Startpagina Bieten

Bieten

Bieten

Wanneer morgen de bietentelers verdwijnen, wordt de hele sector getroffen

Bieten De toekomst van de bieten- en suikersector ziet er alsmaar somberder uit. De Europese beslissingen, de volatiele wereldsuikermarkt, de klimaatverandering en meer recent de energiecrisis wegen op de hele sector, van de telers tot de industrie. Bovendien stoppen steeds meer telers met bieten, terwijl de bevoorrading in de fabrieken op peil moet blijven. Ze moeten deze uitdagingen dan ook samen aangaan om hun toekomst zeker te stellen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Verschillende suikerfabrieken starten vroeger om gastekorten te ontlopen

Europese suikerfabrieken beginnen eerder met de verwerking van de nieuwe suikerbietenoogst om zo gastekorten in de winter voor te zijn. Door enkele weken eerder te beginnen met de oogst en de productie hebben de bedrijven minder last van mogelijke gastekorten en rantsoenering. Bij Tiense Suiker start men de campagne niet veel vroeger.

Droogte treft suikerbietenoogst

De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk raakt de productie van snoep en chocolade erdoor in de problemen, waarschuwen kenners.

Meer en meer cercospora in bieten

In de bietenvelden wordt meer en meer cercospora teruggevonden. Waakzaamheid is geboden. KBIVB tipt om de waarnemingskaart ziekten te blijven volgen.

Meest gelezen

Bladziekten beginnen op te duiken in bietenvelden

Het Bieteninstituut, Kbivb, meldt dat ze deze week al verschillende ziekten konden waarnemen in bietenvelden. Aantasting van witziekte, cercospora en roest werden reeds waargenomen maar in het merendeel van de gevallen werd de drempel nog niet bereikt.