La Ferme des Grands Près: We focussen op kwaliteit en onafhankelijkheid

Groenten

Meer dan 20 jaar geleden kozen Bernadette Vromman en Jean-Yves Vancompernolle ervoor om hun familiebedrijf om te vormen en om te focussen op de teelt van verschillende soorten groenten. Ze leggen ons niet alleen de redenen voor hun keuzes uit, maar ook hoe de vraag is geëvolueerd en wat nu precies het verschil is met akkerbouw.

Marc Naets (links) en zijn zoon Jaan kiezen voor ultraverse groenten voor hun  groentepakketten.

Van bij de Bio-Hoeve: een ultravers groentepakket van Kempische kwaliteit

Groenten

Marc Naets en zijn zoon Jaan kunnen zichzelf de pioniers van het groentepakket noemen. Van een zakje groenten voor de vrienden, rolde Marc het idee verder uit naar groentepakketten. Die verdelen ze via zo’n 50 afhaalpunten tussen Antwerpen, Aarschot en de grens met Nederland, in heel de Kempen dus. “Het is een voltijdse bezigheid, maar ik hou ervan om tussen mijn groenten op het veld te staan”, vertelt Marc op zijn Bio-Hoeve in Westerlo.

Bij warm weer groeit zeekraal snel, en moet het verse gewas meer geoogst worden.

Zeekraal telen is niet eenvoudig

Groenten

Zilte groenten, zoals zeekraal, staan steeds meer in de belangstelling, ook omdat zeekraal in restaurants door koks steeds meer wordt gebruikt. Het is volgens de Zeeuwse zeekraalteler Hubrecht Janse absoluut geen gemakkelijk gewas om te telen. Naast de teelt van verse zeekraal teelt hij ook zeekraal voor het zaad, waar inmiddels wereldwijde interesse voor is.

Voor een succesvolle preiteelt is kiezen voor een meer resistent ras aangewezen.

Een duurzame preiteelt start al vanaf rassenkeuze

Groenten

Elke teelt moet zo duurzaam mogelijk gebeuren. Werken aan een doordacht Integrated Pest Management (IPM) is nu en zeker in de toekomst niet overbodig. Op de studieavond prei van het departement Landbouw en Visserij werd duidelijk dat rassenkeuze een belangrijk onderdeel vormt. Verder wordt gewerkt aan een efficiënt teeltsysteem, namelijk prei op hydrocultuur.

Koen en Nathalie zochten naar iets dat hen allebei erg lag. Ze kozen voor groenten, en in het bijzonder de aspergeteelt.

Bij aspergehoeve Hertenveld: “Kraakverse asperges, daarin onderscheiden we ons van de supermarkt”

Groenten

Het seizoen van het ‘witte goud’ is weer aangebroken. In dé aspergestreek in Limburg zijn er heel wat aspergebedrijven uit de startblokken geschoten. Dat is althans het geval bij aspergehoeve Hertenveld in Bilzen. Koen De Busschop en zijn vrouw Nathalie staan al bij het krieken van de dag klaar om de asperges beetklaar te maken en om ze via de hoevewinkel aan de man te brengen.

vlnr. Dieter Veulemans (Citycubes), Nico Goossens (Goni), Arne Schelkens (Gemini),Chris Brouwers (provincie Antwerpen)

Teler Nico Goossens van Goni is Antwerpse Jonge Ondernemer 2022

Groenten

Nico Goossens is de Jonge Ondernemer van het jaar in de provincie Antwerpen. Hij is de zaakvoerder van Goni, gespecialiseerd in het telen en verhandelen van slasoorten, tuinkers en paksoi. Hij kreeg de erkenning op de awarduitreiking van de Junior Chamber International, het wereldwijde netwerk voor jonge ondernemers, kortweg JCI.

Sinds 1 februari moet elke supermarkt of verkooppunt SKAL-gecertificeerd zijn. Wij moeten dus alles in plastic verpakken. Dat stuit mij als biologische teler tegen de borst!”

Groentetelers Hans en Jan Rozendaal: ‘Biologisch en plastic gaan écht niet samen’

Groenten

Volgens de Nederlandse biologische vollegrondsgroentetelers Hans en Jan Rozendaal is minimaal 25% biologische landbouw in Europa in 2030 mooi. Hans: “Maar ze moeten biologische landbouw wel op de juiste manier stimuleren, via de afzetkant en niet via de aanbodkant.” De broers zijn faliekant tegen de nieuwe EU-wetgeving, die vereist dat biologische producten per stuk in plastic verpakt moeten worden.

Snijbonen zijn zoals tal van andere ‘vergeten groenten’ de laatste jaren aan een opmars bezig.

