Varkensboeren in het stikstofverhaal

Varkens

Varkenshouders vrezen voor de toekomst. In het kader van het stikstofakkoord moet het aantal varkens immers met 30 % worden gereduceerd.

De Europese lening zal in hoofdzaak gebruikt worden voor het integreren van artificiële intelligentie en big data in de bedrijfsprocessen van Grupo Jorge.

Spaans bedrijf ontwikkelt zero-varkensstallen

Varkens

De Spaanse Groep Jorge krijgt van de Europese Investeringsbank een lening van 40 miljoen euro. Die lening maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingstraject van 87 miljoen euro om te komen tot zero-varkensstallen: zonder antibiotica, zonder emissies en zonder drijfmest.

Het bestrijden van PRRS in de biggenafdeling en de kraamstal is een hele uitdaging.

Hoe pak je PRRS aan in de kraamstal en de biggenafdeling?

Varkens

Eerder dit jaar organiseerde DGZ voor de tweede keer een PRRS-webinar. Ook deze editie was succesvol, niet in het minst dankzij de 2 boeiende gastsprekers. Anita Hoofs van Wageningen University en Research ging dieper in op de aanpak van PRRS in de kraamstal en professor Dominiek Maes van de UGent deed dit voor de biggenafdeling.

De organen van varkens kunnen mensenlevens redden.

Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier

Varkens

In de Verenigde Staten heeft een groep onderzoekers van Yale University varkensorganen deels terug tot leven gewekt nadat het dier overleden was. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC woensdag. Hierdoor zouden meer varkensorganen in aanmerking komen voor een transplantatie en hebben medici meer tijd om mensenlevens te redden.

De veehouder mag van de AB Coaching een op maat gemaakt traject verwachten, waarbij de coach het bedrijf begeleidt naar een hogere gezondheids- en bioveiligheidsstatus.

AB Coaching zorgt voor betere relatie tussen verkoper en afnemer van biggen

Actueel

Elke veehouder kan beroep doen op de nieuwe AB Coaching dienst van DGZ. Het doel is om een traject op maat van het bedrijf uit te stippelen en een haalbaar actieplan op te zetten. En dat die coaching tot succes leidt, ondervond de eigenaar van een Oost-Vlaams vermeerderingsbedrijf.

De analyses die in het kader van dit project worden uitgevoerd, worden vergoed door Veepeiler.

Nieuwste Veepeilerproject geeft inzicht in biestmanagement

Varkens

Met het nieuwste Veepeilerproject over biestmanagement willen Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zicht krijgen op het biestbeleid en de biestopname bij de biggen op de Vlaamse varkensbedrijven. Bij landbouwers die de vragenlijst invullen, ontvangt de bedrijfsdierenarts een gepersonaliseerd staalnamepakket om de biestopname bij de biggen op het bedrijf na te gaan.

Een zeugenrooster waar een euromunt in alle richtingen door gaat, voldoet niet aan de vereisten qua maximale spleetbreedte.

De ene varkensvloer is de andere niet

Varkens

De bevloering vormt een belangrijk onderdeel van het stalontwerp. Vloeren zijn bepalend voor het welzijn en de gezondheid van de dieren en de vereiste arbeid, hygiëne en de emissie.

Miister Demir deed onder meer foutieve uitspraken over destructie van gezonde varkens.

Minister Demir krijgt tegenwind over foutieve uitspraken

Actueel

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) kreeg tijdens de plenaire vergadering van 6 juli zware tegenwind. Haar beweringen en uitspraken over de varkenssector en bij uitbreiding de landbouwsector, schofferen veehouders en boeren. Diverse parlementsleden verwijten de minister dat ze foute informatie verspreidt. Ze willen dat Demir zich verontschuldigt en dat ze de zaken rechtzet.

Vierde Pig Rentability Day in teken van transitie

Varkens

Na tweemaal uitstellen, komt eindelijk de vierde editie van de Pig Rentability Day in zicht. Op 14 oktober strijkt dit tweejaarlijkse event voor en door de varkenssector neer nabij de hippodroom van Waregem. Het thema van deze editie is de ‘varkenssector in transitie’.

