Open Vld slaat handen in elkaar voor crisis in de varkenssector

Varkens

Na eerdere initiatieven om de noodleidende varkenssector uit de crisis te helpen, lanceert nu ook Open Vld een actieplan. Europees Parlementslid voor Open Vld Hilde Vautmans trok samen met Vlaams Parlementslid Bart Van Hulle en Kamerlid Robby Decaluwé aan de alarmbel en bundelt de Vlaamse, federale en Europese liberale krachten.

Bij Inagro kweekt men de larven van de zwarte soldatenvlieg op gewasresten en reststromen uit de voedingsindustrie.

Insecten als eiwitvervanger in diervoeder

kleinvee

Grootschalige insectenkweek krijgt wereldwijd steeds meer interesse, zeker nu de EU deze zomer groen licht gaf voor het gebruik van insecten in kippen- en varkensvoer. Insecten zorgen voor duurzame eiwitbronnen en alternatieve voeding. Enkele voorbeelden zijn meelwormen, krekels, sprinkhanen en zwarte soldatenvliegen.

De verplichting van verdoofd slachten ligt gevoelig in het Brussels Gewest.

Ontwerpordonnantie over verdoofd slachten als voorstel ingediend in Brussels Parlement

Schapen

Jonathan de Patoul (DéFI) heeft in het Brussels Parlement het ontwerp van ordonnantie dat verdoofd slachten oplegt ingediend als voorstel van ordonnantie. Binnen de Brusselse regering kon geen consensus gevonden worden over het ontwerp van minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI).

De inschrijvingen voor het jachtexamen 2022 zijn geopend.

Inschrijvingen voor jachtexamen 2022 geopend

Veeteelt

Op zaterdag 30 april 2022 organiseert Natuur en Bos van de Vlaamse overheid het theoretisch gedeelte van het jachtexamen in Flanders Expo (Gent). Inschrijven hiervoor kan tot uiterlijk 16 maart 2022. Ten laatste op die dag moet het elektronisch inschrijvingsformulier (inclusief betaling) ingediend zijn.

Boerenbond stelt plan voor om varkenscrisis aan te pakken

Boerenbond stelt plan voor om varkenscrisis aan te pakken

Varkens

De ongekend diepe crisis in de varkenssector treft varkenshouders bijzonder diep en lang. Daarom stelt Boerenbond een plan van aanpak voor om - met een combinatie van korte en lange termijnmaatregelen - de sector door de crisis te loodsen.

ILVO ontwikkelde recent 2 alternatieve (verkorte) methoden om het dierenwelzijn op melkveebedrijven te monitoren.

Efficiënt scoren van het dierenwelzijn op een melkveebedrijf is mogelijk

Melkvee

Zijn mijn melkkoeien ‘blij’ en gezond? En hoe kan ik dat voor mijn klant en mijn omgeving in een score uitdrukken? De Welzijnsindex en Dierenwelzijnscan, recent ontwikkeld door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), kunnen hierbij helpen.

In Nederland zijn kuikens afgemaakt omwille van vogelgriep.

170.000 kuikens afgemaakt vanwege vogelgriep in Nederland

Pluimvee

Op een pluimveebedrijf in Grootschermer in de Nederlandse provincie Noord-Holland zijn alle 170.000 vleeskuikens afgemaakt omdat er vogelgriep was vastgesteld. Het gaat om een ernstig besmettelijke variant van het virus.

Vlaams minister Hilde Crevits is géén voorstander van de inperking van de vrije teeltkeuze. Wel wordt bijvoorbeeld met maatregelen positief gestuurd richting meer diversiteit, zoals eiwitrijke teelten.

Minister Crevits: ‘Géén voorstander van inperking van de vrijeteeltkeuze, wel positief sturend beleid voeren’

Actueel

Minister Hilde Crevits is géén voorstander van een inperking van de vrije teeltkeuze. “Ik voer wel een positief sturend beleid. Zonder de teeltvrijheid, die voor de sector cruciaal is, in het gedrang te brengen.” Ze reageert op een vraag van Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “Veeteeltbedrijven doen omschakelen naar akkerbouw zou voor ons onaanvaardbaar zijn.”

Binnenkort zullen kwekerijen van pluimvee gebruik kunnen maken van kleine mobiele slachtunits.

