In 2011 introduceerde Grimme voor het eerst de vierrijige zelfrijdende aardappelrooier uit de Varitron-serie. Nu wordt van deze machine de volgende generatie gepresenteerd. De Varitron 470 Platinum is er met rupsen, 435 pk sterke motor en standaard 7-tons NonstopBunker.

Edition numérique des abonnés

Strautmann verlaat Joskin DistriTECH

Nieuws van maatschappijen

Joskin DistriTECH mag vanaf 1 mei 2018 de machines, onderdelen en services van Strautmann niet langer meer verzorgen.

AG-Tec probeert meer en meer opleidingen intern bij hen te laten doorgaan.

Tijd besteed aan opleiding enorm toegenomen

Mechanisatie

Opleidingen en vormingen nemen steeds meer tijd in binnen de bedrijfswereld. Zo geeft ons Vincent Cipers aan, productmanager Claas-tractoren en wielladers bij AG-Tec.

De toonzaal van AVR is niet ver van het leslokaal, zodat theorie vlot aan praktijk getoetst kan worden.

AVR zet in op opleiding via vier pijlers

Akkerbouw

Opleiding is niet alleen een zaak van het reguliere onderwijs, ook de bedrijfswereld zet hier stevig op in. Een mooi voorbeeld hiervan vonden we terug bij het West-Vlaamse AVR, Belgisch fabrikant van machines voor de aardappelteelt.

Johan De Saegher benadrukt het belang van de Japanse partners, wat mooi wordt geïllustreerd door het miniatuur samoerai-tenue en het schilderij van de berg Fuji rondom zijn bureau.

Belchim blijft nog even ambitieus

Nieuws van maatschappijen

Met de plotselinge dood van oprichter en eigenaar Dirk Putteman, is de ambitie van Belchim Crop Protection alvast niet gestorven. “Ondernemerschap zit in de genen van dit bedrijf”, zegt de nieuwe CEO, Johan De Saegher (53). Het bedrijf wordt ook niet zenuwachtig van de overnamegolf onder de grootste firma’s in de markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Volgens De Saegher is Belchim met haar focus op innovatie en advies en aandacht voor kleinere gewassen goed gepositioneerd voor verdere groei.

Alexander van der Lely poseert trots bij de nieuwe Astronaut A5, die stiller, sneller, eenvoudiger en goedkoper in onderhoud heet te zijn.

Van de melkrobot het normale maken

Nieuws van maatschappijen

Bijna acht jaar na de voorstelling van de A4-melkrobot, lanceerde Lely dinsdag in Maassluis (NL) de opvolger, de A5. “We moeten de melkrobot uit de innovatie halen”, aldus CEO Alexander van der Lely, waarbij de melkrobot als de normale melkinstallatie wordt gezien. Een eenvoudigere bediening en lagere onderhoudskosten moeten twijfelaars overhalen.

Edition numérique des abonnés

Greenyard stapt in Israëlische leverancier van exotisch fruit

Nieuws van maatschappijen

Groente- en fruitverwerker Greenyard neemt een belang van 49 procent in Mor International, een Israëlisch bedrijf dat exotische fruit inkoopt en verkoopt.

Meest recent

Meest recent