Startpagina Recht

Recht

Recht

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Verboden onderpacht als reden tot pachtontbinding

Als verpachter moet ik met lede ogen toezien hoe mijn pachter jaar na jaar mijn grond aan anderen in gebruik geeft. Ongetwijfeld krijgt hij een veelvoud van de pachtprijs als vergoeding. Kan dit zomaar? En wat kan ik hiertegen doen?

Met tractoren en landbouwmateriaal de weg op

Sinds 15 september 2006 is een specifiek rijbewijs vereist om met landbouwtractoren en mobiel landbouwmateriaal op de openbare weg te rijden. Hoewel iedereen op de hoogte is van het bestaan van het rijbewijs G, ontvangen wij regelmatig nog vragen over dit onderwerp. Dat is een goede aanleiding om de belangrijkste regels nog eens in herinnering te brengen.

Wat te ondernemen voor als het straks niet meer gaat?

Wij zijn een getrouwd koppel met 2 kinderen en wij zijn beiden meer dan 75 jaar oud. Hoewel wij momenteel in goede gezondheid verkeren, maken wij ons zorgen. Steeds regelmatiger worden wij geconfronteerd met vrienden en kennissen die beginnen te kampen met medische problemen of die plots van de ene op de andere dag in een situatie terechtkomen waarin ze zelf hun zaken niet meer kunnen regelen. Hoe kunnen wij onze voorzorgen nemen?

Diverse wijzigingen Pachtwet

Op donderdag 9 februari 2023 werd de volledige tekst van het voorstel van het Vlaams Pachtdecreet bekendgemaakt. In dit laatste artikel van de reeks waarin we de belangrijkste nieuwigheden bespraken, komen nog enkele diverse wijzigingen aan bod. Het spreekt voor zich dat je in Landbouwleven zal kunnen lezen welke verdere evoluties dit voorstel van Vlaams Pachtdecreet kent.

Wijzigingen met betrekking tot het voorkooprecht van de pachter

Op donderdag 9 februari 2023 werd de volledige tekst van het voorstel van het Vlaams Pachtdecreet bekendgemaakt. In een aantal artikels bespreken we de belangrijkste nieuwigheden, ook al kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. Vandaag belichten we de nieuwigheden met betrekking tot het voorkooprecht van de pachter.

Meest gelezen

Wijzigingen voor meer verpachtingen aan jonge landbouwers

Op donderdag 9 februari 2023 werd de volledige tekst van het voorstel van het Vlaams Pachtdecreet bekendgemaakt. In een aantal artikels bespreken we de belangrijkste nieuwigheden, ook al kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. In dit derde deel staan we stil bij de wijzigingen die tot doel hebben om jonge landbouwers meer toegang te geven tot pachtgronden.

Teksten voorstel van Vlaams Pachtdecreet bekend (deel 2)

Op donderdag 9 februari 2023 werd de volledige tekst van het voorstel van het Vlaams Pachtdecreet bekendgemaakt. In een aantal artikels bespreken we de belangrijkste nieuwigheden, ook al kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. In dit tweede artikel belichten we de nieuwe opzegmogelijkheden die in het voorstel zijn terug te vinden, ook ten voordele van particulieren en natuurverenigingen.

Meer informatie bij betekening van een vonnis of arrest

Sinds 1 januari 2023 zijn gerechtsdeurwaarders verplicht om meer algemene informatie over de beroepsmogelijkheden te vermelden wanneer zij vonnissen of arresten betekenen. Wij leggen de nieuwe regels uit en wijzen op de gevolgen van een schending van deze nieuwe verplichting.

Ernstige problemen na aankoop tweedehandstractor

Ik kocht bij een officiële dealer van een bekend merk een tweedehandstractor. Na enkele weken begon ik problemen te ondervinden. Intussen heeft de tractor meer bij de dealer gestaan voor herstelling dan dat ik hem kon gebruiken. Ik heb de indruk dat er echt iets grondig mis is met de tractor die ik kocht. Wat zijn mijn rechten ?