Internationale instellingen starten initiatief om verspreiding varkenspest te stoppen

Varkens

Wereldwijd verspreidt de Afrikaanse varkenspest zich. Overheden, specialisten en industrie zitten samen om actie te ondernemen. Er wordt opgeroepen tot een mondiale aanpak, aangestuurd door Wereldorganisatie voor Animal Health (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Twee jaar na uitbraak van AVP in ons land, wordt nu weer het Afrikaans Varkenspestvrije statuut aangevraagd.

België vraagt Afrikaans varkenspestvrije status aan

Varkens

België heeft aan de OIE, de wereldorganisatie voor dierengezondheid, de aanvraag voor het verkrijgen van de Afrikaanse varkenspestvrije status ingediend. Pas na goedkeuring kan ons land weer varkensvlees buiten de EU exporteren, wat bijzonder belangrijk is voor onze Vlaamse varkenshouders.

Volgens Test Aankoop komt dat omdat het vlees bij de lokale slager grotendeels afkomstig is van vrouwelijke runderen, waarvan het vlees sappiger is en beter smaakt.

Test Aankoop: ‘Beste rundvlees koop je bij de slager, biovlees niet per se gezonder’

Vleesvee

Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop, na analyse van 39 stalen vlees afkomstig van zowel lokale slagers als supermarkten.

De pluimveehouderij in Nederland werd vanwege de vondst van vogelgriep bij knobbelzwanen in ‘lockdown’ geplaatst.

België wacht met vogelgriepmaatregelen

Pluimvee

België legt de pluimveesector vooralsnog geen extra maatregelen op vanwege de vogelgriepuitbraak in Nederland. Federaal landbouwminister David Clarinval volgt de evolutie van de H5-virussituatie in Nederland en Duitsland wel op de voet, aldus een woordvoerder. Hij wordt in real time op de hoogte gebracht van de situatie door de diensten van voedselagentschap FAVV en staat klaar om tijdig gepaste maatregelen te nemen.

Hoewel de sector al heel veel inspanningen op het vlak van dierenwelzijn levert, gaan nog eens 50 extra dierenartsen controles uitvoeren.

Vijftig extra dierenartsen starten met gerichte controles in Vlaamse slachthuizen

Veeteelt

Vijftig extra dierenartsen beginnen eerstdaags, op vraag van de Vlaamse overheid, met extra controles op dierenwelzijn in slachthuizen. Die regeling heeft heel wat voeten in de aarde gehad en vandaag is nog lang niet alles duidelijk. Dat bleek uit een uitgebreide discussie in de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement.

Varkenshandel wereldwijd: meer opbrengst in Amerika, meer productie in China

Varkens

Van de wereldwijde export van varkensvlees gaat maar liefst 40 % naar China. Maar door het op grote schaal bouwen van grote varkensbedrijven zou de import er de komende jaren met 20 tot 30 % kunnen afnemen. Ook de opbrengstprijs in de VS klimt verder. Dat blijkt uit cijfers van Rabobank over de mondiale varkensmarkt.

Nu al leveren veehouders belangrijke inspanningen voor de beschutting van hun dieren in extreme weersomstandigheden.

Pas in 2020 een nieuw wettelijk kader voor beschutting voor dieren in buitenlucht

Veeteelt

De Dierenwelzijnswet bepaalt al dat dieren beschermd moeten worden tegen ongunstige weersomstandigheden. Maar er komt tegen 2022 een beter houvast over de beschutting voor dieren die buiten worden gehouden. Dat laat Ben Weyts, Vlaams minister voor Dierenwelzijn, weten.

De productiestijging gaat niet ten koste van de vruchtbaarheid, zegt CRV.

Vlaamse melkkoeien halen hogere levensproductie

Melkvee

De gemiddelde melk- en levensproductie van de koeien in Vlaanderen is in het boekjaar 2019-2020 weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van CRV, de belangrijkste coöperatie van veehouders in Vlaanderen en Nederland.

Dieren hangen af van het ritme van hun eigenaar.

Dieren lijken weinig last te hebben van overschakeling zomer/wintertijd

Veeteelt

De nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over van zomertijd naar wintertijd. Voor de mens een uurtje meer slaap dus. Sommigen wennen er gemakkelijker aan dan anderen. Dieren ondervinden weinig hinder. Enkel bij een strak regime, zoals bij op vaste tijdstippen voederen of melken, zullen ze dat uurverzet wel opmerken.

De wetgeving bepaalt de contouren waarbinnen men kan bouwen. Maar sowieso kiest de veehouder best een systeem dat bij hem én zijn management past.

Ammoniakemissiereductie bepaalt systeemkeuze

Gebouwen

Bouwen en verbouwen doe je niet zomaar, en al zeker niet in de land- en tuinbouwsector. Wanneer veehouders een nieuwe stal plannen, kunnen ze zich maar best goed voorbereiden. De recente brochures over ammoniakemissiereductie van het departement Landbouw en Visserij kunnen daar zeker bij helpen.

Veldbonen groeien goed in ons klimaat en vragen een vrij eenvoudig management.

Veldbonen in de melkveehouderij: Toasten voor succes?

