Startpagina Bieten

Bieten

Bieten

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Welke suikerbietrassen kiezen dit jaar?

Het Bieteninstituut (KBIVB) voerde in 2023 proeven uit met suikerbietrassen om de gedragingen, eigenschappen en opbrengstpotentieel van de verschillende variëteiten te evalueren. Op basis hiervan kan de bietenteler een keuze maken voor de zaai in 2024.

Internationale vakbeurs verzamelde hele bietensector

Betteravenir is een tweejaarlijks evenement voor de bietensector. Het wordt afwisselend in Duitsland, Nederland, of, zoals dit jaar, in Frankrijk georganiseerd. De centrale organisatie is de IIRB, een internationaal instituut voor onderzoek in de bietenteelt. Overal staat het evenement bekend als ‘Beet Europe’, behalve in Frankrijk, daar heet het op zijn Frans ‘Betteravenir’.

KBIVB geeft advies bij vorst

De klimaatmodellen bevestigen een daling van de temperaturen met vorst onder -4°C voor de 2 komende nachten. Rooien voor lange bewaring wordt afgeraden, bietenhopen moeten best bedekt worden met een dekzeil.

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.

Meest gelezen

KBIVB voert enquête Cercospora uit

Dit jaar is erg gunstig geweest voor de ontwikkeling van Cercospora. Het KBIVB voert daarom nu een enquête uit, zodat de ondersteuning en het advies geoptimaliseerd kan worden.

Betteravenir op 25 en 26 oktober 2023

Betteravenir, Europa's grootste openluchtsalon gewijd aan suikerbieten, wordt op 25 en 26 oktober 2023 gehouden in Berny-en-Santerre, in de Franse regio Somme. Ontdek hier het programma.

Oost-Vlaanderen zoekt percelen met oogstresten van suikerbieten

De Provincie Oost-Vlaanderen wil ook deze winter opnieuw voedselrijke velden voorzien voor de komst van kleine zwanen en andere wintergasten. De provincie zoekt hiervoor landbouwpercelen met oogstresten van suikerbieten en lanceert een prijsvraag naar Oost-Vlaamse landbouwers.