De Breykenshoeve zet deuren open voor bezoekers

Melkvee

Dit weekend ontvangen verschillende landbouwbedrijven bezoekers tijdens Dag van de Landbouw. Een daarvan is de Breykenshoeve in Mol. Het melkveebedrijf met 70 koeien is gelegen op een prachtige locatie langs het kanaal Herentals-Bocholt. Door het vele fietsverkeer nam de familie Verschueren de beslissing om in 1998 te starten met ijsverkoop. Dat was een succes! Ondertussen groeide de Breykenshoeve uit tot een volwaardige horecazaak.

De Limburgse christen-democraten hadden ervoor gepleit de ‘probleemwolf’ te verplaatsen.

Vooruit hekelt ‘populisme’ CD&V Limburg over de wolf

Veeteelt

De Limburgse Vooruit-parlementsleden Ludwig Vandenhove en Kris Verduyckt verwijten hun collega’s van CD&V ‘populisme’. De Limburgse christen-democraten hadden ervoor gepleit de ‘probleemwolf’, die verantwoordelijk zou zijn voor verschillende recente aanvallen, te verplaatsen. Maar volgens Vooruit helpen dergelijke uitspraken niemand vooruit en zijn ze een smet op de vele natuurinvesteringen die van Limburg een aantrekkelijke en groene provincie heeft gemaakt.

Boeren organiseren vrijdag 24 september een fakkeltocht tegen de wolf in Limburg, zo meldt de organisatie op Facebook.

Boeren organiseren fakkeltocht tegen wolf

Veeteelt

Boeren organiseren vrijdag 24 september een fakkeltocht tegen de wolf in Limburg, zo meldt de organisatie op Facebook. Op de Facebookpagina van 'De grote boze wolven fakkeltocht' is een opvallende foto van een brandende wolf te zien.

Europa stuurt erop aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden.

Welke houderijsystemen voor leghennen gebruikt Europa vandaag?

Pluimvee

Europa stuurt aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden. Tegen 2023 zou er een voorstel van regelgeving komen waarbij het gebruik wordt uitgefaseerd en op termijn verboden. In de pluimveesector, die al heel veel stappen heeft gezet de voorbije jaren, wordt deze kwestie van dichtbij bekeken. Hoe zit het vandaag met de huisvesting voor leghennen in ons land, en bij uitbreiding in heel Europa?

De telefoon bij Welkom Wolf en het Wolf Fencing Team staat roodgloeiend met vragen over de enige echte en bovendien legale oplossing: wolfproof rasters.

Welkom Wolf en Wolf Fencing Team overspoeld door vragen

Veeteelt

Veehouders in het Limburgse wolvengebied wenden zich massaal tot Welkom Wolf en het Wolf Fencing Team met vragen over de plaatsing van wolfproof rasters, zo meldt Welkom Wolf. Landschap vzw, de natuurvereniging achter Welkom Wolf, dreigt met gerechtelijke stappen als de wolf iets wordt aangedaan. Volgens Boerenbond doet Welkom Wolf aan ‘ongegronde stemmingmakerij’.

We moeten voorzichtig blijven omspringen met antiobioticagebruik, zeker ook bij dieren.

Europees Parlement verwerpt groen bezwaar tegen antibioticagebruik dieren

Veeteelt

Het Europees Parlement heeft een voorstel van de groene fractie voor een verbod op het gebruik van bepaalde antibiotica bij dieren verworpen.

Dankzij een grote hoeveelheid gegevens kon men de groeicurves voor jongvee  actualiseren.

Nieuwe groeicurves voor jongvee

Veeteelt

Om de groei van zijn jongvee te beoordelen vergelijkt een melkveehouder de gerealiseerde groeicurve met de gewenste groeicurve. Deze groeicurves waren aan een update toe.

Boerenbond en enkele andere organisaties stellen zich grote vragen bij de aanpak van het wolvenbeleid in Vlaanderen.

Wolvenplatform: een maat voor niets

Veeteelt

Boerenbond, Landelijke Gilden, BWP, Landelijke Rijverenigingen (LRV) en Paardensport Vlaanderen noemen de voorstellen die tijdens het wolvenplatform van overheidswege voorgesteld werden teleurstellend. De zoveelste dodelijke aanval op kleine en grote landbouw- en huisdieren, de groeiende ongerustheid bij plattelandsbewoners en het afwijkend gedrag van een aantal wolven baart de organisaties grote zorgen.

