Vernieuwd kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen voorgesteld

Paarden

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stelde op 26 juni het vernieuwde Equilabel voor in manege Meerdaalhof in Oud-Heverlee. Dat is een kwaliteitsstandaard voor Vlaamse maneges, pensionstallen en asielen, die uitgewerkt werd door PaardenPunt Vlaanderen, de koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector.

Nationale prijskamp Vilvoorde: Imschoot en Van Riet delen de titels

Nationale prijskamp Vilvoorde: Imschoot en Van Riet delen de titels

Actueel

Na een onderbreking van 3 jaar vond in Vilvoorde opnieuw een van de grootste jaarmarkten plaats. De 158ste editie kon rekenen op een stralende zon en bracht uiteraard heel wat volk op de been.

Vier Vlaamse paarden voor de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde

Ros Beiaard Dendermonde: Vlaamse paarden prominent aanwezig

Paarden

Eindelijk kon de vermaarde 10-jaarlijkse Ros Beiaardommegang met de 4 heemskinderen doorgaan. Deze was voorzien voor 2020, maar werd wegens de coronapandemie met 2 jaren opgeschoven in de planning.

Van veulenprijskamp tot topsport, met als basis het werk van de fokker.

‘Belgian Breeders Bonus’ beloont passie en expertise

Paarden

De weg van veulen tot topsportpaard is lang. Aan de basis van dit jarenlange traject ligt de kennis van de fokker. Door deze kennis, keuzes en het hard werken van deze fokker zag het toegejuichte topsportpaard het daglicht. Met de recent in het leven geroepen ‘Belgian Breeders Bonus’ wordt het hard werk van onze beste Belgische paardenfokkers nu ook beloond.

Vlaamse Paarden waren weer present in de Heilige Bloedprocessie in Brugge.

Vlaamse paarden verbeeldden Vlaamse Kruisvaarders

Actueel

Het was de eerste Heilig Bloedprocessie in 3 jaar. Het was van mei 2019 geleden dat de processie van het Heilig Bloed nog eens door het historische centrum van Brugge trok.

Bij de Houtlandmenners nemen 130 leden effectief deel aan de ritten.

Bloeiende menvereniging voor alle paardenrassen

Paarden

De menvereniging Houtlandmenners werd in 1992 opgericht door Dirk Vereenooghe, Noë Stefaan en Julien Verhaeghe. Dirk nam tot begin 2017 de taak van voorzitter waar. Frederik Merlevede werd aangeduid als opvolger.

De Bosdreef in Moerbeke-Waas is een hoofdrolspeler op het gebied van diagnostiek en uitvoering van complexe medische behandelingen  bij paarden.

De Bosdreef en Equitom bundelen wetenschap, kennis en ervaring

Actueel

Een persconferentie op 13 mei 2022 in Moerbeke-Waas, maakte de fusie van de Bosdreef Groep en Equitom wereldkundig. Beide paardenklinieken zijn hoofdrolspelers op het gebied van diagnostiek en uitvoering van complexe medische behandelingen bij paarden. Aldus treedt de Bosdreef Groep toe tot de Equine Care Group, om samen met Equitom de krachten te bundelen tot één uitermate sterk team.

Familie Smeers uit Houthalen-Oost met vader Jos, zonen Steve en Yves en hun merrie Jana.

Stal van ’t Hengelhof kampioen met Jana

Paarden

In Houthalen-Oost bevindt zich ‘Stal van ’t Hengelhof’, gerund door

vader Jos en zoon Steve Smeers.

De familie Smeers uit Borgloon met vader Max en zoon Nico en in het midden hun merrie Dolinde van het Hokselaarhof.

Stal van het Rijkelhof kampioen met Sibelle

Paarden

‘Stal van het Rijkelhof’ uit Borgloon (tussen Sint-Truiden en Tongeren) wordt gerund door vader Max Smeers en zoon Nico.

Vader Hendriek en zoon Didier Van Hoorebeke met de zonen en kleinzonen (v.l.n.r.) Lander en Lars en in het midden hun beste merrie, Valerie van de Spoorweg.

