DGZ hamert op blijvende alertheid voor vogelgriepvirus

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 ook op in Roemenië. Dierengezondheidszorg Vlaanderen blijft hameren op voldoende alertheid.

Alle Respeggt-eieren worden volledig getraceerd doorheen de keten. Ze dragen het unieke logo.

Jumbo introduceert eieren zonder eendagshaantjes

Actueel

Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat eieren zonder kuikendoden garandeert. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes.

Er wordt ingezet op een in Vlaanderen geproduceerde kip, niet als alternatief voor de bestaande standaardkip of biokip, maar als marktverbreding naar een type vleeskip dat nu hoofdzakelijk vanuit het buitenland wordt ingevoerd.

In Vlaanderen is ‘de andere meerwaardekip’ nog niet voor morgen

Pluimvee

Kan vanuit een coöperatieve samenwerking een alternatieve vleeskip worden aangeboden? Op die vraag voor de verbreding van de markt met een ‘De andere kip’ wordt een antwoord gezocht. En dat is verre van eenvoudig, zo bleek op een bijeenkomst van stakeholders in Tielt. Toch zijn er voldoende kansen om het project verder te onderzoeken.

Ook trekroutes die o.a. over België passeren, kunnen besmet zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Vogelgriepvirus type H5N8 nu ook in Roemenië

Pluimvee

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 deze week ook op in Roemenië. Hierbij werden besmettingen zowel bij professioneel als hobbypluimvee aangetroffen. Waakzaamheid is aanbevolen.

Het Belgische Empro verwerkt veren en andere kippenresten tot meel dat als een belangrijk ingrediënt van visvoer gebruikt wordt.

Empro in beroep tegen opheffen vergunningen na aanhoudende geurhinder

Pluimvee

Het pluimverwerkingsbedrijf Empro Europe gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om zijn vergunningen op te heffen na een aanslepende problematiek van geurhinder. Daardoor kan het actief blijven in afwachting van de beslissing van de Vlaamse minister voor Leefmilieu.

Hongarije slacht 50.000 kalkoenen wegens vogelgriep

Pluimvee

De Hongaarse autoriteiten hebben duizenden kalkoenen afgemaakt omdat ze vrezen dat de dieren mogelijk besmet waren met vogelgriep.

Na de vogelgriep moest veel vlugger worden geruimd , vindt Stefaan Verhelle.  Men had wellicht schrik voor het imago van de sector en voor de perceptie  bij de Europese consument.

Stefaan Verhelle (’t Munckenei) : ‘Het getalm van de federale overheid heeft de solidariteit in pluimveesector wat onderuitgehaald’

Pluimvee

De kip of het ei: wat was eerst? Ook pluimveehouder en eierhandelaar Stefaan Verhelle uit Wingene kent het antwoord niet. Voor hem is een ‘ei’ vooreerst een economisch product. “En daar hebben we de kip voor nodig. Wie echter zijn kippen niet goed verzorgt, krijgt geen lekkere eieren.” Een verhaal over ondernemerschap én duurzaamheid, over rendabiliteit én dierenwelzijn. Fipronil en de vogelgriep hakten zwaar in op de sector.

in Heist-op-den-Berg werd paramyxo vastgesteld bij een duivenhouder. Professionele pluimveehouders moeten hiertegen verplicht vaccineren.

Paramyxovirose bij een duivenhouder te Heist-op-den-Berg

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van paramyxo werd vastgesteld bij een duivenhouder te Heist-op-den-Berg. Professionele pluimveehouders zijn sowieso verplicht hiertegen te vaccineren.

De kalkoensector is relatief klein in Polen, maar de vrees bestaat dat de vogelgriep overslaat naar de meer reguliere pluimveehouderij.

Hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Polen

Pluimvee

In het oosten van Polen is hoogpathogene vogelgriep (H5N8) vastgesteld bij kalkoenen. Volgens persbureau Reuters melden lokale media dat meer dan 40.000 dieren moeten worden geruimd. Het gaat om een bedrijf in het Lubartów-district, zo’n 170 km ten zuidoosten van hoofdstad Warschau.

De Europese pluimveehouderij heeft te maken met grote uitbreiding in Oost-Europa.

Wereldwijde pluimveemarkt herstelt in 2020

Pluimvee

De vooruitzichten voor de wereldwijde pluimveehouderij verbeteren in 2020 enigszins. Was in 2019 op veel plaatsen nog een overschot aan kippenvlees, in 2020 zal de vraag in vooral Aziatische landen groter zijn dan het aanbod. In de EU blijft de snelle groei van de productie in vooral Oost-Europese landen de prijzen naar beneden drukken.

De pluimveehouderij is vragende partij naar bijkomend innovatief onderzoek. Door de bouw van een pluimveeproefstal kan het ILVO dergelijk onderzoek uitvoeren.