Melkvee

De Europese landbouw is niet zelfvoorzienend voor voedereiwit. De import van eiwitrijke voedermiddelen, zoals soja, is noodzakelijk om de veestapel te voeden, maar staat ook ter discussie. Alternatieve eiwitbronnen, zoals veldbonen, kunnen hier een oplossing bieden.

De aangifte voor de inkomstenbelasting moet 31 december binnen zijn.

Forfaitaire belastingaangifte kan tot 31 december

Economie

De deadline voor de indiening van de forfaitaire belastingaangiften van land- en tuinbouwers is omwille van corona opgeschoven van 11 december tot 31 december 2020. Voor belastingadviseurs en boekhouders die met volmacht indienen voor hun klanten via Tax-on-web is dat 1 februari 2021 geworden iin plaats van 11 januari. Hierbij nog eens enkele tips en de tabellen.

Impossible Foods toonde via een virtuele presentatie enkele prototypes van ‘Impossible Milk’.

Impossible Foods wil koevrije ‘melk’ en ‘steak’

Veeteelt

Impossible Foods wil de komende 12 maanden 100 wetenschappers aanwerven om een plantaardige variant op koemelk, vis en steak te ontwikkelen. De topman van het Amerikaanse bedrijf Pat Brown belooft wat de zuivelvervanger aangaat een product dat 100% smaakt als koemelk, dus iets anders dan zuivelalternatieven als amandelmelk of soja-yoghurt. Het klinkt vergezocht, maar Impossible Foods haalde dit jaar al 700 miljoen dollar op bij investeerders.

Hoe lang het pluimvee binnen moet blijven is nog niet duidelijk.

Nederlandse pluimveehouders moeten kippen binnenhouden wegens vogelgriep

Pluimvee

In Nederland moeten commerciële pluimveehouders hun kippen vanaf middernacht binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw donderdag, nadat in Kockengen, in de provincie Utrecht, hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij knobbelzwanen.

ANB en INBO gaven eind juli beelden vrij van de 4 jonge welpen. Of ze alle 4  nog in goede gezondheid zijn, is onduidelijk.

Betaalde wolvenschade aan groot- en kleinvee bedraagt 18.000 euro

Veeteelt

Tot vandaag betaalde de Vlaamse overheid bijna 18.000 euro uit aan wolvenschade. Het gaat dan om de vergoeding voor dieren en dierenartsen. Het grootste uitgekeerde bedrag in het kader van wolvenschade was de schadevergoeding van 3 alcapa’s, goed voor in totaal 3.775 euro. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op vraag van Carina Van Cauter (Open VLD), intussen gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Enkele tientallen keren per jaar branden stallen af.

Grootste deel van 24.000 kippen laat het leven bij stalbrand in Peer

Pluimvee

Een ernstige stalbrand bij een kippenkweker in Wijchmaal bij Peer heeft woensdagavond het leven gekost aan het grootste deel van de 24.000 aanwezige kippen. De brand in het vleeskippenbedrijf ontstond woensdag rond 23.15 uur. Het grootste deel van de 24.000 kippen in de pas gerenoveerde stallen kwam om bij de brand. Dat maakte de stad Peer donderdagmorgen bekend.

Prof. dr. Nadine Buys:  Het gaat niet lukken als we bijvoorbeeld dierenwelzijn en economische rentabiliteit als tegengestelden blijven  zien.

Prof Nadine Buys : ‘Dierenwelzijn en economische rentabiliteit zijn geen tegenpolen’

Veeteelt

“We hebben dieren nodig als we dierlijke producten willen eten. Laten we ze dan tijdens hun leven ook verder zo goed mogelijk behandelen. Die dierlijke producten zijn vandaag echter te goedkoop. Wie het dierenwelzijn als burger belangrijk vindt, moet als consument meer willen betalen.” Dat zegt prof. dr. Nadine Buys (KU Leuven), die de gangmaker is van de nieuwe ‘Leerstoel’ Dierenwelzijn en -Ethiek.

Fliegl brengt drijfmest-schoffelmachines uit

Mechanisatie

De Beierse landbouwmachinefabrikant Fliegl ziet dat mechanische onkruidbestrijding steeds meer interesse heeft, o.a. in maïs. Bijkomend zien ze ook dat drijfmest via rijentoediening gegeven in mei-juni voordelig is voor het maïsgewas en op logistiek vlak. Hierom komen ze nu met de Dexter uit, een machine die een kruising is tussen een rijenschoffel en een mestinjecteur.

FAVV vraagt aan pluimveehouders om de bioveiligheidsmaatregelen strikt te blijven toepassen.

FAVV waarschuwt pluimveehouders voor de mogelijke terugkeer van vogelgriep

Pluimvee

Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen. Het FAVV volgt de situatie op de voet en roept de sector op om de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt op te volgen.

Afrikaanse varkenspest is via wilde everzwijnen vanuit Polen naar Duitsland gekomen.

Afrikaanse varkenspest in Duitsland: 71 bevestigde gevallen

Varkens

Afrikaanse varkenspest breidt zich in Duitsland nog altijd uit. De afgelopen week werden opnieuw gevallen vastgesteld, allen bij wilde everzwijnen. Duitsland telt nu 71 bevestigde gevallen, aldus het federale landbouwministerie. Ondertussen spreekt het land met Aziatische landen over de hervatting van de export.