2021 recordjaar voor groente- en fruitcoöperatie BelOrta

Groenten

Jammer genoeg is Covid alomtegenwoordig geworden en bepaalt die mee het reilen en zeilen in heel wat sectoren. Zo ook in de groente- en fruitsector. BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit, al ging dit gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast Covid hadden ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021.

Dertien projecten werden geselecteerd, waaronder een innovatieve verwerkingslijn voor bloemkool.

Departement steunt 13 innovatieve agrovoedingsprojecten die inzetten op valorisatie reststromen en relance

Groenten

Begin oktober lanceerde het Departement Landbouw en Visserij een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten verhogen en reststromen valoriseren. Het thema dit jaar was circulaire economie en relance. Dertien projecten werden geselecteerd, waaronder een innovatieve verwerkingslijn voor bloemkool, een optische sorteermachine voor allerlei soorten groente en een project rond het versnijden, verpakken en afzetten van in Vlaanderen geteelde uien.

Eén van de 3 pijlers is de aanname dat groenten en fruit van nature gezond zijn.

Responsibly Fresh Goodness by nature komt met duurzaamheidsrapport 2021

Groenten

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties publiceert het duurzaamheidsrapport 2021, zonder het geplande netwerkevent met stakeholders omwille van de Corona-situatie. Met het collectief project Responsibly Fresh Goodness by nature blijven de 5 producentencoöperaties en de 3.400 producenten-tuinders verder inzetten op duurzame ontwikkeling.

Annelies Van Impe van de basisschool GO! Spectrum uit Buken ontving de eerste witloofbox uit de handen van gedeputeerde Tom Dehaene.

800 witloofboxen voor Vlaams-Brabantse scholen

Groenten

Duizenden leerlingen gaan de komende weken weer aan de slag met de witloofbox. Dankzij deze box telen ze zelf witloof in de klas of de opvang. En sommige leerkrachten verwerken het witloof in een eindejaarsgerecht.

Vader Joeri en zoon Lukas (8 jaar), die overduidelijk landbouwersbloed door zijn aderen heeft stromen.

Uienschilbedrijf Ongena kent stevige groei

Actueel

Zelf hadden Joeri Ongena en zijn vrouw Veroniek Maes nooit gedacht dat ze ooit uien zouden schillen. “Ik werkte als elektromecanicien in een patéfabriek.. Daar gebruikte men gepelde uien”, vertelt Joeri. Tien jaar later gaat bij Uienschilbedrijf Ongena jaarlijks maar liefst 4.000 ton afgewerkt producten de deur uit.

Geïnteresseerden konden op het terrein de huidige onderzoeksresultaten rond gewasbescherming, bemesting, rassen en mechanisatie te weten komen.

De preiteelt wordt elk jaar meer geoptimaliseerd

Groenten

Naar jaarlijkse gewoonte – behalve tijdens Covid-19 – organiseerde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij en Boerenbond, de Preidag. Geïnteresseerden konden op het terrein de huidige onderzoeksresultaten rond gewasbescherming, bemesting, rassen en mechanisatie te weten komen.

Voor de prei op dragers is ook een oogstrobot ontwikkeld.

Nieuwe onderzoeksinstallatie voor prei op dragers

Groenten

In samenwerking met REO Veiling startte Inagro enkele jaren geleden met onderzoek naar de mogelijkheden om prei te telen op dragers, uit de grond en in hydrocultuur.

Patrick van Benschop: “Ik lever aan groentehandel A.N. Boekel vooral wortelpeterselie en pastinaak, een product dat in Nederland relatief minder gegeten wordt, in Oost-Europa echter volop.”

Groenteteler Patrick van Benschop uit Waarland (NL): van 0 naar ruim 250 ha in 27 jaar

Groenten

Het verhaal van vollegrondsgroenteteler Patrick van Benschop uit het Nederlandse Waarland leest bijna als een sprookje. In 27 jaar tijd stampte de hard werkende Noord-Hollander, met behulp van compagnons, een groot vollegrondsgroentebedrijf uit de grond. Hij levert aan veel Oost-Europese supermarktketens producten als wortelen, knolselderij, pastinaak en koolsoorten.

Mia Demeulemeester van Inagro en gedeputeerde Bart Naeyaert bij de officiële opening van Agrotopia, de grootste dakserre in Europa, in Roeselare.

Inagro opent Agrotopia, het ‘pretpark voor planten’, met een groots festival in Roeselare

Actueel

Met een Festival voor de Toekomst wordt Agrotopia, de grootste dakserre van Europa op een loods van de REO-veiling in Roeselare, ook voor het grote publiek geopend. In dit ‘pretpark voor planten’ gaat innovatief onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken in de glas- en professionele stadstuinbouw gebeuren. Agrotopia, het festival voor de toekomst, loopt van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober.

