Cnudde Packaging is gewapend voor de toekomst

Actueel

Cnudde Packaging is op de eierenmarkt een grote speler in de verpakking. “Onze grootste markten zijn België en Luxemburg, maar ook Frankrijk wordt belangrijker”, zegt Kürt Cnudde.

Hilde Mangelschots.

Eagle Air Agencies op Space: cargovluchten met eendagskuikens en broedeieren

Actueel

Het bedrijf Eagle Air Agencies, met kantoren in Deurne en Steenokkerzeel, is een familiaal bedrijf dat in 1992 werd opgericht en is gespecialiseerd in de import en export via lucht- en zeevracht. Op Space leggen Axel De Greef en Hilde Mangelschots contacten voor onder meer de wereldwijde export van broedeieren en eendagskuikens.

Tom Van den Kerchove.

Tom Van den Kerchove (Roxell) op Space: ‘Succesvol systeem om ‘ontbekken’ tegen te gaan’

Actueel

Roxell uit Maldegem is wereldwijd een van de grote spelers in stalinrichting voor de pluimvee- en varkenshouderij. “Voor ons is Space een van de belangrijkste Europese beurzen op landbouwvlak”, zegt Tom Van den Kerchove.

Stefan Van Meirhaeghe bekijkt de verdere uitbouw van de activiteiten.

Stefan Van Meirhaeghe (Incubel) op Space: ‘Politieke instabiliteit biedt opportuniteiten’

Actueel

Space Rennes is niet alleen de beurs voor runderen en varkens, ook de pluimveesector is sterk vertegenwoordigd. Stefan Van Meirhaeghe is algemeen directeur van Incubel, dochter van Belgabroed. “We zijn heel waakzaam voor de solvabiliteit van onze Afrikaanse klanten.”

De beslissing kadert in het programma Beter voor Kip, Natuur & Boer, waarmee Albert Heijn België het Better Chicken Commitment (BBC) onderschrijft.

Ook Albert Heijn huismerk stapt in 2023 over naar scharrelkip

Pluimvee

In 2023 schakelt het Albert Heijn huismerk volledig over naar vlees van scharrelkippen met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming. Dat meldt Albert Heijn België maandag.

In het project Kipvang staat het diervriendelijker vangen van pluimvee voorop.

ILVO onderzoekt met partners het diervriendelijker laden en vangen van vlees- en reforme legkippen

Actueel

Uit vorig dierenwelzijnsonderzoek is gebleken dat de vangmethode, waarbij kippen aan poten ondersteboven worden getild, aanzienlijke productieverliezen, stress en dierenleed kunnen veroorzaken. Vanaf 1 september coördineert ILVO een project, dat 3 of 4 jaar zal duren, omtrent het diervriendelijker vangen en laden van vleeskippen en reforme leghennen.

Europa stuurt erop aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden.

Welke houderijsystemen voor leghennen gebruikt Europa vandaag?

Pluimvee

Europa stuurt aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden. Tegen 2023 zou er een voorstel van regelgeving komen waarbij het gebruik wordt uitgefaseerd en op termijn verboden. In de pluimveesector, die al heel veel stappen heeft gezet de voorbije jaren, wordt deze kwestie van dichtbij bekeken. Hoe zit het vandaag met de huisvesting voor leghennen in ons land, en bij uitbreiding in heel Europa?

Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven in een brand.

165.000 kippen komen om in brand

Pluimvee

In Sint-Niklaas heeft dinsdag een brand een kippenbedrijf in de as gelegd. Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte.

Geval van vogelgriep in het noorden van Frankrijk

Pluimvee

In de Franse Ardennen in het noorden van Frankrijk is een geval van vogelgriep vastgesteld waarbij de autoriteiten meteen voor heel het land het risiconiveau van ‘verwaarloosbaar’ naar ‘middelmatig’ hebben verhoogd, zo werd bij het ministerie van Landbouw vernomen.

In de beschermingszone (3 km) dienen alle vogels in stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden.

Hoog pathogene vogelgriep vastgesteld bij vogelhandelaar in Menen

Actueel

Bij een handelaar in hobbyvogels in de West-Vlaamse gemeente Menen is donderdag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de hoog pathogene H5N8-variant van het virus, die niet overdraagbaar is op mensen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in een persbericht.