Stal ‘van de Spoorweg’ met 7 topmerries

Paarden

Hendriek Van Hoorebeke en zijn zoon Didier zijn nog niet heel lang actief in de trekpaardenfokkerij, maar wat ze al gepresteerd hebben, kan tellen. Ze hebben de fokkerij ‘van de Spoorweg’ uitgebouwd tot een gerenommeerde stal.

Twee Exmoorpony’s in hun ‘wilde’ biotoop.

De Exmoorpony tussen oerinstinct en domesticatie

Paarden

Bestaan er nog paardachtigen die niet veeleisend zijn, maar die de mens blijven confronteren met wat een paard nodig heeft? Een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen weet daar intussen alles van!

De 8-jarige Melanie van het Voldershof van Wilfried  Verdoodt  (alias Jezus van Malderen),  kampioenmerrie 2022

Melanie van het Voldershof, kampioene Nationale prijskamp Belgisch trekpaard 2022

Paarden

De 8-jarige Melanie van het Voldershof (v. Mathador van de Bouwhoeve - Freya van de Eyneakker) werd gefokt bij Sea-Horse uit Deurle, waar zwarte trekpaarden thuis zijn. Omdat Melanie een bruinschimmel was, werd ze aanvankelijk verkocht aan een jager uit Mol om tijdens de jacht met een jachtkar het wild te vervoeren. Op 2-jarige leeftijd was ze al goed opgeleid en trok ze mee op jacht

Bianca van  Hazelbeek,  kampioene bij de fokmerries, van Marnick, Elize  en Virgini Van Buggenhout uit Aaigem, en lot afstammelingen

Bianca van Hazelbeek, kampioene fokmerries aan Nationale Prijskamp Belgisch trekpaard

Paarden

De 18-jarige Bianca werd vrij snel aangekocht door Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout, omdat de kinderen hun eigen paard wilden en het liefst een kwalitatief paard.

“Iets aan het uiterlijk van een paard is goed voor de innerlijke mens.” (Winston Churchill)

Wat blijft er over van het oerinstinct van onze paarden?

Paarden

Enkele weken geleden verdiepten we ons in het hoe en waarom van de fascinatie van de mens voor paarden. Maar wat blijft er over van hun oerinstinct? En wat was de invloed van de domesticatie daarop? Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier dus niet over paarden die in de sport actief zijn, wel over paarden die ons leven delen op het platteland!

Foto van alle aanwezige kleuren op de laatste hengstenkeuring van de Fjorden.

Hengstenkeuring Fjordenpaarden: Ruben van de Landweg scoort meeste punten

Actueel

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Belgische Fjordenpaard ging onlangs door in Oud-Heverlee. “Na de virtuele keuring van vorig jaar waren wij heel erg blij dat het dit jaar weer fysiek kon doorgaan. Daarnaast hadden we ontzettend veel geluk met het mooie weer”, aldus secretaris Francine van Buggenhout.

De net geen 3 jaar oude L-Valley Prince Piper van Stal Talpe uit Komen werd met een hoge puntenscore voor de eerste maal goedgekeurd.

Hengstenkeuring Vlaams Paard

Actueel

Onlangs was er de hengstenkeuring van het Vlaams Paard op de terreinen van Stal Talpe te Komen. Zelden was er zoveel publiek aanwezig. Voorzitter Roger Talpe zei dat hij aangenaam verrast was door de aanwezigheid van zoveel jonge mensen.

Overleg met de hoefsmid over het al dan niet beslaan van het paard is nuttig. In veel gevallen zijn hoefijzers niet nodig, volgens Roy den Bieman.

Hoefgezondheid: no feet, no horse

Paarden

Onze titel is wel heel erg cliché en we zijn ons daar ten volle van bewust. Toch past geen enkele titel beter bij het webinar dat Landbouwleven volgde op 22 maart: de hoefgezondheid van onze edele viervoeter, onze trouwe kameraad… het paard.

