Insecten als eiwitvervanger in diervoeder

kleinvee

Grootschalige insectenkweek krijgt wereldwijd steeds meer interesse, zeker nu de EU deze zomer groen licht gaf voor het gebruik van insecten in kippen- en varkensvoer. Insecten zorgen voor duurzame eiwitbronnen en alternatieve voeding. Enkele voorbeelden zijn meelwormen, krekels, sprinkhanen en zwarte soldatenvliegen.

Wrap met konijn en amandelpesto

Op 26 januari start de ‘Week van het Konijn’

kleinvee

Noteer het alvast in je agenda: van woensdag 26 januari tot en met woensdag 2 februari vindt voor de 6de keer de "Week van het Konijn" plaats. Dit jaar daagt VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, Belgen uit om verrassende recepten te maken met konijn. En daarbij natuurlijk voluit te kiezen voor konijnenvlees van bij ons! Want als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, dan kies je voor Belgisch parkkonijn.

De kweek van zwarte soldatenvlieg op kippenmest

kleinvee

Dierenarts Carl-Victor Deweer gelooft in de kweek van insecten op mest, en verdiepte zich daarom voor zijn masterproef in het onderzoek naar de kweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest. Zijn doel is om op nieuwe innovatieve manieren duurzame eiwitbronnen te produceren.

In een illegale kwekerij werden 250 dieren in beslag genomen.

Arrestaties na inbeslagname van 250 knaagdieren in illegale kwekerij

kleinvee

Twee personen zijn gearresteerd en één van hen werd opgesloten na de inbeslagname vorige week van 250 knaagdieren in een illegale kwekerij in Loyers (provincie Namen). Dat hebben procureur Vincent Macq van Namen en korpschef Olivier Libois maandag 17 januari bekendgemaakt.

Ger Entjes en Ayla Groenveld: “Als je als boer werkelijk je verantwoordelijkheid neemt als autonoom mens, heb je niet al die inmenging van de overheid nodig.”

Voor de crisis lag onze kaas zelfs in New York

kleinvee

De Kruidenwei, de geitenhouderij van Ger Entjes en Ayla Groenveld, doet haar naam eer aan. Als je het gedroogde gras ruikt dat voor de geiten ligt, dan ruik je ook een kruidenboeket. Dat dit werkt, blijkt wel. Voor de coronacrisis verkochten ze hun rauwmelkse biologische geitenkazen tot in Antwerpen, Berlijn en zelfs New York aan toe. Volgens Ayla staan Brusselse en ook Nederlandse beleidsmakers momenteel te ver af van de sector en zouden Brusselse ambtenaren verplicht een werkstage moeten lopen bij Europese boeren.

Walter en Lief startten bijna 40 jaar geleden als pioniers in de konijnenhouderij in België.

Konijnenhouders op pensioen: “Ik zal het verzorgen van de konijnen nooit kunnen loslaten”

kleinvee

Walter Segers (66) en Lief Proost (65) gingen onlangs met pensioen na een lange carrière als konijnenhouders. Bijna 40 jaar geleden sprongen ze in het diepe toen ze hun konijnenkwekerij opstartten. Er waren in België nog niet echt voorbeeldbedrijven, waardoor ze hun eigen research moesten doen. In 2005 richtten ze samen met hun dochter Nele en schoonzoon Yves het vennootschap Konzo (Konijnen Zondereigen) op.

Een bedrijf is verplicht om uiterlijk op 31 december van het jaar waarin het aanbod over de vergoedingen van de landcommissie is aanvaard, en in elk geval uiterlijk op 30 november 2023, het houden van pelsdieren of het houden van dieren voor de productie van foie gras door middel van dwangvoeding te beëindigen.

14 van de 17 pelsdierhouderijen zitten nu in procedure van uitdoving

Actueel

Tegen eind 2023 moeten alle pelsdierhouderijen in Vlaanderen én een producent van foie gras dicht. Er wordt hiervoor door Vlaanderen een vergoeding voorzien. Intussen zitten 14 van de bestaande 17 bedrijven in deze procedure.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts lag aan de basis van het uitdoofscenario voor de pelsdierkweek en de foie grasproductie waarbij dwangvoeding gebruikt wordt.

