Startpagina Maïs

Maïs

Maïs

Grotere oppervlakte zomergranen en korrelmaïs door stijging graanprijzen

Actueel De oppervlakte korrelmaïs en zomergranen is dit jaar in ons land met 38,8 % gestegen als gevolg van de stijgende graanprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de voorlopige landbouwresultaten van 2022 van het Belgische statistiekbureau Statbel. En ook de veestapel ziet een impact van de hogere prijzen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Bespaar op uw voerkosten met MKS

Partner content - Als gevolg van de verschrikkelijke oorlog in de Oekraïne is o.a. de markt voor veevoedergrondstoffen in rep en roer. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen voor krachtvoer. Deze zijn in korte tijd enorm gestegen, waardoor het voersaldo verder onder druk komt te staan. Door dit jaar uw maïs als Maïskolvensilage (MKS) te oogsten is het mogelijk om fors op de voerkosten te besparen en daarmee het voersaldo te verbeteren. Veel veehouders hebben vorig jaar al gekozen voor het telen en het voeren van MKS.

Werk met CSLIM om langetermijneffecten in te schatten

De applicatie CSLIM is nuttig om de langetermijneffecten van teelten en organische bemesting op de organischestofdynamiek in de bodem te schatten. Dit is nuttig bij het werken aan een verbeterde bodemkwaliteit en aan een duurzame bedrijfsvoering.

Bezint eer ge begint met onderzaai van gras

De vakgroep Plant en Gewas van de Universiteit Gent onderzocht 7 opeenvolgende proefjaren of de onderzaai van rietzwenkgras in maïs voordelen oplevert. Dit blijkt niet zo evident. Het slagen van de onderzaai is immers wisselvallig en redelijk onvoorspelbaar.

Meest gelezen

Na inval Oekraïne bereikt tarweprijs record

De graanprijzen hebben donderdag na de Russische inval in Oekraïne recordniveaus bereikt op de Europese markt. Op Euronext werd tarwe verhandeld aan 344 euro per ton: een absoluut Europees record.

Monitoring helpt bij de aanpak van ritnaalden

De laatste jaren zorgen ritnaalden voor meer en meer problemen op maïspercelen. Afhankelijk van de weers- en groeiomstandigheden zijn er heel wat aangetaste planten te zien, met zelfs plaatselijk grote plantuitval en herinzaai tot gevolg. In het project ‘Mesurolvrije maïs’ zoekt men naar een efficiënte aanpak tegen dit lastig bodembeestje.

Keuzestress verhelpen bij maïsrassenkeuze

Vele landbouwers zijn deze periode bezig met het kiezen van welke maïsrassen ze gaan uitzaaien. Het is best begrijpelijk dat hierbij enige keuzestress optreedt. Om dit te verhelpen gingen we te rade bij Sander Palmans, coördinator PVL Bocholt.