Horsify maakt paardendroom toegankelijk

Paarden

Veel mensen zonder eigen paard dromen over paarden, niet alleen om op te rijden, maar ook om een veulen te fokken, of soms gewoonweg om het dier te verzorgen en van zijn gezelschap te genieten. Het platform Horsify kan helpen om deze dromen te verwezenlijken.

Nu ook paarden en runderen door de wolf aangevallen worden, blijkt er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren.

PaardenPunt Vlaanderen vraagt ‘structurele oplossingen’ na wolvenaanval op pony’s en ander vee

Veeteelt

Maandagochtend zijn in Meeuwen (Oudsbergen) 2 doodgebeten shetlandpony’s aangetroffen, zo goed als zeker het werk van wolven. PaardenPunt Vlaanderen vraagt "dringend structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen".

2021 wordt een jaar zonder Flanders Horse Expo.

Ook geen Flanders Horse Expo in het najaar

Actueel

Er komt ook in het najaar geen editie van de Flanders Horse Expo. Na een eerdere annulatie van de voorjaarseditie beslist de organisatie om er in 2021 geen meer te houden. Er wordt nagedacht over een nieuwe datum.

De prijsuitreiking voor de beste 4-jarige jonge dressuurpaarden in Gesves: Rianta van de Kempenhoeve, Ruilee der Dieschoot en Ferrari.

Ode aan de Olympiërs en veelbelovende kampioenen

Paarden

Het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden was er opnieuw dit jaar. ‘Gesves’ stond met stip genoteerd bij tal van paardenmensen uit elke uithoek van het land. En traditioneel viel er heel wat te beleven!

De raszuivere voortplanting van paarden wordt uitgevoerd in voortplantingscentra die erkend zijn door de Vlaamse overheid.

Vlaanderen telt 200.000 paardachtigen, 108 erkende voortplantingscentra

Actueel

De voorbije weken en maanden kunnen we er niet naast kijken, onze Vlaamse paarden zijn overal. Op de hoogdag van de Vlaamse paardenwereld, op Waregem Koerse op dinsdag 31 augustus, bracht minister Crevits een stand van zaken. Verleden jaar werden 3.500 paarden vanuit de hele wereld in Vlaanderen gekocht, ter waarde van 65 miljoen euro. Er zijn in Vlaanderen bijna 200.000 paardachtigen (paarden, ezels, zebra’s, pony’s, …).

Veulenprijskamp in Beveren-Waas

Veulenprijskamp in Beveren-Waas

Paarden

De Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers (VOT) organiseerden onlangs in samenwerking met de gemeente Beveren en de Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard (KMBT) voor de vierde keer hun prijskamp voor veulens en jaarlingen.

Joke van 't Clerckshof (v. Vino van de Paardehoeve) van Jens Teerlinck uit Kaprijke werd kampioene bij de merrieveulens.

Veulen- en jeugdprijskamp op kinderboerderij in Torhout

Paarden

Normaliter gaat de veulen- en jeugdprijskamp van het Vlaams Paard in Torhout door tijdens de paardenmarkt op de laatste zaterdag van juni, maar opnieuw was corona de spelbreker en konden zowel de paardenmarkt als de prijskamp niet plaatsvinden. Gelukkig heeft de stad Torhout de intentie om hun kampioenschap toch een plaats te geven en werd gezorgd voor een alternatief in de vorm van een prijskamp op de kinderboerderij.

SuperKampioene 2021 in Libramont: het springgericht gefokte merrieveulen Belle du Mas d’Eole Z (Burbery DK Z x Clover Hill XX)

50 veulens sluiten af in Libramont

Paarden

De fokkerijwedstrijd voor sportpaarden op de site van de Landbouwbeurs van Libramont werd op zondagnamiddag 1 augustus afgesloten met de veulens. Met de puntjes op de i in het woord ‘kwaliteit’!

