Dewulf Structural-pootmachine met nieuwe mogelijkheden

Nieuws van maatschappijen

Dewulf, ‘full liner’ in landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen, heeft binnen het pootgamma enkele innovaties te melden voor de Structural 4000-snarenbedpootmachine.

Als het van Vooruit afhangt, komt er een einde aan de verplichting om biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen toe te voegen aan benzine of diesel.

Vooruit wil af van bijmengverplichting agrobrandstoffen aan benzine en diesel

Mechanisatie

Als het van Vooruit afhangt, komt er een einde aan de verplichting om biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen toe te voegen aan benzine of diesel. Volgens Kamerlid Kris Verduyckt, die daarover een wetsvoorstel voorbereidt, zou dat tot 10 cent per liter aan de pomp besparen én is het beter voor het klimaat.

Ag-Tec gaat het volledige Claas gamma invoeren in België.

Ag-Tec gaat volledig gamma Claas verdelen

Nieuws van maatschappijen

Claas zal in het kader van een nieuw selectief distributiecontract, exclusief samenwerken met de firma Ag-Tec. Zij maken deel uit van de groep Van der Haeghe en verdelen al sinds 2004 de Claas tractoren.

De nieuwe 457S-bulldozer van JCB wordt hier gedemonstreerd op een silo met  rubbersnippers om het effect van gehakselde maïs of gras na te bootsen.

Bij JCB: nieuwe wiellader van 20 ton, de 457S

Nieuws van maatschappijen

JCB heeft een nieuw vlaggenschip in zijn aanbod landbouwbulldozers ontwikkeld, namelijk de 457S van 20 ton.

De camera wordt gemonteerd op het dak van de cabine. De camera bestaat uit 2 units,  zodat die diepte herkent. Elke unit heeft 3 lenzen.

Augmenta Mantis-gewascamera bij Agrometius

Nieuws van maatschappijen

Vroeger liepen onze bompa’s door de gewassen om deze te verzorgen. Met het groter worden van de bedrijven en de machines gebeurde dit niet meer, maar met de gewascamera Augmenta Mantis kan de akkerbouwer weer beschikken over extra ogen in het veld: de ogen van bompa 4.0.

Een fronttank met rijenbespuiting en een rijenschoffel kunnen de toegediende hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen naar beneden halen.

Amazone toont nieuwste landbouwtechnieken

Nieuws van maatschappijen

Amazone hield recent bezoekdagen in het veld nabij zijn moederlocatie in het Duitse Hasbergen om hun nieuwste machines en technieken in het veld te demonstreren aan invoerders, dealers, eindklanten en vakpers.

Net als het moederbedrijf is ook de Benelux-vestiging van Manitou actief in 3 sectoren:  bouw, industrie en landbouw.

30 jaar Manitou Benelux gevierd

Nieuws van maatschappijen

Met een jaartje vertraging omwille van de coronapandemie werd eind mei dan toch het 30-jarig bestaan van Manitou Benelux gevierd.

Links de bestaande Agri Extra, rechts de nieuwe 542-70 Agri Pro-verreiker. Wat betreft het uiterlijk is er amper een verschil, maar onderhuids zijn er veel verschillen.

Nieuwe krachtige én snelle verreiker bij JCB

Nieuws van maatschappijen

JCB heeft een nieuwe landbouwverreiker gebouwd, de krachtigste én snelste die ze tot nu toe bouwden, namelijk de 542-70 Agri Pro.

Homburg Holland paste de Tempo TPV12 zaaimachine aan volgens noden van onze markt.

12 rijïge Tempo-zaaimachine aangepast aan onze markt

Nieuws van maatschappijen

Homburg Holland/Belgium, invoerder van het Zweedse Väderstad, liep tegen het probleem aan dat de 12-rijïge Tempo V-precisiezaaimachine in de hier gewenste rijafstand voor de maïsteelt niet af fabriek te leveren was. Toch vraagt onze markt naar zo’n machine, dus ontwierp Homburg zelf een oplossing.

Het stuursysteem ‘IC-Steer’ van Steketee kan los van de schoffelmachine gekoppeld worden.

Nieuw stuurframe van Steketee verruimt inzetmogelijkheden bij schoffels

Nieuws van maatschappijen

Steketee/Lemken heeft een parallelstuurframe, genaamd EC-Steer, ontwikkeld. Dit kan ook toegepast worden op andere merken schoffelmachines die geen eigen (camera)besturing hebben

Krone kan dankzij gps-technologie op zijn BaleCollect-balenverzamelwagen de balen op een lijn in het veld afleggen.

Gps-gestuurde baalafleg bij Krone

Nieuws van maatschappijen

Om het verzamelen van grote vierkante balen zo snel en makkelijk mogelijk te doen, heeft Krone een gps-gestuurde balen-afleg ontwikkeld voor de BaleCollect-balenverzamelwagen.

De 5G-serie krijgt nu meer modellen, comfort en  vermogen.

Meer comfort en vermogen voor 5G-tractorserie bij John Deere

Nieuws van maatschappijen

De tractoren uit de 5G-serie van John Deere zijn nu verkrijgbaar in meer verschillende modellen en voorzien van meer comfort. De serie heeft een complete update gekregen voor alle tractoren met meer dan 75 pk vermogen. Dit betekent onder andere dat er 5 nieuwe, krachtiger modellen zijn in de GV-, GN-, GF- en GL-configuratie.

Claas stopt met de productie van zijn silage- en opraapwagens.

