Duitse boerenleider: groenten worden schaarser en duurder

Covid 19

De Duitse boerenleider Joachim Rukwied verwacht dat door een gebrek aan seizoenarbeiders in de supermarkten een tekort aan groenten en fruit zal ontstaan. Boeren zijn ondertussen diep gefrustreerd omdat ze het werk niet gedaan krijgen en dreigen met een leveringsstop. Rukwied, president van het Deutscher Bauernverband, zei dat tegen de Neue Osnabrücker Zeitung, een regionaal dagblad.

Het onderzoek toont aan dat de stikstofbemestingsadviezen en de maximale stikstofbemestingsnormen voor de belangrijkste groenten verlaagd kunnen worden zonder een risico op een daling van de vermarktbare opbrengst of de kwaliteit.

Kwaliteitsvolle groenten telen kan met minder bemesting

Groenten

In regio’s met vollegrondsgroenteteelt zijn de nitraatconcentraties in het grond- en oppervlaktewater vaak te hoog. Uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Onderzoeks- en Voorlichtingsplatform Duurzame Bemesting en in samenwerking met 3 erkende praktijkcentra, blijkt dat bemestingsadviezen en stikstofbemestingsnormen voor sommige groenten lager kunnen. Dat kan zonder in te boeten op de vermarktbare opbrengst en de kwaliteit van die groenten en biedt mogelijkheden naar de verbetering van de waterkwaliteit.

De Belgische fruitteelt is zeer afhankelijk van seizoensarbeiders uit het buitenland.

Groenten- en fruittelers vragen open grenzen voor seizoensarbeiders

Covid 19

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) heeft de Europese Commissie een brief geschreven waarin gevraagd wordt om vrij verkeer van goederen en van seizoensarbeiders steeds te garanderen. Doordat heel wat grensovergangen worden afgesloten, dreigen de oogsten de komende weken in de problemen te komen. "We moeten er alles aan doen dat de voedselketen blijft draaien", klinkt het.

Boterbonen kunnen gebruikt worden als variatie op de welbekende groene boonsoorten.

Eerste Belgische boterbonen van 2020 verkocht bij BelOrta

Groenten

Sinds 18 maart zijn de eerste Belgische boterbonen van BelOrta terug verkrijgbaar. Paul Hermans is de teler van deze eerste boterbonen uit serre. De primeurkist van 2020 werd aangekocht door Fruithandel Sebrechts.

De eerste snijbonen werden aangeleverd door teler De Bossen en gekocht door Fruithandel Sebrechts.

BelOrta veilt eerste snijbonen van het jaar

Groenten

Vrijdag 13 maart werden bij BelOrta de eerste snijbonen van het jaar geveild. Deze frisse en knapperige groente geeft het startschot van de langverwachte lente!

Eerste Belgische aardbeien van 2020 verkocht bij BelOrta

Liefhebberstuin

Vanaf vandaag ( 4 maart 2020) zijn de Belgische aardbeien van BelOrta weer te verkrijgen. Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producenten Wim en Louis Meyers (Meyers Softfruit) & Lieven Colembie, zijn van de vroege variëteit Sonata. De aardbeien werden gekocht door Guy Claessens van BVBA Fruit Vandepoel. Het aardbeiseizoen van BelOrta start een paar weken vroeger dan bij een normale teelt door productie onder belichting.

Basilicum in een verticaal landbouwbedrijf in Halle.

Bio-Planet verkoopt "hightech basilicum"

Groenten

Bio-Planet, de bioketen van de Colruyt-groep, verkoopt vanaf woensdag basilicumplantjes uit verticale teelt. In zijn distributiecentrum in Halle heeft de supermarktgroep daarvoor een hoogtechnologische installatie ontwikkeld voor 250.000 planten. Hoewel de ecologische voetafdruk volgens het bedrijf heel klein is, krijgen de planten geen biolabel.

Handelaar Robert van Ooijen en teler Dirk De Wit deden de eerste transactie in courgettes van het jaar bij BelOrta.

Eerste courgettes en courgettes de Nice van het seizoen geveild bij BelOrta

Groenten

BelOrta veilde gisteren de eerste courgettes en courgettes de Nice van 2020. Deze werden aangeleverd door producent Dirk de Wit van ‘D.L.T.’ en aangekocht door Guy De Winne en Groenten- en Fruit Import van Ooijen B.V..

IPM is verplicht, maar het ontbreekt soms aan voldoende slimme landbouwtechnieken.

Inagro gaat kennis over geïntegreerde gewasbescherming verzamelen, verspreiden

Groenten

Inagro, en KU Leuven werken de komende 3 jaar samen met 14 Europese partners aan de verspreiding van kennis bij landbouwers en adviseurs. Het gaat om het project Smartprotect, dat informatie over geïntegreerde gewasbescherming (IPM) verzamelt en deelt via een webplatform. In het project willen de partners de kenniskloof dichten tussen onderzoek en praktijk.

Tom Vande Capelle (Alegriafruit), Wim en Brecht Vertommen (Den Overkant) en Gabriel Ghita (Alegriafruit).

Tomatenseizoen gestart bij BelOrta met de eerste Coeur de Boeuf tomaten van het jaar

Economie

Vandaag verkocht BelOrta de eerste Coeur de Boeuf tomaten van het jaar. Wim en Katrien Vertommen van tuinbouwbedrijf ‘Den Overkant’ voerden de eerste Coeur de Boeuf tomaten aan. De koper was Alegriafruit. BelOrta was 15 jaar geleden pionier met de tomaten, en is de grootste producent van Coeur de Boeuf in de Benelux.

