Over de noodzaak tot een educatief centrum voor trekpaarden

Paarden

Drie jaar geleden werd onder de stuwende kracht van Dominique Vandendriessche (1989) in Oostduinkerke een educatief centrum voor trekpaarden opgericht. Over dit initiatief hebben we een gesprek met Dominique. Hij vertelt ons over het waarom van dit centrum.

BWP-voorzitter Jozef Bauters.

Derde plaats behouden op WBFSH-ranking

Paarden

Als landbouwerszoon uit Horebeke in de Zwalmstreek heeft Jozef Bauters (°1951) het nog meegemaakt dat de paarden al het werk op het veld verrichtten. Zo heeft hij als kind de akker omgeploegd met een driespan. De liefde voor de paarden heeft hij dus van in zijn prille jeugd meegekregen. Over die liefde en over het BWP-stamboek hadden we een gesprek met hem.

Steven De Rauw van Stal van de Landweg uit Herdersem tussen Falke, 16-jarige fjord en Jeanne van de Begijnbos, 10-jarig trekpaard.

Fjorden en trekpaarden op kordeel

Paarden

Zoals bij de meeste paardenliefhebbers heeft ook Steven De Rauw (1982) uit Herdersem de liefde voor de paarden van kindsbeen af meegekregen.

Dierenarts Joost Callebert, voorzitter van de Vlaamse Fokvereniging Belgisch Trekpaard (VFBT).

Interview met Joost Callebert: Veel trekpaarden zijn ‘op hun mooist’ op 4-5 jaar

Paarden

Sinds 2016 is dierenarts Joost Callebert (47) uit Pervijze bij Diksmuide voorzitter van de Vlaamse Fokverening van het Belgisch Trekpaard (VFBT). We hadden met hem een gesprek over de werking van het stamboek.

Nick Verhaeghe uit Overmere (rechts) met zijn schoonvader Jef Bracke (links)  en zijn zoon Maxim.

Nick Verhaeghe gefascineerd door de witte manen

Paarden

Nick Verhaeghe kocht 10 jaar geleden zijn eerste Haflinger. Inmiddels is hij het mennen meester.

Hooiseizoen is hoogseizoen voor de loonwerker

Paarden

Daar waar zowat elke paardenhouder in de maand maart zijn weide zag verzuipen, is het begin mei desondanks alle hens aan dek. Het gras is immers klaar om gemaaid te worden. Ook voor paarden … jawel! Landbouwleven sprak met Jonas Vandergeynst, loonwerker in de Vlaamse Ardennen.

Paul Van  Steenberghe uit Sint-Lievens-Esse met zijn twaalfjarige merrie Oase van Stal Coen en haar veulen.

Paul Van Steenberghe kiest voor Vlaamse Paarden

Paarden

Vanaf zijn vijftiende is Paul Van Steenberghe (°1972) uit Sint-Lievens-Esse gebeten door de paardenmicrobe. Na veel zagen en zeuren kreeg hij van zijn ouders zijn eerste paard: een warmbloedmerrie (v. Flügel van la Roche) waarmee hij verschillende jaren gefokt heeft.

François Van Assche uit Weert met zijn vierjarige merrie Fenna van  ’t Liezeleveld  en haar veulen Tessa van  ’t Riebekershof.

Trekpaardenfan François Van Assche uit Weert

Paarden

Paardenliefhebber François Van Assche (°1953) uit Weert-Bornem houdt van trekpaarden omdat ze groot, betrouwbaar, kalm en sterk zijn.

Maude De Smedt, LRV-directeur. Kurkentrekker, paradepaardje van LRV.

Landelijke Rijverenigingen tijdens en na corona

Paarden

Hoe gaan de Landelijke Rijverenigingen om met de coronacrisis? Over de impact van corona op de werking van LRV hadden we een gesprek met Maude De Smedt, LRV-directeur.

Marcel Willems met zijn zwarte paarden

Paarden

“Ik heb alleen maar zwarte zelf gefokte paarden”, vertelde ons de bijna zeventigjarige Marcel Willems uit Zele-Heikant. In 2003 kocht hij zijn eerste zwarte merrie, Lotje d’Houtave, bij Peter Corty in Maldegem.

Yarno Keppens, jongste fokker en menner

Paarden

De bijna 20-jarige Yarno Keppens uit Zandbergen bij Geraardsbergen is de jongste fokker en menner in de Haflingerfokkerij. Eerst heeft hij als jonge snaak acht jaar paard gereden in een manege, tot hij van zijn ouders zijn eerste haflinger kreeg, de ruin Dark.

Jeroen Haenen uit Diepenbeek is de eerste ‘young ambassador’ van stamboek Welsh Belgium.

