Startpagina Paarden

Paarden

Paarden

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Hengstenkeuring Vlaams paard 2024

Op zondag 3 maart 2024 ging de hengstenkeuring van het Vlaams paard opnieuw door bij Stal Talpe in Komen. Voor het eerst werden er 3 nieuwe jonge hengsten op de keuring aangeboden, wat een duidelijk bewijs was van de motivatie bij zowel de fokkers als de eigenaars van het ras.

Boordevol goede wil en rotsvast

Je hebt mensen met paarden en paardenmensen. Het is belangrijk om daarbij te weten dat het woord ‘paard’ nochtans niet altijd de hele lading dekt. Zo situeert men de Highland-pony het best tussen paard en pony, al is het officieel natuurlijk een pony, de stokmaat indachtig. De man die staat voor het ras in België is Guido Van Dyck uit Broechem. Hij maakte Landbouwleven deelgenoot van zijn leven van en voor de Highland-pony.

Meest gelezen

Zevende veulenprijskamp voor trekpaardveulens

De Vrienden van de Oost-Vlaamse trekpaardenfokkers organiseerden, in samenwerking met gemeente Assenede en manege Heidebos, op 4 februari een veulenprijskamp voor trekpaardveulens, geboren in 2023.

Interessant webinar over het onderhoud van het paardengebit

Paardenhouders kennen de uitspraak ‘No feet, no horse’. Ondertussen werd dit aangevuld met ‘No teeth, no horse’. Het paardengebit kreeg de voorbije jaren meer aandacht en het is onze taak als paardenhouder om ervoor te zorgen dat onze paarden geen last hebben van hun gebit.

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.

Pieter Devos zet de puntjes op de i in Basel

Zij die net naast het podium verzeilden op de recente editie van Jumping Mechelen zetten meteen de puntjes op de i, in de volgende Longines FEI – Wereldbekermanche. We hebben het hier over onze Pieter Devos en zijn Mom’s Toupie de la Roque. Niemand kon in Basel om de supersnelle Belgische combinatie heen.

Minister Brouns bezocht innovatieve paardenkliniek Via Nova

Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns heeft op 16 januari een werkbezoek gebracht aan Via Nova, een innovatieve paardenkliniek in Bree. De minister kreeg er onder andere een presentatie over een nieuwe techniek om botcystes bij paarden te behandelen. Achteraf volgde een rondleiding en werd er toelichting gegeven bij de werking.