Startpagina Varkens

Varkens

Varkens

Febev en Fenavian slaan de handen in elkaar voor meer transparantie

Varkens Om de weerbaarheid van de varkenssector te verhogen hebben Febev en Fenavian beslist om de bestaande systemen die marktfluctuaties weer te geven, met name de Meatindex en de Vindex, te integreren om zo tot een robuust platform te komen waarvan de resultaten een adequate reflectie zijn van de marktsituatie in België.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

“In Noorwegen is er wel nog respect voor landbouwers”

De passie voor de duurzame en kleinschalige veeteelt laait hoog op als startende boer Niels Van Hoenacker (27) uit Lokeren het woord krijgt. Na enkele jaren ploeteren om ‘De Veldhoeve’ van de grond te krijgen in Vlaanderen, zoekt hij nu zijn heil in Noorwegen.

Hoe proper is jouw stal echt?

Je hebt je varkensstal net grondig gereinigd: hij ligt er weer spik en span bij. Maar is dat écht zo? Via het Veepeilerproject van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) kan je het effect van je inspanningen nagaan.

“Belgische varkensketen is aaneenschakeling van koninkrijkjes”

Misschien moet de Vlaamse varkenssector geen angst hebben voor een inkrimping van het aantal varkens met bijvoorbeeld 20%. “Mogelijk maakt dat de sector net gezonder en leefbaarder voor wie overblijft.” Dat was een van de stellingen van Marc Cox van AgriSyst op de Pig Rentability Day in Waregem.

Uitkoopregeling varkens raakt vermoedelijk dit jaar niet meer rond

De Europese Commissie (EC) ontving recent antwoord op vragen bij het Vlaamse voorstel voor vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders in het kader van het stikstofakkoord. De EC heeft nu opnieuw 2 maanden de tijd om hierop te reageren. Dan is Nieuwjaar kortbij...

Meest gelezen

Varkenssector vrijgesteld van bijdrage aan Sanitair Fonds

De varkenssector zal dit jaar geen bijdrage moeten betalen aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten, ook wel bekend als het Sanitair Fonds. Dat staat in een wetsontwerp van Landbouwminister David Clarinval (MR).

Duroc d’Olives werkt voortaan met vrije kraamhokken

Duroc d’Olives in Kruisem is naar eigen zeggen de eerste niet-biologische varkensboerderij in Vlaanderen die volledig kooivrij werkt. Daarmee willen de eigenaars de almaar strengere wetgeving inzake dierenwelzijn een stap voor blijven.

Uitkoopregeling varkenshouders loopt vertraging op

Acht maanden geleden, in februari, werd in het stikstofakkoord een vrijwillige uitkoopregeling voor varkensboeren beloofd. 900 varkenshouders zouden hier recht op hebben. Het is de vraag of de uitbetaling dit jaar nog rond zal raken...