Nieuwe manier van gras oprapen gedemonstreerd

Mechanisatie

Ludo Pauwels, invoerder van Fliegl en ROC, demonstreerde tijdens de laatste hittedagen van september een nieuwe manier van gras oprapen. In zijn aanbod nam hij immers recent de verdeling van ROC bandharken op én de Fliegl Büffel komt beschikbaar.

De nieuwste uitvoering van de Fendt 300 en 700 Vario-serie krijgen het  FendtONE-bedieningsconcept mee.

Fendt-productnieuws in de praktijk beleven

Mechanisatie

In de pare jaren gaat in het Duitse Wadenbrunn meestal de Fendt Feldtage door, de Werktuigendagen voor Fendt-tractoren en machines. Covid-19 besliste hier echter anders over. Er ging dit jaar geen groot publieksevent door, gelukkig wel een klein praktisch en coronaproof persmoment. De plaatsen hiervoor waren zeer schaars. Landbouwleven kon hier toch een ticket voor bemachtigen.

Dealerbedrijf Vanthuyne ligt ongeveer 30 km van de Cofabel-vestiging in Wingene.

Cofabel sluit vestiging Wingene en neemt dealerbedrijf Vanthuyne over

Nieuws van maatschappijen

John Deere-importeur Cofabel neemt het dealerbedrijf Vanthuyne uit het Oost-Vlaamse Kruisem over. De overname past volgens Cofabel bij haar doelstelling om nog sterker in te zetten op een hoogstaande service naar klanten toe. Cofabel sluit haar eigen vestiging in het nabij gelegen Wingene en voegt de medewerkers van deze site toe aan het team van Vanthuyne.

Update en kleine facelift voor de R3060 van Dewulf

Mechanisatie

Dewulf heeft haar R3060-reeks zeefbandrooiers voorzien van enkele nieuwigheden. Iedere nieuwe R3060 is nu uitgerust met een gloednieuwe, milieuvriendelijkere Scania Stage V-motor.

Robots kunnen bepaalde  arbeidsintensieve taken automatiseren, wat een aanzienlijke besparing aan personeelskost kan betekenen.

CSA-robot zal mechanische onkruidbestrijding vereenvoudigen in biologische beddenteelt

Smart farming

Het Instituut voor Landbouw-,Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) draagt agro-ecologie hoog in het vaandel. Onkruid mechanisch verwijderen in plaats van chemisch is één manier om milieubewust te werken. Als dat met een robot automatisch kan, en tegen een relatieve lage kost, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Vlaamse biolandbouw. Het ILVO en de onderzoeksgroep AIRO van UGent-Imec slaan de handen in elkaar in het project ‘CSA-robot’, waarbij op een cocreatieve manier samen met CSA-bedrijven een multi-inzetbaar en betaalbaar robotplatform ontwikkeld wordt.

Je eigen rtk-gps: minimale kost, maximum aantal manuren

Smart farming

In een wereld waarin Smart Farming steeds ‘smarter’ wordt, en commerciële gps-systemen je feilloos over je velden doen rijden, zijn er toch nog creatievelingen die het net ietsje anders willen aanpakken. Elektronica-bolleboos én landbouwer Karel Dewaele ging de uitdaging aan zijn eigen gps in elkaar te steken. “De materiaalkosten zijn misschien een tiende van een commerciële gps, maar het kostte me enorm veel hobby-uren,” lacht hij. “Ik wil mijn ervaring delen met iedereen die het wil weten.”

Sima uitgesteld tot november 2022

Mechanisatie

De organisatoren van de Franse landbouwbeurs ‘Sima’ stellen de komende editie uit tot in november 2022. De redenen hierachter zijn nogal logisch. Vooreerst kampen de organisatoren met de gevolgen van de Covid-19 pandemie, met de huidige economische context en de ‘onzekerheid’.

Corona zet aan om materiaal online te veilen

Mechanisatie

Door de coronamaatregelen is er dit jaar geen Agro Markt landbouwbeurs in Gistel. Agro Markt Gistel besliste om zich dit jaar te beperken tot de tweehandsmarkt in samenwerking met Troostwijk.

AgroTechniek Holland wordt uitgesteld, maar Fedecom organiseert wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’ dat het gevoel van een echte beurs moet geven.

Fedecom organiseert online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’

Beurzen

Nederlands grootste landbouwbeurs AgroTechniek Holland wordt uitgesteld. De beurs die normaal van 9 tot en met 12 september fysiek doorging, wordt door Covid-19 uitgesteld naar de zomer van 2022. Er komt wel een online vakbeurs ‘Alles Wat Boeren Boeit’. Eind september zal een demoversie beschikbaar zijn.

Kverneland ontwikkelde voor het merk Vicon een serie trainingsvideo’s.

Bijzondere visie op ondersteuning bij Kverneland/Vicon

Mechanisatie

Kverneland Group Benelux heeft mede vanwege de bijzondere omstandigheden van deze tijd een serie trainingsvideo’s ontwikkeld.

Eén dag per week (op zaterdag en enkele weekdagen in de kerstvakantie) volgen studenten praktijkles.

