Flander Horse Expo: 13de editie met sport, spektakel en vorming

Paarden

Met elk jaar ongeveer 26.000 bezoekers is Flanders Horse Expo niet meer weg te denken als klassieker voor Belgische én buitenlandse liefhebbers van de paardensport. Van 21 tot 23 februari staat Flanders Horse Expo weer voor paardenplezier in al haar facetten.

Sinds 1993 worden er in ons land terug Vlaamse Paarden gefokt en het stamboek houdt goed stand.

Stamboek Vlaams Paard houdt goed stand

Paarden

Het Vlaams Paard is lang weggeweest maar wordt sinds 1993 terug gefokt in België. Het is een koudbloedtype met betrouwbaar karakter en een uniek recreatiepaard.

Het  Fjordenstamboek mag terugblikken op een geslaagd fokkersseizoen.  Het bestaat  ondertussen  45 jaar.

Fjordenstamboek groeit

Paarden

Het Fjordenstamboek mag terugblikken op een geslaagd fokkersseizoen. Er werden in 2019 meer veulens opgenomen: 98 in 2019 tegenover 77 in 2018. “En, als de fokkerij groeit, bloeit de rest want meer veulens brengt automatisch meer leden mee” beklemtoonde secretaris Francine Van Buggenhout.

Voortaan wordt  het officiële Welsh Pony stamboek in België ‘Koninklijk Belgisch Welsh Pony & Cob Stamboek.’

Welsh Pony wordt ‘Koninklijk’

Paarden

Vanaf het moment dat een vereniging 50 jaar bestaat, mag aan het Koninklijk Paleis gevraagd worden om het label ‘Koninklijk’ te mogen dragen. Als eerbetoon aan Mej. I. de Moerkerke, mede-stichter van ‘Het Belgisch Welsh Pony Stamboek’ in België, besliste het huidige bestuur begin 2019 om de aanvraag in te dienen.

De vijfjarige Domien van Luchteren werd op de Nederlandse hengstenkeuring derde op tal.

Domien van Luchteren derde op tal in Nederland

Paarden

Op de recente hengstenkeuring van het Nederlandse trekpaard stonden 2 Belgisch gefokte hengsten bij de laatste drie. Jules van de Vendoorn die in een vorig nummer aan bod kwam werd reservekampioen en de vijfjarige Domien van Luchteren van J.M. Dijkhof uit Aalst derde op tal.

Ploegen, eggen en zaaien

Paarden

Onlangs organiseerde het Aangespannen Trekpaard in Merksplas een ploeg- en zaaidag. Met 5 driespannen trekpaarden schoten ze in gang, elk driespan met een rondgaande ploeg, 1 enkelspan trekpaard voor de eg en een tweespan Shetlandpony’s, eveneens voor de eg.

Sternblick de L'our van Bruno Ronsijn uit Voorde werd kampioenhengst van Nederland.

Sternblick de L'Our kampioen van Nederland

Paarden

Op zaterdag 25 januari ll vond in Lunteren (Nl.) de jaarlijkse hengstenkeuring voor de Haflingers plaats. Zesentwintig hengsten waren ingeschreven waarvan ‘ nieuwe driejarige hengsten uit de W-lijn, S-lijn, St-lijn en de B-lijn. Drie zijn goedgekeurd voor één jaar. Er was ook een vierjarige uit de M-lijn.

“Stal De Withoeve is een grote naam in de paardensport en ik heb het geluk gehad om vanaf heel jonge leeftijd ervaring met pony's en paarden te kunnen opdoen”, vertelt Jan.

Massage ideaal om stress bij paarden te verlagen

Paarden

Boeren met een hart voor paarden, zo begint het verhaal van Jan De Beck. Eerst had het gezin De Beck melkkoeien, maar toen ze leerden over de voordelen van paardenmelk, sloegen ze de bedrijfsvisie om. Een paardenmelkerij en het fokken van springpaarden kwam in de aandacht. Zoon Jan kon als paardenmasseur zijn droom waarmaken. “Een goede en doordachte training van paarden is belangrijk, maar combineer dat met regelmatige massages, en je paard is gelukkig.”

Roger en Jurgen Talpe samen met  de jaarling  hengsten Yppon  van ’t Kaleihof en Yahoo de le Hutte net vóór het  transport naar Slowakije.

10 Vlaamse paarden naar Slowakije

Paarden

In oktober bezocht een Slowaakse delegatie van trekpaardfokkers Stal Talpe te Komen. Deze groep enthousiaste fokkers was op zoek naar jonge hengsten en merries om in Slowakije een fokkerij van Vlaamse paarden op te starten.

Het unieke lot van drie merries - drie volle zussen - van Eddy Van Langenhove uit Denderbelle.

Prachtig lot van Eddy van Langenhove

Paarden

Eddy Van Langenhove toonde op de nationale prijskamp tijdens Agribex een uitstekend lot van drie merries van dezelfde eigenaar. Zijn lot werd gevormd door drie volle zussen: de 4-jarige Tulp, 5-jarige Iris en 7-jarige Fleur van ’t Langhof.

