Opinie: wolf bedreigt in veel gebieden boer en burger

Uw stem

Onlangs nog herdachten boeren de melkcrisis van 2009.

Opinie: respect als basis van een gezonde samenleving

Uw stem

De gezonde basis voor elke vorm van samenleven is volgens mij respect. Dat geldt zowel in een gezinsrelatie tussen twee partners en eventuele kinderen als in de bredere familie- leef- woon-en werkrelaties. Dat houdt in mijn aanvoelen ook in dat men de levenswijze en het gedachtegoed van anderen beroeps- en bevolkingsgroepen accepteert en respecteert zolang zij dat ook doen in de omgekeerde richting.

De Vlaamse koe is inzake het klimaat eerder onderdeel van de oplossing, dan het probleem, betoogt de heer Van Bockstaele.

Opinie: die arme koe, een miskende recyclagemachine

Uw stem

Is onze koe het arme schaap of het kind van de rekening nu ze met alle zonden wordt beladen? Zij die dacht dat ze het goed had - haar baasje zorgde voor goede voeding, verzorging, gezondheid en welzijn op zo veel mogelijk vlakken - krijgt bakken kritiek te verwerken.

Opinie: fake news over gewasbeschermingsmiddelen

Uw stem

Wat een prachtig idee, twintig non-profitorganisaties die dingen naar De Standaard Solidariteitsprijs. Maar wat als er fake news in deze advertenties staat? In de advertentie van VELT van 16 juli 2019 wordt op ongenuanceerde manier aan het publiek de boodschap gegeven: "enkel biologische landbouwers doen het zonder". Zonder pesticiden dus, of gewasbeschermingsmiddelen. Fake news.

Map 6 moet zorgen voor schoner water.

Opinie: ‘hoe lang duurt het tot beton gaar is?’

Uw stem

Boerderijen in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso liggen vaak in of tegen het regenwoud aan.

Opinie: een vergiftigde handelsovereenkomst

Uw stem

Na 20 jaar onderhandelen landden vorige week Mercosur (Brazilië-Argentinië-Paraguay-Uruguay) en de Europese Unie met een nooit geziene handelsovereenkomst. CETA, de deal tussen Canada en dezelfde EU, is in vergelijking maar peanuts. Celso Amorin, ex-minister van buitenlandse zaken onder president Lula, merkt op dat het niet toevallig is dat de EU nu plots doorduwt, op het moment dat Brazilië en Argentinië economisch en politiek verzwakt zijn. Zou dat kunnen?

Pekka Pesonen vertegenwoordigt boeren in het Europese debat.

Opinie: uitkomst van de Europese verkiezingen voor de Landbouw…

Actueel

In een opiniebijdrage gaat het hoofd van de Europese landbouwlobby, de Fin Pekka Pesonen, in op de Europese verkiezingen. Zijn centrale boodschap: de EU heeft een sterke landbouw nodig, en andersom.

Ben Weyts is minister van dierenwelzijn.

Opinie: Minister van dierenwelzijn en boerenleed

Uw stem

“We beseffen het niet altijd, maar we hebben heel wat competenties die we op ons curriculum vitae kunnen invullen”, getuigt een boerin.

Een boerin getuigt

Actueel

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Volgens Francesco Vanderjeugd loopt Weyts teveel achter de dierenrechtenbeweging aan.

Opinie: Ben Weyts, kom op het terrein!

Uw stem

Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd roept minister van dierenwelzijn Ben Weyts op om kennis te nemen van de veehouderij, vooralleer de verrijkte kooien te verbieden. In onderstaand opinie-artikel noemt de liberaal Weyts een “een echo van de dierenrechtenverenigingen”.

Marc Sneyders vindt dat het debat over glyfosaat meer om emotie dan om feiten draait.

Opinie: het grote verschil tussen ideologie en wetenschap

Uw stem

Wat is waarheid? Daarover lopen de meningen uiteen, want: ieder zijn waarheid, ieder zijn kijk op de wereld. Daar is niets mis mee. Maar wat is dé waarheid? Met die vraag begeven we ons volgens duurzaamheidsmanager Marc Sneyders exclusief op het terrein van wetenschap en feiten, van objectieve en verifieerbare waarnemingen. Om feiten en cijfers correct te interpreteren, is een correcte context volgens zijn betoog cruciaal.

ABS-voorzitter en akkerbouwer Hendrik Vandamme vindt dat de landbouw onterecht wordt geviseerd in het klimaatdebat.

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: ‘De grootste lasten voor de kleinste ‘vervuiler’ ’

Uw stem

Onterecht legt een deel van de klimaatbetogers de schuld van klimaatopwarming voor een groot deel bij de landbouw, betoogt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. De cijfers die worden genoemd, deugen vaak niet. Als de grootste lasten bij de kleinste vervuiler worden neergelegd, is het klimaat verder van huis.

In de wandelgangen klinkt volgens Boelens dat de private sector zelf niet staat te springen om boeren te beschermen tegen klimatologische problemen.

Opinie: over een leeg landbouwrampenfonds...

Akkerbouw

Geachte burger... Het landbouwrampenfonds is leeg. Vandaag (26 februari) debatteert uw parlement over de privatisering van de terugbetaling van natuurrampen voor landbouwers (m/v). Ze doet dat simpelweg omdat het landbouwrampenfonds na de droogteschade van vorig jaar leeg is. U leest het goed, in tijden van potentiële klimaatchaos zal de private sector morgen uw boeren ondersteunen in de zware taak om te overleven en financieel gezond te blijven.

Landbouwgrond is steeds schaarser. Een grondenbank naar Frans voorbeeld is volgens de heer Derwa geen oplossing.

Huts, boer en grondbank

Uw stem

Circa 450 hectare is voor een prijske verkocht aan Fernand Huts. Had het O.M.C.W Gent zelf gespeculeerd in plaats van te verkopen, dan was die grond elk jaar met minstens 5 % in waarde gestegen. Ten voordele van al die sukkelaars, in hun kartonnen dozen. Winst voor de armen? ‘t zal wel, het is vooral winst voor Huts... en die is verre van arm.

Neutrale cijfers cruciaal

Uw stem

Het is heel geloofwaardig van een firma om te zeggen dat alle proefresultaten ongeloofwaardig zijn als "toevallig" hun rassen het minder goed doen. Deze techniek van resultaten onderuit te halen is in het verleden ook al toegepast als sommige rassen door de mand vielen in de proeven. Als de resultaten goed zijn horen we de kritiek plots veel minder en worden de resultaten met veel plezier WEL gebruikt.

Varkenshouder Bart Vergote is uitzonderlijk open over zijn bedrijf, en kreeg daarvoor  het deksel op zijn neus.

Opinie: ik steun boer Bart, gisteren, vandaag en morgen!

Uw stem

Begin vorig jaar stond varkenshouder Bart Vergote ineens in het middelpunt van de belangstelling omdat hij in de ogen van een aantal extremisten iets gedaan had wat voor hen niet kon. Hij had het namelijk aangedurfd om een open, eerlijk en transparant verhaal over het dagelijkse leven in een varkensstal op tv te laten zien. Nu, een jaar later is er gezien de inbraak in kippenstallen te Merksplas nog niets veranderd. In de kern bekommeren de extremisten zich niet om dierenwelzijn.