Stal van het Hof gaat voor vosschimmels

Paarden

Een vijftiental jaren geleden zijn Jurgen Van den Bergh en Els Wulteputte uit Waasmunster begonnen met het houden van trekpaarden. ‘Stal van het Hof’ is dus een vrij jonge fokkerij. In zijn jeugd was Jurgen actief als ruiter in de Landelijke Rijverenigingen, maar zijn hart bonsde het meest voor het trekpaard, in het bijzonder voor vosschimmels. Hij droomt er nu van om een fokkerij uit te bouwen met alleen maar vosschimmels. “Ik doe het voor de unieke kleur en omwille van het geringe aanbod”, aldus Jurgen.

De hengst L. Valley Prince Piper en de merrie Spring Hollow Carmen nog aan het werk op een Amish Farm in Indiana (USA) net vóór hun vertrek  naar België.

Toenemende in- en uitvoer van Vlaamse Paarden

Paarden

Het stamboek van het Vlaams Paard werd opgestart in 1993 met de import van één hengst uit Canada. Ondertussen worden opnieuw heel wat paarden naar het buitenland geëxporteerd. Uiteraard dient men de fokkerij in België nog steeds van vers bloed te voorzien, en dit zal wellicht nog jaren duren. Daarom werden recent opnieuw 5 Vlaamse Paarden uit de USA geïmporteerd.

De stad Tienen wil Paardenprocessie laten erkennen als erfgoed.

Tienen wil Paardenprocessie laten erkennen als erfgoed

Paarden

Tienen wil 2 culturele evenementen in de stad, de Paardenprocessie en het Dertienmaal, laten opnemen in de Vlaamse inventaris voor immaterieel erfgoed.

Twintiger Harry Charles en Stardust zegevierden voor eigen publiek in de Londense Wereldbeker.

Longines FEI Wereldbeker Jumping: Christmas Horse Show in Londen in het teken van Harry en Harrie

Paarden

Door de gezondheidscrisis, die maar blijft aanslepen en die ons voor het tweede jaar op rij topsport vlakbij doet missen, was er weer geen Jumping Mechelen dit jaar! Wie de daverend enthousiaste sfeer van een wedstrijd op het allerhoogste niveau wou ervaren, zocht troost op het kleine scherm. De ‘wereldbekertrein’ spoort immers verder…

Buiten hooi voederen in de winter, op een droge beschutte plek: goed in de buik is goed in het hoofd!

Weerstand begint bij gezonde darmen

Paarden

Dat is meteen het thema van de webinar die Landbouwleven een tweetal weken geleden volgde. De organisatie van Cavalor, samen met het paardenblad Bit, kon rekenen op veel interesse van Belgische paardenhouders.

Karel Morthier en Fleur van de Durmstede: een foto zegt meer dan 1.000 woorden!

Bij Karel Morthier in Zomergem : een verhaal over paarden en fokkers die in elkaar geloven

Paarden

In dit laatste nummer van het jaar 2021, ‘waagt’ Landbouwleven zich aan een bijzonder verhaal dat eigenlijk 93 pagina’s lang zou moeten zijn, 93 pagina’s, die staan voor de leeftijd van fokker Karel Morthier en zijn leven als landbouwer en sportpaardenfokker. Toch staan de paarden centraal in zijn en ons verhaal, net zoals de vriendschap, het respect, de grote vreugdes en tegenslagen van de mensen die zijn paardenleven delen en kleuren.

Staatspremiemerrie Coletha is Merrie van het Jaar in Hannover

Merrie van het jaar is een beetje Belgisch

Paarden

Een persbericht van het Hannoveraner Verband in Verden informeert ons dat de staatspremiemerrie Coletha (Contendro I x Singular Joter), uitgeroepen werd tot Merrie van het Jaar 2021. Coletha is in het bezit van de Belgische Hunters Studfarm en is de moeder van de bekende goedgekeurde Hunters Scendro (v. Hunters Scendix). Coletha was zelf succesvol in de sport. Hunters Scendro, zijn volle broer Scendro II en volle zussen Scenletha en Scendrinne presteren allemaal internationaal.

H&M Indiana en Malin Baryard-Johnsson

Een prachtig Belgisch paardensportjaar

Paarden

Binnenkort wordt teruggeblikt op het voorbije jaar. In paardenland werd de coronaproblematiek gevloerd door de successen van onze paarden, hun fokkers en hun ruiters. O ja, wat een prachtig paardenjaar was 2021!

