Lezersbrief: Wat doen wij als boeren verkeerd?

Uw stem

De 17-jarige landbouwerszoon Quinte Jochems maakt zich terecht zorgen over zijn toekomst op het landbouwbedrijf van zijn ouders en nonkel. Hij kroop in zijn pen en rictte zich met een brief naar de ministers Demir en Jambon en alle parlementsleden.

De perelaars komen nu volop tot bloei. Het is zaak om de bloesems optimaal te beschermen tegen vorst.

Edito: Fragiele bloesempracht passend beschermen

Edito

Maartse buien en aprilse grillen: ze zijn er weer. De laatste week van maart kregen we ongezien warme temperaturen, begin april werd opnieuw getekend door koude met sneeuw en vorst. Voor de fruittelers breken er weer spannende weken aan. In de bloesemperiode zijn de talrijke boomgaarden in Vlaanderen dan wel op hun mooist, maar tevens op hun kwetsbaarst.

‘Waardevolle’ natuur: distels, bramen, netels, akkerwinde...

Opinie: Rechteloosheid

Uw stem

Geregeld zijn er van die gebeurtenissen, verplichtingen of situaties die, wanneer ze zich afzonderlijk voordoen, bij mij de bedenking ontlokken: “Hiervoor ben ik geen boer geworden, maar ach ja, het hoort erbij!” Soms komen een aantal van die dingen echter samen en dan maak ik me behoorlijk boos en vraag ik mij af: “Hebben wij als boer enkel maar plichten en geen rechten?”

De onrust bij Milcobel deed ondertussen heel wat melkleveraars vertrekken naar lucratievere afnemers.

Edito: 600 miljoen l minder is geen 1 aprilgrap

Edito

Half maart kondigde de Raad van Bestuur van Milcobel een melkprijsverhoging met 2,10 euro per 100 l voor levering in maart aan. Mooi, maar was dit wel een hoerabericht? Heel wat melkleveraars verlaten immers de komende weken het front… Kan de coöperatie dan nog wel rendabel functioneren?

Boerderijdemo’s zijn belangrijk voor kennisopbouw.

Edito: Natuurlijk leren boeren (liefst) van boeren

Edito

Demonstraties voor en met landbouwers worden al decennialang met succes toegepast in de sector, zowel door overheidsinstanties als door onderzoeksinstellingen en bedrijven. Een studie bevestigt gelukkig dat dit een uitstekende manier van kennisopbouw is. Resultaten of technieken met je eigen ogen aanschouwen - liefst bij of door een collega – of zelf ondervinden, werkt nog steeds best.

Wervel doet ook een pleidooi voor meer eigen plantaardige eiwitproductie, maar dan wel binnen een kader van grondgebonden landbouw zonder mestoverschot.

Burgersoja voor sojaburger?

Uw stem

Het is een aangename verrassing dat het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) met ‘Soja in 1000 tuinen’ burgers wil betrekken op de bodembiologie!

Renaat Devreese vraagt zich af waarom niet tegen mond-en klauwzeer mag worden  gevaccineerd bij een MKZ-dreiging of -uitbraak.

Opinie: Het verband tussen corona en mond- en klauwzeer

Uw stem

Maart 2021 coronapandemie en 8 maart 2001 mond- en klauwzeer: is er een verband? Jazeker!

Covid-19 schudde eerder de beurzenkalender door elkaar, nu beginnen ook steeds meer exposerende firma’s af te haken.

Edito: Corona nekt het internationale beursverloop

Edito

Nadat eerder John Deere en onderdelenleverancier Kramp te kennen gaven dit jaar aan geen enkele internationale beurs deel te nemen, liet eind vorige week ook Same-Deutz-Fahr (SDF) een gelijkaardig bericht horen. De reden ligt natuurlijk voor de hand: Covid-19.

Landbouwvelden in de Hertogin Hedwigepolder in 2014, dit beeld is intussen voltooid verleden tijd.

