Uitbraak vogelgriep bij dieren van een hobbyhouder in Hamme

Actueel

In het Oost-Vlaamse Moerzeke is een geval van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld. Dat meldt het FAVV zaterdag in een perscommuniqué. Het virus werd vastgesteld bij dieren van een hobbyhouder. In een perimeter rond de haard worden speciale maatregelen ingevoerd, zoals een buffer- en een bewakingszone.

Belgisch varkensvlees kan vandaag nog niet worden uitgevoerd naar 12 derde (buiten de EU) landen.

12 derde landen weigeren varkensvlees, 24 landen beperken import van Belgisch pluimvee

Actueel

Belgisch varkensvlees kan vandaag nog niet worden uitgevoerd naar 12 derde (buiten de EU) landen. Voor de export van ons pluimvee hebben 24 landen beperkingen opgelegd. Dat vernam Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, van federaal landbouwminister David Clarinval (MR).

Vandaag worden wereldwijd jaarlijks 12 miljard kuikens van leghennenlijnen uitgebroed, waarvan slechts 50% wordt grootgebracht als leghennen voor de eierproductie.

KU Leuven werkt hard aan systeem om geslacht van kuikens te bepalen

Actueel

Een onderzoeksteam van KU Leuven, onder meer gefinancierd met een Vlaamse subsidie van 247.500 euro, is gestart met de ontwikkeling van een nieuwe bepalingsmethode in ovo (in het ei) voor de geslachtsbepaling van kippenembryo’s. Die nieuwe techniek zou gebruikmaken van een minimaal invasief principe. We lichten hier een tip van de sluier op.

Conny van den Top: “Als de ene agrarische tak in een prijsdip zit, dan heeft de andere agrarische tak meestal nog wel redelijke of zelfs goede prijzen. Daardoor krijg je nooit te maken met echt grote verliezen.”

Conny van den Top (NL): Een gemengd bedrijf heeft voor- en nadelen

Pluimvee

Conny van den Top en Jan Vaarkamp uit Lunteren hebben zowel 60 stuks melkvee als 5.000 biologische leghennen. Een gemengd bedrijf heeft zowel voor- als nadelen. In ieder geval willen ze met het melkvee groeien naar 75 stuks melkvee en hebben ze daarvoor in 2016 hun ligboxenstal verlengd.

De consument en de supermarkten bepalen voor een heel groot deel hoe we ons vlees kweken.

Pluimveesector reageert op commotie rond het woord ‘kiplekker’

Pluimvee

In een radiospotje dat donderdag 24 juni voor de eerste keer te horen was, stelt Herman Brusselmans dat het woord ‘kiplekker’ hem al jaren de voeten uithangt. Als we het woord ‘kiplekker’ opzoeken in Van Dale, krijgen we volgende betekenis: ‘zich lichamelijk bijzonder goed voelen’. Daar zijn GAIA en Herman Brusselmans het niet mee eens. Danny Coulier, voorzitter van de Pluimveesector, reageert verontwaardigd.

Het departement Omgeving heeft de emissiefactor voor vleeskippen aangepast van 0,33 naar 0,59 OU/dier/s.

Piekbelasting dient nu als basis nieuwe geuremissiefactor in vleeskippen

Actueel

Voor de berekening van de nieuwe geuremissiefactor voor de vleeskippenfactor wordt uitgegaan van het ‘worst case’-scenario. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op een schriftelijke vraag van Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V.

Door de kook- en bakwoede kende het thuisverbruik van eieren in 2020 een sterke groei.

Thuisverbruik eieren kent in 2020 heel sterke groei

Actueel

Covid-19 heeft een enorme impact op de thuisverbruikcijfers. In 2020 kocht de Belg 9% meer verse voeding voor thuisverbruik dan het jaar voordien. Het thuisverbruik van eieren boomde met 13% meerverkoop. Dit blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM het thuisverbruik volgt van 6 000 Belgische gezinnen. De cijfers hebben enkel betrekking op de aankoop van verse eieren in de schaal.

