Inagro helpt met instructiefilm champignontelers bij het vlugger opleiden van nieuwe arbeiders

Actueel

Inagro ontwikkelde een nieuwe instructiefilm over de basisvaardigheden bij het plukken van champignons. De film kan champignontelers helpen bij het opleiden van nieuwe arbeiders. De instructiefilm werd gemaakt in opdracht van de provincie West-Vlaanderen.

Ingro-telers leverden ruim 20.000 ton bloemkolen 1ste vrucht aan.

Ingro tekent van meeste teelten minder aangeleverde kilo’s, maar hogere eenheidsprijs op

Actueel

Ingro, de coöperatie van telers uit de industriegroenten sector, maakte een overzicht van enkele teelten die dit jaar werden afgesloten. Opmerkelijk is de daling bij heel wat teelten van de aanvoer, maar wel hogere eenheidsprijzen.

De Marokkaanse tomaten zijn niet alleen in Marokko gegeerd, ook in Rusland.

Rusland verbiedt import van Marokkaanse tomaten na wederuitvoer uit België, Nederland en Frankrijk

Actueel

De Russische federale dienst voor veterinaire en fytosanitaire controle heeft begin november het FAVV meegedeeld dat er een tijdelijk invoerverbod geldt op de import van tomaten van Marokkaanse oorsprong die vergezeld zijn van fytosanitaire certificaten voor wederuitvoer uit zowel België, Nederland als Frankrijk.

De verbetering van het tuinbouwindexcijfer werd meer bepaald gedreven door de stijging van de prijs voor bloemkool.

Na twee maanden daling zijn de land- en tuinbouwprijzen in september weer gestegen

Actueel

Na twee maanden van daling is het land- en tuinbouwindexcijfer in september met 7,1% gestegen. Dat blijkt uit de analyse van de cijfers door StatBel. Vooral de prijs van bloemkool steeg sterk in september.

De uienteelt wint in ons land alsmaar aan belang.

Sanac wederverkoper van De Groot en Slot voor uienzaad

Groenten

De Groot en Slot heeft het dealernetwerk in ons land uitgebreid en een overeenkomst gesloten met Sanac over de verkoop van uienzaden voor de gangbare teelt in België. “De samenwerking beantwoordt aan de vele uitdagingen in de groeiende uienteelt”, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot.

Coöperatie Ingro lanceert machinepool voor groentetelers

Groenten

Coöperatie Ingro gaat meer nog dan vroeger in interactie met de leden en biedt nu ook werktuigen in een machinepool aan: een schijveneg met zaai-unit, een klepelmaaier, een greppelfrees én de Agriplanter. “De coöperatieve heeft één doel voor ogen: de aangesloten telers tevreden stellen en hen helpen”, zeggen Luc De Waele en Hilde Dhuyvetter van Ingro.

Rijk Zwaan is 1 van de 4 grootste groenteveredelaars in de wereld.

Rijk Zwaan zeilt geruisloos door coronapandemie

Groenten

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft weinig last van de coronacrisis. Het bedrijf realiseerde in het afgelopen gebroken boekjaar een netto-omzet van 477 miljoen euro, 8,5% meer dan een jaar eerder. Het Nederlandse bedrijf - in ons land actief vanuit Merksem - claimt een wereldwijd marktaandeel van 9%.

Dankzij haar paars-zwarte kleur, bevat Yoom nog een hogere concentratie antioxidanten dan andere tomaten.

Yoom: beste product van het jaar in de categorie Groenten & Fruit

Groenten

Jaarlijks laat Den Berk Délice een 100-tal verschillende rassen testen, en Yoom viel vanaf het begin al op. Alle tomaten worden ‘geboren’ als groene vruchtjes, maar Yoom niet. Yoom was al direct een zwart tomaatje. Yoom is een paars-zwarte cocktailtomaat, met aan de buitenkant een rode ‘vlam’ en een rood sterretje onder het kroontje.

Het Departement Landbouw & Visserij geeft tips op de website.

Departement Landbouw & Visserij roept op om hygiënische voorzorgsmaatregelen te respecteren

Veeteelt

De afgelopen jaren doken in de land- en tuinbouwsector enkele besmettelijke dier- en plantenziekten op. Het departement Landbouw en Visserij heeft nu een overzicht op zijn website geplaatst met alle bioveiligheidsmaatregelen (hygiënische voorzorgsmaatregelen) die u bij een bezoek aan een land- of tuinbouwbedrijf moet naleven.

 

Voor de bestrijding zijn er verschillende pistes voor bestrijding op het veld en het verwerken van geïnfecteerde planten.

Preimineervlieg kan duurzaam worden aangepakt

Groenten

De preimineervlieg zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei. Na een onderzoek van 4 jaar door ILVO, PCG, Inagro en PSKW weet men meer over de identificatie, de monitoring en de levenscyclus en kan het beestje duurzaam worden aangepakt. Preiafval composteren is één optie.