Edito: De strijd om kostbare landbouwgrond

Edito

De polders nabij het havengebied van Antwerpen waren ooit zowat de vruchtbaarste gronden die men zich kan indenken. Vandaag liggen ze er desolaat bij… geen boeren aan het werk, geen weelderige akkers, zelfs geen boom of grasland meer. De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is intussen al enige tijd aan de gang.

Ook milieu-effecten van minder dan 5% worden door het arrest als mogelijk significant beoordeeld.

Edito: Wanneer groen toch plots rood kleurt

Edito

Momenteel ligt de landbouwsector wel elke week onder vuur in de algemene media. Er liggen dan ook belangrijke dossiers op de tafel. Stikstof is zo’n heikel thema waarbij de pijlen opnieuw naar de landbouw zijn gericht.

Hoe lang zullen er nog boeren zijn in Vlaanderen?, stelt een ongeruste lezer.

Lezersbrief: Geef toch meer waardering aan de inspanningen van de landbouwers

Uw stem

Een lezer maakt zich zorgen over de grote onwetendheid van media en burgers over landbouw en over de toenemende polarisering door de ‘groene’ bewegingen.

Net als CVBB zal B3W, samen met de sector, werken aan een betere waterkwaliteit.

Edito: Nieuwe bezems vegen schoon…

Edito

Het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting, bij land- en tuinbouwers beter bekend onder de afkorting CVBB, was jarenlang dé begeleidende overheidsinstantie als het over bemesting ging. Vanaf nu wordt het wennen aan het nieuwe letterwoord B3W. De Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit heeft dan wel een andere naam, maar heeft uiteindelijk hetzelfde doel: de waterkwaliteit verbeteren!

Alpro, ENSA en 92 andere organisaties roepen de Europese instanties op om zich uit te spreken tegen beperkingen voor plantaardige producten.

Alpro roept Europa op om zich uit te spreken tegen beperkingen plantaardige producten

Opinie

Alpro, de European Plant-based Foods Association (ENSA) en 92 andere organisaties roepen de Europese instanties op om zich uit te spreken tegen beperkingen voor plantaardige producten.

Het wordt quasi onmogelijk om dit mestactieplan op het terrein toe te passen.

Edito: Het MAP correct toepassen, wordt een serieuze uitdaging

Edito

Dinsdag startte het nieuwe bemestingsseizoen. Het opstellen van bemestingsplannen is echter ingewikkelder dan ooit. En wie kan deze bovendien correct toepassen op het terrein?

Een pact tussen Natuurpunt en de windlobby verhoogt de druk op agrarisch gebied!

Opinie: De perverse rol van Natuurpunt in windturbinedossier Beernem - Oostkamp

Uw stem

De hele maand februari loopt een openbaar onderzoek naar de plaatsing van een windturbinepark op grondgebied van de gemeentes Beernem en Oostkamp (West-Vlaanderen). Zes turbines van 200 m tiphoogte worden ingepland in ‘agrarisch gebied’. Twee van de windturbines zouden in het recent erkende natuurreservaat van de Merlebeek terechtkomen, op percelen in eigendom van Natuurpunt vzw. Opvallend in dit dossier is de dubbelzinnige rol van Natuurpunt, dat onder het mom van natuurbescherming grote sommen geld incasseert.

De varkenshouders zijn door hun reserves heen, terwijl het varkenslapje duurder wordt.

Edito: Ondermaatse prijzen doen varkenssector bloeden

Edito

De varkenssector zit in een diep dal, zelfs nu ons land officieel vrij is van Afrikaanse varkenspest (AVP). Terwijl de prijs van ons varkenslapje steeg, krijgt de varkenshouder nog amper iets uitbetaald voor zijn eindproduct. Landbouworganisaties vrezen een bloedbad in de sector. Ze willen de prijsvorming binnen de keten tegen het licht houden.

Veel volk in de beursgangen, zoals bij Agriflanders 2019, lijkt nog een tijdje onmogelijk. Zullen de buitenevents komende zomer wel lukken?