Eros Platière werd 29 jaar oud en sliep rustig in op 20 juli 2021

Eros Platière werd 29

Paarden

De prachtig gespierde Selle-Français Eros Platière had zijn naam niet gestolen. Piepjong reeds had hij veel weg van de morfologische perfectie van een Griekse god. Hij werd 29 jaar oud en sliep rustig in op 20 juli 2021. Talrijke getalenteerde nakomelingen staan garant voor zijn vele kwaliteiten.

Equitom is gespecialiseerd in paardenchirurgie en biedt een brede waaier aan medische diensten.

Uitbreiding mogelijk voor Equitom in Lummen

Paarden

Op voorstel van gedeputeerde Inge Moors (CD&V) werd de omgevingsvergunning voor het bedrijf Equitom uit Meldert – Lummen voorgelegd aan deputatie. De Limburgse deputatie verleent een vergunning voor het uitbreiden van de paardenkliniek. Equitom is gespecialiseerd in paardenchirurgie en biedt een brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Ook zijn er verschillende mogelijkheden op diagnostisch vlak.

De vosse merrie Nienke van de Braambeierhoek van Ann-Sophie Cornelis uit Booischot werd kampioene in de categorie  ‘merries zonder veulen’.

Vlaams kampioenschap trekpaarden

Paarden

Publiek was niet toegelaten door de stad Aalst, maar de organisatie zorgde dat het via livestream op de website van het VFBT toch voor de liefhebbers gemakkelijk te volgen was. Vorig jaar was dat in Torhout ook al het geval. Voor toeschouwers is dat een zegen. De beleving is minder groot voor de deelnemers, maar ze hebben daardoor wel de mogelijkheid om thuis nog eens na te genieten van hun optredens.

De hele wedstrijd was online te volgen.

De revival van Libramont dankzij de paardensport

Paarden

Paardenliefhebbers die elk jaar uitkeken naar de 3-daagse fokkerijwedstrijd op de site van de Landbouwbeurs van Libramont bleven op hun honger zitten in 2020. Dit jaar stak de pandemie alweer stokken in de wielen voor de beurs, maar er kwam toch nog leven in de brouwerij, dankzij 154 sportpaarden en sportpony’s!

De hengst Voltaire Fantilhou van Johan De Smet uit  Ellezelles beschikt over uitzonderlijke bewegingen.

Merensfokkerij in Ellezelles

Paarden

Het Ardenner Trekpaard heeft een korter en meer gedrongen model, ideaal om mee in de bossen te werken.

Twee koudbloedrassen: Belgisch trekpaard en Ardens trekpaard

Paarden

Het Belgisch trekpaard en het Ardens trekpaard worden soms als hetzelfde ras beschouwd. Dat is echter niet zo, want ieder ras heeft zijn eigen stamboek. België is al een tijd lang één van de topleveranciers van springpaarden. Sinds mensenheugenis is ons land toonaangevend in de paardenfokkerij, namelijk met trekpaarden.

Er is tegenwoordig veel vraag naar de fjord. Momenteel is de vraag veel groter dan het aanbod.

Veel vraag naar de fjorden

Actueel

Daar de jaarlijkse paardenmarkt in Torhout nog niet doorging, kreeg het fjordenstamboek de gelegenheid om de premiekeuring op de kinderboerderij te organiseren.

De 10-jarige Marine du Blanc Bois van Guido Vandecasteele uit Koekelare werd  dagkampioene in Torhout.

Trekpaardenkeuring in Torhout: Martine du Blanc Bois dagkampioene

Paarden

Na lang wachten was het zover. Zaterdag 3 juli ll. kon op de kinderboerderij in Torhout de eerste interprovinciale prijskamp doorgaan. Voor de trekpaardenfokkers was het de eerste confrontatie van dit jaar. Op deze locatie werd vorig jaar het Vlaams kampioenschap gehouden. Gelukkig kon je dat toen via Livestream volgen. Het belangrijkste moment op deze interprovinciale prijskamp was het bekendmaken van de dagkampioene.

