Verwijzing fipronil-dossier uitgesteld

Pluimvee

De raadkamer in Antwerpen heeft zich donderdag nog niet kunnen buigen over het fipronil-dossier. Het parket wil een tiental partijen voor de rechtbank brengen, maar doordat er bijkomend onderzoek wordt gevraagd, moest de zaak voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

Boerenbond ziet in grote everzwijnenpopulaties een groot risico voor de varkenshouderij.

Boerenbond wil dat everzwijnenbestand in Vlaanderen vermindert

Varkens

Uit schrik voor een uitbraak van varkenspest in Vlaanderen eist de Boerenbond dat het aantal everzwijnen teruggedrongen wordt uit gebieden met varkensbedrijven en het globale everzwijnenbestand verminderd wordt. "De beheersmaatregelen die tot op heden genomen werden, zijn absoluut onvoldoende", aldus Wouter Wytynck (Boerenbond) in het tijdschrift Boer&Tuinder.

In een poging om de Chinese markt wat af te koelen, wordt op 19 september 10.000 ton diepgevoren varkensvlees uit Frankrijk, de VS, Duitsland en Denemarken op de markt gebracht

10.000 ton extra varkensvlees moet Chinezen door feestdagen helpen

Varkens

China gaat 10.000 ton diepgevroren varkensvlees uit de strategische reserves op de markt brengen. Peking wil zo vermijden dat het met tekorten te maken krijgt, nu een belangrijke feestdag er aan komt. Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft er geleid tot massale slachtingen en recordprijzen.

Deelname aan Disarm betekent dat je als pluimveehouder samen met een coach een bedrijfsdiergezondheidsteam samenstelt. Dit team zal samenwerken om de diergezondheid en het oordeelkundige gebruik van antibiotica op je bedrijf te verbeteren.

ILVO zoekt vijf vleeskuikenhouders als ambassadeurs voor dierengezondheid

Pluimvee

Ook in de pluimveehouderij is dierengezondheid uiterst belangrijk. Daarom zoekt ILVO vijf vleeskuikenhouders die als Disarm-ambassadeur samen met een coach en collega’s willen werken aan een betere diergezondheid op hun bedrijf.

Zuid-Korea bevestigt eerste haard van varkenspest

Varkens

Zuid-Korea heeft de Afrikaanse varkenspest vastgesteld in het land. In Paju, een stad aan de grens met Noord-Korea, zijn vijf varkens dood aangetroffen die met het virus waren besmet. Dat meldt een verantwoordelijke bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw. "Op dit ogenblik is het te vroeg om te zeggen dat dit uit het noorden komt."

Korte keten kan ook met schapenzuivel

Schapen

De laatste jaren is er nogal wat aandacht gegaan naar afzet van lamsvlees via de korte keten. Er zijn echter in Vlaanderen ook enkele schapenhouders die van de afzet van schapenmelkproducten hun «core business» maken. We gingen op bezoek bij Matthias Lefebvre en Leen Vynckier te Oostrozebeke. Zij zijn een schapenmelkerij aan het opstarten.

Een hoger zoutgehalte gaf slappere mest in de ILVO-proef.

Mag er een beetje meer of minder zout in het biggenvoeder zitten?

Varkens

Uit een ILVO-proef blijkt dat het momenteel niet aangewezen is om de zoutgehaltes van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende zoutgehaltes (1,9 tot 3,9 g/kg) in het speenvoeder lijken geen invloed te hebben op de groeiprestaties van biggen. De consistentie van de mest wordt evenwel negatief beïnvloed door hogere zoutconcentraties.

Omdat methaan een gevolg is van de afbraak van koolhydraten zoals zetmeel, suiker en vezels door de micro-organismen, is het logisch dat voedermanagement ook een direct effect heeft op de methaanemissies die deze micro-organismen produceren.

Hoe kan je klimaatslim én economisch rendabel melken?

Melkvee

Hoe kan je als melkveehouder de impact van een liter melk op het milieu reduceren, zonder al te veel bijkomende kosten? Het project SMART Melken zet je op weg.

Een serie Franse steden vindt dat er ruimere afstanden tussen woningen en sproeizones moeten gelden.

Parijs en vier andere Franse steden verbieden gebruik van pesticiden

Akkerbouw

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben donderdag een verbod op het gebruik van pesticiden op hun grondgebied aangekondigd, in de hoop "de wet te doen veranderen". De aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale afstanden die tussen woningen en de sproeizones moeten gelden.

Brusselmans, zoon van een veehandelaar, kondigde in 2011 aan vegetariër te willen worden.

90.000 Belgen willen geen landbouwdieren in kooien meer

Pluimvee

90.000 Belgen hebben een petitie van een Europees burgerinitiatief tegen het houden van landbouwdieren in kooien ondertekend. In heel Europa onderschreven 1,5 miljoen mensen de eis.

Wat de Nederlandse partij D66 betreft, moet de veestapel halveren.

Roep om halvering veestapel in Nederland

Economie

Het voorstel van de Nederlandse regeringspartij D66 om de veestapel te halveren als middel om de woningbouw weer op gang te krijgen, wordt resoluut van de hand gewezen door de landbouworganisatie LTO. Minister van landbouw, Carola Schouten, noemt de uitlatingen “niet chic” en vraagt om feiten. Rabobank becijfert dat uitvoering van het plan miljardenschade zal opleveren.