De besmetting met Afrikaanse varkenspest op een Duits varkensbedrijf gebeurde op slechts 15 km van de Nederlandse grens. Dit verontrust de hele sector.

Afrikaanse varkenspest op 15 km van Nederlandse grens

Varkens

Op een varkensboerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen is een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bevestigd. Het gaat om een boerderij in het district Emsland, vlakbij de grens met Nederland.

Heel wat stoppers zullen worden belast in het regime van de personenbelasting.

900 varkensboeren stappen eruit

Varkens

Einde juni zette de Vlaamse regering een belangrijke stap om de crisis in de varkenssector in te dijken. Voor een uitkoopregeling voor varkensbedrijven met een impactscore van 0,5 % of meer is 200 miljoen euro voorzien. Er wordt gestreefd naar een gunstig fiscaal regime voor de stoppers.

“De bezorgdheid over de sector en de aandacht van de minister voor de moeilijke dossiers op ons bord sterken ons in onze werking”, zegt voorzitter Filip Fontaine van Pork.be.

Pork.be start structureel overleg met minister Brouns

Varkens

Sectororganisatie Pork.be mocht op 28 juni Landbouwminister Jo Brouns verwelkomen op zijn bestuursvergadering. In het kader van het stikstofdossier vraagt de organisatie uitdrukkelijk om een correct flankerend beleid te voorzien voor zowel blijvers als stoppers in de productieketen.

Bij symptomen moet de dierenarts enkel nog een serummonster van 3 zieke dieren insturen voor onderzoek op AVP door middel van PCR.

FAVV stopt met terugbetaling voor onderzoek naar varkenspest

Varkens

Vanaf vrijdag 1 juli 2022 vergoedt het FAVV niet langer de kosten voor de ophaling, autopsie en bemonstering van organen of kadavers die ingestuurd worden om de verplichte analyses voor Afrikaanse Varkenspest te laten uitvoeren. Het FAVV vraagt dan ook om geen organen of kadavers meer binnen te brengen in het kader van verhoogde waakzaamheid voor AVP.

Op een jaar tijd zijn de ziektedruk en het antibioticagebruik op het bedrijf drastisch gedaald.

Omschakelen van 4 wekensysteem naar 5 wekensysteem

Varkens

Varkenshouders Luc Naeyaert en Daria Ozeel uit Wingene ontvingen in 2015 een rode PAS-brief. Ze besloten om hun bedrijf vrijwillig te laten uitkopen en om een ander varkensbedrijf iets verderop over te nemen. De nieuwe omgeving en andere werking op dat bedrijf zorgden ervoor dat het koppel op enkele uitdagingen stootte. Ze gingen daarvoor te rade bij Inagro.

De varkenssector in Vlaanderen zit reeds geruime tijd in een diepe crisis omwille van verschillende redenen.

Boerenbond teleurgesteld dat opkoopregeling in varkenssector niet wordt gekoppeld aan stikstofvermindering

Varkens

Op vrijdag 24 juni besliste de Vlaamse regering principieel om de opkoopregeling voor varkens goed te keuren. Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) spoorden de Vlaamse regering eerder al aan om hun gezamenlijk voorstel tot opkoopregeling te honoreren. Al blijft het cruciaal dat de stikstofemissies die door de opkoopregeling verminderd worden, de stikstofreductietaakstelling voor de varkenssector verlichten.

Er wordt voor vleesvarkens een vergoeding voorzien van 154 euro per ingevulde dierplaats.

Varkensbedrijven met hoogste stikstofimpact op natuur kunnen rekenen op stopzettingsvergoeding

Varkens

Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling.

Hoewel ons land de AVP-vrije status heeft, zeggen China, Taiwan, Australië en Wit-Rusland nog steeds ‘njet’ tegen onze varkens.

Onze varkens zijn niet overal welkom

Varkens

In de Landbouwcommissie van het Vlaams Parlement stelde volksvertegenwoordigster Emmily Talpe (Open Vld) vast dat een aantal belangrijke landen ons Vlaams varkensvlees niet meer hoeven. China, Taiwan, Australië en Wit-Rusland zeggen nog steeds ‘njet’ tegen onze varkens.