Op een rundveebedrijf is de opfok van kalveren ontzettend belangrijk.

Project KALfit: brochure in de maak voor efficiënte opfokvan gezonde kalveren

Actueel

Plan, Do, Check en Act: de PDCA-aanpak staat centraal in het demoproject KALFIT voor Vlaamse rundveehouders. De initiatiefnemers leggen de laatste hand aan een informatieve brochure, die een glashelder overzicht zal bieden van alle aandachtspunten voor een efficiënte opfok van kalveren. Veehouders kunnen er onmiddellijk op hun bedrijf mee aan de slag.

Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven in een brand.

165.000 kippen komen om in brand

Pluimvee

In Sint-Niklaas heeft dinsdag een brand een kippenbedrijf in de as gelegd. Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

De uitdaging is nu om dat dieren op grote schaal te laten doen en kuddes te trainen om naar het toilet te gaan.

Koeien moeten naar toilet om broeikasgassen te verminderen

Melkvee

Wetenschappers beweren dat ze met succes koeien hebben afgericht om in toiletten te plassen. Bedoeling is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers geeft toe dat het experiment begon als een grap, maar het ontdekte dat het beheer van urine van runderen op de lange termijn een impact kan hebben op het klimaat.

Bijna alle veehouders hebben het dierenwelzijn hoog bovenaan hun prioriteitenlijst.

Meer ‘kortingen’ na inbreuken op dierenwelzijn

Actueel

Wie inbreuken tegen dierenwelzijn pleegt, kan hiervoor beboet worden door een heffing van kortingen op GLB-steun. Het departement Landbouw en Visserij voert die controles uit. Na een daling in 2019 is dat aantal dossiers met kortingen in 2020 weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister Crevits.

De mestverwerkingsplicht van 2019 kan ook geraadpleegd worden op het Mestbankloket.

30 september 2021 als uiterste datum voor overdrachten van mestverwerkingscertificaten

Veeteelt

De Mestbank herinnert de landbouwers eraan dat de mestverwerkingscertificaten voor 2019 ten laatste op 30 september 2021 naar de certificatenrekening van dat jaar moeten overgedragen zijn. Overdrachten die te laat worden ingediend, kunnen niet in rekening gebracht worden.

Nu ook paarden en runderen door de wolf aangevallen worden, blijkt er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren.

PaardenPunt Vlaanderen vraagt ‘structurele oplossingen’ na wolvenaanval op pony’s en ander vee

Veeteelt

Maandagochtend zijn in Meeuwen (Oudsbergen) 2 doodgebeten shetlandpony’s aangetroffen, zo goed als zeker het werk van wolven. PaardenPunt Vlaanderen vraagt "dringend structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen".

De dierenarts moet volgens Agrofront vergunde kritische antibiotica kunnen blijven gebruiken als laatste mogelijkheid om dieren te behandelen.

Veehouders niet akkoord met Europese resolutie over gebruik antibiotica bij dieren

Veeteelt

De veehouders in België zijn niet akkoord met de Europese resolutie met betrekking tot het gebruik van kritische antibiotica in de diergeneeskunde. De ban op het gebruik ervan kan een negatieve impact hebben op de dierengezondheid en het dierenwelzijn, meldt Agrofront (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en de Fédération Wallonne de l’Agriculture) maandag 13 september

Dierenrechtenorganisatie All For Animals (AFA) voerde actie aan een varkensslachthuis in Ruiselede.

All For Animals voerde actie aan varkensslachthuis Ruiselede

Varkens

Maandag heeft dierenrechtenorganisatie All For Animals (AFA) actie gevoerd aan een varkensslachthuis in Ruiselede. De actievoerders hielden een serene wake en namen afscheid van de dieren die aangevoerd werden in vrachtwagens. De actie verliep zonder problemen.

Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om hun omheiningen wolfproof te maken.

