Lezersbrief: Er wordt bestuurd met 2 snelheden: landbouw versus niet-landbouw

Uw stem

Een lezer reageert op het vergunningenbeleid van minister Demir en op de uitlatingen in de artikelreeks ‘De veefabrieken’ van journalist Ine Renson in ‘De Standaard’.

Het nieuwe wolvenprotocol houdt onvoldoende rekening met het leed en de kosten voor de gedupeerde veehouders.

Edito: Wanneer een probleem binnen een protocol moet passen

Edito

De tijd dat in onze contreien wolven enkel aan bod kwamen in sprookjes is voorbij. Sinds enkele wolven hier een nieuwe stek vonden, komen ze nu eerder in het nieuws wanneer ze aan gezinsuitbreiding doen, aangereden worden of… op een gruwelijk manier dieren doden. Dat laatste aspect hoeft echter geen probleem te zijn, dat zal het wolvenprotocol wel bepalen…

De eerste effecten van de brexit zijn al voelbaar in de handel in agrovoedingsproducten.

Edito: Scheiden doet lijden

Edito

Met de jaarwissel werd ook de brexit een feit. Zo’n 4,5 jaar na het referendum en oneindig veel onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) later, kwam er dan toch een deal – een handelsakkoord – uit de bus. Een ‘deal’ was beter dan ‘no deal’, maar toch...

Boeren die stoppen, verkopen hun eigen gronden aan abnormale prijzen.

Lezersbrief: Paal en perk stellen aan misbruiken van de Pachtwet

Uw stem

Een lezer wenst te reageren op het artikel ‘Sociale verhuurkantoren kunnen heel inspirerend werken voor herziening van de pachtwetgeving’ dat in Landbouwleven van 10 december verscheen.

2021 werd door de FAO uitgeroepen tot het ‘Internationale jaar van fruit en groenten’.

Edito: Fruit en groenten een jaartje extra in de aandacht

Edito

2021 werd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) uitgeroepen tot het ‘Internationaal jaar van fruit en groenten’ of kortweg IYFV 2021. Groenten en fruit maken deel uit van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Of dat zou toch moeten ...

Edito: Langs velden en wegen kom je zwerfvuil én mondmaskers tegen

Edito

De Openbare afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakte recent de cijfers bekend van de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen. Het is onthutsend om te lezen dat die hoeveelheid met 14% toenam tussen 2017 en 2019. De cijfers van 2020 zullen vermoedelijk nog slechter zijn.

Een website en e-shop horen meer en meer bij de hoeveverkoop.

Edito: Hoeveproducten bestellen vanuit je zetel

Edito

De coronacrisis veranderde heel wat gewoontes. Zo vonden consumenten sinds dit voorjaar duidelijk hun weg naar hoevewinkels. Bovendien blijkt die trend aan te houden. De veeleisende consument doet ook daar echter zijn intrede. Een aantrekkelijke website en onlineverkoop van hoeveproducten horen er meer en meer bij.

Edito: Aantallen zeggen (n)iets

Edito

Tot grote frustratie van de betrokkenen vliegen de aantallen die de term megastal omschrijven weer in het rond in de media. Wat is immers ‘mega’ in het kleine Vlaanderen?

Bioveiligheid is in de intensieve veehouderij geen loos woord.

Edito: Leren uit de aanpak in de intensieve veehouderij

Edito

Wie (al een tijdje) meedraait in de intensieve veehouderij weet dat je meestal niet zomaar een stal binnenstapt. Bioveiligheid is in die sector immers geen loos woord. Hans Nauwynck, professor en viroloog aan de UGent, ergert zich dan ook – terecht – aan de lakse houding die de burger op dat vlak hanteert. Covid-19 zal, volgens Nauwynck, dan ook niet de laatste pandemie zijn.

Stef Aerts wil het boek gebruiken in zijn lessen, omdat het zijn studenten later in hun job weerbaarder maakt in de maatschappij .

Met het boek ‘Ethiek voor de landbouw’ maak je jezelf sterker in het maatschappelijke debat”

Actueel

In tegenstelling tot voeding, is landbouw vaak niet het onderwerp om hele boekenrekken te vullen. De Oostenrijker Christian Dürnberger waagde zich er toch aan voor de landbouwer in Duitsland. ‘Ethiek voor de landbouw’ is echter een boek dat ook voor de Vlaamse boer een meerwaarde kan betekenen, volgens Stef Aerts. “Het maakt de landbouwer weerbaarder en sterker in het debat rond actuele thema’s, zoals dierenwelzijn en genetische modificatie.”

Edito: de invloed of kracht van een directeur

Edito

De directeur, CEO of simpelweg het hoofd van een onderneming, heeft veelal een enorme invloed op het bedrijf, diens strategie, organisatie en activiteiten. Onlangs ontmoetten we zo Anthony van der Ley, CEO van Lemken. Hij gaf ons duiding bij de toekomstvisie en de harde beslissing om te stoppen met de veldspuitenproductie.

Ruim 60 melkveehouders protesteerden een aantal weken geleden bij de Milcobel-site  in Langemark.

‘Boer melkt koeien, Milcobel melkt de boer’

Opinie

‘De boer is uitgemolken’. Dit was de tekst op de betoging in Langemark, tegen het beleid van Milcobel, op 10 september. Een boer zei tegen de huidige voorzitter Betty Eeckhout: “in december komen we terug!” Waar is de tijd heen van de vele kleine melkerijen met heilige namen als Sint-Marie, Sint-Blasius, enzovoort?

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn.

Edito: betrek landbouw bij dierenwelzijnsbeleid

Edito

Vlaams minister Ben Weyts presenteerde onlangs een lessenpakket voor scholen over dierenwelzijn. Weyts schrijft ook driftig aan een Codex dierenwelzijn. Daarbij lijkt de N-VA-minister zich weinig aan te trekken van de boerenorganisaties. Sterker, hij lijkt er uit principe niet mee te willen spreken, en dat is onterecht.

Vlaams  landbouwminister  Hilde Crevits.

Brief van Hilde Crevits aan een bezorgde boerin: landbouwers verdienen waardering

Uw stem

Twee weken geleden schreef boerin Elien Colpaert in een open brief aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits over de pijn die ze voelt steeds als de sector onheus bejegend wordt. Ze weet niet of haar 2 zoontjes straks nog wel boer kunnen worden, als ze dit willen. Crevits besloot om een brief terug te schrijven.

Voor Boelens is het nieuwe GLB niet de oplossing.

Opinie: Europees landbouwbeleid, reddingsboei of doodskist voor jonge boeren?

Uw stem

Het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid (GLB) kost tientallen miljarden per jaar. De hervorming ervan ligt deze week ter stemming voor in het Europees Parlement. Tijs Boelens, boer en kernlid bij het Boerenforum en actief binnen haar Europese koepel La Via Campesina is in onderstaande opinietekst duidelijk. “Dit GLB is geschreven door de agro-industrie. Deze droge zomer was er te veel aan ... ik zie de bui al hangen.”

Gouverneur Berx slaat de plank volgens sommige boeren volledig mis.

Opinie: kritisch over de gouverneur

Uw stem

Mijn vader ging vlak na de tweede wereldoorlog als prille twintiger, zoals zoveel boerenzonen in die tijd, wel eens een dag werken als uitzendkracht “avant la lettre”. Zoals dat toen in de Kempen de gewoonte was, bleven de boerenzonen, zelfs als ze niet de intentie hadden om boer te worden, tot hun huwelijk op de ouderlijke boerderij werken.

Vlees en groenten gaan goed samen, maar het één is niet het ander.

Opinie: een fiets is geen auto, een tijgerbrood wel een brood

Uw stem

Er is de laatste tijd veel te doen over de benamingen van producten, voornamelijk van vleesproducten en hun vermeende plantaardige varianten. Wat opvalt is dat veel deelnemers in deze discussie geen vrije sprekers zijn, schrijft Mark Wulfrancke in de hierop volgende opinietekst.

De jacht speelt voor de landbouw een niet te onderschatten rol.

Edito: we hebben meer in plaats van minder jacht nodig

Edito

Everzwijnen mogen misschien wel prachtige beesten zijn, maar te veel is te veel. Everzwijnen veroorzaken meer schade aan landbouwpercelen dan ooit en nemen het risico op de insleep van Afrikaanse varkenspest met zich mee. Meer dan ooit moet in nauw overleg met de jacht werk gemaakt worden van een kleinere everzwijnenpopulatie.

Edito: regeerakkoord vooral een Belgisch compromis

Edito

Het nieuwe regeerakkoord is wat landbouw betreft vooral onduidelijk. Zinnen lijken zo ontworpen om ver uiteenlopende doelgroepen te bedienen. Hopelijk overwint uiteindelijk de realiteitszin

van de ideologie.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Open brief aan minister Hilde Crevits

Uw stem

Ik ben 33 jaar en mama van 2 lieve zoontjes, die 2 kleine ventjes zouden later niets liever worden “net zoals papa”. Maar de dag van vandaag... heb ik daar heel grote twijfels bij of dit wel haalbaar zal zijn in België. Door de misleidende of niet volledige informatie die de consument krijgt omtrent de impact van de Landbouw op het milieu.