Startpagina Schapen

Schapen

Schapen

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Blauwtong: terug vrij verkeer mogelijk tussen België en Nederland

Op 10 oktober 2023 werd er door het nationaal referentielaboratorium Sciensano blauwtong serotype 3 bevestigd bij een schaap op een klein bedrijf in de gemeente Merksplas, provincie Antwerpen. Momenteel zijn er nog geen symptomen van blauwtong of sterfte bij andere schapen vastgesteld in België.

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Blauwtong bevestigd bij schaap in Merksplas. België verliest vrije status

Op dinsdag 10 oktober 2023 bevestigde Sciensano aan de hand van PCR-onderzoek de eerdere verdenking van een geval van blauwtong. Het gaat om een schaap op een klein bedrijf in de gemeente Merksplas (provincie Antwerpen). Er werd bevestigd dat het om serotype 3 gaat. In ons land sprake is er nu sprake van een uitbraak van de ziekte. België verliest hierdoor zijn recent verkregen vrije status voor blauwtong.

Meest gelezen

Blauwtong verdenking in de Noorderkempen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) meldde op 6 oktober dat er een verdenking is van een geval van blauwtong op een schapenbedrijf in de Noorderkempen. Om welk serotype het precies gaat, moet nog bevestigd worden door verder onderzoek bij Sciensano. DGZ vraagt om erg alert te blijven.

Voortplanting van alpaca’s en lama’s vergt eigen aanpak

Je kan er tegenwoordig niet naast kijken. In weilanden, in je achtertuin of op Facebook, overal zie je alpaca’s en lama’s. Cameliden worden steeds populairder als huisdier. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de voortplanting van deze cameliden.

TES-stamboekfokkerij toont kwaliteit

Op zondag 30 juli had op het bedrijf van Johan Dossche en zijn partner Martine te Hansbeke een openstaldag plaats. Er werden Texelaars met veel kwaliteit getoond aan een breed publiek. Een specifiek thema dat in de namiddag aandacht kreeg, was hoe de dieren te beschermen tegen de wolf. In een navolgend gesprek met de bedrijfsleiders konden we ook een beter beeld krijgen van hun bedrijf en van de werking van het TES-stamboek.

Blauwtong bij schapen in Nederland hoogstwaarschijnlijk serotype 3

Een actueel overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toont dat er momenteel al op 33 bedrijven officieel blauwtong (BTV) werd geconstateerd. Het blijkt om een besmetting met serotype 3 te gaan, een type waarvoor op dit moment (nog) geen vaccinatie mogelijk is. 

Blauwtong bij schapen vastgesteld in Nederland

Op 6 september 2023 meldde de Nederlandse Rijksoverheid dat er blauwtong werd vastgesteld op 4 schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Het is sinds 2009 geleden dat de ziekte voorkwam in Nederland.