Als ik iets specifieks wil, laat ik het maken

Mechanisatie

Handelaars in landbouwminiaturen hebben dagelijks contact met verzamelaars en weten dus goed wat er onder hen leeft en hoe de markt in elkaar zit. Nog wat boeiender wordt het als deze handelaar ook zelf schaalmodellen laat produceren.

De nieuwe G1500- wiellader.

Niet meer over vermogen spreken, maar over trekkracht

Mechanisatie

De Nederlandse fabrikant van wielladers, Tobroco-Giant, paste zijn compacte laders aan naar de verstrengde Europese emissienormen Stage V. Opmerkelijk: de fabrikant benadrukt om bij de nieuwe modellen niet meer over vermogen, maar over trekkracht te spreken. “Pk’s zeggen immers niet alles”, klinkt het. Tevens werd de eerste elektrisch aangedreven Giant wiellader ontwikkeld.

Alle beurzen en evenementen van de Grimme Group zijn tot eind dit jaar geannuleerd. Daaronder valt ook de Potato Europe in Frankrijk en de Beet Europe in Seligenstadt. Ook Grimme Technica gaat niet door.

Grimme Group schrapt wereldwijd alle beurzen tot eind 2020

Mechanisatie

Door de coronacrisis schrapt de Grimme Group alle beurzen tot eind dit jaar. Ook de Grimme Technica begin december op de Duitse hoofdzetel in Damme gaat niet door. “Door de onzekerheid hadden we geen andere keuze”, zegt de directie van Grimme Group.

Onderhoudsingrepen om storingsvrij te werken met de grootpakpers

Mechanisatie

De grootpakpers betekent een grote investering voor zijn eigenaar. Het is dus belangrijk dat het seizoen zonder pannes kan verlopen om rendement uit de investering te halen. In deze optiek is het cruciaal om de grootpakpers voor te bereiden voor het seizoen van start gaat.

Twee jaar geleden nam Lemken de Nederlandse schoffelspecialist Steketee over.

Lemken stopt eind 2020 met conventionele veldspuiten

Mechanisatie

Lemken gaat de productie van conventionele veldspuiten eind 2020 uitfaseren. Tegelijk versterkt het bedrijf haar gamma mechanische onkruidbestrijding en selectieve gewasbescherming. De strategische omwenteling is gevolg van de toenemende discussies over duurzame gewasbescherming, en gebrek aan succes in de markt.

Valtra zet een belangrijke stap richting autonoom rijden

Nieuws van maatschappijen

Valtra en Elisa hebben hun krachten gebundeld om een 5G-oplossing te innoveren die het mogelijk maakt een trekker op afstand te bedienen met het 5G-netwerk en een 360-camera.

Ludo Pauwels verdeelt vanaf nu de Italiaanse ROC bandhark.

Ludo Pauwels verdeelt ROC

Nieuws van maatschappijen

Sinds 1 april neemt Ludo Pauwels bvba het importeurschap van ROC bandharken voor België en Luxemburg op zich.

Twintig jaar terug lanceerde Krone zijn Big X.

Krone Big X wordt vandaag 20 jaar

Nieuws van maatschappijen

Op 20 mei 2000 rolde de eerste veldhakselaar genaamd Big X bij Krone van de band in Spelle. De zelfrijder begon in een snelle uitvoering als 40 km/u machine aan de eerste tests en werd als 540 pk sterke machine voorgesteld.

Te smalle wegen, waardoor het voertuig niet kan uitwijken voor andere weggebruikers, staat op plaats twee van de meest vermelde oorzaken.

Een op 3 landbouwers ervaart met tractor wekelijks gevaarlijke situatie met fietsers

Mechanisatie

Tijdens het rijden met de tractor op veldwegen wordt 36% van de landbouwers wekelijks geconfronteerd met een gevaarlijke situatie waarbij een of meerdere fietsers betrokken is. 13% zegt dit zelfs dagelijks mee te maken. Dat blijkt uit een bevraging door de Boerenbond bij 626 land- en tuinbouwers. De resultaten staan te lezen in het tijdschrift Boer&Tuinder.

De verdeling van Bogballe in België loopt vanaf 1 september niet meer via Matermaco.

Matermaco Group draagt distributie Bogballe over

Nieuws van maatschappijen

Na een succesvolle samenwerking stopt Matermaco Group met de nationale distributie van het merk Bogballe in België. Vanaf 1 september neemt Homburg België de distributie over.

De nieuwe ‘Muck Control’ schotelstrooiers van Fliegl zijn er met 1, 2 of 3-assen.

Fliegl Agrartechniek lanceert de eerste Fliegl-schotelstrooiers

Nieuws van maatschappijen

Sinds de overname van Brochard door Fliegl in juli 2019 is het aanpassingsproces in volle gang. Eén van de eerste realisaties zijn de nieuwe Fliegl- schotelstrooiers.