Kleine mobiele slachtunits voor kippen op komst

Veeteelt

Binnenkort zullen kwekerijen van pluimvee gebruik kunnen maken van kleine mobiele slachtunits. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het parlement na een vraag van Chris Steenwegen (Groen). De oplossing moet tegemoet komen aan kleinere houders van pluimvee, in de korte keten.

Wrap met konijn en amandelpesto

Op 26 januari start de ‘Week van het Konijn’

kleinvee

Noteer het alvast in je agenda: van woensdag 26 januari tot en met woensdag 2 februari vindt voor de 6de keer de "Week van het Konijn" plaats. Dit jaar daagt VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, Belgen uit om verrassende recepten te maken met konijn. En daarbij natuurlijk voluit te kiezen voor konijnenvlees van bij ons! Want als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, dan kies je voor Belgisch parkkonijn.

Als er nieuwe kalveren aankomen, of als er vertrekken, neemt An de tijd om de stallen tot in de perfectie te reinigen.

Boerin An, (landbouw)ster op de kuisvloer: “Het geeft me ontspanning, flexibiliteit en een financiële buffer”

Vleesvee

“Al 15 jaar verzorg ik samen met mijn man mestkalveren.” Het zou een zin kunnen zijn die veel landbouwsters kunnen zeggen. De 47-jarige An Kenis van het Loenhoutse Katiman zou dit bijvoorbeeld kunnen zeggen, maar omdat ze energie voor 10 heeft, besliste ze om een extra job erbij te nemen: ze springt bij als huishoudhulp bij 4 klanten.

Jaco Geurts koos bewust voor een etagestal:  Het levert meer vloeroppervlakte op en de dieren vinden het prettig.

Varkenshouders Geurts (Scherpenzeel, NL): “Een goede arbeid-opbrengstverhouding is belangrijker dan groei”

Varkens

De familie Geurts in het Nederlandse Scherpenzeel heeft een gesloten bedrijf met 400 zeugen en 3.300 vleesvarkens. Ze zijn bezig hun zeugenstal te verlengen. Sinds 2019 mengen ze zelf het voer voor de vleesvarkens. Jaco Geurts is politiek actief en maakt zich steeds meer zorgen over de maatschappelijke status van het dier. “Wij maken kwalitatief mooi en gezond varkensvlees met oog voor het dier, maar het moet wel werkbaar blijven.”

Kwekers zijn geschokt bij de plannen die het land heeft om preventief pluimvee te ruimen. Want ze hadden gehoopt een herhaling van de crisis van vorige winter te voorkomen.

Frankrijk zal miljoen stuks pluimvee ruimen om vogelgriep in te dammen

Veeteelt

Frankrijk is van plan om in het zuidwesten van het land meer dan een miljoen stuks pluimvee preventief te slachten om de snelle verspreiding van de vogelgriep in te dammen.

Bij melkkoeien kan het voorzien van schaduw een verminderde melkproductie ten gevolge van hittestress tegengaan.

Extreme koude en hitte verstoren energiebalans in veehouderij

Actueel

Het eindrapport project Weidescherm van het departement Omgeving, ILVO en Bos+ biedt een interessante kijk op het bepalen van adequate beplanting als beschutting voor dieren die buiten worden gehouden. In dit artikel focussen we op het effect van extreme weersomstandigheden op runderen, schapen en paarden. En daarbij staat de energiebalans voorop.

Bij het dierenvervoer zijn de lange wachttijden aan de Europese buitengrenzen en de export naar derde landen vaak problematisch.

Europarlementsleden vragen meer respect voor dierenwelzijn tijdens transport

Veeteelt

De Europese Commissie en de lidstaten moeten meer doen om de regels over dierenwelzijn te doen naleven bij het transport van levende dieren. Dat concludeert het Europees Parlement, donderdag 20 januari, na anderhalf jaar onderzoek.

De kweek van zwarte soldatenvlieg op kippenmest

kleinvee

Dierenarts Carl-Victor Deweer gelooft in de kweek van insecten op mest, en verdiepte zich daarom voor zijn masterproef in het onderzoek naar de kweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest. Zijn doel is om op nieuwe innovatieve manieren duurzame eiwitbronnen te produceren.

In Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot.