Filip Fontaine gaf tijdens het seminarie een stand van zaken over de brancheorganisatie Pork.be.

De varkenssector moet een eigen koers kiezen

Varkens

Pork.be draait sinds de opstart eind vorig jaar nog niet op volle toeren. Filip Fontaine, voorzitter van de brancheorganisatie, gaf tijdens het varkensseminarie op de Agridagen meer duiding. De sector zal zich in de toekomst moeten onderscheiden, de vraag is alleen: hoe en met hoeveel varkens(houders)?

Maximale hokbezetting (opzet op 0,8 m²/varken), waarbij varkens minder plaats hebben  om af te koelen via geleiding en straling.

Een lagere hokbezetting bij vleesvarkens kan hittestress reduceren

Varkens

Hittestress is nadelig voor het dierenwelzijn van varkens en het veroorzaakt economische schade. In het project Coolpigs werd het effect van hokbezetting onderzocht.

Minister Weyts wil varkenshouders aanmoedigen en belonen als ze inzake dierenwelzijn verder gaan dan de wettelijke vereisten.

Kader voor Vlaams dierenwelzijnslabel is klaar

Varkens

Het kader voor het al lang aangekondigde dierenwelzijnslabel is nu klaar. Dat zei Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement. Hij werkt ook aan een subsidie voor veehouders die in dat dierenwelzijnslabel stappen, om de controlekosten te helpen dragen.

Bij een hoge opbrengst kan het rendabel zijn om eigen soja te verwerken in biggenvoer.

Lukt rendabel soja telen voor verwerking tot varkensvoeder?

Varkens

Soja is een belangrijke grondstof in varkensvoeders. Kun je biggen voederen met soja die hier wordt geteeld en verwerkt? Een West-Vlaamse varkenshouder testte het uit in samenwerking met Inagro.

De haard ligt niet ver van Frankrijk, dat al sinds 1974 geen gevallen van Afrikaanse varkenspest meer kent.

Afrikaanse varkenspest duikt op in Baden-Württemberg

Varkens

Een haard van Afrikaanse varkenspest is vastgesteld op een varkensboerderij in de Duitse plaats Forchheim am Kaiserstuhl, in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat is op amper 6 kilometer van de Franse grens.

Artan van de Janshoek, van fokker/eigenaar Jan Gorssen, wint de Gouden Piétrain 2021.

Artan van de Janshoek van Jan Gorssen wint Gouden Piétrain-award

Agridagen

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) bekroont jaarlijks een uitmuntende beer. Artan van de Janshoek, van fokker en tevens eigenaar Jan Gorssen, krijgt de titel van Gouden Piétrain 2021.

Bij mobiel slachten ervaren de dieren geen transportsress.

‘Bij mobiel slachten zijn welzijn en hygiëne moeilijker te controleren’

Actueel

Is mobiel slachten (bij de veehouder) inzake dierenwelzijn beter dan in het slachthuis? Dat was de inzet van een discussie in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaamse parlement. Positief is dat de dieren dan niet de stress van het transport ervaren. De rendabiliteit is een eerste kanttekening. De sector vraagt zich ook af hoe je bij mobiel slachten de voedselhygiëne en het dierenwelzijn kan garanderen.

Dit jaar heeft Bart Lageschaar de varkenstak van het ouderlijke bedrijf overgenomen. Zijn jongere broer verzorgt het melkvee.

Varkenshouder Lageschaar uit Vragender (NL): Neem een voorbeeld aan Frankrijk

Varkens

Door een biologische luchtwasser achter hun stal te zetten kon de familie Lageschaar uit het Nederlandse Vragender toch uitbreiden met vleesvarkens. Ze hebben momenteel 5.800 vleesvarkens volgens het Nederlandse 1 ster Beter Leven-concept. Volgens Bernard Lageschaar moeten Europese landen maar eens een voorbeeld nemen aan Frankrijk: “Die sturen nu eindelijk aan op voedselzekerheid en gaan 300.000 ha braak terug in productie brengen.”