Startpagina Pluimvee

Pluimvee

Pluimvee

Ondersteuning bij overgang naar kooivrije huisvestingssystemen voor leghennen

Pluimvee Het project ‘Best Practice Hens’ heeft als doel de eiproductie in niet-kooi systemen te ondersteunen en het dierenwelzijn te verbeteren. Dat doen onderzoekers door kennis te verzamelen rond het houden van poeljen en leghennen in kooivrije huisvestingssystemen (scharrel, uitloop, biologisch). Verder verzamelen ze ook tips om de transitie naar een kooivrije huisvesting beter te ondersteunen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Vogelgriepvirus bevestigd bij een pluimveebedrijf in Houthulst

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Houthulst (provincie West-Vlaanderen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

Genetische manipulatie als oplossing voor doden eendagshaantjes?

In Israël hebben onderzoekers van het Volcani Institute en van de startup Huminn Poultry een genetisch gemanipuleerde kip ontwikkeld die eieren legt waaruit enkel vrouwelijke kuikens komen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de miljarden eendagshaantjes die jaarlijks worden gedood.

Minister Weyts wacht met verbod op doden van eendagshaantjes

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts staat achter een verbod op het doden van eendagshaantjes, zoals in Frankrijk en Duitsland. Maar hij wacht met een verbod in Vlaanderen. “Ik wil de sector verplichtingen ter zake opleggen, maar dan moet ik dat geloofwaardig kunnen doen. Er moet een geslachtsbepalingtechniek zijn die het embryo geen pijn doet en die de juiste doorvoersnelheid en accuraatheid haalt.”

Meest gelezen

Studenten creëren kippenhok tegen bloedluis

Tom Vandevyvere, Laura Loncke, Steven Schram, Kimberly Terryn, Kithana Valcke en Océane Mestdagh, 6 studenten van Hogeschool VIVES in Roeselare ontwikkelden Villa Gallus, een hok dat kippen meer comfort moet bieden door ongewenste organismen buiten te houden.

Nieuwe vogelgriepbesmettingen in Lennik en Luik

Het FAVV meldt dat er deze week nieuwe besmettingen met het hoogpathogene H5N1 virus werden vastgesteld bij een hobbyhouder in Lennik (Vlaams-Brabant) en een roofvogelhouder in Lontzen (Luik).

Eieren: sector vreest voor tekorten

Net als de melk zijn ook eieren in ons land het afgelopen jaar flink duurder geworden. In verschillende Europese landen is er nu ook sprake van een mogelijk tekort aan eieren. Er is de vogelgriep en er is een stijgende vraag naar eieren. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energie- en voederkosten voor pluimveehouders gestegen.

Vogelgriep bij fazantenkweker

Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.

Vogelgriep in Noord-Frankrijk, zonering in West-Vlaanderen

Het FAVV meldt dat er op 16 november een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 is vastgesteld in de Noord-Franse gemeente Le Doulieu (Département du Nord). De gebruikelijke 3 km- en 10 km-zones zijn afgebakend. De pluimveehouderij ligt op minder dan 10 km van de Belgische grens. Hierdoor ligt een deel van de bewakingszone in West-Vlaanderen.