Kwalitatief biggen grootbrengen, dat kan!

Varkens

De kraamstal- en speenperiode is cruciaal voor een rendabele varkensproductie. De biggen ondergaan in hun eerste levensweken immers heel wat ingrijpende veranderingen. Reden genoeg voor het Varkensloket en de Nederlandse Landbouwraad om er een gezamenlijke themanamiddag aan te wijden met concrete tips en tricks om biggen op een kwalitatieve wijze groot te brengen.

China koopt vanwege de Afrikaanse varkenspest in eigen land veel varkensvlees in Europa. Maar omdat onder wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg Afrikaanse varkenspest is gevonden, is de markt gesloten voor België.

FAVV wil China vragen embargo op varkensvlees op te heffen

Varkens

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zal er de komende dagen bij de Chinese voedselveiligheidsinstantie op aandringen het embargo op Belgisch varkensvlees op te heffen.

Omdat PCV3 ook teruggevonden wordt in gezonde dieren, blijft de rol van het virus als oorzaak van de gezondheidsproblemen nog onduidelijk.

Eerste detectie van PCV3 in België

Varkens

Recent werd op een Antwerps vleesvarkensbedrijf voor de eerste keer in België PCV3 gedetecteerd. De vleesvarkens hadden PDNS-achtige letsels, en ernstige huidletsels ter hoogte van het scrotum. Bijna gelijktijdig werd in West-Vlaanderen ook PCV3 teruggevonden in het bloed van vleesvarkens met PDNS-letsels. In hoeverre PCV3 verantwoordelijk is voor dit ziektebeeld, is nog onduidelijk. Daarom zoekt Veepeiler Varken deelnemers voor haar project om dit verder uit te zoeken.

Op 21 oktober werd een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in het kamp Lagland in Aarlen, in de besmette zone.

Nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in besmette zone

Actueel

Op 21 oktober werd een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in het kamp Lagland in Aarlen, in de besmette zone. Dat melden L'Avenir en Sudpresse woensdag.

In 2017 importeerde Singapore 482 ton producten afkomstig uit de Belgische varkenshouderij.

Singapore heft embargo op Belgisch varkensvlees op

Varkens

Na India en Vietnam heft ook Singapore zijn embargo op de invoer van Belgisch varkensvlees op, dat ingesteld was na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle, in de provincie Luxemburg. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme zaterdag gemeld.

Veepeiler Varken blijft waakzaam voor PED

Varkens

Voor het tweede jaar op rij detecteerde Veepeiler Varken geen antistoffen meer tegen Porciene Epidemische Diarree (PED) in de Belgische zeugenstapel. Toch moeten we waakzaam blijven.

Het nieuw gebouwde KI-station voor één van de kern- en vermeerderingsbedrijven van Choice in het zuidwesten van China. Het ligt erg geïsoleerd en hanteert een zeer strenge biosecurity. De Chinese overheid rekent op dze bedrijven om voldoende varkensvlees te blijven voorzien.

Afrikaanse varkenspest, of hoe één ziekte de wereldhandel in varkens op zijn kop zet

Varkens

De Afrikaanse varkenspest woedt volop in Azië en Oost-Europa. Hoewel de toestand daar oncontroleerbaar lijkt, levert dit op korte termijn voor de Vlaamse varkenshouder betere prijzen op. Maar hoe lang nog?

De varkenspest is tot nu toe beperkt tot wilde everzwijnen, maar indirect wordt de varkenssector wel geraakt.

Varkenspest kost sector half miljard

Varkens

De Afrikaanse varkenspest is op weg om de sector een half miljard te kosten. Elke maand die voorbijgaat zonder dat de Belgische varkenssector normaal kan exporteren, kost gemiddeld 22,42 miljoen euro. Dat zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev), zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

De kijkstallen van het Sint-Amandshof.

Mest? Ik riek niks...

Varkens

Tijdens de Koplopersbijeenkomst Milieu- en Kringloopeconomie in de Varkenshouderij stond mestverwerking in de schijnwerpers. Innovaties in dit domein bieden immers boeiende, heel concrete mogelijkheden voor een economische en ecologische toekomst.

De Afrikaanse varkenspest hangt als het Zwaard van Damocles boven de professionele varkenshouderij.

Leuvens bedrijf dichtbij virusremmer tegen Afrikaanse varkenspest

Varkens

Het Leuvense biotechbedrijf Virovet werkt samen met Britse onderzoekers aan een virusremmer tegen Afrikaanse varkenspest. In financieel dagblad De Tijd stelt oprichter en CEO Erwin Blomsma dat indien het geld voorhanden was geweest, al voor de huidige crisis een noodoplossing geleverd had kunnen worden.

Boerenbond ziet in grote everzwijnenpopulaties een groot risico voor de varkenshouderij.

Boerenbond wil dat everzwijnenbestand in Vlaanderen vermindert

Varkens

Uit schrik voor een uitbraak van varkenspest in Vlaanderen eist de Boerenbond dat het aantal everzwijnen teruggedrongen wordt uit gebieden met varkensbedrijven en het globale everzwijnenbestand verminderd wordt. "De beheersmaatregelen die tot op heden genomen werden, zijn absoluut onvoldoende", aldus Wouter Wytynck (Boerenbond) in het tijdschrift Boer&Tuinder.

