Haflingers presteren in Sint-Lievens-Houtem

Paarden

Onlangs hebben de Vlaamse Haflingerliefhebbers meegedaan aan de historische stoet waardoor de legende van de Heilige Livinus en het ontstaan van de jaarmarkt weer tot leven kwam.

Aanstaande zondag 8 december worden tijdens Agribex 131 trekpaarden in hal 1 van de Heizelpaleizen verwacht.

131 trekpaarden naar Brussel

Paarden

Aanstaande zondag 8 december is het een jubileum prijskamp voor de trekpaarden: ja, ja .. de 125ste nationale gaat door in hal 1 van de Heizelpaleizen.

Trekpaarden aan het werk in de bossen van Westmalle.

Trekpaarden ingezet om bomen te slepen

Paarden

Voor de liefhebbers van aangespannen trekpaarden was zondag 17 november een dag om niet snel te vergeten. In de bossen rond de trappistenabdij in Westmalle, werd er verzamelen geblazen om de bomen uit de bossen te slepen.

De Europese topspringers komen naar Mechelen. Op de foto Mathy De Luca Lorenzo met Ensor de Litrange Lxii.

Jumping Mechelen: wat staat op het programma?

Paarden

Vlaanderens Kerstjumping blijft de afspraak par excellence voor de paardenfans. Maar niet voor hen alleen zo blijkt. Ondanks de druk bevolkte hippische kalender, de vele wedstrijden en het niet evidente heen en weer gereis met de paarden, wordt er door de topruiters altijd weer uitgekeken naar het mooiste, het meest feestelijke paardenevent met uitzicht op Eindejaar!

Naast de topsport verzorgt Anne-Gaëlle Bertho een waar paardenspektakel in de ring.

Vrijheidsdressuur met een mooi agrarisch verhaal

Paarden

Met niet minder dan vier optredens in het kader van Vlaanderens Kerstjumping 2019 zullen de Bretoense Anne-Gaëlle Bertho en haar paarden voor de nodige emotie zorgen in de Nekkerhal. Landbouwleven ging op zoek naar haar verhaal en ontdekte een agrarische context die ons niet onberoerd liet.

Wie doet de Nekkerhal uit zijn voegen barsten?

Paarden

De Mechelse Wereldbeker jumping werd in 2011 weggekaapt door onze landgenoot Grégory Wathelet aan het stuur van de al even getalenteerde Darco-zoon Copin Van De Broy. Sindsdien overheerst Belgische radarstilte de wereldbekerproef. Maar we hebben meer achter de hand, mocht een Belgische ruiter de hoogste trap van het podium niet halen. We hebben overal ter wereld opmerkelijk getalenteerde Belgisch gefokte paarden.

Jeugdkampioen Vlaams Paard

Paarden

Milan van het Rijkelhof van Nico en Maxim Smeers kreeg de meeste punten.

7 nieuwe trekpaardhengsten brengen totaal op 13

Paarden

Van de 11 aanwezige hengsten op de eerste keuring in Ghlin kregen er 6 groen licht (zie Landbouwleven van 22.11.19). Een week later volgde de keuring in Oud-Heverlee met 13 kandidaten waarvan er 7 werden goedgekeurd.

Houtlandmenners met 35 koetsen en 100 deelnemers op bosrit van 25 km.

Houtlandmenners met honderd op bosrit

Paarden

Menvereniging de ‘Houtlandmenners’ is een kleine, actieve groep van paardenliefhebbers die hun gezamenlijke passie uitdrukken in het mennen. Ze werd opgericht in 1992 door Dirk Vereenooghe, Stefaan Noë en Julien Verhaeghe. Tot 2017 was Dirk voorzitter en daarna werd Frederik Merlevede aangeduid als opvolger. De 'Houtlandmenners' danken hun naam aan de regio 'Houtland'; een regio gekenmerkt door zijn prachtige dreven, vele kasteelparken, zijn veldkapellen en de historische wegwijzers en grenspalen.

Rubben van 't Langhof (Tibo van Luchteren x Matteo van 't Rietenhof) van Eddy Van Langenhove en Mat Weststrate uit Denderbelle kreeg de hoogste score.