Dirk past de typische teeltmethode van de regio Sint-Katelijne-Waver toe: de beddenteelt.

Alternatieve sla na het inwerken van gele mosterd

Groenten

Onlangs was de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W) digitaal te gast op het bedrijf van groenteteler Dirk Vertommen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Tijdens een thematisch uitwisselingsmoment (TUM) getuigde Dirk hoe hij de grootste uitdaging op zijn bedrijf aanpakt: de bemesting. Hij toonde hoe hij zijn vroegste teelt alternatieve sla bemest na het inwerken van een groenbedekker. In het najaar is B3W opnieuw te gast om de bemesting in winterprei na de alternatieve sla verder te bekijken.

Net als bij vorige edities wordt een uitgebreide rondgang op het groenteplatform  georganiseerd.

Ontdek het uitgebreide groenteplatform tijdens de Werktuigendagen

Werktuigendagen

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Luc De Reycke, van het PCG en coördinator Tuinbouw, bemerkt ook een gestegen interesse van de zaadhuizen.

De tomaten die een nieuwe look kregen aangemeten zijn: Sweet Lily, Papritom, Deliziano, Ministar, Sweet Bel, Cherrystar, Ruby Red, BelOCoeur (Coeur de Boeuf) & Scarlet Red.

BelOrta pakt uit met eigentijdse verpakkingen voor tomatenspecialties

Actueel

BelOrta steekt negen van haar specialty tomaten in een nieuw jasje. De nieuwe verpakkingen werken vanuit een geünificeerd, sterk herkenbaar premium concept met strakke kleuren en eigentijdse tekeningen.

Voorbeeld van een oogstgang ingezaaid met gras.

Hoe kwalitatieve bloemkolen kweken met aandacht voor het nitraatresidu?

Groenten

Recent organiseerde B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over hoe kwaliteit en nitraatresidu in bloemkolen met elkaar verzoend kunnen worden.

Gilke en Rudy staan in een biologisch venkelveld en tonen met trots hun verse producten.

We willen van ons preigroen een gloednieuw product maken

Groenten

De familie Croket baat in Bornem, vlak naast de Schelde, het prei- en venkelbedrijf ‘Groentenhof’ uit. Ze zetten sterk in op innovatie en het aanpassen van de productie aan de marktvraag. Zo schakelden ze al enkele velden om naar biologische prei- en venkelteelt. Sinds 20 jaar maken ze hun preigroen ook korter, omdat ze merkten dat de markt daarnaar vroeg.

Een tomatenbedrijf in Hoogstraten krijgt dan toch geen vergunning.

Omgevingsvergunning voor nieuwe tomatenkwekerij in Hoogstraten geschorst

Groenten

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning geschorst voor de bouw en uitbating van een grote tomatenkwekerij in Hoogstraten. De Raad gaat daarmee in op een eis van een lokale afdeling van Natuurpunt die zich zorgen maakt over de stikstofuitstoot van het bedrijf, dat dicht bij een natuurgebied zou komen te liggen.

Concreet werden 3 verschillende types gezuiverd afvalwater getest en vergeleken  met regenwater onder de irrigatiekoepels.

Gezuiverd afvalwater, druppelirrigatie, organische mulch,... Inagro ijvert voor efficiënt watergebruik in groente

Groenten

Goed watergebruik vereist dat we het wateraanbod proberen te vergroten en het beschikbare water zo efficiënt mogelijk inzetten. Maar zijn alternatieve waterbronnen zoals gezuiverd afvalwater wel zo goed voor de teelt? En hoe leg je druppelirrigatie aan voor een goede werking? En in hoeverre kan een mulchlaag soelaas brengen? Inagro testte het uit door middel van proeven.

De waterschade heeft grote invloed op de groentesector.

Vegebe: “Wateroverlast heeft ook grote impact op groenteteelt”

Actueel

De gevolgen van de watersnood laten zich ook voelen in de landbouw. Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerkers, is heel bezorgd. “Op dit moment kunnen we nog niet inschatten hoeveel hectaren groenten verloren gingen maar de schade is aanzienlijk. Vooral erwten, tuin- en sperziebonen zijn zwaar getroffen. De verwerkende industrie plant maatregelen om de verliezen te compenseren”, zegt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

v.l.n.r.: Philippe Appeltans, David Clarinval, Dirk Bertels, Herman Diricks, Anton Refalo

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

Actueel

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Uit de enquête blijkt dat 43 procent van de Vlamingen tussen 18 en 34 jaar in 2020 aangaf niet dagelijks groenten te eten. Millennials scoren daarmee een stuk lager dan 55-64-jarigen, van wie 34 procent aangeeft niet dagelijks groenten te eten.