De hengst Jonas van ’t Valleihof (30 maanden oud) van Herman Bruno uit Wavreille kreeg van de juryleden de meeste punten.

Groen licht voor 13 nieuwe trekpaardhengsten

Paarden

Op zaterdag 21 november stond in Ghlin de jaarlijkse hengstenkeuring van het Belgisch Trekpaard op het programma. Ieder jaar is het vooral uitkijken naar de nieuwe lichting jonge hengsten en hengsten die voor de eerste keer voorgesteld worden.

Momenteel zoekt de organisatie naar een alternatieve datum en locatie.

Jumping Mechelen 2021 toch geannuleerd

Actueel

Dit jaar zou de 40ste verjaardag van Jumping Mechelen doorgaan. De organisatie meldt echter de gezondheid van iedereen in de samenleving voorop te stellen, en daarom besliste het event niet te laten doorgaan. De huidige Covid-19 maatregelen laten immers niet toe bezoekers op indoor sportevenementen toe te laten. Hieronder de brief van Het Organiserend Comité van Jumping Mechelen.

Jumping Mechelen gaat voor een veilige editie in zo’n normaal mogelijke omstandigheden

Jumping Mechelen gaat voor een veilige editie in zo normaal mogelijke omstandigheden

Paarden

Wie tussen kerst en nieuw 40 jaar Jumping Mechelen wil vieren in de Nekkerhal, kan zich nog steeds aan een onvergetelijk feest verwachten. “We treffen alle nodige voorbereidingen om Vlaanderens Kerstjumping zo veilig mogelijk in te richten. En met de huidige maatregelen zal deze editie zelfs niet zo veel verschillen van het vertrouwde Jumping Mechelen,” aldus voorzitter Gunther Van Lent.

Het aantal landbouwbedrijven met minstens 1 paard daalt jaar na jaar verder.

Dalend aantal paarden op Vlaamse landbouwbedrijven

Actueel

Het aantal landbouwbedrijven met minstens 1 paard daalt jaar na jaar verder. In 2013 waren er dat nog 12 %, 3 jaar later iets meer dan 8 %. In 2016 telden 2.031 landbouwbedrijven minstens 1 paard op het erf.

In 5 jaar is het aantal paarden in Vlaanderen met ruim een derde gestegen.

Paardenrapport 2020: 197.000 paardachtigen of 14 per km² of 30 per 1.000 Vlaamse inwoners

Actueel

Het Departement Landbouw & Visserij heeft een nieuw monitoringsrapport opgemaakt van de paardensector. Het biedt een inkijk in de structuren, de fokkerij, het gebruik, opleidingen, handelsstromen... Eind 2020 waren er in Vlaanderen ruim 197.000 paardachtigen (paarden, pony’s, ezels, zebra’s of kruisingen hiervan) geregistreerd. Een stijging ten opzichte van het rapport in 2016 met liefst 37%.

Dynod Young Dragon van Marc en Saskia Van Haverbeke-Noack uit Maldegem werd dagkampioene.

Welsh Pony & Cob Show te Sint-Lievens-Houtem

Paarden

“Wat was het fijn dat Welsh Belgium op 11 november weer een keuring mocht organiseren in Sint-Lievens-Houtem. En daarenboven waren er deze keer kwaliteitsvolle Welsh Pony’s en Cobs te zien, hetgeen we als stamboekvereniging ten zeerste waarderen”, aldus Anita Aerts, secretaris Welsh Belgium.

Labella (Liz Straden) van Bruno Ronsijn uit Voorde werd dagkampioene.

Prijskamp voor Haflingers: Labella werd nieuwe dagkampioene

Paarden

De Vlaamse Haflingerclub is uiterst tevreden dat de jaarlijkse keuring tijdens de winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem kon doorgaan. Secretaris Karline Notteboom: “Met 50 ingeschreven paarden konden wij met 44 aanwezige paarden van start gaan. Je moet weten dat er in Sint-Lievens-Houtem een minimum van 20 paarden en een maximum van 50 paarden per ras vereist is om te mogen starten. De belangstelling was groot. Zo was er constant publiek aan de ring, alsook interesse om Haflingers te kopen.”

