Afrikaanse varkenspest doet prijzen kelderen

Afrikaanse varkenspest’

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt de Belgische varkenshouders nachtmerries. De prijzen zijn immers in korte tijd gekelderd. Er wordt gevreesd voor verliezen.

Duizend varkens om het leven gekomen bij stalbrand in Moerkerke

Varkens

In de nacht van vrijdag op zaterdag is brand uitgebroken in een varkensstal in Moerkerke, een deelgemeente van Damme. Zo'n duizend dieren kwamen om het leven, aldus het parket van West-Vlaanderen. Een duizendtal dieren kon worden gered.

Zaakvoerder Bert De Coninck in de nieuwe quarantainestal.

Hoogste gezondheid en innovatie staan centraal bij KI Cobbaert

Varkens

Leffinge, nabij kustgemeente Middelkerke, is dan wel een varkensarme West-Vlaamse regio, toch begint er via KI Cobbaert heel wat nieuw leven in de varkensketen. KI-centra bevinden zich immers aan de top van de productiepiramide. Voor zaakvoerder Bert De Coninck (32) staat hierbij een uitgebreide klantenservice met een breed aanbod van kwaliteitsvolle fokberen met een hoge gezondheid voorop.

In het oosten van Duitsland woedt AVP bij wilde varkens hevig.

Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij 29 everzwijnen in oosten van Duitsland

Varkens

In het oosten van Duitsland, langs de grens met Polen, zijn 29 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen bevestigd, zo heeft het ministerie van Landbouw van de deelstaat Brandenburg woensdag gemeld.

De varkensprijs is sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland gedaald.

Duitsland bevestigt 13 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen

Varkens

In Brandenburg, de Duitse deelstaat rondom Berlijn, zijn zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd bij everzwijnen. Dat brengt het totaal er op dertien, meldt het nationale ministerie van Landbouw vrijdag.

Duitsland overweegt private opslag, liquiditeitsprogramma’s

Varkens

De Duitse federale minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) wil met maatregelen de economische schade voor varkenshouders als gevolg van Afrikaanse varkenspest beperken. Daarbij denkt ze aan het instellen van gesubsidieerde private opslag en het verlenen van liquiditeitssteun – waarbij ze niet specifiek is.

Danis verlaagde over 2 weken gezien 8 cent, Westvlees 5 cent.

Belgische varkensprijs daalt fors

Economie

De Belgische varkensprijzen zijn fors verlaagd vanwege de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De Vlaamse biggenprijs daalt deze week met 4 euro tot 27,50 per stuk (25 kg). Westvlees verlaagt de prijs voor vleesvarkens met 5 cent tot 96 cent per kg levend gewicht. Danis verlaagt met 3 cent tot 89 cent. Varkensvoorman Bart Vergote van ABS denkt dat we pas over enkele weken weten wat de bodem is.

De Belgische varkenshouderij

‘Belgische varkensprijs duikt onder kostprijs’

Varkens

De Belgische varkensprijs zal door de Afrikaanse varkenspest in Duitsland waarschijnlijk onder de kostprijs duiken. Dat denkt varkenshouderij-specialist Wouter Wytynck van Boerenbond. “Duitsland zal mogelijk tot 90% van het varkensvleesvolume dat het normaal naar buiten de EU exporteert, nu binnen de EU afzetten”, vreest hij. Tegelijk heeft Wytinck hoop dat Duitsland de Chinezen zo ver krijgt regionalisering af te spreken.

Duitsland is een grote exporteur van varkensvlees naar China. De Afrikaanse varkenspest ontregelt de Europese markt.

Vijf nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest ontdekt in Duitsland

Varkens

Minder dan een week na de ontdekking van een eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd het virus bij nog 5 andere everzwijnen vastgesteld. Dat hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt. Vier van de 5 dieren werden dood aangetroffen.

Alle afdelingen van de bestaande en nieuwe stal werden recent uitgerust met het SoundTalks-systeem. Er hangt een hoestmonitor per 250 varkens.

Vroege ziektedetectie is enkel een voordeel

Smart farming

In een stal is het nooit echt stil. Naast het maken van diverse knorgeluiden zullen varkens ook hoesten of niezen bij ademhalingsproblemen. Dankzij voortdurende opvolging van deze geluiden met de hoestmonitor van SoundTalks, kan je deze ziektes sneller opsporen en preventief ingrijpen. Dierenarts Pascal Defoort: “Eens een varkenshouder vertrouwen heeft in het systeem, wordt het een onmisbare tool in de bedrijfsvoering.”

Tijdens de werpweek worden op elk testbedrijf de kraamstalgegevens zorgvuldig genoteerd en doorgegeven aan het ILVO.

Kennis over juiste eindbeer helpt resultaten vooruit

Varkens

Zowat 3 jaar na de start van de testwerking kunnen varkenshouders al van bijna 200 eindberen een rist nuttige informatie raadplegen. Kennis over de juiste eindbeer helpt de bedrijfsresultaten vooruit. Alice Van den Broeke, ILVO coördinator testwerking, bracht een overzicht in het jaarrapport van 2019.

