Startpagina Groenten

Groenten

Groenten

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Witloof : een kleine sector in een wereld in crisis

Onbekend is onbemind: dat wordt wel eens van witloof gezegd, aangezien de productie en de consumptie vooral in Europa plaatsvindt. De rest van de wereld heeft er bijna geen weet van. Toch is de witloofsector er een om te koesteren en om voor te vechten. Het product kent veel voordelen, maar het productieproces lijdt onder de energiecrisis.

René Peters (NL): Hopelijk blijven correctiemiddelen bestaan in de spruitenteelt

Zeg ‘spruiten’ en de ogen van René Peters uit Woubrugge beginnen te glimmen. “Zelfs op school noemden ze mij ‘spruit’, want ik had het er altijd over”, aldus de Nederlandse spruitjesteler. Hij ziet dat steeds meer goede correctiemiddelen om spruiten gezond te houden, uitgefaseerd worden. “Brussel kan zich vast zorgen maken of er over een paar jaar nog vollegrondsgroenten geteeld zullen worden in de EU.”

Korte Keten Kop Vlaams-Brabant 2022: “We verkopen wat we ook zelf graag willen kopen”

De winnaar van de Korte Keten Kop-verkiezing 2022 werd in september feestelijk bekendgemaakt. Het familiebedrijf Vandersmissen-Crispel Groenten & Fruit werd de gelukkige en is uiteraard blij met de benoeming. “Het is een bekroning op ons werk. Het is fijn om zo de appreciatie van onze klanten te voelen, dat ze voor ons wilden stemmen”, vertelt Elke De Win, die het bedrijf uit Pepingen inschreef.

Meest gelezen

Glitch en Energlik helpen glastuinbouw klimaatneutraal worden

De glastuinbouwsector in de grensregio België-Nederland behoort tot de absolute wereldtop. De klimaatdoelstellingen streven naar een reductie in het energieverbruik van 44% tegen 2030. Dankzij innovatie en co-creatie zijn binnen het project Glitch enorme klimaatstappen gezet door 13 Vlaamse en Nederlands-Limburgse bedrijven en kenniscentra.

La Ferme des Grands Près: We focussen op kwaliteit en onafhankelijkheid

Meer dan 20 jaar geleden kozen Bernadette Vromman en Jean-Yves Vancompernolle ervoor om hun familiebedrijf om te vormen en om te focussen op de teelt van verschillende soorten groenten. Ze leggen ons niet alleen de redenen voor hun keuzes uit, maar ook hoe de vraag is geëvolueerd en wat nu precies het verschil is met akkerbouw.

Van bij de Bio-Hoeve: een ultravers groentepakket van Kempische kwaliteit

Marc Naets en zijn zoon Jaan kunnen zichzelf de pioniers van het groentepakket noemen. Van een zakje groenten voor de vrienden, rolde Marc het idee verder uit naar groentepakketten. Die verdelen ze via zo’n 50 afhaalpunten tussen Antwerpen, Aarschot en de grens met Nederland, in heel de Kempen dus. “Het is een voltijdse bezigheid, maar ik hou ervan om tussen mijn groenten op het veld te staan”, vertelt Marc op zijn Bio-Hoeve in Westerlo.

Zeekraal telen is niet eenvoudig

Zilte groenten, zoals zeekraal, staan steeds meer in de belangstelling, ook omdat zeekraal in restaurants door koks steeds meer wordt gebruikt. Het is volgens de Zeeuwse zeekraalteler Hubrecht Janse absoluut geen gemakkelijk gewas om te telen. Naast de teelt van verse zeekraal teelt hij ook zeekraal voor het zaad, waar inmiddels wereldwijde interesse voor is.

Een duurzame preiteelt start al vanaf rassenkeuze

Elke teelt moet zo duurzaam mogelijk gebeuren. Werken aan een doordacht Integrated Pest Management (IPM) is nu en zeker in de toekomst niet overbodig. Op de studieavond prei van het departement Landbouw en Visserij werd duidelijk dat rassenkeuze een belangrijk onderdeel vormt. Verder wordt gewerkt aan een efficiënt teeltsysteem, namelijk prei op hydrocultuur.