Belgisch kampioenschap oldtimerploegen verplaatst door weersomstandigheden

Mechanisatie

Omwille van de drassige omstandigheden en met een nat weekend in zicht hebben de organisatoren, in overleg met het BOP (Belgsich oldtimerploegen) en de terreineigenaar besloten het Belgisch kampioenschap Oldtimerploegen te verplaatsen van zondag 2 oktober naar zondag 9 oktober.

Volle gangpaden op de eerste grote mechanisatiebeurs in Nederland sinds de coronacrisis.

Nederland was weer toe aan een beurs

Mechanisatie

In Nederland vond van 14 tot en met 17 september de gecombineerde beurs AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland plaats. Hier waren niet alleen de nieuwste machines voor de landbouw te zien, maar ook machines voor de groensector. Dat maakte een bezoek aan de beurs nog meer de moeite waard, zo vonden maar liefst 55.000 bezoekers.

De Big X 980 en 1080 komen het gamma bij Krone vervoegen.

Twee nieuwe BiG X veldhakselaars bij Krone

Nieuws van maatschappijen

Krone breidt zijn assortiment veldhakselaars in de categorie met hoog vermogen uit met 980 en 1.080 pk machines.

Zondag 25 september is terug dé dag om oude landbouwmachines in actie te zien,  deze keer in Aalter.

Retro Oogstdag verhuist naar Aalter

Mechanisatie

Zondag 25 september gaat opnieuw de Retro Oogstdag door, deze keer op een nieuwe locatie in Aalter.

De nieuwe Q-serie van Valtra telt 5 modellen in het vermogensbereik van 230 tot 305 pk.

Valtra presenteert nieuwe Q-serie

Nieuws van maatschappijen

Valtra heeft begin september haar nieuwe Q-serie tractoren binnen het vermogensbereik van 230 tot 305 pk voorgesteld.

Het terrein van de Smoefelbeekhoeve kleurde bijna helemaal Ford(son)-blauw.

Geslaagde Ford(son)-dagen

Mechanisatie

Op de Smoufelbeekhoeve in Donk (Maldegem) ging gedurende het laatste weekend van augustus de grootste Ford en Fordson-dagen door die ons land ooit gekend heeft.

De Nucrop elektrische loofdodingstechniek won de Bronzen Sikkel op de ATH beurs.

Nucrop wint Bronzen Sikkel 2022 award op ATH vakbeurs

Beurzen

Vandaag, woensdag 14 september, startte in het Nederlandse Biddinghuizen de vakbeurs ‘AgroTechniek Holland’, oftewel de ATH. Een vakjury reikte er de innovatieprijs ‘Bronzen Sikkel 2022’ uit aan de Nucrop van Kamps de Wild BV.

Joskin Wago X.

Getrokken voertuigen uit de Mecanic Show van Libramont toegelicht

Mechanisatie

In een eerder artikel bespraken we reeds de noviteiten die gepresenteerd werden in de Mecanic Show van de beurs van Libramont, die eind juli 2022 doorging.

De nieuwe 700 Vario gen 7-serie biedt 5 modellen in het vermogensbereik van 203 tot 303 pk en heeft de bekende Fendt-techniek van de grotere series.

Fendt presenteert nieuwe 700 Vario gen 7

Nieuws van maatschappijen

Fendt presenteerde eind augustus de nieuwe of zevende generatie van zijn 700 Vario-tractorreeks. De bekende Fendt-techniek van de grotere series wordt nu gebruikt in een tractor die een gloednieuwe motor meekrijgt.

Het Lexion-gamma voor modeljaar 2023 wordt vernieuwd.

Vernieuwing doorheen de Lexion-maaidorserserie bij Claas

Nieuws van maatschappijen

Vorige maand presenteerde Claas in het Duitse Kiel haar productnieuws dat volgende jaar beschikbaar komt op de markt. Vernieuwing binnen de Lexion-maaidorsers vormde een zwaartepunt binnen het nieuwsoverzicht.

New Holland T6.180 Methane Power

Toppers inzake mechanisatie in de Grote Ring van Libramont

Mechanisatie

Voor een publiek van professionelen en geïnteresseerden toonde de Mecanic Show van Libramont 13 innovatieve machines.

De RAM TRX is de meest agressieve pick-up op de markt en dat laat zich zien.

RAM 1500 TRX: de super pick-up!

Mechanisatie

Ze zijn stevig en gaan overal door. Pick-ups zijn steeds meer een kostbare bondgenoot van ons dagelijks werk. Maar diegene die we nu getest hebben, is een beetje speciaal. Hij heeft buitennormale kenmerken en een enorme motor die prestaties levert zoals die van een sportwagen, de RAM 1500 TRX!

Met elke robot moet correct worden omgesprongen, zowel tijdens het gebruik als bij  stockage.

Veiligheid troef bij autonome toepassingen, mits de juiste aanpak

Mechanisatie

Iets kan pas goed werken als je het correct gebruikt. Een toestel is ook pas veilig wanneer men correct de veiligheidsvoorschriften leest. Dat is evengoed het geval bij het gebruik van autonome toepassingen, zoals robots.

Bij de onkruideg van Fliegl kan zowel de hoogte van de loopwielen als de druk op de tanden afzonderlijk maar handmatig ingesteld worden.

Fliegl: voor land en landschap

Nieuws van maatschappijen

Enkele weken geleden hebben we de nieuwe aanpak van Fliegl op het vlak van bemesting toegelicht. Fliegl legt niet alle eieren in dezelfde korf en heeft een volledig pakket machines in hun productie.