Na de eerdere 17 hebben nu 7 bijkomende landen hun markten geheel of gedeeltelijk voor Belgisch pluimvee(vlees) gesloten.

24 landen hebben hun markten gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees)

Actueel

Uit een antwoord van federaal landbouwminister David Clarinval aan Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, blijkt dat 7 extra landen hun markten voor Belgisch pluimvee(vlees) als gevolg van de vogelgriep hebben gesloten. Het totaal aantal landen staat daarmee op 24.

Slechts 15% van de kippen in België wordt gevaccineerd tegen coccidiose. Deze kuikens waren bij de gelukkigen.

Naar een lager antibioticumgebruik bij vleeskippen

Pluimvee

Het antibioticumgebruik bij vleeskippen doen dalen is een hele uitdaging. Het vraagt een aangepast management en een andere manier van werken op verschillende vlakken. Met relatief eenvoudige maatregelen rond de dagelijkse werking van het bedrijf kan het antibioticumgebruik geleidelijk aan dalen.

Wie pluimvee of andere vogels houdt, moet die in een zone rond de haard binnen voederen en drinken geven om contact met wilde vogels te beperken.

Uitbraak van vogelgriep bij een hobbyhouder in Henegouwen

Actueel

In de gemeente Le Roeulx, vlakbij La Louvière in de provincie Henegouwen, is vogelgriep vastgesteld. In een zone tot 10 kilometer rond de haard worden maatregelen genomen. Dat meldt het Voedselagentschap (FAVV).

In warme periodes kun je ook de voersamenstelling aanpassen.

Hittestress bij pluimvee: verbeter het comfort bij hoge temperaturen

Pluimvee

Je pluimvee beschermen tijdens aanhoudend warme dagen komt zowel het welzijn van de dieren als de productieresultaten ten goede. Neem dus gepaste maatregelen om de negatieve gevolgen van hittestress te beperken, adviseert DGZ.

De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De eieren werden allemaal vernietigd.

Spilfiguur fipronilcrisis veroordeeld tot 3 jaar cel, deels met uitstel

Actueel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Patrick R. (49) uit Ravels vrijdag veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief, en een boete van 200.000 euro met uitstel. Hij bracht enkele jaren geleden een natuurlijk ‘wondermiddel’ op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden, maar had er de toxische stof fipronil onder gemengd.

De overheidssteun, die de vorm aanneemt van directe subsidies, staat open voor alle ondernemingen die actief zijn in de productie en verwerking van varkens en pluimvee

Europa keurt Litouwse regeling van 6,8 miljoen euro steun goed ter ondersteuning van varkens- en pluimveesector

Actueel

De Europese Commissie heeft een Litouwse regeling van 6,8 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven die actief zijn in de varkens- en pluimveesector in het kader van de uitbraak van het coronavirus. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun.

Bij het kalkoenbedrijf gaat het om zo'n 13.000 dieren.

Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Weert

Actueel

Op een kalkoenbedrijf in het Nederlands Limburgse Weert, net over de Belgische grens, is de vogelgriep vastgesteld. Het ministerie van Landbouw denkt dat het om een ernstige variant gaat. Om verdere verspreiding te voorkomen worden zowel het kalkoenbedrijf als een nabijgelegen leghennenbedrijf geruimd.

Het bedrijf in Menen mag in totaal uitbreiden tot een capaciteit van zowat 295.000 slachtkippen.

Dierenrechtenorganisaties en omwonenden gaan in beroep tegen uitbreiding megastal in Menen

Actueel

Greenpeace, GAIA en een tiental omwonenden gaan in beroep tegen de uitbreiding van een megastal in het West-Vlaamse Menen. Dat laten de organisaties woensdag weten. De kwekerij wil een stal voor 50.000 kippen bijbouwen en kreeg daarvoor al groen licht van de provincie.

Professionele houders hoeven hun pluimvee en vogels niet meer op te hokken.

