Groenteteler Patrick van Benschop uit Waarland (NL): van 0 naar ruim 250 ha in 27 jaar

Groenten

Het verhaal van vollegrondsgroenteteler Patrick van Benschop uit het Nederlandse Waarland leest bijna als een sprookje. In 27 jaar tijd stampte de hard werkende Noord-Hollander, met behulp van compagnons, een groot vollegrondsgroentebedrijf uit de grond. Hij levert aan veel Oost-Europese supermarktketens producten als wortelen, knolselderij, pastinaak en koolsoorten.

Mia Demeulemeester van Inagro en gedeputeerde Bart Naeyaert bij de officiële opening van Agrotopia, de grootste dakserre in Europa, in Roeselare.

Inagro opent Agrotopia, het ‘pretpark voor planten’, met een groots festival in Roeselare

Actueel

Met een Festival voor de Toekomst wordt Agrotopia, de grootste dakserre van Europa op een loods van de REO-veiling in Roeselare, ook voor het grote publiek geopend. In dit ‘pretpark voor planten’ gaat innovatief onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken in de glas- en professionele stadstuinbouw gebeuren. Agrotopia, het festival voor de toekomst, loopt van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober.

Dirk past de typische teeltmethode van de regio Sint-Katelijne-Waver toe: de beddenteelt.

Alternatieve sla na het inwerken van gele mosterd

Groenten

Onlangs was de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W) digitaal te gast op het bedrijf van groenteteler Dirk Vertommen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Tijdens een thematisch uitwisselingsmoment (TUM) getuigde Dirk hoe hij de grootste uitdaging op zijn bedrijf aanpakt: de bemesting. Hij toonde hoe hij zijn vroegste teelt alternatieve sla bemest na het inwerken van een groenbedekker. In het najaar is B3W opnieuw te gast om de bemesting in winterprei na de alternatieve sla verder te bekijken.

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.

Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Luc De Reycke, van het PCG en coördinator Tuinbouw, bemerkt ook een gestegen interesse van de zaadhuizen.

De tomaten die een nieuwe look kregen aangemeten zijn: Sweet Lily, Papritom, Deliziano, Ministar, Sweet Bel, Cherrystar, Ruby Red, BelOCoeur (Coeur de Boeuf) & Scarlet Red.

BelOrta pakt uit met eigentijdse verpakkingen voor tomatenspecialties

Actueel

BelOrta steekt negen van haar specialty tomaten in een nieuw jasje. De nieuwe verpakkingen werken vanuit een geünificeerd, sterk herkenbaar premium concept met strakke kleuren en eigentijdse tekeningen.

Voorbeeld van een oogstgang ingezaaid met gras.

Hoe kwalitatieve bloemkolen kweken met aandacht voor het nitraatresidu?

Groenten

Recent organiseerde B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over hoe kwaliteit en nitraatresidu in bloemkolen met elkaar verzoend kunnen worden.

Gilke en Rudy staan in een biologisch venkelveld en tonen met trots hun verse producten.

We willen van ons preigroen een gloednieuw product maken

Groenten

De familie Croket baat in Bornem, vlak naast de Schelde, het prei- en venkelbedrijf ‘Groentenhof’ uit. Ze zetten sterk in op innovatie en het aanpassen van de productie aan de marktvraag. Zo schakelden ze al enkele velden om naar biologische prei- en venkelteelt. Sinds 20 jaar maken ze hun preigroen ook korter, omdat ze merkten dat de markt daarnaar vroeg.

Een tomatenbedrijf in Hoogstraten krijgt dan toch geen vergunning.

Omgevingsvergunning voor nieuwe tomatenkwekerij in Hoogstraten geschorst

Groenten

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning geschorst voor de bouw en uitbating van een grote tomatenkwekerij in Hoogstraten. De Raad gaat daarmee in op een eis van een lokale afdeling van Natuurpunt die zich zorgen maakt over de stikstofuitstoot van het bedrijf, dat dicht bij een natuurgebied zou komen te liggen.

Concreet werden 3 verschillende types gezuiverd afvalwater getest en vergeleken  met regenwater onder de irrigatiekoepels.

Gezuiverd afvalwater, druppelirrigatie, organische mulch,... Inagro ijvert voor efficiënt watergebruik in groente

Groenten

Goed watergebruik vereist dat we het wateraanbod proberen te vergroten en het beschikbare water zo efficiënt mogelijk inzetten. Maar zijn alternatieve waterbronnen zoals gezuiverd afvalwater wel zo goed voor de teelt? En hoe leg je druppelirrigatie aan voor een goede werking? En in hoeverre kan een mulchlaag soelaas brengen? Inagro testte het uit door middel van proeven.