De herwinning van onze ziektevrije status zal de handel in pluimvee met derde landen terug mogelijk maken.

België is ziektevrij van vogelgriepvirus

Pluimvee

Na vele maanden is België eindelijk opnieuw vrij van vogelgriep. Deze ziektevrij status is belangijk om de handel met derde landen te kunnen hervatten.

Broeierij Lafaut is zich bewust van de impact op de volledige keten.

Lafaut neemt extra maatregelen na besmetting en renoveert de broeierij in Beselare

Actueel

Na een besmetting met salmonella van broedeieren is broeierij Lafaut zich bewust van de impact. “We nemen extra maatregelen”, schrijft het bedrijf in een reactie aan klanten. De vestiging in Hondschoote werd weer vrijgegeven, de broeierij in Beselare wordt volledig gerenoveerd.

In 2020 werd 1.825 ton eieren, of 7,4% van de EU-invoer, uit Argentinië in de EU ingevoerd.

Europa neemt op dierenwelzijn gebaseerde voorwaarde op in Mercosur-overeenkomst

Actueel

De Mercosur-overeenkomst blijft de gemoederen beroeren. In een EU-voorschrift zouden de producenten van eieren aan de Europese voorschriften op het vlak van dierenwelzijn moeten voldoen om rechtenvrije toegang te krijgen.

In het project Kipvang staat het diervriendelijker vangen van pluimvee voorop.

ILVO onderzoekt met partners het diervriendelijker laden en vangen van vlees- en reforme legkippen

Actueel

Uit vorig dierenwelzijnsonderzoek is gebleken dat de vangmethode, waarbij kippen aan poten ondersteboven worden getild, aanzienlijke productieverliezen, stress en dierenleed kunnen veroorzaken. Vanaf 1 september coördineert ILVO een project, dat 3 of 4 jaar zal duren, omtrent het diervriendelijker vangen en laden van vleeskippen en reforme leghennen.

De transitie naar een kooi-vrije huisvesting moet leiden tot een verbetering van dierenwelzijn, bedrijfsinkomen en algehele duurzaamheid.

ILVO werkt mee aan Europees pilootproject rond de overgang naar kooivrije huisvestingssystemen voor leghennen

Actueel

Best Practise Hens: dat is de naam van het Europees pilootproject voor de ondersteuning van de transitie naar kooivrije huisvestingssystemen voor leghennen. ILVO is een van de deelnemers.

Er is een duidelijke afspraak met dochter Mieke dat Dirk en Chill stoppen met werken als Dirk 65 jaar oud wordt.

Dirk Mertens en Chill : “Wij startten een nieuw pluimveebedrijf toen we 50 jaar oud waren”

Actueel

Dirk Mertens (62) en Chill Van Looveren (63) uit Wuustwezel plannen binnen 3 jaar met pensioen te gaan. Het opfokbedrijf dat ze nu uitbaten, neemt hun dochter Mieke over. Het vermeerderingsbedrijf dat ze tot 2009 uitbaatten, nam hun zoon Thomas al over. Dochter Sofie werkt bij Ferm. “Open communiceren met heel het gezin is belangrijk bij zo’n overnames.”

In de bufferzone (500 meter) rond de haard moeten houders van pluimvee onder andere hun dieren binnen houden om contact met wilde vogels te vermijden.

Uitbraak vogelgriep bij dieren van een hobbyhouder in Hamme

Actueel

In het Oost-Vlaamse Moerzeke is een geval van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld. Dat meldt het FAVV zaterdag in een perscommuniqué. Het virus werd vastgesteld bij dieren van een hobbyhouder. In een perimeter rond de haard worden speciale maatregelen ingevoerd, zoals een buffer- en een bewakingszone.

Belgisch varkensvlees kan vandaag nog niet worden uitgevoerd naar 12 derde (buiten de EU) landen.

12 derde landen weigeren varkensvlees, 24 landen beperken import van Belgisch pluimvee

Actueel

Belgisch varkensvlees kan vandaag nog niet worden uitgevoerd naar 12 derde (buiten de EU) landen. Voor de export van ons pluimvee hebben 24 landen beperkingen opgelegd. Dat vernam Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, van federaal landbouwminister David Clarinval (MR).

