10 Vlaamse paarden naar Slowakije

Paarden

In oktober bezocht een Slowaakse delegatie van trekpaardfokkers Stal Talpe te Komen. Deze groep enthousiaste fokkers was op zoek naar jonge hengsten en merries om in Slowakije een fokkerij van Vlaamse paarden op te starten.

Het unieke lot van drie merries - drie volle zussen - van Eddy Van Langenhove uit Denderbelle.

Prachtig lot van Eddy van Langenhove

Paarden

Eddy Van Langenhove toonde op de nationale prijskamp tijdens Agribex een uitstekend lot van drie merries van dezelfde eigenaar. Zijn lot werd gevormd door drie volle zussen: de 4-jarige Tulp, 5-jarige Iris en 7-jarige Fleur van ’t Langhof.

Kobe Henckens uit Maaseik werd op ‘de nationale’ door ere-voorzitter Maurits De Dobbeleer gelauwerd als trotteur van het jaar 2020.

Kobe Henckens trotteur van het jaar

Paarden

Stal Hermishof van familie Henckens uit Maaseik is een trekpaardenfokkerij, gelegen op een steenworp van de Nederlandse en Duitse grens. Ze werd in 1984 opgericht door Nico Henckens en Els Geusens met hun eerste bruine merrie 'Blanche van het Hermeshof'.

Celine Schoonbroodt de Azevedo met Chepetta op Jumping Mechelen van vorig jaar.

Economisch belang paardensector belicht

Paarden

België mag met meer dan 340.000 paarden een paardenland worden genoemd. De omzet kruipt richting een miljard. In een panelgesprek vanwege Jumping Mechelen werden belangrijke knelpunten belicht, zoals het hoge BTW-tarief, het imago in de media en de ‘lijdensweg’ gepaard gaande met het bekomen van vergunningen.

De negenjarige kampioene Jana van ’t Hengelhof van familie Smeers en zonen uit Houthalen.

Kampioenen komen uit Limburg

Paarden

Vorige zondag 8 december ll tijdens de slotdag van Agribex in hal 1 was er de 125ste jubileumprijskamp voor het Belgisch trekpaard. Voor die gelegenheid verscheen een nieuw boek over de meest bekende fokstallen uit heden en verleden: een boek om in te grasduinen en te genieten. En voor de Limburgse fokkers en liefhebbers was het feest.

Reportage over het weer inzetten van trekpaarden in de landbouw valt in de prijzen

Paarden

Rojin Ferho (Erasmushogeschool Brussel) en Arnaud Bruckner (IHECS) hebben dit jaar de Belgodyssee-prijs voor beloftevolle journalisten in spe in de wacht gesleept. Charlotte Deprez (VUB) en Daphné Fanon (IHECS) kregen voor hun samenwerking voor een reportage rond het (opnieuw) inzetten van trekpaarden in de landbouw, vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines. De prijzen werden woensdag in het koninklijk paleis uitgereikt door koning Filip, zo meldt de Koning Boudewijnstichting.

Begin 2017 krijgt Jos Verlooy de teugels van de dan negenjarige Igor in handen. De twee lijken voor elkaar gemaakt en de carrière van Igor komt in een stroomversnelling.

Igor verkozen tot Landbouwleven Paard van het Jaar

Paarden

Met ruime voorsprong is de elfjarige BWP’er Igor (v. Emerald van ’t Ruytershof) door de lezers van Landbouwleven uitgeroepen tot Paard van het Jaar 2019. Het is een beloning voor talloze overwinningen en ereplaatsen, waaronder een individuele bronzen plak op het Europees Kampioenschap in Rotterdam.

Haflingers presteren in Sint-Lievens-Houtem

Haflingers presteren in Sint-Lievens-Houtem

Paarden

Onlangs hebben de Vlaamse Haflingerliefhebbers meegedaan aan de historische stoet waardoor de legende van de Heilige Livinus en het ontstaan van de jaarmarkt weer tot leven kwam.

Aanstaande zondag 8 december worden tijdens Agribex 131 trekpaarden in hal 1 van de Heizelpaleizen verwacht.

131 trekpaarden naar Brussel

Paarden

Aanstaande zondag 8 december is het een jubileum prijskamp voor de trekpaarden: ja, ja .. de 125ste nationale gaat door in hal 1 van de Heizelpaleizen.

Trekpaarden aan het werk in de bossen van Westmalle.

Trekpaarden ingezet om bomen te slepen

Paarden

Voor de liefhebbers van aangespannen trekpaarden was zondag 17 november een dag om niet snel te vergeten. In de bossen rond de trappistenabdij in Westmalle, werd er verzamelen geblazen om de bomen uit de bossen te slepen.

De Europese topspringers komen naar Mechelen. Op de foto Mathy De Luca Lorenzo met Ensor de Litrange Lxii.

Jumping Mechelen: wat staat op het programma?