Wolf Fencing Team verwacht piek in wolvenaanvallen

Veeteelt

Het Wolf Fencing Team waarschuwt voor een piek in wolvenaanvallen in Limburg en roept veehouders op om hun omheiningen wolfproof te maken. Dat schrijft Het Belang van Limburg maandag en het nieuws wordt door het Wolf Fencing Team aan Belga bevestigd. Het Wolf Fencing Team - opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF - werd in het leven geroepen om veehouders te ondersteunen in het aanpassen van hun omheiningen.

Zondagnacht zijn 2 shetlandpony’s doodgebeten.

Twee shetlandpony’s gedood door wolf in Meeuwen

Veeteelt

In Meeuwen, deelgemeente van Oudsbergen, zijn zondagnacht 2 shetlandpony’s doodgebeten door een wolf, zo meldt Welkom Wolf. "Voor zover ik weet, is het de eerste aanval op paarden. We wisten dat dit ging gebeuren", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "Ook kwetsbare paarden en runderen moeten beschermd worden."

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte.

Geval van vogelgriep in het noorden van Frankrijk

Pluimvee

In de Franse Ardennen in het noorden van Frankrijk is een geval van vogelgriep vastgesteld waarbij de autoriteiten meteen voor heel het land het risiconiveau van ‘verwaarloosbaar’ naar ‘middelmatig’ hebben verhoogd, zo werd bij het ministerie van Landbouw vernomen.

Freddy, Tim en Dorien wonnen de Korte Keten Kop. Ook hun kinderen Phil en Margo vinden dat geweldig!

“Dankzij onze klanten wonnen we de Korte Keten Kop”

Vleesvee

De winst van de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant gaat dit jaar naar het vleesveebedrijf ‘Van het Lindeveld’. De familie Bottu heeft zo’n 300 Belgisch Witblauwrunderen en 40 Angusrunderen. In 2019 zijn ze gestart met thuisverkoop. Ondertussen hebben ze een groot en loyaal klantenbestand.

Er zijn ruim 1.100 geregistreerde bedrijven, 223 exposanten nemen  voor de eerste keer deel.

Space 2021 in Rennes: de beurs voor innovatie in de veehouderij

Actueel

Space, dé internationale beurs voor de veehouderij, loopt van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 september in de Parc-Expo in Rennes. Het fysieke evenement wordt aangevuld met een digitale dag op vrijdag 17 september. Ruim 1.100 bedrijven hebben ingetekend voor de beurs, die voluit focust op innovatie.

In 5 jaar is het aantal bindstallen op veebedrijven met één derde gedaald. De meeste veehouders schakelden over op een ruime en moderne stallen.

Vlaanderen denkt niet aan een verbod op bindstal in veehouderij

Actueel

Op 5 jaar tijd is het aantal bindstallen op veebedrijven met één derde gedaald. Vlaanderen denkt dan ook niet aan het voorzien van een uitdoofscenario. “Het is een stalsysteem dat op termijn vanzelf verdwijnt”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits.

AMCRA is niet akkoord met het ontzeggen van belangrijke antibiotica voor diergeneeskundig gebruik.

Amcra niet akkoord met een verbod op antibiotica voor diergeneeskundig gebruik

Veeteelt

In het Europees parlement zal er in de komende week een stemming plaatsvinden over het gebruik van antibiotica in de diergeneeskundige sector. Amcra, het kenniscentrum die overheid en sectoren adviseert met betrekking tot verantwoord antibioticumgebruik in België bij dieren, is niet akkoord met het ontzeggen van belangrijke antibiotica voor diergeneeskundig gebruik en vreest een negatieve impact op de gezondheid en het welzijn van dieren.

Het voedselagentschap raadt aan om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken.

Uitbraak van vogelgriep bij hobbyhouder in Chiny

Veeteelt

Er is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Chiny, in de provincie Luxemburg. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV.

De waterbehoefte van een hoogproductieve koe kan oplopen tot 100 à 150 l per dag en meer.

Let op voor vochttekort bij je melkkoeien

Melkvee

Melkkoeien hebben behoefte aan veel water. Wanneer ze – bijvoorbeeld door ziekte – onvoldoende water opnemen, moet er snel ingegrepen worden. Dat is ook mogelijk als veehouder.