Jezelf overstijgen met een Freiberger

Paarden

Als jeugdige overmoed plaats maakt voor wijsheid, zijn talrijke paardenhouders op zoek naar een makkelijk te houden, toegankelijk paard. Gewoon een paard als aangenaam gezelschap, makkelijk inzetbaar onder het zadel en voor de koets.

De ‘Voermannen van nu’ met (v.l.n.r.) Ruben Pierard (voorzitter), Bart Gommers (onzichtbaar), Jan Magdeleyns en Tom Hermes.

‘Voermannen van nu’ werken met trekpaarden

Paarden

Wegens hun gezamenlijke interesse voor het werkend Belgisch Trekpaard in al zijn ambachten kwamen Jan Magdeleyns, Ruben Pierards en Tom Hermes met hun paarden geregeld samen om te werken in het bos of op een akker. Vrij snel werden ze uitgenodigd om demo’s te geven op landbouw- en bosdagen. Door hun motivatie, passie en interesse voor het werkend trekpaard, hebben ze op 22 mei 2017 de stap gezet om de vzw ‘De Voermannen van nu’ op te richten.

Guido Van Hooijdonk samen met zijn vrouw Anna op een van de vele prijskampen.

Trekpaardfokkerij Du Blanc Bois

Paarden

De liefde en passie voor trekpaarden is begonnen in 1950, toen Guido Van Hooijdonk 14 jaar was. Thuis op de boerderij leerde hij met de trekpaarden werken en zo is hij ermee opgegroeid. Het trekpaard was toen het enige trekmiddel in de landbouw: er was geen tractor. Alle werken op de boerderij werden dus uitgevoerd door mens en paard, eerst bij zijn ouders, daarna als zelfstandige boer in Kalmthout.

De koetsen staan keurig geparkeerd, uitgerust met een plexiwand tussen koetsier en inzittenden en wachtend op renderende tijden.

Hoe beleven Brugse koetspaarden hun lockdown?

Paarden

De aandacht van onze openbare omroep voor de koetspaarden in lockdown, bracht Landbouwleven naar Hippo-Agri, thuishaven van de Brugse – tijdelijk werkloze – koetspaarden van de familie Wentein.

De 4-jarige Thor Van de Landweg kreeg de meeste punten in de virtuele hengstenkeuring.

Virtuele hengstenkeuring met Thor als de beste

Paarden

Op zaterdag 10 april laatstleden ging de jaarlijkse virtuele hengstenkeuring van het Belgisch Fjordenpaard door. Deze verliep niet zoals andere jaren, want corona en de rhinopneumoniebesmettingen maakten de fysieke keuringen onmogelijk. De hengsten werden gekeurd op basis van videomateriaal dat door de hengstenhouders diende bezorgd te worden via het secretariaat. De 4-jarige Thor van de Landweg kwam als winnaar uit de bus.

Merrie en veulen blijven de hele zomer dicht bij elkaar.

Als een veulen moet wennen aan ons… en wij aan hem of haar

Paarden

Binnenkort start de veulenzomer. Spannende momenten kondigen zich aan in en rond de stal, voor sommigen voor de eerste maal, voor anderen als een jaarlijks spannend, maar ook beloftevol seizoen.

De 10-jarige Magic was de enige hengst die in zijn tweede keuringsjaar moest gekeurd worden.

Magic werd goedgekeurd

Paarden

Cheops de la Saule (v. De Crulle van Douveren) van Harry Hesius uit Peer zorgt voor vreemd bloed en dat is nodig in de trekpaardenfokkerij.

Goedkeuring voor 16 jonge hengsten

Paarden

In het vorige nummer bespraken we reeds de 3 hoogst geklasseerde jonge hengsten geboren in 2018: Sky van ’t Rietenhof, Domingo van ’t IJzerhof en

Stan van de Voshoek. Deze week publiceren we de gegevens van de overige 13 goedgekeurde hengsten en bespreken we de volgende 3 hoogst geklasseerde.

Vierjarige en oudere hengsten

Vierjarige en oudere hengsten

Paarden

In een vorig nummer werden de 5 jonge hengsten besproken. Nu is het de beurt aan de hengsten van 4 jaar en ouder. Van jurylid Kurt Broché ontvingen we onderstaand verslag.

Sky van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant van Dominique Van Riet uit Londerzeel was de hoogst geklasseerde en werd na de keuring verkocht naar Nederland.

Drie hoogst geklasseerde trekpaarden

Paarden

Van de 22 driejarige hengsten die voorgesteld werden op de recente centrale hengstenkeuring in Ghlin zijn er 16 goedgekeurd. Dat is ruim, maar niet overdreven. We hebben daaromtrent geen negatieve reacties opgevangen, wel integendeel.

Dressuur tijdens de FEI Awards 2020

Paardensportwedstrijden tot eind maart geschrapt omwille van virus

Paarden

De Internationale Ruitersportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie virus. De maatregel treft 10 landen op het Europese vasteland, waaronder België.

Op 5, 6 en 7 maart zal de jaarlijkse hengstenkeuring van Studbook SBS te volgen zijn via livestreaming.

International selection show 2021: hengstenkeuring Studbook SBS

Paarden

Op 2 februari kreeg het Studbook SBS groen licht voor de jaarlijkse officiële hengstenkeuring in Gesves. Hopelijk gaat dit voor de laatste maal door achter gesloten deuren.

De veilingtopper van de BWP Top Stallion Auction 2021: Artist van den Driehoek Z.

Veilingtopper Artist van den Driehoek Z

Paarden

Het BWP geeft gewoontegetrouw de aftrap van de hengstenkeuringen. Een nieuw fokkerijseizoen kondigde zich aldus aan, in volle glorie maar wel achter gesloten deuren, corona indachtig.