Geen publiek, maar wel veel sfeer en kwaliteit op de officiële hengstenkeuring  van het Studbook SBS in Gesves

Studbook SBS: Twee opeenvolgende jaargangen brengen 33 goedgekeurde hengsten

Paarden

De editie 2022 van de International Selection Show – de officiële hengstenkeuring van het SBS-stamboek – verliep nog niet echt zoals voorheen. De schaduw van corona hing immers nog over Gesves op 5 en 6 maart. Toch was de keuring er, met 2 opeenvolgende jaargangen hengsten en zo weinig mogelijk mensen. En of het event welkom was!

Verkeersveiligheid is en blijft nog steeds een heikel punt.

Campagne PaardenPunt Vlaanderen: ‘Hou jezelf in toom’

Paarden

In 2011 lanceerde het voormalige Paardenloket de actie ‘Hou jezelf in toom’. PaardenPunt Vlaanderen hernieuwt deze campagne.

De exploitanten moeten hun paardachtigen achteraf uiteraard terugbrengen naar het land van vertrek.

Vanaf 28 maart wijzigingen wetgeving bij verplaatsen paardachtigen tussen Frankrijk en België

Actueel

Vanaf 28 maart wordt het memorandum tussen België en Frankrijk voor de verplaatsing van paardachtigen gewijzigd. Tot nu toe was het gezondheidscertificaat niet verplicht voor bepaalde types van verplaatsing tussen België en Frankrijk.

Familie De Boeck–Van Landschoot Danny en Heidy met hun 3 kinderen Sterre, Stinne en Sten en hun 3 paardenrassen (Belgisch Trekpaard, Haflinger en Connemara)

Trekpaarden, Haflingers en Connemarapony’s op Sporkingshove

Paarden

De liefde voor paarden zit er bij familie Van Landschoot uit Steenkerke-Veurne diep ingebakken. Hun bedrijf, Sporkingshove, werd al door verschillende generaties gerund: eerst door overgrootvader Lucien, dan door grootvader Marcel, vervolgens door vader Luc en nu runt dochter Heidy het bedrijf.

Vanaf nu dient elke locatie waar paardachtigen worden gehouden en de paarden die er verblijven geregistreerd te worden.

Registratie van de plaatsen waar paarden gehouden worden

Paarden

Sinds begin februari gelden nieuwe regelgevingen voor houders en eigenaars van paarden. We geven een overzicht.

Deze vosse merrie Nienke van de Braambeierhoek van Ann-Sophie Cornelis uit Booischot werd kampioene in de categorie ‘merries zonder veulen’ op het Vlaams kampioenschap 2021.

Nationale prijskamp van het Belgisch Trekpaard

Paarden

De fokkers van het Belgisch trekpaard wachten al 2 jaar vol ongeduld op een nationaal kampioenschap. Door Covid-19 werden de edities van zowel Agriflanders als Agribex afgelast. De Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard (KMBT) bleef evenwel niet bij de pakken zitten. In 2022 moest en zou er een nationaal kampioenschap komen.

Velen dromen van een paard aan huis.  Dat is een grote verantwoordelijkheid,  die de juiste aanpak vergt, gezien de natuurlijke instincten van het dier.

Hoe ontstond de fascinatie van de mens voor paarden?

Paarden

De dagen worden langer en het gras wordt groener. Veel mensen – ook zij die geen paarden hebben – krijgen ‘goesting’ en dromen van een paard aan huis. Kortom, een paard als loyale vriend die je naar buiten lokt en die elke morgen en avond uitkijkt naar je komst. Paarden blijven de mens steeds weer opnieuw fascineren, maar wat weten we eigenlijk over onze geliefde viervoeter? Of wat weten we juist niet?

Eindelijk genieten van de weide met een omheining die in orde staat!

Het groene seizoen voorbereiden

Paarden

Bij paarden aan huis houden komt heel wat kijken. Tussen stormen en kille regendagen door ligt de lente nochtans op de loer. Dat is een reden te meer om uit de startblokken te schieten. Alvorens de weide lonkt naar de paarden, kijkt ze immers eerst en vooral uit naar jouw aandacht en goede zorgen!