Paardensportwedstrijden tot eind maart geschrapt omwille van virus

Paarden

De Internationale Ruitersportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie virus. De maatregel treft 10 landen op het Europese vasteland, waaronder België.

Op 5, 6 en 7 maart zal de jaarlijkse hengstenkeuring van Studbook SBS te volgen zijn via livestreaming.

International selection show 2021: hengstenkeuring Studbook SBS

Paarden

Op 2 februari kreeg het Studbook SBS groen licht voor de jaarlijkse officiële hengstenkeuring in Gesves. Hopelijk gaat dit voor de laatste maal door achter gesloten deuren.

De veilingtopper van de BWP Top Stallion Auction 2021: Artist van den Driehoek Z.

Veilingtopper Artist van den Driehoek Z

Paarden

Het BWP geeft gewoontegetrouw de aftrap van de hengstenkeuringen. Een nieuw fokkerijseizoen kondigde zich aldus aan, in volle glorie maar wel achter gesloten deuren, corona indachtig.

Geboorte van een tweeling bij een merrie: een wonder of een zorg?

Actueel

Elk jaar duikt het bericht wel eens op: de ‘trotse’ geboorte van een tweeling bij de merrie. Wat daarbij vaak over het hoofd gezien wordt, is dat een merrie slechts in zeldzame gevallen in staat is om meer dan één dracht te onderhouden.

Rik Donze rijdt met zijn Haflingers op hoefschoenen.

Rik Donze rijdt met ‘hoefschoenen’

Paarden

Rik Donze uit Sint-Jan-ter-Biezen kiest voor de Haflinger, een heel betrouwbaar paard. Hij is ermee in contact gekomen dankzij zijn buren, fervente Haflingerliefhebbers. Momenteel heeft Rik 2 Haflingers, Lizzy en Amadeo, allebei ingeschreven in het Haflingerstamboek.

Quintino Royal Z, de 2-jarige Quabri De l’Isle hengst, werd verkocht voor een bedrag van 81.000 euro.

Auction Mechelen blikt terug op heel succesvolle veiling

Actueel

Het team van Auction Mechelen kan terugblikken op een heel succesvolle veiling. De 18 geselecteerde paarden werden op 1 na allemaal verkocht en brachten een totale omzet van 538.000 euro op. Dit komt dus neer op een sterk gemiddelde van meer dan 30.000 euro.

Vier hengstenhouders blikken terug

Paarden

Om een idee te krijgen van het reilen en zeilen van de koudbloedfokkerij in 2020, stelden we 5 dezelfde vragen aan 4 hengstenhouders:

1. Welke hengsten stonden er dit jaar ter dekking?

2. Waren er meer of minder dekkingen dan de voorbije jaren?

3. Wat is het mooiste aan je beroep? En wat het moeilijkste?

4. Zijn er - gezien corona - voldoende afzetmogelijkheden voor de veulens en waar vinden ze hun weg?

5. Hoe zie je, in het licht van de Europese wetgeving, de toekomst van de fokkerij? Zo krijgen we een idee van het reilen en zeilen in de koudbloedfokkerij.

Een winter zonder jumping Mechelen

Actueel

Reeds enkele decennia kleurt Jumping Mechelen uw winter en de onze. Ook bij Landbouwleven ziet een winter zonder Vlaanderens Kerstjumping er totaal anders uit.

Gert Van Eester uit Lier met zijn zwarte merrie Hanne van ‘t Nouwenhof.

Fokkerij van de Babelbeek kiest voor trekpaarden

Paarden

Gert Van Eester (48) heeft in Lier een bloemen- en plantenkwekerij. In zijn vrije tijd bekommert hij zich om zijn 3 trekpaarden, 3 merries waarmee hij elk jaar een veulen tracht te fokken. Over zijn nog vrij jonge fokkerij hadden we een gesprek.

Peter Spahn en de Friese dressuurhengst Adel 357.

