Fertilitas draagt KI-activiteiten over aan KI Clincke

Actueel

Fertilitas, beter bekend onder de naam KI Ponsaerts, KI Clincke en RA-SE Genetics bereikten een akkoord over de transfer van KI-activiteiten van de RA-SE Genetics beren. De families Ponsaerts en Clincke engageren zich om de overgang naadloos te laten verlopen.

De fokkerijvisies van beide partijen lopen parallel en vullen elkaar op bepaalde vlakken prima aan waardoor ze een meerwaarde creëren voor beide partijen én de Belgische varkenshouder.

VPF en Suisag werken samen voor duurzame zeugenlijngenetica

Actueel

VPF, de Vlaamse Piétrain Fokkerij, en Suisag, het Zwitserse veredelingsbedrijf, werken voortaan samen. VPF wordt de exclusieve partner van Suisag voor de distributie van Zwitserse moederlijngenetica in ons land.

Om de weerbaarheid van varkens(bedrijven) en -houders te verbeteren, slaan Boerenbond, Inagro en DGZ de handen in elkaar.

Varkenshouders ondersteunen bij praktische implementatie van bioveiligheid op hun bedrijf

Actueel

Er valt niet naast te kijken: de varkenshouderij staat onder druk. Om de weerbaarheid van varkens(bedrijven) en -houders te verbeteren, slaan Boerenbond, Inagro en DGZ de handen in elkaar. Zowel in de Westhoek als in Midden West-Vlaanderen willen ze de varkenshouders ondersteunen bij de praktische implementatie van bioveiligheid op hun bedrijf.

In het kader van de regeling zal de overheidssteun de vorm aannemen van directe subsidies tot 40.000 euro per bedrijf.

Europa keurt Luxemburgse regeling van 1 miljoen euro goed voor door corona getroffen varkenshouders

Actueel

De Europese Commissie heeft een Luxemburgse regeling van € 1 miljoen goedgekeurd ter ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) die actief zijn in de varkensproductiesector in de context van de uitbraak van het coronavirus.

Door de PRRS-Monitor Biggen konde men snel een aantal pijnpunten in de werkwijze aanpakken. Zo werkte men een heuse verlegstrategie uit met pleegzeugen.

PRRS-Programma: PRRS-aanpak start bij monitoring biggen

Varkens

Iedere varkenshouder weet dat de speenperiode een kritieke periode is voor de biggen en dat er al eens problemen kunnen opduiken in deze periode. Een varkenshoudster vertelt over de aanpak op haar bedrijf.

Leden van Animal Rights protesteerden langs de baan aan het slachthuis van Tielt.

Animal Rights protesteert tegen uitbreiding slachthuis Tielt

Actueel

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights hebben dinsdag geprotesteerd aan een slachthuis in Tielt. Animal Rights kant zich tegen de uitbreidingsplannen van het slachthuis. Dat kwam in 2017 in opspraak nadat Animal Rights naar buiten was gekomen met beelden van dierenmishandeling. Daarvoor werden de zaakvoerder en het bedrijf in 2019 nog veroordeeld tot een boete.

Desector hoopt dat nog meer markten opengaan.

Nog 17 landen weigeren door AVP varkensvlees

Actueel

Ondanks aantrekkende varkensprijzen verkeert de sector nog in crisis. Er zijn vandaag nog 17 derde landen (buiten de EU) waarnaar varkensvlees nog altijd niet kan worden geëxporteerd door AVP. Dat blijkt uit een antwoord van minister David Clarinval (MR) op een vraag van Open VLD’er Robby De Caluwé.

De maatregel zal naar verwachting meer dan 500 ondernemingen ondersteunen.

Europa keurt Kroatische regeling van 400.000 euro goed ter ondersteuning van getroffen mestvarkens

Actueel

De Europese Commissie heeft een Kroatische regeling van 3 miljoen HRK (ongeveer 396.000 euro) goedgekeurd ter ondersteuning van door de uitbraak van het coronavirus getroffen mestvarkenshouders.

Zefke van KI-centrum Gregory Vansteenlandt is de winnaar van de Gouden Piétrain.

