Verwijzing fipronil-dossier uitgesteld

Pluimvee

De raadkamer in Antwerpen heeft zich donderdag nog niet kunnen buigen over het fipronil-dossier. Het parket wil een tiental partijen voor de rechtbank brengen, maar doordat er bijkomend onderzoek wordt gevraagd, moest de zaak voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

Deelname aan Disarm betekent dat je als pluimveehouder samen met een coach een bedrijfsdiergezondheidsteam samenstelt. Dit team zal samenwerken om de diergezondheid en het oordeelkundige gebruik van antibiotica op je bedrijf te verbeteren.

ILVO zoekt vijf vleeskuikenhouders als ambassadeurs voor dierengezondheid

Pluimvee

Ook in de pluimveehouderij is dierengezondheid uiterst belangrijk. Daarom zoekt ILVO vijf vleeskuikenhouders die als Disarm-ambassadeur samen met een coach en collega’s willen werken aan een betere diergezondheid op hun bedrijf.

Brusselmans, zoon van een veehandelaar, kondigde in 2011 aan vegetariër te willen worden.

90.000 Belgen willen geen landbouwdieren in kooien meer

Pluimvee

90.000 Belgen hebben een petitie van een Europees burgerinitiatief tegen het houden van landbouwdieren in kooien ondertekend. In heel Europa onderschreven 1,5 miljoen mensen de eis.

De bouw van een kippenstal levert in Borgloon veel weerstand op. Op de foto een willekeurige kippenstal.

Meer dan 1.200 bezwaarschriften tegen kippenstal in Gors-Opleeuw

Pluimvee

Het actiecomité tegen de komst van een kippenstal voor 180.000 kippen in Gors-Opleeuw heeft maandag 1.281 bezwaarschriften in Borgloon ingediend. Ook de gemeente Kortessem dient opnieuw bezwaar in tegen de nieuwe aanvraag van het bedrijf. Dat meldt TV Limburg en wordt door burgemeester van Kortessem Tom Thijssen (CD&V) aan Belga bevestigd.

“Je stopt misschien al je tijd en energie in je bedrijf, maar bedenk wel dat dat op een dag kan wegvallen.”

“Fipronil, beslist geen eitje!”

Pluimvee

Gerda Briene, de uitbaatster van een pluimveehouderij, schreef een boek over haar ervaringen tijdens de fipronilcrisis. Wie het leest, begrijpt goed hoe hard, vaak onrechtvaardig en onlogisch de fipronilcrisis was. “Deze keer is het de pluimveehouders overkomen, met fipronil, maar in principe zijn alle voedselproducenten kwetsbaar, en niet iedereen staat daarbij stil. Het is een wake-up call voor collega-voedselproducenten”, stelt ze.

Indonesië vernietigt miljoenen eieren om prijsdaling te counteren

Pluimvee

Indonesië gaat starten met de vernietiging van zo'n tien miljoen eieren, bevestigt een verantwoordelijke van het ministerie van Landbouw woensdag. Het land heeft een overaanbod aan kippen, waardoor de prijzen kelderen.

Freebirds zal op een proeflocatie het individueel uitloopgedrag van legkippen meten. De uitloop is onderverdeeld in dichte begroeiing en open grasland met weinig begroeiing.

Project FreeBirds wil kippen stimuleren om meer buiten te lopen

Pluimvee

In het nieuwe project FreeBirds willen onderzoekers van onder meer ILVO individuele kippen in vrije uitloop opvolgen via trackingsystemen om zo een beter zicht te krijgen op hun welzijn en productie. Kennis over variatie in uitloopgebruik kan dan vertaald worden in aanpassingen aan het ontwerp van de uitloop.

Een boerderij uit jet Limburgse Dilsen die eieren levert aan het bedrijf E.K.E. is voorlopig geblokkeerd door het FAVV.

Boerderij van teruggeroepen bio-eieren tijdelijk geblokkeerd

Pluimvee

De boerderij uit Dilsen die eieren levert aan het bedrijf E.K.E. is voorlopig geblokkeerd door het FAVV. Het Voedselagentschap heeft dinsdag bio-eieren van het bedrijf teruggeroepen wegens een lichte overschrijding van de norm van dioxines en dioxineachtige PCB's in de eieren.

Met de nieuwe biocheck kan je nu ook de bioveiligheid op jouw leghennenbedrijven meten.

Nu ook Biocheck voor leghennen

Pluimvee

Na de Biocheck.UGent Varken en Pluimvee, en eerder dit jaar de Biocheck Rundvee, lanceerde de Universiteit Gent nu ook een Biocheck.UGent Leghennen.

Bij temperaturen hoger dan 21 °C krijgt het dier het steeds moeilijker om zijn overtollige lichaamswarmte kwijt te raken.

Bescherm pluimvee tegen de hitte

Pluimvee

Ook in pluimveestallen kan het nu makkelijk té warm worden. Maatregelen zoals het optimaliseren van het stalklimaat kunnen helpen om hittestress te beperken. Aanhoudende warmte heeft immers een negatieve impact op het welzijn zowel als op de productieresultaten. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) geeft enkele tips.

