Betere verkoop van hooibouwmachines dan verwacht

Mechanisatie

De Europese markt voor grasland- of hooibouwmachines, waaronder de productcategorieën opraapwagens, maaiers, harken en schudders, liet in het seizoen juli 2020-juni 2021 een forse stijging van de verkoopeenheden zien. Zo meldt CEMA (Europese landbouwmachinevereniging) begin oktober.

Joskin heeft talrijke vacatures, een gebrek aan lassers is het meest nijpende.

Joskin trekt aan de alarmbel: talrijke vacatures raken niet ingevuld

Nieuws van maatschappijen

Ondanks 850 werknemers verdeeld over zijn 5 productievestigingen, kent de Joskin Groep sinds 2 jaar een ernstig probleem op het vlak van mankracht en luidt nu de noodklok.

Guido Cartoos en Dirk Hulens aan het werk tijdens het maïs hakselen met oldtimers.

Voor de tiende keer lieten ook de oldtimers zich zien op de Werktuigendagen

Mechanisatie

Dit jaar waren er voor de tiende keer oldtimers aanwezig op de terreinen van de Werktuigendagen in Oudenaarde. Dit leverde een prachtig en divers aanbod van historische tractoren en ook van enkele machines op.

Omwille van toeleveringsproblemen moet CNHi tijdelijk enkele fabrieken stil leggen.

CNHi kondigt tijdelijke sluiting van fabrieken aan

Nieuws van maatschappijen

CNHindustrial kondigt een tijdelijke sluiting van enkele Europese fabrieken aan. Dit omwille van toeleveringsproblemen van onderdelen om machines te bouwen. CNHi is het moederbedrijf waar o.a. de merken New holland, Case IH, Steyr, Iveco onder vallen.

Bandharken kennen een toenemende populariteit. Dat zette Kverneland/Kubota er toe aan om samen te werken met ROC.

Kverneland/Kubota verwerft 80% van de aandelen van ROC

Nieuws van maatschappijen

Kverneland Group heeft een overeenkomst getekend om 80 % van de aandelen te verwerven in de ROC Company. Dit is een Italiaanse producent van bandharken.

Vredo bestaat 45 jaar in 2021.

Vredo 45 jaar jong in 2021

Nieuws van maatschappijen

Dit jaar bestaat Vredo 45 jaar. In verband met de coronamaatregelen heeft Vredo dit jubileum eind september in besloten kring met eigen personeel gevierd met een presentatie van Hans de Vree en een feestelijk buffet.

Ook percelen die in 2022 plaatsspecifiek bekalkt worden op basis van een taakkaart, maken deel uit van de pre-ecoregeling precisielandbouw.

Vlaamse overheid geeft precisielandbouw duwtje in de rug via pre-ecoregelingen

Akkerbouw

Als overgangsmaatregel naar het nieuwe GLB (vanaf 2023) keurde de Vlaamse overheid voor 2022 5 pre-ecoregelingen goed. Pre-ecoregelingen zijn verbintenissen waarbij de landbouwer zich vrijwillig engageert om maatregelen te nemen die een gunstig effect hebben op milieu, klimaat en biodiversiteit.

Firma Beel is vanaf heden invoerder van precisielandbouwtoepassingen van Raven.

Firma Beel neemt invoer Raven op voor België

Nieuws van maatschappijen

Vanaf september 2021 mag Firma Beel zich importeur noemen van het merk Raven. Deze Amerikaanse fabrikant levert precisielandbouwproducten.

De V-Cross biedt een hoog afwerkingsniveau en een expressieve presentatie.

Isuzu D-Max V-Cross gereden: kracht en stijl primeert

Auto

Isuzu lanceert de derde generatie van zijn D-Max pick-up in België. Een nieuw model dat op verschillende domeinen vooruitgang maakt. De V-Max variant lijkt een perfect huwelijk tussen een praktisch werkpaard en gezinswagen.

Amazone komt met de Tyrok 400 ploeg voor grootvermogentractoren.

Nieuwe Tyrok 400 ploeg bij Amazone

Nieuws van maatschappijen

Met de Tyrok 400 introduceert Amazone nu een geheel nieuw ontwikkelde halfgedragen wentelploeg met 7, 8 of 9 scharen voor de 400 pk-tractorklasse.

Interessante demo’s, goed geluimd publiek en zomerse temperaturen tijdens de Werktuigendagen leverde niets dan positiviteit op bij bezoeker, exposant en organisator.

Werktuigendagen post corona, wederom geslaagd en zonovergoten

Werktuigendagen

Het eerste landbouwevenement in het post coronatijdperk was onmiddellijk een schot in de roos. De Werktuigendagen in Oudenaarde gingen het voorbije weekend wederom door in een schitterende nazomerzon. Zondagavond spraken we duidelijk tevreden organisatoren, enkele maanden geleden was het nog een groot vraagtegen ‘of’ en ‘hoe’ de Werktuigendagen konden door gaan. Het resultaat dat ze nu neer zetten, was ‘top’. Iedereen had zin om te knallen.

Het is makkelijk te herkennen waar Andy woont: in de voortuin pronkt een Ferguson oldtimertractor met aangebouwde 2-schaar rondgaande Ferguson ploeg.

Uit de hand gelopen hobby werd prachtige verzameling MF-tractoren en -werktuigen

Mechanisatie

Andy Van Canneyt uit het Oost-Vlaamse Maldegem raakte zo’n 30 jaar terug besmet met het oldtimervirus, meer specifiek met het merk Massey Ferguson. De interesse hiervoor liet hem nooit meer los en tot op vandaag geniet Andy volop van zijn verzameling. Het is niet enkel mooi om naar te kijken, maar de machines komen ook praktisch gezien nog goed van pas bij Andy’s bezigheden.

