Startpagina Veeteelt

Veeteelt

Veeteelt

Studenten creëren kippenhok tegen bloedluis

Pluimvee Tom Vandevyvere, Laura Loncke, Steven Schram, Kimberly Terryn, Kithana Valcke en Océane Mestdagh, 6 studenten van Hogeschool VIVES in Roeselare ontwikkelden Villa Gallus, een hok dat kippen meer comfort moet bieden door ongewenste organismen buiten te houden.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Aboneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Vogelgriep bij fazantenkweker

Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.

Vlaamse melkkoeien behalen recordproductie

De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien in Vlaanderen is in het boekjaar 2021- 2022 met 769 kg gestegen tot 30.166 kg melk. De levensduur van de koeien nam toe met 6 dagen. Jos Dobbels uit Kortemark doorbrak als eerste de grens van 14.000 kg rollend jaargemiddelde.

Vogelgriep in Noord-Frankrijk, zonering in West-Vlaanderen

Het FAVV meldt dat er op 16 november een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 is vastgesteld in de Noord-Franse gemeente Le Doulieu (Département du Nord). De gebruikelijke 3 km- en 10 km-zones zijn afgebakend. De pluimveehouderij ligt op minder dan 10 km van de Belgische grens. Hierdoor ligt een deel van de bewakingszone in West-Vlaanderen.

Meest gelezen

Nieuwe inzichten zorgen voor een betere start

Tijdens het Vleesveecongres van voorbije zomer werd ook dieper ingegaan het thema kalveropfok. Om jonge dieren optimaal op te fokken zijn er veel aandachtspunten en helpen nieuwe inzichten.

“In Noorwegen is er wel nog respect voor landbouwers”

De passie voor de duurzame en kleinschalige veeteelt laait hoog op als startende boer Niels Van Hoenacker (27) uit Lokeren het woord krijgt. Na enkele jaren ploeteren om ‘De Veldhoeve’ van de grond te krijgen in Vlaanderen, zoekt hij nu zijn heil in Noorwegen.

“Wij organiseren 5 kinderfeestjes per week”

Melkveebedrijf ’t Olens Koetje organiseert elke week 5 verjaardagsfeestjes en ontvangt daarbovenop ook nog scholen. Sarah Sauvillers en Tom Verbiest hebben, naast 130 koeien, ook nog vele andere dieren die de boerderij-ervaring alleen maar leuker maken. Tom werkt elke dag tussen de koeien en op het veld, terwijl Sarah alle gasten ontvangt en de andere dieren verzorgt.