Werktuigendagen zit in ons DNA

Werktuigendagen

21 en 22 september is het weer zover: tijd voor de Werktuigendagen, beter bekend als een vakbeurs puur voor de landbouwmechanisatie. Ze zijn al aan hun 34e editie toe, maar toch zijn er weer verschillende nieuwe exposanten te spotten op de beurs.

Teams zoeken en vinden vermogen

Mechanisatie

De Tractorpulling in Zele is al 25 jaar een fenomeen voor echte krachtpatsers. Alsmaar stevigere en grotere tractors en trucks slepen een gewicht zo ver mogelijk mee. Het is het grootste evenement in zijn klasse in België, en het ziet er niet naar uit dat de populariteit daalt. Organisator Dirk Heirman is tevreden over de voorbije editie en blikt met ons terug.

Er werd meermaals met de CropXplorer doorheen het gewas gereden.

Demoproject toont potentieel van precisielandbouw

PotatoEurope

Tractor- en landbouwmachineproducent CaseIH/Steyr pakt tijdens PotatoEurope in Kain uit met een uitgebreid demoproject over precisielandbouw. Dit in samenwerking met Inagro en het landbouwbedrijf Witdouck. Tjörven Van de Velde, Marketing Manager Benelux, gaf ons meer duiding.

Naast een aantal updates hebben de Ventor-modellen die dit jaar van de montageband rollen een Stage 5 Mercedes-Benz motor in plaats van een Stage 4-motor.

Geüpdatete Ventor 4150 rooit nóg soepeler

PotatoEurope

De zelfrijdende aardappelrooier Grimme Ventor 4150 heeft het afgelopen jaar een aantal updates ondergaan. Zo wordt het loof van het gewas nu door middel van een stevige band goed in het loofmes getrokken zodat het gesneden kan worden. Een andere praktische update is het verplaatsen van de rijverlichting van het transportwielstel naar de Ventor zelf. Verder is het luchtaanzuigpunt voor de motor tot vlak boven de bovenzijde van de machine gebracht. Tijdens Potato-Europe 2019 zal deze geupdatete Ventor-versie te bewonderen zijn.

Ook bij deze editie van PotatoEurope zal je 14 rooimachines aan het werk kunnen zien.

Aardappelketen strijkt op 4 en 5 september neer in Kain

PotatoEurope

Volgende week verzamelt de hele aardappelketen opnieuw in de gemeente Kain, nabij Doornik, voor PotatoEurope 2019. Deze internationale openluchtvakbeurs wordt afwisselend ook georganiseerd in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Met een recordaantal van 226 exposanten uit 17 landen wordt het ongetwijfeld een topeditie.

Machines over het voetlicht op Libramont

Mechanisatie

Voor de editie 2019 selecteerde de Commissie ‘Machines en Producten’ van de beurs van Libramont opnieuw een reeks nieuwe machines om op de vier dagen van de beurs in de Grote Ring voorgesteld te worden. Vorige week deel I, nu de laatste reeks van 8 machines zoals becommentarieerd door Gaëtan Dubois, voorzitter van het selectiecomité en technisch raadgever.

Kuhn doet met de iD-pers mee aan de wedloop van hogedensiteitbalen.

Nieuwigheden voor de veehouderij

Nieuws van maatschappijen

In ons vorige nummer besteedden we al aandacht aan een reeks nieuwigheden die Kuhn voorstelde in kader van Agritechnica. Ook voor de veehouderij en landschapsverzorging viel er nieuws te rapen.

Nieuwe machines in de spotlights op de beurs van Libramont

Nieuwe machines in de spotlights op de beurs van Libramont

Mechanisatie

Voor de editie 2019 selecteerde de Commissie ‘Machines en Producten’ van de beurs van Libramont opnieuw een reeks nieuwe machines die tijdens de vier dagen van de beurs in de Grote Ring voorgesteld zijn. In totaal ging het om 16 machines, die werden becommentarieerd door Gaëtan Dubois, voorzitter van het selectiecomité en technisch raadgever. Deze week stellen we de eerste 8 machines voor.

Agribex wil de sectorbelangen bij beleidsmakers onder de aandacht brengen, maar blijft tegelijk vooral een tentoonstelling van landbouwmachines.

Agribex wil nog meer dan ooit de objectieve stem zijn van de landbouwsector

Mechanisatie

Van 3 tot en met 8 december staat er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon Agribex gepland, met onder meer extra aandacht voor korte keten, dierenwelzijn, demonstraties en vrouwen. De Brussels Livestock Show is ook van de partij. De beurs wil volgens voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim ook haar rol als promotor van de sector richting beleid versterken. Zo zet ze zich in voor het Beter Leven-keurmerk.

Kubota is marktleider met compacttrekkers, maar roert zich steeds meer in de professionele landbouwmarkt.

Matermaco verliest importeurschap Kubota

Mechanisatie

Matermaco verliest vanaf 2021 het importeurschap van Kubota. De Japanse machinefabrikant neemt dan binnen een België/Nederland-structuur zelf het heft in handen. Dat bevestigt verkoopmanager Jonathan Vandersteen, die vanaf 2021 mee zal stappen in de Kubota-structuur, in de kantlijn van de Beurs van Libramont.

