Biotelers Bert Dhaene en Wivine Stragier: Onze bodem zo optimaal mogelijk kunnen houden, is allergrootste uitdaging

Groenten

In het centrum van de kustprovincie wordt zwaar ingezet op de productie van groenten voor de vers- en de industriemarkt. Bert Dhaene en zijn vrouw Wivine uit Staden beslisten om vast maar zeker volledig om te schakelen naar biologische teelten.

In 2020 werden 2.500.000 stuks bio-komkommers verkocht bij BelOrta.

BelOrta bio-komkommers brengen 2.000 euro op voor het goede doel

Groenten

De eerste Belgische bio-komkommers van het nieuwe seizoen zijn vanmorgen verkocht bij BelOrta. Deze brachten €1000 op waarna BelOrta dit verdubbelde en het bedrag schonk aan vzw B-asiel uit Vrasene.

Het WikiLeeks-project zit nu in de helft van de looptijd.

WikiLeeks: inzetten op een duurzame preiteelt

Groenten

Een lopend project dat Inagro in de kijker zet, is ‘WikiLeeks’. Dat is een VLAIO-LA-traject, met Inagro, ILVO, KU Leuven, VITO, PSKW en PCG als partners. Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw bij Inagro: “Hier willen we de teelt van prei verduurzamen door plaatsspecifiek te bemesten, rekening houdende met de bodem en de gewastoestand. Ook op het juiste moment bemesten is van belang.”

De eerste aubergines werden geveild. Die werden geleverd door Steven en Jill Van Nuffelen.

Eerste aubergines van 2021 geveild door BelOrta

Actueel

De eerste aubergines van 2021 zijn gisteren geveild door BelOrta. Deze eerste aubergines werden aangevoerd door producent Steven Van Nuffelen (Stannuco). Koper Euro-Fruits uit Le Roeulx had de eerste druk aan de klok.

Zoals vorig jaar werden de primeurkomkommers vandaag aangeboden door Jasper Haghedooren uit Westrozebeke.

Eerste Belgische komkommers van 2021 verkocht op de REO Veiling in Roeselare

Actueel

Vandaag werden de eerste Belgische komkommers van 2021 uit traditionele teelt geveild in de REO Veiling in Roeselare. Zoals vorig jaar werden de primeurkomkommers vandaag aangeboden door Jasper Haghedooren uit Westrozebeke.

De witloof groeit op als hydrocultuur, in een  forceercel.

Hoeve Vandewalle: “Het is zo fijn om mensen uit te leggen hoe ons witloof groeit”

Groenten

Topmodel, Topscore, Bingo… als je niet beter weet, denk je dat het gaat om termen bij de Lotto. Bij Hoeve Vandewalle zijn het de namen van de rassen witloof die ze opkweken in hun witloofforcerie in Pittem. “We hebben onze buitenruimte opgeleukt met een gezellige zithoek, en mensen kunnen ambachtelijke producten van ons en van collega-buren aankopen in onze automaten. We slaan met hen wel eens een babbel, coronaproof weliswaar. We merken dat de mensen stilaan weer meer gevoel krijgen met de landbouw”, vertelt Hilde Van Parys.

De 1ste Crunchy Kings zijn aangevoerd door producent Jack van Meer (Kwekerij Kleur bv).

BelOrta start het primeurseizoen met eerste Crunchy Kings mini-komkommers

Actueel

BelOrta verkocht de eerste mini-komkommers van het nieuwe seizoen 2021. Vanaf heden zullen die verkocht worden onder de naam Crunchy Kings. BelOrta trapt met deze eerste primeur het seizoen van de lokaal geteelde vruchtgroenten af.

In 2019 werd 227.000 ton tomaten verhandeld via de producentenorganisaties - de tuinbouwveilingen - tegen een gemiddelde prijs van 0,75 euro per kilogram.

Tomatenteelt in Vlaanderen legt sterke bedrijfsresultaten voor

Actueel

Dankzij intensieve teeltmethodes, moderne productiesystemen en kwaliteitsvolle producten leggen tomatenbedrijven sterke bedrijfsresultaten voor. Warmte-krachtkoppeling, productdiversificatie, assimilatiebelichting en jaarrond productie spelen hierin een belangrijke rol. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de tomatenteelt in Vlaanderen.

