Startpagina Bieten

Bieten

Bieten

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Van op het veld tot in de fabriek de impact op het milieu verkleinen

De bieten- en suikersector denkt niet alleen na over economische kwesties, maar ook over zijn impact op het milieu. Zowel op het veld als in de fabriek zijn al veel inspanningen geleverd, maar die moeten gevolgd worden door verdere maatregelen om aan de verwachtingen van de samenleving en de politiek te voldoen. Van de wortel tot het suikerklontje zullen alle actoren de handen ineen moeten slaan, om ervoor te zorgen dat de praktijken van de toekomst goed scoren op het vlak van ecologische duurzaamheid.

Wanneer morgen de bietentelers verdwijnen, wordt de hele sector getroffen

De toekomst van de bieten- en suikersector ziet er alsmaar somberder uit. De Europese beslissingen, de volatiele wereldsuikermarkt, de klimaatverandering en meer recent de energiecrisis wegen op de hele sector, van de telers tot de industrie. Bovendien stoppen steeds meer telers met bieten, terwijl de bevoorrading in de fabrieken op peil moet blijven. Ze moeten deze uitdagingen dan ook samen aangaan om hun toekomst zeker te stellen.

Meest gelezen

Bietentelers, pas op voor nachtvorst!

Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen 's nachts minimale temperaturen onder 0°C aan. Bescherm dus uw bieten correct.

90-jarig Bieteninstituut hecht belang aan vorming

Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet, kortweg KBIVB of Bieteninstituut, vierde dit jaar zijn 90ste verjaardag. Toelichting hierbij werd verzorgd door Algemeen Directeur Heidi Pittomvils en projectleider André Wauters.

Nog steeds geen IPA-akkoord 2023 bij Iscal

Op 4 oktober had er opnieuw een gesprek plaats tussen de bietenplanters en suikerfabrikant Iscal, met als doel, na een zoveelste poging, om een overeenkomst af te sluiten over de prijstabel IPA (Interprofessioneel Akkoord) 2023. Het overleg leek goed te eindigen, maar helaas …

Zorgwekkende evolutie van de bietencampagne

Het wordt bang afwachten of en hoe de campagne 2022/23 zal eindigen, zo stelt het Coördinatiecomité Suikerbietplanters Vlaanderen vzw. De 10 vorstdagen in december met strenge vorst tot -7,5 °C, gevolgd door meer dan gemiddeld hoge temperaturen, met op 31 december tot zelfs 16 °C, laten hun sporen na op de nog in silo liggende bieten, laat staan op de vele hectares nog te rooien bieten.