Beer Zefke van KI Vansteenlandt wint Gouden Piétrain

Actueel

De uitreiking van de Gouden Piétrain voor de beer met de beste fokwaardeschatting is in deze barre varkenscrisis een opsteker. Die onderscheiding gaat deze keer naar beer Zefke van KI Vansteenlandt uit Poperinge. “Meer dan ooit is efficiëntie belangrijk in de varkenssector”, zegt Chris Dhondt van de Vlaamse Piétrain Fokkerij.

Een aantal zeugenhouders kiest resoluut voor vrijloopkraamhokken, omwille van persoonlijke voorkeuren, maar ook deels om te anticiperen op mogelijke wettelijke of commerciële/maatschappelijke druk in die richting.

Wat zijn de normen voor (vrijloop)kraamhokken?

Actueel

Wie wil investeren in kraamhokken, moet onvermijdelijk een aantal knopen doorhakken zonder alle gevolgen volledig te kunnen inschatten. Een aantal zeugenhouders kiest resoluut voor vrijloopkraamhokken, omwille van persoonlijke voorkeuren, maar ook deels om te anticiperen op mogelijke wettelijke of commerciële/maatschappelijke druk in die richting. Het is echter koffiedik kijken of die druk er komt, op welke termijn dit gebeurt en aan welke specifieke normen vrijloopkraamhokken dan zullen moeten voldoen.

De varkenssector verkeert in crisis.

Landbouwminister Hilde Crevits wil dat ketenoverleg in de Vlaamse varkenssector crisismechanisme uitbouwt

Actueel

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits gaat het ketenoverleg in de varkenssector bijeenroepen om een gesprek op te starten over de uitbouw van een crisismechanisme. Dat heeft ze gezegd in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. De Vlaamse varkenssector verkeert in een diepe crisis.

Beer Arend van het Velpenhof staat in de huidige lijst als OPS-beer.

Het belang van voederconversie is vandaag meer dan duidelijk

Varkens

Het gericht en evenwichtig fokken op een ideale spier-/spekverhouding zorgt ervoor dat de VPF-Piétrain uitermate efficiënt omspringt met voer. Het selectief fokken met afgeteste beren, die praktijkcijfers van hun nakomelingen in de fokkerij inbrengen, blijft vandaag het zwaartepunt binnen het VPF-fokprogramma.

In het bedrijf wordt varkensvlees verwerkt.

Uitbraak Britse variant in varkensvleesverwerkend bedrijf in Kortemark

Actueel

In het vleesverwerkend bedrijf Vannieuwenhuyse in Zarren bij Kortemark is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Zowat 22 medewerkers zijn besmet met de Britse variant. Het bedrijf besliste om de productie stil te leggen. Dat bevestigt burgemeester Karolien Damman.

Het varkensslachthuis uit Tielt wil van 1,5 miljoen naar 2,4 miljoen varkens per jaar uitbreiden.

Slachthuis uit Tielt wil uitbreiden tot 2,4 miljoen varkens per jaar

Actueel

Het slachthuis Debra-Meat uit Tielt wil de capaciteit tot 2,4 miljoen varkens per jaar opdrijven. Het heeft daarvoor een omgevingsvergunning aangevraagd. Enkele jaren geleden kwam het slachthuis negatief in het nieuws na undercoverbeelden van Animal Rights.

Een opheffing van de embargo’s zal leiden tot een toename van de export van ons varkensvlees en hopelijk ook tot betere varkensprijzen.

FAVV en FOD Buitenlandse Zaken schrijven brief aan ambassades voor (her)openen markten van varkensproducten

Actueel

Voor het (her)openen van markten voor varkensproducten voeren het FAVV en de FOD Buitenlandse Zaken onderhandelingen met verschillende handelspartners die nog een embargo handhaven. Ze verstuurden een brief naar de ambassades van de betrokken landen.

Bert en Wivine kweken 500 biologische varkens voor BioVar.

