Startpagina Groenten

Groenten

Groenten

Week van het Witloof van 1 tot 7 februari

Groenten Van 1 tot 7 februari zet VLAM samen met heel wat partners witloof opnieuw in de kijker tijdens de Week van het Witloof. We benadrukken dat er 1001 mogelijkheden met witloof zijn en dat witloof dus een culinair toppertje is in elke keuken. Er is een radio- en online campagne gepland en het witloof zal ook in de horeca, retail, groot- en kleinhandel in de kijker worden gezet.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Glitch en Energlik helpen glastuinbouw klimaatneutraal worden

De glastuinbouwsector in de grensregio België-Nederland behoort tot de absolute wereldtop. De klimaatdoelstellingen streven naar een reductie in het energieverbruik van 44% tegen 2030. Dankzij innovatie en co-creatie zijn binnen het project Glitch enorme klimaatstappen gezet door 13 Vlaamse en Nederlands-Limburgse bedrijven en kenniscentra.

La Ferme des Grands Près: We focussen op kwaliteit en onafhankelijkheid

Meer dan 20 jaar geleden kozen Bernadette Vromman en Jean-Yves Vancompernolle ervoor om hun familiebedrijf om te vormen en om te focussen op de teelt van verschillende soorten groenten. Ze leggen ons niet alleen de redenen voor hun keuzes uit, maar ook hoe de vraag is geëvolueerd en wat nu precies het verschil is met akkerbouw.

Van bij de Bio-Hoeve: een ultravers groentepakket van Kempische kwaliteit

Marc Naets en zijn zoon Jaan kunnen zichzelf de pioniers van het groentepakket noemen. Van een zakje groenten voor de vrienden, rolde Marc het idee verder uit naar groentepakketten. Die verdelen ze via zo’n 50 afhaalpunten tussen Antwerpen, Aarschot en de grens met Nederland, in heel de Kempen dus. “Het is een voltijdse bezigheid, maar ik hou ervan om tussen mijn groenten op het veld te staan”, vertelt Marc op zijn Bio-Hoeve in Westerlo.

Zeekraal telen is niet eenvoudig

Zilte groenten, zoals zeekraal, staan steeds meer in de belangstelling, ook omdat zeekraal in restaurants door koks steeds meer wordt gebruikt. Het is volgens de Zeeuwse zeekraalteler Hubrecht Janse absoluut geen gemakkelijk gewas om te telen. Naast de teelt van verse zeekraal teelt hij ook zeekraal voor het zaad, waar inmiddels wereldwijde interesse voor is.

Een duurzame preiteelt start al vanaf rassenkeuze

Elke teelt moet zo duurzaam mogelijk gebeuren. Werken aan een doordacht Integrated Pest Management (IPM) is nu en zeker in de toekomst niet overbodig. Op de studieavond prei van het departement Landbouw en Visserij werd duidelijk dat rassenkeuze een belangrijk onderdeel vormt. Verder wordt gewerkt aan een efficiënt teeltsysteem, namelijk prei op hydrocultuur.

Meest gelezen

Teler Nico Goossens van Goni is Antwerpse Jonge Ondernemer 2022

Nico Goossens is de Jonge Ondernemer van het jaar in de provincie Antwerpen. Hij is de zaakvoerder van Goni, gespecialiseerd in het telen en verhandelen van slasoorten, tuinkers en paksoi. Hij kreeg de erkenning op de awarduitreiking van de Junior Chamber International, het wereldwijde netwerk voor jonge ondernemers, kortweg JCI.

Groentetelers Hans en Jan Rozendaal: ‘Biologisch en plastic gaan écht niet samen’

Volgens de Nederlandse biologische vollegrondsgroentetelers Hans en Jan Rozendaal is minimaal 25% biologische landbouw in Europa in 2030 mooi. Hans: “Maar ze moeten biologische landbouw wel op de juiste manier stimuleren, via de afzetkant en niet via de aanbodkant.” De broers zijn faliekant tegen de nieuwe EU-wetgeving, die vereist dat biologische producten per stuk in plastic verpakt moeten worden.

BelOrta veilt eerste snijbonen van het jaar

Vrijdagochtend 25 maart werden bij BelOrta de eerste snijbonen van het jaar geveild. Teler Paul Van Hoof (De Bossen) voerde deze eerste frisse en knapperige snijbonen aan. Ze werden aangekocht door Lejeune NV.

Courgetteseizoen van start bij BelOrta

Sinds 2 maart ging het nieuwe courgetteseizoen van start bij BelOrta met de verkoop van de eerste courgetttes, witte courgettes en fleurs de courgette. BelOrta-producent Anne Mortelmans uit Lier leverde de eerste courgettes en hun witte soortgenoten. De eerste fleurs de courgette werden dan weer aangevoerd door Dirk De Wit (D.L.T.) uit Duffel.