Startpagina Schapen

Schapen

Schapen

Aanpak wolvenschadepreventie in Duitsland

Schapen In het kader van het demonstratieproject ‘Hoed U voor de wolf’, dat einde 2022 afliep, hadden we de mogelijkheid om in de loop van november een viertal ‘grote’ schapen- en veebedrijven te bezoeken in Duitsland, 3 daarvan waren gelegen in Nedersaksen en één in Noordrijn-Westfalen. In Nedersaksen zijn er 43 wolvenroedels gevestigd, elk met een tiental wolven.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Wormbesmetting voorkomen: monitor je schapen in de wei

Nu de meeste schapen weer op de weide lopen, liggen wormbesmettingen opnieuw op de loer. DGZ stelde al de eerste besmettingen met de rode lebmaagworm vast. Ook andere wormsoorten kunnen gedurende het weideseizoen voor problemen zorgen.

Bart van Doorn: Ik wil diervriendelijk werken

Melkschapenhouders Wubbo de Jong en Bart van Doorn trokken in de zomer van 2017 met een volle portemonnee naar Spanje om 500 jonge ooien te kopen. Momenteel hebben ze 400 melkschapen aan de melk met een rollend jaargemiddelde van 550 l per melkschaap.

Grijp snel in met het abortusprotocol!

Heel wat oorzaken van het verwerpen bij schapen en geiten zijn besmettelijk en kunnen voor veel schade op het bedrijf zorgen. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) roept op om steeds het abortusprotocol te volgen.

Meest gelezen

Aandachtspunten bij weidegang van ooien met lammeren

Op dit ogenblik zijn quasi alle oudere ooien gelammerd en de meeste gedekte ooilammeren ook. De klimaatopwarming laat zich ook in de voorjaarsgrasgroei voelen, en concreet betekent dit dat onze ooien met lammeren al vroeg de wei in kunnen.

Preventieve gezondheidszorg bij schapen, geiten en herten

Het demonstratieproject ‘Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte) – preventieve gezondheidszorg bij kleine herkauwers’ legt de focus op rotkreupel, zwoegerziekte, listeria en blauwtong. Dat zijn ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën of virussen en die bij kleine herkauwers heel wat problemen en schade kunnen veroorzaken. Het project wordt gefinancierd door Vlaanderen en Europa.

Ooien en lammeren de wei in

In vorige artikelen hadden we het over voeding van hoogdrachtige ooien en zogende ooien op stal. In functie van het aantal verwachte of zogende lammeren was vooral de krachtvoedergift hier een aandachtspunt. Nu de lente in het land is, komen we in een totaal andere voedingssituatie voor onze dieren.

Geitenlammeren: goed begonnen is half gewonnen

Het lammerseizoen is volop aan de gang. Deze periode is een cruciale stap in de bedrijfsvoering, omdat er uit een gezond lam een hoogproductieve melkgeit groeit. Een vast protocol en goede afspraken zullen het succes bepalen.

Werkstraf en boete voor stropers in wolvenleefgebied Hechtel-Eksel

Een 70-jarige man uit Hechtel is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld voor illegale stroperij in het leefgebied van de wolven in Midden-Limburg. Hij moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Als de werkstraf niet tijdig is uitgevoerd, wacht een boete van 8.000 euro. Een tachtiger die in beeld kwam met een vuurwapen in zijn bezit kreeg een boete van 8.000 euro.