China is de grootste afnemer van varkensvlees uit de EU.

China verbiedt invoer van varkensvlees uit Duitsland wegens varkenspest

Economie

China heeft een invoerverbod op Duits varkensvlees ingesteld na de bevestiging van een geval van Afrikaanse varkenspest vorige week, zo hebben Chinese douanebeambten gemeld. Volgens de douane gaat het verbod meteen in. Alle leveringen van varkensvlees of everzwijn worden voortaan vernietigd of teruggestuurd.

China ‘maakt’ de varkensprijs in de EU in belangrijke mate. Als het land de grens sluit voor Duits varkensvlees, is dat ook voor de Belgische varkenshouderij een probleem.

Afrikaanse varkenspest in Duitsland kan handel in de war schoppen

Economie

In Duitsland is voor het eerst een geval van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het virus werd gevonden in een dood everzwijn in de deelstaat Brandenburg, op 7 km van de Poolse grens. Dat heeft de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner bevestigd. De vondst kan verstrekkende gevolgen hebben ook voor de Belgische varkenshouderij. Gooit China de markt dicht?

Wivina van de Sluizenweg is een topzeug. Heel wat van haar mannelijke nakomelingen zitten intussen in KI-centra.

Ras in de kijker: Belgische Piétrain. ‘We moeten fokberen selecteren met zowel goede karkaskwaliteit als groei’

Varkens

Het meest bekende ras in de Belgische varkenshouderij is ongetwijfeld de Belgische Piétrain. De dieren zijn goed herkenbaar door hun gespierdheid en hun bonte haarkleed. Marc Peters en zijn ouders hebben een kleine Piétrainfokkerij in Millen. Hun fokberen – bekend door de naam ‘van de Sluizenweg’ – zijn gerenommeerd in de hele sector.

Een voorbeeld van alternerend zuigen: de zwaarste biggen worden meermaals per dag in de emmer geplaatst, zodat de kleinere biggen vaker melk kunnen opnemen.

Is het overleggen van biggen bij een andere zeug zo simpel als het lijkt?

Varkens

Overleggen van biggen betekent het verplaatsen van biggen van de ene naar de andere zeug tijdens de lactatie. Is het echter wel zo simpel? Jammer genoeg niet, er moet immers met heel wat zaken rekening gehouden worden als men biggen op een correcte en veilige manier wil overleggen.

Nieuw Gemengd Bedrijf is ondanks de grote schaal ook een familieonderneming

Nieuw Gemengd Bedrijf: ‘Wij zijn een van de duurzaamste samenwerkingsverbanden in Europa’

Varkens

Aan de ene kant is het een heel groot samenwerkingsverband, een Nieuw Gemengd Bedrijf met uiteindelijk één miljoen vleeskuikens, 2.500 zeugen en 19.000 vleesvarkens, maar aan de andere kant is het ook een familieonderneming. Daarbij werken de Limburgse families Kuijpers en Houben nauw met elkaar samen.

ABS roept varkenshouders op om waakzaam te zijn

Varkens

Minister Ben Weyts, bevoegd voor dierenwelzijn, liet eerder al weten dat in het najaar de controles op transporten van dieren worden verscherpt. Ook die op varkens. ABS roept varkenshouders op om waakzaam te zijn en problemen tijdig op te lossen.

De circulatie van het PRRS-virus in de biggenafdeling onder controle houden is een eerste stap in de aanpak van PRRS op een bedrijf.

Kies de meest geschikte PRRS-opvolging voor jouw bedrijf

Varkens

Om elk bedrijf een gepaste PRRS-opvolging te kunnen aanreiken, biedt het DGZ-programma sinds dit jaar 2 gloednieuwe monitoringssystemen aan: de PRRS-Monitor Vleesvarkens en de PRRS-Monitor Varkensbedrijf.

Als er in de komende periode geen besmette everzwijnen worden gevonden, is de status ‘vrij van Afrikaanse varkenspest’ in zicht.

Wallonië versoepelt maatregelen Afrikaanse varkenspest

Varkens

De Waalse minister van Bossen, Céline Tellier, versoepelt beperkingen werden opgelegd in gebieden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Als er geen nieuwe gevallen van besmette everzwijnen worden gevonden, zal België aan het einde van het jaar de status van varkenspestvrij terug kunnen krijgen. Deze status maakt export naar landen buiten de EU opnieuw mogelijk.

Niet alleen in Vlaanderen maar ook elders in Europa gaat de sector op zoek naar alternatieven voor onverdoofde castratie in de biologische varkenshouderij.

Omschakeling naar intacte beren in bio-varkenshouderij is interessant maar niet eenvoudig

Varkens

In de biologische varkenshouderij leeft interesse om over te schakelen op intacte beren. Interessant, maar niet vanzelfsprekend. Het Instituut van Landbouw- ,Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Bioforum en het departement Landbouw & Visserij werkten rond ‘Omgaan met het verbod op onverdoofde chirurgische castratie in de biologische varkenhouderij’ een project uit.