Paardenkijkdag te Oudenaarde

Paarden

Op de evenementenweide aan de Donkvijver in Oudenaarde vond op zondag 18 september de 25ste Paardenkijkdag plaats. Naast de keuring van 4 rassen – het Belgisch Trekpaard, de Haflingers, de Shetlandpony’s en miniatuurpaarden – was er een showprogramma, met onder andere Romeinse wagens. Deze werden getrokken door respectievelijk 4 trekpaarden, 4 Haflingers en 4 miniatuurpaardjes.

Kaalgevreten en uitgedroogde weiden kenmerkten de zomer van 2022.

De zomer van de ‘rosse’ weiden

Paarden

We sluiten een lange, hete zomer af, en of we het geweten zullen hebben! Ook voor onze paarden was het puffen, zweten en ‘anders’ eten. Maar hoe bracht hun weide het ervan af?

Bram van de Boomlozeput (eig. Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde), beste 1-jarige hengst.

Selectie Europees kampioenschap

Paarden

Deze keuring werd georganiseerd door de Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardenfokkers (VOT), in samenwerking met Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard (KMBT) en de gemeente Beveren-Waas. Deze prijskamp ging door in het kader van de Provinciale Fokveedag.

Familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel met het merrieveulen Violet van de Warande.

Ubbe van de Warande beste veulen van Ternat

Paarden

Onder een stralende zomerzon konden de Belgische parels het beste van zichzelf laten zien op de jaarlijkse Belgische fokdag in Ternat.

Het talrijke publiek palmde snel de nieuwe infrastructuur rond de hoofdpiste in.

Gesves als epicentrum

Paarden

Een epicentrum is de plaats waar een aardbeving het sterkst is. Het Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden in Gesves – springen, dressuur en fokkerij – was dit jaar mischien niet onderhevig aan een echte aardbeving, maar wel aan de knaldrang van zo’n duizendtal paarden dat zich aanmeldde voor de diverse proeven in de verschillende reeksen tussen 9 en 15 augustus.

De jaarling Bess van ’t Kaleihof van Philip Vandeginste werd dagkampioene.

Dagkampioenschap voor Bess van ‘t Kaleihof

Paarden

Twee jaar lang was corona de spelbreker voor de Torhoutse Paardenmarkt. Gelukkig kon er tijdens de voorbije 2 jaar een alternatieve keuring doorgaan. Dit gebeurde uiteraard in beperkte kring voor de stamboeken die dat wensten. In 2022 kon alles terug georganiseerd worden, weliswaar op een andere locatie. De bezoekers waren talrijk aanwezig. Schepen van landbouw Hans Blomme is de grote motor achter dit eeuwenoude paardenfestijn.

Veel publiek rond de piste bij de voorstelling aan de hand van de jaarlingen

Fokkerijwedstrijd barst uit zijn voegen!

Actueel

Met de deelname van 204 paarden – alle reeksen door elkaar – schrijft de Summer Breeding Show 2022 in Libramont geschiedenis.

Premier van de Parelhoeve , kampioenhengst 2018-2019

Een Aalsterse merrie Vlaams kampioene: wat een unicum!

Paarden

Het was voor de deelnemers aan het Vlaams kampioenschap van het Belgisch Trekpaard in Moorsel, deelgemeente van Aalst, een verademing dat er terug publiek toegelaten was. En door het mooie weer merkte de organisatie, het Koninklijk Landbouwcomice van Aalst in samenwerking met de Stad Aalst en de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT), al heel vroeg veel belangstelling.

De onbetwiste ster van Libramont is en blijft het Ardens trekpaard.

Paarden op de Beurs van Libramont: Als kiezen moeilijk wordt!

Libramont

Boeiender dan ooit zullen ze zijn… de vele onderdelen waarin paarden de hoofdrol spelen op de Landbouwbeurs van Libramont. Landbouwleven groepeerde ze per locatie op het terrein en per dag. Al wordt het moeilijk kiezen tussen kijken, verwonderd genieten en… bijleren!