Groen licht voor zes nieuwe trekpaardhengsten

Paarden

Zaterdag 9 november ll. ging in Ghlin de eerste van de twee hengstenkeuringen door. Telkens is het uitkijken naar de nieuwe lichting dertigmaanders: er werden er acht voorgesteld en zes werden aangenomen. En welke scores behalen de nieuwe hengsten?

H&M Indiana (BWP) en Malin Baryard-Johnsson.

Altijd spannend: de maand november!

Paarden

November is dé maand dat de WBFSH (World Breeding Federation of Sporthorses) zijn ‘Best of’ van het lopende jaar bekendmaakt. Reikhalzend worden ze elk jaar verwacht: de rankings van de WBFSH. En ook dit jaar deden de Belgische vaderdieren en hun nakomelingen het

voortreffelijk.

Laurence Lambert fokt Quarter Horse paarden. Deze worden geselecteerd voor hun vredig karakter, maar ook voor hun levendigheid.

Bedrijfsreportage: de Far West in het hart van de Ardennen

Vleesvee

Op The Speed L Ranch in Remoiville combineert Laurence Lambert haar passies voor dieren en voor de Westerncultuur. Op die ranch fokt ze immers Quarter Horse-paarden, Hereford-runderen en Entre-Sambre-et-Meuse-schapen. Alles bijeen zorgt dat voor een decor dat aan de Far West doet denken.

Vorig jaar werd Seacoast Pebbles Z verkozen tot Landbouwleven Paard van het Jaar.

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2019

Paarden

Wat een jaar opnieuw voor de paarden die in België het levenslicht zagen! Overal ter wereld zetten deze fokproducten de grootste wedstrijden naar hun hand. Wie de kanshebbers bekijkt, zal inderdaad zien dat de concurrentiestrijd ongezien hard is. Quasi alle paarden op de shortlist hebben minstens één GP-overwinning op vijfsterrenniveau op hun naam staan in het afgelopen kalenderjaar. Het publiek beslist wie de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ mag dragen.

Dagkampioene Mitske van den Bosdries (Lyckängs Tempo + Eïtske van den Bosdries) van Louis De Vry uit Oostmalle.

Stal van de Bosdries wint veulen- en dagkampioenschap

Paarden

Dressuurkampioen Stijn Rombouts met Lars van de Hoenderheide en (rechts) jumpingkampioen Jeroen Geerts met Japrilli van Hasselt. Allebei van RV-Sint-Lenaarts.

Sint-Lenaarts sterk op Nationaal LRV-toernooi

Paarden

Sint-Lenaarts zendt zijn zonen uit. Het is nooit eerder gebeurd dat de twee LRV-kampioenen in de hoogste reeks springen en dressuur uit dezelfde rijvereniging komen. Jeroen Geerts en Stijn Rombouts van LRV-Sint-Lenaarts hebben in die zin geschiedenis geschreven.

Sully van Belle, gefokt in het Franse Bailleul, is nu eigendom van Bernard Van Renterghem uit Pittem.

Sully schittert op Nationale prijskamp Vlaams Paard

Paarden

Onlangs ging de nationale prijskamp Vlaams Paard door op een vernieuwde locatie, nl. op de terreinen van Stal Talpe te Komen. Bij die gelegenheid kon er een bezoek gebracht worden aan de Vlaamse paardenfokkerij en hengstenhouderij ‘Stal Talpe’.

Voortaan zullen er voor de trekpaarden twee centrale hengstenkeuringen doorgaan;  één in Ghlin en één in Oud-Heverlee.

Voortaan 2 centrale hengstenkeuringen voor trekpaarden

Paarden

Tijdens een extra algemene vergadering van VFBT (Vlaamse Fokkers Belgisch Trekpaard) op vrijdag 18 oktober ll. werd beslist dat er twee hengstenkeuringen komen waar enkel juryleden van VFBT en AWCTB (Association Wallonne du Cheval de Trait Belge) zullen jureren. Ze zullen elkaars gekeurde hengsten erkennen en de veulens inschrijven.

BWP staat als een huis voor de springpaardenfokkerij.

BWP levert Belgisch kampioen en vicekampioen bij de dressuurveulens

Paarden

‘Gesves’ is meer dan een punt achter de Cyclus Jonge Paarden. De fine fleur van de fokkerij viert er ook haar Belgisch Kampioenschap. BWP staat zo vast als een huis voor de springpaardenfokkerij. Toch blijft het stamboek kansen bieden aan fokkers die dressuurgericht fokken.