Data van melkrobot helpt om probleemloze koeien te fokken

Melkvee

Het is bekend: koeien met minder schommelingen in de melkproductie leven langer en zijn gezonder en veerkrachtiger. Data uit melkrobots kunnen daarbij worden benut om koeien te fokken die beter tegen problemen kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico op besmetting.

DGZ hamert op blijvende alertheid voor vogelgriepvirus

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 ook op in Roemenië. Dierengezondheidszorg Vlaanderen blijft hameren op voldoende alertheid.

Binnen de 4 maanden krijgen de varkenshouders uitsluitsel over hun aanvraag.

503 Nederlandse varkenshouders willen met subsidies hun bedrijf stopzetten

Varkens

Van 25 november 2019 tot 15 januari 2020 liep in Nederland de ‘Subsidieregeling sanering varkenshouderijen’. 503 varkenshouders hebben zich ingeschreven, stelt het Nederlandse ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Veeteelt-organisator Jacques Monbaillieu.

Alleen het beste rundvee komt naar de topveiling en de unieke koeparade op de Agro Expo Roeselare

Agro-Expo

Naast het beursgebeuren en de standhouders gaat op Agro Expo veel aandacht naar rundvee. “Alleen het beste komt naar Roeselare”, zegt Jacques Monbaillieu. Het wordt ook nu weer uitkijken naar de veiling en de koeparade.

De raad van bestuur van vzw Agro-Vlaanderen pakt op de 20ste editie van de Agro Expo uit met een boeiend en leerrijk programma.

Jubilerende Agro Expo pakt uit met extra beurstent om verdere groei een geschikt onderdak te bieden

Agro-Expo

Agro Expo Vlaanderen in Roeselare viert feest! De beurs bestaat 40 jaar én het is dit jaar de 20ste editie van de driedaagse belevingsdagen voor de land- en tuinbouw. Deze gaan door in Expo Roeselare én in de nieuwe megatent op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari. Bijzondere aandacht gaat naar de jonge generatie land- en tuinbouwers. “Dat ons landbouwevenement springlevend is, wordt benadrukt met die extra beursruimte”, zegt Rik Vanwildemeersch. Er zijn nog enkele nieuwigheden.

In Vlaanderen is ‘de andere meerwaardekip’ nog niet voor morgen

Pluimvee

Kan vanuit een coöperatieve samenwerking een alternatieve vleeskip worden aangeboden? Op die vraag voor de verbreding van de markt met een ‘De andere kip’ wordt een antwoord gezocht. En dat is verre van eenvoudig, zo bleek op een bijeenkomst van stakeholders in Tielt. Toch zijn er voldoende kansen om het project verder te onderzoeken.

Ook trekroutes die o.a. over België passeren, kunnen besmet zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Vogelgriepvirus type H5N8 nu ook in Roemenië

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 deze week ook op in Roemenië. Hierbij werden besmettingen zowel bij professioneel als hobbypluimvee aangetroffen. Waakzaamheid is aanbevolen.

Het Belgische Empro verwerkt veren en andere kippenresten tot meel dat als een belangrijk ingrediënt van visvoer gebruikt wordt.

Empro in beroep tegen opheffen vergunningen na aanhoudende geurhinder

Pluimvee

Het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om zijn vergunningen op te heffen na een aanslepende problematiek van geurhinder. Daardoor kan het actief blijven in afwachting van de beslissing van de Vlaamse minister voor Leefmilieu.

Dirk Coucke, CEO DLV :  Op de markten wint vandaag de sterkste, morgen wint  de slimste.

Termijnmarkt voor varkens opstarten in een periode met hoge prijzen is moeilijk

Varkens

Termijnmarkten zijn een heel nuttig instrument om prijsrisico’s te managen én vooral om slimmer te worden. Momenteel worden er echter in de vraagmarkt hoge prijzen betaald. Daardoor kunnen varkens via een termijnmarkt eerder moeilijk verhandeld worden. Niettemin ligt het prijsrisico doorgaans volledig bij de varkenshouder, die daar geen premie voor krijgt. Op de termijnmarkt wordt met dezelfde wapens gestreden én zijn alle partijen even slim. Dat zegt Dirk Coucke, CEO van het adviesbureau DLV. .

De inbeslaggenomen dieren zijn overgebracht naar de lokalen van Animaux en Péril in Meslin-l'Evêque maar zullen later verdeeld worden over andere dierenasielen.

Weer schapen en geiten in beslag genomen in Haren

Schapen

De Brusselse politie heeft woensdag 15 januari 13 schapen en geiten in beslag genomen bij een privé-persoon in Haren. Dat gebeurde in samenwerking met de vzw Animaux en Péril, zo melden de politie en de vzw. Bij dezelfde eigenaar waren in augustus 2018 al 65 schapen in beslag genomen.

Herman Beke:  Uitbreiding van de melkveestapel is niet aan de orde. Rendabiliteit kan je alleen nog maar verhogen  door nog meer op kwaliteit in te zetten.

