Gezamenlijk streven naar een betere bigvitaliteit

Varkens

Vitale biggen zijn gezonde biggen. Gezonde, robuuste biggen vergen geen tot weinig extra medicatie. Vooral de speenperiode is daarbij cruciaal. De uitdagingen die hiermee gepaard gaan, zijn een voortdurende zorg. Door een gezamenlijke aanpak van varkenshouder, veearts en voedersector bereikt men betere oplossingen, stelt men bij ForFarmers.

Afrikaanse varkenspest werd eerder ook in ons land vastgesteld, in de provincie Luxemburg.

Afrikaanse varkenspest nu op 10 km van Duitse grens

Varkens

De Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen schuift verder op naar de Duitse grens. Vorige week werd een besmet wild zwijn aangetroffen op 10,5 km van de Duitse grens, nabij Zary. Ook is nu in West-Polen voor het eerst varkenspest op een varkenshouderij aangetroffen. 135 dieren bezweken aan de ziekte, de overige ruim 23.000 dieren zijn geruimd.

Het stalklimaat op punt stellen is onmisbaar als je maximale dierprestaties wil bekomen met een minimaal geneesmiddelengebruik.

In 10 stappen naar een optimaal stalklimaat

Varkens

Een goed stalklimaat speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het welzijn van je varkens. Het stalklimaat op punt stellen is onmisbaar als je maximale dierprestaties wil bekomen met een minimaal geneesmiddelengebruik.

Pig Rentability Day verschuift een jaartje

Varkens

Ook de organisatie van de Pig Rentability Day neemt een drastische beslissing in het kader van de coronacrisis. Het tweejaarlijks evenement voor de varkenssector verschuift naar het voorjaar 2021.

Els Vermeulen en Filip Bonte: gedreven varkenshouders én akkerbouwers

Filip Bonte en Els Vermeulen: ‘Laat je goed omringen zodat je meer een eigen koers kan bepalen’

Varkens

Elke crisis heeft ook een positieve kant: je eigen bedrijfscultuur onder de loep nemen en andere keuzes maken. Het legde Els Vermeulen en Filip Bonte, varkenshouders en akkerboer, geen windeieren. “En daar plukken we nu met de uitstekende biggen- en varkensprijzen nog meer en beter de vruchten van.”

Pig Rentability Day: “Tijd om vooruit te kijken”

Varkens

De vierde editie van de Pig Rentability Day komt in zicht. Op 5 juni strijkt dit tweejaarlijks event voor en door de varkenssector neer nabij de hippodroom van Waregem. “Wij staken alvast een mooi programma in elkaar onder het passende thema ‘De sector in galop’”, aldus Trees Loncke, namens de organisatoren.

Zo vraagt Boerenbond al jaren een meer doortastende aanpak voor everzwijnen om overlast en schade, maar ook de verspreiding van ziektes zoals de Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Boerenbond wil naast ‘wolvenbescherming’ ook doortastende aanpak tegen everzwijnen

Varkens

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil de hoogste beschermingsgraad voor wolven in Vlaanderen, kondigde ze donderdag in Genk aan. Boerenbond maakt deel uit van het wolvenplatform en dringt in een persbericht aan op een tweesporenbeleid.

De laatste positieve beenderen van een met Afrikaanse Varkenspest (AVP) besmet everzwijn dateren van 21 februari.

Teller van everzwijnen die positief hebben getest op AVP staat op 832

Varkens

De laatste positieve beenderen van een met Afrikaanse Varkenspest (AVP) besmet everzwijn dateren van 21 februari. In ons land lijkt AVP onder controle. “Het is echter uiterst belangrijk dat iedereen waakzaam blijft, want het risico is nog niet van de baan en een heropflakkering van de ziekte is mogelijk”, stelt het FAVV. Een stand van zaken.

Een oplossing is dat er vanaf een bepaalde temperatuur ‘s nachts vervoerd kan worden, zodat de dierentransporten bij koelere temperaturen kunnen gebeuren.

Overleg over andere (en vroegere) slachturen bij te warm weer

Varkens

Febev en slachthuisorganisaties werken aan een protocol dat er op gericht is om bij te warm weer andere slachturen te voorzien. Dierentransporten zouden dan in koelere omstandigheden kunnen gebeuren, wat het dierenwelzijn ten goede komt. Tegen de zomer moeten de nieuwe afspraken gelden.

Verspreet, rechts, is optimistisch over prijsniveaus, maar hij ziet ook grote risico’s  voor Europa.

Belgian Pork Group ziet prijzen stijgen richting 2,20 euro per kilo geslacht gewicht

Economie

Operationeel directeur Luc Verspreet van Belgian Pork Group denkt dat de prijs voor vleesvarkens dit jaar met 15% kan stijgen ten opzichte van vorig jaar. Maar: de Belgische prijzen blijven door de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land wel achter bij die van de ons omringende landen. Verspreet wijst er ook op dat een alles ontwrichtende uitbraak van de pest in Duitsland, of zelfs EU-wijd, niet denkbeeldig is. “Dan gaat China dicht voor iedereen.”

Wereldwijd grijpt Afrikaanse varkenspest om zich heen. Niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen. In Europa rukt het virus op vanuit Oost-Europa.

