Haard hoogpathogene vogelgriep in oosten van Duitsland

Pluimvee

Midden maart werd een nieuwe haard van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een houder van hobbypluimvee in Leipzig. Van de 44 aanwezige kippen en eenden stierf de helft. De overige dieren zijn afgemaakt. Ook in België is alertheid voor dit virus geboden.

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor pluimvee.

Tijdelijke waarborg voor pluimveebedrijven, vanwege vogelgriep

Economie

Vlaamse pluimveebedrijven die het financieel moeilijk hebben vanwege de besmetting met het vogelgriepvirus kunnen op een tijdelijke waarborg vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds rekenen. Het gewaarborgde krediet kan gebruikt worden voor bepaalde algemene kosten, zoals de aankoop van veevoeder. Dat maakt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bekend.

Dit is was de eerste 'turkey vigil' of kalkoenwake in België.

Eerste 'kalkoenwake' van Animal Rights en All For Animals verloopt sereen

Pluimvee

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de eerste 'kalkoenwake' van Animal Rights en All For Animals plaatsgevonden bij het slachthuis Volys Star in Lendelede. Die is volgens de Els Van Campenhout, de woordvoerster van 'Stop de slacht' van Animal Rights, "heel goed verlopen".

Het FAVV startte een onderzoek nadat fipronil in eieren werd teruggevonden.

Elf verdachten doorverwezen naar rechtbank in fipronil-dossier

Pluimvee

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag zeven personen en vier firma's doorverwezen naar de correctionele rechtbank in het zogenaamde fipronil-dossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen.

De Belgische pluimveehouderij is de afgelopen 10 jaar fors gegroeid.

Kip wint nationaal en internationaal aan belang

Agridagen

Daar waar de varkenshouderij en vleesveehouderij eerder onder druk staan, groeit en bloeit de pluimveesector. Het aantal vleeskippen in België nam in de afgelopen 10 jaar toe met 64%, zo blijkt uit cijfers van het departement Landbouw en Visserij. De groei dicht bij huis past bij een wereldwijde trend.

Animal Rights en All for Animals voeren donderdagnacht actie bij pluimveeverwerkend bedrijf Volys in Lendelede

Pluimvee

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en All For Animals gaan op vrijdag 28 februari actie voeren bij vleesverwerkend bedrijf Volys in Lendelede. Dat bedrijf verwerkt pluimvee, kippen en kalkoenen. In de hele groep worden ruim 430 medewerkers tewerkgesteld, goed voor een omzet van ruim 100 miljoen euro.

De landbouwer wil de capaciteit uitbreiden van 85.000 naar 195.000 kippen.

Infovergadering over uitbreiding landbouwbedrijf in Heuvelland

Pluimvee

De gemeente Heuvelland organiseert een infovergadering rond de mogelijke uitbreiding van landbouwbedrijf Vanhoutte in Wijtschate. De landbouwer wil de capaciteit uitbreiden van 85.000 naar 195.000 kippen. Omwonenden klagen over geurhinder en impact op mobiliteit en toerisme. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De meeste vogelgriep is voor mensen ongevaarlijk, maar de H5N1-variant is dat wel.

China kampt nu ook met vogelgriep

Pluimvee

In China is vogelgriep van het voor mensen ook gevaarlijke type H5N1 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Shaoyang in de provincie Hunan. Op het bedrijf zijn 4.500 van de 7.850 kippen gestorven door de besmetting. Lokale autoriteiten hebben circa 18.000 stuks pluimvee op het bedrijf en in diens omgeving preventief laten ruimen.

De Belgische autoriteiten monitoren de situatie.

Ophokplicht in Nederland vanwege vogelgriep, niet in België

Economie

Commerciële pluimveehouders in Nederland moeten hun kippen vanaf dinsdagavond middernacht voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld, 50 km ten noorden van Stuttgart, de vogelgriep was aangetroffen. In België zijn er voorlopig geen plannen. "Begin deze week is nog een herevaluatie gebeurd", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het Voedselagentschap. "Zodra we redenen hebben om ook deze maatregel te nemen, dan zullen we dat doen. We blijven het alleszins dagelijks opvolgen."

Momenteel is er nog geen duidelijk signaal dat ook de West-Europese trekroute die over België loopt besmet is.

Blijf alert voor vogelgriep!

Pluimvee

Sinds eind 2019 is er een nieuwe golf van besmettingen met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus. Alle uitbraken liggen langs de Centraal- en Oost-Europese trekroutes van wilde vogels. Ook al zijn er nog geen meldingen in België en is de grootste trek al gepasseerd, toch wordt de sector nog steeds opgeroepen tot alertheid. DGZ somt daarom de bij ons geldende maatregelen op.