Kobe Henckens uit Maaseik werd op ‘de nationale’ door ere-voorzitter Maurits De Dobbeleer gelauwerd als trotteur van het jaar 2020.

Kobe Henckens trotteur van het jaar

Paarden

Stal Hermishof van familie Henckens uit Maaseik is een trekpaardenfokkerij, gelegen op een steenworp van de Nederlandse en Duitse grens. Ze werd in 1984 opgericht door Nico Henckens en Els Geusens met hun eerste bruine merrie 'Blanche van het Hermeshof'.

Celine Schoonbroodt de Azevedo met Chepetta op Jumping Mechelen van vorig jaar.

Economisch belang paardensector belicht

Paarden

België mag met meer dan 340.000 paarden een paardenland worden genoemd. De omzet kruipt richting een miljard. In een panelgesprek vanwege Jumping Mechelen werden belangrijke knelpunten belicht, zoals het hoge BTW-tarief, het imago in de media en de ‘lijdensweg’ gepaard gaande met het bekomen van vergunningen.

De negenjarige kampioene Jana van ’t Hengelhof van familie Smeers en zonen uit Houthalen.

Kampioenen komen uit Limburg

Paarden

Vorige zondag 8 december ll tijdens de slotdag van Agribex in hal 1 was er de 125ste jubileumprijskamp voor het Belgisch trekpaard. Voor die gelegenheid verscheen een nieuw boek over de meest bekende fokstallen uit heden en verleden: een boek om in te grasduinen en te genieten. En voor de Limburgse fokkers en liefhebbers was het feest.

De prijzen werden woensdag in het koninklijk paleis uitgereikt door koning Filip, zo meldt de Koning Boudewijnstichting.

Reportage over het weer inzetten van trekpaarden in de landbouw valt in de prijzen

Paarden

Rojin Ferho (Erasmushogeschool Brussel) en Arnaud Bruckner (IHECS) hebben dit jaar de Belgodyssee-prijs voor beloftevolle journalisten in spe in de wacht gesleept. Charlotte Deprez (VUB) en Daphné Fanon (IHECS) kregen voor hun samenwerking voor een reportage rond het (opnieuw) inzetten van trekpaarden in de landbouw, vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines. De prijzen werden woensdag in het koninklijk paleis uitgereikt door koning Filip, zo meldt de Koning Boudewijnstichting.

Begin 2017 krijgt Jos Verlooy de teugels van de dan negenjarige Igor in handen. De twee lijken voor elkaar gemaakt en de carrière van Igor komt in een stroomversnelling.

Igor verkozen tot Landbouwleven Paard van het Jaar

Paarden

Met ruime voorsprong is de elfjarige BWP’er Igor (v. Emerald van ’t Ruytershof) door de lezers van Landbouwleven uitgeroepen tot Paard van het Jaar 2019. Het is een beloning voor talloze overwinningen en ereplaatsen, waaronder een individuele bronzen plak op het Europees Kampioenschap in Rotterdam.

Haflingers presteren in Sint-Lievens-Houtem

Haflingers presteren in Sint-Lievens-Houtem

Paarden

Onlangs hebben de Vlaamse Haflingerliefhebbers meegedaan aan de historische stoet waardoor de legende van de Heilige Livinus en het ontstaan van de jaarmarkt weer tot leven kwam.

Aanstaande zondag 8 december worden tijdens Agribex 131 trekpaarden in hal 1 van de Heizelpaleizen verwacht.

131 trekpaarden naar Brussel

Paarden

Aanstaande zondag 8 december is het een jubileum prijskamp voor de trekpaarden: ja, ja .. de 125ste nationale gaat door in hal 1 van de Heizelpaleizen.

Trekpaarden aan het werk in de bossen van Westmalle.

Trekpaarden ingezet om bomen te slepen

Paarden

Voor de liefhebbers van aangespannen trekpaarden was zondag 17 november een dag om niet snel te vergeten. In de bossen rond de trappistenabdij in Westmalle, werd er verzamelen geblazen om de bomen uit de bossen te slepen.

De Europese topspringers komen naar Mechelen. Op de foto Mathy De Luca Lorenzo met Ensor de Litrange Lxii.

Jumping Mechelen: wat staat op het programma?

Paarden

Vlaanderens Kerstjumping blijft de afspraak par excellence voor de paardenfans. Maar niet voor hen alleen zo blijkt. Ondanks de druk bevolkte hippische kalender, de vele wedstrijden en het niet evidente heen en weer gereis met de paarden, wordt er door de topruiters altijd weer uitgekeken naar het mooiste, het meest feestelijke paardenevent met uitzicht op Eindejaar!

Naast de topsport verzorgt Anne-Gaëlle Bertho een waar paardenspektakel in de ring.

Vrijheidsdressuur met een mooi agrarisch verhaal

Paarden

Met niet minder dan vier optredens in het kader van Vlaanderens Kerstjumping 2019 zullen de Bretoense Anne-Gaëlle Bertho en haar paarden voor de nodige emotie zorgen in de Nekkerhal. Landbouwleven ging op zoek naar haar verhaal en ontdekte een agrarische context die ons niet onberoerd liet.