Waterkwaliteit in Vlaams landbouwgebied boert verder achteruit

Veeteelt

De waterkwaliteit is in landbouwgebied gaat verder achteruit. Dat blijkt uit rapporten van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vandaag gepubliceerd zijn. De organisaties stellen vast dat droogte een rol speelde maar alleen geen verklaring kan zijn. Er zouden nog altijd te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaatsvinden.

Veviba kwam in 2018 in de problemen.

Hoogstraats bedrijf neemt slachthuis van Bastenaken over

Veeteelt

Het slachthuis Swaegers uit Hoogstraten neemt het failliet verklaarde slachthuis van Bastenaken over. Dat maakte Idelux, een verenging van intercommunales en de gedeeltelijke eigenaar van het slachthuis, vrijdag bekend. Begin 2020 volgt er een doorstart.

Een goed biestmanagement is bepalend voor de verdere gezondheid van het kalf.

Jongveeopfok: biestmanagement vergt meer aandacht

Melkvee

Kalveren zijn de toekomst op het melkveebedrijf. De start van gezonde koeien met goede productieresultaten en langere levensduur wordt al gegeven in het vroege leven van het kalf. Jongvee vergt dus extra aandacht. Tijdens een recente studiedag op de Hooibeekhoeve werd onder meer het biestmanagement toegelicht. Wij gingen luisteren.

Nederlandse boeren zijn woedend over het stikstofbeleid. Hier tractoren langs de snelweg A2, vlakbij Abcoude.

Nederlandse boeren overwegen acties rond Kerstmis

Akkerbouw

De Nederlandse boeren broeden op nieuwe acties. Als deze doorgaan, vinden ze plaats rondom de kerstdagen. Een plan is het platleggen van de voedselvoorziening in Nederland in de week voor Kerstmis. Voorzitter Mark van den Oever van de actiegroep Farmers Defence Force zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door Omrop Fryslân.

Eén van de Veepeilerprojecten is gericht naar de melkgift bij zeugen.

Veepeiler Varken: deelnemers voor nieuwe projecten gezocht

Varkens

Veepeiler Varken biedt een extra kijk op hardnekkige gezondheidsproblemen waar u als varkenshouder samen met uw bedrijfsdierenarts mee kunt geconfronteerd worden. Binnenkort gaan een aantal nieuwe Veepeilerprojecten van start. Komt uw bedrijf ook in aanmerking om eraan deel te nemen?

Arla Foods lanceert klimaatcheckprogramma

Melkvee

De Europese zuivelcoöperatie Arla wil een CO2-reductie over de volledige waardeketen van 30% tegen 2030, en tegen 2050 netto klimaatneutraal produceren. De financiële stimulans om het programma te ondersteunen bedraagt 1 eurocent extra per kg geproduceerde melk.

Denemarken wil de Afrikaanse varkenspest koste wat kost buiten houden.

Deens hek stopt Duitse zwijnen

Varkens

De Denen hebben een hek geplaatst van 70 km lands de Deens-Duitse grens. Doel is de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Het hek was al langer in aanbouw maar is begin deze week gecompletteerd. Dat meldt het Deens Natuuragentschap in een bericht.

De varkensprijs ligt vooral zo hoog door de Afrikaanse varkenspest.

Prijs varkensvlees op hoogste niveau in 20 jaar

Varkens

Het is meer dan twintig jaar geleden dat varkensvlees nog zo duur werd betaald. De prijzen worden vooral gedreven door de enorme vraag vanuit China, waar de Afrikaanse varkenspest leidt tot massale slachtingen.

Het klimaat in Michigan en Wisconsin kent strenge winters en heel warme zomers. De stallen zijn ontworpen om hittestress in de zomer tot een minimum te beperken.

Duizenden koeien managen met een hoge productie

Melkvee

Eind september trok een delegatie Belgische en Nederlandse studenten diergeneeskunde naar de Verenigde Staten om er in de staten Wisconsin en Michigan een aantal melkveebedrijven te bezoeken. Het doel van de reis was om de studenten kennis te laten maken met de intensieve melkveehouderij in de VS en te kijken naar de verschillen met onze melkveehouderij hier in België en Nederland. Eén ding is zeker: hoge producties.

Franse melkveehouderij op weg naar een lage koolstofvoetafdruk

Veeteelt

De veehouderij en het klimaat zijn twee thema’s die met de regelmaat van een klok worden geassocieerd en op tafel worden gelegd. Dat was onder andere het geval in het kader van de conferenties die op Space, de veehouderijbeurs in het Franse Rennes, werden gehouden. Drie onderzoekers van het Franse Institut de l’Elevage, Catherine Brocas, Elisabeth Castellan en Etienne Goumand, maakten daar de balans op van de gevolgen van de klimaatopwarming voor de veehouderij. Daarnaast legden ze ook pistes voor die kunnen bewandeld worden om zo efficiënt mogelijk te werken in de veehouderij en de koolstofvoetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Een rund stoot gemiddeld tussen 200 en 500 g methaan uit. 90% van dat methaan wordt opgerispt, of komt dus via de muil van de koe in de lucht (atmosfeer) terecht.