Eerste pelsdierkwekerijen sluiten de deuren

Actueel

11 van de 16 pelsdierkwekerijen en de enige foie grasproducent in Vlaanderen hebben een aanvraag tot stopzetting ingediend. Eind 2023 moeten alle deuren sowieso dicht.

Aan de promotie neemt onder meer Lonki, een grote konijnenslachterij - en verwerker, deel.

VLAM zet een week lang ‘konijn’ extra in de kijker

Actueel

Van 27 januari tot 3 februari is er ook dit jaar de Week van het Konijn. In samenwerking met de slachthuizen Lonki en Van Assche, supermarkten en zelfstandige slagers, vestigt VLAM de aandacht op de veelzijdigheid van bereidingen met konijn.

Dierenminister Weyts wil dat ook alle kweekkonijnen tegen 2025 verhuizen naar verrijkte parken.

Tegen 2025 ook alle kweekkonijnen verhuizen naar verrijkte parken

Actueel

Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil dat tegen 2025 alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar zogenaamde ‘verrijkte parken’. Verrijkte parken bieden meer plaats en zijn beter uitgerust met bijvoorbeeld tunnels en knaagmateriaal. Dat is nu vastgelegd in nieuwe minimumnormen.

De daling van de PPR-uitbraken wordt toegeschreven aan het effect van de vaccinatiecampagnes in meer dan 50 landen.

Wereldwijde uitroeiing van heel besmettelijke dierziekte PPR in zicht

Actueel

Wereldwijd is het aantal uitbraken van PPR (Pest van Kleine Herkauwers), ook wel bekend als de schapen- en geitenplaag, de voorbije jaren met twee derde gedaald. Dat blijkt uit gegevens van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Het gaat om 100.000 dieren uit kwekerijen waar een besmettingshaard werd vastgesteld en om 104.000 die in de omgeving van die haarden preventief werden geruimd.

Al meer dan 200.000 eenden geruimd door vogelgriep in Frankrijk

Actueel

In Frankrijk zijn inmiddels al meer dan 200.000 eenden geruimd in een poging om de verdere verspreiding van de vogelgriep op boerderijen tegen te gaan.

De 18.000 dieren worden geruimd om verspreiding van de ziekte te voorkomen, meldt het ministerie van Landbouw.

Vogelgriep vastgesteld op kalkoenbedrijf in Nederlandse provincie Noord-Brabant

Actueel

Op een kalkoenbedrijf in het Brabantse Moergestel, op een 20-tal kilometer van de Belgische grens, is vogelgriep vastgesteld. De 18.000 dieren worden geruimd om verspreiding van de ziekte te voorkomen, meldt het ministerie van Landbouw.

De eenden verblijven het grootste deel van hun leven in een zone met vrije uitloop , vertelt Valérie van Wynsberghe.

Eendenlever van La Sauvenière: Stap voor stap groeien, met respect voor de dieren, het product en de consument

RULA Kleinvee

Meer dan 20 jaar geleden startte Valérie Van Wyzenberghe met de productie van eendenlever of foie gras. Deze stiel verdedigt ze met veel overgave. Met de hulp van haar man, François Vandenbulcke, kweekt ze iets meer dan 8.000 eenden per jaar, die ze dan verwerkt in het slachthuis op de boerderij.

Na het wolvenplan in Vlaanderen komt er tegen eind dit jaar een protocol rond (probleem)wolven.

Onrustwekkende tendens van aanvallen van wolven op kleinvee

Actueel

Tegen eind dit jaar presenteert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) een protocol rond ‘wolven’. “Hierin wordt beschreven wat normaal wolvengedrag is, welk gedrag kan worden gedefinieerd als van een ‘probleemwolf’ en welke maatregelen daaraan kunnen worden gekoppeld.”

Jan Martens, voorzitter van SLE, met een Mechelse kalkoenkophen.

Steunpunt Levend Erfgoed: “We ijveren ervoor om ons levend erfgoed in stand te houden”

RULA Kleinvee

Onder de algemene term ‘kleinvee’ zitten heel wat diersoorten en -rassen verscholen. In de professionele landbouw is al een hele rist te bewonderen, maar in de niet-professionele veehouderij is het gamma nog veel ruimer. Sommige authentieke rassen staan vandaag echter onder druk. Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) tracht dit levend erfgoed in stand te houden. Voorzitter Jan Martens vertelt ons waarom.