Met de Hygiëne Risico Evaluatie kan men mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd bieden.

Hygiëne Risico Evaluatie moet tomatenvirussen counteren

Groenten

DCM heeft in samenwerking met zijn onderzoekscentrum Scientia Terrae, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) de Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld, om mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd te bieden.

Het mag dus niet verbazen dat meer dan negen op de tien Belgen verklaren tomaten lekker te vinden en dat zeven op de tien consumenten aangeven wekelijks tomaten te eten.

Ook zot van tomaten? Bewaar die tomaten altijd buiten de koelkast!

Groenten

Iedereen lust wel een smaakvol tomaatje? Maar hoe bewaren we die bijvoorbeeld het best? BelOrta brengt in het Grote Belgische Tomatenonderzoek heel wat tomatenweetjes in kaart.

De terugroepactie betreft pakjes met paprika’s in 3 verschillende kleuren.

Coöperatie Hoogstraten roept paprika's terug voor residuen gewasbeschermingsmiddelen

Groenten

De Coöperatie Hoogstraten haalt verpakkingen met paprika's met drie kleuren van de merken Hoogstraten Peppers en Flandria uit de verkoop. De paprika's kunnen mogelijk een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten (flonicamid), klinkt het woensdagavond in een persbericht.

De nieuwe kistenwasserij voor groene klapkisten is veel duurzamer dan deze voor blauwe starre kisten.

BelOrta neemt duurzame kistenwasserij in gebruik

Groenten

De Belgische groenten- en fruitcoöperatie BelOrta nam op 20 juli op haar site in Sint-Katelijne-Waver een nieuwe kistenwasserij in gebruik. De nieuwe wasserij kan per uur zo’n 12.000 nieuwe groene klapkisten wassen. De nieuwe wasstraat werkt duurzamer dankzij een verlaagd watergebruik en een verminderde temperatuur die de CO2-uitstoot flink verlaagd.

De website ondersteunt landbouwers volgens de initiatiefnemers bij het nemen van betere bemestingsbesluiten.

Website promoot goede bemestingspraktijken groenteteelt

Groenten

Met de nieuwe website www.groenteadvies.be kunnen groentetelers informatie vinden die ze helpt op maat van plant en bodem te bemesten. Dat is noodzakelijk om een goede waterkwaliteit te bereiken. De site is een initiatief van onderzoeksinstituut Inagro en 2 proefstations voor de groenteteelt: PSKW en PCG.

De verminderde vruchtbaarheid is momenteel vooral een probleem bij gewassen die het hele jaar door geteeld worden, en die dus ook in de zomermaanden bloeien, wanneer de temperatuur makkelijk te hoog kan oplopen.

Vruchtbaarheid van voedselgewassen, zoals tomaten en tarwe, lijdt onder klimaatverandering

Akkerbouw

Eén te warme dag tijdens de bloei van gewassen als tomaten of tarwe is al voldoende om problemen met de zaden of vruchten te krijgen. En dat brengt onze lokale voedselproductie in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van bio-ingenieurs aan de Universiteit Gent.

Tijdens de coronacrisis ontstonden er overschotten van komkommer op de groenteveilingen. ILVO onderzocht daarom nieuwe valorisatiemogelijkheden voor nevenstromen met komkommers.

Bekommerd om komkommers

Groenten

Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen. Het daarna geconcentreerde sap heeft volgens ILVO-voedingsonderzoekers potentieel als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële zomerdrankjes. Deze bevindingen - uit recente experimenten - én de eerste praktijktoepassingen ontstonden naar aanleiding van de coronacrisis.

Kwalitatieve groenteteelt met minder stikstofuitstoot

Groenten

Een studie van ondermeer het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) toont aan dat er meer ambitieuze maximale bemestingsnormen en bemestingsadviezen voor sla, prei, spinazie, wortelen en spruiten, mogelijk zijn. En dit zonder dat de opbrengst voor de landbouwer en de kwaliteit van de groenten in het gedrang komt.

De bacterie Xanthomonas kan in de vollegrondsgroententeelt zware schade aanrichten.

Nieuwe beheersingstechniek tegen xanthomonas in spruiten en kolen

Groenten

Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte xanthomonas. Daarbij worden bacteriofage (lees: bacterie-etende) virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan. “Na 7 jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volleveld proefomgeving, op 3 locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20% minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure”, zegt Johan van Vaerenbergh (ILVO). Er wordt nog gezocht naar groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.

De aanvoer van ijsbergsla neemt jaarlijks toe, aldus BelOrta.

BelOrta veilt eerste ijsbergsla van het seizoen

Groenten

BelOrta veilde vanmorgen de eerste ijsbergsla van 2020. Ze werden aangevoerd door producent Marc Van Den Bergh uit Willebroek en het bedrijf Van Ooijen Groenten en Fruit kocht de eerste exemplaren.