Startpagina Recht

Recht

Recht

Als pachter van een weide een akker maken?

Recht Een lezer stelde ons de volgende vraag: In het verleden maakte ik van een nat weiland een akker. Om het gepachte perceel als akkerland te gebruiken, diende het terrein eerst opgehoogd te worden. Ik heb hiervoor ingrijpende werken uitgevoerd en het perceel ernstig opgewaardeerd. Heb ik recht op een vergoeding voor de werken die ik uitvoerde?
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Wat na het bekomen van een goed vonnis?

Als verpachter moest ik mijn pachter laten dagvaarden omdat hij zijn pacht niet betaalde. Op de zitting kwam mijn pachter niet eens opdagen, zodat de vrederechter hem veroordeelde tot de betaling van de achterstallige pacht. Daarenboven werd de pachtovereenkomst ontbonden. Ik heb nu wel een goed vonnis, maar hoe moet het nu verder?

Opzeg van pacht voor eigen gebruik vereist langdurige exploitatie

Ik kreeg als landbouwer in hoofdberoep opzeg van mijn verpachter, die de goederen die ik pacht wil laten uitbaten door zijn zoon. Ik heb echter fel mijn twijfels of de zoon van mijn pachter wel echt gaat boeren op de pachtgoederen. Moet ik mij zomaar neerleggen bij deze opzeg? En wat als de zoon niet gaat boeren?

Juridische aspecten van het plaatsen en gebruiken van kalverhokken

De huisvesting voor jongvee vormt op veel melkveebedrijven een belangrijk aandachtspunt. Om verscheidene redenen is het voor de diergezondheid en het dierenwelzijn soms aangewezen om kalveren na de geboorte uit de afkalfbox te halen. Zo kunnen ze dan gedurende een bepaalde periode worden beschut in individuele kalverhokken, zoals eenlingboxen of iglo’s.

Wanneer vervalt het voorkooprecht van de pensioengerechtigde pachter?

Wij verpachten sinds tientallen jaren een aaneengesloten blok akkerland aan een pachter van ruim 70 jaar. Nu werden wij benaderd door een geïnteresseerde die deze percelen wil aankopen. Dat de grond verpacht is, vindt hij geen probleem. Wel vragen wij ons af of de pachter nog een voorkooprecht heeft, gezien zijn leeftijd. Hoe zit dat nu onder het Vlaams Pachtdecreet?

Hoe krijg je een vergoeding voor wildschade van het Vlaamse Gewest?

Wie schade aan gewassen, vee, bos of goederen heeft geleden die veroorzaakt werd door bejaagbaar en bestrijdbaar wild – zoals everzwijnen, reeën of vossen – of door een beschermde diersoort – zoals dassen, steenmarters, bevers of wolven – kan van de Vlaamse overheid een schadevergoeding krijgen.

Meest gelezen

75 p(r)achtmodellen, een leidraad voor al je pachtperikelen

Dat de pachtwetgeving ingewikkelde én gevoelige materie is, hoef je de betrokkenen niet te vertellen. Specialist ter zake Paul Van Der Schueren van DLV Accountants biedt in zijn gloednieuwe boek ‘75 p(r)achtmodellen’ hulp in dit kluwen.

Risico’s en aansprakelijkheden bij modder op de weg

Het oogstseizoen is volop aan de gang en de intredende herfst zorgt ervoor dat de oogstwerkzaamheden regelmatig moeten gebeuren in natte omstandigheden. Modder en aarde op de openbare weg zijn daardoor dikwijls onvermijdelijk, maar hiermee dreigen voor de landbouwer en loonwerker verschillende risico’s en aansprakelijkheden.

Wat als kennisgeving van pachtoverdracht niet evident is?

Afgelopen zomer overleed mijn verpachter. Ik kreeg hiervan geen bericht van de familie van mijn verpachter, maar moest dit toevallig vernemen. Hoe zit dat nu met mijn pachtovereenkomst? En hoe moet ik nu aan de verpachter of verpachters laten weten dat ik mijn bedrijf en ook mijn pachtovereenkomst overdraag aan onze zoon?

Wat bij een verborgen gebrek in dierenvoeding?

Sinds verschillende maanden hebben wij grote problemen met onze melkkoeien. Niet alleen zien wij uitzonderlijk veel verwerpingen bij drachtige koeien, bovendien is de melkgift serieus gedaald en zien wij met het blote oog dat onze koeien niet in goede conditie zijn. Onze dierenarts stond net als wij voor een raadsel, tot een analyse van aangekochte voeders het echte probleem blootlegde. Intussen is er heel veel schade geleden. Wat moeten wij doen, want de verzekeringsmaatschappijen geraken er onderling niet uit?

Flankerend beleid stikstof definitief goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 20 september 2024 een besluit over het flankerend beleid voor de programmatische aanpak stikstof (PAS) goedgekeurd. Het flankerend beleid ondersteunt landbouwbedrijven die via hun stikstofuitstoot een grote impact hebben op nabijgelegen, Europees te beschermen natuurgebieden.