Sfeerfoto van de editie 2021 van de Summer Breeding Show. Op eigen kracht gezien de Landbouwbeurs niet doorging en dus met weinig publiek. Dit jaar geldt: met volle kracht vooruit!

Sportpaarden op Libramont: Op volle kracht vooruit!

Libramont

In 2020 en 2021 was er geen Landbouwbeurs in Libramont. De gezondheidscrisis stak er immers een stokje voor. Desondanks ging het Studbook SBS de uitdaging aan in 2021 en werden de fokkers uitgenodigd om deel te nemen aan de grote fokkerijwedstrijd voor sportpaarden. Landbouwleven blikt even terug en veel vooruit…

Eddy Van Dender en echtgenote Greet Meskens met hun erekampioen Jasmin van de Zandhoven

Een jaarmarkt zonder dieren is geen jaarmarkt

Paarden

Sinds onheuglijke tijden is de Shetland-pony terug te vinden op de eilandenarchipel ten noordoosten van Schotland, een vrij onherbergzaam gebied op een rotsachtige bodem zonder bomen. Het zijn vermoedelijk deze zware leefomstandigheden die aan de basis liggen van zijn kleine gestalte, maar die tegelijkertijd ook gezorgd hebben voor een uiterst strenge selectie, zodat alleen die met de grootste weerstand konden overleven.

Een nokvolle Aachener Soers ... zoals het hoort!

Team Belgium tweede in Nations Cup Aachen

Actueel

De editie 2022 van CHIO Aachen was dit jaar terug op volle kracht, volledig uitverkocht met ruim 40.000 toeschouwers voor de Nations Cup op donderdagavond 30 juni. Maar ook met Belgische ruiters die ervoor gingen en Belgisch gefokte paarden, die een doorslaggevende rol speelden bij de resultaten van de 3 beste landenteams. Het wordt een heerlijke gewoonte om dit te mogen beleven!

'Kareem' in uitstekend gezelschap dat wordt gesmaakt

De Arabische volbloed die van de droom een daad maakte!

Paarden

Als – voorlopige – afsluiter van onze reeks ‘Paard aan huis’ lieten we een hobby-paardenhouder aan het woord over zijn paard. De man staat voor de diepe essentie van deze artikelenreeks in al haar facetten. Hij is een ambassadeur van de paardenmensen die ons platteland bevolken.

Het Equilabel kwaliteitslabel werd fors uitgebreid met heel wat criteria die het welzijn van de paarden centraal stellen.

Vernieuwd kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen voorgesteld

Paarden

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stelde op 26 juni het vernieuwde Equilabel voor in manege Meerdaalhof in Oud-Heverlee. Dat is een kwaliteitsstandaard voor Vlaamse maneges, pensionstallen en asielen, die uitgewerkt werd door PaardenPunt Vlaanderen, de koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector.

Nationale prijskamp Vilvoorde: Imschoot en Van Riet delen de titels

Nationale prijskamp Vilvoorde: Imschoot en Van Riet delen de titels

Actueel

Na een onderbreking van 3 jaar vond in Vilvoorde opnieuw een van de grootste jaarmarkten plaats. De 158ste editie kon rekenen op een stralende zon en bracht uiteraard heel wat volk op de been.

Vier Vlaamse paarden voor de praalwagen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde

Ros Beiaard Dendermonde: Vlaamse paarden prominent aanwezig

Paarden

Eindelijk kon de vermaarde 10-jaarlijkse Ros Beiaardommegang met de 4 heemskinderen doorgaan. Deze was voorzien voor 2020, maar werd wegens de coronapandemie met 2 jaren opgeschoven in de planning.

Van veulenprijskamp tot topsport, met als basis het werk van de fokker.

‘Belgian Breeders Bonus’ beloont passie en expertise

Paarden

De weg van veulen tot topsportpaard is lang. Aan de basis van dit jarenlange traject ligt de kennis van de fokker. Door deze kennis, keuzes en het hard werken van deze fokker zag het toegejuichte topsportpaard het daglicht. Met de recent in het leven geroepen ‘Belgian Breeders Bonus’ wordt het hard werk van onze beste Belgische paardenfokkers nu ook beloond.