De machines die geselecteerd zijn voor de Mecanic’Show 2022 worden iedere dag toegelicht in de Grote Ring.

Innovaties terug fysiek getoond tijdens Mecanic Show

Mechanisatie

Voor de Mecanic Show selecteerde de beursorganisatie van Libramont voor deze editie 13 machines. Dat zijn er 3 meer dan de machines die in de virtuele editie van 2020 werden getoond.

AgroNova verdeelt naast de ‘gewone’ machines ook robots van Naïo.

AgroNova: ‘Het is de boer die zijn manier van werken aanpast aan een robot en niet andersom’

Mechanisatie

Robots zijn nog verre van algemeen in de Belgische velden. Toch ziet Gérald Tonglet van AgroNova een mooie toekomst voor deze relatief nieuwe technologieën. Zeker voor onkruidbestrijding in het veld is hij ervan overtuigd dat het loont om de grote som op tafel te leggen voor de aanschaf van een robot.

Een voorbeeld van een werktuig is de onkruidbrander van de CIMAT-robot.

‘Elk type werktuig kan op een robot gebruikt worden’

Mechanisatie

Een robot is maar zo straf als het ook meerdere mechanische werktuigen aankan. Steven Vanhoucke van Vanhoucke

Machine Engineering geeft graag antwoord op onze vragen.

Gedurende een heel groeiseizoen werden de aardappelen door dronecamera’s in de gaten gehouden, en hebben de machines ‘geleerd’ om opkomende ziektes en plagen en onkruid te herkennen, met het doel om vroeg en lokaal gewasbescherming toe te passen waar nodig.

Een volledig geautomatiseerde aardappelteelt, geen ver-van-mijn-bedshow?

Mechanisatie

Landbouwers moeten streven naar 50% reductie van gewasbeschermingsmiddelen, zo wil Europa het. Drones in de lucht, robots op het veld… en een goedkeurend oog van de landbouwer: is dat een deel van de oplossing en dus een beeld van de landbouw van morgen, of zelfs al van vandaag? Het ILVO experimenteert volop met digitale technieken in het Living Lab Agrifood Technology en dat loont.

De Behva kan kopers van voertuigen helpen met het verkrijgen van de nodige documenten wanneer die bij de aanvraag tot inschrijving ontbreken.

Papieren kwijt of onbruikbaar? De Behva kan je helpen!

Mechanisatie

De Behva vervult meerdere functies: ze leidt de beweging van oldtimerverzamelaars in goede banen, verricht lobbywerk in de politiek en houdt mee het patrimonium van historische voertuigen in stand. Ze kan kopers van voertuigen ook helpen met het verkrijgen van de nodige documenten wanneer die bij de aanvraag tot inschrijving ontbreken.

Economisch en ecologisch werken door te frezen

Groenvoorziening

De dertigjarige Sam Butaye uit Wezemaal (Rotselaar) zet het werk verder, waar vader mee begonnen was, namelijk diverse freeswerken. Hierdoor wordt afval op een economisch en ecologische manier verwerkt en zijn terreinen snel (land) -bouwklaar.

Via testen in  wijngaarden is gebleken dat een slim spuittoestel het middelengebruik kan doen  dalen.

Vermindering drift en middelengebruik via spuittoestel met variabele luchtondersteuning

Mechanisatie

Een slim spuittoestel dat op basis van de gewasdensiteit de luchtondersteuning stuurt, werd vorige zomer onder veldomstandigheden getest in wijngaarden. Pulserende doppen passen bovendien de dosis aan.

De Boss 3000 Master is een nieuwe reeks ‘kleinere’ opraapwagens bij Pöttinger.

Nieuwe Boss 3000-opraapwagen bij Pöttinger

Nieuws van maatschappijen

Nadat Pöttinger eerst zijn gamma opraapwagens aan de bovenkant van het aanbod vernieuwde, is het nu de beurt aan de kleinere opraapwagens.

De Hooibeekhoeve least 2 nieuwe tractoren waarmee ze perfect aan precisielandbouwtoepassingen kunnen doen en via een bijhorend telematicaportaal aan planning, opvolging, analyse en rapportering kunnen doen.

Hooibeekhoeve zet verder in op precisielandbouw

Mechanisatie

De Hooibeekhoeve uit het Antwerpse Geel, zet verder in op precisielandbouwtoepassingen door 2 nieuwe tractoren te leasen die voorzien zijn van een RTK-gps stuurautomaat, draadloze communicatie en een telematicaportaal.

In de linkermodule (witte bak boven de middenhef) zit de vernieuwde hydraulische motor, in de rechtermodule de vermogenbus waaraan de batterijen gekoppeld zijn.

Vernieuwde agrorobot gaat het veld op voor praktijktesten

Actueel

Robotisatie vindt meer en meer ingang in de land- en tuinbouw. Bij kleine en middelgrote land- en tuinbouwbedrijven is er vooral vraag naar kleinere, meervoudig inzetbare robots. De projectpartners van CIMAT werken aan een prototype waarop de landbouwer meerdere werktuigen kan monteren, zoals een schoffelmachine, onkruidbrander of bodemsensor.

Omdat een rund vaste mest en urine gescheiden uitbrengt, wil Fliegl dit proces nabootsen via hun mestscheider. Je moet dan wel afzet hebben voor de dunne en voor de dikke fractie.

Fliegl wil stikstofuitstoot beperken

Nieuws van maatschappijen

Fliegl werkt aan bemestingstechnieken die een vooruitgang moeten bieden op economisch en ecologisch vlak. Het resultaat hiervan werd getoond op de Fliegl Feldtag in Duitsland.