Nationaal BWP-veulenkampioen

Paarden

Na het afgelasten van alle BWP-prijskampen was er dan het nationaal BWP- veulenkampioenschap waaraan 230 veulens hebben deelgenomen. Dit zijn de kampioenen:

Kampioene merries zonder veulen, Charlotte van 't Schoorkenshof (v. Iwan van Aardenhof), eig. Familie Bulteel-Pauwels uit Haasdonk.

Vlaams kampioenschap trekpaarden te Torhout

Paarden

Door corona was het dit jaar eerder niet mogelijk om het Vlaams kampioenschap van de trekpaarden te organiseren in Aalst of in Schriek. In Torhout kon het op zondag 13 september op de prachtige locatie van de kinderboerderij D’Oude Smelterij, eigendom van de stad, coronaproof doorgaan. Derde keer goede keer. Met 90 inschrijvingen en nauwelijks afwezigen was het toch een succes en ging dit kampioenschap dit jaar niet verloren.

Vader Marnix De Brabander en zijn vrouw Christine (in het midden) hebben de liefde voor de trekpaarden doorgegeven aan hun vier kinderen en kleinkinderen.

Familie De Brabander in de ban van trekpaarden

Paarden

Trekpaarden De Brabander uit Evergem is een van de grootste en belangrijkste trekpaardenstallen in ons land. Het is ook een van de meest actieve. Vader Marnix en zijn vrouw Christine Goethals hebben de liefde voor de paarden doorgegeven aan hun vier kinderen, die ze op hun beurt hebben doorgegeven aan hun kinderen. Over het runnen van hun stal hadden wij een gesprek met de hele familie.

Oud-voorzitter BWP Kris Keersmaekers: “Ik heb het geluk gehad om met veel fijne mensen te kunnen samenwerken.”

Interview over BWP: Iets realiseren doe je nooit alleen

Paarden

Oud-voorzitter BWP Kris Keersmaekers gaf tijdens zijn tweede mandaat als BWP-voorzitter op eigen initiatief de fakkel door aan zijn opvolger, omdat hij vond dat er in het bestuur regelmatig rotatie moet zijn om nieuwe dynamiek en ideeën kansen te geven. Over zijn termijn als voorzitter voerden we met hem een gesprek.

Gilbert Pira met een van zijn goedgekeurde dekhengsten.

Shetlandpony: Klein maar dapper, robuust met eigen karakter

Paarden

Shetlandfokkerij ‘Van de Hutte’ uit Steeenokkerzeel is in 1984 gesticht onder het toeziend oog van eigenaar Gilbert Pira en bestaat uit een 30-tal pony’s tussen de 70 en de 82 cm. Doorheen de jaren is ‘Van de Hutte’ een vaste waarde geworden met een goede reputatie in de ponywereld. We hadden een gesprek met stichter Gilbert Pira (1958).

Vlaams paard: imposant met grote uithouding

Paarden

Stal Talpen uit Komen is een bedrijf gespecialiseerd in trekpaarden. Met de komst van de Vlaamse hengst Northfork Duke werd in 1993 het eerste Vlaams Paard door Roger Talpe naar Europa teruggebracht. Dit is de basis van een bedrijf dat door vader en zoon Talpe met de jaren uitgebreid werd met talrijke activiteiten rond koudbloeden. Met zoon Jurgen Talpe (1980) hadden wij een gesprek.

Rik Swinnen samen met zijn dochter Jella bij het behalen van de nationale titel in 2013 met zijn kampioenhengst Mathador van de Bouwhoeve (foto Robert Piessens).

‘Ik bewonder in het trekpaard zijn imposante verschijning, maar ook zijn zacht karakter’

Paarden

Stal ’t Donkhof is een van de weinige trekpaardfokkerijen in het oosten van Vlaams-Brabant. Het is een nog eerder jonge fokkerij die door Rik Swinnen uit Molenstede is 1986 is begonnen. Met hem hadden wij een gesprek over zijn liefde voor trekpaarden, over zijn kampioenhengst Mathador en over zijn mooiste momenten.

Johan Rutsaert uit Aalter met haflingermerrie en hengstveulen.

Het wonder op onze weiden

Paarden

Johan Rutsaert (°1957) uit Aalter heeft altijd liefde voor paarden gehad, maar door omstandigheden was er geen tijd voor de liefhebberij. In zijn familie waren er renpaarden, maar die vond Johan te zenuwachtig, te snel en te groot. Zijn echtgenote Agnes Wille was in haar jeugd meer vertrouwd met boerenpaarden waarmee gekweekt en gewerkt werd.

De koetstochten door Nederokkerzeel (Kampenhout) en Galmaarden kan men bekijken via het Youtube-kanaal van Toerisme Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant verkennen op een virtueel Brabants trekpaard

Actueel

Toerisme Vlaams-Brabant maakte virtuele koetstochten met het Brabants Trekpaard door Vlaams-Brabant. Momenteel kan men zo Nederokkerzeel en Galmaarden op een originele manier ontdekken.

Veulen en merrie gaan samen buiten, komen samen binnen.

