Startpagina kleinvee

kleinvee

kleinvee

Wolf in West-Vlaanderen doet vraag rijzen voor uitbreiding risicozone

Schapen In het West-Vlaamse Poperinge is in de nacht van 22 op 23 mei een wolf gespot. Welkom Wolf kreeg verschillende meldingen van waarnemingen in de buurt van Poperinge. De Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen, waardoor veehouders een schadevergoeding kunnen krijgen bij wolvenschade.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Van varkenshouderij naar... konijnenkwekerij

Biedt de slechte conjunctuur in de varkenshouderij een kans voor een omschakeling naar konijnenkwekerij? “Wie interesse heeft, kunnen we op alle vlakken helpen”, aldus Wouter Van Assche.

Insecten als eiwitvervanger in diervoeder

Grootschalige insectenkweek krijgt wereldwijd steeds meer interesse, zeker nu de EU deze zomer groen licht gaf voor het gebruik van insecten in kippen- en varkensvoer. Insecten zorgen voor duurzame eiwitbronnen en alternatieve voeding. Enkele voorbeelden zijn meelwormen, krekels, sprinkhanen en zwarte soldatenvliegen.

Op 26 januari start de ‘Week van het Konijn’

Noteer het alvast in je agenda: van woensdag 26 januari tot en met woensdag 2 februari vindt voor de 6de keer de "Week van het Konijn" plaats. Dit jaar daagt VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, Belgen uit om verrassende recepten te maken met konijn. En daarbij natuurlijk voluit te kiezen voor konijnenvlees van bij ons! Want als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, dan kies je voor Belgisch parkkonijn.

De kweek van zwarte soldatenvlieg op kippenmest

Dierenarts Carl-Victor Deweer gelooft in de kweek van insecten op mest, en verdiepte zich daarom voor zijn masterproef in het onderzoek naar de kweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest. Zijn doel is om op nieuwe innovatieve manieren duurzame eiwitbronnen te produceren.

Meest gelezen

Arrestaties na inbeslagname van 250 knaagdieren in illegale kwekerij

Twee personen zijn gearresteerd en één van hen werd opgesloten na de inbeslagname vorige week van 250 knaagdieren in een illegale kwekerij in Loyers (provincie Namen). Dat hebben procureur Vincent Macq van Namen en korpschef Olivier Libois maandag 17 januari bekendgemaakt.

Voor de crisis lag onze kaas zelfs in New York

De Kruidenwei, de geitenhouderij van Ger Entjes en Ayla Groenveld, doet haar naam eer aan. Als je het gedroogde gras ruikt dat voor de geiten ligt, dan ruik je ook een kruidenboeket. Dat dit werkt, blijkt wel. Voor de coronacrisis verkochten ze hun rauwmelkse biologische geitenkazen tot in Antwerpen, Berlijn en zelfs New York aan toe. Volgens Ayla staan Brusselse en ook Nederlandse beleidsmakers momenteel te ver af van de sector en zouden Brusselse ambtenaren verplicht een werkstage moeten lopen bij Europese boeren.

Konijnenhouders op pensioen: “Ik zal het verzorgen van de konijnen nooit kunnen loslaten”

Walter Segers (66) en Lief Proost (65) gingen onlangs met pensioen na een lange carrière als konijnenhouders. Bijna 40 jaar geleden sprongen ze in het diepe toen ze hun konijnenkwekerij opstartten. Er waren in België nog niet echt voorbeeldbedrijven, waardoor ze hun eigen research moesten doen. In 2005 richtten ze samen met hun dochter Nele en schoonzoon Yves het vennootschap Konzo (Konijnen Zondereigen) op.