Gezuiverd afvalwater, druppelirrigatie, organische mulch,... Inagro ijvert voor efficiënt watergebruik in groente

Groenten

Goed watergebruik vereist dat we het wateraanbod proberen te vergroten en het beschikbare water zo efficiënt mogelijk inzetten. Maar zijn alternatieve waterbronnen zoals gezuiverd afvalwater wel zo goed voor de teelt? En hoe leg je druppelirrigatie aan voor een goede werking? En in hoeverre kan een mulchlaag soelaas brengen? Inagro testte het uit door middel van proeven.

De waterschade heeft grote invloed op de groentesector.

Vegebe: “Wateroverlast heeft ook grote impact op groenteteelt”

Actueel

De gevolgen van de watersnood laten zich ook voelen in de landbouw. Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerkers, is heel bezorgd. “Op dit moment kunnen we nog niet inschatten hoeveel hectaren groenten verloren gingen maar de schade is aanzienlijk. Vooral erwten, tuin- en sperziebonen zijn zwaar getroffen. De verwerkende industrie plant maatregelen om de verliezen te compenseren”, zegt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

v.l.n.r.: Philippe Appeltans, David Clarinval, Dirk Bertels, Herman Diricks, Anton Refalo

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

Actueel

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Uit de enquête blijkt dat 43 procent van de Vlamingen tussen 18 en 34 jaar in 2020 aangaf niet dagelijks groenten te eten. Millennials scoren daarmee een stuk lager dan 55-64-jarigen, van wie 34 procent aangeeft niet dagelijks groenten te eten.

Bijna helft van de jongeren eet niet dagelijks groenten

Actueel

Hoewel ze wekelijks groenten kopen eet 43 % van de Vlaamse 18- tot 34-jarigen niet dagelijks groenten. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Voor de provincie Antwerpen werd dit jaar Linda Van Dessel Korte Keten Kop 2021. Zij baat samen met haar man Raf Storms het tuinbouwbedrijf met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit.

Korte Keten Kop 2021: Recht van ‘t Veld veroverde hart van Vlaanderen

Groenten

Mensen vinden alsmaar meer hun groenten, fruit, en zelfs verwerkte producten in de rekken van hoevewinkels. Dat is ook het geval bij Linda Van Dessel en haar man Raf Storms. Zij baten de boerderij met hoevewinkel Recht van ’t Veld uit. “Of zoals wij het wel eens noemen: van het land tot bij de klant!” Met bijna één derde van de stemmen werd Linda verkozen tot

dé Korte Keten Kop 2021.

Directeur productie Rik Decadt:  We hebben in het algemeen geen dramatisch jaar achter de rug.

2021 is Internationaal Jaar van Groenten en Fruit maar “eigenlijk vieren we dat elk jaar”

Groenten

Het jaar 2021 werd uitgeroepen als het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’. Ondertussen is 2021 al halfweg, en we merken dat de belangstelling in verse groenten en fruit zeker niet gedaald is. Mede door corona moesten velen noodgedwongen de horeca links laten liggen en thuis hun potje groenten en fruit klaarmaken. “Daarnaast zijn er in de laatste 20 jaar wel wat trends die duidelijk worden”, aldus Rik Decadt, directeur productie bij REO Veiling.

De laatste 5 à 6 jaar breidde Maarten De Wit het areaal uit, in samenwerking met de veiling.

Peulvruchtenteler Maarten De Wit: “Boterbonen liggen goed in de markt, hopelijk is dat later voor edamame ook”

Bijzondere groenten

Groene bonen, erwten, boterbonen en edamame… er is een heel gamma aan peulvruchten, en op het bedrijf van Maarten De Wit uit Leest staan ze allemaal: “Met de peulvruchten krijgen we ons zomerseizoen ook goed gevuld. Edamame proberen we sinds vorig jaar in een klein proefje, want daar is nog weinig kennis over in België.”

Leo kweekt plantjes in een serre om zo het seizoen te verlengen.

Yacon blijft kleine teelt: “Yacon doet het goed in onze hoevewinkel, waarom niet in de retail?”

Bijzondere groenten

Aan het eind van 2017 werd yacon succesvol gelanceerd in Kinrooi, als Tasty Yacon. Het is een smaakvol zoet knolgewas dat bovendien door zijn samenstelling zelfs geschikt is voor diabetici. Leo Henckens van Hoeve ’t Bommesaarke is de eerste, maar ook de enige yaconteler in het Limburgse landschap. “De verkoop van yacon in de retail verloopt moeilijk, maar we blijven erachter staan, aangezien het zo goed verkoopt in onze hoevewinkel.”

De broers Frederique en Dominique (met dochtertje Lotte) zijn tevreden met hun keuze voor de bataatteelt. “Bataat past prima in ons teeltplan.”