Paarden

Vlaanderens Kerstjumping blijft de afspraak par excellence voor de paardenfans. Maar niet voor hen alleen zo blijkt. Ondanks de druk bevolkte hippische kalender, de vele wedstrijden en het niet evidente heen en weer gereis met de paarden, wordt er door de topruiters altijd weer uitgekeken naar het mooiste, het meest feestelijke paardenevent met uitzicht op Eindejaar!

Naast de topsport verzorgt Anne-Gaëlle Bertho een waar paardenspektakel in de ring.

Vrijheidsdressuur met een mooi agrarisch verhaal

Paarden

Met niet minder dan vier optredens in het kader van Vlaanderens Kerstjumping 2019 zullen de Bretoense Anne-Gaëlle Bertho en haar paarden voor de nodige emotie zorgen in de Nekkerhal. Landbouwleven ging op zoek naar haar verhaal en ontdekte een agrarische context die ons niet onberoerd liet.

Grégory Wathelet behoort tot de  beste Belgische springruiters.

Wie doet de Nekkerhal uit zijn voegen barsten?

Paarden

De Mechelse Wereldbeker jumping werd in 2011 weggekaapt door onze landgenoot Grégory Wathelet aan het stuur van de al even getalenteerde Darco-zoon Copin Van De Broy. Sindsdien overheerst Belgische radarstilte de wereldbekerproef. Maar we hebben meer achter de hand, mocht een Belgische ruiter de hoogste trap van het podium niet halen. We hebben overal ter wereld opmerkelijk getalenteerde Belgisch gefokte paarden.

Jeugdkampioen Vlaams Paard

Paarden

Milan van het Rijkelhof van Nico en Maxim Smeers kreeg de meeste punten.

7 nieuwe trekpaardhengsten brengen totaal op 13

Paarden

Van de 11 aanwezige hengsten op de eerste keuring in Ghlin kregen er 6 groen licht (zie Landbouwleven van 22.11.19). Een week later volgde de keuring in Oud-Heverlee met 13 kandidaten waarvan er 7 werden goedgekeurd.

Houtlandmenners met 35 koetsen en 100 deelnemers op bosrit van 25 km.

Houtlandmenners met honderd op bosrit

Paarden

Menvereniging de ‘Houtlandmenners’ is een kleine, actieve groep van paardenliefhebbers die hun gezamenlijke passie uitdrukken in het mennen. Ze werd opgericht in 1992 door Dirk Vereenooghe, Stefaan Noë en Julien Verhaeghe. Tot 2017 was Dirk voorzitter en daarna werd Frederik Merlevede aangeduid als opvolger. De 'Houtlandmenners' danken hun naam aan de regio 'Houtland'; een regio gekenmerkt door zijn prachtige dreven, vele kasteelparken, zijn veldkapellen en de historische wegwijzers en grenspalen.

Rubben van 't Langhof (Tibo van Luchteren x Matteo van 't Rietenhof) van Eddy Van Langenhove en Mat Weststrate uit Denderbelle kreeg de hoogste score.

Groen licht voor zes nieuwe trekpaardhengsten

Paarden

Zaterdag 9 november ll. ging in Ghlin de eerste van de twee hengstenkeuringen door. Telkens is het uitkijken naar de nieuwe lichting dertigmaanders: er werden er acht voorgesteld en zes werden aangenomen. En welke scores behalen de nieuwe hengsten?

H&M Indiana (BWP) en Malin Baryard-Johnsson.

Altijd spannend: de maand november!

Paarden

November is dé maand dat de WBFSH (World Breeding Federation of Sporthorses) zijn ‘Best of’ van het lopende jaar bekendmaakt. Reikhalzend worden ze elk jaar verwacht: de rankings van de WBFSH. En ook dit jaar deden de Belgische vaderdieren en hun nakomelingen het

voortreffelijk.

Laurence Lambert fokt Quarter Horse paarden. Deze worden geselecteerd voor hun vredig karakter, maar ook voor hun levendigheid.

Bedrijfsreportage: de Far West in het hart van de Ardennen

Vleesvee

Op The Speed L Ranch in Remoiville combineert Laurence Lambert haar passies voor dieren en voor de Westerncultuur. Op die ranch fokt ze immers Quarter Horse-paarden, Hereford-runderen en Entre-Sambre-et-Meuse-schapen. Alles bijeen zorgt dat voor een decor dat aan de Far West doet denken.

Vorig jaar werd Seacoast Pebbles Z verkozen tot Landbouwleven Paard van het Jaar.

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2019

Paarden

Wat een jaar opnieuw voor de paarden die in België het levenslicht zagen! Overal ter wereld zetten deze fokproducten de grootste wedstrijden naar hun hand. Wie de kanshebbers bekijkt, zal inderdaad zien dat de concurrentiestrijd ongezien hard is. Quasi alle paarden op de shortlist hebben minstens één GP-overwinning op vijfsterrenniveau op hun naam staan in het afgelopen kalenderjaar. Het publiek beslist wie de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ mag dragen.