Vogelgriepmaatregelen versoepelen vanaf 12 mei

Pluimvee

De laatste preventieve maatregelen tegen de verspreiding van het vogelgriepvirus H5 in ons land vervallen op woensdag 12 mei. Dat maakten minister van Landbouw David Clarinval (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bekend.

Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is er verboden.

FAVV verscherpt maatregelen rond vogelgriephaard in Waregem

Actueel

Het FAVV heeft bijkomende maatregelen genomen na de ontdekking van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een vogelhandelaar in Waregem. Het vrijdag ingesteld beschermingsgebied van 3 km rond de haard is uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 km. In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing.

Door de fipronilcrisis werden heel wat eieren vernietigd en bedrijven geruimd.

Spilfiguur fipronilcrisis vraagt voorwaardelijke straf

Actueel

De 49-jarige Patrick R. uit Ravels, de spilfiguur van de fipronilcrisis, erkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich niet bekommerd had om vergunningen en dat hij de benaming fipronil had weggelaten op het etiket van zijn wondermiddel Dega-16. "Maar niet om klanten te misleiden. Hij wilde gewoon niet dat concurrenten zouden weten wat er in zijn product zat, want hij dacht echt dat hij de kip met de gouden eieren had gevonden", pleitte meester Pieter Helsen.

In de tijdelijke bufferzone (3km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten).

Uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij vogelhandelaar in Waregem

Actueel

Er is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in Waregem. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld. In deze zone komen bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders.

In ons land alleen al moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden.

Elf beklaagden staan terecht voor fipronilcrisis

Pluimvee

De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt vanaf vandaag/donderdag het zogenaamde fipronildossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen. Er staan 7 personen en 4 firma’s terecht.

De huidige vogelgriepuitbraak is de vijftiende sinds november 2020.

Vogelgriep in Denemarken: 19.000 dieren moeten worden gedood

Pluimvee

Na een uitbraak van vogelgriep in Denemarken moeten 19.000 ganzen en eenden worden gedood. De veterinaire en voedselautoriteiten deelden woensdag mee dat ze donderdag al willen beginnen met het afmaken van de dieren om een verdere verspreiding van het virus te verhinderen.

Vermoedelijk zijn wilde vogels een mogelijke bron van besmetting voor dit nieuw geval van hoogpathogene vogelgriep bij een particuliere pluimveehouder in Silly.

Besmetting met hoogpathogene vogelgriep bij particuliere houder zet versoepeling voor professionelen on hold

Pluimvee

Het FAVV meldt een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus bij een particuliere pluimveehouder in de gemeente Silly (Opzullik) in de provincie Henegouwen. Deze nieuwe besmetting betekent niet dat hobbydieren opnieuw opgehokt moeten worden. Ze zet wel een rem op de verdere versoepelingen: de tweede fase van de exitstrategie, die normaliter vandaag 20 april geactiveerd zou worden, wordt voorlopig on hold gezet.

Het project komt in de plaats van een vroegere kippenkwekerij, die stopgezet werd na een brand in 2018, maar met 20.000 kippen wel een pak kleiner was.

Heisa over komst grote kippenkwekerij aan Belgisch-Franse grens

Actueel

Enkele honderden mensen, tussen de 350 en 400, hebben zaterdag gemanifesteerd in Steenwerck, in het noorden van Frankrijk, vlak aan de grens met West-Vlaanderen. Ze protesteren er tegen de komst van een grote kippenkwekerij, waarvoor de vergunning is goedgekeurd ondanks negatieve adviezen.

De hoofdverdachten bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

Actueel

De 2 hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De rechtbank in Zwolle oordeelt dat ze de volksgezondheid in gevaar brachten. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Door de gunstige evolutie van vogelgriep wordt de ophokplicht versoepeld.

Ophokplicht pluimvee versoepelt

Pluimvee

De gunstige evolutie van de sanitaire toestand voor vogelgriep maakt het mogelijk om de maatregelen gefaseerd te versoepelen. De ophokplicht bij particulieren wordt opgeheven op 6 april, voor professionelen is het uitkijken naar 20 april.