60.000 euro voor wie als uitbater van een ponycarrousel activiteit stopzet

Actueel

Na Wallonië en Brussel wordt ook in Vlaanderen vanaf 2023 het verbod om pony’s monotone rondjes te laten draaien op kermissen en jaarmarkten verboden. Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, voorziet een premie van 60.000 euro per uitbater, die de activiteit stopzet.

De elfjarige drachtige merrie Parise van Belle vertrekt naar India.

Twee Vlaamse paarden naar India

Paarden

De sterk springende en soepel bewegende zoon van Ogano Sitte x Cassini II bevestigt de keuze van Hannover voor buitenlandse en moderne springgenen.

Moderne springgenen aan zet in Hannover

Paarden

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Hannoveraanse stamboek ging traditiegetrouw door in Verden van 20 tot 24 oktober. Het Duitse stamboek grossiert al jaren in dressuurhengsten, maar dit jaar net iets minder.

Luc Hautekeete uit Nevele, voorzitter van het Belgisch Haflingerstamboek

Luc Hautekeete: ‘Een voorzitter moet vooral luisteren naar de leden’

Paarden

De liefde voor de Haflinger kwam er bij voorzitter Luc Hautekeete uit Nevle in 1991. “De toenmalige voorzitter Hubert Bisschop had een tiental merrieveulens gekocht op de veulenveiling in Tirol. Ze liepen bij hem op de weide en ik kon aan hun aantrekkingskracht niet weerstaan. Ik kocht er eentje en sindsdien zijn er altijd Haflingers bij mij op stal geweest.”

Trotteur Patrick Vinck uit Kruibeke zwevend door de piste tijdens het kampioenschap op de nationale prijskamp in Gent.

Patrick Vinck: ‘De trotteur moet het beste in het paard naar boven halen’

Paarden

Vanwaar komt bij Patrick de liefde voor de trekpaarden? “De liefde voor trekpaarden zit er al van kleins af aan in: mijn vader en grootvader waren reeds bezig met trekpaarden, zowel met het kweken ervan als er het land mee bewerken en deelnemen aan prijskampen”, vertelt ons Patrick Vinck uit Kruibeke

Mérens-paard in België

Paarden

Mérens zijn onvermoeibare bergpaarden met een heel goed karakter. De officiële naam is ‘Cheval de Mérens’ of in het kort Mérens, naar het klein dorpje Mérens-Les-Vals, hoog in de Pyreneeën. Het grootste deel van de fokkers woont in Frankrijk, regio Midi-Pyrenees, maar je vindt ze ook in Nederland, Italië, Duitsland en Zwitserland. België heeft sinds juli 2006 een stamboek.

De vierjarige Rolinde van de Grens werd in Pulderbos provinciaal kampioene voor de provincie Antwerpen.

Rolinde van de Grens proviniaal kampioene

Paarden

Op zondag 18 oktober ll. was er in Pulderbos de officiële prijskamp voor de provincie Antwerpen. Op iedere provinciale wedstrijd is er een algemene kampioene, naast de kampioenen voor de jongere paarden. Provinciaal kampioene werd de vierjarige Rolinde van de Grens van Jos Jansen en zoon Paul uit Meerle.

Het paard een kleinere uitloop (paddock) geven, waar de bladeren geruimd kunnen worden is ideaal.

Nat gras en gevallen bladeren: het is herfst!

Paarden

De vroeg ingezette zomer werd vrij snel verdreven door de broodnodige regen. De uitgedroogde bladeren zijn reeds gevallen in september, wat vrij vroeg is. Op zich is dit niet erg voor het paard, want de regen zorgde voor een laatste opstoot van grasgroei. Ondertussen deed oktober zijn intrede en is de herfst wel degelijk ingezet. Het grasland bereidt zich voor op de winter. Het is tijd om zorg te dragen voor de veranderde leefomgeving van onze paarden.

Het podium bij de zesjarigen met winnaar Stijn Rombouts in het midden.

SBB: Stijn Rombouts wint bij zesjarigen

Paarden

In Oudenaarde werden naast het nationaal LRV-kampioenschap dressuur ook de finales van de SBB-competitie voor jonge dressuurpaarden gereden. Bij de zesjarigen ging de titel naar Stijn Rombouts en Joy (Negro) uit Sint-Lenaarts, gevolgd door Xanthe De Backer en Obi Van De Litzemaere (Bordeaux) uit Broechem en Sarah Luck en Oh So Special van het Molenzicht (Bailamos Biolley) van LRV-Turnhout.

Jumping Mechelen is de belangrijkste jumping van het land.

Flanders Horse expo verzet, Jumping Mechelen verhuist naar Lier

Economie

Flanders Horse Expo verhuist van het voorjaar naar najaar 2021. Jumping Mechelen kiest voor een alternatief scenario. Indien het voorstel wordt goedgekeurd, en de coronacijfers positief evolueren plant Jumping Mechelen tussen 26 en 30 december een Covid Pop-up-editie in het Azelhof (Lier), mét de 3 FEI World Cups (Jumping, Dressuur, Vierspan) en de finale van de FEI Jumping Ponies’ Trophy.

De vijfjarige Margo van ’t Roetaart van Johanna en Greta Cocquyt uit Deinze werd in Oudenaarde dag- en Oost-Vlaamse kampioene.