Na uitgebreid en meerjarig testen van ouderlijn-combinaties in hybride kruisingen is de hybride zaaisjalot Innovator als beste en meest stabiele kruising uitgekozen.

Bejo/De Groot en Slot brengt eerste valse meeldauwresistente zaaisjalot op de markt

Nieuws van maatschappijen

Na jarenlange veredeling introduceert Bejo/De Groot en Slot de eerste valse meeldauwresistente zaaisjalot: Innovator, een hybride ras voor de lange dag gebieden met een iets langere bolvorm en een uitgesproken kleur.

Mitch kocht in 2018 zijn eerste aandelen bij tomatenkwekerij Meer Fresh Products.

“Ik wilde altijd al zelfstandige worden in de tomatenteelt”

Groenten

Met Mitch Vermeiren (24) start de derde generatie binnen het familiebedrijf in de glastuinbouw. De liefde voor tomaten werd duidelijk doorgegeven van vader op zoon: “Mijn ambitie is groot, en het groeiproces van de tomaat interesseert me enorm. Net als mijn ouders zal ik me altijd blijven bijscholen om zo duurzaam mogelijk smaakvolle tomaten te telen."

De medewerker raakte op een spruitkolenveld gewond.

Landbouwer krijgt geldboete voor arbeidsongeval met spruitenoogstmachine

Actueel

Een 53-jarige landbouwer uit Wijtschate is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4.800 euro, waarvan de helft met uitstel, voor een ernstig arbeidsongeval. Een seizoensarbeider kwam met zijn hand in een onveilige spruitenoogstmachine terecht. Het arbeidsauditoraat had acht maanden gevangenisstraf met uitstel en 8.000 euro boete gevorderd.

De instructiefilm wordt op dit moment verspreid naar alle champignontelers.

Inagro helpt met instructiefilm champignontelers bij het vlugger opleiden van nieuwe arbeiders

Actueel

Inagro ontwikkelde een nieuwe instructiefilm over de basisvaardigheden bij het plukken van champignons. De film kan champignontelers helpen bij het opleiden van nieuwe arbeiders. De instructiefilm werd gemaakt in opdracht van de provincie West-Vlaanderen.

Ingro-telers leverden ruim 20.000 ton bloemkolen 1ste vrucht aan.

Ingro tekent van meeste teelten minder aangeleverde kilo’s, maar hogere eenheidsprijs op

Actueel

Ingro, de coöperatie van telers uit de industriegroenten sector, maakte een overzicht van enkele teelten die dit jaar werden afgesloten. Opmerkelijk is de daling bij heel wat teelten van de aanvoer, maar wel hogere eenheidsprijzen.

De Marokkaanse tomaten zijn niet alleen in Marokko gegeerd, ook in Rusland.

Rusland verbiedt import van Marokkaanse tomaten na wederuitvoer uit België, Nederland en Frankrijk

Actueel

De Russische federale dienst voor veterinaire en fytosanitaire controle heeft begin november het FAVV meegedeeld dat er een tijdelijk invoerverbod geldt op de import van tomaten van Marokkaanse oorsprong die vergezeld zijn van fytosanitaire certificaten voor wederuitvoer uit zowel België, Nederland als Frankrijk.

De verbetering van het tuinbouwindexcijfer werd meer bepaald gedreven door de stijging van de prijs voor bloemkool.

Na twee maanden daling zijn de land- en tuinbouwprijzen in september weer gestegen

Actueel

Na twee maanden van daling is het land- en tuinbouwindexcijfer in september met 7,1% gestegen. Dat blijkt uit de analyse van de cijfers door StatBel. Vooral de prijs van bloemkool steeg sterk in september.

De uienteelt wint in ons land alsmaar aan belang.

Sanac wederverkoper van De Groot en Slot voor uienzaad

Groenten

De Groot en Slot heeft het dealernetwerk in ons land uitgebreid en een overeenkomst gesloten met Sanac over de verkoop van uienzaden voor de gangbare teelt in België. “De samenwerking beantwoordt aan de vele uitdagingen in de groeiende uienteelt”, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot.

Ingro stelt een materiaalpool ter beschikking, vlnr. manager Luc De Waele, voorzitter Johan Vanneste en directeur Hilde Dhuyvetter.

