EU-ministers overwegen groepsaankoop vaccins vogelgriep

Pluimvee

De ministers van Landbouw van de EU-lidstaten hebben de Europese Commissie dinsdag verzocht om, naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep deze winter, de mogelijkheden te onderzoeken van een mechanisme voor groepsaankoop of vaccinbanken. Dat moet zorgen "voor een robuuste en responsieve bevoorrading" met vaccins.

Steunpunt Levend Erfgoed is verbouwereerd dat er opnieuw extra regelgeving op ons afkomt die er zal voor zorgen dat ons gevederde levende erfgoed verdwijnt.

‘Europa bedreigt levend erfgoed’

Pluimvee

Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) is verbouwereerd dat er opnieuw een extra regelgeving op ons afkomt – dit keer uit Europa – die er zal voor zorgen dat ons gevederde levende erfgoed verdwijnt. Dat de Europese regelneven het dit keer wel erg bruin bakken, wordt volgens SLE aangetoond doordat zelfs het Federale Voedselagentschap (FAVV) – bekend voor haar omslachtige regels – ook erg gekant is tegen wat er op stapel staat.

De ophokplicht voor pluimvee vervalt in ons land vanaf 14 mei.

Ophokplicht voor pluimvee eindelijk achter de rug

Pluimvee

De Europese pluimveesector is al een hele tijd in de greep van vogelgriep. Gelukkig nam de besmetting in ons land de voorbije weken af. Daarom besliste federaal minister Clarinval (MR) om vanaf zaterdag 14 mei de ophokplicht op te schorten. Intussen werkt de Europese Commissie verder aan een oplossing voor pluimveehouders die door vogelgriep niet kunnen voldoen aan de vereisten van vrije-uitloopeieren.

In een volière vertonen de kippen meer diergedrag, maar de ammoniakuitstoot is er hoger dan in een verrijkte kooi.

We focussen nu vooral op welzijn, gezondheidspreventie en milieu

Pluimvee

Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel staat al 26 jaar in voor onderzoek en advisering rond pluimvee. Momenteel worden er zo’n 13 projecten tegelijk uitgevoerd. De focus van die projecten veranderde over de jaren heen regelmatig naargelang wat mensen belangrijker gingen vinden.

Wiebe Vermiesch startte met  Graskiekens.be als bijberoep, maar hoopt er snel zijn hoofdactiviteit van te maken.

Van kweek tot verkoop op dezelfde weide

Actueel

Het is niet evident om vandaag de dag een nieuw landbouwbedrijf te beginnen. De meeste starters zetten het bedrijf van hun ouders voort. Wiebe Vermiesch (25) moet een generatie verder teruggaan om landbouwers te vinden in de familie. Hij startte dit jaar in Deurle (Sint-Martens-Latem) een kippenkwekerij met nadruk op de korte keten. Voor de Week van de Korte Keten polste Landbouwleven even naar zijn Graskiekensverhaal.

Met kippenpluimen versterken de Oost-Vlaamse start-up Stam Agro en de UGent de groei en de weerstand van planten.

Kippenpluimen worden biostimulant voor gewassen

Pluimvee

Met kippenpluimen versterken de Oost-Vlaamse start-up Stam Agro en de UGent de groei en de weerstand van planten. Voor de landbouw betekent dit een belangrijke ‘gamechanger’ in de strijd tegen CO2 , het gebruik van mest en de reductie van stikstof.

Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht.

16 miljoen vogels geslacht sinds vogelgriepuitbraak in Frankrijk, maar epidemie neemt af

Pluimvee

Sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in Frankrijk, in november, zijn ongeveer 16 miljoen vogels geslacht. Dat is een record, meldt het Franse ministerie van Landbouw. “De piek van de epidemie is aan het einde van de maand maart gepasseerd en de epizoötie vertraagt”, klinkt het bij het landbouwministerie.

Nu gelden er in ons land enkel nog de algemene, landelijke maatregelen.

