Startpagina Schapen

Schapen

Schapen

Hoe springt een schapenhouder om met zijn watergebruik?

Schapen In een tijd waarin droogte en verminderde waterbeschikbaarheid steeds grotere uitdagingen vormen voor de landbouwsector, worden innovatie en duurzaamheid steeds belangrijker. Het veranderende klimaat heeft geleid tot onvoorspelbare neerslagpatronen en langere periodes van droogte, wat onzekerheid en zorgen met zich meebrengt bij landbouwers in zowel de plantaardige als dierlijke sector.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Hoe besmetting met wormen en maden herkennen en bestrijden?

Na een koud en nat voorjaar, waarbij er toch wat problemen waren bij de jonge lammeren door coccidioseaantasting of longontsteking, zijn we abrupt in volle zomer beland, met plaatselijk de jongste maanden weinig regen en met hoge temperaturen. Tijdens de zomer heeft de schapenhouder andere zorgen, zoals besmetting met wormen en maden en de bestrijding hiervan.

Schapenhouder Stijn leidt honden op om zijn kudde te beschermen

De Vlaamse schapenhouder Stijn Vandyck leidt in het Waalse Vielsalm honden op om zijn schapen te beschermen tegen de wolf. Zijn kleinvee verandert regelmatig van graasgebied, waardoor wolfwerende rasters onbegonnen werk zijn. “De honden komen zeer goed tot hun recht in grote natuurgebieden, maar in dichtbevolkt gebied zijn ze misschien net iets te wild.”

Wolf in West-Vlaanderen doet vraag rijzen voor uitbreiding risicozone

In het West-Vlaamse Poperinge is in de nacht van 22 op 23 mei een wolf gespot. Welkom Wolf kreeg verschillende meldingen van waarnemingen in de buurt van Poperinge. De Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen, waardoor veehouders een schadevergoeding kunnen krijgen bij wolvenschade.

Meest gelezen

Jonge lammeren in de eerste levensmaanden

Nu de geboorteperiode voorbij is en de meeste jonge lammeren met moeder de wei in zijn, of aan de lambar opgroeien, kunnen zich toch nog problemen en uitval voordoen, zeker in een vochtige en koude periode, zoals tijdens de afgelopen aprilmaand.

Overwennen of kunstmatige opkweek van lammeren

De aflamperiode is momenteel op de meeste schapenbedrijven al een eind gevorderd. In de ideale situatie heeft elke werpende ooi een mooi gevulde uier en hebben de pasgeboren lammeren voldoende melk om al na een paar dagen zonder veel extra zorg de grote stal of de wei te kunnen intrekken. Geregeld komen er tijdens de geboorteperiode echter gevallen voor waarbij de ooi-lamrelatie op een of andere manier verstoord is.

Limburgse roedel wolven (tijdelijk) gehalveerd

Het aantal wolven in Noord-Limburg is de laatste weken gehalveerd. Volgens Jan Loos van Landschap vzw zijn er momenteel van de 13 wolven nog 5 of 6 aanwezig in de provincie. "Dat was ook te verwachten. Elk jaar als de wolven nieuwe jongen gaan krijgen, trekken de vorige voor een groot deel weg."

Aandachtspunten rondom geboorte en eerste levensweek van lammeren

Het geboortemoment is het meest kritieke moment van het schapenjaar. Bedrijven (of beter bedrijfsleiders) die goed bezig zijn, verliezen 8 à 12% van de lammeren tijdens of kort na de geboorte. In een vorige bijdrage hebben we de periode vóór de geboorten behandeld en de laatste voorbereidingen om het geboorteseizoen goed te kunnen starten. In dit artikel gaan we dieper in op het geboortemoment zelf en op de eerste levensweek van de lammeren.