Provincie Vlaams-Brabant weigert vergunning voor uitbreiding kippenstal in Landen

Actueel

De provincie Vlaams-Brabant heeft de vergunningsaanvraag voor de bouw van 2 nieuwe kippenstallen langs de Sint-Norbertusstraat in Landen geweigerd. De aanvraag omvatte een belangrijke uitbreiding van het pluimveebedrijf tot het houden van 84.000 vleeskippen. Het huidige pluimveebedrijf is vergund voor het houden van 17.720 vleeskippen.

Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven moesten op slot.

Nederlandse kippenboeren krijgen in beroep ongelijk in fipronilzaak

Actueel

De Nederlandse overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld in de zogeheten fipronilaffaire van 2017 en is dan ook niet aansprakelijk voor de financiële schade van kippenboeren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen. Het hof heeft alle eisen van meer dan 100 pluimveehouders en sectororganisatie LTO afgewezen.

Het FAVV voerde vorige week een eindmonitoring uit op het kalkoenenbedrijf, hierbij werden geen nieuwe besmettingen ontdekt.

Vogelgriepvirus H5: toezichtsgebied rond de pluimveehouderij in Deerlijk opgeheven

Actueel

Het FAVV heeft het toezichtsgebied rond het door het vogelgriepvirus getroffen pluimveebedrijf in Deerlijk opgeheven. “Het blijft belangrijk dat de professionele bedrijven de bioveiligheidsmaatregelen goed opvolgen”, stelt het FAVV.

De H5N8-variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet.

Variant van vogelgriepvirus overgesprongen op mensen in Rusland

Pluimvee

Een variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet. Rusland bracht eind vorige week de Wereldgezondheidsorgasanitie (WHO) op de hoogte van de ‘belangrijke ontdekking’.

De mannelijke kuikens worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

KU Leuven onderzoekt ‘nieuwe’ methode voor bepaling van het geslacht van kuikens

Actueel

Ten vroegste volgend jaar worden de resultaten verwacht van een onderzoek dat de KU Leuven voert voor het bepalen van het geslacht van kuikens. Dat liet Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, weten in de commissie Dierenwelzijn bij een vraag over het doden van mannelijke eendagskuikens.

Alle pluimveehouders die in de strijd tegen het virus moeten geruimd worden, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

17 landen hebben markt voor Belgisch pluimvee gesloten

Actueel

Door het vogelgriepvierus hebben 17 landen hun markt gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees). Dat zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick op basis van een vraag aan minister van Landbouw David Clarinval (MR). Dierick is tevreden dat de MR-minister bevestigd heeft dat de getroffen pluimveebedrijven aanspraak kunnen maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

In Frankrijk zijn meer dan 2 miljoen boerderijdieren, voornamelijk eenden, geruimd.

45 gemeenten in Franse Ardennen onder toezicht na nieuwe uitbraak van vogelgriep

Actueel

45 gemeenten in de Franse Ardennen zijn onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een epidemische uitbraak van vogelgriep in de regio Grand-Est. Dat maakte de prefectuur die beperkende maatregelen heeft genomen zondag bekend.

Om verdere verspreiding tegen te gaan werden de kalkoenen geruimd.

Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Deerlijk

Actueel

Op een kalkoenbedrijf in Deerlijk is het vogelgriepvirus van het type H5N8 vastgesteld. Het gaat om een hoog pathogene variant van het virus.

Het aankoopvolume in ons land van gevogelte bleef stabiel met bijna 8 kg per persoon.

Gevaar voor pluimveesector schuilt in invoer van buiten EU

Actueel

Door de coronacrisis en de vogelgriep staat de pluimveesector onder druk. Door het verlies van de vogelgriepvrije status is export richting diverse bestemmingen niet meer mogelijk.

De tests gebeurden bij bruine leghennen met leeftijd van 90 tot 102 weken.