Update vogelgriep: laatste beperkingszone in België opgeheven

Pluimvee

Aangezien de eindscreening in de zone Meulebeke een gunstig resultaat had, heeft het FAVV beslist om de zone op te heffen in de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 april 2022. Daarmee verdwijnt de laatste beperkingszone in ons land en gelden vanaf vrijdag 29 april enkel de algemene, landelijke maatregelen. Toch blijven waakzaamheid en een goede bioveiligheid cruciaal want nieuwe besmettingen zijn niet uitgesloten.

Bio-Planet verkoopt voortaan uitsluitend eieren uit productie zonder eendagshaantjes

Nieuws van maatschappijen

Bio-Planet, de winkelformule van Colruyt Group die inzet op een biologisch en ecologisch aanbod, zal voortaan alleen nog maar eieren verkopen die komen uit een productie zonder mannelijke legkuikens. Bio-Planet koopt nu eieren aan van leghennen die werden geboren na het toepassen van de Seleggt-techniek. Dat is een methode om al na 9 broeddagen de mannelijke van de vrouwelijke eieren te onderscheiden zonder het broedproces te verstoren.

Bij het seksen ‘in ovo’ wordt er een gaatje gemaakt in de eierschaal om vervolgens via labotechnieken het geslacht te bepalen.

‘In ovo’-techniek kan dierenleed voorkomen

Pluimvee

Mannelijke eendagskuikens worden bij ons onmiddellijk na het seksen vergast. 96% er van wordt gebruikt als voeder voor wilde dieren en wordt verwerkt in petfood. In sommige landen, maar gelukkig niet in Vlaanderen, worden eendagskuikens zelfs versnipperd.

Tussen november 2020 en september 2021 sloten 24 derde landen hun grenzen voor onze pluimveeproducten.

Vlaams pluimvee blijft gegeerd

Pluimvee

De impact van de embargo’s op de export van Belgische pluimveeproducten door de vogelgriep blijft beperkt, dankzij het Europese exportcertificaat.

Update vogelgriep: Uitbraak in Meulebeke

Pluimvee

Het FAVV bevestigt vandaag een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 in Meulebeke, West-Vlaanderen. Alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen zijn genomen, de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend.

Nu heeft ook het gebied van de Loire het zwaar te verduren gekregen.

Al 2 miljoen stuks pluimvee geruimd in Frankrijk

Pluimvee

Sinds november zijn in Frankrijk al 2 miljoen stuks pluimvee geruimd om de verspreiding van de vogelgriep in te dammen. Dat is woensdag vernomen bij het ministerie van Landbouw.

De ophokplicht in ons land geldt nog steeds, ook voor particulieren.

Geval van vogelgriep bij particuliere houder in Vrasene

Pluimvee

Het FAVV meldt dat vrijdag 11 maart een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Vrasene (Oost-Vlaanderen). De bron van besmetting is te zoeken in contact met besmette wilde vogels. Voorlopig worden er geen verdere maatregelen getroffen.

Grote retailers, zoals Lidl, pakken uit met dumpingprijzen om de consument te lokken.

Dumpingprijzen zijn nefast voor voedselbeleid

Pluimvee

Er is dringend meer overleg in de pluimveesector nodig om tot eerlijke prijzen te komen. Dat bleek uit een debat in de commissie Landbouw in de nasleep van de Pano-reportage over vleeskippen. Het is bekend dat de ‘consument’ niet koopt wat de ‘burger’ denkt. “The race to the bottom moet stoppen. Er worden ook op ethisch vlak grenzen overschreden”, aldus Vlaams minister Crevits.

Op 6 weken zijn vleeskippen slachtrijp. Er worden onder meer trager groeiende kippen ingezet via het Better Chicken Commitment.

Vleeskippen na Pano-reportage: Wachten op beloofd dierenwelzijnslabel én op Europees initiatief

Pluimvee

Voor onze vleeskippenhouders én voor de voedselveiligheid zou een grotere controle van buitenlands kippenvlees in verwerkte producten die in de Belgische winkelrekken liggen, meer dan aangewezen zijn na de recente Pano-reportage over vleeskippen. Niemand weet echter hoe die vleeskippen daar worden gehouden én ook op het vlak van voedselveiligheid zijn er veel vragen te stellen. In de commissie Dierenwelzijn bleef minister Ben Weyts (N-VA) echter het antwoord schuldig.

