Startpagina Opinie

Opinie

Opinie

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Opinie: Landbouwonderzoeker, kijk eens over het hek!

Juni is voor studenten traditioneel een maand vol examens. Voor landbouwonderzoekers is het dan weer een maand vol veldbezoeken. Overal te lande tonen wetenschappers dan de resultaten van hun werk in hun living labs. Onderzoek dat in Vlaanderen bijzonder divers is. Van op natuur gebaseerde oplossingen tot spitstechnologie, van voedselbossen tot vertical farming, alles komt aan bod.

Edito: Wordt Europa het weeshuis van de gewasbescherming?

Het traditionele seizoen van de proefveldbezoeken is afgelopen. Het is steeds interessant en uiteraard nuttig om te ontdekken wat onderzoeksinstellingen en firma’s te velde beproeven. Hoe moeten we immers in de toekomst onze gewassen nog efficiënt beschermen?

Edito: Veilig de boer op, dat geldt voor boer en burger

Het is volop zomer. Dat betekent: iedereen wil naar buiten. Naast de modale landbouwer en het woon- en werkverkeer, zullen ook ‘toeristende’ fietsers en wandelaars de drang voelen om ons platteland te verkennen. Het prachtige zicht is voor iedereen, maar dit moet met oog voor verkeersveiligheid.

Edito: Autonome boer met zelfrijdende tractor

Innovaties zijn boeiend, maar ongekende nieuwigheden zorgen ook voor een soort van angst of zelfs voor wrevel. Dat is ook het geval bij de zelfrijdende tractoren. Nochtans zal de boer nog niet direct het stuur lossen.

Meest gelezen

Edito: De wolf heeft een impact op het welzijn

Sinds enkele jaren wil de Vlaamse overheid het opnieuw mogelijk maken om samen te leven met de wolf. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen de bescherming van de wolf, en de veiligheid en het welzijn van mens en vee. Of dat laatste haalbaar is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Edito: bio is een (moeilijke) keuze?

Biologische landbouw is een boeiend onderwerp om uit te werken, zeker als je op het spanningsveld stuit waarbij er al dan niet voor ‘bio’ wordt gekozen.

Boeren willen een duurzame Green Deal

Europarlementsleden Tom Vandenkendelaere, Herbert Dorfmann en Manfred Weber schreven samen een opiniestuk over de impact van de Green Deal en de natuurherstelwet.

Edito: rode kaart voor Oost-Vlaamse provincieraad

De ruimtelijke ordening wordt in Vlaanderen steeds vaker gezien als één van de tools om de klimaatopwarming te helpen voorkomen en om de gevolgen ervan te temperen. Soms slaat de slinger te ver door.