Fliegl brengt drijfmest-schoffelmachines uit

Mechanisatie

De Beierse landbouwmachinefabrikant Fliegl ziet dat mechanische onkruidbestrijding steeds meer interesse heeft, o.a. in maïs. Bijkomend zien ze ook dat drijfmest via rijentoediening gegeven in mei-juni voordelig is voor het maïsgewas en op logistiek vlak. Hierom komen ze nu met de Dexter uit, een machine die een kruising is tussen een rijenschoffel en een mestinjecteur.

Op deze Amazone zelfrijder biedt AmaSelect viervoudige dophouders met elektrische individuele dopschakeling.

Innovatieve spuittechnieken gedemonstreerd

Akkerbouw

Vorige maand organiseerde het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een machinedemonstratie om innoverende spuittechnieken in de praktijk te laten zien. Ze lieten hierbij de gebruikers van de machines en hun leveranciers aan het woord. Zo kwam vanuit de praktijk aan het licht aan welke techniek de eigenaar van de spuit waarde hecht en waarom de investering gedaan werd.

De nieuwe Fendt 200 Vario-serie kent uiterlijke maar vooral onderhuidse wijzigingen,  zeker wat cabine  en bediening betreft.

Fendt presenteert nieuwe 200 Vario (VPF)-serie

Nieuws van maatschappijen

Vorige week hield Fendt zijn jaarlijkse internationale persconferentie. Naast een overzicht van het voorbije jaar werd ook de nieuwe 200 Vario (VPF)-serie voorgesteld

De Lemken fabriek in Alpen opereert CO
2
-neutraal wat betreft stroomverbruik.

Lemken viert 240-jarig jubileum

Mechanisatie

In 1780 legde Wilhelmus Lemken met een kleine smederij in Xanten aan de Nederrijn het fundament voor een succesvolle bedrijfsontwikkeling.

De nieuwe 8-serie bevat momenteel een model, de 8280 TTV.

Deutz-Fahr lanceert nieuwe 8280TTV

Mechanisatie

Deutz-Fahr brengt zijn nieuwe 8-serie tractoren uit. Momenteel is er één model, de 8280 TTV en vult met 287 pk mooi het gat op tussen de bestaande 7 en 9-serie. Naast een behoorlijk vermogen en een traploze transmissie biedt de nieuwe tractor heel wat intelligentie.

Covid-19 heeft in de eerste jaarhelft een negatieve impact op de tractorverkoop

Mechanisatie

In de eerste jaarhelft (van januari tot en met juni 2020) werden er in Europa, volgens de gegevens van de nationale overheden, zo’n 89.105 tractoren verkocht. Dat zijn er 8% minder het jaar ervoor.

De Momentum is een getrokken precisiezaaimachine van Fendt.

Fendt zet ambities verder om wereldmerk te zijn

Mechanisatie

Vandaag hield Fendt zijn jaarlijkse internationale persconferentie. Inhoud van de agenda was uiteraard een overzicht van het voorbije jaar, toekomstambities kenbaar maken, stil staan bij nieuwe producten én dit jaar ook bij enkele personeelswissels aan de top van Fendt en moederbedrijf Agco.

West-Vlaanderen was vorig jaar ook goed voor bijna 1 op de 3 slachtoffers bij ongelukken met landbouwvoertuigen.

Jaarlijks 155 slachtoffers bij wegongevallen met landbouwvoertuigen

Economie

Jaarlijks vallen er gemiddeld 155 slachtoffers bij wegongevallen met landbouwvoertuigen. Veruit de meeste ongevallen met landbouwvoertuigen vinden plaats in West-Vlaanderen. Die provincie was vorig jaar ook goed voor bijna 1 op de 3 slachtoffers. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Vandromme roept de minister op in te zetten op sensibiliseringsacties rond verkeersveiligheid op het platteland.

Airinov staakte de activiteit. Olivier De Backer zoekt een bedrijf dat eenzelfde dienst kan leveren

"Er zijn nog steeds obstakels, maar agrarische drones hebben toekomst in België"

Akkerbouw

In Dongelberg heeft Olivier De Backer geïnvesteerd in een landbouwdrone om zijn klanten een nieuwe dienst aan te bieden, gaande van de overvlucht en de analyse van hun percelen tot de gemoduleerde toepassing van stikstof volgens de behoeften van de gewassen. Verschillende gebeurtenissen leidden er echter toe dat hij deze activiteit tijdelijk stopzette, na twee seizoenen zonder problemen en na 500 ha overgevlogen te hebben. Hij geeft zijn project echter niet op, in de overtuiging dat de vraag naar dit soort diensten de komende jaren zal toenemen.

De DualFuel New Holland T5.140 tractor.

New Holland Dual Fuel diesel/waterstoftractor voorgesteld

Mechanisatie

In Nederland werd vandaag de H2 Dual Power tractor voorgesteld. In de basis gaat het om de T5.140 Autocommand van New Holland. Nadat de tractor in Italië is geproduceerd werd hij in Nederland omgebouwd naar ‘Dual Fuel’ uitvoering.