In België worden er jaarlijks zo’n 15 miljoen haantjes vernietigd.

Frankrijk stopt kuikens versnipperen en onverdoofde varkenscastratie

Pluimvee

Het Frans persbureau AFP meldde deze week dat de Franse minister van Landbouw Didier Guillaume het versnipperen van kuikens zal verbieden, evenals het onverdoofd castreren van varkens.

Het bedrijf wil zijn capaciteit verhogen naar 181.000 slachtkippen

Greenpeace steunt verzet tegen nieuwe 'megastal' in Lo-Reninge

Pluimvee

Greenpeace verzet zich tegen de bouw van een 'megastal' in Lo-Reninge. Daar wil een veeteeltbedrijf uitbreiden tot 181.000 kippen en 500 runderen. Greenpeace vraagt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om 'megastallen' tegen te houden. De milieuorganisatie vindt grote stallen onhoudbaar voor klimaat, milieu en dierenwelzijn.

In het voorjaar van 2019 zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3.

Vlaanderen activeert waarborgregeling voor pluimveehouders die door vogelgriep in de problemen zitten

Pluimvee

In de nasleep van de vogelgriep in 2019 heeft Vlaanderen de beloofde tussenkomst aan getroffen pluimveehouders uitbetaald. Dat zei minister Hilde Crevits in de commissie landbouw in het Vlaams parlement. De uitbetaalde 4,2 miljoen euro is volgens de pluimveesector maar 30 % van de totale schade.

De FAVV acht het realistisch dat hoogpathogene vogelgriep van Oost- naar West-Europa komt.

FAVV: dreiging vogelgriep vereist extra aandacht bioveiligheid

Pluimvee

Op dit moment is het hoogpathogene (erg besmettelijke) vogelgriepvirus H5N8 aan een opmars bezig in Oost-Europa en is de kans reëel dat het virus verder uitbreidt naar West-Europa. De FAVV vraagt pluimveehouders daarom om verhoogde waakzaamheid om te vermijden dat het virus binnengeraakt op de professionele pluimveebedrijven. De organisatie roept op de bioveiligheid zo goed mogelijk in acht te houden.

De pluimveesctor vraagt om een ophokplicht om vogelgriep te vermijden.

Pluimveesector roept op tot ophokplicht

Pluimvee

De sector is ongerust dat de koude die in het oosten van Europa wordt voorspeld, wilde vogels onze richting zal opsturen. Die kunnen loslopende kippen vrij snel besmetten met vogelgriep. Sinds begin deze maand woedt het virus in Oost-Europa. Maandag werden de eerste gevallen in Duitsland vastgesteld. De overheid gaat (voorlopig) niet in op de oproep voor ophokplicht.

Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico op besmetting.

DGZ hamert op blijvende alertheid voor vogelgriepvirus

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 ook op in Roemenië. Dierengezondheidszorg Vlaanderen blijft hameren op voldoende alertheid.

Alle Respeggt-eieren worden volledig getraceerd doorheen de keten. Ze dragen het unieke logo.

Jumbo introduceert eieren zonder eendagshaantjes

Actueel

Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat eieren zonder kuikendoden garandeert. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes.

Er wordt ingezet op een in Vlaanderen geproduceerde kip, niet als alternatief voor de bestaande standaardkip of biokip, maar als marktverbreding naar een type vleeskip dat nu hoofdzakelijk vanuit het buitenland wordt ingevoerd.

In Vlaanderen is ‘de andere meerwaardekip’ nog niet voor morgen

Pluimvee

Kan vanuit een coöperatieve samenwerking een alternatieve vleeskip worden aangeboden? Op die vraag voor de verbreding van de markt met een ‘De andere kip’ wordt een antwoord gezocht. En dat is verre van eenvoudig, zo bleek op een bijeenkomst van stakeholders in Tielt. Toch zijn er voldoende kansen om het project verder te onderzoeken.

Ook trekroutes die o.a. over België passeren, kunnen besmet zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Vogelgriepvirus type H5N8 nu ook in Roemenië

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 deze week ook op in Roemenië. Hierbij werden besmettingen zowel bij professioneel als hobbypluimvee aangetroffen. Waakzaamheid is aanbevolen.

Het Belgische Empro verwerkt veren en andere kippenresten tot meel dat als een belangrijk ingrediënt van visvoer gebruikt wordt.

Empro in beroep tegen opheffen vergunningen na aanhoudende geurhinder

Pluimvee

Het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om zijn vergunningen op te heffen na een aanslepende problematiek van geurhinder. Daardoor kan het actief blijven in afwachting van de beslissing van de Vlaamse minister voor Leefmilieu.