De fosforbehoefte van de senior leghen

Pluimvee

Sarah Teerlynck, doctoraatstudente bij ILVO, stelt op een webinar haar pilootproef voor die kadert binnen haar doctoraatsonderzoek ‘Leglanger’. Nu worden leghennen gemiddeld aangehouden tot de leeftijd van 80 weken, maar het project Leglanger streeft naar een verlenging daarvan met 20 weken. Zo wil men van 360 naar 500 eieren per opgehokte hen gaan zonder inductie van rui.

De mannelijke kuikens worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

Duitsland verbiedt als eerste land ruiming van mannelijke kuikens

Pluimvee

De Duitse regering heeft ingestemd met een voorstel om de ruiming van miljoenen mannelijke kuikens te beëindigen. "We zijn het eerste land ter wereld dat zo een maatregel neemt", aldus minister van Landbouw Julie Kloeckner, die het wetsvoorstel indiende. De haantjes worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

Door het meerdere keren per dag aanbieden van larven aan vleeskuikens worden ze actiever en bewegen ze meer.

Vliegenlarven eten stimuleert natuurlijk gedrag en welzijn kuikens, stelt Nederlands onderzoek

Actueel

Vleeskuikens die levende vliegenlarven krijgen gevoerd vertonen meer natuurlijk gedrag en ontwikkelen gezondere poten. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).

Vlaams Dierenminister Ben Weyts, de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP) en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen (NVP) hebben nu een koudeprotocol vastgelegd met afspraken voor het laden, vervoeren en lossen van pluimvee bij erg koude temperaturen.

Koudeprotocol over transport pluimvee moet vermijdbaar dierenleed voorkomen

Actueel

Vlaams Dierenminister Ben Weyts, de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen, legden een protocol vast met afspraken over het laden, vervoeren en lossen van pluimvee dat bij erg koude temperaturen overgebracht wordt naar het slachthuis.

Koks van verschillende horecazaken gingen met eieren aan de slag.

‘t Munckenei steekt horecazaken een hart onder de riem

Actueel

Stefaan Verhelle, zaakvoerder van ‘t Munckenei in Wingene in West-Vlaanderen, nodigde een aantal horecazaken uit om aan de hand van een ei-recept weer even achter het fornuis en in de kijker te staan.

Wilde vogels zorgen voor de verspreiding van vogelgriep.

20 gevallen van vogelgriep bij wilde vogels in ons land, alle beperkingsgebieden zijn wel opgegeven

Actueel

In ons land zijn tot vandaag 20 gevallen van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bij wilde vogels aangetroffen. “Alle besmettingen zijn intussen weggewerkt en alle beperkingsgebieden rond de houderijen werden opgegeven”, zegt Hélène Bonte van het FAVV.

Vaak zorgen wilde vogels voor de verspreiding van vogelgriep.

Aantal haarden van vogelgriep schiet in Frankrijk de hoogte in

Actueel

Op 1 januari werden in heel Frankrijk 61 haarden van vogelgriep geteld, het heel besmettelijke virus waar wellicht alle vogelsoorten vatbaar voor zijn maar dat ongevaarlijk is voor de mens. Op 29 december was nog sprake van 21 haarden.

Kippen mogen niet meer vrij rond scharrelen en moeten worden opgehokt.

Al 19 gevallen van vogelgriep in ons land sinds november

Actueel

Sinds 13 november 2020 zijn er in ons land 19 gevallen van vogelgriep ontdekt bij wilde vogels op verschillende plaatsen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het FAVV. Bij twee professionele pluimveebedrijven en één particuliere houder was er ook al een uitbraak.

Een wetenschappelijke consensus is er niet over welke methode het meest diervriendelijk is voor het ‘afvangen’ van pluimvee.

Nog maar één aanvraag voor subsidie van een mechanische vangmachine van pluimvee

Actueel

Een wetenschappelijke consensus is er niet over welke methode het meest diervriendelijk is voor het ‘afvangen’ van pluimvee. Sinds 2019 werden mechanische vangmachines opgenomen op de lijst van VLIF-subsidies.