Een veulen spenen om te houden

Paarden

Tal van paardenbladen komen elk jaar opnieuw terug met advies over het spenen van meestal meer dan een veulen. Maar hoe klaart de paardenhouder met slechts een veulen de klus in de praktijk?

Bij de internationale actie werden 28 vervalste paardenpaspoorten ontdekt en 12 sanitaire inbeslagnames uitgevoerd.

België leidt internationale strijd tegen illegaal geproduceerd paardenvlees

Actueel

Twintig procent van de buitenlandse paspoorten van slachtpaarden is vervalst, zo blijkt uit grootschalige internationale controles op de documenten van 157.000 paarden uit 8 verschillende landen. Dat meldt het federale voedselagentschap FAVV, dat samen met Nederland het project leidde tegen de illegale verkoop van paardenvlees.

Fjordenliefhebber Freddy Fontaine  uit Budingen-Zoutleeuw.

Fjorden zijn betrouwbaar, werklustig en zacht

Paarden

Bij de meeste paardenliefhebbers zit de liefde voor de paarden in de genen, zo ook bij fjordenliefhebber Freddy Fontaine (°1953) uit Budingen (Zoutleeuw). Zijn grootvader langs vaders zijde was paardenmenner op een herenhoeve (reed met drie- en zesspan) en grootvader langs moeders kant had een boerderij met twee Brabantse trekpaarden. “Daar ben ik opgegroeid” vertelt ons Freddy.

Frans Goetschalckx van ’t Enclavehof uit Wortel in 2019 tijdens de Wereldkampioenschappen in Berlijn met zijn paard Smellur.

IJslandse paarden hebben 2 gangen meer

Paarden

In de wereld van IJslandse Paarden is Frans Goetschalckx (1956) uit Wortel een bekende fokker en wedstrijdruiter. Met hem hebben we een gesprek over zijn passie voor IJslandse paarden.

Dominique Vandendriessche, de stuwende kracht achter het educatief centrum voor trekpaarden in Oostduindkerke.

Over de noodzaak tot een educatief centrum voor trekpaarden

Paarden

Drie jaar geleden werd onder de stuwende kracht van Dominique Vandendriessche (1989) in Oostduinkerke een educatief centrum voor trekpaarden opgericht. Over dit initiatief hebben we een gesprek met Dominique. Hij vertelt ons over het waarom van dit centrum.

BWP-voorzitter Jozef Bauters.

Derde plaats behouden op WBFSH-ranking

Paarden

Als landbouwerszoon uit Horebeke in de Zwalmstreek heeft Jozef Bauters (°1951) het nog meegemaakt dat de paarden al het werk op het veld verrichtten. Zo heeft hij als kind de akker omgeploegd met een driespan. De liefde voor de paarden heeft hij dus van in zijn prille jeugd meegekregen. Over die liefde en over het BWP-stamboek hadden we een gesprek met hem.

Steven De Rauw van Stal van de Landweg uit Herdersem tussen Falke, 16-jarige fjord en Jeanne van de Begijnbos, 10-jarig trekpaard.

Fjorden en trekpaarden op kordeel

Paarden

Zoals bij de meeste paardenliefhebbers heeft ook Steven De Rauw (1982) uit Herdersem de liefde voor de paarden van kindsbeen af meegekregen.

Dierenarts Joost Callebert, voorzitter van de Vlaamse Fokvereniging Belgisch Trekpaard (VFBT).

Interview met Joost Callebert: Veel trekpaarden zijn ‘op hun mooist’ op 4-5 jaar

Paarden

Sinds 2016 is dierenarts Joost Callebert (47) uit Pervijze bij Diksmuide voorzitter van de Vlaamse Fokverening van het Belgisch Trekpaard (VFBT). We hadden met hem een gesprek over de werking van het stamboek.

Nick Verhaeghe uit Overmere (rechts) met zijn schoonvader Jef Bracke (links)  en zijn zoon Maxim.

Nick Verhaeghe gefascineerd door de witte manen

Paarden

Nick Verhaeghe kocht 10 jaar geleden zijn eerste Haflinger. Inmiddels is hij het mennen meester.

Jonas Vandergeynst maait gras voor voordroog  voor paarden  vroeg in mei.  “Dit gebeurt steeds vaker bij  paardenhouders”.

Hooiseizoen is hoogseizoen voor de loonwerker

Paarden

Daar waar zowat elke paardenhouder in de maand maart zijn weide zag verzuipen, is het begin mei desondanks alle hens aan dek. Het gras is immers klaar om gemaaid te worden. Ook voor paarden … jawel! Landbouwleven sprak met Jonas Vandergeynst, loonwerker in de Vlaamse Ardennen.

Paul Van  Steenberghe uit Sint-Lievens-Esse met zijn twaalfjarige merrie Oase van Stal Coen en haar veulen.

Paul Van Steenberghe kiest voor Vlaamse Paarden

Paarden

Vanaf zijn vijftiende is Paul Van Steenberghe (°1972) uit Sint-Lievens-Esse gebeten door de paardenmicrobe. Na veel zagen en zeuren kreeg hij van zijn ouders zijn eerste paard: een warmbloedmerrie (v. Flügel van la Roche) waarmee hij verschillende jaren gefokt heeft.