ILVO bouwt proefstal voor pluimvee in Merelbeke

Pluimvee

ILVO krijgt 1 miljoen euro van de Vlaamse Regering voor de bouw van een proefstal voor pluimvee in Merelbeke. In die stal zullen onderzoekers aan de slag gaan met de samenstelling van voeding, dierenwelzijn, dierengezondheid, emissies, duurzaamheid en vleeskwaliteit.

De vogelgriep veroorzaakte miljoenenschade in de pluimveehouderij.

Extra geld voor landbouwers die werden getroffen door vogelgriep

Economie

De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).

De provincie Antwerpen gaf een vergunning voor de bouw van pluimveestallen, tegen het advies van de naburige Nederlandse provincie Noord-Brabant in. Op de foto een willekeurig pluimveebedrijf.

Vlaamse veehouder dupe van Nederlandse stikstofproblemen

Pluimvee

Een veehouderij in het Noord-Antwerpse Ravels lijkt het allereerste slachtoffer te zijn van de stikstofproblemen in Nederland. De Nederlandse provincie Noord-Brabant heeft in ons land een vergunning voor een kippenstal laten vernietigen, want ze berekende dat er over de grens te veel stikstof zou neerdalen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen zaterdag.

De Belgische pluimveehouderij ondervond door de Associatieovereenkomst opeens fel meer concurrentie van Oekraïne.

Europees Parlement stemt in met beperking invoer Oekraïens pluimveevlees

Pluimvee

Er komt een einde aan de quasi onbeperkte invoer van Oekraïens pluimveevlees. Het Europees Parlement heeft een voorstel daartoe van de Europese Commissie aangenomen. De Associatieovereenkomst met het Oost-Europese land wordt zo gewijzigd dat de heffings- en quotumvrije invoer van kippenborstfilets waar nog een deel van de vleugel aanhangt wordt beëindigd, in ruil voor een groter importquotum.

De uitbraak van het H3 virus heeft tot heel wat schade geleid. Het merendeel van de pluimveehouders heeft heel snel gereageerd om erger te voorkomen. Deze bedrijven worden federaal niet vergoed.

Vlaanderen vergoedt pluimveebedrijven die vrijwillig hun bedrijf in vogelgriepcrisis opruimden

Pluimvee

Vlaanderen heeft beslist om pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van vogelgriep (aviaire influenza van het type H3) een vergoeding toe te kennen. Die pluimveehouders kunnen rekenen op een vergoeding voor de ‘herbevolking’ van hun stallen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar professionele pluimveehouders hun dieren tegen laten inenten.

Voedselagentschap bevestigt uitbraak paramyxovirose bij duivenhouder in Houffalize

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van het paramyxovirus werd vastgesteld bij een duivenhouder in Houffalize (provincie Luxemburg). Dat meldt het FAVV woensdag. Alle pluimvee in de omgeving wordt gevaccineerd.

Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico maar zijn niet de enige vorm van insleep van het virus op het pluimveebedrijf.

Trekvogels zijn begonnen aan hun tocht: blijf alert voor vogelgriepvirus

Pluimvee

De eerste helft van dit jaar werden een aantal Vlaamse pluimveehouders getroffen door vogelgriep. Gelukkig zijn er de laatste maanden geen nieuwe meldingen meer geweest. Toch is het nodig om blijvend alert te zijn voor het virus, zeker nu de trekvogels aan hun jaarlijkse tochten bezig zijn. Deze dieren zijn immers vaak drager van het vogelgriepvirus. Bewaak daarom de bioveiligheid op uw bedrijf en voorkom insleep van het vogelgriepvirus.

De fipronilaffaire leidde tot de vernietiging van talloze eieren en dus miljoenenschade voor de legpluimveehouderij.

Nederlandse pluimveesector in hoger beroep in fipronilzaak

Pluimvee

De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis, melden landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Eerdere studies toonden de ernstige dierenwelzijnsproblemen in scharrelstallen en systemen met vrije uitloop (twee alternatieven voor legbatterijen).

Stress bij legkippen: Europa mikt op combinatie productiviteit én dierenwelzijn

Pluimvee

16 Europese onderzoekscentra, waaronder ILVO, starten de komende 4 jaar een grootscheeps onderzoek om de fundamentele en de meer praktische oorzaken en gevolgen van stress bij legkippen, in al hun levensfasen, in kaart te brengen. Uitgangspunt is het EU verbod op legbatterijen in 2012, dat zijn doel - dierenwelzijn verhogen - gedeeltelijk voorbijschoot. “Men mikt op vernieuwde productiesystemen die haalbaar zijn en optimaal voor het dierenwelzijn.”

De fipronil-crisis van 2017 bracht de pluimveehouderij voor miljoenen schade toe.

Verwijzing fipronil-dossier uitgesteld

Pluimvee

De raadkamer in Antwerpen heeft zich donderdag nog niet kunnen buigen over het fipronil-dossier. Het parket wil een tiental partijen voor de rechtbank brengen, maar doordat er bijkomend onderzoek wordt gevraagd, moest de zaak voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.