BelOrta veilt eerste snijbonen van het jaar

Groenten

Vrijdagochtend 25 maart werden bij BelOrta de eerste snijbonen van het jaar geveild. Teler Paul Van Hoof (De Bossen) voerde deze eerste frisse en knapperige snijbonen aan. Ze werden aangekocht door Lejeune NV.

BelOrta-producent Lavalo voerde de eerste groene en witte courgettes van 2022 aan.

Courgetteseizoen van start bij BelOrta

Groenten

Sinds 2 maart ging het nieuwe courgetteseizoen van start bij BelOrta met de verkoop van de eerste courgetttes, witte courgettes en fleurs de courgette. BelOrta-producent Anne Mortelmans uit Lier leverde de eerste courgettes en hun witte soortgenoten. De eerste fleurs de courgette werden dan weer aangevoerd door Dirk De Wit (D.L.T.) uit Duffel.

De late herfstprei bij Dirk Vertommen werd geplant zonder startbemesting.

Dosis, tijdstip, type meststof en toedieningstechniek zijn ‘the key’ bij bemesting in prei

Groenten

Hoe ideaal bemesten in prei? B3W zocht het uit bij 2 landbouwbedrijven. De conclusie? “Tijdig grondstalen nemen op het juiste tijdstip zorgt voor een bemesting aan een juiste dosis. Door te werken met ammomiumhoudende meststoffen met nitrificatieremmer kies je voor de juiste meststof. Door deze toe te passen met een juiste techniek als rijenbemesting heb je maximaal ingezet voor een juiste bemesting in prei.”

Gebruik je een granulaatstrooier voor de verspreiding van slakkenkorrels, zorg er dan voor  dat die niet in de berm of beek terechtkomen.

Metaldehyde in slakkenkorrels: ‘Het is tijd voor actie, er bestaan oplossingen’

Groenten

Al meerdere jaren bestaat het probleem dat metaldehyde wordt teruggevonden in het oppervlaktewater, en de situatie verbetert niet. Metaldehyde is onder andere een belangrijke actieve stof van slakkenkorrels. Inagro ging met behulp van een strooiproef op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de korrels niet meer in de berm of waterloop terechtkomen.

In Europa ligt het meeste areaal spruiten nog steeds in België. Van de 12.000 ha ligt er 4.300 ha in België.

Spruitkool: ‘We leren uit het vorige teeltseizoen’

Groenten

De laatste spruiten zijn van het veld, het seizoen 2021 zit erop. Vorig jaar kon men weer een heel nat jaar noemen. Positief is dat de spruitkool hierdoor goed kon groeien. Door de nattigheid was er echter wel sprake van andere problemen, zoals uitspoeling van producten, te snelle groei en hogere onkruiddruk.

Rony Neyens (Boerenbond) en Mark Wulfrancke (ABS):  Afnemers moeten met hogere prijzen komen.

Overheid moet zich neutraal opstellen in onderhandelingen rond teeltcontracten

Actueel

Landbouwers en industrie hebben elkaar nodig. De een kan niet zonder de ander. Onderhandelingen over teeltcontracten (hoeveelheden en prijzen) moeten dan ook met wederzijds respect gebeuren. “De overheid mag niet tussenkomen in zulke onderhandelingen”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Rony Neyens (Boerenbond) en Mark Wulfrancke (ABS):  Afnemers moeten met hogere prijzen komen.

Verhoogde contractprijzen na actie van groentetelers

Actueel

Na het protest van boze varkensboeren en landbouwers die ijveren voor ruimte voor hun toekomst, zat het er ook bovenarms op tussen groentetelers en de afnemers van industriegroenten. Op Valentijndag werd dan toch een akkoord bereikt tussen Ingro en de afnemers over verhoogde prijzen.

De eerste aubergines werden aangevoerd door BelOrta producent Jurgen Franco (Topa) uit Jabbeke. Groothandel Claessens uit Antwerpen had de eerste druk aan de klok.

BelOrta verkoopt eerste aubergines van 2022

Actueel

Vrijdagmorgen is het aubergineseizoen bij BelOrta van start gegaan met de verkoop van de eerste aubergines van 2022. Ze werden aangevoerd door BelOrta producent Jurgen Franco (Topa) uit Jabbeke. Groothandel Claessens uit Antwerpen had de eerste druk aan de klok.

Tientallen boze groentetelers willen faire prijzen voor de lekkere producten die ze aan de diepvriesindustrie afleveren.

Boze groentetelers vragen faire prijzen en meer respect van diepvriesindustrie

Actueel

Op 4 plaatsen in West-Vlaanderen, onder meer aan Ardo (Ardooie) en Pasfrost (Passendale), voerden honderden boze groentetelers vandaag actie. Dat protest werd opgezet door de landbouworganisaties Boerenbond en ABS en is een hart onder de riem voor Ingro, de voornaamste vereniging van industriegroentetelers.

