Voorzitter Tijl Delahaye: meer vraag dan aanbod

Paarden

Tijl Delahaye (1980) woont in Rendeux, in de provincie Luxemburg, en is opgegroeid tussen de Fjorden. Onlangs werd hij de nieuwe voorzitter van het Belgisch Fjordenstamboek. We stelden hem de vraag: Wat vind jij belangrijk om nu aan te werken?

Ook Lingot d’Or de la Petite Hunelle sleepte zijn dekbrevet in de wacht.

Voor het eerst meer paarden dan mensen

Paarden

Studbook SBS nam een moedige beslissing en dit had alles te maken met de dreiging van het coronavirus in ons land. De editie 2020 zou doorgaan zonder publiek en zal geschiedenis schrijven als een hengstenkeuring, waar de aanwezige paarden talrijker waren dan de aanwezige mensen. Of toch bijna!

Er bestaan gelukkig mogelijkheden om de genetica van waardevolle paarden post-mortem te bewaren. Er is echter geen garantie op een veulen.

Post-mortem bewaren van genetica bij merries of hengsten

Paarden

Het zal je maar overkomen: je meest waardevolle merrie of hengst komt ongelukkig neer na een hindernis en breekt een been. De dierenarts komt ter plaatse, maar de breuk is desastreus waardoor het paard ingeslapen moet worden. Naast het grote verlies bedenk je dat je geen enkele nakomeling hebt van dit paard. Hier houdt het dan op… of toch niet?

Jurgen Talpe samen met de merries Vera en Suzie van Belle bij hun vertrek naar India.

Vlaamse paarden naar India

Paarden

Na het vertrek van één Vlaams Paard naar India (najaar 2019) werden recent vanuit Stal Talpe in Komen nog 3 Vlaamse paarden naar India geëxporteerd.

De vierjarige  Columbus van Guido Van Dyck  uit Broechem charmeerde met zijn typische  rasuitstraling.

Hengstenkeuring Belgian Highland pony

Paarden

Op de hengstenkeuring van de Highland pony zagen we volgende hengsten: Chapelhill Lewis van Pierre Scholtes en Hemarie Columbus van Guido van Dyck uit Broechem.

Drie hengsten Vlaams Paard goedgekeurd

Paarden

Op zondag 1 maart ll. werden in Waregem drie hengsten voorgesteld, waarvan één nieuwkomer. Alle drie werden ze goedgekeurd. Juryvoorzitter Patrick Trio blikt terug en bespreekt de eigenschappen van de goedgekeurde hengsten.

Souvenir van Strijtem van Vlaams-Brabant is een van de vier goedgekeurde trekpaardhengsten tijdens de herkeuring in Oosteeklo.

Zeven nieuwe trekpaardhengsten goedgekeurd

Paarden

Onder grote publieke belangstelling boden zich op zaterdag 7 maart ll. in Oosteeklo zes hengsten aan ter goedkeuring voor de dekdienst. Vier werden goedgekeurd en 2 niet aangenomen. Cas van Terlo van Vlaams-Brabant bleef afwezig.

Niels Bruynseels en Illusionata van ’t Meulenhof, beste Belgen in Bordeaux.

Het (Belgische) belang van Bordeaux

Paarden

De kwalificatie voor de Wereldbeker in het Franse Bordeaux zorgde voor extra punten voor Pieter Devos en Niels Bruynseels. Na Bordeaux volgde enkel nog de laatste kwalificatie in Göteborg. Daarna is de finale van het seizoen 2019-2020 aan de beurt midden april in Las Vegas. Met een landgenoot en 2 Belgisch gefokte paarden op het podium in Bordeaux kunnen we eens te meer zeggen dat ons land goed boert in sportpaarden. Een terugblik…

Anna van ’s Hertogendijk (rechts) en Noor van de Kerkeveldhoeve (links) met de twee kinderen Floor (links) en Jul (rechts) Adriaenssens uit Stabroek.

Stal van ’s Hertogendijk heeft 2 superveulens

Paarden

Onlangs deed Gert Adriaenssens en Griet Oorts mee aan de vierde veulenprijskamp van VOT in Oosteeklo met twee merrieveulens: Anna van ’s Hertogendijk en Noor van de Kerkeveldhoeve. De merrieveulens werden verdeeld in 6 reeksen, waarvan 2 reeksen gewonnen werden door hun veulens. Tot hun verbazing werden ze ook beide weerhouden voor het kampioenschap, waar Anna met de titel ging lopen.

Reservekampioen liz Sterngold (Liz Sternwächter x Belsy) van Gino en  Charlotte Verplancke-Michiels uit Torhout.

Kwaliteit op hengstenkeuring Haflingers

Paarden

Een balans van goedgekeurde en hengsten met nieuwe bloedvoeringen kleurden de laatste editie van zaterdag 15 februari ll. Haflngerkenner en jurylid Kurt Broché blikt terug op de voorbije hengstenkeuring en bespreekt de eigenschappen van de goedgekeurde hengsten in Oud-Heverlee.

Het Lipizzanerpaard wordt vooral gebruikt voor de mensport en met succes.

Stamboek Lipizzaners droomt van Europese alliantie

Paarden

Zijn verschijning is indrukwekkend en trots, bewegingen zijn statig en verheven, maar wel ruim en elegant. De faam van de Spaanse Rijschool met het ballet van de witte hengsten in Wenen, heeft de Lipizzaners bekend gemaakt over de hele wereld. Maar hoe zit het met de Lipizzaner in België? Het stamboek heeft 40 leden en er lopen om en bij 450 Lipizzaners in ons land. Jaarlijks worden er een tiental veulens ingeschreven. Daarvoor zijn er 5 goedgekeurde hengsten beschikbaar.

Kampioen en reservekampioen: op de voorgrond kampioen Sternblick de l'Our van Bruno Ronsijn en reserve Liz Sterngold van Gino Verplancke. Beide hengsten hebben dezelfde vader: Liz Sternwächter.

Sternblick de l’Our kampioen

Paarden

2020 wordt een jubileumjaar voor het stamboek van het Friese Paard België.

Jubileum Belgische Stamboek Friese Paard

Paarden

Dit jaar – 2020 - bestaat het BSFP (Belgisch Stamboek voor het Friese Paard) 35 jaar en het is het eerste stamboek dat erkend werd als dochterstamboek van het KFPS in Nederland.

Bij de 49 starters in de reeks 4- jarigen op 18 januari bleven er 25 foutloos.

Winterse hengstencompetitie na 2 kwalificaties

Paarden

De Pavo Hengstencompetitie 2020 komt de fokkers tegemoet met een nieuwe kalender dit jaar, met natuurlijk ook de nodige gekeurde hengsten. De vier manches van deze competitie voor gekeurde hengsten gaan dit jaar door in Vlaanderen. Vorig jaar waren er meer toeschouwers dan ooit aanwezig op deze meest bezochte hengstencompetitie in Europa.

Eind februari vertrekt Jozef naar Roemenië.

Vlaams paard naar Roemenië

Paarden

‘t Elshof (Els Bonnaerens en Kevin Kools) uit Bazel-Waas bezat nog een hooikeerder voor paarden. Via 2de hands bood er zich een Roemeen aan die niet alleen interesse had in de keerder, maar ook zijn oog liet vallen op de jongste telg van ’t Elshof, nl. Jozef van ’t Elshof, veulen van Elodie van ‘t Rooiveld en Déja vu van Waardzicht. De Roemeen, die nu in België woont maar terugkeert naar zijn roots, wil er zijn land bewerken met een Belgisch trekpaard.

Naast de internationale springcompetitie op een en 2 sterren niveau komt ook de  hengstencompetitie opnieuw naar Gent.

Flander Horse Expo: 13de editie met sport, spektakel en vorming

Paarden

Met elk jaar ongeveer 26.000 bezoekers is Flanders Horse Expo niet meer weg te denken als klassieker voor Belgische én buitenlandse liefhebbers van de paardensport. Van 21 tot 23 februari staat Flanders Horse Expo weer voor paardenplezier in al haar facetten.

Sinds 1993 worden er in ons land terug Vlaamse Paarden gefokt en het stamboek houdt goed stand.

Stamboek Vlaams Paard houdt goed stand

Paarden

Het Vlaams Paard is lang weggeweest maar wordt sinds 1993 terug gefokt in België. Het is een koudbloedtype met betrouwbaar karakter en een uniek recreatiepaard.

Het  Fjordenstamboek mag terugblikken op een geslaagd fokkersseizoen.  Het bestaat  ondertussen  45 jaar.

Fjordenstamboek groeit

Paarden

Het Fjordenstamboek mag terugblikken op een geslaagd fokkersseizoen. Er werden in 2019 meer veulens opgenomen: 98 in 2019 tegenover 77 in 2018. “En, als de fokkerij groeit, bloeit de rest want meer veulens brengt automatisch meer leden mee” beklemtoonde secretaris Francine Van Buggenhout.

Voortaan wordt  het officiële Welsh Pony stamboek in België ‘Koninklijk Belgisch Welsh Pony & Cob Stamboek.’

Welsh Pony wordt ‘Koninklijk’

Paarden

Vanaf het moment dat een vereniging 50 jaar bestaat, mag aan het Koninklijk Paleis gevraagd worden om het label ‘Koninklijk’ te mogen dragen. Als eerbetoon aan Mej. I. de Moerkerke, mede-stichter van ‘Het Belgisch Welsh Pony Stamboek’ in België, besliste het huidige bestuur begin 2019 om de aanvraag in te dienen.

De vijfjarige Domien van Luchteren werd op de Nederlandse hengstenkeuring derde op tal.

Domien van Luchteren derde op tal in Nederland

Paarden

Op de recente hengstenkeuring van het Nederlandse trekpaard stonden 2 Belgisch gefokte hengsten bij de laatste drie. Jules van de Vendoorn die in een vorig nummer aan bod kwam werd reservekampioen en de vijfjarige Domien van Luchteren van J.M. Dijkhof uit Aalst derde op tal.