Startpagina Pluimvee

Pluimvee

Pluimvee

Sojavrij voederen is gunstiger voor het klimaat, maar heeft een hoger prijskaartje

Varkens De groeiprestaties bij biggen en vleesvarkens blijken bij sojavrij voeder gelijkaardig aan deze bij conventioneel voeder, maar niet bij vleeskuikens. Sojavrij voeder is duurder, het slachtrendement bij de varkens ligt lager en de vleeskuikens haalden lagere eindgewichten. Veehouders moeten dus bijkomend vergoed worden voor deze meerkosten. Sojavrij voeder is wel gunstiger voor het klimaat.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Thuisverbruik van kip en konijn daalde in 2022

Het thuisverbruik van kip daalde in 2022 met 5% naar 8,3 kg per capita. Dit is wel 7% hoger dan vóór corona. De gemiddelde prijs voor kip steeg volgens VLAM sterk waardoor de besteding, ondanks de volumedaling, groeide met 7%. De biokip zag haar aandeel lichtjes groeien van 2,5 naar 2,7%. Het thuisverbruik van konijn daalde met 14%.

Eierverbruik blijft hoger dan voor corona

Het thuisverbruik van eieren in België steeg in 2022 met 1% waardoor het 10% hoger ligt dan in de jaren vóór corona. Het percentage kopende gezinnen blijft op een hoog niveau, terwijl de aankoopfrequentie verder daalde. Scharreleieren zijn het meeste gekochte eiertype en wonnen vorig jaar terrein van eieren van vrije uitloop en bio. Dat meldt VLAM.

Weyts wacht op Europa voor uitfaseren van kooihuisvesting voor legkippen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil nog steeds de kooihuisvesting voor legkippen uitfaseren, maar wacht hiervoor op initiatief van de Europese Commissie. Die zou in het najaar met een nieuw wetgevend voorstel komen. Dat antwoordde de minister in de commissie Dierenwelzijn op 19 april.

Lagere emissie-uitstoot en dierenwelzijn zijn niet gemakkelijk te combineren

In de pluimveehouderij is ammoniak de belangrijkste gasvormige emissie. Kippen halen stikstof uit hun voeder om zichzelf te onderhouden en om te groeien. Het deel onverteerde en overtollige stikstof scheiden ze uit via mest en urinezuur. Door microbiële reacties wordt dat deels omgezet tot het gasvormige ammoniak (NH3), dat op zijn beurt de stal kan verlaten.

Open brief: Een eerlijk inkomen voor onze biologische leghennenhoud(st)ers

Het Europese en Vlaamse landbouwbeleid wil meer inzetten op biologische landbouw. Daar gaan wij, de pakstations die biologische eieren inpakken, helemaal mee akkoord. Maar dat lukt alleen als de hele keten een eerlijk inkomen krijgt en de marges eerlijk verdeeld worden. Met deze open brief willen wij dan ook pleiten voor een eerlijk inkomen voor de biologische leghennenhoud(st)ers.

Meest gelezen

35.000 kippen komen om bij brand in Sprimont

Bij een brand zondagavond 23 april in Sprimont is een loods van 2.000 m² verwoest. In de loods zaten 35.000 legkippen, die allemaal omgekomen zijn in de vlammen. Dat is vernomen van de brandweer.

Hou je kippen gezond, ban de rode vogelmijt!

Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij bindt sinds 2018 samen met projectpartners uit 4 verschillende Europese landen binnen het Interreg NWE-project MiteControl de strijd aan met de rode vogelmijt in professionele leghennenstallen. De onderzoekers bieden hun bevindingen en aanbevelingen nu ook aan op maat van recreatieve kippenhouders, die slechts enkele leghennen houden als tuindier.

Vogelgriep maakt menselijk slachtoffer in China

China meldt het recente overlijden van een mens door vogelgriep. De stam van vogelgriep die het menselijke overlijden veroorzaakte, is wijdverspreid bij dieren, maar gaat zelden over op mensen.