Volgens Europese handelsnormen mogen eieren van hennen met vrije uitloop slechts als ‘eieren van hennen met vrije uitloop’ in de handel worden gebracht als de toegang van de leghennen tot hun uitloop in de openlucht niet langer dan 16 weken is beperkt.

Europese handelsnorm rond eieren van hennen met vrije uitloop verstoort interne EU-eiermarkt

Actueel

Verschillende EU-parlementsleden, onder wie Tom Vandenkendelaere, hebben bij de Europese Commissie een schriftelijke spoedvraag ingediend rond de Europese handelsnorm voor eieren van hennen met vrije uitloop.

Europese landbouwbedrijven moeten volgens Alrik Visscher beter beschermd worden tegen andere agrarische markten in de wereld. “Een beetje ‘Europe First’ dus”, zegt Alrik.

Pluimveehouder Alrik Visscher (NL) wil betere bescherming van de Europese agrarische markt

Pluimvee

De Nederlandse leghennenhouder Alrik Visscher (27) uit Dalfsen wil snel kunnen inspelen op iedere marktvraag. Hij produceert momenteel voor het ‘Beter Leven 1 ster’ en biologische concept, maar hij kan ook zo omschakelen naar het scharrelconcept. Europese landbouwbedrijven moeten volgens hem beter beschermd worden tegen andere markten in de wereld. “Een beetje ‘Europe First’ dus”, zegt hij lachend.

Blijf ondanks het gunstige resultaat zeker nog even alert voor mogelijke besmettingen.

Bevestigd: België is zonevrij voor vogelgriep

Pluimvee

Het was nog even wachten op de resultaten van de eindscreening in Bocholt, maar het FAVV maakte zonet bekend dat de eindscreening in de zone Bocholt afgerond is met een gunstig resultaat.

Dat 6,5% van het pluimveevlees in 2021 besmet is met Salmonella, leek toch een hoger cijfer dan verwacht.

Pano: 1 van de 20 pluimveeproducten besmet met salmonella

Pluimvee

Pano is terug van weg geweest. Woensdag 26 januari bracht het duidingsprogramma op Eén het verhaal ‘Goedkoopste kip’. En die is niet onbesproken. In de reportage over de kippenindustrie bleek onder andere dat 1 van de 20 producten met kippenvlees of kalkoenvlees besmet bleek met salmonella. FAVV reageert dat een 0-risico niet te garanderen is.

In Nederland zijn kuikens afgemaakt omwille van vogelgriep.

170.000 kuikens afgemaakt vanwege vogelgriep in Nederland

Pluimvee

Op een pluimveebedrijf in Grootschermer in de Nederlandse provincie Noord-Holland zijn alle 170.000 vleeskuikens afgemaakt omdat er vogelgriep was vastgesteld. Het gaat om een ernstig besmettelijke variant van het virus.

Ook in ons land zijn al verschillende gevallen van vogelgriep vastgesteld.

Meer dan 150 kwekerijen in Frankrijk getroffen door de vogelgriep

Actueel

Frankrijk telt momenteel 151 kwekerijen die kampen met een uitbraak van de vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag meegedeeld.

De ophokplicht geldt nog steeds in het hele land.

Nu ook vogelgriep in Limburg

Pluimvee

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een vogelhandelaar in Bocholt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving - de vogels die nog aanwezig zijn bij de handelaar geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de haard ingesteld.

Dierenwelzijn wordt alsmaar belangrijker bij vleeskippen.

Geen cijfers over aantal stallen dat aan de BCC-criteria voldoet

Pluimvee

Een aantal retailers hebben aangekondigd om te stoppen met de verkoop van de ‘plofkip’ en over te stappen op ‘nieuwe standaardkippen’. Over welke aantallen en pluimveestallen het gaat, is niet bekend.

Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels.

Nieuwe besmetting vogelgriep in Noord-Frankrijk, ophef van bewakingszone uitgesteld

Actueel

Vorig weekend werd een bijkomende besmetting van vogelgriep vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf in het Noord-Franse Herzeele. De bewakingszone errond ligt deels in West-Vlaanderen en wordt volledig overlapt door de bestaande zones naar aanleiding van een vorige uitbraak in Winnezeele.