Technische opmerkingen in Vlaanderen voor veldspuitenkeuring in de achtste cyclus

Mechanisatie

Vorig jaar werd in België de negende keuringscyclus voor spuittoestellen opgestart. In dit artikel bekijken we de technische opmerkingen die werden meegegeven tijdens de vorige keuringscyclus van de veldspuiten.

Het aantal veldspuiten neemt doorheen de jaren af.

Evolutie spuitmachinepark in Vlaanderen

Mechanisatie

Met het ingaan van de 9ste keuringscyclus is het interessant om de evolutie van het spuitmachinepark te schetsen voor wat betreft de veldspuiten.

Agribex 2021 zal van 8 tot en met 12 december plaats vinden in Brussel.

Agribex 2021 duurt minder lang

Agribex

Begin april werd het startschot gegeven om Agribex 2021 te organiseren. “Willen we in december dit jaar een landbouwbeurs op de Heizel in Brussel hebben, dan moeten we daar nu de organisatie voor opstarten”, stelt Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij organisator Fedagrim. Nu al is duidelijk dat de beurs met één dag inkort, op bijna algemene vraag van de exposanten.

De geplande editie van Agritechnica in november 2021 wordt met enkele maanden uitgesteld.

Agritechnica 2021 wordt uitgesteld naar 2022

Mechanisatie

DLG (Duitse landbouworganisatie) stelt de Agritechnica landbouwbeurs uit van november dit jaar tot volgend jaar. Concreet is nu gepland om de beurs te laten doorgaan van 27 februari tot 5 maart 2022. Uiteraard ligt de reden bij de coronapandemie en de trage vooruitgang van de vaccinatiecampagne zowel in Duitsland als daarbuiten.

Publireportage

70 jaar ontzorging van dealer en landbouwer

Kramp

Actueel

Toen Johan Kramp in 1951 in Varsseveld (NL) zijn bedrijf opstartte, had hij een duidelijk plan: hij wilde kort bij de voedselproductie actief zijn. Daarnaast wist hij dat de landbouwsector - ook toen al - een uitdagende sector was. Boeren en leveranciers willen geen tijd verliezen aan dingen die er niet toe doen. Het voor zijn klanten zo eenvoudig mogelijk maken, was zijn devies.

Lemken is onder meer gespecialiseerd in werktuigen voor ondiepe grondbewerking.

Zaaimachines en schoffeltechniek waren in 2020 in trek bij Lemken

Actueel

Lemken, producent van professionele landbouwwerktuigen voor de plantaardige productie, heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een vrijwel onveranderd hoge omzet van 365 miljoen euro. Met name de zaaimachines en de schoffeltechniek waren in trek. Ook het nieuwe jaar is qua orderontvangst zeer goed van start gegaan, stelt Lemken in een persbericht.

Yves Pittomvils in zijn atelier, waar hij starters en alternatoren herstelt.

Van vader op zoon kennis doorgegeven om starters en alternators te herstellen

Mechanisatie

Yves Pittomvils uit Vissenaken nabij Tienen leerde startmotoren en alternatoren herstellen door samen naast zijn vader te werken in het atelier. De tijd bleef niet stilstaan en Yves evolueerde mee met alle recente ontwikkelingen.

Vario’s reviseren vormt de hoofdzaak, motorrevisie de bijzaak bij Roelofs LMB.

Van monteur naar gespecialiseerd reviseur

Mechanisatie

De Nederlander Derk Jan Roelofs was monteur bij een Fendt-dealer. Daar werd kennis en ervaring opgedaan met deze tractoren, maar kreeg hij ook een zicht op de zwakke plekken van de transmissie. Tien jaar terug besloot hij de stap te zetten om Vario’s te gaan reviseren.

Erna Bollingh en Philip Smets, zaakvoerders van Smets Motorenrevisie.

Duurzaam werken door motoren terug als nieuw te maken

Mechanisatie

Philip Smets is al zijn hele beroepsloopbaan bezig met de revisie van brandstofmotoren. Na 13 jaar in een gerenommeerd revisiebedrijf te hebben gewerkt, besliste hij om met zijn echtgenote in 1989 een eigen bedrijf op te richten. Zo beschikt hij nu over een zeer rijke ervaring, een volledig arsenaal aan professionele machines in de werkplaats en een uitgebreid internationaal netwerk van toeleveranciers en klanten.