De waterschade heeft grote invloed op de groentesector.

Vegebe: “Wateroverlast heeft ook grote impact op groenteteelt”

Actueel

De gevolgen van de watersnood laten zich ook voelen in de landbouw. Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerkers, is heel bezorgd. “Op dit moment kunnen we nog niet inschatten hoeveel hectaren groenten verloren gingen maar de schade is aanzienlijk. Vooral erwten, tuin- en sperziebonen zijn zwaar getroffen. De verwerkende industrie plant maatregelen om de verliezen te compenseren”, zegt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

v.l.n.r.: Philippe Appeltans, David Clarinval, Dirk Bertels, Herman Diricks, Anton Refalo

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

Actueel

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Uit de enquête blijkt dat 43 procent van de Vlamingen tussen 18 en 34 jaar in 2020 aangaf niet dagelijks groenten te eten. Millennials scoren daarmee een stuk lager dan 55-64-jarigen, van wie 34 procent aangeeft niet dagelijks groenten te eten.

Bijna helft van de jongeren eet niet dagelijks groenten

Actueel

Hoewel ze wekelijks groenten kopen eet 43 % van de Vlaamse 18- tot 34-jarigen niet dagelijks groenten. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Voor de provincie Antwerpen werd dit jaar Linda Van Dessel Korte Keten Kop 2021. Zij baat samen met haar man Raf Storms het tuinbouwbedrijf met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit.

Korte Keten Kop 2021: Recht van ‘t Veld veroverde hart van Vlaanderen

Groenten

Mensen vinden alsmaar meer hun groenten, fruit, en zelfs verwerkte producten in de rekken van hoevewinkels. Dat is ook het geval bij Linda Van Dessel en haar man Raf Storms. Zij baten de boerderij met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit. “Of zoals wij het wel eens noemen: van het land tot bij de klant!” Met bijna één derde van de stemmen werd Linda verkozen tot

dé Korte Keten Kop 2021.

Directeur productie Rik Decadt:  We hebben in het algemeen geen dramatisch jaar achter de rug.

2021 is Internationaal Jaar van Groenten en Fruit maar “eigenlijk vieren we dat elk jaar”

Groenten

Het jaar 2021 werd uitgeroepen als het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’. Ondertussen is 2021 al halfweg, en we merken dat de belangstelling in verse groenten en fruit zeker niet gedaald is. Mede door corona moesten velen noodgedwongen de horeca links laten liggen en thuis hun potje groenten en fruit klaarmaken. “Daarnaast zijn er in de laatste 20 jaar wel wat trends die duidelijk worden”, aldus Rik Decadt, directeur productie bij REO Veiling.

De laatste 5 à 6 jaar breidde Maarten De Wit het areaal uit, in samenwerking met de veiling.

Peulvruchtenteler Maarten De Wit: “Boterbonen liggen goed in de markt, hopelijk is dat later voor edamame ook”

Bijzondere groenten

Groene bonen, erwten, boterbonen en edamame… er is een heel gamma aan peulvruchten, en op het bedrijf van Maarten De Wit uit Leest staan ze allemaal: “Met de peulvruchten krijgen we ons zomerseizoen ook goed gevuld. Edamame proberen we sinds vorig jaar in een klein proefje, want daar is nog weinig kennis over in België.”

Leo kweekt plantjes in een serre om zo het seizoen te verlengen.

Yacon blijft kleine teelt: “Yacon doet het goed in onze hoevewinkel, waarom niet in de retail?”

Bijzondere groenten

Aan het eind van 2017 werd yacon succesvol gelanceerd in Kinrooi, als Tasty Yacon. Het is een smaakvol zoet knolgewas dat bovendien door zijn samenstelling zelfs geschikt is voor diabetici. Leo Henckens van Hoeve ’t Bommesaarke is de eerste, maar ook de enige yaconteler in het Limburgse landschap. “De verkoop van yacon in de retail verloopt moeilijk, maar we blijven erachter staan, aangezien het zo goed verkoopt in onze hoevewinkel.”

De broers Frederique en Dominique (met dochtertje Lotte) zijn tevreden met hun keuze voor de bataatteelt. “Bataat past prima in ons teeltplan.”

Bataatteelt bij de familie Vandewalle: “Een schone vrucht met veel zorgen”

Bijzondere groenten

Bataat, beter bekend als zoete aardappel, is nog niet zo populair als de traditionele aardappel, maar lijkt ook niet meer weg te denken uit onze winkelrekken. De knollen worden nu stilaan ook meer geteeld in eigen land. De familie Vandewalle uit Zarren startte enkel weken geleden hun derde teeltjaar. “Het is een boeiende teelt. We leren elk jaar bij.”

