Eetbare antistoffen moeten gebruik antibiotica bij biggen verminderen

Varkens

VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, heeft een nieuwe spin-off opgericht: Animab. Die ontwikkelt eetbare antistoffen om infectieziekten bij dieren te voorkomen. Het bedrijf werkt aan een eerste product voor biggen. Op die manier zou het antibioticagebruik in de veeteeltsector kunnen worden verminderd.

Wereldwijd neemt de verspreiding van varkenspest, onder meer bij wilde varkens, nog altijd toe.

Internationale instellingen starten initiatief om verspreiding varkenspest te stoppen

Varkens

Wereldwijd verspreidt de Afrikaanse varkenspest zich. Overheden, specialisten en industrie zitten samen om actie te ondernemen. Er wordt opgeroepen tot een mondiale aanpak, aangestuurd door Wereldorganisatie voor Animal Health (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Twee jaar na uitbraak van AVP in ons land, wordt nu weer het Afrikaans Varkenspestvrije statuut aangevraagd.

België vraagt Afrikaans varkenspestvrije status aan

Varkens

België heeft aan de OIE, de wereldorganisatie voor dierengezondheid, de aanvraag voor het verkrijgen van de Afrikaanse varkenspestvrije status ingediend. Pas na goedkeuring kan ons land weer varkensvlees buiten de EU exporteren, wat bijzonder belangrijk is voor onze Vlaamse varkenshouders.

China zou de komende jaren zelf instaan voor 95
% van de totale behoefte aan varkensvlees.

Varkenshandel wereldwijd: meer opbrengst in Amerika, meer productie in China

Varkens

Van de wereldwijde export van varkensvlees gaat maar liefst 40 % naar China. Maar door het op grote schaal bouwen van grote varkensbedrijven zou de import er de komende jaren met 20 tot 30 % kunnen afnemen. Ook de opbrengstprijs in de VS klimt verder. Dat blijkt uit cijfers van Rabobank over de mondiale varkensmarkt.

Afrikaanse varkenspest is via wilde everzwijnen vanuit Polen naar Duitsland gekomen.

Afrikaanse varkenspest in Duitsland: 71 bevestigde gevallen

Varkens

Afrikaanse varkenspest breidt zich in Duitsland nog altijd uit. De afgelopen week werden opnieuw gevallen vastgesteld, allen bij wilde everzwijnen. Duitsland telt nu 71 bevestigde gevallen, aldus het federale landbouwministerie. Ondertussen spreekt het land met Aziatische landen over de hervatting van de export.

Varkenshouder en jager Neel Gorssen: “Je moet jagen als een goede huisvader”

Varkens

Een man die met beide voeten in de praktijk staat, dat is Neel Gorssen. Hij baat een gesloten varkensbedrijf uit, en in zijn vrije tijd kun je hem wel eens vinden achter zijn stallen in zijn jachtgebied. "Ik jaag vooral op klein wild, en minder op everzwijnen vanwege mijn job als varkenshouder”, vertelt hij. Hij omschrijft zichzelf als een voorzichtig man. “Als je schiet, is het onherroepelijk. Het belangrijkste dat je op jacht moet gebruiken, is je verstand.”

België hoopt dat het later dit jaar weer de AVP-vrije statuut krijgt.

Varkensprijzen dalen met meer dan 10% na vaststelling AVP in Duitsland

Varkens

De vaststelling van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland doet de varkensprijzen bij ons verder kelderen. Uit cijfers van het departement Landbouw en Visserij blijkt dat die sinds de uitbraak in Duitsland met ruim 10 % zijn gedaald. Alle hoop is gevestigd op de beslissing van een AVP-vrij statuut voor ons land.

De export van varkensvlees vanuit Duitsland ligt stil, met meer druk op de Europese markt tot gevolg.

Europese Commissie: export varkensvlees krimpt

Varkens

De Afrikaanse varkenspest in Duitsland doet de Europese varkenshouderij goed pijn. De Europese Commissie denkt dat de EU in 2021 10% minder varkensvlees zal exporteren dan in 2020. De interne consumptie neemt wel toe met 1%, zo verwacht de Commissie. De productie krimpt volgend jaar ondanks lage prijzen “maar” met 1%.

Afhankelijk van het gewenste vleesproduct en de marktvraag zijn zowel immunocastratie en verdoofde chirurgische castratie, als het niet castreren in combinatie met werkbare berengeur-detectietools valabele opties die in Europa naast elkaar kunnen bestaan.

Voor de onverdoofd chirurgische castratie bij biggen is er niet één alternatief dat het beste is

Varkens

Het proces in de EU om naar alternatieven voor chirurgische castratie in de varkenshouderij te evolueren, is onomkeerbaar. Een gecoördineerde actie is echter broodnodig, zo blijkt uit een grootscheeps IPEMA-onderzoek. “Maar zo is er vandaag niet één beste alternatief voor onverdoofde, chirurgische castratie bij biggen”, zegt onderzoeker Marijke Aluwé, die vanuit ILVO deel uitmaakt van de onderzoeksgroep IPEMA.

Volgens de bevraging van Veepeiler Varken kopen zeugenhouders hun gelten aan bij hetzelfde  herkomstbedrijf.

