Slachtperikelen, actuele gezondheidsaspecten en een nieuw fokkerijbesluit

Veeteelt

Traditioneel organiseert het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH) in het najaar in elke Vlaamse provincie een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders. De bijeenkomsten trokken circa 300 aanwezigen, die geïnformeerd werden omtrent drie thema’s: de slachtproblematiek voor schapen en lammeren, enkele actuele aspecten van schapengezondheid en het nieuwe fokkerijbesluit.

Vaccinatie leidt meestal snel tot een verbetering van het dierenwelzijn in de kudde,  maar de aantasting kan wel (latent) aanwezig blijven.

Rotkreupel beter voorkomen dan genezen

Schapen

Rotkreupel is binnen de schapenhouderij een vrij frequent voorkomend probleem, maar het is een probleem waar niemand graag over spreekt. Eenmaal een bedrijf ermee te maken krijgt, is het bijzonder moeilijk om er vanaf te geraken. De leuze ‘beter voorkomen dan genezen’ is hier dan ook bijzonder op haar plaats.

Nederlanders eten weer (licht) meer vlees

Schapen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2018 iets meer dan 77 kg. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017. Hiermee is er voor het eerst na tien jaar weer een lichte stijging in de vleesverbruik-cijfers.

Korte keten kan ook met schapenzuivel

Schapen

De laatste jaren is er nogal wat aandacht gegaan naar afzet van lamsvlees via de korte keten. Er zijn echter in Vlaanderen ook enkele schapenhouders die van de afzet van schapenmelkproducten hun «core business» maken. We gingen op bezoek bij Matthias Lefebvre en Leen Vynckier te Oostrozebeke. Zij zijn een schapenmelkerij aan het opstarten.

Vanaf 1 september zal ook in Wallonië mogen enkel in Brussel nog dieren worden geslacht zonder eerst verdoofd te worden.

Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest

Schapen

Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. In totaal werden 2.613 dieren geslacht. Vorig jaar waren dat er 5.913, een daling van 56%.

Praktische tips voor het opzetten van een korte keten voor lams-, geiten- en hertenvlees

Schapen

Vorige maand brachten we een verslag omtrent de mogelijkheden en knelpunten van de afzet via de korte keten. In dit tweede deel gaan we verder in op het aspect gezondheidsplanning en reglementering, op de specifieke situatie van de hertenhouderij en op de mogelijkheid om geitenbokjes af te mesten.

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch vindt het van essentieel belang dat de Brusselse volksvertegenwoordigers en ministers bewijzen dat ze de wetenschappelijke kennis van het dierenleed en het welzijn van de dieren ernstig nemen.

Dierenartsen en Gaia willen ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten

Actueel

Zeventien verenigingen, waaronder de beroepsvereniging voor dierenartsen (IV-DB) en Gaia, roepen vrijdag in een open brief de nieuwe Brusselse regering en het parlement op om ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten in te voeren. “Verplichte verdoving is de enige manier om dieren te behoeden voor ernstig en langdurig lijden dat zowel onnodig als technisch vermijdbaar is”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

Vrijwilligers starten met opleiding om wolfbestendige omheiningen met schrikdraad te plaatsen.

Vrijwilligers startten opleiding voor Wolf Fencing Team in Peer

Schapen

Op een weide aan de Goudbergstraat in Peer vond op 20 juli een opleiding plaats voor een twintigtal teamleiders, die deel uitmaken van het ‘Wolf Fencing Team’. Ze kregen theoretische en praktische uitleg over het plaatsen van een raster met schrikdraad om wolven weg te houden van een kudde schapen.

Gaia vindt dat het exporteren van schapen naar het Midden-Oosten verboden moet worden, omdat door de reis veel dieren zouden sterven of lijden.

Gaia klaagt Roemeens "dodentransport" van schapen aan

Actueel

Gaia roept de Europese Commissie op om krachtig op te treden tegen Roemenië, omdat het land het transport van 70.000 schapen naar het Midden-Oosten toelaat. Volgens de dierenrechtenorganisatie sterven veel dieren tijdens de reis en lijden de andere dieren wekenlang op zee.

Eerste opleiding voor Wolf Fencing Team

Schapen

De vrijwilligers van het Wolf Fencing Team zullen op zaterdag 20 en zondag 21 juli hun eerste opleiding krijgen. Dat meldt Natuurpunt op vrijdag. Het speciale team werd in het voorjaar opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF om de schade door wolven in ons land te beperken en de leefomgeving van het dier te waarborgen.

Om alle weides te beveiligen, is 600 kilometer aan hekwerk nodig.

600 km raster nodig tegen de wolven

Schapen

In het gebied waar wolven Naya, Gust en binnenkort hun nakomelingen actief zijn, is om en bij de 600 kilometer raster nodig om kleinvee tegen hen te beschermen. Dit bleek dinsdagavond tijdens de eerste samenkomst van het Wolf Fencing Team Belgium, een initiatief van Natuurpunt en WWF Belgium, schrijft het Belang van Limburg.

Korte ketenafzet brengt extra arbeid met zich mee, die ook op een behoorlijke manier moet vergoed worden.

Mogelijkheden en knelpunten bij de afzet van vlees van kleine herkauwers via de korte keten

Schapen

Op dinsdag 21 mei 2019 had te Geel de afsluitende studiedag plaats van het demonstratieproject ‘Vooruit met de geit, het schaap en het hert – Marktkansen voor vlees van kleine herkauwers’. Hierbij werden de mogelijkheden onder de loep genomen van korteketenafzet voor vlees van kleine herkauwers via de korte keten.

Niettegenstaande de vele maatregelen die Franse schapenhouders nemen, blijft het aantal landbouwdieren die ten prooi vallen aan wolven stijgen.

Angst voor wolven in Frankrijk

Schapen

Vorige maand brachten we een deelverslag van de ‘Conférence Grand Angle Ovin’ op 14 maart laatstleden in Parijs. Vandaag vatten we het tweede deel samen: de toekomstgerichte topics, maar ook de grote problemen met wolven.

15 schapen ingeschreven op Franse school

Schapen

Om de sluiting van een klas wegens een gebrek aan leerlingen te vermijden, hebben de ouders van een Franse gemeente symbolisch vijftien schapen ingeschreven in de basisschool van Crêts en Belledonne, aan de voet van de Alpen.

Franse schapen

Franse schapenhouderij zet bakens uit voor de toekomst

Schapen

Op donderdag 14 maart 2019 organiseerde het Institut de l’Elevage (Idele) in Parijs zijn eerste Conference Grand Angle Ovin. Hier kwamen de meest diverse thema’s, die de Franse schapenhouderij beroeren, aan bod.

Schapenhouders zeggen onvoldoende beroep te kunnen doen op subsidies om maatregelen tegen wolven te nemen.

Limburgse schapenboeren met kuddes op straat

Schapen

In Noord-Limburg zijn schapenhouders vrijdag met hun kuddes de straat opgetrokken. De schapenboeren vinden dat ze niet genoeg vergoed worden voor het risico op wolven. Dat meldt VTM NIEUWS en het nieuws wordt door het kabinet van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bevestigd.

Peer en Oudsbergen hebben het actieplan ’wolf’ voorgesteld naar aanleiding van de recente aanvallen van een wolf op schapen en alpaca’s.

Peer en Oudsbergen slaan handen in elkaar voor actieplan ’wolf’

Schapen

Peer en Oudsbergen hebben het actieplan ’wolf’ voorgesteld naar aanleiding van de recente aanvallen van een wolf op schapen en alpaca’s.

Drie alpaca’s doodgebeten in Limburg

Schapen

In Peer zijn dinsdagnacht drie alpaca’s gedood. Eén dier werd ter plaatse verorberd. De twee andere alpaca’s werden dodelijk gebeten in de hals. Volgens Jan Loos van vzw Landschap moeten schapenhouders hun verantwoordelijkheid nemen en hun dieren beschermen, want in Limburg waren het de voorbije maanden vooral wolven die schapen pakten, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen deden loslopende honden net hetzelfde.

Wolven Naya en August bijten schapen dood in Limburg

Schapen

De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Op drie van de vier schapen werden twee DNA-types van wolf aangetroffen, waardoor de kans klein is dat het om andere wolven gaat dan Naya en August”, zegt woordvoerder Koen Van Muylem van INBO.

De schapen, die gedood zijn, bevonden zich in een landbouwzone, maar wel net tussen de twee kerngebieden waar de wolven Naya en August zich ophouden.

Vier schapen doodgebeten in Helchteren

Schapen

In een weide in Helchteren zijn donderdag vier doodgebeten schapen aangetroffen. Jan Loos van Welkomwolf.be is er quasi van overtuigd dat een wolf de schapen heeft doodgebeten.