De geuremissiefactor van vleeskippen zou hoger liggen dan wordt aangenomen.

Vlaanderen evalueert geuremissiefactor voor vleeskippen

Actueel

Er zijn aanwijzingen dat de vandaag gebruikte geuremissiefactor voor vleeskippen te laag is. De maatstaf die wordt gebruikt om de mate van 'geurbelasting' te beschrijven, wordt geëvalueerd en eventueel volgend jaar naar boven bijgesteld.

Dierenrechtenorganisatie Gaia gaf bij het kabinet van Waals minister voor Dierenwelzijn Tellier een petitie af tegen het vetmesten van eenden voor de productie van foie gras.

Gaia voert actie in Wallonië tegen vetmesten eenden voor foie gras

Actueel

Dierenrechtenorganisatie Gaia gaf op 22 december bij het kabinet van Waals minister voor Dierenwelzijn Céline Tellier in Namen een petitie met 82.089 handtekeningen af tegen het vetmesten van eenden voor de productie van foie gras. De activisten hadden een schotel met 17 kg pasta bij voor de minister, een symbolische verwijzing naar de hoeveelheid voeding die de dieren dagelijks te slikken krijgen.

In 2017 moesten heel wat eieren vernield worden na besmetting met het insecticide fipronil. Bijna alle schadevergoedingen werden intussen uitbetaald.

Schadevergoedingen voor fipronilcrisis bijna allemaal uitbetaald

Actueel

Alle ondernemingen die getroffen werden door het illegale gebruik van fipronil kregen eindelijk een schadevergoeding. “Deze vergoedingen zijn in totaal goed voor 12 miljoen euro. Het einde van dit proces betekent dat we de bladzijde van de crisis uit 2017 definitief kunnen omslaan”, aldus federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR).

De besmettingen werden vastgesteld in een braadkippenbedrijf waar een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt.

Uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Diksmuide

Actueel

Op 17 december 2020 is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een pluimveehouderij in de gemeente Diksmuide, provincie West-Vlaanderen. Verdere resultaten zullen moeten uitwijzen of het om een hoog of laag pathogene variant gaat.

Schobbejaks Hoogte: Om struisvogels te houden, moet je een beetje cowboy zijn

RULA Kleinvee

Als de hobby uit de hand loopt, dan ontstaat er een… struisvogelboerderij. Dat was althans het geval bij dierenarts Bert Neirinck en zijn vrouw Christel Cauwelier, die het Tieltse Schobbejaks Hoogte oprichtten. Als grootste struisvogelboerderij in Europa voorzien ze heel de wereld van vlees en kuikens. Daarnaast baten ze ook een hoevewinkel uit, waar allerhande struisvogelproducten te koop worden aangeboden. Een hele boterham, maar Bert zelf blijft er bescheiden onder: “Als dierenarts zit ik al veel tussen de koeien en varkens. Met struisvogels kon ik iets anders doen.”

Jolien startte haar eigen braadkippenbedrijf tijdens haar opleiding verpleegkunde.

“Toen ik 16 was, had ik nooit verwacht boerin te worden”

Pluimvee

Tijdens haar tweede jaar verpleegkunde kreeg Jolien Driessens uit Kinrooi de kans om een omgevingsvergunning aan te vragen in dezelfde straat als haar ouders. Net als hen, heeft ze nu een bedrijf met braadkippen. “Mijn ouders helpen mij zo weinig mogelijk. Ze willen dat ik beslissingen zelfstandig neem en op die manier snel bijleer. Natuurlijk staan ze wel altijd voor me klaar.”

Vogelgriep heeft de afgelopen weken bedrijven getroffen in onder meer Groningen, Friesland, Gelderland en Utrecht.

Weer een geval van vogelgriep in Nederland, eerste in Frankrijk

Actueel

In de Nederlandse provincie Friesland is bij een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat volgens het ministerie van Landbouw waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de ziekte. In Frankrijk werd het eerste geval van vogelgriep vastgesteld.