Febev en Fenavian slaan de handen in elkaar voor meer transparantie

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meDe passie voor de duurzame en kleinschalige veeteelt laait hoog op als startende boer Niels Van Hoenacker (27) uit Lokeren het woord krijgt. Na enkele jaren ploeteren om ‘De Veldhoeve’ van de grond te krijgen in Vlaanderen, zoekt hij nu zijn heil in Noorwegen.
Je hebt je varkensstal net grondig gereinigd: hij ligt er weer spik en span bij. Maar is dat écht zo? Via het Veepeilerproject van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) kan je het effect van je inspanningen nagaan.
Beer Bikky van fokker Luk Vermeiren is er het voorbeeld bij uitstek van dat een uitstekende groei kan gecombineerd worden met een uitstekende voederconversie.
Misschien moet de Vlaamse varkenssector geen angst hebben voor een inkrimping van het aantal varkens met bijvoorbeeld 20%. “Mogelijk maakt dat de sector net gezonder en leefbaarder voor wie overblijft.” Dat was een van de stellingen van Marc Cox van AgriSyst op de Pig Rentability Day in Waregem.
De Europese Commissie (EC) ontving recent antwoord op vragen bij het Vlaamse voorstel voor vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders in het kader van het stikstofakkoord. De EC heeft nu opnieuw 2 maanden de tijd om hierop te reageren. Dan is Nieuwjaar kortbij...
De varkenssector zal dit jaar geen bijdrage moeten betalen aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten, ook wel bekend als het Sanitair Fonds. Dat staat in een wetsontwerp van Landbouwminister David Clarinval (MR).
Duroc d’Olives in Kruisem is naar eigen zeggen de eerste niet-biologische varkensboerderij in Vlaanderen die volledig kooivrij werkt. Daarmee willen de eigenaars de almaar strengere wetgeving inzake dierenwelzijn een stap voor blijven.
Het Varkensloket bestaat 10 jaar en is uitgegroeid tot een vaste waarde. Coördinator Sarah De Smet blikt voor Landbouwleven kort terug en kijkt vooral vooruit. Er ligt nog heel wat werk op de plank.
Acht maanden geleden, in februari, werd in het stikstofakkoord een vrijwillige uitkoopregeling voor varkensboeren beloofd. 900 varkenshouders zouden hier recht op hebben. Het is de vraag of de uitbetaling dit jaar nog rond zal raken...
Vlaamse varkenshouders beklagen er zich over dat er wekelijks enkele duizenden biggen uit Nederland naar ons land worden ingevoerd. Een eigen Vlaams ‘geboren en getogen’-label zou een deel van dat probleem kunnen oplossen.