Veel vergeten groenten zijn ondertussen niet meer zo vergeten. Ze zijn trendy geworden.

Guy Jennes van BelOrta: Vergeten groenten slaan pas aan als de supermarkten mee willen

Bijzondere groenten

Pastinaak, rammenas en rode bieten, het zijn verschillende groentesoorten die ons zeer bekend in de oren klinken. Warmoes, wortelpeterselie en Chioggia-biet doen misschien iets minder een belletje rinkelen. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal vergeten groenten. Alleen, sommige zijn iets minder ‘vergeten’ dan andere. “Het zijn vooral de supermarkten die bepalen of een groente aanslaat of niet, ook bij vergeten groenten”, geeft Guy Jennes van BelOrta aan. “En de smaak, die blijft ook belangrijk.”

De verkoop helpt het beursgenoteerde bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver om zijn schulden af te bouwen.

Greenyard verkoopt Nederlandse champignonverwerker

Actueel

De Belgische groente- en fruitreus Greenyard doet Greenyard Prepared Netherland van de hand, een bedrijf dat champignons verwerkt en inpakt.

De eigenaar van de grond stapte naar de politie toen bleek dat preiplanten over een oppervlakte van 600 vierkante meter vernield bleken.

Geen straf meer voor vernieling van preiveld

Actueel

Een 27-jarige man uit het West-Vlaamse Dentergem heeft van de Brugse strafrechter na verzet opschorting van straf gekregen voor het vernielen van een veld met prei. Bij verstek had K.E. nog 3 maanden gevangenisstraf met uitstel gekregen. De beklaagde beweerde tevergeefs dat zijn schoonvader achter het stuur van de terreinwagen zat.

Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, kocht een Agriplanter. Onder meer Vlaanderen, West-Vlaanderen en Taco (telersadviescoöperatie) verlenen steun aan het  initiatief.

Ingro wil met de nieuwe Agriplanter elk jaar 320 ha bloem- en spruitkool planten

Actueel

Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, heeft de Agriplanter in gebruik genomen voor de bloem- en spruitkolenteelt. De bedoeling is om jaarlijks op verschillende locaties van aangesloten leden 320 ha te planten. “Zo kunnen we 2.500 à 3.000 arbeidsuren uitsparen”, zegt Luc De Waele, accountmanager bij Ingro.

De Beurre Alexander Lucas is een van de pioniersproducten.

‘Earth’ wil consument stimuleren om omschakelproducten te kopen

Nieuws van maatschappijen

In april lanceerde BelOrta het nieuwe concept ‘Earth’, dat in het leven is geroepen om de marktkansen van producten in omschakeling naar biologische teelt te vergroten. De producten met het label ‘Earth’ komen deze zomer in de winkelrekken en wijzen de consument erop dat het product komt van gangbare landbouwers die omschakelen naar biologische teelt.

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%.

Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties sluit 2020 af met een recordomzet

Actueel

Met een omzet van boven 1 miljard euro beleefde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in 2020 een recordjaar. De omzet groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2019. Koploper onder de groenten is witloof. Bij het fruit steeg de omzet van peren met ruim een derde.

Voor De Pleynhoeve in Noorderwijk is hét hoogtepunt van het  jaar alweer bezig:  het aspergeseizoen.

De Pleynhoeve: “Je moet de asperge soigneren en dan krijg je er een topproduct voor terug”

Groenten

Voor De Pleynhoeve in Noorderwijk is hét hoogtepunt van het jaar alweer bezig: het aspergeseizoen. Mensen lopen op en van het veld voor de oogst van asperges, en binnen de hoeve staat iedereen paraat aan de machines om dat witte goud te sorteren en te verpakken. “Hier zie je de hele familie samenwerken aan één doel”, vertelt eigenaar Ben Van Olmen. “We soigneren het aspergegewas een heel jaar door, het is heel arbeidsintensief, maar het product dat je ervoor krijgt is van topkwaliteit.”

Ruim 2 op de 3 consumenten verkiezen in Europa geteeld fruit en groenten.

Ruim 2 op de 3 consumenten verkiezen in Europa geteeld fruit en groenten

Groenten

Bij de aankoop van groenten en fruit geven de consumenten voorrang aan kwaliteit, smaak en voedselveiligheid boven andere aspecten zoals variëteit en prijs. Bovendien verkiest meer dan de helft een zonneserre als teeltsysteem omdat ze die als veilig, milieubewust en gezond ervaren, dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek.