Oculyze winnaar van de tweede ‘Feed the Future’ challenge

Nieuws van maatschappijen

Oculyze uit Wildau, Duitsland, is uitgeroepen tot winnaar van de tweede editie van ‘Feed the Future by Lely’. Lely is leverancier van robotica en datamanagement voor de melkveehouderij. In samenwerking met Rockstart - startup-accelerators - scoutte Lely de volgende generatie tech-pioniers, die de melkveehouderij kunnen innoveren en verbeteren met technologische oplossingen.

Marcel Merkens: “De EU moet uitkijken dat ze niet te veel eisen stellen aan Europese boeren zonder dat de boeren er extra voor betaald krijgen.”

Bij de familie Merkens in Ingen (NL) gaat de varkensmest onder de fruitbomen

Varkens

Bij de familie Merkens in het Nederlandse Ingen passen ze circulaire landbouw toe in optima forma. Varkenshouders Marcel en Annet Merkens hebben weinig mestafzetkosten, omdat zij de varkensmest kwijt kunnen onder de fruitbomen van familie en collega-fruittelers. Van die appels maakt de broer van Marcel appelsap.

De ram moet vrij zijn van erfelijke gebreken, een goed beenwerk hebben en het voortplantingsstelsel moet optimaal functioneren.

De start van het dekseizoen is het begin van een optimaal bedrijfsresultaat

Schapen

Het dekseizoen op een schapenbedrijf is de bron van de bedrijfsvoering. In het voorjaar of de zomer zullen schapen minder geslachtsactiviteit hebben: dit zijn dieren die zich seizoensgebonden voortplanten, waardoor de ooien niet in bronst komen en de rammen geen deklust en slechte spermakwaliteit hebben wanneer de dagen lang zijn. Meestal worden rammen de eerste – of tweede – week van oktober bij de ooien gelaten.

Vlaamse melkkoeien realiseren record-levensproductie

Melkvee

De leeftijd en levensproductie van de koeien op de melkveebedrijven in Vlaanderen die deelnemen aan de mpr, is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. De gemiddelde melkproductie per lactatie steeg nauwelijks, maar nooit eerder behaalden de Vlaamse koeien een hogere levensproductie.

Johan De Backer en Lieven Dambre voor Vitafor op Space.

Vitafor op Space in Rennes: ‘Informatie uit de markt en netwerk uitbouwen’

Actueel

Beurzen blijven belangrijk om veel internationale spelers op korte tijd te zien. “Zo leg je contacten en kan je je netwerk daarna sterk uitbouwen”, zegt Johan De Backer.

16 miljoen betekent 1,5 euro per geslacht varken op jaarbasis, terwijl de verliezen intussen oplopen tot 30 euro per varken.

Vlaamse varkenshouderij opgegeven door de politiek?

Varkens

Vrijdag 8 oktober besliste de Vlaamse Regering om 16 miljoen euro vrij te maken ter ondersteuning van de varkenssector. Het oogt sympathiek en voor de buitenwereld komt het over als de zoveelste keer dat onze varkenshouders gered worden door financiële steun vanwege de overheid. Elke vorm van steun is broodnodig op korte termijn en uitermate welkom, maar zijn de borrelnootjes die nu aangeboden worden, werkelijk de oplossing? 16 miljoen betekent 1,5 euro per geslacht varken op jaarbasis, terwijl de verliezen intussen oplopen tot 30 euro per varken.

Marijn is één van de werknemers op een melkveebedrijf die wat toelichting geeft over zijn job.

Werkzoekenden de weg wijzen naar een melkveebedrijf

Melkvee

Veel melkveehouders staan onder druk nu de veestapels snel in omvang toenemen en de competitie steeds groter wordt. Die groei brengt een stijgende arbeidsbehoefte met zich mee, die niet altijd vlot ingevuld geraakt. Het Interreg-project CowForme wil werkzoekenden koppelen aan melkveebedrijven en de arbeidsefficiëntie op melkveebedrijven verhogen.

De VPOV houdt bij landbouwers en ketenpartners een online bevraging over de actuele crisis in de varkenssector.

Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders bevraagt landbouwers en ketenpartners

Veeteelt

DeVlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) houdt bij landbouwers en ketenpartners een online bevraging over de actuele crisis in de varkenssector. Tot 15 oktober heb je tijd om de enquête in te vullen.

Gemiddeld worden er op een melkveebedrijf 20 bovenwettelijke duurzaamheidsinitiatieven toegepast.