Vandaag worden wereldwijd jaarlijks 12 miljard kuikens van leghennenlijnen uitgebroed, waarvan slechts 50% wordt grootgebracht als leghennen voor de eierproductie.

KU Leuven werkt hard aan systeem om geslacht van kuikens te bepalen

Actueel

Een onderzoeksteam van KU Leuven, onder meer gefinancierd met een Vlaamse subsidie van 247.500 euro, is gestart met de ontwikkeling van een nieuwe bepalingsmethode in ovo (in het ei) voor de geslachtsbepaling van kippenembryo’s. Die nieuwe techniek zou gebruikmaken van een minimaal invasief principe. We lichten hier een tip van de sluier op.

Conny van den Top: “Als de ene agrarische tak in een prijsdip zit, dan heeft de andere agrarische tak meestal nog wel redelijke of zelfs goede prijzen. Daardoor krijg je nooit te maken met echt grote verliezen.”

Conny van den Top (NL): Een gemengd bedrijf heeft voor- en nadelen

Pluimvee

Conny van den Top en Jan Vaarkamp uit Lunteren hebben zowel 60 stuks melkvee als 5.000 biologische leghennen. Een gemengd bedrijf heeft zowel voor- als nadelen. In ieder geval willen ze met het melkvee groeien naar 75 stuks melkvee en hebben ze daarvoor in 2016 hun ligboxenstal verlengd.

De consument en de supermarkten bepalen voor een heel groot deel hoe we ons vlees kweken.

Pluimveesector reageert op commotie rond het woord ‘kiplekker’

Pluimvee

In een radiospotje dat donderdag 24 juni voor de eerste keer te horen was, stelt Herman Brusselmans dat het woord ‘kiplekker’ hem al jaren de voeten uithangt. Als we het woord ‘kiplekker’ opzoeken in Van Dale, krijgen we volgende betekenis: ‘zich lichamelijk bijzonder goed voelen’. Daar zijn GAIA en Herman Brusselmans het niet mee eens. Danny Coulier, voorzitter van de Pluimveesector, reageert verontwaardigd.

Het departement Omgeving heeft de emissiefactor voor vleeskippen aangepast van 0,33 naar 0,59 OU/dier/s.

Piekbelasting dient nu als basis nieuwe geuremissiefactor in vleeskippen

Actueel

Voor de berekening van de nieuwe geuremissiefactor voor de vleeskippenfactor wordt uitgegaan van het ‘worst case’-scenario. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op een schriftelijke vraag van Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V.

Door de kook- en bakwoede kende het thuisverbruik van eieren in 2020 een sterke groei.

Thuisverbruik eieren kent in 2020 heel sterke groei

Actueel

Covid-19 heeft een enorme impact op de thuisverbruikcijfers. In 2020 kocht de Belg 9% meer verse voeding voor thuisverbruik dan het jaar voordien. Het thuisverbruik van eieren boomde met 13% meerverkoop. Dit blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM het thuisverbruik volgt van 6 000 Belgische gezinnen. De cijfers hebben enkel betrekking op de aankoop van verse eieren in de schaal.

Na de eerdere 17 hebben nu 7 bijkomende landen hun markten geheel of gedeeltelijk voor Belgisch pluimvee(vlees) gesloten.

24 landen hebben hun markten gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees)

Actueel

Uit een antwoord van federaal landbouwminister David Clarinval aan Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, blijkt dat 7 extra landen hun markten voor Belgisch pluimvee(vlees) als gevolg van de vogelgriep hebben gesloten. Het totaal aantal landen staat daarmee op 24.

Slechts 15% van de kippen in België wordt gevaccineerd tegen coccidiose. Deze kuikens waren bij de gelukkigen.

Naar een lager antibioticumgebruik bij vleeskippen

Pluimvee

Het antibioticumgebruik bij vleeskippen doen dalen is een hele uitdaging. Het vraagt een aangepast management en een andere manier van werken op verschillende vlakken. Met relatief eenvoudige maatregelen rond de dagelijkse werking van het bedrijf kan het antibioticumgebruik geleidelijk aan dalen.