De robot-CT-scanner laat het onderzoek toe op een rechtstaand paard, onder - slechts - lichte verdoving.

Robot Edamis als Europese primeur

Paarden

Op 25 juni werd in de paardenkliniek van Dr. Tom Mariën in Lummen een robot-CT-scanner in gebruik genomen. Dat was meteen een futuristische Europese primeur, die zal zorgen voor een revolutie in de diergeneeskunde.

Soetkin van Hill 61 (v. Liz Alcantara x m. Saartje van het ‘t hoge Lindehof) van  Annelies Verbruggen uit Mechelen werd provinciaal kampioene in Kalmthout.

Haflingerfokkerij: eerste keuring na corona

Paarden

Louis Evenepoel met één van zijn paarden bij de garnaalvissers.

Veulens met kleur worden vlot verkocht

Paarden

Louis Evenepoel (74) woont in Strijtem, een deelgemeente van Roosdaal. Daardoor heeft Louis zijn fokkerij de naam ‘van Strijtem’ gegeven, naar het dorp waar hij woont. Nadat hij tot zijn 60ste als ingenieur gewerkt heeft, is hij in de jaren 90 een paardenfokkerij begonnen met één merrie en één veulen, maar daarbij is het niet gebleven. De fokkerij van Strijtem is ondertussen niet meer weg te denken in de wereld van de trekpaardenfokkerij.

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen.

Minister Hilde Crevits wil Vlaamse paardenfokkerij aan de wereldtop houden

Actueel

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen. Met de Olympische spelen in het vooruitzicht besprak minister Crevits de toekomst van de paardensector in Vlaanderen en werden een aantal concrete actiepunten aangekondigd om de paardenfokkerij te versterken.

Via een eigen paardenpad van de weide naar de veilige zandplek, voor onderdak en water:een vrij paard is een blij paard, dicht bij zijn natuur.

Gun uw paard een stukje wildernis

Paarden

In ons krappe Vlaanderen leven veel mensen met hun paard of paarden op een klein perceel, dikwijls in natuurgebieden, heuvelachtige en/of bosrijke gebieden. Met enige aanpak wordt dit een paardenparadijs.

De nieuwe Europese diergezondheidswet voorziet de verplichte registratie van plaatsen waar paarden worden gehouden.

Verplichte registratie van plaatsen waar paarden worden gehouden

Actueel

In het najaar wordt de registratie van plaatsen (stallen, boxen, weiden) waar paarden worden gehouden, verplicht. Dat is een gevolg van de nieuwe Europese diergezondheidswet. Registratie zal gebeuren via HorseID.

Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet.

Vlaams-Brabant lanceert nieuw magazine over Brabantse trekpaarden

Actueel

De provincie Vlaams-Brabant heeft vrijdag een nieuw magazine voorgesteld over Brabantse trekpaarden. Het magazine, dat de naam "Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon" heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet.

De gebroeders Nicolas en Christophe De Maerteleire genieten van hun Haflingers.

Gebroeders De Maerteleire ontdekten de Haflinger

Paarden

Het Aangespannen Trekpaard wil het Belgisch Trekpaard in stand houden door het gebruik ervan te stimuleren.

Het Aangespannen Trekpaard houdt Belgisch trekpaard in stand

Paarden

Het Aangespannen Trekpaard is opgericht in 1994. Wuustwezel beleefde in die tijd door onenigheid woelige tijden met – om het zo uit te drukken – bijna een boerenkrijg tot gevolg. Ruzie maken heeft echter geen zin. Trouwens, paardenvrienden mogen kijven, maar moeten vrienden blijven. Enkele paardenmannen zijn dus samen gaan zitten en hebben besloten om een eigen vereniging op te richten: ‘Het Aangespannen Trekpaard’. Ondertussen bestaat ze al meer dan 25 jaar.