De paprika’s die aangekocht zijn door Fruithandel Roelandt werden aangeleverd door producent Lentsche Heyde.

BelOrta veilt eerste groene paprika’s van 2020

Groenten

Bij BelOrta werden woensdagmorgen de eerste groene paprika’s van 2020 geveild. De paprika’s die aangekocht zijn door Fruithandel Roelandt werden aangeleverd door producent Lentsche Heyde.

De wortelteelt blijft de belangrijkste groente in ons land.

Twee derde van de worteltelers is West-Vlaming

Groenten

De wortelteelt blijft de belangrijkste groente in ons land en wordt meer en meer een West-Vlaams verhaal. “Met schaalvergroting, teelt op veel bedrijven én het is een akkerbouwmatige teelt met een intensief verhaal”, zegt Bart Debussche van het departement Landbouw & Visserij.

Bloemkool 2de vrucht blijft in omzet de belangrijkste teelt met bijna 25 miljoen euro, op de voet gevolgd door de spruitenteelt.

Spruit zit bloemkool als teelt van industriegroente op de hielen

Groenten

Ingro, de telersvereniging van industriegroenten, rondde in 2019 voor de eerste keer de kaap van de 100 miljoen euro omzet. Vooral de sterke stijging van spruiten is opvallend. En komt in omzet net achter de teelt van bloemkool 2de vrucht.

De zelfoogst- boerderij blijft de voornaamste CSA-formule.

Toegang tot landbouwgrond belemmert nieuwkomers in uitbouw van CSA-bedrijven

Groenten

CSA-landbouw mag dan al een duurzaam model zijn, wie als nieuwkomer dit model verder wil uitbouwen, stuit vaak op een aantal moeilijkheden. Eén daarvan is de toegang tot grond. Er zijn nog andere aandachtspunten, stellen De Landgenoten, CSA-Netwerk Vlaanderen, De Ideale Woning en VVSG in een rapport na een rondvraag eind 2018 bij CSA-bedrijven.

Bij tomaten veroorzaakt het virus heel gelijkaardige symptomen als het Pepinomozaïekvirus (PepMV), namelijk mozaïekvorming op jonge bladeren en gele vlekken op vruchten, waardoor die vruchten onverkoopbaar worden.

Gevreesd tomatenvirus treft mogelijk ook Frankrijk, Belgische telers nemen maatregelen

Groenten

In Frankrijk is een landbouwbedrijf afgesloten omdat het mogelijk aangetast is door een nieuw tomatenvirus. Het virus, ongevaarlijk voor mensen maar destructief voor de oogst, dook eerder al op in onder meer Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In België zijn er nog geen gevallen gemeld, maar zijn wel preventieve maatregelen genomen om een besmetting te voorkomen.

Het originele ontwerp van het wiedbed van Alex Floré.

Bioboeren recycleren afgedankte rolstoelen tot wiedbedden

Groenten

Ooit gedacht dat elektrische rolstoelen een tweede leven kunnen krijgen in de landbouw? Deze week ging op biologisch tuinbouwbedrijf Rawijs een wel erg uitzonderlijke opleidingsweek door. Een serre werd getransformeerd tot tijdelijk atelier voor het ombouwen van elektrische rolstoelen tot tuinbouwmachines. Komend seizoen rijden er zo 7 nieuwe, milieuvriendelijke wiedbedden en schoffelmachines rond!

Het aantal Vlaamse bloemenkolentelers daalt verder, in Spanje is broccoli aan een opmars bezig.

Telersverening Ingro haalt record en rondt kaap van 100 miljoen euro omzet

Groenten

Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft Ingro, de erkende coöperatieve vennootschap van telers van groenten bestemd voor de verwerking, in 2019 de kaap van 100 miljoen euro omzet overschreden. Tien jaar geleden haalde de telersvereniging van industriegroenten nog geen 60 miljoen euro omzet.

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner (links) ontmoette tijdens de beurs VLAM-directeur Filip Fontaine.

Belgische exposanten tevreden over deelname Fruit Logistica

Economie

VLAM en andere Belgische exposanten vinden de afgelopen Fruit Logistica-beurs in Berlijn een succes. “We waren met 29 Belgische bedrijven in Berlijn, en onze exposanten melden dat de kwaliteit van de bezoekers bijzonder hoog was”, aldus algemeen directeur Filip Fontaine van de VLAM, die Vlaamse landbouwproducten promoot. Nieuw was dat VLAM-bedrijven van groenten, fruit, aardappelen en fruitbomen gemengd zaten in één paviljoen.

Warre Franco (Topa) & Roger De Wachter (Fruithandel Sebrechts)

BelOrta veilt de eerste aubergines van 2020

Liefhebberstuin

Vrijdagochtend 31 januari verhandelde BelOrta de eerste aubergines van het nieuwe seizoen. Deze eerste Flandria aubergines werden aangeleverd door producent Topa en aangekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

REO Veiling vraagt haar klanten om dit product niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt (Colruyt).

REO Veiling roept boerenkool terug

Groenten

In overleg met het FAVV heeft REO Veiling besloten om boerenkool uit de verkoop te halen. Dit doen ze wegens de overschrijding van het toegestane maximum voor residuen van de bestrijdingsmiddelen Tebuconazool en Difenoconazool.