Startpagina Recht

Recht

Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

75 p(r)achtmodellen, een leidraad voor al je pachtperikelen

Dat de pachtwetgeving ingewikkelde én gevoelige materie is, hoef je de betrokkenen niet te vertellen. Specialist ter zake Paul Van Der Schueren van DLV Accountants biedt in zijn gloednieuwe boek ‘75 p(r)achtmodellen’ hulp in dit kluwen.

Risico’s en aansprakelijkheden bij modder op de weg

Het oogstseizoen is volop aan de gang en de intredende herfst zorgt ervoor dat de oogstwerkzaamheden regelmatig moeten gebeuren in natte omstandigheden. Modder en aarde op de openbare weg zijn daardoor dikwijls onvermijdelijk, maar hiermee dreigen voor de landbouwer en loonwerker verschillende risico’s en aansprakelijkheden.

Wat als kennisgeving van pachtoverdracht niet evident is?

Afgelopen zomer overleed mijn verpachter. Ik kreeg hiervan geen bericht van de familie van mijn verpachter, maar moest dit toevallig vernemen. Hoe zit dat nu met mijn pachtovereenkomst? En hoe moet ik nu aan de verpachter of verpachters laten weten dat ik mijn bedrijf en ook mijn pachtovereenkomst overdraag aan onze zoon?

Wat bij een verborgen gebrek in dierenvoeding?

Sinds verschillende maanden hebben wij grote problemen met onze melkkoeien. Niet alleen zien wij uitzonderlijk veel verwerpingen bij drachtige koeien, bovendien is de melkgift serieus gedaald en zien wij met het blote oog dat onze koeien niet in goede conditie zijn. Onze dierenarts stond net als wij voor een raadsel, tot een analyse van aangekochte voeders het echte probleem blootlegde. Intussen is er heel veel schade geleden. Wat moeten wij doen, want de verzekeringsmaatschappijen geraken er onderling niet uit?

Flankerend beleid stikstof definitief goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 20 september 2024 een besluit over het flankerend beleid voor de programmatische aanpak stikstof (PAS) goedgekeurd. Het flankerend beleid ondersteunt landbouwbedrijven die via hun stikstofuitstoot een grote impact hebben op nabijgelegen, Europees te beschermen natuurgebieden.

Meest gelezen

Wat kan ik ondernemen tegen de annulering van mijn NER?

Op 20 augustus ontvingen veehouders in Vlaanderen de brieven van de Mestbank waarmee hun werd meegedeeld over hoeveel nutriëntenemissierechten (NER) hun landbouwbedrijf nog beschikt. Bij heel wat landbouwers blijkt dat zij een deel van hun NER verliezen, omdat deze werden geannuleerd. Hiertegen kan tot en met 1 oktober bezwaar ingediend worden.

Wat kan je ondernemen tegen overlast van hopen bermmaaisel?

“Vrij dicht bij een van de percelen die ik in mijn landbouwbedrijf uitbaat, werd nu een grote hoop gemaaid gras gelegd afkomstig van het maaien van de straten in onze gemeente. Dit levert behoorlijk wat overlast op door de geur van rottend gras en door de sappen die uit de hoop maaisel lopen. Mag dit zomaar? En wat kan ik of een van de buurtbewoners daartegen ondernemen? Als de gemeente het gemaaide gras gewoon zou laten liggen langs de kant van de weg, heeft niemand daar last van. Kunnen wij de gemeente daar niet toe laten verplichten?”

Wie heeft pachtrechten en gelden er uitzonderingen op voorkooprecht na overlijden van pachter?

Als eigenaar van een perceel grond dat sinds tientallen jaren verpacht is, wensen wij over te gaan tot de verkoop van ons onroerend goed. Onze voormalige pachter is ruim 20 jaar geleden overleden en momenteel gebruikt zijn hoogbejaarde weduwe het perceel grond. De zoon van onze pachter is op zijn beurt ook reeds bijna pensioengerechtigd en zelf geen landbouwer. Moeten wij bij de verkoop van onze eigendom een voorkooprecht aanbieden en zo ja, aan wie?

Wie moet bodemvervuiling door de pachter saneren?

Wij ontvingen als eigenaar-verpachter van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een beslissing tot vaststelling van een bodemverontreiniging op onze eigendom. In deze beslissing worden wij als saneringsplichtige aangeduid. Wat betekent dit en wat kunnen wij hiertegen ondernemen?