In een poging om de Chinese markt wat af te koelen, wordt op 19 september 10.000 ton diepgevoren varkensvlees uit Frankrijk, de VS, Duitsland en Denemarken op de markt gebracht

10.000 ton extra varkensvlees moet Chinezen door feestdagen helpen

Varkens

China gaat 10.000 ton diepgevroren varkensvlees uit de strategische reserves op de markt brengen. Peking wil zo vermijden dat het met tekorten te maken krijgt, nu een belangrijke feestdag er aan komt. Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft er geleid tot massale slachtingen en recordprijzen.

Zuid-Korea bevestigt eerste haard van varkenspest

Varkens

Zuid-Korea heeft de Afrikaanse varkenspest vastgesteld in het land. In Paju, een stad aan de grens met Noord-Korea, zijn vijf varkens dood aangetroffen die met het virus waren besmet. Dat meldt een verantwoordelijke bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw. "Op dit ogenblik is het te vroeg om te zeggen dat dit uit het noorden komt."

Een hoger zoutgehalte gaf slappere mest in de ILVO-proef.

Mag er een beetje meer of minder zout in het biggenvoeder zitten?

Varkens

Uit een ILVO-proef blijkt dat het momenteel niet aangewezen is om de zoutgehaltes van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende zoutgehaltes (1,9 tot 3,9 g/kg) in het speenvoeder lijken geen invloed te hebben op de groeiprestaties van biggen. De consistentie van de mest wordt evenwel negatief beïnvloed door hogere zoutconcentraties.

Door de uitbreiding van de omgevingsvergunning van het slachthuis van Tielt zou het slachten voortaan om 5 uur 's ochtends beginnen in plaats van 7 uur. Animal Rights vindt dit onaanvaardbaar voor een bedrijf met de lopende rechtszaak voor dierenmishandeling.

Animal Rights tekent bezwaar aan tegen uitbreiding vergunning slachthuis Tielt

Varkens

Animal Rights tekent bezwaar aan tegen de uitbreiding van de omgevingsvergunning van Exportslachthuis Tielt. De uitbreiding gaat concreet over het vervroegen van de slachturen op zaterdag.

Wrijf de uierdoekjes op de plaatsen waar de neusjes van de biggen de huid van de uier raken.

Monstername voor PRRS in de kraamstal kan op verschillende manieren

Varkens

PRRS is een algemeen voorkomende infectie in de Vlaamse varkenshouderij en heeft een zeer grote economische impact. Controle van deze ziekte op bedrijfsniveau vereist continue en betrouwbare monitoring. Er is steeds meer nood aan betere methodes om de virusverspreiding binnen een bedrijf in beeld te brengen en de juiste status te bepalen van virusuitscheiding onder andere bij zuigende en gespeende biggen.

De prijs per kilogram varkensvlees steeg naar het hoogste niveau sinds twee jaar. De varkenshouders zijn tevreden met de duurdere prijzen, de vleesverwerkers reageren minder enthousiast.

Prijzen varkensvlees pieken

Varkens

De prijs van varkensvlees is de voorbije weken gestegen naar het hoogste niveau in bijna twee jaar. De varkenshouders zijn tevreden met de duurdere prijzen, de vleesverwerkers reageren minder enthousiast.

Animal Rights heeft veel vragen voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

Animal Rights dient klacht in na mislukte reddingsoperatie van varkens in beerput

Varkens

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een klacht in bij de dienst Dierenwelzijn wegens dierenmishandeling en bewuste nalatigheid in een levensbedreigende situatie nadat twaalf varkens die door de vloer van een varkensstal in Ruiselede waren gezakt, niet gered konden worden. Dat meldt de organisatie woensdagavond in een communiqué. De brandweer was ter plaatse gekomen om de dieren te evacueren, maar de boer weigerde om de beerput eerst leeg te halen waardoor de reddingsoperatie niet kon doorgaan.

Volgens de dierenrechtenextremisten van Animal Rights toont de veeteelt ‘geen greintje compassie’.

Animal Rights dient klacht in na mislukte reddingsoperatie van varkens in beerput

Varkens

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een klacht in bij de dienst Dierenwelzijn wegens dierenmishandeling en bewuste nalatigheid in een levensbedreigende situatie nadat twaalf varkens die door de vloer van een varkensstal in Ruiselede waren gezakt, niet gered konden worden. Dat meldt de organisatie woensdagavond in een communiqué. De brandweer was ter plaatse gekomen om de dieren te evacueren, maar de boer weigerde om de beerput eerst leeg te halen waardoor de reddingsoperatie niet kon doorgaan.

Het energiegehalte van het voeder heeft een effect op de smakelijkheid van het vlees van immunocastraten.

Beïnvloedt de voederstrategie de smaak van varkensvlees?

Varkens

ILVO onderzocht het effect van het voeder van immunocastraten op de smakelijkheid van het vlees. De verschillen in smaak, geur en waterhoudend vermogen tussen bargen en immunocastraten werden daarbij groter op het laag energetisch voeder.