Departement Landbouw & Visserij roept op om hygiënische voorzorgsmaatregelen te respecteren

Veeteelt

De afgelopen jaren doken in de land- en tuinbouwsector enkele besmettelijke dier- en plantenziekten op. Het departement Landbouw en Visserij heeft nu een overzicht op zijn website geplaatst met alle bioveiligheidsmaatregelen (hygiënische voorzorgsmaatregelen) die u bij een bezoek aan een land- of tuinbouwbedrijf moet naleven.

 

Voor de bestrijding zijn er verschillende pistes voor bestrijding op het veld en het verwerken van geïnfecteerde planten.

Preimineervlieg kan duurzaam worden aangepakt

Groenten

De preimineervlieg zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei. Na een onderzoek van 4 jaar door ILVO, PCG, Inagro en PSKW weet men meer over de identificatie, de monitoring en de levenscyclus en kan het beestje duurzaam worden aangepakt. Preiafval composteren is één optie.

Met de Hygiëne Risico Evaluatie kan men mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd bieden.

Hygiëne Risico Evaluatie moet tomatenvirussen counteren

Groenten

DCM heeft in samenwerking met zijn onderzoekscentrum Scientia Terrae, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) de Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld, om mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd te bieden.

Het mag dus niet verbazen dat meer dan negen op de tien Belgen verklaren tomaten lekker te vinden en dat zeven op de tien consumenten aangeven wekelijks tomaten te eten.

Ook zot van tomaten? Bewaar die tomaten altijd buiten de koelkast!

Groenten

Iedereen lust wel een smaakvol tomaatje? Maar hoe bewaren we die bijvoorbeeld het best? BelOrta brengt in het Grote Belgische Tomatenonderzoek heel wat tomatenweetjes in kaart.

De terugroepactie betreft pakjes met paprika’s in 3 verschillende kleuren.

Coöperatie Hoogstraten roept paprika's terug voor residuen gewasbeschermingsmiddelen

Groenten

De Coöperatie Hoogstraten haalt verpakkingen met paprika's met drie kleuren van de merken Hoogstraten Peppers en Flandria uit de verkoop. De paprika's kunnen mogelijk een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten (flonicamid), klinkt het woensdagavond in een persbericht.

BelOrta neemt duurzame kistenwasserij in gebruik

Groenten

De Belgische groenten- en fruitcoöperatie BelOrta nam op 20 juli op haar site in Sint-Katelijne-Waver een nieuwe kistenwasserij in gebruik. De nieuwe wasserij kan per uur zo’n 12.000 nieuwe groene klapkisten wassen. De nieuwe wasstraat werkt duurzamer dankzij een verlaagd watergebruik en een verminderde temperatuur die de CO2-uitstoot flink verlaagd.

De website ondersteunt landbouwers volgens de initiatiefnemers bij het nemen van betere bemestingsbesluiten.

Website promoot goede bemestingspraktijken groenteteelt

Groenten

Met de nieuwe website www.groenteadvies.be kunnen groentetelers informatie vinden die ze helpt op maat van plant en bodem te bemesten. Dat is noodzakelijk om een goede waterkwaliteit te bereiken. De site is een initiatief van onderzoeksinstituut Inagro en 2 proefstations voor de groenteteelt: PSKW en PCG.

De verminderde vruchtbaarheid is momenteel vooral een probleem bij gewassen die het hele jaar door geteeld worden, en die dus ook in de zomermaanden bloeien, wanneer de temperatuur makkelijk te hoog kan oplopen.

Vruchtbaarheid van voedselgewassen, zoals tomaten en tarwe, lijdt onder klimaatverandering

Akkerbouw

Eén te warme dag tijdens de bloei van gewassen als tomaten of tarwe is al voldoende om problemen met de zaden of vruchten te krijgen. En dat brengt onze lokale voedselproductie in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van bio-ingenieurs aan de Universiteit Gent.

Tijdens de coronacrisis ontstonden er overschotten van komkommer op de groenteveilingen. ILVO onderzocht daarom nieuwe valorisatiemogelijkheden voor nevenstromen met komkommers.

Bekommerd om komkommers

Groenten

Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen. Het daarna geconcentreerde sap heeft volgens ILVO-voedingsonderzoekers potentieel als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële zomerdrankjes. Deze bevindingen - uit recente experimenten - én de eerste praktijktoepassingen ontstonden naar aanleiding van de coronacrisis.

Kwalitatieve groenteteelt met minder stikstofuitstoot

Groenten

Een studie van ondermeer het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) toont aan dat er meer ambitieuze maximale bemestingsnormen en bemestingsadviezen voor sla, prei, spinazie, wortelen en spruiten, mogelijk zijn. En dit zonder dat de opbrengst voor de landbouwer en de kwaliteit van de groenten in het gedrang komt.

De bacterie Xanthomonas kan in de vollegrondsgroententeelt zware schade aanrichten.

Nieuwe beheersingstechniek tegen xanthomonas in spruiten en kolen

Groenten

Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte xanthomonas. Daarbij worden bacteriofage (lees: bacterie-etende) virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan. “Na 7 jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volleveld proefomgeving, op 3 locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20% minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure”, zegt Johan van Vaerenbergh (ILVO). Er wordt nog gezocht naar groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.

De aanvoer van ijsbergsla neemt jaarlijks toe, aldus BelOrta.

