Project Rammonia op zoek naar jouw oplossingen voor het stikstofprobleem

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meBelpork vzw overloopt in dit artikel wat de nieuwe wettelijke verplichtingen om antimicrobiële resistentie te bestrijden betekenen voor varkenshouders die deelnemen aan het BePork-kwaliteitssysteem.
In Brussel betoogden zondag 29 juni naar schatting 250 mensen tegen wat ze de systematische mishandeling van dieren in de intensieve veehouderij noemen. Volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back, die de betoging organiseerde, sterven er dagelijks nog bijna een miljoen dieren in België. “We roepen de overheid op om structurele veranderingen door te voeren, waaronder een onmiddellijke subsidiestop voor dierlijke productie”, zegt Anthe Lainé, campagnecoördinator bij Bite Back.
Koeien nog vaker in de wei, meer ruimte en rustplaatsen voor pluimvee en biggen langer bij de zeug. Dit is een greep uit de afspraken uit het nieuwe Nederlandse convenant Stappen naar een dierwaardige veehouderij.
De Hoge Gezondheidsraad bevestigt de belangrijke plaats van zuivel in de nieuwe voedingsaanbevelingen. In dit advies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 250-500 g per dag van melk en melkproducten aanbevolen. 88% van de volwassen Belgen voldoet hier echter niet aan.
Coevia vzw bezorgde op 25 juni zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee. De prijzen blijven dezelfde als vorige week.
De vertegenwoordigers van de landbouwgroeperingen en de administratie van Financiën bereikten midden juni opnieuw een akkoord over het landbouwbarema en het barema van de varkenshouders met betrekking tot het inkomstenjaar 2024.
Fedagrim nodigde deze week rundveehouders en beleidsmakers uit voor lezingen en een infobeurs over ammoniakreducerende technieken. Rundveehouders hoopt de Federatie voor landbouw en tuinmechanisatie bewust te maken van de naderende 5%-reductiedoelstel, terwijl de organisatie politici aanspoort werk te maken van de goedkeuring van nieuwe technieken.
In december 2024 werd een nieuwe wetgeving gepubliceerd over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren (Koninklijke Besluit 17 december 2024). Deze wetgeving is momenteel enkel van toepassing voor varkens, vleeskippen, leghennen en vleeskalveren. Ben je houder van of actief als dierenarts bij een van deze diersoorten? Dan is het belangrijk dat je correct geïnformeerd bent over de mogelijke veranderingen die deze wetgeving met zich meebrengt.
Zuivelproducten blijven duidelijk hun plaats behouden in onze koelkasten. Afgelopen jaar consumeerde maar liefst 72% van de Belgen dagelijks zuivel. Ook wereldwijd blijft de vraag stijgen. Toch bevindt de sector zich op een kantelpunt. De nettomarge van de zuivelindustrie blijft immers laag, waardoor de sector economisch onder druk staat. Bovendien wegen ook tal van Belgische en internationale onzekerheden op de toekomst.
Midden in de examenstress krijgen de studenten op Campus De Nayer van Thomas More en KU Leuven in Sint-Katelijne-Waver bijzonder gezelschap: een kudde Drentse Heideschapen. In plaats van maaimachines worden vanaf nu schapen ingezet om de bepaalde groenzones te onderhouden. Het project loopt tot en met oktober.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen