Vruchtbaarheid van voedselgewassen, zoals tomaten en tarwe, lijdt onder klimaatverandering

Akkerbouw

Eén te warme dag tijdens de bloei van gewassen als tomaten of tarwe is al voldoende om problemen met de zaden of vruchten te krijgen. En dat brengt onze lokale voedselproductie in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van bio-ingenieurs aan de Universiteit Gent.

Tijdens de coronacrisis ontstonden er overschotten van komkommer op de groenteveilingen. ILVO onderzocht daarom nieuwe valorisatiemogelijkheden voor nevenstromen met komkommers.

Bekommerd om komkommers

Groenten

Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen. Het daarna geconcentreerde sap heeft volgens ILVO-voedingsonderzoekers potentieel als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële zomerdrankjes. Deze bevindingen - uit recente experimenten - én de eerste praktijktoepassingen ontstonden naar aanleiding van de coronacrisis.

Kwalitatieve groenteteelt met minder stikstofuitstoot

Groenten

Een studie van ondermeer het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) toont aan dat er meer ambitieuze maximale bemestingsnormen en bemestingsadviezen voor sla, prei, spinazie, wortelen en spruiten, mogelijk zijn. En dit zonder dat de opbrengst voor de landbouwer en de kwaliteit van de groenten in het gedrang komt.

De bacterie Xanthomonas kan in de vollegrondsgroententeelt zware schade aanrichten.

Nieuwe beheersingstechniek tegen xanthomonas in spruiten en kolen

Groenten

Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte xanthomonas. Daarbij worden bacteriofage (lees: bacterie-etende) virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan. “Na 7 jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volleveld proefomgeving, op 3 locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20% minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure”, zegt Johan van Vaerenbergh (ILVO). Er wordt nog gezocht naar groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.

De aanvoer van ijsbergsla neemt jaarlijks toe, aldus BelOrta.

BelOrta veilt eerste ijsbergsla van het seizoen

Groenten

BelOrta veilde vanmorgen de eerste ijsbergsla van 2020. Ze werden aangevoerd door producent Marc Van Den Bergh uit Willebroek en het bedrijf Van Ooijen Groenten en Fruit kocht de eerste exemplaren.

Bij Depraeter preiplanten: “Vers, vers, en vers:dat is onze focus in preiplantenverkoop”

Groenten

Een belangrijk deel van de preiplantenmarkt bevindt zich in België. ‘Preiplanten Depraeter’ is een bekende naam in dat midden. “En zal dat ook blijven met de instap van zoon Matthijs en toekomstige schoonzoon Jonas in het bedrijf”, vertelt zaakvoerder Bert Depraeter. Door hun bekendheid stonden ze dit jaar niet meer op Agro-Expo, maar organiseerden ze zelf een prei-event. Hoewel de teelt de laatste decennia hard is veranderd, blijven ze hameren op hun grote troef: versheid.

De klokverkoop gebeurde voor het eerst op 24 april 1950.

BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

Groenten

De klokverkoop is vandaag niet meer weg te denken uit de veilingwerking. Dag op dag 70 jaar geleden – op 24 april 1950 – vond de allereerste klokverkoop plaats bij Mechelse Tuinbouw Veiling (MTV) te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waaruit BelOrta is ontstaan. Daarmee werd tevens één van de grootste stappen in de modernisering van de groente- en fruitverkoop gezet.

Voor de meeste gewassen is beregenen te vroeg.

Geen reden tot paniek: massaberegenen is niet nodig

Groenten

In de algemene media regent het berichten over een mogelijke droogte. Het regende weinig de laatste maand, de grondwaterstanden staan te laag. Moeten we ons voorbereiden, of is de paniek onterecht? Volgens Departement-sectoradviseur openluchtgroenten, Bart Debussche, is het wel oppassen voor fijnzadige gewassen. “Voor de meeste gewassen is beregenen te vroeg”

Greenyard verwacht dat de omzet voor het financieel jaar 2019/2020 zal uitkomen rond de 4,050 miljard euro.

Greenyard verhoogt verwachtingen door hogere volumes wegens COVID-19

Nieuws van maatschappijen

Groenten- en fruitleverancier Greenyard trekt zijn verwachtingen voor boekjaar 2019/2020 op dankzij hogere volumes ten gevolge van COVID-19 in maart 2020. Dat meldt Greenyard vrijdag 17 april, voorbeurs.

David Fonteyne en Rudi Vandewiele, voltijds zelfstandige voorlichters bij de West-Vlaamse telersadviescoöperatie TACO

Telersadviescoöperatie TACO: ‘Teeltoptimalisatie is en blijft onze doelstelling’

Groenten

Teeltoptimalisatie: het was bij de start van TACO in 2009 de eerste doelstelling, en dat is het vandaag nog altijd. Begrijpelijk dat de telersadviescoöperatie uit het hart van de Europese (diepvries- en vers)groentemarkt in centraal West-Vlaanderen mikt op individuele voorlichting in de openluchtgroenteteelt. Voldoende voeding, niet te veel, maar ook niet te weinig: dàt is de eerste weerstand voor de plant. Dat geldt echter ook voor de mens. Of hoe mensen en planten nog meer gemeen hebben dan wat we misschien op het eerste gezicht zouden denken.

Volgens Rukwied gaat in de schappen schaarste zijn aan groenten en fruit.

Duitse boerenleider: groenten worden schaarser en duurder

Covid 19

De Duitse boerenleider Joachim Rukwied verwacht dat door een gebrek aan seizoenarbeiders in de supermarkten een tekort aan groenten en fruit zal ontstaan. Boeren zijn ondertussen diep gefrustreerd omdat ze het werk niet gedaan krijgen en dreigen met een leveringsstop. Rukwied, president van het Deutscher Bauernverband, zei dat tegen de Neue Osnabrücker Zeitung, een regionaal dagblad.

Het onderzoek toont aan dat de stikstofbemestingsadviezen en de maximale stikstofbemestingsnormen voor de belangrijkste groenten verlaagd kunnen worden zonder een risico op een daling van de vermarktbare opbrengst of de kwaliteit.

Kwaliteitsvolle groenten telen kan met minder bemesting

Groenten

In regio’s met vollegrondsgroenteteelt zijn de nitraatconcentraties in het grond- en oppervlaktewater vaak te hoog. Uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Onderzoeks- en Voorlichtingsplatform Duurzame Bemesting en in samenwerking met 3 erkende praktijkcentra, blijkt dat bemestingsadviezen en stikstofbemestingsnormen voor sommige groenten lager kunnen. Dat kan zonder in te boeten op de vermarktbare opbrengst en de kwaliteit van die groenten en biedt mogelijkheden naar de verbetering van de waterkwaliteit.

De Belgische fruitteelt is zeer afhankelijk van seizoensarbeiders uit het buitenland.

Groenten- en fruittelers vragen open grenzen voor seizoensarbeiders

Covid 19

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) heeft de Europese Commissie een brief geschreven waarin gevraagd wordt om vrij verkeer van goederen en van seizoensarbeiders steeds te garanderen. Doordat heel wat grensovergangen worden afgesloten, dreigen de oogsten de komende weken in de problemen te komen. "We moeten er alles aan doen dat de voedselketen blijft draaien", klinkt het.

Boterbonen kunnen gebruikt worden als variatie op de welbekende groene boonsoorten.

Eerste Belgische boterbonen van 2020 verkocht bij BelOrta

Groenten

Sinds 18 maart zijn de eerste Belgische boterbonen van BelOrta terug verkrijgbaar. Paul Hermans is de teler van deze eerste boterbonen uit serre. De primeurkist van 2020 werd aangekocht door Fruithandel Sebrechts.

De eerste snijbonen werden aangeleverd door teler De Bossen en gekocht door Fruithandel Sebrechts.

BelOrta veilt eerste snijbonen van het jaar

Groenten

Vrijdag 13 maart werden bij BelOrta de eerste snijbonen van het jaar geveild. Deze frisse en knapperige groente geeft het startschot van de langverwachte lente!

Eerste Belgische aardbeien van 2020 verkocht bij BelOrta

Liefhebberstuin

Vanaf vandaag ( 4 maart 2020) zijn de Belgische aardbeien van BelOrta weer te verkrijgen. Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producenten Wim en Louis Meyers (Meyers Softfruit) & Lieven Colembie, zijn van de vroege variëteit Sonata. De aardbeien werden gekocht door Guy Claessens van BVBA Fruit Vandepoel. Het aardbeiseizoen van BelOrta start een paar weken vroeger dan bij een normale teelt door productie onder belichting.

Basilicum in een verticaal landbouwbedrijf in Halle.

Bio-Planet verkoopt "hightech basilicum"

Groenten

Bio-Planet, de bioketen van de Colruyt-groep, verkoopt vanaf woensdag basilicumplantjes uit verticale teelt. In zijn distributiecentrum in Halle heeft de supermarktgroep daarvoor een hoogtechnologische installatie ontwikkeld voor 250.000 planten. Hoewel de ecologische voetafdruk volgens het bedrijf heel klein is, krijgen de planten geen biolabel.

Handelaar Robert van Ooijen en teler Dirk De Wit deden de eerste transactie in courgettes van het jaar bij BelOrta.

Eerste courgettes en courgettes de Nice van het seizoen geveild bij BelOrta

Groenten

BelOrta veilde gisteren de eerste courgettes en courgettes de Nice van 2020. Deze werden aangeleverd door producent Dirk de Wit van ‘D.L.T.’ en aangekocht door Guy De Winne en Groenten- en Fruit Import van Ooijen B.V..

IPM is verplicht, maar het ontbreekt soms aan voldoende slimme landbouwtechnieken.

Inagro gaat kennis over geïntegreerde gewasbescherming verzamelen, verspreiden

Groenten

Inagro, en KU Leuven werken de komende 3 jaar samen met 14 Europese partners aan de verspreiding van kennis bij landbouwers en adviseurs. Het gaat om het project Smartprotect, dat informatie over geïntegreerde gewasbescherming (IPM) verzamelt en deelt via een webplatform. In het project willen de partners de kenniskloof dichten tussen onderzoek en praktijk.

Tom Vande Capelle (Alegriafruit), Wim en Brecht Vertommen (Den Overkant) en Gabriel Ghita (Alegriafruit).

Tomatenseizoen gestart bij BelOrta met de eerste Coeur de Boeuf tomaten van het jaar

Economie

Vandaag verkocht BelOrta de eerste Coeur de Boeuf tomaten van het jaar. Wim en Katrien Vertommen van tuinbouwbedrijf ‘Den Overkant’ voerden de eerste Coeur de Boeuf tomaten aan. De koper was Alegriafruit. BelOrta was 15 jaar geleden pionier met de tomaten, en is de grootste producent van Coeur de Boeuf in de Benelux.