Startpagina Varkens

Varkens

Varkens

AI helpt dierenwelzijn op de slachtvloer vooruit

Bedrijfsnieuws Na een gunstig pilootproject op de site van Westvlees introduceert de Belgian Pork Group artificiële intelligentie (AI) in zijn dierenwelzijnssysteem. Het is eerste Belgische bedrijf dat AI-toepassingen gebruikt om meer focus te leggen op dierenwelzijn.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

“Federale overheid moet biggencastratie controleren”

Het KB over de verplichte verdoving bij het castreren van biggen werd uitgevaardigd door federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Het is dan ook de federale overheid die moet instaan voor de handhaving daarvan”, stelt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

Sojavrij voederen is gunstiger voor het klimaat, maar heeft een hoger prijskaartje

De groeiprestaties bij biggen en vleesvarkens blijken bij sojavrij voeder gelijkaardig aan deze bij conventioneel voeder, maar niet bij vleeskuikens. Sojavrij voeder is duurder, het slachtrendement bij de varkens ligt lager en de vleeskuikens haalden lagere eindgewichten. Veehouders moeten dus bijkomend vergoed worden voor deze meerkosten. Sojavrij voeder is wel gunstiger voor het klimaat.

Vermijd onnodige kosten na stopzetting

Het stopzetten van je bedrijf maakt heel wat emoties los. Wanneer de laatste dieren het bedrijf hebben verlaten, mag je echter niet vergeten om ook je administratie op orde te brengen. Zo vermijd je onnodige kosten.

Vier jaar Klimrek-project met klimaatscans bij melkvee, akkerbouw en varkens

Binnen het Klimrek-project werd eerst een klimaatscan ontwikkeld voor de melkveehouderij. Daarna volgden akkerbouw en de varkenshouderij. Binnen elke sector stonden pilootboeren mee aan de wieg van het klimaattraject voor hun sector. Alle gegevens van hun bedrijven zorgden ervoor dat een werkbare en gedragen tool op poten gezet kon worden die voor de hele sector bruikbaar is.

Meest gelezen

Uitkoopregeling varkensbedrijven wordt versoepeld

De Vlaamse regering had het reeds aangekondigd in juni en op de ministerraad van 31 augustus werd de beslissing nu ook goedgekeurd: de uitkoopregeling voor Vlaamse varkensbedrijven wordt versoepeld. De drempel van de impactscore wordt verlaagd naar 0,025%.

Vrijloopkraamhokken: iets voor elke varkenshouder?

In het project Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen van DGZ en Inagro staan optimale prestaties van zeugen en biggen centraal. In het kader daarvan worden innovatieve technieken bij kraamstalmanagement onder de loep genomen, waaronder vrijloopkraamhokken. Om varkenshouders kennis te laten maken met de voor- en nadelen van loslopende zeugen, organiseerde DGZ samen met Inagro een uitstap naar De Zeugjeshoeve.