Startpagina Varkens

Varkens

Varkens

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.

Debat prijsvorming en uitdagingen in de pluimvee- en varkenshouderij

Agro-Expo in Roeselare mag terugblikken op een topeditie, met maar liefst 18.000 bezoekers op 3 dagen tijd. En ook naast de beursvloer was er het een en ander te beleven. Zo was er op 29 januari een debat over de prijsvorming en uitdagingen in de pluimvee- en varkenshouderij. De verschillen tussen beide sectoren zijn groot, maar de uitdagingen zijn dezelfde.

Export Belgisch varkensvlees naar China opgestart

Federaal minister van Landbouw, David Clarinval, en Herman Diricks (FAVV) woonden op 6 februari de verzending bij van een container met Belgisch varkensvlees van Westvlees in Westrozebeke naar China.

Vijfde Pig Rentability Day in teken van het Vlaamse varken

De vijfde editie van de Pig Rentability Day komt in zicht, dus save the date! Op 7 juni strijkt dit tweejaarlijkse event voor en door de varkenssector neer in Wortegem-Petegem. De verkiezingskoorts is op dat moment erg hoog. De eventpartners kiezen alvast voluit voor het Vlaamse varken.

Meest gelezen

Een handvol vermorst voer per dag wordt op 1 jaar een hele vrachtwagenlading per bedrijf

Vermorsing van voer: heel wat varkenshouders staan er niet lang bij stil. Een handvol voer dat elke dag naast de voerbak ligt, zal de zaak wel niet maken, denken ze. Nochtans is voer een van de belangrijkste kosten op een varkensbedrijf. Opgeteld over een gans jaar wordt dat handvol van pakweg 50 g per dag meer dan 18 kg per jaar. In een stal van 1.500 varkens is dat samen meer dan 27.000 kg voer. Dat vertegenwoordigt al een flink bedrag.

340 varkensboeren voor tweede varkenscall

Bij de tweede oproep om vrijwillig te stoppen met het houden van varkens stelden 340 varkenshouders zich kandidaat voor de steunmaatregelen. in de steunregeling die werd uitgewerkt voor . Het was al de tweede oproep terzake. Een eerste oproep in 2023 leverde 236 aanvragen op. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Het Piétrain-ras vergt extra ondersteuning

Op 16 januari kreeg het Miekershof in Maaseik minister van Landbouw Jo Brouns op bezoek. De minister werd er ondergedompeld in de wereld van de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF). VPF vroeg er aandacht voor het behoud van dit uitzonderlijke varkensras.

Vlaanderen overtuigt amper varkensboeren om te stoppen

Varkenshouders twijfelen om in te gaan op het uitkoopbod van de Vlaamse overheid, zo meldt De Tijd op 17 januari. Van de 236 die vorige zomer hadden aangegeven zich te willen laten uitkopen, zijn er nog maar 7 ingegaan op het aanbod.

Joris Coenen (BMO): “Het idee dat we in Vlaanderen varkens produceren om China te voeden is een complete misvatting”

We trappen de reeks over internationale markten op gang met een sector die de laatste jaren sterk onder de aandacht staat in Vlaanderen: onze varkenshouderij. Van de Afrikaanse varkenspest tot de uitkoopregeling, de sector kwam amper positief in het nieuws. En toch valt het belang ervan niet te onderschatten. Wij klopten aan bij Joris Coenen, manager van Belgian Meat Office bij VLAM.