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2021

Actueel

Het blijft nog steeds een dubbeltje op zijn kant, gezien de recente opstoot van het coronavirus. Maar de verkiezing van het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ maakt haar wederoptreden na een jaar noodgedwongen afwezigheid

We discussieerden over het belang en de uidagingen van de paardensector

Paarden

In aanwezigheid van Commissievoorzitster Ursula von der Leyen vond vandaag een belangrijke conferentie plaats over de toekomst van de paardensector, georganiseerd door de MEP Horse Group en European Horse Network. De conferentie werd afgesloten met het ondertekenen van een memorandum met 5 prioriteiten voor de sector.

Thibault Philippaerts (Derby De Riverland) werd Belgisch Kampioen bij de Young Riders.

Thibault Philippaerts Belgisch Kampioen Young Riders

Paarden

Thibault Philippaerts (Derby De Riverland) heeft zondag het Belgisch Kampioenschap bij de Young Riders op een zeer overtuigende manier gewonnen. Gespreid over de drie wedstrijddagen maakte hij geen enkele springfout. Anthony Philippaerts (Calypso De Blondel) eindigde bij de Junioren als vijfde.

Het echtpaar Leo en Lydia Haesaerts aan de slag met het planten van aardappelen volgens een oude landbouwtechniek.

Stal van Schiplaken past oude landbouwtechnieken toe

Paarden

In 2018 heeft de toenmalige minister van cultuur Sven Gatz het Belgisch of Brabants trekpaard officieel erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De erkenning als immaterieel erfgoed is vooral symbolisch. Extra subsidies staan er niet tegenover. Zo'n erkenning draagt bij tot de zichtbaarheid van ons immaterieel erfgoed en stimuleert het behartigen ervan.

Gebitsverzorging zou al even evident moeten zijn als – deskundig – ontwormen.(Met dank aan dierenarts Leen Vanderwegen).

Tijd voor ruwvoer!

Paarden

We genieten dit jaar van een heerlijke overgang van nazomer naar herfst. Wie echter onlangs tractoren met maaimachines tegenkwam, wist waar de lamp brandde: nog een laatste snede gras alvorens het land kan genieten van een welverdiende rust.

Dit jaar werden er  een kwart meer   veulens ingeschreven in het stamboek  dan voorheen.

Een kwart meer veulens ingeschreven in stamboek

Paarden

Om de nationale keuring te organiseren sloot het Vlaams Paard vorige jaren aan bij de organisatie van ‘Steunpunt levend erfgoed’, die plaatsvond in het provinciaal domein Puyenbroek te Wachtebeke. Door corona werd het evenement opgeschort. Het Vlaams Paard moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, die ze vond op de terreinen van Jef Dierckx te Geel (Farm Fun Geel). Deze terreinen bleken uitermate geschikt voor de keuring.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans was erbij op Domein Zangerheide

Werken aan wereldwijde erkenning voor Belgische paardensector

Paarden

De Belgische paardensector gaat een hoofdrol spelen tijdens de Vlaamse week op Expo 2020 Dubai.

Liesa van ‘t Riebekershof van François Van Assche uit Weert-Bornem werd in Sint-Pieters-Leeuw Europees kampioene.

Europese titel voor Liesa van ‘t Riebekershof

Paarden

Vanaf september is het weer mogelijk om provinciale en officiële prijskampen voor het Belgisch Trekpaard in te richten. Er waren al prijskampen in Cortil-Noirmont, Oudenaarde en Ciney. Op 26 september was er in Sint-Pieters-Leeuw het Europees kampioenschap voor trekpaardveulens. Voor de tweede keer ging de titel naar één van onze merrieveulens.

Don Juan van de Donkhoeve en Jessica Springsteen

Aken zien en verder boeren: Belgische paarden en landgenoten in uitstekende doen

Actueel

De Franse taal heeft meer dan een elegante kronkel. Zo vertaalde Landbouwleven de legendarische uitspraak ‘Voir Naples et mourir’ eigenzinnig naar ‘Aken zien en verder boeren’. Dat wil zoveel zeggen als : wat fijn dat het legendarische concours in Aken terug was. Bovendien kwamen Belgische paarden en landgenoten er uitstekend voor de dag.

Door een nieuwe regeling krijgen niet-professionele paardenhouders in het wolvengebied steun voor een wolfwerende omheining.

Ook paardenhouders krijgen subsidie voor bescherming tegen wolf

Actueel

Ook niet-professionele paardenhouders binnen een nog te bepalen 'schutkring' zullen een subsidie krijgen voor bescherming tegen de wolf. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Volgende week zou de Vlaamse regering de nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen goedkeuren.