Bataatteelt bij de familie Vandewalle: “Een schone vrucht met veel zorgen”

Bijzondere groenten

Bataat, beter bekend als zoete aardappel, is nog niet zo populair als de traditionele aardappel, maar lijkt ook niet meer weg te denken uit onze winkelrekken. De knollen worden nu stilaan ook meer geteeld in eigen land. De familie Vandewalle uit Zarren startte enkel weken geleden hun derde teeltjaar. “Het is een boeiende teelt. We leren elk jaar bij.”

Veel vergeten groenten zijn ondertussen niet meer zo vergeten. Ze zijn trendy geworden.

Guy Jennes van BelOrta: Vergeten groenten slaan pas aan als de supermarkten mee willen

Bijzondere groenten

Pastinaak, rammenas en rode bieten, het zijn verschillende groentesoorten die ons zeer bekend in de oren klinken. Warmoes, wortelpeterselie en Chioggia-biet doen misschien iets minder een belletje rinkelen. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal vergeten groenten. Alleen, sommige zijn iets minder ‘vergeten’ dan andere. “Het zijn vooral de supermarkten die bepalen of een groente aanslaat of niet, ook bij vergeten groenten”, geeft Guy Jennes van BelOrta aan. “En de smaak, die blijft ook belangrijk.”

De verkoop helpt het beursgenoteerde bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver om zijn schulden af te bouwen.

Greenyard verkoopt Nederlandse champignonverwerker

Actueel

De Belgische groente- en fruitreus Greenyard doet Greenyard Prepared Netherland van de hand, een bedrijf dat champignons verwerkt en inpakt.

De eigenaar van de grond stapte naar de politie toen bleek dat preiplanten over een oppervlakte van 600 vierkante meter vernield bleken.

Geen straf meer voor vernieling van preiveld

Actueel

Een 27-jarige man uit het West-Vlaamse Dentergem heeft van de Brugse strafrechter na verzet opschorting van straf gekregen voor het vernielen van een veld met prei. Bij verstek had K.E. nog 3 maanden gevangenisstraf met uitstel gekregen. De beklaagde beweerde tevergeefs dat zijn schoonvader achter het stuur van de terreinwagen zat.

Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, kocht een Agriplanter. Onder meer Vlaanderen, West-Vlaanderen en Taco (telersadviescoöperatie) verlenen steun aan het  initiatief.

Ingro wil met de nieuwe Agriplanter elk jaar 320 ha bloem- en spruitkool planten

Actueel

Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, heeft de Agriplanter in gebruik genomen voor de bloem- en spruitkolenteelt. De bedoeling is om jaarlijks op verschillende locaties van aangesloten leden 320 ha te planten. “Zo kunnen we 2.500 à 3.000 arbeidsuren uitsparen”, zegt Luc De Waele, accountmanager bij Ingro.

De Beurre Alexander Lucas is een van de pioniersproducten.

‘Earth’ wil consument stimuleren om omschakelproducten te kopen

Nieuws van maatschappijen

In april lanceerde BelOrta het nieuwe concept ‘Earth’, dat in het leven is geroepen om de marktkansen van producten in omschakeling naar biologische teelt te vergroten. De producten met het label ‘Earth’ komen deze zomer in de winkelrekken en wijzen de consument erop dat het product komt van gangbare landbouwers die omschakelen naar biologische teelt.

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%.

Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties sluit 2020 af met een recordomzet

Actueel

Met een omzet van boven 1 miljard euro beleefde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in 2020 een recordjaar. De omzet groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2019. Koploper onder de groenten is witloof. Bij het fruit steeg de omzet van peren met ruim een derde.

Voor De Pleynhoeve in Noorderwijk is hét hoogtepunt van het  jaar alweer bezig:  het aspergeseizoen.

De Pleynhoeve: “Je moet de asperge soigneren en dan krijg je er een topproduct voor terug”

Groenten

Voor De Pleynhoeve in Noorderwijk is hét hoogtepunt van het jaar alweer bezig: het aspergeseizoen. Mensen lopen op en van het veld voor de oogst van asperges, en binnen de hoeve staat iedereen paraat aan de machines om dat witte goud te sorteren en te verpakken. “Hier zie je de hele familie samenwerken aan één doel”, vertelt eigenaar Ben Van Olmen. “We soigneren het aspergegewas een heel jaar door, het is heel arbeidsintensief, maar het product dat je ervoor krijgt is van topkwaliteit.”

Ruim 2 op de 3 consumenten verkiezen in Europa geteeld fruit en groenten.

