Het Ardenner Trekpaard heeft een korter en meer gedrongen model, ideaal om mee in de bossen te werken.

Twee koudbloedrassen: Belgisch trekpaard en Ardens trekpaard

Paarden

Het Belgisch trekpaard en het Ardens trekpaard worden soms als hetzelfde ras beschouwd. Dat is echter niet zo, want ieder ras heeft zijn eigen stamboek. België is al een tijd lang één van de topleveranciers van springpaarden. Sinds mensenheugenis is ons land toonaangevend in de paardenfokkerij, namelijk met trekpaarden.

Er is tegenwoordig veel vraag naar de fjord. Momenteel is de vraag veel groter dan het aanbod.

Veel vraag naar de fjorden

Actueel

Daar de jaarlijkse paardenmarkt in Torhout nog niet doorging, kreeg het fjordenstamboek de gelegenheid om de premiekeuring op de kinderboerderij te organiseren.

De 10-jarige Marine du Blanc Bois van Guido Vandecasteele uit Koekelare werd  dagkampioene in Torhout.

Trekpaardenkeuring in Torhout: Martine du Blanc Bois dagkampioene

Paarden

Na lang wachten was het zover. Zaterdag 3 juli ll. kon op de kinderboerderij in Torhout de eerste interprovinciale prijskamp doorgaan. Voor de trekpaardenfokkers was het de eerste confrontatie van dit jaar. Op deze locatie werd vorig jaar het Vlaams kampioenschap gehouden. Gelukkig kon je dat toen via Livestream volgen. Het belangrijkste moment op deze interprovinciale prijskamp was het bekendmaken van de dagkampioene.

De robot-CT-scanner laat het onderzoek toe op een rechtstaand paard, onder - slechts - lichte verdoving.

Robot Edamis als Europese primeur

Paarden

Op 25 juni werd in de paardenkliniek van Dr. Tom Mariën in Lummen een robot-CT-scanner in gebruik genomen. Dat was meteen een futuristische Europese primeur, die zal zorgen voor een revolutie in de diergeneeskunde.

Soetkin van Hill 61 (v. Liz Alcantara x m. Saartje van het ‘t hoge Lindehof) van  Annelies Verbruggen uit Mechelen werd provinciaal kampioene in Kalmthout.

Haflingerfokkerij: eerste keuring na corona

Paarden

Louis Evenepoel met één van zijn paarden bij de garnaalvissers.

Veulens met kleur worden vlot verkocht

Paarden

Louis Evenepoel (74) woont in Strijtem, een deelgemeente van Roosdaal. Daardoor heeft Louis zijn fokkerij de naam ‘van Strijtem’ gegeven, naar het dorp waar hij woont. Nadat hij tot zijn 60ste als ingenieur gewerkt heeft, is hij in de jaren 90 een paardenfokkerij begonnen met één merrie en één veulen, maar daarbij is het niet gebleven. De fokkerij van Strijtem is ondertussen niet meer weg te denken in de wereld van de trekpaardenfokkerij.

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen.

Minister Hilde Crevits wil Vlaamse paardenfokkerij aan de wereldtop houden

Actueel

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen. Met de Olympische spelen in het vooruitzicht besprak minister Crevits de toekomst van de paardensector in Vlaanderen en werden een aantal concrete actiepunten aangekondigd om de paardenfokkerij te versterken.

Via een eigen paardenpad van de weide naar de veilige zandplek, voor onderdak en water:een vrij paard is een blij paard, dicht bij zijn natuur.

Gun uw paard een stukje wildernis

Paarden

In ons krappe Vlaanderen leven veel mensen met hun paard of paarden op een klein perceel, dikwijls in natuurgebieden, heuvelachtige en/of bosrijke gebieden. Met enige aanpak wordt dit een paardenparadijs.

De nieuwe Europese diergezondheidswet voorziet de verplichte registratie van plaatsen waar paarden worden gehouden.

Verplichte registratie van plaatsen waar paarden worden gehouden

Actueel

In het najaar wordt de registratie van plaatsen (stallen, boxen, weiden) waar paarden worden gehouden, verplicht. Dat is een gevolg van de nieuwe Europese diergezondheidswet. Registratie zal gebeuren via HorseID.

Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet.

Vlaams-Brabant lanceert nieuw magazine over Brabantse trekpaarden

Actueel

De provincie Vlaams-Brabant heeft vrijdag een nieuw magazine voorgesteld over Brabantse trekpaarden. Het magazine, dat de naam "Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon" heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet.

De gebroeders Nicolas en Christophe De Maerteleire genieten van hun Haflingers.

Gebroeders De Maerteleire ontdekten de Haflinger

Paarden

Het Aangespannen Trekpaard wil het Belgisch Trekpaard in stand houden door het gebruik ervan te stimuleren.

Het Aangespannen Trekpaard houdt Belgisch trekpaard in stand

Paarden

Het Aangespannen Trekpaard is opgericht in 1994. Wuustwezel beleefde in die tijd door onenigheid woelige tijden met – om het zo uit te drukken – bijna een boerenkrijg tot gevolg. Ruzie maken heeft echter geen zin. Trouwens, paardenvrienden mogen kijven, maar moeten vrienden blijven. Enkele paardenmannen zijn dus samen gaan zitten en hebben besloten om een eigen vereniging op te richten: ‘Het Aangespannen Trekpaard’. Ondertussen bestaat ze al meer dan 25 jaar.

Het Belgisch team won de Longines FEI Nations Cup op CSIO Rome.