Bijzondere dressuurhengst Adel 357 overleden

Paarden

Op 17-jarige leeftijd kreeg de Friese hengst Adel 357 een groots afscheid tijdens de hengstenkeuring 2009. Hij werd volop in de schijnwerpers gezet toen er werd stilgestaan bij zijn indrukwekkende palmares en zijn belangrijke rol bij de promotie van Friese paarden wereldwijd. Zijn laatste levensjaren kon Adel 357 van zijn pensioen genieten bij de familie Vanderlocht uit Korspel-Beringen, waar hij op 29-jarige leeftijd - nog steeds helder in het hoofd - is ingeslapen.

In winterse omstandigheden hooi voederen vanaf de grond buiten

Paarden voederen in de winter: een hele ommezwaai

Paarden

Voor wie een paard aan huis houdt, betekent de overgang van de herfst naar de winter een hele ommezwaai. Voor de paarden is dit ook wennen, want ineens wordt –droog - ruwvoer eten hun belangrijkste overlevingsstrategie. De komende weken loodst Landbouwleven zijn ‘paardige’ lezers en hun paarden door de winter met praktische tips voor het leven van elke dag.

De nu 70-jarige Daniël Rodts uit Aalter, 25 jaar voorzitter van de Vlaamse Haflingerclub.

Daniel Rodts, 25 jaar voorzitter Vlaamse Haflingerclub

Paarden

De nu 70-jarige Daniël Rodts uit Aalter heeft als enthousiaste Haflingerliefhebber zijn sporen verdiend. De gepensioneerde leerkracht houtbewerking heeft zich samen met zijn vrouw Liliane Plaiy gedurende 25 jaar ten volle ingezet voor de Vlaamse Haflingerclub. Een goede gelegenheid om terug te blikken.

Landbouwer en loonwerker Hubert Staelens uit Assenede tussen zijn trekpaarden.

Hubert Staelens: ‘We moeten samen het trekpaard in ere houden’

Paarden

Landbouwer en loonwerker Hubert Staelens uit Assenede (73 jaar) was gedurende 18 jaar actief in de gemeenteraad en het schepencollege van Assenede. Naast zijn drukke werkzaamheden is hij een fervente fokker en trekpaardenliefhebber. Over de passie voor zijn paarden hadden we een gesprek.

Carrousels met pony’s op de kermis zijn omstreden.

60.000 euro voor wie als uitbater van een ponycarrousel activiteit stopzet

Actueel

Na Wallonië en Brussel wordt ook in Vlaanderen vanaf 2023 het verbod om pony’s monotone rondjes te laten draaien op kermissen en jaarmarkten verboden. Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, voorziet een premie van 60.000 euro per uitbater, die de activiteit stopzet.

De elfjarige drachtige merrie Parise van Belle vertrekt naar India.

Twee Vlaamse paarden naar India

Paarden

De sterk springende en soepel bewegende zoon van Ogano Sitte x Cassini II bevestigt de keuze van Hannover voor buitenlandse en moderne springgenen.

Moderne springgenen aan zet in Hannover

Paarden

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Hannoveraanse stamboek ging traditiegetrouw door in Verden van 20 tot 24 oktober. Het Duitse stamboek grossiert al jaren in dressuurhengsten, maar dit jaar net iets minder.

Luc Hautekeete uit Nevele, voorzitter van het Belgisch Haflingerstamboek

Luc Hautekeete: ‘Een voorzitter moet vooral luisteren naar de leden’

Paarden

De liefde voor de Haflinger kwam er bij voorzitter Luc Hautekeete uit Nevle in 1991. “De toenmalige voorzitter Hubert Bisschop had een tiental merrieveulens gekocht op de veulenveiling in Tirol. Ze liepen bij hem op de weide en ik kon aan hun aantrekkingskracht niet weerstaan. Ik kocht er eentje en sindsdien zijn er altijd Haflingers bij mij op stal geweest.”

Trotteur Patrick Vinck uit Kruibeke zwevend door de piste tijdens het kampioenschap op de nationale prijskamp in Gent.

Patrick Vinck: ‘De trotteur moet het beste in het paard naar boven halen’

Paarden

Vanwaar komt bij Patrick de liefde voor de trekpaarden? “De liefde voor trekpaarden zit er al van kleins af aan in: mijn vader en grootvader waren reeds bezig met trekpaarden, zowel met het kweken ervan als er het land mee bewerken en deelnemen aan prijskampen”, vertelt ons Patrick Vinck uit Kruibeke

Momenteel lopen er om en bij de 300 Mérens paarden rond in België.