BelOrta veilt eerste ijsbergsla van het seizoen

Groenten

BelOrta veilde vanmorgen de eerste ijsbergsla van 2020. Ze werden aangevoerd door producent Marc Van Den Bergh uit Willebroek en het bedrijf Van Ooijen Groenten en Fruit kocht de eerste exemplaren.

Zoon Matthijs en toekomstige schoonzoon Jonas  zijn de vierde generatie in het bedrijf Depraeter.

Bij Depraeter preiplanten: “Vers, vers, en vers:dat is onze focus in preiplantenverkoop”

Groenten

Een belangrijk deel van de preiplantenmarkt bevindt zich in België. ‘Preiplanten Depraeter’ is een bekende naam in dat midden. “En zal dat ook blijven met de instap van zoon Matthijs en toekomstige schoonzoon Jonas in het bedrijf”, vertelt zaakvoerder Bert Depraeter. Door hun bekendheid stonden ze dit jaar niet meer op Agro-Expo, maar organiseerden ze zelf een prei-event. Hoewel de teelt de laatste decennia hard is veranderd, blijven ze hameren op hun grote troef: versheid.

De klokverkoop gebeurde voor het eerst op 24 april 1950.

BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

Groenten

De klokverkoop is vandaag niet meer weg te denken uit de veilingwerking. Dag op dag 70 jaar geleden – op 24 april 1950 – vond de allereerste klokverkoop plaats bij Mechelse Tuinbouw Veiling (MTV) te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waaruit BelOrta is ontstaan. Daarmee werd tevens één van de grootste stappen in de modernisering van de groente- en fruitverkoop gezet.

Voor de meeste gewassen is beregenen te vroeg.

Geen reden tot paniek: massaberegenen is niet nodig

Groenten

In de algemene media regent het berichten over een mogelijke droogte. Het regende weinig de laatste maand, de grondwaterstanden staan te laag. Moeten we ons voorbereiden, of is de paniek onterecht? Volgens Departement-sectoradviseur openluchtgroenten, Bart Debussche, is het wel oppassen voor fijnzadige gewassen. “Voor de meeste gewassen is beregenen te vroeg”

Greenyard verwacht dat de omzet voor het financieel jaar 2019/2020 zal uitkomen rond de 4,050 miljard euro.

Greenyard verhoogt verwachtingen door hogere volumes wegens COVID-19

Nieuws van maatschappijen

Groenten- en fruitleverancier Greenyard trekt zijn verwachtingen voor boekjaar 2019/2020 op dankzij hogere volumes ten gevolge van COVID-19 in maart 2020. Dat meldt Greenyard vrijdag 17 april, voorbeurs.

David Fonteyne en Rudi Vandewiele, voltijds zelfstandige voorlichters bij de West-Vlaamse telersadviescoöperatie TACO

Telersadviescoöperatie TACO: ‘Teeltoptimalisatie is en blijft onze doelstelling’

Groenten

Teeltoptimalisatie: het was bij de start van TACO in 2009 de eerste doelstelling, en dat is het vandaag nog altijd. Begrijpelijk dat de telersadviescoöperatie uit het hart van de Europese (diepvries- en vers)groentemarkt in centraal West-Vlaanderen mikt op individuele voorlichting in de openluchtgroenteteelt. Voldoende voeding, niet te veel, maar ook niet te weinig: dàt is de eerste weerstand voor de plant. Dat geldt echter ook voor de mens. Of hoe mensen en planten nog meer gemeen hebben dan wat we misschien op het eerste gezicht zouden denken.

Volgens Rukwied gaat in de schappen schaarste zijn aan groenten en fruit.

Duitse boerenleider: groenten worden schaarser en duurder

Covid 19

De Duitse boerenleider Joachim Rukwied verwacht dat door een gebrek aan seizoenarbeiders in de supermarkten een tekort aan groenten en fruit zal ontstaan. Boeren zijn ondertussen diep gefrustreerd omdat ze het werk niet gedaan krijgen en dreigen met een leveringsstop. Rukwied, president van het Deutscher Bauernverband, zei dat tegen de Neue Osnabrücker Zeitung, een regionaal dagblad.

Het onderzoek toont aan dat de stikstofbemestingsadviezen en de maximale stikstofbemestingsnormen voor de belangrijkste groenten verlaagd kunnen worden zonder een risico op een daling van de vermarktbare opbrengst of de kwaliteit.

Kwaliteitsvolle groenten telen kan met minder bemesting

Groenten

In regio’s met vollegrondsgroenteteelt zijn de nitraatconcentraties in het grond- en oppervlaktewater vaak te hoog. Uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Onderzoeks- en Voorlichtingsplatform Duurzame Bemesting en in samenwerking met 3 erkende praktijkcentra, blijkt dat bemestingsadviezen en stikstofbemestingsnormen voor sommige groenten lager kunnen. Dat kan zonder in te boeten op de vermarktbare opbrengst en de kwaliteit van die groenten en biedt mogelijkheden naar de verbetering van de waterkwaliteit.

De Belgische fruitteelt is zeer afhankelijk van seizoensarbeiders uit het buitenland.

Groenten- en fruittelers vragen open grenzen voor seizoensarbeiders

Covid 19

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) heeft de Europese Commissie een brief geschreven waarin gevraagd wordt om vrij verkeer van goederen en van seizoensarbeiders steeds te garanderen. Doordat heel wat grensovergangen worden afgesloten, dreigen de oogsten de komende weken in de problemen te komen. "We moeten er alles aan doen dat de voedselketen blijft draaien", klinkt het.