Jeroen Haenen over zijn passie, Welsh Pony

Paarden

Jeroen Haenen (°1991) uit Diepenbeek (Limburg) werkt beroepsmatig in de bediening van restaurant Slagmolen** in Opglabbeek (bij chef Bert Meewis, chef van het jaar van Gault & Millau 2020). Vanaf april 2019 werd hij de eerste ‘jonge vertegenwoordiger van stamboek Welsh Belgium.’

Filip De Schutter uit Pulderbos met zijn Ardenner Trekpaarden: (vlnr) Lies, veulen Les en Lot.

Filip De Schutter met zijn Ardenners

Paarden

“Filip De Schutter, dat is die met zijn pony’s”, zeggen ze bij het Aangespannen Trekpaard, maar ze beseffen niet dat hij rijdt met twee sterke Ardenner trekpaarden: Lies en Lot van de Venhoeve.

Jurylid Monique Beullens in het midden tussen haar vader Frans Beullens en haar dochter Eva De Smidt.

Interview met jurylid Monique Beullens

Paarden

Als dochter van de gerenommeerde fokker Frans Beullens uit Ranst, heeft Monique de liefde voor het trekpaard met de paplepel meegekregen. Beroepsmatig is zij professor aan de faculteit geneeskunde van de KUL en sinds enkele jaren gewaardeerd officieel jurylid bij Het Belgisch Trekpaard. In die functie hadden we met haar een gesprek over het wel en wee in de trekpaardenfokkerij en vooral ook over de toekomst van het trekpaard.

Trekpaardenliefhebber Walter Oorts uit Pulderbos.

Trekpaardenfan Walter Oorts uit Pulderbos

Paarden

Zoals de meeste trekpaardenliefhebbers heeft Walter Oorts (1962) 0de liefde voor de paarden meegekregen van thuis. Zelf heeft hij nog met de paarden geploegd en het veld bewerkt. Twintig jaar geleden kocht hij bij Luc Imschoot zijn eerste merrie, de driejarige Marcopia van de Gavers, waarmee hij meteen is beginnen kweken.

Xandra van de Warande werd in 2017 jeugd- en algemeen nationaal kampioene. Op de foto zien we Daniël Saey en zijn dochter Veronique en haar zoontje Gilles met de beker.

Stal De Warande uit Sint-Kruis-Winkel

Paarden

In 1999 kocht Daniël Saey uit Sint-Kruis-Winkel zijn allereerste Fries: een 2-jarige merrie die verraste door haar rustige aard. In die tijd stond er op de boerderij nog rundvee en die eerste Fries kwam via een slager uit ‘s-Hertogenbosch aan wie men dikbillen verkocht. De merrie werd gedekt en zo werd ‘Stal de Warande’ geboren. Sinds 2006 huizen er enkel nog Friese paarden.

Marc de Laet is de nieuwe voorzitter van het Friese Paard België.

Nieuwe voorzitter van het Friese Paard België

Paarden

Sinds anderhalf jaar is de goedlachse vijftiger Marc de Laet uit Halle - na een moeilijke periode in het stamboek - de nieuwe voorzitter geworden. Zelf is hij een gedreven liefhebber. Bij hem thuis staan er 7 Friese Paarden op stal, waaronder 5 merries en 2 hengstveulens. En wat doet hij met zijn paarden? “Hoofdzakelijk wandelen en mennen.”

Een oud paard is er niet bij gediend om altijd buiten te zijn.

Paardenverzorging: senior aan huis

Paarden

Elke paardenhouder wordt vroeg of laat geconfronteerd met een paard aan huis bij wie ouderdomskwaaltjes de kop op steken. Een oude viervoeter verdient de beste aanpak. Altijd!

Een mooi moment was het winnen van de Lugano Cup met drie zelfgefokte paarden 
(v. Lys de Darmen) en bereden door de kinderen: Hilde, Wim en Tom.

Stal Odeveld uit Eksaarde-Doorslaar

Paarden

Toen Roger Van de Vijver uit Eksaarde Doorslaar 12 jaar was, is hij met een groep jonge mensen gestart bij LRV-Kruisridders. “We hadden het geluk dat onze ouders ook iets voelden voor de ruiterij, want de paarden van toen moesten tijdens de week het nodige landbouwwerk verrichten. Geleidelijk aan verdrong de tractor het landbouwrijpaard, maar onze hobby is blijven bestaan”, aldus Roger.

Nu het dekseizoen volop op gang komt, duikt de vraag op: mag men met de merrie naar de hengst? Antwoord: ja!

Wat nu met het dekseizoen?

Paarden

In België zijn volgens het ministerieel besluit van 23 maart 2020 de diensten van o.a. dierenartsen en inseminatoren nog steeds toegelaten. In de communicatie van het FAVV wordt dan ook aangegeven dat onder andere het insemineren van merries toegelaten is, maar daarbij dienen wel altijd de algemene principes van ‘social distancing’ gevolgd te worden (minimale afstand van 1,5m).