Landbouwers die mestverwerkingsplichtig zijn, kijken best nu hun certificatenrekeningen na.

30 september 2019 is de uiterste datum voor overdrachten van mestverwerkingscertificaten

Veeteelt

Landbouwers die mestverwerkingsplichtig zijn, kijken best nu hun certificatenrekeningen na.

De bouw van een kippenstal levert in Borgloon veel weerstand op. Op de foto een willekeurige kippenstal.

Meer dan 1.200 bezwaarschriften tegen kippenstal in Gors-Opleeuw

Pluimvee

Het actiecomité tegen de komst van een kippenstal voor 180.000 kippen in Gors-Opleeuw heeft maandag 1.281 bezwaarschriften in Borgloon ingediend. Ook de gemeente Kortessem dient opnieuw bezwaar in tegen de nieuwe aanvraag van het bedrijf. Dat meldt TV Limburg en wordt door burgemeester van Kortessem Tom Thijssen (CD&V) aan Belga bevestigd.

Internationaal gezien worden ook dit jaar bijna 14.000 bezoekers uit meer dan 120 landen verwacht.

Space: klimaat en toekomst van de veehouderij in de belangstelling

Veeteelt

De internationale vakbeurs voor dierlijke productie, Space, zal de enige in zijn soort zijn in 2019. En het zal opnieuw het hoogtepunt zijn van het nieuwe seizoen. Hier kunnen alle actoren in de sector elkaar ontmoeten in een vriendelijke omgeving. Het zal doorgaan van 10 tot 13 september in het Parc-Expo in

Rennes.

“Je stopt misschien al je tijd en energie in je bedrijf, maar bedenk wel dat dat op een dag kan wegvallen.”

“Fipronil, beslist geen eitje!”

Pluimvee

Gerda Briene, de uitbaatster van een pluimveehouderij, schreef een boek over haar ervaringen tijdens de fipronilcrisis. Wie het leest, begrijpt goed hoe hard, vaak onrechtvaardig en onlogisch de fipronilcrisis was. “Deze keer is het de pluimveehouders overkomen, met fipronil, maar in principe zijn alle voedselproducenten kwetsbaar, en niet iedereen staat daarbij stil. Het is een wake-up call voor collega-voedselproducenten”, stelt ze.

Joris Relaes, administrateur generaal ILVO, Dirk Ryckaert, voorzitter Raad van Bestuur Milcobel en Peter Koopman, CEO Milcobel (vlnr)ondertekenden het Memorandum of Understanding tussen beide partijen op het melkveebedrijf van Bart en Marijke Vanderstraeten.

Milcobel ondersteunt ILVO in onderzoek naar een klimaatrobuuste melkveehouderij

Melkvee

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de grootste zuivelcoöperatie in België Milcobel slaan de handen in elkaar om de melkveehouderij een pak klimaatneutraler te maken. Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst willen ze intensiever samenwerken op vlak van wetenschappelijk onderzoek rond melkvee en klimaat, dat zo ook sneller in de praktijk kan omgezet worden.

De dierenartsen pleiten voor een gerichte en verplichte vaccinatiecampagne.

Dierenartsen pleiten voor verplichte vaccinatie tegen blauwtong

Veeteelt

Dierenartsen in ons land pleiten voor een gerichte en verplichte vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Ze hebben hierover een brief gestuurd naar Landbouwminister Denis Ducarme.

Melkveehouders zijn wel degelijk bezig met het aanpassen van hun bedrijfsvoering aan de klimaatuitdaging. Ze zoeken naar een teeltsysteem dat bij extreme weersomstandigheden meer opbrengstzekerheid biedt, zorgt voor meer koolstofopslag in de bodem en dat minder kunstmestinput nodig heeft. Een gedegen rantsoenadvies blijft hierbij een noodzaak.

Klimaatvriendelijke ommekeer met eigen voer

Melkvee

Het wordt de landbouwers stilaan duidelijk dat ‘het klimaat’ een aangepast management zal vragen. Op melkveebedrijven speelt dit zowel op vlak van adaptatie (aanpassen aan wijzigend klimaat) als mitigatie (verminderen broeikasgasuitstoot). Het demonstratieproject KOE werkt hierrond mogelijkheden uit.

De oude versie van Codiplan dateerde nog van 2012. Sindsdien veranderde heel wat wetgeving, ondermeer inzake I&R en diergeneesmiddelenwetging.

Nieuwe versie van sectorgids Codiplan

Veeteelt

De publicatie van de vorige versie van de sectorgids voor de dierlijke productie Codiplan dateerde nog van 2012. De gloednieuwe versie werd, na goedkeuring door het FAVV, deze week gepubliceerd in het Belgische Staatsblad waardoor ze in voege kan treden.

Indonesië start met de vernietiging van zo'n tien miljoen eieren. Het land heeft een overaanbod aan kippen, waardoor de eierprijzen kelderen.

Indonesië vernietigt miljoenen eieren om prijsdaling te counteren

Pluimvee

Indonesië gaat starten met de vernietiging van zo'n tien miljoen eieren, bevestigt een verantwoordelijke van het ministerie van Landbouw woensdag. Het land heeft een overaanbod aan kippen, waardoor de prijzen kelderen.