De Aerosem VT 5000 DD is de nieuwste zaaimachine bij Pöttinger.

Nieuwe getrokken zaaimachine bij Pöttinger

Nieuws van maatschappijen

Pöttinger brengt een nieuwe getrokken zaaimachine met een werkbreedte van 5 m uit, de Aerosem VT 5000 DD.

De merken Massey-Harris / Ferguson / Massey-Ferguson worden dit jaar extra in de kijker gezet tijdens de Werktuigendagen.

Voor de 10de keer oldtimers op de Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen vieren dit jaar dubbel feest! Niet alleen vindt dit outdoor landbouwevenement voor de 35ste keer plaats, in het kader ervan wordt ook voor de 10de keer een grootse oldtimerhappening georganiseerd!

Langs de wegen op het beursterrein werd opnieuw een extra wandelstrook van 5 m voorzien waar de bezoekers zich veilig kunnen verplaatsen.

Organisatie en standhouders zijn klaar voor (corona)veilige Werktuigendagen

Werktuigendagen

De Werktuigendagen – op 25 en 26 september in Oudenaarde – zijn zoals steeds een feest voor de machineliefhebbers. Het is immers geen statische beurs, maar een erg dynamische beurs met tal van demo’s. Veiligheid is dus een belangrijk aspect voor de organisatie.

Krone introduceert 3 nieuwe enkelelements cirkelharken.

Nieuwe gamma cirkelharken bij Krone

Nieuws van maatschappijen

Voor volgend seizoen biedt Krone een nieuw gamma gedragen cirkelharken met één harkelement aan. De nieuwe reeks Swadro harken telt 3 modellen, de S 380, S 420 en S 460. De type-aanduiding geeft een indicatie van de werkbreedte.

Vooral de cabine en de bedieningsmodaliteiten van de Optum zijn vernieuwd.

Nieuwe Optum AFS Connect gereden

Nieuws van maatschappijen

Case IH introduceert een vernieuwde generatie van zijn Optum-tractoren, deze serie krijgt nu de toevoeging ‘AFS Connect’ mee. Hiermee verwijst de fabrikant naar een eerste belangrijke vernieuwing, namelijk een altijd verbonden tractor. Tweede grote nieuwigheid is de vernieuwde cabine.

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.

Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Luc De Reycke, van het PCG en coördinator Tuinbouw, bemerkt ook een gestegen interesse van de zaadhuizen.

De 5SP-A, nieuwe plantmachine van Agriplant.

Agriplant introduceert nieuwe vijfrijïge plantmachine met verhoogde precisie

Nieuws van maatschappijen

Agriplant introduceert de 5SP-A, een automatische vijfrijïge planter die op 60 cm rijafstand plant. Opmerkelijk is de hoge precisie die de machine behaalt dankzij een aantal technische ingrepen. Ook de vorig jaar uitgebrachte 6SP-A werd gelijktijdig op dezelfde wijze aangepast.

De nieuwe MF 7S- reeks biedt vermogens aan van 175 tot 220 pk (met EPM-boost).

Massey Ferguson vernieuwt 3 tractorseries

Nieuws van maatschappijen

Massey Ferguson organiseerde onder de noemer ‘Born to Farm’ begin september een online merkbeleving voor klanten, invoerders, dealers en vakpers om iedereen die actief is in de landbouw te vieren, maar ook om enkele nieuwe producten voor te stellen.

Claas heeft de Vredestein VF Traxion Optimall-band gehomologeerd voor hun Xerion-tractor.

Vredestein VF Traxion Optimall gehomologeerd op Claas Xerion

Nieuws van maatschappijen

Claas heeft de Vredestein VF Traxion Optimall-band gehomologeerd voor hun Xerion-tractor.

Het uitgestrekte beursterrein wordt doorsneden met enkele straten waarlangs de bijna 200 standhouders een plekje krijgen.

35ste Werktuigendagen: Uitkijken naar hét grootste landbouwspektakel in openlucht

Werktuigendagen 2021

Op zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 is Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Dan vindt immers de 35ste editie van de Werktuigendagen plaats. Met bijna 200 exposanten en 60.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw.

Na een stop op beursdeelnames omwille van Covid-19, herneemt Case IH nu terug het exposeren op beurzen.

Case IH gaat terug exposeren op landbouwbeurzen

Nieuws van maatschappijen

De landbouwmachinefabrikant Case IH kondigt aan voor de rest van 2021 en in 2022 grote Europese landbouwbeurzen bij te wonen als onderdeel van het programma van het bedrijf om de contacten met de klanten aan te halen.

Matexpo 2021 werd een topeditie.

Matexpo 2021 werd recordeditie

Beurzen

Iedereen keek reikhalzend uit naar de voorbije Matexpo vakbeurs die zondag 12 september in Kortrijk de deuren sloot. Gezien de sanitaire omstandigheden van de voorbije tijd, is het op zijn minst een bijzondere editie te noemen.

De ‘60th Anniversary’-editie van de FR Forage Cruiser hakselaar van New Holland.

New Holland bouwt 60 jaar zelfrijdende veldhakselaars

Nieuws van maatschappijen

New Holland Agriculture viert dat het 60 jaar geleden is dat de eerste zelfrijdende veldhakselaar werd geproduceerd. Toen werd de legendarische getrokken veldhakselaar SP818 in een zelfrijdende machine getransformeerd.