Mérens-paard in België

Paarden

Mérens zijn onvermoeibare bergpaarden met een heel goed karakter. De officiële naam is ‘Cheval de Mérens’ of in het kort Mérens, naar het klein dorpje Mérens-Les-Vals, hoog in de Pyreneeën. Het grootste deel van de fokkers woont in Frankrijk, regio Midi-Pyrenees, maar je vindt ze ook in Nederland, Italië, Duitsland en Zwitserland. België heeft sinds juli 2006 een stamboek.

De vierjarige Rolinde van de Grens werd in Pulderbos provinciaal kampioene voor de provincie Antwerpen.

Rolinde van de Grens proviniaal kampioene

Paarden

Op zondag 18 oktober ll. was er in Pulderbos de officiële prijskamp voor de provincie Antwerpen. Op iedere provinciale wedstrijd is er een algemene kampioene, naast de kampioenen voor de jongere paarden. Provinciaal kampioene werd de vierjarige Rolinde van de Grens van Jos Jansen en zoon Paul uit Meerle.

Het paard een kleinere uitloop (paddock) geven, waar de bladeren geruimd kunnen worden is ideaal.

Nat gras en gevallen bladeren: het is herfst!

Paarden

De vroeg ingezette zomer werd vrij snel verdreven door de broodnodige regen. De uitgedroogde bladeren zijn reeds gevallen in september, wat vrij vroeg is. Op zich is dit niet erg voor het paard, want de regen zorgde voor een laatste opstoot van grasgroei. Ondertussen deed oktober zijn intrede en is de herfst wel degelijk ingezet. Het grasland bereidt zich voor op de winter. Het is tijd om zorg te dragen voor de veranderde leefomgeving van onze paarden.

Het podium bij de zesjarigen met winnaar Stijn Rombouts in het midden.

SBB: Stijn Rombouts wint bij zesjarigen

Paarden

In Oudenaarde werden naast het nationaal LRV-kampioenschap dressuur ook de finales van de SBB-competitie voor jonge dressuurpaarden gereden. Bij de zesjarigen ging de titel naar Stijn Rombouts en Joy (Negro) uit Sint-Lenaarts, gevolgd door Xanthe De Backer en Obi Van De Litzemaere (Bordeaux) uit Broechem en Sarah Luck en Oh So Special van het Molenzicht (Bailamos Biolley) van LRV-Turnhout.

Jumping Mechelen is de belangrijkste jumping van het land.

Flanders Horse expo verzet, Jumping Mechelen verhuist naar Lier

Economie

Flanders Horse Expo verhuist van het voorjaar naar najaar 2021. Jumping Mechelen kiest voor een alternatief scenario. Indien het voorstel wordt goedgekeurd, en de coronacijfers positief evolueren plant Jumping Mechelen tussen 26 en 30 december een Covid Pop-up-editie in het Azelhof (Lier), mét de 3 FEI World Cups (Jumping, Dressuur, Vierspan) en de finale van de FEI Jumping Ponies’ Trophy.

De vijfjarige Margo van ’t Roetaart van Johanna en Greta Cocquyt uit Deinze werd in Oudenaarde dag- en Oost-Vlaamse kampioene.

Margo van 't Roetaart Oost-Vlaamse kampioene

Paarden

Recent bleef het in Oudenaarde, niettegenstaande de vele onweersdreigingen, gelukkig droog. Zo kon de Oost-Vlaamse officiële prijskamp zonder al te veel problemen doorgaan.

Dagkampioene Sully van Belle (Rieck’s Marcus T, + Kemmel) van Bernard Van Renterghem uit Pittem.

Sully van Belle, nationaal kampioene Vlaams Paard

Paarden

Door de Corona-ellende waren zowel de veulenkeuring te Torhout als de nationale prijskamp te Wachtebeke afgelast. Dankzij het stadsbestuur van Torhout werd de mogelijkheid geboden om een keuring zonder toeschouwers in te richten op de terreinen van de kinderboerderij ‘De Oude Smelterij’ te Torhout. Veronique Peeters had alles tot in de puntje voorbereid.