Ruim 2 op de 3 consumenten verkiezen in Europa geteeld fruit en groenten

Groenten

Bij de aankoop van groenten en fruit geven de consumenten voorrang aan kwaliteit, smaak en voedselveiligheid boven andere aspecten zoals variëteit en prijs. Bovendien verkiest meer dan de helft een zonneserre als teeltsysteem omdat ze die als veilig, milieubewust en gezond ervaren, dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek.

Alle groene asperges die tijdens de vorst boven stonden, zijn geraakt.

Amelinckx in Hingene: ‘De groene asperge? Een gemak in de keuken én in de teelt’

Groenten

Al 3 generaties lang teelt de familie Amelinckx met veel kunde en passie allerlei fruit. Appelen, peren, kersen en aardbeien gaan vlotjes de deur uit. “De groene asperges, dat is later gestart als een hobby. Het is geëvolueerd naar een mooie manier om aan risicospreiding te doen.”

Op initiatief van de federale minister van Landbouw David Clarinval, werd dit punt onder de aandacht gebracht van de Gewestelijke ministers van Landbouw.

Frankrijk bekrachtigt VegaplanFR, waardoor onze landbouwers toegang tot Franse markt behouden

Actueel

Een aanvullende Vegaplan-certificering zal in de komende weken worden ingevoerd. Deze is gericht op landbouwers die groenten telen waarvan de producten bestemd zijn voor Frankrijk.

“Voor veel klanten is het heel moeilijk om én bio én product in omschakeling samen aan te bieden omdat de communicatie met de consument hieromtrent niet eenvoudig is”, zegt Jo Lambrecht, manager marketing & sales bij BelOrta.

BelOrta lanceert EARTH om producten in omschakeling naar bio meer slagkracht geven

Actueel

BelOrta introduceert EARTH, een nieuw concept waaronder de coöperatie producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten. Hiermee wil ze de directe klanten maar ook de consument meer en beter informeren en tegelijk ook betere marktkansen creëren voor deze producten in omschakeling.

In Milagro zit het woord agro in, maar eigenlijk betekent Milagro mirakel in het Spaans.

Pompoenen en vee combineren: “Wij maken van Milagro een merk”

Groenten

Op nog geen 8 km van hartje Antwerpen kan je het platteland ervaren, met zelfs niet zo courante koeien. Op het biologisch landbouwbedrijf Milagro in Aartselaar paraderen meerdere Belted Galloway- runderen op een uitgebreide wei. “Die hebben we puur voor landschapsstreling en bodemvruchtbaarheid”, geeft landbouwer Erik Krosenbrink mee. Drie jaar geleden vond Dirk 's Jongers in hem een passende compagnon. Voor Erik zijn het de pompoenen die de afzet maken. “Zeg niet zomaar pompoen tegen een Milagro-pompoen. Daar zit een heel menselijk verhaal achter.”

Bert en Wivine kweken 500 biologische varkens voor BioVar.

Biotelers Bert Dhaene en Wivine Stragier: Onze bodem zo optimaal mogelijk kunnen houden, is allergrootste uitdaging

Groenten

In het centrum van de kustprovincie wordt zwaar ingezet op de productie van groenten voor de vers- en de industriemarkt. Bert Dhaene en zijn vrouw Wivine uit Staden beslisten om vast maar zeker volledig om te schakelen naar biologische teelten.

In 2020 werden 2.500.000 stuks bio-komkommers verkocht bij BelOrta.

BelOrta bio-komkommers brengen 2.000 euro op voor het goede doel

Groenten

De eerste Belgische bio-komkommers van het nieuwe seizoen zijn vanmorgen verkocht bij BelOrta. Deze brachten €1000 op waarna BelOrta dit verdubbelde en het bedrag schonk aan vzw B-asiel uit Vrasene.

Het WikiLeeks-project zit nu in de helft van de looptijd.

WikiLeeks: inzetten op een duurzame preiteelt

Groenten

Een lopend project dat Inagro in de kijker zet, is ‘WikiLeeks’. Dat is een VLAIO-LA-traject, met Inagro, ILVO, KU Leuven, VITO, PSKW en PCG als partners. Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw bij Inagro: “Hier willen we de teelt van prei verduurzamen door plaatsspecifiek te bemesten, rekening houdende met de bodem en de gewastoestand. Ook op het juiste moment bemesten is van belang.”

De eerste aubergines werden geveild. Die werden geleverd door Steven en Jill Van Nuffelen.

Eerste aubergines van 2021 geveild door BelOrta

Actueel

De eerste aubergines van 2021 zijn gisteren geveild door BelOrta. Deze eerste aubergines werden aangevoerd door producent Steven Van Nuffelen (Stannuco). Koper Euro-Fruits uit Le Roeulx had de eerste druk aan de klok.