JCB Fastrac: Britse monstermachine verbreekt snelheidsrecord

Actueel

JCB heeft een stunt uitgehaald door in het geheim een superversie van de JCB Fastrac te bouwen, die het Britse snelheidsrecord voor tractoren aan diggelen rijdt. De gemodificeerde JCB Factrac kwam tot een topsnelheid van 166,7 km/u, waarmee de machine zelfs op de Duitse Autobahn vlot met het verkeer meekan. Het vorige record van 140,4 km/u werd in maart 2018 neergezet door de mannen van BBC-programma Top Gear.

Elf landbouwers lasten gedurende vijf dagen vier werktuigdrager-wiedbed-combinaties in elkaar.

Project ‘Boer Bricoleur’ brengt l’Atelier Paysan naar België

Actueel

De Belgische bioboer Klaas Ysebaert uit Avelgem sleutelt al sinds 2016 aan het ideale elektrische wiedbed, samen met drie andere telers uit Noord-Frankrijk. Het wiedbed fungeert tevens als werktuigdrager. De vier doopten hun creatie de ‘chtit-bine’, en stelden de plannen gratis ter beschikking via het Noord-Franse machinebouwcollectief ‘Atelier Paysan’. Zo kan iedereen de machine nabouwen, aanpassen en zelfs verbeteren.

De Kramer KL25.5e is een volledig elektrische wiellader.

Bioboer uit Zevekote heeft eerste elektrisch landbouwvoertuig van België

Mechanisatie

Voor het eerst is een volledig elektrisch landbouwvoertuig verkocht in België. Bioboer Frank Lambrecht uit Zevekote bij Gistel heeft daarmee de primeur te pakken. De Kramer KL25.5e is een wiellader van het bedrijf Arvesta die volledig wordt aangedreven door batterijen waarmee de boer kan heffen, scheppen en vegen. Het voertuig is stiller, krachtiger en efficiënter dan zijn soortgenoten op brandstof.

Bocholter Oldtimer Show in het teken van Deutz en Unimog

Mechanisatie

Op 9 juni zal de concentratie landbouwtractoren op de Noord-Limburgse wegen weer groter zijn dan van auto’s. Die zondag organiseert de Bocholter Tractoren en Motoren Club vzw (BTM) immers zijn 24ste grote internationale oldtimershow, het startschot voor de vele oldtimerevenementen die erop volgen.

Nieuwe beveiligingsfunctie sluit dieven buiten

Nieuws van maatschappijen

John Deere biedt nu een nieuw vergrendelingssysteem met PIN-code aan om te helpen bij het afschrikken van de diefstal van waardevolle GreenStar-displays en StarFire-ontvangers. Het idee is om het onmogelijk te maken om de componenten te gebruiken als ze gestolen zijn.

Schuitemaker presenteerde vorig jaar de Rapide 8400 Plus-dubbeldoelwagen, een professionelere uitvoering van de bestaande 8400.

Voorgenomen fusie Schuitemaker en Veenhuis

Mechanisatie

De Nederlandse machinebouwers Schuitemaker Machines en Veenhuis Machines willen de twee organisaties in 2019 samenvoegen om samen sterker te staan. Dat verklaren Gerrit de Graaf, directeur van Schuitemaker en Walter Veenhuis, directeur van Veenhuis. De participatiemaatschappij Wadinko wordt de derde aandeelhouder. De bedrijven bevinden zich op ongeveer 20km van elkaar.

Kris Michiels van Thomas More, Cas Vervaeren van RTC-Antwerpen en Gert Van Thilo van Fedagrim (vlnr) zijn eensgestemd: “Dit was een geslaagd pilootproject, dat we volgend schooljaar willen voortzetten.”

Praktijkopleiding op maat van leerkracht en leerling

Onderwijs

Op Thomas More in Geel liep de voorbije maanden een geslaagd pilootproject om zowel leerkrachten uit het landbouwonderwijs als hun leerlingen up-to-date kennis bij te brengen over moderne landbouwmachines.

Een bezoekje aan Sima in februari is definitief verleden tijd. Voor de komende edities moet je in november naar Parijs.

Volgende Sima al in 2020

Mechanisatie

Minder dan twee maanden na de editie van 2019 kondigen de organisatoren van de Parijse mechanisatiebeurs Sima een wijziging van de kalender aan. De volgende editie zal niet in februari 2021 plaatsvinden maar al volgend jaar in november.

New Holland behoudt met 26,65% ruimschoots het grootste markaandeel in de tractorenverkoop.

Minder, maar groter en slimmer

Mechanisatie

Fedagrim stelde vorige week zijn jaarlijks ‘Economisch Dossier’ voor. Globaal werden in 2018 opnieuw minder tractoren en machines verkocht en minder stallen geplaatst. De dalende trend zet zich dus voort, maar de investeringen per project worden wel groter.

Thomas Decan (links) en Hendrik Decramer willen met de kapitaalsinjectie de ingezette koers met dubbele snelheid voortzetten.

Kapitaalsinjectie voor machinebouwer Dewulf

Nieuws van maatschappijen

Dewulf heeft een kapitaalsinjectie gekregen van de familiale aandeelhouders Hendrik Decramer en Thomas Decan en frietmagnaat Jan Clarebout. Decramer volgt tevens René Boeijenga op als CEO. De vereenvoudigde eigendomsstructuur en het verse geld worden aangewend om te kunnen investeren in doorgedreven digitalisering en klantgericht produceren.