Melkveehouderij verduurzaamt verder

Veeteelt

De verduurzaming van de ganse zuivelsector is een topprioriteit van MilkBE. Dit blijkt uit het nieuwste Duurzaamheidsrapport dat de brancheorganisatie publiceert. Al sinds 2014 wordt de verduurzaming in alle schakels van de zuivelketen gemonitord en de nieuwste resultaten voor 2020 tonen aan dat er al een hele weg werd afgelegd.

Het Agentschap Natuur en Bos gaat ervan uit dat de wolvin Naya kwaadwillig werd omgebracht.

Twee mannen staan terecht voor stroperij in kerngebied wolvin Naya

Veeteelt

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich op 1 februari 2022 over 2 mannen die zich bezighielden met stroperij in het kerngebied van de dode wolvin Naya. In de rechtbank zijn al de conclusietermijnen vastgelegd om elkaars standpunten uit te wisselen.

Ger Entjes en Ayla Groenveld: “Als je als boer werkelijk je verantwoordelijkheid neemt als autonoom mens, heb je niet al die inmenging van de overheid nodig.”

Voor de crisis lag onze kaas zelfs in New York

kleinvee

De Kruidenwei, de geitenhouderij van Ger Entjes en Ayla Groenveld, doet haar naam eer aan. Als je het gedroogde gras ruikt dat voor de geiten ligt, dan ruik je ook een kruidenboeket. Dat dit werkt, blijkt wel. Voor de coronacrisis verkochten ze hun rauwmelkse biologische geitenkazen tot in Antwerpen, Berlijn en zelfs New York aan toe. Volgens Ayla staan Brusselse en ook Nederlandse beleidsmakers momenteel te ver af van de sector en zouden Brusselse ambtenaren verplicht een werkstage moeten lopen bij Europese boeren.

De terecht trotse vertegenwoordigers van Trotec op Space: v.l.n.r. Maureen Vanspranghe, Sigrid Pauwelyn en Carl Blondeel.

Onderscheiding op Space voor Trotec, de pionier in het verwerken van nevenstromen uit voedingsindustrie

Actueel

Trotec, met productiesites in Veurne en Albon (Frankrijk), kreeg op Space een ster voor innovatie. “Deze onderscheiding doet enorm veel deugd en is een bewijs dat we in de circulaire economie top zijn”, aldus Sigrid Pauwelyn. Trotec verwerkt nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige basisgrondstoffen voor dierenvoeder.

Lessenpakket ‘dierenwelzijn’ breidt uit naar secundair onderwijs

Actueel

‘Oog in Oog’, het lessenpakket rond dierenwelzijn breidt uit naar het secundair onderwijs. Dat maakte minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts eerder deze week op Werelddierendag bekend op de Middenschool Don Bosco in Haacht.

Op elke brief zal een persoonlijk antwoord volgen.

Crevits reageert op briefschrijfactie: Kom naar buiten met je zorgen

Veeteelt

Een landbouwer uit Ieper lanceerde onlangs een briefschrijfactie op Facebook naar aanleiding van de zelfdoding van een collega. Met de actie wilde hij de aandacht vestigen op de moeilijkheden en zorgen waar landbouwers mee kampen om hun bedrijf leefbaar te houden. Landbouwminister Crevits kreeg in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement een hele reeks vragen over de crisis in de landbouwsector.

Open Vld pleit voor financiële steun aan de varkenshouders.

Open Vld wil financiële steun voor varkenshouders

Veeteelt

Open Vld pleit voor financiële steun aan de varkenshouders. Die lijden onder hoge grondstofprijzen en lage prijzen voor hun vlees. Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) kaart de kwestie aan bij Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

De Belg wil nog duurzamer eten en ziet hiervoor een rol weggelegd bij de zuivelsector.

Europeanen zien voor zuivelsector een belangrijke rol richting duurzame toekomst

Actueel

De koepelorganisatie van de Europese zuivelsector, European Milk Forum (EMF), bekeek de evolutie in duurzaam eten en leven in België, Frankrijk, Denemarken, Ierland en Noord-Ierland, en de rol die de zuivelsector hierin kan spelen. Het EMF formuleert nu, na 4 jaar vergelijkend onderzoek enkele belangrijke tendensen.

Het label biedt een strenge set basisnormen, waar slagers, supermarkten en andere retailers hun eigen eisen bovenop kunnen stellen.