De Trailer Transport Solution zorgt voor een heel veilig wegverkeer met de Kverneland wentelploeg.

Kverneland wint bronzen sikkel

Mechanisatie

Kverneland Group Benelux heeft met de Kverneland 3400S Trailer Transport Solution TTS de prijs voor de meest opvallende innovatie Bronzen Sikkel gewonnen. Deze verkeersveilige wentelploeg won met 11% van alle stemmen die de bezoekers uitbrachten op het nieuwe, online platform ATH Digitaal Live op 10 en 11 maart.

De 9 e  driejaarlijkse keuringscyclus voor spuittoestellen werd vorig jaar in België opgestart.

Update van de 9e keuringscyclus spuittoestellen

Mechanisatie

Vorig jaar werd in België reeds de 9e driejaarlijkse keuringscyclus voor spuittoestellen opgestart (2020-21-22). Naar goede gewoonte wordt de keuringswetgeving driejaarlijks geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Ook voor de nieuwe keuringscyclus zijn er enkele wijzigingen.

Bill Beaton doet het landbouw- en sneeuwruimloonwerk.

Brexit door de ogen van de Brit - Bill Beaton, vee/akker/loonwerk: ‘De meeste landbouwmachines worden in Europa gemaakt’

Economie

Bill en Sarah Beaton baten een gemengd bedrijf uit, met 400 runderen (waaronder zoogkoeien), schapen, 270 ha zomergerst en een loonwerkbedrijf. Ze stemden tegen brexit aangezien ze vrezen voor een slechte logistiek van reserveonderdelen van de EU naar het VK.

Gestegen graanprijzen zijn de motor voor meer verkoop van landbouwmachines.

Landbouwmachinesector overwint Covid-19 met recordresultaat

Mechanisatie

Het voorbije jaar bereikten de landbouwmachine en tractorenproducenten in Duitsland een recordverkoop, ondanks de coronacrisis. De productie ging met 5% omhoog tot 9 biljoen euro, wat een absoluut hoogtepunt is in een opmerkelijk jaar.

Andy Van de Walle (l) en Erwin Willems (r) hebben beiden hun kracht binnen de firma.

Ontwikkeling op maat voor het boerenerf

Mechanisatie op erfniveau

VDW Constructie uit het Oost-Vlaamse Waarschoot (Lievegem), tussen Gent en Eeklo, mag gerust een parel onder de Vlaamse constructeurs genoemd worden. Ruim 40 jaar terug werd er gestart met het bouwen van een uitkuilmachine.

Gedurende de looptijd van het nieuwe project geeft ‘Smartfarming op het menu’ 65% korting op een bodemscan.

‘Aan de slag met smartfarming’ krijgt een vervolg met ‘Smartfarming op het menu’

Mechanisatie

Vorig jaar sloot het project ‘Aan de slag met smartfarming’ af in december. Dit jaar staat er weer een project rond precisielandbouw in de kijker. Inagro breit een vervolg aan het afgelopen project met ‘Smartfarming op het menu’. Onderzoeksleidster precisielandbouw Eva Ampe: “Terwijl bij ‘Aan de slag met smartfarming’ de Westhoek het werkingsgebied was, willen we bij het nieuwe project uitbreiden naar heel West-Vlaanderen.”

Landbobuwers tonen veel interesse in smartfarming technieken, maar denken dikwijls dat het moeilijk is en dat het hen veel tijd zal kosten.

Project ‘Aan de slag met smartfarming’: Meer smartfarming technieken rijp voor de praktijk

Nieuws van maatschappijen

Het Leader Westhoek project ‘Aan de slag met smartfarming’ werd vorig jaar afgesloten. Het project had als doel nieuwe technieken tot bij de landbouwer te brengen en hen te ondersteunen bij de implementatie ervan. Door de coronacrisis kon het slotevenement vorig jaar enkel online doorgaan. Onder andere Agrometius, CNH, John Deere, Kverneland, Lemken en Dewulf gaven toelichting bij hun nieuwste ontwikkelingen, die rijp zijn voor de praktijk.

De MF 8S serie onderscheidt zich door de Protect-U-voorziening: een vrije ruimte  van 24 cm tussen motorkap en cabine om geluid, warmte en trillingen te verminderen  in de cabine.

Tien innovatieve machines geselecteerd voor de Mecanic’show

Mechanisatie

De landbouwbeurs van Libramont is vorig jaar, uiteraard door Covid-19, niet door gegaan. Zo moest ook een vast onderdeel van de beurs, de Mecanic’show, zich opnieuw uitvinden. Het werd een volledig digitale versie die aan het publiek werd voorgesteld, vorige maand in plaats van afgelopen zomer.

Cumela start ‘Stop Diefstal’ campagne

Mechanisatie

Vrijdag 5 februari start Cumela, de Nederlandse sectororganisatie voor o.a. loon- en grondverzetbedrijven, met de campagne Stop Diefstal! Cumela stimuleert ondernemers om kostbare GPS-apparatuur te registeren en te markeren. Hoognodig want vanaf april 2019 is er voor ruim 6 miljoen euro aan apparatuur verdwenen.

De Dogo horizontale voermengwagen heeft Storti zo ontworpen dat hij ook ingezet kan worden volgens de compact voertechnologie.

Storti ontwerpt Dogo voermengwagen voor compact voeren

Mechanisatie

Storti heeft zijn Dogo voermengwagen zo ontworpen dat deze prima geschikt is om de techniek van compact voeren toe te passen.

Ag Leader introduceert enkele nieuwe producten om aan precisielandbouw te doen.

Nieuwe producten bij Ag Leader

Mechanisatie

Ag Leader introduceert de eerste producten van een nieuwe generatie eigen stuursystemen die volledig in eigen huis bij Ag Leader ontwikkeld en geproduceerd worden.

De agro-robot doseert zowel voer als stro in de stal.

Nieuwe agro-robot doseert stro én voer in stal

Mechanisatie

V.D. Brink Techniek heeft een robot ontwikkeld die zowel stallen kan instrooien als ruwvoer en brokken kan doseren. De volledig elektrische combirobot levert daarmee een flinke arbeids- en kostenbesparing op.

De Deltatrow zaaitechniek van Lemken is er eentje waarbij twee zaairijen kort bij elkaar worden gevormd met een geschrankte zaadafleg, zodat een driehoeksverband ontstaat.

DeltaRow-zaaitechniek leidt tot hogere maïsopbrengsten

Mechanisatie

Hogere opbrengst, hoger energiegehalte, hogere gasopbrengst; in een bachelorscriptie van de Osnabrück University of Applied Sciences zijn opnieuw de voordelen aangetoond van de DeltaRow-zaaimethode van de precisiezaaimachine Azurit van Lemken ten opzichte van conventionele machines die in enkele rijen zaaien.

De 7138 is de nieuwste zelfrijder bij Vredo.

Nieuwe Vredo Trac VT 7138

Mechanisatie

Vredo introduceert voor seizoen 2021; de VT7138 zelfrijdende drieassige bemester. Deze machine moet staan voor een zeer hoge laad- en loscapaciteit.

De Siloking voermengwagens kunnen nu een strohakselaar meekrijgen.

Voermengwagen met strohakselaar

Mechanisatie

Voor het snel snijden van grotere hoeveelheden stro in het rantsoen biedt Siloking nu een strohakselaar voor de SelfLine 300+, 500+ en 1000+ modellen.

De Precea is er in 6m brede versie met vast of toeplooibaar frame.

Nieuwe Precea zaaimachine bij Amazone

Mechanisatie

Amazone breidt haar Precea-zaaimachinegamma uit met een nieuwe 8-rijige machine. De 3-punts gedragen snelle precisiezaaimachine met overdrukverenkeling is zeer geschikt voor het zaaien van rijengewassen zoals maïs, soja, zonnebloem, bieten, koolzaad en sorghum.