Edito: Huidhonger groeit, maar beurshonger stilaan ook

Edito

Om de 2 jaar is het voor de Vlaamse landbouwsector verzamelen geblazen op Agriflanders in Flanders Expo te Gent. Door de aanhoudende coronaperikelen werd jammer genoeg ook het jaarbegin zonder gezellige vakbeurs ingezet. Kunnen we alvast uitkijken naar een zomer met buitenbeursevenementen?

Ondanks overvloedige regenval zijn bodemwater en oppervlaktewater nog niet op het goede peil.

Edito: Droogte aanpakken met data uit je tuin of aardappelveld

Edito

De meeste burgers zijn regenweer en een grijze hemel snel beu. Een zonnige dag met een blauwe hemel is zoveel vrolijker. De voorbije jaren viel er tijdens de winter onvoldoende hemelwater om de steeds langere droge periodes door te komen. Het burgerproject CurieuzeNeuzen doet daarom een grootschalig onderzoek naar de situatie in 4.400 tuinen. Het project omvat ook een uitgebreid landbouwluik bij 500 aardappeltelers.

Wanneer transport van pluimvee gebeurt tijdens extreme temperaturen worden maatregelen genomen.

Edito: Hitte en koude in een passend transportplan

Edito

Nu het klimaat ook in ons land zorgt voor extremere weersomstandigheden kregen hittestress en de gevolgen ervan op het vee meer aandacht. Als hitte in een plan past, waarom dan ook niet koude? Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, maakt er samen met de transportsector werk van.

Er moet een discussie gevoerd worden, maar mét de sector en niet óver de sector heen.

Lezersbrief: Er wordt bestuurd met 2 snelheden: landbouw versus niet-landbouw

Uw stem

Een lezer reageert op het vergunningenbeleid van minister Demir en op de uitlatingen in de artikelreeks ‘De veefabrieken’ van journalist Ine Renson in ‘De Standaard’.

Het nieuwe wolvenprotocol houdt onvoldoende rekening met het leed en de kosten voor de gedupeerde veehouders.

Edito: Wanneer een probleem binnen een protocol moet passen

Edito

De tijd dat in onze contreien wolven enkel aan bod kwamen in sprookjes is voorbij. Sinds enkele wolven hier een nieuwe stek vonden, komen ze nu eerder in het nieuws wanneer ze aan gezinsuitbreiding doen, aangereden worden of… op een gruwelijk manier dieren doden. Dat laatste aspect hoeft echter geen probleem te zijn, dat zal het wolvenprotocol wel bepalen…

De eerste effecten van de brexit zijn al voelbaar in de handel in agrovoedingsproducten.

Edito: Scheiden doet lijden

Edito

Met de jaarwissel werd ook de brexit een feit. Zo’n 4,5 jaar na het referendum en oneindig veel onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) later, kwam er dan toch een deal – een handelsakkoord – uit de bus. Een ‘deal’ was beter dan ‘no deal’, maar toch...

Boeren die stoppen, verkopen hun eigen gronden aan abnormale prijzen.

Lezersbrief: Paal en perk stellen aan misbruiken van de Pachtwet

Uw stem

Een lezer wenst te reageren op het artikel ‘Sociale verhuurkantoren kunnen heel inspirerend werken voor herziening van de pachtwetgeving’ dat in Landbouwleven van 10 december verscheen.

2021 werd door de FAO uitgeroepen tot het ‘Internationale jaar van fruit en groenten’.

Edito: Fruit en groenten een jaartje extra in de aandacht

Edito

2021 werd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) uitgeroepen tot het ‘Internationaal jaar van fruit en groenten’ of kortweg IYFV 2021. Groenten en fruit maken deel uit van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Of dat zou toch moeten ...

Wegwerpmondmaskers duiken meer en meer op langs velden en wegen.

Edito: Langs velden en wegen kom je zwerfvuil én mondmaskers tegen

Edito

De Openbare afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakte recent de cijfers bekend van de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen. Het is onthutsend om te lezen dat die hoeveelheid met 14% toenam tussen 2017 en 2019. De cijfers van 2020 zullen vermoedelijk nog slechter zijn.