Chinese onderzoekers claimen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

Een prominent Chinees onderzoekscentrum zegt dat het een effectief en veilig vaccin heeft ontwikkeld tegen Afrikaanse varkenspest. Het gaat om het veterinair onderzoeksinstituut in Harbin, dat wordt gezien als het beste Chinese centrum voor onderzoek naar dierziekten. Wanneer een vaccin commercieel beschikbaar zal zijn, is niet bekendgemaakt. Het gaat door de duur van allerlei testen vermoedelijk eerder over jaren dan maanden.

Een deel van de varkens overleefde de klap.

Vrachtwagen met 200 varkens belandde in sloot

Varkens

Zaterdag 29 februari belandde een vrachtwagen die op weg was met 200 varkens in de gracht. De chauffeur raakte gewond, een deel van de varkens overleefde het niet. Dat meldden HLN en Het Nieuwsblad.

De leden van VPOV krijgen meermaals per week informatie via WhatsApp-berichten.

VPOV: ‘Niemand kan de boer verwijten dat hij kiest voor het voordeligste afzetkanaal’

Varkens

De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) bestaat 4,5 jaar. In die periode werd een hele weg afgelegd. Transparantie is het codewoord in de organisatie. “We willen onze leden-varkenshouders zoveel mogelijk marktinformatie bezorgen, zodat ze onderbouwde beslissingen kunnen nemen voor hun bedrijfsvoering!”, stellen coördinator Bart Teuwen en bestuurslid Tom Mertens.

Er is een spot voor de bioscoop, er zijn veel inspirerende recepten en verhalen te vinden op ons kookplatform lekkervanbijons.be en in de afgeleide socialemediakanalen hebben we diverse spots waar de diversiteit van varkensvlees centraal staat.

VLAM gaat met varkensvlees ‘on the road’

Varkens

Op 20 maart start de foodtrucktour varkensvlees van VLAM doorheen Vlaanderen. Op parkings van supermarkten van verschillende ketens laat VLAM klanten kennismaken met lekkernijen van het varken: mignonette, worst, varkenshaasje, buikspek en gehakt.

Ingrid en Eric Van Gestel in de nieuwe kraamafdeling.

Eric Van Gestel, schepen van Landbouw én varkenshouder: ‘Drukke combinatie is niet evident’

Agridagen

Eric Van Gestel is zowel varkenshouder als schepen van Landbouw in Ravels. Hij is dus de perfecte gesprekspartner in het kader van de komende vakbeurs Agriflanders. “Enkel met een goede organisatie en ondersteuning van het thuisfront kan je deze combinatie volhouden.”

Inmiddels staat de teller in Polen op 282 aangetroffen en geïnfecteerde wilde zwijnen.

Poolse varkenshouders vragen AVP-coördinator

Varkens

De Poolse varkenshouderij en vleesverwerkende industrie vinden de huidige maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) onvoldoende. Dat schrijft Boerderij.nl.

Beide bedrijven zijn innovatief, waardoor de klant de beste resultaten behaalt. Dankzij het partnerschap zal Indufarm de producten van Magapor exclusief verdelen in België en Nederland.

Indufarm en Magapor slaan de handen in elkaar

Varkens

Indufarm, gespecialiseerd in oplossingen voor de intensieve veehouderij, werkt samen met het Spaanse Magapor voor de distributie van kunstmatige inseminatietechnologieën bij varkens. Het bedrijf uit Ruiselede, dat zich al eerder in de kijker zette met waterbehandeling, ongediertebestrijding, voedingssupplementen, hygiëne en coating, krijgt er zo nog de zesde divisie fertiliteit bij.

Er is een overcapaciteit in onze runderslachthuizen, maar de regionale verschillen zijn groot.

Nog altijd overcapaciteit in runderslachthuizen, maar regionale verschillen zijn groot

Vleesvee

Er is vandaag nog een overcapaciteit in runderslachthuizen, maar de regionale verschillen zijn groot. Dat kan een probleem worden, zoals in de provincie Limburg. “Wie bijvoorbeeld zijn rund- of varkensvlees via de eigen hoevewinkel wil afzetten, zoekt liefst een slachthuis dichtbij huis. Maar dat aantal slachthuizen neemt af. Naar de tijd van ‘gemeentelijke slachthuizen’ gaan we echter niet meer terug”, zegt Michael Gore, woordvoerder van Febev. Dan hebben mobiele slachthuizen meer kans op slagen.

Prof. Jeroen Dewulf toont het gunstige effect van een goede bioveiligheid op het antibioticagebruik.

Investeren in bioveiligheid loont!

Varkens

Bioveiligheid staat momenteel – terecht – veel in de aandacht. “Werken aan een goede bioveiligheid vergt inspanningen en investeringen. Dit loont echter niet alleen in je stal, ook in je portemonnee”, stelt professor Jeroen Dewulf (UGent).

Eerder hieven al 7 andere landen het importverbod opnieuw op.

Bijna al het Belgisch varkensvlees mag Kazachstan weer binnen

Varkens

Kazachstan heeft het invoerverbod voor Belgisch varkensvlees opgeheven. Dat meldt het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Het verbod was een gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in de provincie Luxemburg in 2018.