Startpagina Varkens

Varkens

Varkens

Varkensboeren tonen amper interesse in uitkoopregeling

Varkens Slechts 12 % van de Vlaamse varkensboeren die zich kunnen laten uitkopen, heeft zich daarvoor al aangemeld. Dat schrijft Het Belang van Limburg vrijdag 9 juni 2023. Volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is de vergoeding van de overheid achterhaald.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Nieuwe Spaanse PRRSV-stam Rosalia nog niet gedetecteerd in België

De wereld van het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV) staat niet stil en zeker niet in landen waar veel varkens aanwezig zijn. Dat is ook het geval in Spanje, waar de nieuwe PRRSV-stam Rosalia tot ernstige ziekte-uitbraken leidde. Voorlopig is deze stam nog niet gedetecteerd in België en werden noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat Rosalia in het land is.

Heel wat varkensboeren gaan in op warme sanering

Vrijdag 10 maart informeerde minister Demir (N-VA) Vlaamse varkenshouders met een impactscore van meer dan 5% op niveau-exploitatie per mail over de stand van zaken. De minister handelde op die wijze omdat ze een snelle dienstverlening belangrijk vindt. Niet iedereen vond dit passend. 

Meest gelezen

Vergunning voor slachthuis Tielt definitief afgewezen

De uitbreiding van het Exportslachthuis in Tielt, van 1,5 miljoen geslachte varkens per jaar naar 2,4 miljoen, komt er definitief niet. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning correct geweigerd heeft.

Mangalica-varkens worden steeds populairder in Vlaanderen

Alles wat ze vertellen over Mangalica-varkens klopt. Ze zijn goed bestand tegen het buitenleven, en ze zorgen voor lekkerder en mooi gemarmerd vlees. Landbouwleven trok de laarzen aan om kennis te maken met het ras bij Michaël en Sofie, hobbyboeren die Mangalica-varkens kweken voor eigen consumptie.

Ruim 300 eindberen vergeleken op diverse parameters

Naast het Piétrain-ras worden er steeds meer andere eindbeerlijnen ingezet in de Vlaamse varkenshouderij. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelde een tool om de verschillende genetische lijnen te vergelijken op belangrijke parameters.