Hoe was de gezondheid van het pluimvee op onze Vlaamse bedrijven in 2019?

Pluimvee

DGZ monitort continu de gezondheidssituatie van de veestapel in Vlaanderen, met financiële steun van het FAVV. Wat zijn de belangrijkste vaststellingen in 2019?

Strobalen werden gegeven als extra verrijkingsmateriaal in de stal bij beide concepten.

Prijs voor ‘milieu-kip’ bijna 2% en voor ‘welzijns-kip’ bijna 35% meer dan reguliere kip

Pluimvee

Zowel op ILVO als op Proefbedrijf Pluimveehouderij werd het demonstratieproject De Andere Kip uitgevoerd. Bedoeling was om 2 verschillende vleeskuikenconcepten te testen, het ene had meer aandacht voor dierenwelzijn, het andere voor milieu.

Bij een hogere omgevingstemperatuur is er meer sterfte, vooral bij vleeskippen. Hittestress heeft ook een negatief effect op de eiproductie en het eigewicht.

Verhoog het comfort van je kippen bij hoge temperaturen

Pluimvee

Volgende week worden opnieuw hoge temperaturen verwacht. Je pluimvee beschermen tijdens zo’n aanhoudend warme dagen komt zowel het welzijn van de dieren als de productieresultaten ten goede. Maatregelen zoals optimaliseren van het stalklimaat kunnen helpen om de negatieve gevolgen van hittestress te beperken.

Hijgende kippen.

Negatieve effecten van hittestress reduceren via het vleeskuikenvoeder

Pluimvee

Stilaan komt de (echte) zomer eraan. Soms kunnen de temperaturen echter te veel van het goede worden en loert hittestress bij vleeskuikens om de hoek. Verschillende managementmaatregelen kunnen genomen worden om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door additieven zoals zink en/of vitamine E in het voeder te mengen.

De opvolging levert resultaten op.

België haalt weer Europese doelstellingen voor salmonella bij pluimvee

Pluimvee

Net als vorig jaar voldeed België in 2019 aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, leghennen en vleeskippen. Bij vleeskalkoenen voldeed België echter voor het tweede jaar op rij niet aan deze doelstelling en is er een verbetering van de salmonellabestrijding nodig.

Opgelet voor campylobacter bij braadkippen

Pluimvee

Campylobacterbacteriën zijn lastige klanten op een pluimveebedrijf. Een goede bioveiligheid is daarom extra belangrijk.

De Landbond Pluimvee vertegenwoordigt circa 300 pluimveebedrijven.

‘Tienduizenden gezonde fokhennen nodeloos naar de slachtbank’

Pluimvee

De Landsbond Pluimvee vreest dat straks tienduizenden gezonde fokhennen voor niks naar de slachtbank worden geleid. Dit is volgens de organisatie gevolg van het afschaffen van het Salmonella-bevestigingsonderzoek bij fokpluimvee. Alle ouderdieren van vleeskippen, legkippen en kalkoenen lopen zo het risico slachtoffer te worden van een vals positieve salmonella status. Zo’n vals positieve test komt vaak voor.

De rechtbank in Arnhem heeft de bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun eigenaars veroordeeld voor geknoei met fipronil. Ook in ons land werden in 2017 miljoenen eieren vernietigd door deze fraude.

Luizenbestrijders in Nederland aansprakelijk voor schade fipronilschandaal

Pluimvee

De ondernemers die in 2017 de Nederlandse – maar ook Belgische – pluimveesector in een diepe crisis stortten door stallen schoon te maken met het verboden middel fipronil, zijn aansprakelijk voor de miljoenenschade van pluimveehouders. De rechtbank in Arnhem heeft de bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun eigenaars veroordeeld in een zaak die was aangespannen door zo'n 120 pluimveehouders. Zij hebben recht op schadevergoeding.

GAIA lanceerde weer een ophefmakende campagne met grote affiches langs Vlaamse wegen om de minster van Dierenwelzijn te herinneren aan zijn belofte om een verbod op kooien voor leghennen in te voeren.

Gaia lanceert campagne voor verbod op kippenkooien

Pluimvee

Met de slogan ‘En wanneer mogen zij uit hun kot?’ op grote affiches langs Vlaamse wegen lanceerde dierenrechtenorganisatie GAIA een campagne om Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) te herinneren aan zijn belofte om een verbod op kooien voor leghennen in te voeren.

SoundTalks volgt vandaag de gezondheid van varkens op via de hoestmonitor, in de nabije toekomst komt ook de pluimveesector in het vizier.

SoundTalks lonkt naar pluimveesector

Nieuws van maatschappijen

SoundTalks registreert en analyseert met de hoestmonitor geluiden in grote varkensstallen. Doel is het medicijngebruik te drukken door ziektes sneller op te sporen. Het Leuvense bedrijf zet nu stappen om ook in de pluimveehouderij de gezondheid en het welzijn van de dieren op deze manier op de volgen.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Zestienduizend dieren laten het leven bij kippenstalbrand Nieuwerkerken

Pluimvee

In een kippenstal op de Schelfheidestraat in Nieuwerkerken brak maandagmorgen, 11 mei, brand uit. 16.000 kippen stierven.