“We werken alle dagen bijna het klokje rond, maar zondag houden we steevast vrij voor ons gezin.”

Geitenboerderij Klavertroef: “Van nul beginnen is moeilijk, maar we komen nu op onze plooi”

RULA Kleinvee

Weinig landbouwachtergrond, maar toch starten met een biologische geitenboerderij. Velen ontbreekt het durf, maar Peter de Cock en Joke De Rocker gingen er volledig voor en startten in 2015 Klavertroef op te Oosterzele. “We gaan niet flauw doen, het is niet gemakkelijk om van nul te starten. Maar stilaan kunnen we de vruchten plukken van ons harde werk.”

Alles begon met één dwerggeitje.

Opstarten met dubbelziektevrije geiten is het belangrijkst, volgens Jonas

kleinvee

Zijn ouders hebben een melk- en vleesveebedrijf, maar Jonas Van Zele uit Assenede was altijd al meer geïnteresseerd in geiten. Wat als kind begon met het houden van een paar dwerggeiten, groeide uit tot de opstart van een eigen melkgeitenbedrijf. “Ik hou van die dieren, en per liter levert een geit nu veel meer op dan een koe. Daar moet ik van profiteren.”

Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in 'verrijkte parken'.

Groepshuisvesting voor moederdieren van konijnen is niet zo vanzelfsprekend

kleinvee

Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar verrijkte parken. Dat is nu al zo voor vleeskonijnen, maar nog niet verplicht voor moederdieren. ILVO bekijkt in een onderzoek wat het meest geschikte tijdstip is voor die groepshuisvesting.

‘On farm’ vergadering met de verschillende partijen van het Bolucap-project op het bedrijf van Jef Kusters in Ravels.

Gezondheidsmanagement met behulp van penssensoren in melkgeitensector

kleinvee

Sensortechnologie wint aan belang binnen verschillende takken van de diergeneeskunde. Voor rundvee zijn er al verschillende sensoren commercieel beschikbaar voor onder andere tochtdetectie, de melkanalyse van een koe en in de vorm van geboortemelders. Binnen de melkgeitensector bestaan dergelijke hulpmiddelen nog niet.

Al eerder is beslist dat het vanaf 2024 verboden is nertsen te fokken voor hun pels.

Corona ontdekt op nog 2 nertsenfokkerijen in Nederland, teller staat nu op 40

Actueel

Op nog 2 nertsenfokkerijen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een boerderij met 13.500 dieren in het Brabantse dorp Vlierden en een fokkerij met 5.000 dieren in De Rips, ook in Noord-Brabant. De dieren worden zo snel mogelijk gedood.

In Nederland zijn intussen al 27 nertsenfokkerijen besmet met het coronavirus. Alle dieren op de getroffen bedrijven worden geruimd.

Coronabesmettingen in Nederlandse nertsenbedrijven gaan verder

Covid 19

Het aantal met corona besmette nertsenbedrijven in Nederland lijkt niet te stoppen. Intussen zijn er 27 bedrijven besmet.

Het ILVO deed de voorbije jaren onderzoek naar huisvesting van voedsters.

Kweekkonijnen krijgen tot dubbel zoveel ruimte

kleinvee

Vlaams Dierenminister Ben Weyts geeft kweekkonijnen een meer natuurlijke omgeving en tot dubbel zoveel ruimte. Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar ‘verrijkte parken’ die ruimer zijn en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Dat is nu vastgelegd in nieuwe minimumnormen.

Welkom Wolf zegt alle begrip te hebben voor mensen die onverwacht dieren verliezen aan een zwervende wolf en vindt dat deze mensen te allen tijde volledig moeten vergoed worden.

Welkom Wolf wil beperking van schadevergoeding in wolvengebied

Actueel

Welkom Wolf roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op om de schadevergoeding in wolvengebied te beperken in de tijd en volop in te zetten op de subsidies voor preventie.

Sinds enkele jaren heeft Vlaanderen voluit gekozen voor parkhuishouding.

Dierenwelzijn controleert voortaan ook professionele konijnenhouders met parkhuisvesting

kleinvee

Bedrijven met konijnen in parkhuisvesting zullen voortaan ook door de dienst Dierenwelzijn worden gecontroleerd. Dat zegt minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor dierenwelzijn.