Avant Machinery presenteert de nieuwe Avant 760i TraX

Mechanisatie

Avant Machinery voegde aan de 760i kniklader 4 rubberen rupstracks toe en maakte hiermee het model 760i TraX. De traditionele wielen worden hier vervangen door rupsen waardoor de kniklader nog multifunctioneler is en in nog extremere omstandigheden aan de slag kan.

Van 8 grote dealers in 2012 is John Deere naar 3 grote dealers in 2020 gegaan  voor Nederland.

Weinig John Deere dealers in Nederland, wel veel vestigingen

Mechanisatie

Het laatste jaar zijn er in Nederland 3 John Deere-dealers overgenomen door andere John Deere-dealers. Nederland had al weinig dealers van het groengele merk door een grote reorganisatie van het netwerk in 2011. Hoe is de situatie nu en verloopt het met andere merken?

Ludo Pauwels toont een nieuwe manier van gras oprapen.

Nieuwe manier van gras oprapen gedemonstreerd

Mechanisatie

Ludo Pauwels, invoerder van Fliegl en ROC, demonstreerde tijdens de laatste hittedagen van september een nieuwe manier van gras oprapen. In zijn aanbod nam hij immers recent de verdeling van ROC bandharken op én de Fliegl Büffel komt beschikbaar.

De nieuwste uitvoering van de Fendt 300 en 700 Vario-serie krijgen het  FendtONE-bedieningsconcept mee.

Fendt-productnieuws in de praktijk beleven

Mechanisatie

In de pare jaren gaat in het Duitse Wadenbrunn meestal de Fendt Feldtage door, de Werktuigendagen voor Fendt-tractoren en machines. Covid-19 besliste hier echter anders over. Er ging dit jaar geen groot publieksevent door, gelukkig wel een klein praktisch en coronaproof persmoment. De plaatsen hiervoor waren zeer schaars. Landbouwleven kon hier toch een ticket voor bemachtigen.

Dealerbedrijf Vanthuyne ligt ongeveer 30 km van de Cofabel-vestiging in Wingene.

Cofabel sluit vestiging Wingene en neemt dealerbedrijf Vanthuyne over

Nieuws van maatschappijen

John Deere-importeur Cofabel neemt het dealerbedrijf Vanthuyne uit het Oost-Vlaamse Kruisem over. De overname past volgens Cofabel bij haar doelstelling om nog sterker in te zetten op een hoogstaande service naar klanten toe. Cofabel sluit haar eigen vestiging in het nabij gelegen Wingene en voegt de medewerkers van deze site toe aan het team van Vanthuyne.

Update en kleine facelift voor de R3060 van Dewulf

Mechanisatie

Dewulf heeft haar R3060-reeks zeefbandrooiers voorzien van enkele nieuwigheden. Iedere nieuwe R3060 is nu uitgerust met een gloednieuwe, milieuvriendelijkere Scania Stage V-motor.

Robots kunnen bepaalde  arbeidsintensieve taken automatiseren, wat een aanzienlijke besparing aan personeelskost kan betekenen.

CSA-robot zal mechanische onkruidbestrijding vereenvoudigen in biologische beddenteelt

Smart farming

Het Instituut voor Landbouw-,Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) draagt agro-ecologie hoog in het vaandel. Onkruid mechanisch verwijderen in plaats van chemisch is één manier om milieubewust te werken. Als dat met een robot automatisch kan, en tegen een relatieve lage kost, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Vlaamse biolandbouw. Het ILVO en de onderzoeksgroep AIRO van UGent-Imec slaan de handen in elkaar in het project ‘CSA-robot’, waarbij op een cocreatieve manier samen met CSA-bedrijven een multi-inzetbaar en betaalbaar robotplatform ontwikkeld wordt.

Dat zijn tractor recht kan rijden, bewijst de mooie lijn plantjes.

Je eigen rtk-gps: minimale kost, maximum aantal manuren

Smart farming

In een wereld waarin Smart Farming steeds ‘smarter’ wordt, en commerciële gps-systemen je feilloos over je velden doen rijden, zijn er toch nog creatievelingen die het net ietsje anders willen aanpakken. Elektronica-bolleboos én landbouwer Karel Dewaele ging de uitdaging aan zijn eigen gps in elkaar te steken. “De materiaalkosten zijn misschien een tiende van een commerciële gps, maar het kostte me enorm veel hobby-uren,” lacht hij. “Ik wil mijn ervaring delen met iedereen die het wil weten.”

Sima uitgesteld tot november 2022

Mechanisatie

De organisatoren van de Franse landbouwbeurs ‘Sima’ stellen de komende editie uit tot in november 2022. De redenen hierachter zijn nogal logisch. Vooreerst kampen de organisatoren met de gevolgen van de Covid-19 pandemie, met de huidige economische context en de ‘onzekerheid’.

Corona zet aan om materiaal online te veilen

Mechanisatie

Door de coronamaatregelen is er dit jaar geen Agro Markt landbouwbeurs in Gistel. Agro Markt Gistel besliste om zich dit jaar te beperken tot de tweehandsmarkt in samenwerking met Troostwijk.