Claas stopt met opraap- en silagewagens

Nieuws van maatschappijen

Claas investeert 40 miljoen euro in zijn hooibouwfabriek in Bad Saulgau (D). Tegelijk wordt gestopt met de bouw van Cargos-opraap- en silagewagens. Dit moet ruimte vrij- maken voor de productie van hooibouwmachines en Orbis-maïsbekken.

De Manitou ULM is zo ontworpen dat hij op een aanhangwagen kan meegenomen  worden.

Manitou introduceert ULM/GCT

Nieuws van maatschappijen

Om tegemoet te komen aan de vraag van gebruikers die een telescooplader willen die makkelijk tussen 2 boerderijen of werven te transporteren is, heeft Manitou een nieuw lichtgewicht model ontworpen dat minder dan 3 ton weegt zodat hij op een aanhangwagen kan meegenomen worden.

De iCON-versie is de vernieuwing van de bekende 4000- en 8000 Fastrac-serie van JCB.

JCB geeft Fastrac nieuwe ‘iCON’-versie

Nieuws van maatschappijen

JCB geeft zijn 2 bestaande Fastrac-tractorseries, namelijk de 4000 en 8000-reeks, een vernieuwing mee met de ‘iCON’-editie. Deze typebenaming is bijzonder goed gekozen en verwijst eigenlijk niet naar het iconische karakter van deze tractor, maar wijst op de 3 nieuwe kernpunten, namelijk iConfigure, iConnect en iControl.

De Merge Maxx 440 F is een nieuwe frontaal gemonteerde bandhark van Kuhn.

Nieuwe Kuhn Merge Maxx 440 F

Nieuws van maatschappijen

Kuhn breidt zijn gamma bandharken uit met de lancering van het frontaal gemonteerde Merge Maxx 440 F-model. Deze machine oogst ruwvoer met zo weinig mogelijk verontreiniging.

Luc en Kamiel Stuer naast hun nieuwste sleepwagen ‘kleine smurf’, gebouwd rondom een Ford County 654.

Gebroeders Stuer bouwden moderne sleepwagen voor oude tractoren

Mechanisatie

Oldtimerliefhebbers durven met hun klassieker moeilijk plaats nemen voor de grote sleepwagens tijdens een trekker-trekwedstrijd. Daar vonden de gebroeders Kamiel en Luc Stuer uit Sint-Niklaas iets op door zelf een aangepaste sleepwagen te bouwen, genaamd ‘kleine smurf’.

Nederlandse mechanisatiebedrijven ondervinden grote tot zeer grote gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne, aldus Fedecom.

Nederlandse mechanisatiebedrijven ondervinden veel gevolgen van oorlog

Mechanisatie

Het Nederlandse Fedecom, de tegenhanger van ons Belgische Fedagrim, hield een enquête bij zijn leden waaruit bleek dat ruim 70 % van de bevraagde bedrijven in de mechanisatiesector grote tot zeer grote gevolgen ondervindt van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Akkerbouwmachines werden vlot verkocht in 2021.

Hoogconjunctuur voor verkoop van akkerbouwmachines in 2021

Mechanisatie

Volgens CEMA, de Europese vereniging van landbouwmachinefabrikanten, heeft het voorbije jaar 2021 de markt voor grondbewerkingsmachines en apparatuur voor zaaien, bemesten en gewasbescherming zich beter ontwikkeld dan verwacht.

Ondanks de unieke Belgische situatie zijn lage brandstofprijzen aan de pomp niet  gegarandeerd.

België kent een unieke situatie met maximumprijzen op de brandstoffenmarkt

Economie

België en Luxemburg kennen een unieke situatie op de brandstoffenmarkt met maximumprijzen voor olieproducten, zo leert ons Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco). Toch garandeert dit geen lage prijzen aan de pomp.

Er werden in 2021 heel wat nieuwe tractoren verkocht op de Europese markt.

Europese tractorverkoop kent nieuw hoogtepunt

Mechanisatie

Volgens cijfers van de nationale overheden werden in heel Europa in het volledige jaar 2021 bijna 230.000 nieuwe tractoren verkocht. Bij iets minder dan 30% van deze registraties ging dit over tractoren met een vermogen onder de 50 pk (37kW).

Werken in de land- en tuinbouw in niet zonder gevaar.

Landbouw is niet zonder gevaar met jaarlijks 370 ongevallen

Veeteelt

Landbouwers en tuinders lopen tijdens hun beroepsbezigheden veel risico op arbeidsongevallen. Jaarlijks telt men gemiddeld op de 23.000 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen 370 arbeidsongevallen.

De Mergento VT 9220 is een nieuwe bandhark van Pöttinger.

Nieuwe bandhark bij Pöttinger

Nieuws van maatschappijen

Pöttinger breidt zijn gamma uit met de Mergento VT 9220 bandhark. Deze heeft een werkbreedte van 9,20 m als er centraal een zwad wordt afgelegd of heeft een werkbreedte van 8,70 m als er zijwaarts een zwad wordt gevormd.

Claas produceerde zijn honderdste Jaguar Terra  Trac.

100ste Jaguar Terra Trac bij Claas

Nieuws van maatschappijen

Claas begon zo’n 3 jaar terug met de productie van zijn Jaguar Terra Trac-veldhakselaar op rupsen. Afgelopen winter is al de honderdste machine van dit model geproduceerd in het Duitse Harsewinkel. Deze machine gaat nu in de Verenigde Staten aan de slag.

De Agro Tanktrailer kan ook prima rijden op het veld.

Agro-tanktrailer voor weg en land

Nieuws van maatschappijen

Trailerbouwer D-TEC lanceert een Agro-tanktrailer die zowel geschikt is voor wegtransport als voor rijden op het land.