De helft van de pakweg 10 miljoen legkippen scharrelt rond in Vlaanderen.

Helft van de Vlaamse legkippen scharrelt rond

Pluimvee

Van de bijna 10 miljoen legkippen in Vlaanderen scharrelde in 2018 de helft rond. 4 op 10 legkippen leefden dan weer samen in verrijkte kooien. Antwerpen en West-Vlaanderen zijn bij uitstek de provincies van de pluimveebedrijven. Het aandeel verrijkte kooien als huisvestingssysteem in de pluimveesector is in Europa het grootst in Polen.

Het aandeel van gevogelte en wild in de korf met vlees, vis en vleesvervangers blijft wel jaarlijks stijgen.

Groeiend aandeel van gevogelte in de korf van vlees, vis, gevogelte en vleesvervangers

Pluimvee

De gevogeltemarkt is een stabiele markt. Het aandeel van gevogelte en wild in de korf met vlees, vis en vleesvervangers blijft wel jaarlijks stijgen. Deze stijging komt er vooral door de daling bij rood vlees. Het thuisverbruik van vleesvervangers steeg in 2019 maar blijft met een volumeaandeel van 1,1% een kleine categorie.

Pluimvee wordt meer en meer gegeerd in Vietnam.

Vietnam is een interessante markt voor onze landbouw en voedingsindustrie

Pluimvee

Hoe de internationale handelsbetrekkingen zich na de coronacrisis zullen ontwikkelen, is vandaag compleet onduidelijk. Feit is: het handelsakkoord tussen Vietnam en Europa biedt ook de Vlaamse landbouw en voedingsindustrie nieuwe uitdagingen. “Het akkoord biedt voornamelijk exportmogelijkheden en houdt niet direct risico’s in voor onze Vlaamse landbouw en voedingsindustrie”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

In 2019 kocht de Belg gemiddeld 72 eieren voor een bedrag van 13,30 euro. Dit zijn 2 eitjes (of omgerekend bijna 2%) meer dan het jaar voordien.

Belgen kopen meer eieren voor thuisverbruik

Pluimvee

De aankopen van verse eieren voor thuisverbruik stegen voor het tweede jaar op rij in België. Scharreleieren zijn veruit het belangrijkste segment gevolgd door vrije uitloop. Bio kende in 2019 een lichte terugval maar op lange termijn groeit dit segment.

De Nederlandse ophokplicht gold voor boeren met 250 of meer kippen. Ze werd ingesteld nadat in het Duitse Bretzfeld, 50 km ten noorden van Stuttgart, de vogelgriep was aangetroffen.

Nederlandse ophokplicht opgeheven

Pluimvee

In Nederland is de landelijke ophokplicht voor de pluimveehouderij opgeheven. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekend gemaakt. Het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep is zoveel afgenomen dat de maatregel niet langer noodzakelijk is. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de kamer. De ophokplicht is 2 maanden van kracht geweest.

Wat het doden van eendagskuikens betreft, wil Vlaanderen op termijn een en ander bekijken.

Vlaanderen ziet geen redenen om verbod op het doden van eendagskuikens in te voeren

Pluimvee

“Het is niet zinvol om een bepaalde voedselproductie in Vlaanderen te verbieden, gezien dit bij gelijke consumentenvraag enkel tot een verschuiving van die productie leidt.” Dat antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op de vraag van parlemenstslid Carmen Ryheul om met spoed een verbod op het doden van eendagskuikens in te stellen.

Stefaan Verhelle.

Stefaan Verhelle (’t Munckenei): ‘Iedereen waardeert weer onze kakelverse eieren’

Covid 19

Goed nieuws, het mag ook eens in deze crisis. Leghennenbedrijven zien de consumptie van eieren verder toenemen. Er is echter ook een ‘maar’. “Indien er vogelgriep zou uitbreken heeft de sector schrik dat de consument die aan corona koppelt”, duidt Stefaan Verhelle van ‘t Munckenei in Wingene.

De kans bestaat dat vogels op trekroutes, onder ander deze die over België passeren, besmet zijn met vogelgriep. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Haard hoogpathogene vogelgriep in oosten van Duitsland

Pluimvee

Midden maart werd een nieuwe haard van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een houder van hobbypluimvee in Leipzig. Van de 44 aanwezige kippen en eenden stierf de helft. De overige dieren zijn afgemaakt. Ook in België is alertheid voor dit virus geboden.

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor pluimvee.

Tijdelijke waarborg voor pluimveebedrijven, vanwege vogelgriep

Economie

Vlaamse pluimveebedrijven die het financieel moeilijk hebben vanwege de besmetting met het vogelgriepvirus kunnen op een tijdelijke waarborg vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds rekenen. Het gewaarborgde krediet kan gebruikt worden voor bepaalde algemene kosten, zoals de aankoop van veevoeder. Dat maakt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bekend.