Eerste wolf in 200 jaar duikt op in Vlaams-Brabant

Veeteelt

In Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf donderdag 20 januari. Het is de eerste keer in 200 jaar dat er een wolf in Vlaams-Brabant wordt opgemerkt.

Slachthuis Debra-Meat in Tielt is erg geschrokken van de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om in beroep de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis te weigeren.

Geweigerde vergunning slachthuis Tielt: Geschrokken van beslissing

Veeteelt

Slachthuis Debra-Meat in Tielt is naar eigen zeggen erg geschrokken van de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om in beroep de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis te weigeren. “Dit hadden we niet verwacht”, klinkt het. “Wij blijven geloven in ons project en beraden ons over volgende stappen.”

Demir weigert omgevingsvergunning voor uitbreiding Exportslachthuis in Tielt.

Demir weigert omgevingsvergunning voor uitbreiding slachthuis in Tielt

Varkens

De uitbreiding van het Exportslachthuis in Tielt, van 1,5 miljoen geslachte varkens per jaar naar 2,4 miljoen, komt er niet. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft in beroep de omgevingsvergunning geweigerd.

In een illegale kwekerij werden 250 dieren in beslag genomen.

Arrestaties na inbeslagname van 250 knaagdieren in illegale kwekerij

kleinvee

Twee personen zijn gearresteerd en één van hen werd opgesloten na de inbeslagname vorige week van 250 knaagdieren in een illegale kwekerij in Loyers (provincie Namen). Dat hebben procureur Vincent Macq van Namen en korpschef Olivier Libois maandag 17 januari bekendgemaakt.

Voor de rundveeveiling werkt Agro-Expo samen met de veilingsite Farmersbid.com.

Agro-Expo organiseert veiling van rundvee online

Actueel

Al enkele edities werd de Agro-Expo Koeparade via live-streaming uitgezonden. Deze keer wordt de ‘AGRO-EXPO DAIRY SALE’ echter voor het eerst online georganiseerd en door het probleem met de covidmaatregelen zal deze veiling een studioveiling worden. Afspraak voor de rundveeveiling online op zaterdag 29 januari vanaf 20 uur.

Bij jonge kalveren met diarree kan een snelle effectieve vloeistoftherapie een extra dierenartsenbezoek vermijden en grote economische verliezen voorkomen.

Een effectieve eerste behandeling voor kalverdiarree is cruciaal

Melkvee

Diarree is één van de meest voorkomende klachten bij jonge kalveren die groeiachterstand en frequent ook sterfte veroorzaakt, met de daaraan gekoppelde economische verliezen. Het vroeg genoeg instellen van een effectieve behandeling die deze verliezen herstelt, is cruciaal om een ernstiger ziekteverloop met grotere economische gevolgen te voorkomen. De veehouder heeft hier zelf veel invloed op.

De Vlaamse Regering heeft haar eerste goedkeuring gegeven aan een wetgevend initiatief over de controle van consumptie-eieren in Vlaanderen.

Vlaanderen neemt controle op eieren in handen

Veeteelt

De Vlaamse Regering heeft haar eerste goedkeuring gegeven aan een wetgevend initiatief over de controle van consumptie-eieren in Vlaanderen. Het gaat over Europese handelsnormen in verband met de etikettering van de houdermethode en de voedingswijze. Dit initiatief is in het belang van boer en consument en moet vermijden dat er verkeerde informatie wordt verstrekt.

De veestapel blijft in Vlaanderen geplafonneerd door onder meer de beslissing om geen dossiers NER-MVW (nutriëntenemissierechten mits mestverwerking) voor 1 augustus te beoordelen.

Mogelijk geen toekenning van NER mits mestverwerking in 2022

Actueel

In het najaar van 2021 besliste de Vlaamse regering om de veestapel te plafonneren en geen uitbreiding via NER-MVW meer toe te staan. Volgens de VLM zal de beoordeling van de aanvragen tot NER-MVW pas vanaf 1 augustus gebeuren. “Mogelijk worden dit jaar geen NER-MVW toegekend.”

Vion gebruikt een virtuele ‘koebril’ om het dierenwelzijn te verhogen.

Vion introduceert virtuele koebril

Nieuws van maatschappijen

Om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren, zet Vion een 'virtuele' koebril in.