Biotelers Bert Dhaene en Wivine Stragier: Onze bodem zo optimaal mogelijk kunnen houden, is allergrootste uitdaging

Groenten

In het centrum van de kustprovincie wordt zwaar ingezet op de productie van groenten voor de vers- en de industriemarkt. Bert Dhaene en zijn vrouw Wivine uit Staden beslisten om vast maar zeker volledig om te schakelen naar biologische teelten.

Het mengen van dieren, afkomstig van verschillende bedrijven, zorgt voor een verhoogd risico op een klinische uitbraak van App op bedrijven die endemisch besmet zijn met een hoogvirulente stam.

Meer klinische App-uitbraken en slachthuisletsels door chronische App-infecties in Europa

Varkens

Actinobacillus pleurpneumoniae (App) wordt wereldwijd teruggevonden. De bacterie veroorzaakt pleuropneumonie bij varkens en everzwijnen. Dat gaat gepaard met directe en indirecte grote economische verliezen. Vooral in Europa, Azië en Latijns-Amerika blijven zware App-uitbraken met hoge sterftecijfers een probleem.

Groepsbehandelingen met antibacteriële middelen worden frequent toegepast bij varkens.

AMCRA somt maatregelen op voor een verantwoord antibioticumgebruik bij groepsbehandeling van varkens

Actueel

Amcra, het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren, brengt een nieuw advies uit over verantwoord antibioticumgebruik bij groepsbehandeling van varkens. Het uitgangspunt is individuele behandeling.

Immunocastraten worden als big niet gecastreerd. De varkens worden minimaal 4 weken voor slacht een tweede keer gevaccineerd.

Vroeger vaccineren geeft geen betere vleeskwaliteit en is ongunstig voor de portemonnee

Varkens

Immunocastraten worden minstens 4 weken voor slacht gevaccineerd om berengeur effectief te reduceren en om vleeskwaliteit te verbeteren ten opzichte van intacte beren. De tweede injectie vroeger toepassen (op 8 of 6 weken voor slacht) helpt echter niet om de vleeskwaliteit verder te verbeteren, blijkt uit onderzoek van ILVO en UGent (Lanupro). Het blijkt zelfs economisch minder voordelig te zijn voor de varkenshouder aangezien de vroeg gevaccineerde immunocastraten een hogere voederconversie en lagere slachtkwaliteit hebben.

ABS-woordvoerder en varkenshouder Bart Vergote vraagt dringend maatregelen en steun om de Vlaamse varkenshouderij te ondersteunen.

ABS: een bloedbad bij Vlaamse varkenshouders

Actueel

Na de problemen met AVP en de lagere bezetting van arbeiders in de slachthuizen vraagt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dringend steunmaatregelen voor de noodlijdende Vlaamse varkenssector. “De verliezen zijn immens.”

Al 500.000 biggen per jaar met HyCare-certificaat

Varkens

De teller van het aantal biggen dat met een HyCare-certificaat wordt afgeleverd, passeerde begin dit jaar de 500.000 stuks. Deze mijlpijl werd recent bereikt na certificering van een aantal nieuwe varkensbedrijven.

Europa bekijkt de effecten van private opslag van varkensvlees.

Europa onderzoekt de mogelijkheden voor particuliere opslag van varkensvlees

Actueel

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski onderzoekt de mogelijkheden voor particuliere opslag van varkensvlees. Dat zei hij na afloop van een EU-landbouwraad. Voor zuivel, groenten, fruit en rundvlees bestaat zo’n regeling al.

Gebaseerd op de instructies van een klimaatexpert bouwde Gino een windbreekbak. Zo kan de luchtinlaat altijd open blijven en wordt de inkomende lucht geremd.

Monitoren van het klimaat bij de vleesvarkens had gunstig effect in de hele stal

Varkens

Gino en Nancy Nollet hebben in Veurne een gemengd bedrijf met akkerbouw en varkens. In januari 2019 kampte Nancy met een te hoge uitval bij de vleesvarkens, veroorzaakt door een APP-uitbraak. Dit zette Nancy aan om deel te nemen aan het demonstratieproject “Monitoren en Optimaliseren van het klimaat in varkensstallen”.