Melkveehouder Herman Beke: ‘Het is hoog tijd dat de politiek de landbouw meer naar waarde schat’

Melkvee

“Een Vlaming houdt niet van de Walen. Tot hij zelf in Wallonië leeft en werkt. Dan wil hij niet meer terug naar Vlaanderen.” Herman Beke (41) liet nu bijna 20 jaar geleden met zijn ouders Overijse achter en bouwde in het Waalse Hensies met succes een melkveebedrijf uit. “De sector werkt hard en levert enorm veel inspanningen om tegemoet te komen aan allerlei eisen en verdient het respect van de politiek!”

De dieren die in conditie achteruitgaan of al mager zijn, dragen meestal een meerling. Deze worden het best wat intenser gevoederd.

Aandachtspunten einde dracht bij schapen

Schapen

De meeste ooien gaan nu het tweede deel van de dracht in. Straks komen de geboorten eraan. In deze fase loopt niet steeds alles naar wens. Met aandacht de dieren volgen, is dus aangewezen, volgens specialist André Calus.

De veehouder in kwestie stond al onder begeleiding van Boeren op een Kruispunt. Op de foto een willekeurig veeteeltbedrijf.

71 runderen in beslag genomen in Lichtervelde wegens verwaarlozing

Veeteelt

In Lichtervelde zijn dinsdag 71 runderen in beslag genomen bij een landbouwer. De dieren werden onvoldoende verzorgd en leefden in slechte omstandigheden. Na meerdere controles heeft de Vlaamse dienst Dierenwelzijn de dieren in beslag genomen.

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld, met mogelijk ook toepassingsmogelijkheden in de landbouw.

Onderzoekers KU Leuven vinden nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie

Veeteelt

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen en die bovendien niet gepaard gaat met resistentie. Het concept kan op lange termijn gebruikt worden om alternatieven te ontwikkelen voor antibiotica, mogelijk ook in de landbouwsector. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.

De Hongaarse autoriteiten hebben duizenden kalkoenen afgemaakt omdat ze vrezen dat de dieren mogelijk besmet waren met vogelgriep.

Hongarije slacht 50.000 kalkoenen wegens vogelgriep

Pluimvee

De Hongaarse autoriteiten hebben duizenden kalkoenen afgemaakt omdat ze vrezen dat de dieren mogelijk besmet waren met vogelgriep.

De veestapel zal volgens Vion de komende jaren flink krimpen.

Vion: West-Europese veestapel krimpt met 20%

Economie

Vleesbedrijf Vion denkt dat de varkens- en rundveestapel in West-Europa de komende 10 jaar met 20% krimpt. De vleesconsumptie daalt in dezelfde periode in West-Europa met 1 tot 2%. Consumptie plantaardige vleesvervangers stijgt de komende periode jaarlijks 6 tot 8%. Dat zegt topman Ronald Lotgerink in het Financieele Dagblad.

Na de vogelgriep moest veel vlugger worden geruimd , vindt Stefaan Verhelle.  Men had wellicht schrik voor het imago van de sector en voor de perceptie  bij de Europese consument.

Stefaan Verhelle (’t Munckenei) : ‘Het getalm van de federale overheid heeft de solidariteit in pluimveesector wat onderuitgehaald’

Pluimvee

De kip of het ei: wat was eerst? Ook pluimveehouder en eierhandelaar Stefaan Verhelle uit Wingene kent het antwoord niet. Voor hem is een ‘ei’ vooreerst een economisch product. “En daar hebben we de kip voor nodig. Wie echter zijn kippen niet goed verzorgt, krijgt geen lekkere eieren.” Een verhaal over ondernemerschap én duurzaamheid, over rendabiliteit én dierenwelzijn. Fipronil en de vogelgriep hakten zwaar in op de sector.

In de VS is de consumptie van traditionele zuivel de afgelopen decennia sterk gedaald.

Coca-Cola koopt zuivelmerk, ten midden van zuivelcrisis

Melkvee

Coca-Cola heeft het Amerikaanse zuivelmerk Fairlife volledig overgenomen. De stap is opmerkelijk want Coca-Cola werd groot met frisdranken en de Amerikaanse zuivelindustrie gaat door een diepe crisis. Twee grote zuivelproducenten gingen recent failliet. Coca-Cola zet de stap vanwege de veranderende leefstijl van veel mensen, die leidt tot meer consumptie van specifieke zuivelproducten.

in Heist-op-den-Berg werd paramyxo vastgesteld bij een duivenhouder. Professionele pluimveehouders moeten hiertegen verplicht vaccineren.

Paramyxovirose bij een duivenhouder te Heist-op-den-Berg

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van paramyxo werd vastgesteld bij een duivenhouder te Heist-op-den-Berg. Professionele pluimveehouders zijn sowieso verplicht hiertegen te vaccineren.

Protesterende boeren hingen soms dode dieren op aan bomen, om hun frustratie te uiten.

Nederlandse boeren delven onderspit in uiterst emotionele MKZ-zaak

Veeteelt

De Nederlandse staat heeft in 2001 terecht 60.000 gezonde dieren laten ruimen op 246 boerderijen in Kootwijkerbroek (provincie Gelderland) tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). Dat oordeelde de hoogste economische rechter dinsdag. Boeren die de zaak hadden aangespannen delven daarmee het onderspit in een bijna 20 jaar oude, maar nog altijd zeer gevoelige zaak.