Voeder, dier, ras en huisvesting zijn sterke troeven voor de beperking van methaanuitstoot in de veeteeltsector

Veeteelt

De directe emissies vanuit de landbouw in Vlaanderen zijn goed voor bijna 10% van alle Vlaamse emissies die bijdragen aan het broeikaseffect. Sectoren die meer vervuilen, zijn de industrie (27%), het transport (19%) en de huishoudens (14%). “Runderen zijn dan weer niét de allerbelangrijkste bron van die toename”, zegt Sam De Campeneere (ILVO). “Wereldwijd veroorzaakt de veeteelt via methaan 4 tot 5% van alle CO2-equivalenten. Aan dat cijfer dragen koeien het grootste deel aan bij.”

Duitse biomelk kost 60,29 cent/kg

Melkvee

De stijgende vraag naar biologische producten zorgt ervoor dat heel wat melkveehouders, in Duitsland zowel als in de rest van Europa, omschakelen naar bioproductie. De vraag naar onderbouwde informatie over de sector nam gaandeweg ook toe. Uit een Duitse studie blijkt nu dat de productiekost van een kilogram biomelk 60,29 cent bedraagt. De initiatiefnemers zullen nu jaarlijks een kostprijsbereking voor biomelk doen.

Afleidingsmateriaal zoals stro zijn bij 2 en 3 sterren verplicht.

Beter Leven, een nieuwe standaard?

Agribex 2019

In Nederland is het label Beter Leven volledig ingeburgerd in het dagelijks leven. Consumenten kopen er kippen-, varkens- en rundvlees, waarbij in de winkelrekken duidelijk is dat hun vlees werd geproduceerd met oog voor dierenwelzijn. Via Albert Heijn en Jumbo zal dit merk dan ook indringen in onze Belgische cultuur. Het wordt daarom tijd om na te denken hoe we dierenwelzijn zichtbaar kunnen maken op ons Belgisch vlees. De vraag is: is dat haalbaar?

Europees is de melkprijs licht gedaald.

Melkprijs Milcobel iets onder gemiddelde Europese zuivelondernemingen

Melkvee

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in oktober gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,51 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 7 cent minder dan een maand eerder. Milcobel bleef met 32,22 euro iets achter bij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Brussels Livestock Show op Agribex

Agribex

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het veeteeltgebeuren op Agribex. Organisator Brussels Livestock Show heeft immers heel wat vernieuwingen in petto. De fans van de traditionele prijskampen hebben echter niets te vrezen. De vertrouwde klassiekers zoals de kampioenschappen voor melkvee en Belgische trekpaarden blijven op het programma staan. Zij worden aangevuld met enkele hedendaagse, verfrissende events, zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schapenhouders.

Het rundsvleesconflict tussen de EU en de VS speelt al 30 jaar.

Europees Parlement staat meer import Amerikaans rundsvlees toe

Vleesvee

Het Europees Parlement heeft in meerderheid voor een herverdeling van de tariefvrije invoerquota van Amerikaans rundsvlees gestemd. Via een geleidelijke verhoging gespreid over 7 jaar zal de VS 10.000 ton extra mogen invoeren in de EU. Europarlementariërs Kris Peeters (CD&V) en Hilde Vautmans (Open Vld) behoorden tot een groep volksvertegenwoordigers die niet voor of tegen was, maar zich onthield van stemming.

Vandaag worden de staartjes van de meeste biggen in ons land nog gecoupeerd.

Aangepast bedrijfsmanagement helpt om te stoppen met couperen

Varkens

De Europese Commissie wil dat er in de toekomst geen staartjes meer worden geknipt bij jonge biggen. Tijdens de Veetournee stelden Suzy Van Gansbeke van het departement Landbouw en Visserij en Sarah De Smet van het Varkensloket een aanpak voor via een aangepast management. In dit tweede deel belichten we de aspecten voeder en water, gezondheid en hygiëne en de diergebonden indicatoren.

Crevits ging in De Afspraak in op de boerenprotesten in omringende landen.

Crevits: krimp van de veestapel niet aan de orde

Economie

De Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) gelooft niet in een verplichte afbouw van de veestapel, zoals dat in Nederland op tafel ligt. Volgens Crevits daalt het aantal varkens en koeien al omdat we steeds minder vlees eten, en zal wegvallende productie hier worden opgevangen door landen met lagere standaarden. Crevits deed de uitspraken in televisieprogramma De Afspraak op Canvas.

Brussel moet door de ingreep rundloos verder.

Laatste runderen van Brussel in beslag genomen vanwege verwaarlozing

Veeteelt

De cel Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel heeft dinsdag in Sint-Agatha-Berchem vijf stieren en een koe in beslag genomen omdat de dieren verwaarloosd waren. Dat melden de verenigingen Animaux en Péril en Rêve d'Aby en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem).

Sommige Duitse boeren zijn al sinds zondag onderweg.

Duizenden boeren protesteren in Berlijn

Economie

Naar schatting protesteren ruim 10.000 Duitse boeren in Berlijn. Ongeveer de helft heeft de tractor meegebracht. Sinds zondagmiddag zijn al konvooien met tractoren op weg naar de Duitse hoofdstad. De boeren zijn onder meer tegen een landbouwpact van de Bondsregering, waaruit te weinig waardering voor de landbouwers zou spreken.