Belgische varkenssector introduceert eerste nationale dierenwelzijnslabel

Varkens

De Belgische varkenssector introduceert een eigen dierenwelzijnslabel dat retailers toelaat om hun klanten lokaal varkensvlees aan te bieden dat gegarandeerd volgens verregaande bovenwettelijke dierenwelzijnsnormen geproduceerd werd. Het is de eerste keer dat in ons land een nationaal dierenwelzijnslabel gelanceerd wordt.

ABS eist dat de retailsector haar steun uitspreekt voor landbouwers en hun producten naar waarde vergoedt in plaats van steeds minder te betalen.

Algemeen Boerensyndicaat voerde actie aan supermarkten en distributiecentra

Veeteelt

Aan verschillende grootwarenhuizen en distributiecentra in Oost- en West-Vlaanderen voerden leden van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dinsdagmiddag 5 oktober actie. ABS is het beu dat de retailsector handelt als een ‘hedendaagse slavenhandelaar’ in de omgang met de Vlaamse landbouwers.

De provincie Limburg heeft een vacature geplaatst voor een everzwijncoördinator.

Provincie Limburg zoekt everzwijncoördinator

Actueel

De provincie Limburg heeft een vacature geplaatst voor een everzwijncoördinator, zo meldt Het Belang van Limburg. De everzwijncoördinator zal op Vlaams niveau werken aan het samenleven met de groeiende everzwijnpopulatie in Limburg en Vlaanderen.

Het consortium van Life ACLIMA

Life Aclima zet in op waterbeschikbaarheid om land- en tuinbouwsector veerkrachtiger te maken

Droogte

Het Europese Life-project Aclima ging recent van start. Het project helpt land- en tuinbouwbedrijven om op een toekomstgerichte en duurzame manier antwoorden te bieden op een prangend vraagstuk: de toenemende behoefte aan water en de dalende beschikbaarheid ervan als gevolg van de klimaatverandering.

Philippe Dubois ( Danis Soy & More):  Je merkt wel wat terughoudendheid.

Philippe Dubois op Space: ‘Varkenssector overleeft ook wel deze crisis’

Actueel

“Ja, ik heb het beursgebeuren gemist, natuurlijk. Het zal wel zijn. Toch voel je bij de meesten nog wat terughoudendheid.” Philippe Dubois van Danis, Soy & More is een druk bevraagd standhouder.

Met de PRRS-enquête kom je te weten welk type je bent.

Hoe ga jij om met PRRS op jouw bedrijf?

Varkens

Net als elk varkensbedrijf is elke veehouder uniek. De aanpak van PRRS kan je dus maar beter aanpassen aan jouw bedrijfssituatie, maar ook aan de manier waarop je zelf het liefst werkt. Zicht krijgen op jouw eigen voorkeuren en manier van werken, kan helpen om de sterke en zwakke punten te identificeren.

Ben Weyts heeft strengere én effectievere straffen laten goedkeuren voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen.

Vlaamse regering verhoogt boetes en gevangenisstraffen voor dierenbeulen

Veeteelt

De Vlaamse regering heeft zwaardere straffen goedgekeurd voor wie dieren mishandelt. Zowel voor burgers als voor bedrijven worden de boetes en mogelijke gevangenisstraffen fors verhoogd. Dat maakt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekend.

GAIA moet einde maken aan campagne over Zuid-Amerikaanse paardenvlees

Veeteelt

Dierenrechtenorganisatie GAIA moet haar campagne over Zuid-Amerikaans paardenvlees met onmiddellijke ingang stopzetten, zo niet hangt haar een dwangsom van 1.000 euro per dag boven het hoofd. Dat heeft de Brusselse ondernemingsrechtbank vorige week beslist. De dierenrechtenorganisatie heeft al aangekondigd dat ze verzet aantekent tegen de beschikking.

Bij de huisdieren krijgen honden het vaakst antibiotica toegediend.

Huisdieren in België krijgen te vaak antibiotica

Veeteelt

Eén derde van de kleine huisdieren in België kreeg het afgelopen jaar antibiotica toegediend. Dat cijfer ligt 4 keer hoger dan het wereldwijde streefdoel van AniCura, een Europees netwerk van dierenklinieken en dierenartsenpraktijken. Op Werelddierendag wil AniCura wijzen op het risico op antibioticaresistentie - en alle nadelige gevolgen - dat ook bij huisdieren reëel is.