Alle wegen leiden naar Rome: de Nations Cup Jumping

Paarden

Jérôme Guéry, Grégory Wathelet, Olivier Philippaerts en Yves Vanderhasselt pakten de zege in de Italiaanse etappe van de Jumping Nations Cup op 28 mei. Hieronder geven we een terugblik op de feiten en, waarom ook niet, een stukje geschiedenis.

(v.l.n.r.)Dierenartsen Nick Moreels en Jozef Colman met Tom Vandenbossche uit Lebbeke, eigenaar van de merrie Iris du Malametz  en haar veulen.

Keizersnede bij paarden: enkele minuten kunnen het verschil maken

Paarden

De geboorte van een veulen is iets heel moois, of je het nu voor de eerste keer meemaakt of je er als ervaren fokker al vele malen bij bent geweest. Een geboorte blijft iets bijzonders, mits alles goed gaat en er geen complicaties optreden. Dat is helaas niet altijd het geval. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je kunt inschatten of het geboorteproces vlot verloopt en je, indien nodig, tijdig de dierenarts kunt inschakelen. Zodra er complicaties optreden kan namelijk elke seconde tellen.

Knabbelgenot à volonté met het belangrijkste paardenvoeder: hooi!

Paard aan huis: op naar een waardevolle hooiopslag

Paarden

Het belangrijkste onderdeel van een paardenmenu is hooi. Een voorraad kwaliteitshooi aan huis is een waardevol bezit. Het is bovendien actueler dan ooit, gezien het hooiseizoen vlak voor de deur staat. Welke paardenhouder zit nu trouwens niet op hete kolen om te maaien, te schudden, te oogsten of… aan te kopen!

Studenten dierengeneeskunde bij de 19-jarige trekpaardmerrie Machteld vanEuverbraeke.

Op stage bij 19-jarige trekpaardmerrie

Paarden

Voorzitter Frans Van Laerhoven met een vierspan tijdens een menwedstrijd in Vilvoorde.

Trekpaardenvereniging Den Brabander bestaat 25 jaar

Paarden

Den Brabander werd in 1996 opgericht door een paar vrienden en door liefhebbers van trekpaarden, met als doel het Brabants trekpaard terug te brengen in de landelijke gemeente Nederokkerzeel-Kampenhout en omgeving. Het was vooral de ambitie om de paarden in te zetten in tal van werkzaamheden en zo de specifieke voermanstechnieken te behouden.

Luc Verbeke en zijn Freibergers: oprechte genegenheid voert de boventoon.

Jezelf overstijgen met een Freiberger

Paarden

Als jeugdige overmoed plaats maakt voor wijsheid, zijn talrijke paardenhouders op zoek naar een makkelijk te houden, toegankelijk paard. Gewoon een paard als aangenaam gezelschap, makkelijk inzetbaar onder het zadel en voor de koets.

De ‘Voermannen van nu’ met (v.l.n.r.) Ruben Pierard (voorzitter), Bart Gommers (onzichtbaar), Jan Magdeleyns en Tom Hermes.

‘Voermannen van nu’ werken met trekpaarden

Paarden

Wegens hun gezamenlijke interesse voor het werkend Belgisch Trekpaard in al zijn ambachten kwamen Jan Magdeleyns, Ruben Pierards en Tom Hermes met hun paarden geregeld samen om te werken in het bos of op een akker. Vrij snel werden ze uitgenodigd om demo’s te geven op landbouw- en bosdagen. Door hun motivatie, passie en interesse voor het werkend trekpaard, hebben ze op 22 mei 2017 de stap gezet om de vzw ‘De Voermannen van nu’ op te richten.

Guido Van Hooijdonk samen met zijn vrouw Anna op een van de vele prijskampen.

Trekpaardfokkerij Du Blanc Bois

Paarden

De liefde en passie voor trekpaarden is begonnen in 1950, toen Guido Van Hooijdonk 14 jaar was. Thuis op de boerderij leerde hij met de trekpaarden werken en zo is hij ermee opgegroeid. Het trekpaard was toen het enige trekmiddel in de landbouw: er was geen tractor. Alle werken op de boerderij werden dus uitgevoerd door mens en paard, eerst bij zijn ouders, daarna als zelfstandige boer in Kalmthout.

De koetsen staan keurig geparkeerd, uitgerust met een plexiwand tussen koetsier en inzittenden en wachtend op renderende tijden.

Hoe beleven Brugse koetspaarden hun lockdown?

Paarden

De aandacht van onze openbare omroep voor de koetspaarden in lockdown, bracht Landbouwleven naar Hippo-Agri, thuishaven van de Brugse – tijdelijk werkloze – koetspaarden van de familie Wentein.

De 4-jarige Thor Van de Landweg kreeg de meeste punten in de virtuele hengstenkeuring.

Virtuele hengstenkeuring met Thor als de beste

Paarden

Op zaterdag 10 april laatstleden ging de jaarlijkse virtuele hengstenkeuring van het Belgisch Fjordenpaard door. Deze verliep niet zoals andere jaren, want corona en de rhinopneumoniebesmettingen maakten de fysieke keuringen onmogelijk. De hengsten werden gekeurd op basis van videomateriaal dat door de hengstenhouders diende bezorgd te worden via het secretariaat. De 4-jarige Thor van de Landweg kwam als winnaar uit de bus.

Merrie en veulen blijven de hele zomer dicht bij elkaar.

Als een veulen moet wennen aan ons… en wij aan hem of haar

Paarden

Binnenkort start de veulenzomer. Spannende momenten kondigen zich aan in en rond de stal, voor sommigen voor de eerste maal, voor anderen als een jaarlijks spannend, maar ook beloftevol seizoen.

De 10-jarige Magic was de enige hengst die in zijn tweede keuringsjaar moest gekeurd worden.

Magic werd goedgekeurd

Paarden