Geboorte van een tweeling bij een merrie: een wonder of een zorg?

Actueel

Elk jaar duikt het bericht wel eens op: de ‘trotse’ geboorte van een tweeling bij de merrie. Wat daarbij vaak over het hoofd gezien wordt, is dat een merrie slechts in zeldzame gevallen in staat is om meer dan één dracht te onderhouden.

Rik Donze rijdt met zijn Haflingers op hoefschoenen.

Rik Donze rijdt met ‘hoefschoenen’

Paarden

Rik Donze uit Sint-Jan-ter-Biezen kiest voor de Haflinger, een heel betrouwbaar paard. Hij is ermee in contact gekomen dankzij zijn buren, fervente Haflingerliefhebbers. Momenteel heeft Rik 2 Haflingers, Lizzy en Amadeo, allebei ingeschreven in het Haflingerstamboek.

Quintino Royal Z, de 2-jarige Quabri De l’Isle hengst, werd verkocht voor een bedrag van 81.000 euro.

Auction Mechelen blikt terug op heel succesvolle veiling

Actueel

Het team van Auction Mechelen kan terugblikken op een heel succesvolle veiling. De 18 geselecteerde paarden werden op 1 na allemaal verkocht en brachten een totale omzet van 538.000 euro op. Dit komt dus neer op een sterk gemiddelde van meer dan 30.000 euro.

Vier hengstenhouders blikken terug

Paarden

Om een idee te krijgen van het reilen en zeilen van de koudbloedfokkerij in 2020, stelden we 5 dezelfde vragen aan 4 hengstenhouders:

1. Welke hengsten stonden er dit jaar ter dekking?

2. Waren er meer of minder dekkingen dan de voorbije jaren?

3. Wat is het mooiste aan je beroep? En wat het moeilijkste?

4. Zijn er - gezien corona - voldoende afzetmogelijkheden voor de veulens en waar vinden ze hun weg?

5. Hoe zie je, in het licht van de Europese wetgeving, de toekomst van de fokkerij? Zo krijgen we een idee van het reilen en zeilen in de koudbloedfokkerij.

Een winter zonder jumping Mechelen

Actueel

Reeds enkele decennia kleurt Jumping Mechelen uw winter en de onze. Ook bij Landbouwleven ziet een winter zonder Vlaanderens Kerstjumping er totaal anders uit.

Gert Van Eester uit Lier met zijn zwarte merrie Hanne van ‘t Nouwenhof.

Fokkerij van de Babelbeek kiest voor trekpaarden

Paarden

Gert Van Eester (48) heeft in Lier een bloemen- en plantenkwekerij. In zijn vrije tijd bekommert hij zich om zijn 3 trekpaarden, 3 merries waarmee hij elk jaar een veulen tracht te fokken. Over zijn nog vrij jonge fokkerij hadden we een gesprek.

Peter Spahn en de Friese dressuurhengst Adel 357.

Bijzondere dressuurhengst Adel 357 overleden

Paarden

Op 17-jarige leeftijd kreeg de Friese hengst Adel 357 een groots afscheid tijdens de hengstenkeuring 2009. Hij werd volop in de schijnwerpers gezet toen er werd stilgestaan bij zijn indrukwekkende palmares en zijn belangrijke rol bij de promotie van Friese paarden wereldwijd. Zijn laatste levensjaren kon Adel 357 van zijn pensioen genieten bij de familie Vanderlocht uit Korspel-Beringen, waar hij op 29-jarige leeftijd - nog steeds helder in het hoofd - is ingeslapen.

In winterse omstandigheden hooi voederen vanaf de grond buiten

Paarden voederen in de winter: een hele ommezwaai

Paarden

Voor wie een paard aan huis houdt, betekent de overgang van de herfst naar de winter een hele ommezwaai. Voor de paarden is dit ook wennen, want ineens wordt –droog - ruwvoer eten hun belangrijkste overlevingsstrategie. De komende weken loodst Landbouwleven zijn ‘paardige’ lezers en hun paarden door de winter met praktische tips voor het leven van elke dag.

De nu 70-jarige Daniël Rodts uit Aalter, 25 jaar voorzitter van de Vlaamse  Haflingerclub.

Daniel Rodts, 25 jaar voorzitter Vlaamse Haflingerclub

Paarden

De nu 70-jarige Daniël Rodts uit Aalter heeft als enthousiaste Haflingerliefhebber zijn sporen verdiend. De gepensioneerde leerkracht houtbewerking heeft zich samen met zijn vrouw Liliane Plaiy gedurende 25 jaar ten volle ingezet voor de Vlaamse Haflingerclub. Een goede gelegenheid om terug te blikken.

Landbouwer en loonwerker Hubert Staelens uit Assenede tussen zijn trekpaarden.

Hubert Staelens: ‘We moeten samen het trekpaard in ere houden’

Paarden

Landbouwer en loonwerker Hubert Staelens uit Assenede (73 jaar) was gedurende 18 jaar actief in de gemeenteraad en het schepencollege van Assenede. Naast zijn drukke werkzaamheden is hij een fervente fokker en trekpaardenliefhebber. Over de passie voor zijn paarden hadden we een gesprek.

Carrousels met pony’s op de kermis zijn omstreden.

60.000 euro voor wie als uitbater van een ponycarrousel activiteit stopzet

Actueel

Na Wallonië en Brussel wordt ook in Vlaanderen vanaf 2023 het verbod om pony’s monotone rondjes te laten draaien op kermissen en jaarmarkten verboden. Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, voorziet een premie van 60.000 euro per uitbater, die de activiteit stopzet.

De elfjarige  drachtige merrie Parise van Belle vertrekt naar India.

Twee Vlaamse paarden naar India

Paarden