Varkensboeren in het stikstofverhaal

Varkens

Varkenshouders vrezen voor de toekomst. In het kader van het stikstofakkoord moet het aantal varkens immers met 30 % worden gereduceerd.

Pauline Debontridder mocht één van de 2 dierenwelzijnsprijzen ontvangen.

Eerste Vlaamse Dierenwelzijnsprijs: incubatietemperatuur belangrijker dan gedacht

Pluimvee

Vlaams Dierenminister Ben Weyts reikte op 7 februari de allereerste Vlaamse Dierenwelzijnsprijs uit. Pauline Debont-ridder was één van de 2 gelukkigen die de prijs mocht ontvangen. Zij onderzocht de effecten van temperatuurverlaging van broedmachines op het gedrag en welzijn van kippen.

Kampioen bij de stieren, Folklore de Fooz, van fokkers Michel en Cédric Lefevre (Seneffe).

BWB-prijskamp Libramont 2022: de terugkeer langs de grote deur!

Vleesvee

Na 2 jaar onderbreking kon op zaterdag 30 juli de 32e nationale prijskamp voor het Belgisch witblauwe ras in Libramont opnieuw doorgaan tijdens de 86e landbouwbeurs. Traditiegetrouw is deze prijskamp een jaarlijkse hoogdag voor de witblauwfokkerij van het land.

Bij de jongvolwassen stieren werd Rafale (v Neo) Van Luc De Bel kampioen.

De Blondes veroveren Pajottenland

Vleesvee

Op donderdag 21 juli 2022 vond voor de eerste keer in de geschiedenis een prijskamp plaats voor Blonde d’Aquitaines op de jaarmarkt in Bogaarden.

De prijzen voor Belgisch witblauw zijn stabiel.

Stabiele prijzen voor witblauw rundvee

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 16 augustus zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Octane Alana, de algemeen dagkampioene en zwartbontkampioene van Van Hoof-Boonen.

Prijskamp Bogaarden: Alana eindelijk eens kampioene

Melkvee

Met ruim 130 inschrijvingen was er opnieuw veel interesse voor de Prijskamp van Bogaarden op 21 juli. Het werd een strijd op het hoogste niveau, waar de Amerikaanse jury Jeff Ziegler ook bewonderend van opkeek en die hij achteraf bejubelde.

De frequentie van de onaangekondigde controles wordt gekoppeld aan de vaststelling van non-conformiteiten in het slachthuis en de grootte ervan.

Weyts wil minstens 2 dmo’s per slachthuis

Veeteelt

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil naar een controlesysteem met minstens 2 dierenartsen met opdracht (dmo’s) per slachthuis. Dat antwoordde hij op een schriftelijke vraag van parlementslid Sofie Joosen.

De Europese lening zal in hoofdzaak gebruikt worden voor het integreren van artificiële intelligentie en big data in de bedrijfsprocessen van Grupo Jorge.

Spaans bedrijf ontwikkelt zero-varkensstallen

Varkens

De Spaanse Groep Jorge krijgt van de Europese Investeringsbank een lening van 40 miljoen euro. Die lening maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingstraject van 87 miljoen euro om te komen tot zero-varkensstallen: zonder antibiotica, zonder emissies en zonder drijfmest.

Het bestrijden van PRRS in de biggenafdeling en de kraamstal is een hele uitdaging.

Hoe pak je PRRS aan in de kraamstal en de biggenafdeling?

Varkens

Eerder dit jaar organiseerde DGZ voor de tweede keer een PRRS-webinar. Ook deze editie was succesvol, niet in het minst dankzij de 2 boeiende gastsprekers. Anita Hoofs van Wageningen University en Research ging dieper in op de aanpak van PRRS in de kraamstal en professor Dominiek Maes van de UGent deed dit voor de biggenafdeling.

De organen van varkens kunnen mensenlevens redden.

Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier

Varkens

In de Verenigde Staten heeft een groep onderzoekers van Yale University varkensorganen deels terug tot leven gewekt nadat het dier overleden was. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC woensdag. Hierdoor zouden meer varkensorganen in aanmerking komen voor een transplantatie en hebben medici meer tijd om mensenlevens te redden.

De analyses die in het kader van dit project worden uitgevoerd, worden vergoed door Veepeiler.

Nieuwste Veepeilerproject geeft inzicht in biestmanagement

Varkens

Met het nieuwste Veepeilerproject over biestmanagement willen Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zicht krijgen op het biestbeleid en de biestopname bij de biggen op de Vlaamse varkensbedrijven. Bij landbouwers die de vragenlijst invullen, ontvangt de bedrijfsdierenarts een gepersonaliseerd staalnamepakket om de biestopname bij de biggen op het bedrijf na te gaan.

De vossen stierven waarschijnlijk na het eten van met vogelgriep besmette dieren.

Al zeker 2 vossen gestorven door vogelgriepvirus

Pluimvee

Het Agentschap voor Natuur en Bos meldde vorige week dat al zeker 2 vossen stierven nadat ze besmet raakten door het vogelgriepvirus. Ze hebben in totaal 25 kadavers van vossen onderzocht, berichtte Focus & WTV donderdagavond.

De overgrote meerderheid van het Belgisch rundvlees dat in onze supermarkten wordt verkocht, is geproduceerd onder de Belbeef standaard.

Rundveehouderij maakt resultaten duurzaamheidsmonitor openbaar

Veeteelt

Belbeef, de interprofessionele organisatie voor de Belgische rundvleessector, maakt de meest recente resultaten van zijn sectorbrede duurzaamheidsmonitor bekend. Deze duurzaamheidsmonitor werd in 2019 opgestart om de duurzaamheidsinspanningen binnen de rundvleessector objectief in kaart te brengen en te kwantificeren.