Bioveiligheid krijgt nodige aandacht bij aankoop gelten

Varkens

Hoe de Vlaamse varkenshouders omgaan met aankoop van gelten en de daar bijhorende bioveiligheidsmaatregelen was tot voor kort niet bekend. Veepeiler Varken brengt daar nu verandering in! 68 varkenshouders werden bevraagd over hoe zij omgaan met aankoop, quarantaine en adaptatie van fokgelten.

Duitsland kan door de Afrikaanse varkenspest in deelstaat Brandenburg minder exporteren. Tegelijk staat de slachtcapaciteit onder druk door corona.

Slachthuis Tönnies mag op halve kracht verder

Economie

Een groot slachthuis van Tönnies dat gesloten werd vanwege corona, mag vanaf maandag (12 oktober) weer slachten. De lokale autoriteiten staan de Duitse firma toe in Sögel tot 5.000 varkens per dag te slachten. Dat meldt Agrarheute op basis van de producentengroep Hümmling .

In Duitsland dreigt door Afrikaanse varkenspest een ‘overschot’ van een half miljoen varkens te ontstaan. De problematiek wordt verergerd door corona in slachthuizen.

Opnieuw veel coronabesmettingen in Duitse slachterijen

Economie

Varkensslachterijen van Tönnies en Vion in de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben vele tientallen werknemers die besmet zijn met corona. De slachterij van Vion in Emstek draait daarom nu op halve kracht, terwijl het slachthuis van Tönnies in Sögel van de lokale autoriteiten zelfs gesloten moet worden.

De Duitse slachthuizen willen achterstand wegwerken.

Duitse slachthuizen willen achterstand wegwerken

Varkens

De Duitse varkensindustrie heeft landelijke en regionale overheden opgeroepen om de capaciteit in slachthuizen te vergroten om de groeiende achterstanden te verminderen. Door eerder opgelegde beperkingen vanwege coronabesmettingen onder personeel, was al een achterstand aan tienduizenden slachtrijpe varkens opgebouwd. Dat is nog steeds niet is opgelost. Doordat nu ook in Duitsland Afrikaanse varkenspest (AVP) is geconstateerd, mag Duitsland niet langer vlees exporteren waardoor nog grotere achterstanden in de vleesindustrie ontstaan.

Duitse varkensprijzen blijven deze week gelijk.

Duitse varkensprijs gehandhaafd op laag niveau

Varkens

De prijzen voor vleesvarkens zijn deze week gehandhaafd op een laag niveau. VEZG, een producentenorganisatie, betaalt voor de periode van 1 tot en met 7 oktober 1,27 per kilo geslacht gewicht. Ook 2 van de grootste slachthuizen van Duitsland – Tönnies en de Duitse divisie van Vion – hanteren deze prijs. Er worden door VEZG net als vorige week geen prijsklassen gehanteerd.

Het opduiken van het virus in Duitsland werkt door tot in ons land.

Afrikaanse varkenspest doet prijzen kelderen

Afrikaanse varkenspest’

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt de Belgische varkenshouders nachtmerries. De prijzen zijn immers in korte tijd gekelderd. Er wordt gevreesd voor verliezen.

Duizend varkens om het leven gekomen bij stalbrand in Moerkerke

Varkens

In de nacht van vrijdag op zaterdag is brand uitgebroken in een varkensstal in Moerkerke, een deelgemeente van Damme. Zo'n duizend dieren kwamen om het leven, aldus het parket van West-Vlaanderen. Een duizendtal dieren kon worden gered.

Zaakvoerder Bert De Coninck in de nieuwe quarantainestal.

Hoogste gezondheid en innovatie staan centraal bij KI Cobbaert

Varkens

Leffinge, nabij kustgemeente Middelkerke, is dan wel een varkensarme West-Vlaamse regio, toch begint er via KI Cobbaert heel wat nieuw leven in de varkensketen. KI-centra bevinden zich immers aan de top van de productiepiramide. Voor zaakvoerder Bert De Coninck (32) staat hierbij een uitgebreide klantenservice met een breed aanbod van kwaliteitsvolle fokberen met een hoge gezondheid voorop.

In het oosten van Duitsland woedt AVP bij wilde varkens hevig.

Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij 29 everzwijnen in oosten van Duitsland

Varkens

In het oosten van Duitsland, langs de grens met Polen, zijn 29 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen bevestigd, zo heeft het ministerie van Landbouw van de deelstaat Brandenburg woensdag gemeld.

De varkensprijs is sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland gedaald.

Duitsland bevestigt 13 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen

Varkens

In Brandenburg, de Duitse deelstaat rondom Berlijn, zijn zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd bij everzwijnen. Dat brengt het totaal er op dertien, meldt het nationale ministerie van Landbouw vrijdag.

Federaal landbouwminister Julia Klöckner, ooit Duits ‘wijnkoningin’, belooft steun.

Duitsland overweegt private opslag, liquiditeitsprogramma’s

Varkens

De Duitse federale minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) wil met maatregelen de economische schade voor varkenshouders als gevolg van Afrikaanse varkenspest beperken. Daarbij denkt ze aan het instellen van gesubsidieerde private opslag en het verlenen van liquiditeitssteun – waarbij ze niet specifiek is.