Opleiding ‘technieker landbouwmechanisatie’ bij PCLT Roeselare

Mechanisatie

PCLT richt sinds 3 jaar de opleiding technieker landbouwmechanisatie in. Het is een praktische opleiding voor wie werkt of in de toekomst wenst te werken in de landbouwmechanisatie. Intussen volgden ook landbouwers en zelfs een verkoper de opleiding. PCLT vroeg de mening van cursisten Kristof Martens, een landbouwer, en Renaat Rommelaere van Rommelaere Agri. Hun visie wordt hieronder weergegeven.

Erik De Ridder, John Deere Sales Manager Oogstmachines, en dealer Agri Lemahieu leverden de eerste T660i op 40 km/u rupsen uit aan loonbedrijf Vanderheeren.

Verdere vernieuwing bij 6M- en 7R-serie

Mechanisatie

John Deere vernieuwde afgelopen najaar al zijn 6 en 7 serie tractoren. Nu, enkele maanden later, kondigen ze nog een verdere vernieuwing aan.

Agribex telde in 2019 circa 300 exposanten. Bijna 100.000 mensen bezochten de beurs.

Colpaert (Fedagrim): Beursjaar 2021 wordt voor firma’s onbetaalbaar

Economie

Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert is not-amused dat Interpom vlak na Agritechnica en pal voor Agribex wordt geprogrammeerd. “De beursorganisatoren moeten samen tot een oplossing komen want nu gaan veel firma’s moeten kiezen tussen het één of het ander. Uiteindelijk wordt iedereen daar zwakker van.”

Valtra ontwikkelde de G-serie tractoren voor allround landbouwtaken, maar zeker ook voor frontladertoepassingen en precisielandbouwinzet.

Valtra presenteert nieuwe G-serie tractoren

Mechanisatie

Valtra presenteerde gisteren, via een online persconferentie omwille van de Covid-19-pandemie waar maar liefst 188 journalisten aan deelnamen, haar nieuwste tractorenreeks, de G-serie. Deze valt tussen de bestaande A- en N-serie en biedt momenteel 4 modellen in het vermogensbereik van 105 tot 135 pk. Het is een tractorenreeks die is voorbereid op precisielandbouwtoepassingen, maar ook op frontladerwerk. Hierom loopt de panoramische voorruit door tot in het dakvenster voor een optimaal zicht.

De AVR-machinedata kan automatisch in Cloudfarm ingelezen worden en omgekeerd kan de velddata in AVR Connect ingelezen worden.

AVR en Dacom brengen velddata samen

Nieuws van maatschappijen

Machinebouwer AVR en Dacom Farm Intelligence werken samen zodat ook de perceelsdata gekoppeld wordt aan de machinedata. Zo ontstaat volgens de bedrijven een vollediger beeld. Doel is om de teeltkosten te verlagen en de voedselproductie te verduurzamen met de gerichte adviezen die voortvloeien uit de beveiligde koppelingen tussen de applicaties van de bedrijven, AVR Connect en Dacom Cloudfarm.

Innovatieve spuittechnieken verhogen de efficiëntie op het vlak van driftreductie en precisie.

Velddemonstratie van hightech spuittoestellen

Akkerbouw

In het kader van het demonstratieproject ‘Innovatieve spuittechnieken’ brengt het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant recent in gebruik genomen spuitmachines samen op één veld. De gebruikers vertellen waar zij belang aan gehecht hebben bij aankoop, en waarom zij investeerden in nog niet algemeen verspreide technieken zoals pulserende spuitboomhoogtecontrole, droplegs en dop-per-dopschakeling. Met de medewerking van de betrokken firma’s licht het Praktijkpunt elke techniek in detail toe.

John Deere stelt haar managementplatform open voor data van andere merken.

John Deere’s managementsysteem open voor data andere merken

Mechanisatie

John Deere maakt het mogelijk binnen haar boerderij-managementsysteem (Operations Center) ook data van machines van andere merken te verwerken. Dit wordt mogelijk omdat het Operations Center nu ook het bestandsformaat IsoXML ondersteunt.

Het Leuvense Octinion behoort tot de grotere spelers op de landbouwrobotmarkt.

Rapport: verdubbeling markt agrarische robots in 5 jaar mogelijk

Economie

De robotisering van de landbouw komt in een stroomversnelling door groeiende personeelstekorten en meer focus op duurzaamheid. Dat concludeert ABN Amro in een rapport. De wereldwijde markt voor landbouwrobots heeft volgens de bank vandaag een omvang van 6,2 miljard euro. Over 5 jaar zou de markt dubbel zo groot kunnen zijn.

Een voorafgaandelijke keuring van het voertuig is enkel nodig bij gebruik voor lang transport.

Transport landbouwdieren: wat heb ik nodig?

Veeteelt

De dienst Dierenwelzijn ontvangt geregeld vragen uit de landbouwsector over de vergunningen en andere documenten die nodig zijn bij het transport van landbouwdieren. Via een eenvoudige beslissingsboom kan voor elk transport bekeken worden wat de vereisten zijn.

De nieuwe 8S-tractorserie vergde meerdere jaren van ontwikkelingswerk waarbij rekening is gehouden met de wensen van de gebruikers.

Nieuwe MF 8S-serie tractoren gaat van 205 tot 265 pk

Nieuws van maatschappijen

Massey Ferguson presenteerde eind juli via een wereldwijde online voorstelling haar nieuwe 8S-tractorserie, die een vermogensbereik biedt van 205 tot 265 pk. Tienduizenden geïnteresseerden, waaronder landbouwers, dealers en maar liefst 900 journalisten, waren digitaal aanwezig voor de introductie.