Wanneer melkgeiten voldoende eten, zullen de Body Condition Score en ook het lichaamsgewicht goed zitten. Dat heeft dan weer effect hebben op de voortplanting en de productie.

Elke productiegroep vergt zijn eigen aanpak bij melkgeiten

kleinvee

Het rantsoen bij melkgeiten is voornamelijk gebaseerd op ruwvoer van een goede kwaliteit. Zo zal de krachtvoergift geen onnodig grote kostenpost vormen. Dit is echter niet tijdens elk levensstadium van de geit hetzelfde. De voeding heeft ook een effect op de voortplanting, wat bijdraagt tot de rendabiliteit van een bedrijf.

Peter De Swaef (links) en Kris Bourdeaud’hui zijn de drijvende krachten achter de vzw Verenigde Veehouders.

Veehouders verenigen zich om stikstofakkoord aan te vechten

Milieu

Tegen het stikstofakkoord is al veel protest geresen. Ook veehouders zijn zich aan het verenigen om dit aan te vechten. Ze doen dit niet via fysieke manifestaties, maar via de juridische weg. Landbouwleven had een gesprek met de bezielers van de nieuwe vzw Verenigde Veehouders, Kris Bourdeaud’hui en Peter De Swaef.

Er is geen verandering in de prijzen voor Belgisch Witblauw.

Prijs van BWB over hele lijn dezelfde

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 26 juli zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvlees.

Het verminderen van het gehalte toegevoegde suikers dient stapsgewijs te gebeuren, zodat consumenten kunnen wennen aan de minder zoete smaak.

De Belgische zuivelindustrie vermindert toegevoegde suikers met 15%

Melkvee

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven reduceerden het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2021 met maar liefst 15%. De leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, haalden de doelstellingen van het Convenant Evenwichtige Voeding (2012-2020) ruimschoots, met een reductie van 12% in plaats van de vooropgestelde 8%.

Vandaag worden kalveren meestal in individuele kalverhokken geplaatst. Samenzetten met een ander kalf zou geen invloed hebben op de ziektedruk en voordelen opleveren.

Nieuwe inzichten in kalveropfok op vlak van biest, transitiemelk en huisvesting

Veeteelt

MSD Animal Health organiseerde al verschillende onderzoeken naar kalveropfok. Aan de hand van hun eigen research en dat van anderen stelden ze enkele conclusies op in verband met biestmanagement, het belang van transitiemelk en huisvesting per 2. Bart Sustronck van MSD lichtte de resultaten toe.

Twee jagers zijn aangesteld om in het gebied Hagevin (Pelt-Lommel) de everzwijnpopulatie onder controle te houden.

Jagers moeten everzwijnenpopulatie onder controle houden

Veeteelt

Twee jagers moeten ervoor zorgen dat de everzwijnenpopulatie in het Hagevin (Pelt-Lommel) niet te groot wordt en dat de door de everzwijnen aangerichte schade aan de omgeving beperkt blijft. De 2 jagers werden door de gemeente Pelt, de provincie Limburg en Natuurpunt aangeduid na het doorlopen van de procedure.

Ondanks hun harde werk kunnen landbouwers in Europa maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen.

“Voedselzekerheid kan niet langer worden gegarandeerd in Europa”

Veeteelt

De voedselzekerheid kan in Europa niet langer gegarandeerd worden. De Europese Unie moet daarom haar landbouwbeleid dringend bijsturen. Dat zeggen de European Coordination Via Campesina (ECVC), de Europese afdeling van de internationale landbouwersbeweging, en de European Milk Board (EMB), de Europese federatie van melkproducenten in een open brief aan de Europese Unie en aan de Europese landbouwministers.

Vlaanderen ijvert op Europees niveau voor meer dierenwelzijn tijdens het transporteren van dieren.

Vlaanderen wil meer dierenwelzijn tijdens dierenvervoer

Veeteelt

Samen met Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden ijvert ook Vlaanderen op Europees niveau voor meer dierenwelzijn tijdens het transporteren van dieren. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts weten.

De prijs van BWB kalveren stijgt.

Prijs van BWB kalveren stijgt

Veeteelt

Coevia vzw leverde deze week op 19 juli zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvlees.

Mahdi wou horen wat de jonge boeren te vertellen hebben en ging op bezoek bij ondervoorzitter van Groene Kring Maarten Moermans in Dilsen-Stokkem.

Groene Kring in gesprek met Sammy Mahdi: “Een landbouwer wil niet alleen de mooie woorden”

Veeteelt

Groene Kring is al even actief in gesprek met beleidsmakers over het stikstofakkoord en de andere uitdagingen in de landbouw. Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, ging 19 juli langs bij ondervoorzitter Maarten Moermans in Dilsen-Stokkem. “We willen de jonge landbouwer perspectief bieden binnen het stikstofkader.”

Er zijn bijna 19.000 bezwaarschriften ingediend over het ontwerp-PAS.

Bijna 19.000 bezwaarschriften voor ontwerp-PAS

Veeteelt

Er zijn bijna 19.000 bezwaarschriften ingediend over het ontwerp voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Niet alleen de koe vaart wel bij beweiding, de melk bevat ook meer verzadigde vetzuren.

Gras is niet alleen goed voor de koe

Melkvee

Een goede beweiding houdt belangrijke voordelen in. Niet alleen de koe vaart er wel bij, de melk bevat bij voldoende opname van vers weidegras ook meer verzadigde vetzuren. Vlaamse melkveebedrijven kunnen het label ‘weidemelk’ krijgen als de melkkoeien minstens 120 dagen 6 uur op de weide staan.