Bijna helft van de jongeren eet niet dagelijks groenten

Actueel

Hoewel ze wekelijks groenten kopen eet 43 % van de Vlaamse 18- tot 34-jarigen niet dagelijks groenten. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Voor de provincie Antwerpen werd dit jaar Linda Van Dessel Korte Keten Kop 2021. Zij baat samen met haar man Raf Storms het tuinbouwbedrijf met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit.

Korte Keten Kop 2021: Recht van ‘t Veld veroverde hart van Vlaanderen

Groenten

Mensen vinden alsmaar meer hun groenten, fruit, en zelfs verwerkte producten in de rekken van hoevewinkels. Dat is ook het geval bij Linda Van Dessel en haar man Raf Storms. Zij baten de boerderij met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit. “Of zoals wij het wel eens noemen: van het land tot bij de klant!” Met bijna één derde van de stemmen werd Linda verkozen tot

dé Korte Keten Kop 2021.

Directeur productie Rik Decadt:  We hebben in het algemeen geen dramatisch jaar achter de rug.

2021 is Internationaal Jaar van Groenten en Fruit maar “eigenlijk vieren we dat elk jaar”

Groenten

Het jaar 2021 werd uitgeroepen als het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’. Ondertussen is 2021 al halfweg, en we merken dat de belangstelling in verse groenten en fruit zeker niet gedaald is. Mede door corona moesten velen noodgedwongen de horeca links laten liggen en thuis hun potje groenten en fruit klaarmaken. “Daarnaast zijn er in de laatste 20 jaar wel wat trends die duidelijk worden”, aldus Rik Decadt, directeur productie bij REO Veiling.

De laatste 5 à 6 jaar breidde Maarten De Wit het areaal uit, in samenwerking met de veiling.

Peulvruchtenteler Maarten De Wit: “Boterbonen liggen goed in de markt, hopelijk is dat later voor edamame ook”

Bijzondere groenten

Groene bonen, erwten, boterbonen en edamame… er is een heel gamma aan peulvruchten, en op het bedrijf van Maarten De Wit uit Leest staan ze allemaal: “Met de peulvruchten krijgen we ons zomerseizoen ook goed gevuld. Edamame proberen we sinds vorig jaar in een klein proefje, want daar is nog weinig kennis over in België.”

Leo kweekt plantjes in een serre om zo het seizoen te verlengen.

Yacon blijft kleine teelt: “Yacon doet het goed in onze hoevewinkel, waarom niet in de retail?”

Bijzondere groenten

Aan het eind van 2017 werd yacon succesvol gelanceerd in Kinrooi, als Tasty Yacon. Het is een smaakvol zoet knolgewas dat bovendien door zijn samenstelling zelfs geschikt is voor diabetici. Leo Henckens van Hoeve ’t Bommesaarke is de eerste, maar ook de enige yaconteler in het Limburgse landschap. “De verkoop van yacon in de retail verloopt moeilijk, maar we blijven erachter staan, aangezien het zo goed verkoopt in onze hoevewinkel.”

De broers Frederique en Dominique (met dochtertje Lotte) zijn tevreden met hun keuze voor de bataatteelt. “Bataat past prima in ons teeltplan.”

Bataatteelt bij de familie Vandewalle: “Een schone vrucht met veel zorgen”

Bijzondere groenten

Bataat, beter bekend als zoete aardappel, is nog niet zo populair als de traditionele aardappel, maar lijkt ook niet meer weg te denken uit onze winkelrekken. De knollen worden nu stilaan ook meer geteeld in eigen land. De familie Vandewalle uit Zarren startte enkel weken geleden hun derde teeltjaar. “Het is een boeiende teelt. We leren elk jaar bij.”

Veel vergeten groenten zijn ondertussen niet meer zo vergeten. Ze zijn trendy geworden.

Guy Jennes van BelOrta: Vergeten groenten slaan pas aan als de supermarkten mee willen

Bijzondere groenten

Pastinaak, rammenas en rode bieten, het zijn verschillende groentesoorten die ons zeer bekend in de oren klinken. Warmoes, wortelpeterselie en Chioggia-biet doen misschien iets minder een belletje rinkelen. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal vergeten groenten. Alleen, sommige zijn iets minder ‘vergeten’ dan andere. “Het zijn vooral de supermarkten die bepalen of een groente aanslaat of niet, ook bij vergeten groenten”, geeft Guy Jennes van BelOrta aan. “En de smaak, die blijft ook belangrijk.”