Wolf in West-Vlaanderen doet vraag rijzen voor uitbreiding risicozone

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meIn Rillaar, tussen de Hagelandse heuvels, wonen Ann Geys en Tom Nijs samen met hun 4 kinderen op een goed draaiend schapenbedrijf. Van de 60 melkschapen verwerkt het koppel zelf elke druppel melk tot verschillende producten voor hun hoeveverkoop. Daarnaast begeleiden ze ook enkele zorggasten, die rust vinden tussen de dieren.
Agriflanders is een professionele veeteeltbeurs, daar hoort dus ook vee bij. De specifieke sfeer die dit met zich meebrengt, is voor de organisatoren erg belangrijk. “De aanwezige dieren zorgen bij professionele veehouders voor de juiste sfeer en geur, maar ze tonen ook aan de niet-professionele bezoekers waar het echt om draait: de dieren”, meent Tom Destoop, verantwoordelijke voor de veeprijskampen.
In Zweden is maandag 2 januari de grootste wolvenjacht van start gegaan sinds de herinvoering van de vergunde jacht op de dieren in 2010. Volgens de Zweedse televisiezender SVT mogen dit jaar 75 wolven worden gedood.
Op zondag 11 september kwamen Pastorale-kwekers en uitbaters van verkooppunten die onder het Pastorale-label werken samen op ‘t Zwarthof te Zoersel voor een terugblik op 30 jaar Pastorale-werking. De viering werd gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
In het Schor Ouden Doel, een natuurgebied in de noordelijkste uithoek van het Waasland op de grens met Nederland, zijn een honderdtal schapen begonnen met het begrazen van het aanwezige riet om meer ruimte te creëren voor zeldzame en kwetsbare schorrenvegetatie.
In het mooie Buvrinnes, op een steenworp afstand van Binche, vinden we Rue de Cent Pieds. Geitenboerin Anne Delbeke vernoemde haar geitenboerderij naar de pittoreske straat.
De afgelopen weken werden in het eerste afgebakende Limburgse/Antwerpse wolvenrisicogebied op 5 plaatsen vergaderingen georganiseerd omtrent schade, wolfproof omheiningen en subsidiesystemen. Die vergaderingen kaderden in het demonstratieproject ‘De wolf, wees op je hoede’ met als projectpartners de vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) en RCC-Belgium.
De afgelopen weken waren er in Oudenaarde en Geel 2 praktijkdagen voor houders van kleine herkauwers, kaderend in het demo-project Preventieve Gezondheidszorg : Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte).
Nu de meeste schapen weer op de weide lopen, liggen wormbesmettingen opnieuw op de loer. DGZ stelde al de eerste besmettingen met de rode lebmaagworm vast. Ook andere wormsoorten kunnen gedurende het weideseizoen voor problemen zorgen.
De voorbije weken waren er in Oudenaarde en Geel 2 praktijkdagen voor houders van kleine herkauwers, kaderend in het demoproject Preventieve Gezondheidszorg: Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte). De talrijke aanwezigen werden per dag in 3 groepen ingedeeld om volgens beurtrol het hele programma te doorlopen