Startpagina Maïs

Maïs

Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs De basisaanpak van een geïntegreerde onkruidbestrijding in maïs is allereerst belangrijk om onder de knieën te hebben. In dit artikel behandelt het LCV de aanpak van moeilijke onkruiden in maïs.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Grotere oppervlakte zomergranen en korrelmaïs door stijging graanprijzen

De oppervlakte korrelmaïs en zomergranen is dit jaar in ons land met 38,8 % gestegen als gevolg van de stijgende graanprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de voorlopige landbouwresultaten van 2022 van het Belgische statistiekbureau Statbel. En ook de veestapel ziet een impact van de hogere prijzen.

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.

Razendsnelle evolutie op het veld

De wekelijkse monsternames werden dit jaar vroeger dan gewoonlijk gestart omwille van de aanhoudende droogte en het warme weer. Op basis van de cijfers van onze tweede ronde van bemonstering zien we nu al dat we op sommige locaties maar net op tijd gestart zijn met de observaties.

Meest gelezen

Grote verschillen tussen en binnen de maïspercelen

Het project waarbij in heel Vlaanderen wekelijks de afrijping van de maïs wordt opgevolgd, is opnieuw opgestart. Op niet minder dan 16 locaties zullen door 11 partners maïsmonsters genomen worden om het gehalte aan droge stof te meten. De verschillen tussen en binnen de percelen blijken groot.

Druppelirrigatie mogelijk efficiënter dan haspel in maïs

Watervoorziening en irrigatie is door het veranderende klimaat de laatste jaren een actueel onderwerp. In groenten, aardappelen en fruit geeft beregening dan sowieso een grotere kans op meeropbrengst. In maïs bewijst beregening zijn nut door een betere kolfvorming. Het project ‘Slimme irrigatietechnieken in maïs in Noord-Limburg’ beproeft daarom druppelirrigatie in Limburg.