Startpagina Paarden

Veilingtopper Artist van den Driehoek Z

Het BWP geeft gewoontegetrouw de aftrap van de hengstenkeuringen. Een nieuw fokkerijseizoen kondigde zich aldus aan, in volle glorie maar wel achter gesloten deuren, corona indachtig.

Leestijd : 2 min

F ase 2 van de BWP-hengstenkeuring ging door in het vertrouwde Azelhof in Lier van maandag 11 tot woensdag 13 januari. Kijklustigen waren welkom via de livestream. Na afloop toonde directeur Rudi Eerdekens zich bijzonder tevreden met de afloop over deze ‘gecoroniseerde’ editie, die kon bogen op de inzet van velen.

Mooi vaderpalet

De vaders van de driejarige kandidaten vormden een mooi palet van bewezen vaderdieren en jongere hengsten. De moederlijnen brachten ook de nodige portie select prestatiebloed. Op woensdagavond verwees de hengstenjury 32 hengsten door naar de derde fase voor de optie springen. Ook 2 dressuurhengsten zullen we terugzien onder het zadel in maart.

De meeste doorverwezen springhengsten zijn BWP-geboren. Acht kandidaten komen uit een ander stamboek. Bij deze 8 voert Studbook Zangersheide de boventoon met 6 hengsten, waaronder de veilingtopper. Een artiest!

Artiest van de Driehoek Z

Talent te over bij Artist van den Driehoek Z, een zoon van de onvolprezen SBS-geboren Aganix du Seigneur (uit de merrie Cadix du Seigneur Z van Chellano Z.) x Quasimodo van de Molendreef. Artist gaat als veilingtopper van de BWP Top Stallion Auction aan het werk in de stallen van Axel Verlooy.

De geselecteerde kandidaten hadden een afwisselend palet aan vaders, mooi schipperend tussen bewezen hengsten en jonge vaderdieren.

Topaanvoerders bij de start van deze tweede fase waren Hunters Scendro, met 6 zonen en Ermitage Kalone, met 5 nakomelingen. Tal van hengsten stuurden trouwens meerdere zonen uit naar Lier. Dit was het geval voor Arezzo VDL, By Ceira d’Ick, Chambertino Z, Chilly Willy, Diamant de Semilly, Ducati van het Schuttershof en Nixon van ‘ Meulenhof.

Op naar de derde fase

De derde fase van de BWP hengstenkeuring zal doorgaan van 11 tot 13 maart, eveneens in het Azelhof.

Van alle topaanvoerders zal Ermitage Kalone er het best vertegenwoordigd zijn met 3 zonen. Van Hunters Scendro zullen er 2 aantreden onder het zadel. Dit geldt eveneens voor Nixon van ’t Meulenhof en Ducati van Schuttershof.

De bevestigde verervers zoals Vigo d’Arsouilless, Toulon, Stakkato, President en Wandor van de Mispelaere vaardigen ook elk een zoon uit.

De 6 kandidaten met Zangersheide-papier hebben als vaders Aganix du Seigneur, Bamako de Muze, Candy de Nantuel, Casall, El Barone 111 Z en Naico.

Op de website van de vereniging www.belgian-warmblood.com kan je de volledige lijst driejarigen inkijken, die in maart gaan voor de laatste fase van hun dekbrevet.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken