Startpagina Maïs

Maïs

Maïs

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

De maïs is oogstklaar

Verspreid over Vlaanderen volgden de partners van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) sinds eind augustus de afrijping van de kuilmais op. Dit is het laatste overzicht, vermits het hakselen intussen zowat overal gestart is.

Afrijping maïs: Leg tijdig de loonwerker vast

Net als vorige week (week 36) zien we ook nu een serieuze sprong in de drogestofgehaltes. Gemiddeld genomen is er een stijging van 4,1% over alle locaties heen. Het zomerse weer van de voorbije dagen zorgde voor deze sprong.

Neem een foto met LV-AgriLens van je korrelmaïs

De landbouwers die deelnemen aan de ecoregeling ‘verhogen van organische koolstofgehalte’ en korrelmaïs aangegeven hebben in de verzamelaanvraag, moeten een foto aanleveren om te voldoen aan de voorwaarden van de ecoregeling, zo meldt het Departement Landbouw en Visserij.

Meest gelezen

De eerste maïs kan eraf

De zomerse weersomstandigheden van de afgelopen dagen deden de afrijping van de maïs versnellen. Gemiddeld steeg het drogestofpercentage met 3,6% over alle locaties heen. Voor de locaties Tongeren en Westerlo was de sprong 6%.

Afrijping maïs heeft nog tijd nodig

De eerste afrijpingscijfers van de kuilmaïs van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) staan in schril contrast met de cijfers van 2022. Het wordt alvast een latere oogst.

Suikermaïs als rustgewas?

De Nederlandse provincie Zeeland en een groep van Nederlandse suikermaïstelers willen dat suikermaïs daar erkend zou worden als rustgewas in de eco-regelingen. Een onderzoek toont dat suikermaïs als rustgewas meer voordelen heeft dan de wel als rustgewas erkende wintertarwe.