Margo van 't Roetaart Oost-Vlaamse kampioene

Paarden

Recent bleef het in Oudenaarde, niettegenstaande de vele onweersdreigingen, gelukkig droog. Zo kon de Oost-Vlaamse officiële prijskamp zonder al te veel problemen doorgaan.

Dagkampioene Sully van Belle (Rieck’s Marcus T, + Kemmel) van Bernard Van Renterghem uit Pittem.

Sully van Belle, nationaal kampioene Vlaams Paard

Paarden

Door de Corona-ellende waren zowel de veulenkeuring te Torhout als de nationale prijskamp te Wachtebeke afgelast. Dankzij het stadsbestuur van Torhout werd de mogelijkheid geboden om een keuring zonder toeschouwers in te richten op de terreinen van de kinderboerderij ‘De Oude Smelterij’ te Torhout. Veronique Peeters had alles tot in de puntje voorbereid.

De Belgische en Nederlandse kampioenhengst Sternblick de L’Our werd onlangs verkocht aan Amerika.

Haflingerhengst Sternblick de L’Our naar Amerika

Paarden

De familie Ronsijn uit Nivove verkoopt Sternblick de L’Our aan Amerika. Hij is Belgische en Nederlandse kampioenhengst 2019 en 2020. Sternblick is een zoon van liz. Sternwächter met een liz. Wolfgang dochter, Elite Bonnita uit de Elite merrie Bela. Hij werd gefokt bij de familie Stockemer in Luxemburg.

Het podium van de hoogste dressuur klasse ZZ met in het midden nationaal kampioene Sakina Van Dyck uit Morkhoven.

Sakina Van Dyck nationaal kampioene in Oudenaarde

Paarden

Na de jumping in Lummen ging op zondag 4 oktober ll. het LRV-dressuurkampioenschap door, maar zonder de reeksen voor achttallen en viertallen. En de groepsdressuur is zo typisch voor de Landelijke Rijverenigingen. Hopelijk kan het volgend jaar normaal doorgaan.

Algemeen kampioene Douchka du Monty (v. Matteo van 't Rietenhof).

Douchka du Monty kampioen

Paarden

Onlangs vond in Ciney de officiële trekpaardenprijskamp plaats voor de provincies Waals-Brabant, Luik, Luxemburg en Namen. Dertig paarden waren aanwezig. De 5-jarige Douchka du Monty (v. Matteo van 't Rietenhof) van Vincent en Cathy Goosse uit Mabompré werd algemeen kampioene.

De vierjarige importmerrie Labella werd in Koningshooikt genomineerd tot elitemerrie.

Toch nationale stamboekopname Haflingers

Paarden

Door Covid-19 konden veel provinciale prijskampen niet plaatsvinden. Ook de nationale prijskamp van de Belgische Haflingervereniging werd afgelast. Op ‘de nationale’ gebeurt ook de stamboekopname. “Gezien een opname in de topklasse belangrijk is in de fokloopbaan van een paard, werd er geopteerd om deze alsnog en samen met de BHV-sportwedstrijd in Koningshooikt te organiseren”, aldus Haflingerkenner en jurylid Kurt Broché.

Kampioen Ruben Houben tijdens zijn ereronde.

Ruben Houben nationaal LRV-kampioen

Paarden

Limburger Ruben Houben is na een foutloos parcours de nieuwe nationaal LRV-kampioen. Een week geleden werd hij provinciaal kampioen Limburg en vorige zondag nationaal kampioen.

Una van den Bosdam (Kasanova de la Pomme x Darco), eig. Freddy De Vos, winnares bij de vrouwelijke springveulens, reeks 1.

Nationaal BWP-veulenkampioen

Paarden

Na het afgelasten van alle BWP-prijskampen was er dan het nationaal BWP- veulenkampioenschap waaraan 230 veulens hebben deelgenomen. Dit zijn de kampioenen:

Kampioene merries zonder veulen, Charlotte van 't Schoorkenshof (v. Iwan van Aardenhof), eig. Familie Bulteel-Pauwels uit Haasdonk.

Vlaams kampioenschap trekpaarden te Torhout

Paarden

Door corona was het dit jaar eerder niet mogelijk om het Vlaams kampioenschap van de trekpaarden te organiseren in Aalst of in Schriek. In Torhout kon het op zondag 13 september op de prachtige locatie van de kinderboerderij D’Oude Smelterij, eigendom van de stad, coronaproof doorgaan. Derde keer goede keer. Met 90 inschrijvingen en nauwelijks afwezigen was het toch een succes en ging dit kampioenschap dit jaar niet verloren.

Vader Marnix De Brabander en zijn vrouw Christine (in het midden) hebben de liefde voor de trekpaarden doorgegeven aan hun vier kinderen en kleinkinderen.

Familie De Brabander in de ban van trekpaarden

Paarden

Trekpaarden De Brabander uit Evergem is een van de grootste en belangrijkste trekpaardenstallen in ons land. Het is ook een van de meest actieve. Vader Marnix en zijn vrouw Christine Goethals hebben de liefde voor de paarden doorgegeven aan hun vier kinderen, die ze op hun beurt hebben doorgegeven aan hun kinderen. Over het runnen van hun stal hadden wij een gesprek met de hele familie.