Tijdens fipronil-crisis moesten veel eieren en kippen worden vernietigd.

Europese Commissie keurt compensatie voor Franse kwekerijen goed

Pluimvee

De Franse pluimveehouders die getroffen werden door fipronilbesmetting, krijgen 350.000 euro compensatie van de Franse overheid. De Europese Commissie zette het licht voor dat compensatiemechanisme vrijdag op groen.

Pluimveeslachterij Lammens uit Torhout failliet

Pluimvee

De bekende pluimveeslachterij Lammens uit Torhout is maandag failliet verklaard. Dat bevestigt curator Serge Carton. Daardoor verliezen 165 mensen hun baan. Verscheidene geïnteresseerde partijen bekijken een overname, aldus de curator.

Het vogelgriepvirus van het type H3 - niet schadelijk voor mensen - woedt momenteel vooral in West-Vlaanderen.

België krijgt Europees fiat voor schadevergoeding vogelgriep-pluimveehouders

Actueel

België heeft het Europese fiat voor een schadevergoeding voor pluimveehouders die te maken krijgen met vogelgriep. Europees Commissaris voor Landbouw Phil Hogan heeft federaal minister Denis Ducarme en zijn Vlaamse ambtgenoot Koen Van den Heuvel daar dinsdag van op de hoogte gebracht.

De leerstoel Poultry Heath Sciences werd opgericht om de brug te vormen tussen academisch onderzoek, onderwijs en de pluimveepraktijk, én om de wereldwijde leidende rol van Vlaanderen in dit domein nog meer te versterken.

Start van nieuwe leerstoel over pluimveegezondheid

Pluimvee

Op vrijdag 7 juni werd de nieuwe leerstoel ‘Poultry Health Sciences’ van de Universiteit Gent officieel ingehuldigd.

Animal Rights: Extreme temperaturen zorgen voor dode kuikens bij vervoer naar slachthuizen

Pluimvee

Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights komen de afgelopen jaren met regelmaat flinke percentages in Nederland vetgemeste vleeskuikens dood aan bij Belgische pluimveeslachthuizen. Extreme weersomstandigheden worden daarbij vaak als mogelijke oorzaak aangewezen.

De vogelgriep veroorzaakt grote schade in de pluimveehouderij.

Leegstandsvergoeding pluimveehouders in kader vogelgriep

Pluimvee

De Vlaamse Regering kent principieel een leegstandsvergoeding toe aan pluimveehouders getroffen door het herbevolkingsverbod als gevolg van deze uitbraak van vogelgriep. De steunregeling kan maar uitwerking krijgen op het moment dat de federale overheid een ruimplicht en een herbevolkingsverbod voor de getroffen bedrijven invoert.

Waar Benelux Food Group de kip voor de Vlaamse KFC-vestigingen zal halen, is nog niet bekend.

Kentucky Fried Chicken opent restaurants in Vlaanderen

Pluimvee

Nog dit jaar zullen er in Vlaanderen drie restaurants van de Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) de deuren openen. De primeur is voor het shoppingcentrum Wijnegem, nabij Antwerpen. Dat zeggen de ondernemers Jan Peeters en Mathé Heeren, die de rechten hebben gekregen om KFC's te openen in Vlaanderen, Brussel en Nederland.

Ook bij de Kipster-stal tracht men de hoeveelheid fijnstof te reduceren. Bemerk de ASPRA® Agro van Smits Agro, één van de geteste technieken in de studie.

Kippenboerderij Kipster wil 24.000 legkippen in Peer

Economie

Het Nederlandse Kipster wil een kippenboerderij bouwen in het Limburgse Peer en heeft een vergunningsaanvraag ingediend om er 24.000 legkippen te houden. Kipster is een nieuwkomer op de lokale Belgische markt en zal de eieren vanaf het voorjaar 2020 exclusief aan supermarktketen Lidl leveren.

Op een veertigtal pluimveebedrijven is de griepvariant intussen bevestigd, zo werd maandag vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV.

H3-vogelgriep uitgebreid naar veertigtal pluimveebedrijven

Pluimvee

Het vogelgriepvirus van het type H3 - een voor de mens onschadelijke vorm - heeft zich de voorbije tien dagen verder verspreid. Op een veertigtal pluimveebedrijven is de griepvariant intussen bevestigd, zo werd maandag vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV. De landbouworganisaties blijven pleiten voor een plan om besmette stallen te kunnen ruimen. Europa ligt vooralsnog dwars.

Hoeveel dieren er precies getroffen zijn en geslacht moeten worden, is nog niet duidelijk.

Vogelgriep bij 35 pluimveebedrijven is onschadelijk voor mens

Pluimvee

Na de uitbraak van een vogelgriepvirus bij tientallen bedrijven, vooral in West-Vlaanderen, is er geen reden tot bezorgdheid. Dat zegt Danny Coulier, de voorzitter van de Landsbond van Pluimveehouders, vrijdag. "Het gaat om een laagpathogeen virus waar mensen niet ziek van worden", zegt hij. "Het is zeer gemakkelijk te bestrijden met eenvoudige ontsmettingsmiddelen."