Via het John Deere Operations Centre worden allerhande gegevens uitgewisseld.

John Deere Operations Centre voegt een bedrijf per week toe

Actueel

Moderne landbouw- en loonbedrijven moeten grote hoeveelheden gegevens beheren. Via het John Deere Operations Centre worden allerhande gegevens uitgewisseld. Op dit moment zijn er 168 externe partners met hun oplossingen aangesloten en de afgelopen 12 maanden is er gemiddeld één bedrijf per week toegevoegd.

AVR lanceert met de Ceres 440 een slimme, geconnecteerde aardappelplanter

Nieuws van maatschappijen

AVR lanceerde deze voormiddag via een online persconferentie (uiteraard omwille van de Coronamaatregelen) drie nieuwe aardappelplanters. De Ceres 200M en 200H zijn gedragen 2-rijïge planters én het paradepaardje de Ceres 440. Deze laatste is een gedragen en hydraulisch aangedreven 4-rijïge planter die volledig klaar is voor digitale precisielandbouw.

De Eima behoort tot de grootste beurzen voor landbouwmachines wereldwijd.

Machinebeurs Eima naar februari, Space afgeblazen

Covid 19

De Italiaanse machinebeurs Eima wordt vanwege corona verplaatst van november 2020 naar februari 2021. De Franse veeteeltbeurs Space schort de editie van 2020 eveneens op vanwege het virus. Eerder al werd de Franse machinebeurs Sima verplaatst naar februari volgend jaar. De Agritechnica staat ook in 2021 gepland waardoor het dus een bomvol beursjaar wordt.

2019 werd een behoorlijk jaar voor de verkoop van land- en tuinbouwmateriaal. De Agribex-inspanningen werden dit voorjaar verzilverd.

2019 werd een behoorlijk jaar voor de verkoop van land- en tuinbouwmachines

Mechanisatie

Midden april presenteerde Fedagrim (de federatie van importeurs en verdelers van land- en tuinbouwmachines) haar jaarlijkse economisch rapport. Gezien de Corona-omstandigheden waarin we leven, gebeurde de presentatie voor het eerst online waarbij de medewerkers van Fedagrim, enkele leden en de journalisten alles van bij hun thuis op afstand konden volgen. Een aparte manier van werken, maar eentje die in de toekomst misschien het nieuwe normaal wordt.

Dealerbedrijven trachten de toegang tot burelen, magazijn en atelier zo beperkt mogelijk te houden en geven voorkeur aan contact via telefoon en e-mail.

Dealers werken met gesloten deuren

Mechanisatie

De coronacrisis heeft ook zijn invloed op de werking van de mechanisatiebedrijven. We hielden een rondvraag om poolshoogte te nemen van de situatie. Globaal komt het erop neer dat ieder bedrijf maatregelen heeft genomen en dat nagenoeg al het personeel nog werkt. Of machines en/of onderdelen nog vlot binnenkomen, verschilt per merk. Sommige fabrieken zijn immers gesloten of draaien aan beperkte capaciteit.

Dealers die enkel de focus leggen op tuinmaterieel en daarin een specialisatie ontwikkelden, bleven de voorbije maand in de kou staan, terwijl geïnteresseerden al elders terecht kon.

Sectorfederatie Fedagrim steunt leden die naar de Raad van State stappen

Covid 19

Vorige week meldden we al dat Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van onder andere machines voor de landbouw en groenvoorziening, zich boos maakte over oneerlijke concurrentie van hypermarkten en doe-het-zelfzaken. De federatie ondersteunt nu zijn leden die naar de Raad van State wensen te stappen om het Ministerieel Besluit van 18 april te schorsen.

Mits afspraak kunnen landbouwvoertuigen opnieuw gekeurd worden.

Keuring (landbouw-)voertuigen opnieuw uitgebreid

Covid 19

Sinds maandag 20 april 2020 werden de keuringsactiviteiten tijdens de periode van de noodmaatregelen uitgebreid. Daarvoor heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters toelating gegeven via ministerieel besluit.

Alle in België gebruikte spuitapparatuur is onderworpen aan een driejaarlijkse verplichte keuring. Deze keuring werd ongeveer een maand opgeschort.

Heropstart keuring spuittoestellen

Covid 19

De verplichte keuring van spuittoestellen werd begin deze week heropgestart. Door de coronamaatregelen waren deze sinds 18 maart opgeschort.

Fedagrim vraagt heropening tuinbouwspeciaalzaken

Mechanisatie

Gisteren, 15 april, kondigde de Nationale Veiligheidsraad aan dat de coronamaatregelen lichtjes versoepeld worden. Zo kunnen tuincentra en doe-het-zelf zaken de deuren openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van onder andere machines voor de landbouw en groenvoorziening, vraagt om ook de speciaalzaken voor tuinbouwmachines te openen. Dat werd althans donderdagvoormiddag bekend gemaakt tijdens de online presentatie van hun economisch dossier.