Vlaamse Paarden waren weer present in de Heilige Bloedprocessie in Brugge.

Vlaamse paarden verbeeldden Vlaamse Kruisvaarders

Actueel

Het was de eerste Heilig Bloedprocessie in 3 jaar. Het was van mei 2019 geleden dat de processie van het Heilig Bloed nog eens door het historische centrum van Brugge trok.

Bij de Houtlandmenners nemen 130 leden effectief deel aan de ritten.

Bloeiende menvereniging voor alle paardenrassen

Paarden

De menvereniging Houtlandmenners werd in 1992 opgericht door Dirk Vereenooghe, Noë Stefaan en Julien Verhaeghe. Dirk nam tot begin 2017 de taak van voorzitter waar. Frederik Merlevede werd aangeduid als opvolger.

De Bosdreef in Moerbeke-Waas is een hoofdrolspeler op het gebied van diagnostiek en uitvoering van complexe medische behandelingen  bij paarden.

De Bosdreef en Equitom bundelen wetenschap, kennis en ervaring

Actueel

Een persconferentie op 13 mei 2022 in Moerbeke-Waas, maakte de fusie van de Bosdreef Groep en Equitom wereldkundig. Beide paardenklinieken zijn hoofdrolspelers op het gebied van diagnostiek en uitvoering van complexe medische behandelingen bij paarden. Aldus treedt de Bosdreef Groep toe tot de Equine Care Group, om samen met Equitom de krachten te bundelen tot één uitermate sterk team.

Familie Smeers uit Houthalen-Oost met vader Jos, zonen Steve en Yves en hun merrie Jana.

Stal van ’t Hengelhof kampioen met Jana

Paarden

In Houthalen-Oost bevindt zich ‘Stal van ’t Hengelhof’, gerund door

vader Jos en zoon Steve Smeers.

De familie Smeers uit Borgloon met vader Max en zoon Nico en in het midden hun merrie Dolinde van het Hokselaarhof.

Stal van het Rijkelhof kampioen met Sibelle

Paarden

‘Stal van het Rijkelhof’ uit Borgloon (tussen Sint-Truiden en Tongeren) wordt gerund door vader Max Smeers en zoon Nico.

Vader Hendriek en zoon Didier Van Hoorebeke met de zonen en kleinzonen (v.l.n.r.) Lander en Lars en in het midden hun beste merrie, Valerie van de Spoorweg.

Stal ‘van de Spoorweg’ met 7 topmerries

Paarden

Hendriek Van Hoorebeke en zijn zoon Didier zijn nog niet heel lang actief in de trekpaardenfokkerij, maar wat ze al gepresteerd hebben, kan tellen. Ze hebben de fokkerij ‘van de Spoorweg’ uitgebouwd tot een gerenommeerde stal.

Twee Exmoorpony’s in hun ‘wilde’ biotoop.

De Exmoorpony tussen oerinstinct en domesticatie

Paarden

Bestaan er nog paardachtigen die niet veeleisend zijn, maar die de mens blijven confronteren met wat een paard nodig heeft? Een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen weet daar intussen alles van!

De 8-jarige Melanie van het Voldershof van Wilfried  Verdoodt  (alias Jezus van Malderen),  kampioenmerrie 2022

Melanie van het Voldershof, kampioene Nationale prijskamp Belgisch trekpaard 2022

Paarden

De 8-jarige Melanie van het Voldershof (v. Mathador van de Bouwhoeve - Freya van de Eyneakker) werd gefokt bij Sea-Horse uit Deurle, waar zwarte trekpaarden thuis zijn. Omdat Melanie een bruinschimmel was, werd ze aanvankelijk verkocht aan een jager uit Mol om tijdens de jacht met een jachtkar het wild te vervoeren. Op 2-jarige leeftijd was ze al goed opgeleid en trok ze mee op jacht