Groentetelers die onder meer voor de diepvriesindustrie werken willen contractprijzen die meer zijn dan louter kostendekkend.

West-Vlaamse groentetelers voeren actie bij afnemers voor betere contracten in diepvriesindustrie

Actueel

‘Faire prijzen voor onze producten’. Onder dit motto ondersteunen Boerenbond en ABS de onderhandelaar Ingro in het krijgen van aanvaardbare prijzen voor de groenten, bestemd voor de industriële verwerking. Er worden aan de bedrijfspoorten van verschillende afnemers op donderdag 10 februari een tractorenactie gehouden uit protest.

Bloemkolen is een gegeerd product, voor vers- diepvriesmarkt. De coöperatieve Ingro speelt een belangrijke rol in de expansie van deze industrie in de kustprovincie.

De productie van diepgevroren groenten: al een halve eeuw een succesverhaal in West-Vlaanderen

Actueel

Vele jaren is West-Vlaanderen niet alleen de groentetuin van Vlaanderen, het is ook het hart van de Europese industrie van diepgevroren groenten. Het startte in 1965 met de oprichting van Pinguin. Vanaf de jaren 70 volgde de grote groei. De West-Vlaamse producenten in diepvriesgroenten schrijven intussen al een halve eeuw aan hun succesverhaal.

Het duurt nog wel even voor we het minder bittere witloof kunnen kopen.

Onderzoekers maken witloof en cichorei minder bitter

Groenten

Onderzoekers zijn erin geslaagd witloof en cichorei te creëren die nauwelijks nog bittere stoffen bevat. Dat deden ze door met de beroemde CRISPR/Cas9 technologie alleen dié genen uit te schakelen die de aanmaak van bitterstoffen in de planten aansturen. Dit biedt kansen voor de witloofteelt, want minder bitter witloof valt beter in de smaak bij (jongere) consumenten.

In 2020 haalde van alle bedrijven uit de sector Crop’s Vegetables uit Ooigem de grootste omzet.

Productie diepgevroren groenten: Crop’s Vegetables iets meer omzet dan Ardo Ardooie in 2020

Actueel

Dat in de kustprovincie de grootste (op basis van omzetcijfers 2020) bedrijven liggen die diepgevroren groenten en fruit produceren, is uiteraard logisch. In de top 10 staan allemaal bedrijven uit West-Vlaanderen, met uitzondering van Hesbayefrost uit het Waalse Geer. Crop’s Vegetables haalde in deze sector in 2020 de hoogste omzet.

Primeurseizoen van start bij BelOrta met verkoop eerste komkommers uit traditionele teelt

Groenten

In de ochtend van 28 januari werden bij BelOrta de eerste komkommers uit de traditionele teelt geveild. Met deze eerste primeurverkoop van het voorjaar trapt de coöperatie het primeurseizoen op gang.

BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit.

2021 recordjaar voor groente- en fruitcoöperatie BelOrta

Groenten

Jammer genoeg is Covid alomtegenwoordig geworden en bepaalt die mee het reilen en zeilen in heel wat sectoren. Zo ook in de groente- en fruitsector. BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit, al ging dit gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast Covid hadden ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021.

Dertien projecten werden geselecteerd, waaronder een innovatieve verwerkingslijn voor bloemkool.

Departement steunt 13 innovatieve agrovoedingsprojecten die inzetten op valorisatie reststromen en relance

Groenten

Begin oktober lanceerde het Departement Landbouw en Visserij een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten verhogen en reststromen valoriseren. Het thema dit jaar was circulaire economie en relance. Dertien projecten werden geselecteerd, waaronder een innovatieve verwerkingslijn voor bloemkool, een optische sorteermachine voor allerlei soorten groente en een project rond het versnijden, verpakken en afzetten van in Vlaanderen geteelde uien.

Eén van de 3 pijlers is de aanname dat groenten en fruit van nature gezond zijn.

Responsibly Fresh Goodness by nature komt met duurzaamheidsrapport 2021

Groenten

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties publiceert het duurzaamheidsrapport 2021, zonder het geplande netwerkevent met stakeholders omwille van de Corona-situatie. Met het collectief project Responsibly Fresh Goodness by nature blijven de 5 producentencoöperaties en de 3.400 producenten-tuinders verder inzetten op duurzame ontwikkeling.

Annelies Van Impe van de basisschool GO! Spectrum uit Buken ontving de eerste witloofbox uit de handen van gedeputeerde Tom Dehaene.

800 witloofboxen voor Vlaams-Brabantse scholen

Groenten

Duizenden leerlingen gaan de komende weken weer aan de slag met de witloofbox. Dankzij deze box telen ze zelf witloof in de klas of de opvang. En sommige leerkrachten verwerken het witloof in een eindejaarsgerecht.