Coöperatie Ingro lanceert machinepool voor groentetelers

Groenten

Coöperatie Ingro gaat meer nog dan vroeger in interactie met de leden en biedt nu ook werktuigen in een machinepool aan: een schijveneg met zaai-unit, een klepelmaaier, een greppelfrees én de Agriplanter. “De coöperatieve heeft één doel voor ogen: de aangesloten telers tevreden stellen en hen helpen”, zeggen Luc De Waele en Hilde Dhuyvetter van Ingro.

Rijk Zwaan is 1 van de 4 grootste groenteveredelaars in de wereld.

Rijk Zwaan zeilt geruisloos door coronapandemie

Groenten

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft weinig last van de coronacrisis. Het bedrijf realiseerde in het afgelopen gebroken boekjaar een netto-omzet van 477 miljoen euro, 8,5% meer dan een jaar eerder. Het Nederlandse bedrijf - in ons land actief vanuit Merksem - claimt een wereldwijd marktaandeel van 9%.

Dankzij haar paars-zwarte kleur, bevat Yoom nog een hogere concentratie antioxidanten dan andere tomaten.

Yoom: beste product van het jaar in de categorie Groenten & Fruit

Groenten

Jaarlijks laat Den Berk Délice een 100-tal verschillende rassen testen, en Yoom viel vanaf het begin al op. Alle tomaten worden ‘geboren’ als groene vruchtjes, maar Yoom niet. Yoom was al direct een zwart tomaatje. Yoom is een paars-zwarte cocktailtomaat, met aan de buitenkant een rode ‘vlam’ en een rood sterretje onder het kroontje.

Het Departement Landbouw & Visserij geeft tips op de website.

Departement Landbouw & Visserij roept op om hygiënische voorzorgsmaatregelen te respecteren

Veeteelt

De afgelopen jaren doken in de land- en tuinbouwsector enkele besmettelijke dier- en plantenziekten op. Het departement Landbouw en Visserij heeft nu een overzicht op zijn website geplaatst met alle bioveiligheidsmaatregelen (hygiënische voorzorgsmaatregelen) die u bij een bezoek aan een land- of tuinbouwbedrijf moet naleven.

 

Voor de bestrijding zijn er verschillende pistes voor bestrijding op het veld en het verwerken van geïnfecteerde planten.

Preimineervlieg kan duurzaam worden aangepakt

Groenten

De preimineervlieg zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei. Na een onderzoek van 4 jaar door ILVO, PCG, Inagro en PSKW weet men meer over de identificatie, de monitoring en de levenscyclus en kan het beestje duurzaam worden aangepakt. Preiafval composteren is één optie.

Met de Hygiëne Risico Evaluatie kan men mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd bieden.

Hygiëne Risico Evaluatie moet tomatenvirussen counteren

Groenten

DCM heeft in samenwerking met zijn onderzoekscentrum Scientia Terrae, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) de Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld, om mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd te bieden.

Het mag dus niet verbazen dat meer dan negen op de tien Belgen verklaren tomaten lekker te vinden en dat zeven op de tien consumenten aangeven wekelijks tomaten te eten.

Ook zot van tomaten? Bewaar die tomaten altijd buiten de koelkast!

Groenten

Iedereen lust wel een smaakvol tomaatje? Maar hoe bewaren we die bijvoorbeeld het best? BelOrta brengt in het Grote Belgische Tomatenonderzoek heel wat tomatenweetjes in kaart.

De terugroepactie betreft pakjes met paprika’s in 3 verschillende kleuren.

Coöperatie Hoogstraten roept paprika's terug voor residuen gewasbeschermingsmiddelen

Groenten

De Coöperatie Hoogstraten haalt verpakkingen met paprika's met drie kleuren van de merken Hoogstraten Peppers en Flandria uit de verkoop. De paprika's kunnen mogelijk een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten (flonicamid), klinkt het woensdagavond in een persbericht.

De nieuwe kistenwasserij voor groene klapkisten is veel duurzamer dan deze voor blauwe starre kisten.

BelOrta neemt duurzame kistenwasserij in gebruik

Groenten

De Belgische groenten- en fruitcoöperatie BelOrta nam op 20 juli op haar site in Sint-Katelijne-Waver een nieuwe kistenwasserij in gebruik. De nieuwe wasserij kan per uur zo’n 12.000 nieuwe groene klapkisten wassen. De nieuwe wasstraat werkt duurzamer dankzij een verlaagd watergebruik en een verminderde temperatuur die de CO2-uitstoot flink verlaagd.