170.000 kuikens afgemaakt vanwege vogelgriep in Nederland

Pluimvee

Op een pluimveebedrijf in Grootschermer in de Nederlandse provincie Noord-Holland zijn alle 170.000 vleeskuikens afgemaakt omdat er vogelgriep was vastgesteld. Het gaat om een ernstig besmettelijke variant van het virus.

Ook in ons land zijn al verschillende gevallen van vogelgriep vastgesteld.

Meer dan 150 kwekerijen in Frankrijk getroffen door de vogelgriep

Actueel

Frankrijk telt momenteel 151 kwekerijen die kampen met een uitbraak van de vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag meegedeeld.

De ophokplicht geldt nog steeds in het hele land.

Nu ook vogelgriep in Limburg

Pluimvee

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een vogelhandelaar in Bocholt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving - de vogels die nog aanwezig zijn bij de handelaar geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de haard ingesteld.

Dierenwelzijn wordt alsmaar belangrijker bij vleeskippen.

Geen cijfers over aantal stallen dat aan de BCC-criteria voldoet

Pluimvee

Een aantal retailers hebben aangekondigd om te stoppen met de verkoop van de ‘plofkip’ en over te stappen op ‘nieuwe standaardkippen’. Over welke aantallen en pluimveestallen het gaat, is niet bekend.

Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels.

Nieuwe besmetting vogelgriep in Noord-Frankrijk, ophef van bewakingszone uitgesteld

Actueel

Vorig weekend werd een bijkomende besmetting van vogelgriep vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf in het Noord-Franse Herzeele. De bewakingszone errond ligt deels in West-Vlaanderen en wordt volledig overlapt door de bestaande zones naar aanleiding van een vorige uitbraak in Winnezeele.

Zowel bij pluimvee als bij wilde vogels werd in België dit jaar vogelgriep vastgesteld.

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Veurne

Pluimvee

Er is vogelgriep van het hoogpathogene type H5N1 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Veurne, zo maakte het FAVV dinsdagavond 28 december bekend. Om een verdere verspreiding te voorkomen, wordt het nog aanwezige pluimvee geruimd. Daarnaast wordt er ook een beschermingszone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.

Naast de regels in de beschermingzone geldt ook nog altijd een ophokplicht voor alle pluimvee, ook voor hobbyhouders.

Drie nieuwe pluimveehouderijen in bewakingszone in West-Vlaanderen

Actueel

In het Franse Département du Nord werd een nieuwe uitbraak met vogelgriep bevestigd op een kalkoenbedrijf in Winnezeele. Doordat de nieuwe haard dichter bij de grens ligt, verschuift de cirkelvormige bewakingszone die in West-Vlaanderen is afgebakend, naar het oosten en komen 3 nieuwe pluimveehouderijen onder de maatregelen van de bewakingszone te liggen.

Een mijtenval bestaat uit een pvc-buisje waarin een stuk golfkarton is opgerold. De rode vogelmijt maakt gretig gebruik van deze vallen als schuilplaats gedurende de dag.

Monitoring van rode vogelmijt is essentieel voor een goede aanpak

Pluimvee

Rode vogelmijten zijn een lastig en multifactorieel probleem in leghennenstallen. In het demonstratieproject Miteprevent gaan onderzoekers op zoek naar de beste aanpak. Een goede monitoring blijkt erg belangrijk, zo blijkt uit de eerste resultaten.

Minister Demir betreurt dat de voorbije jaren het nemen van maatregelen te vaak werd uitgesteld, waardoor er nu drastisch ingegrepen moet worden.

Pluimveehouders voeren actie aan kabinet Demir en Crevits

Pluimvee

Op 13 december voerden de pluimveehouders actie aan het kabinet van de Vlaamse ministers van Omgeving en Landbouw, Zuhal Demir en Hilde Crevits. Beide ministers ontvingen enkele leden van de Landsbond Pluimvee voor een gesprek. Die gesprekken gingen goed, waarna de ministers ook nog even naar buiten kwamen om aan de andere pluimveehouders duiding te geven.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Vogelgriep: 2 uitbraken hoog pathogeen vogelgriepvirus op commerciële bedrijven een feit

Pluimvee

Net als in onze buurlanden zijn nu ook in België de eerste 2 uitbraken van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bevestigd bij professionele bedrijven. Het gaat om 2 pluimveebedrijven, in de gemeenten Alveringem (provincie West-Vlaanderen) en Ravels (provincie Antwerpen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving - het nog aanwezige pluimvee in de twee bedrijven geruimd en worden momenteel een beschermingszone van 3km en een bewakingszone van 10 km rond de haarden ingesteld.

In het noorden van Frankrijk is dit weekend opnieuw een geval van vogelgriep opgedoken.

Opnieuw een geval van vogelgriep in noorden van Frankrijk

Pluimvee

In het noorden van Frankrijk is dit weekend opnieuw een geval van vogelgriep opgedoken. De besmetting werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in de grensgemeente Winnezele. Dat heeft de prefectuur van het Noorderdepartement bekendgemaakt.

Het gevaar van besmetting met het vogelgriepvirus schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels.

Uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk vergt bijkomende maatregelen in West-Vlaamse gemeenten

Pluimvee

In de Franse gemeente Warhem is een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij een commercieel bedrijf. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de besmetting ingesteld. De 10 km-zone valt gedeeltelijk in West-Vlaanderen. Daarom gelden bijkomende maatregelen in delen van de gemeenten De Panne, Veurne, Alveringem en Poperinge, voor zowel professionele als particuliere houders.

Scheef houden van de kop is een typisch kenmerk van NCD.

Optimalisatie van NCD-vaccinatie gewenst

Pluimvee

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) gaat in een nieuw onderzoeksproject na hoe de vaccinatie tegen de ziekte van Newcastle geoptimaliseerd kan worden. Pluimveehouders kunnen mee zoeken naar oplossingen.

De vaststelling van het vogelgriepvirus (H5N1) bij een wilde gans noopt tot verstengde maatregelen voor de hele pluimveesector.

Vogelgriep vergt opnieuw ophokplicht voor alle pluimvee

Pluimvee

Eind vorige week werd in de gemeente Schilde, in de provincie Antwerpen, bij een wilde gans het vogelgriepvirus (H5N1) vastgesteld. Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Dit wijst erop dat er opnieuw veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert. Minister van Landbouw David Clarinval nam daarom, op aanraden van het FAVV, de beslissing om de basismaatregelen vanaf 15 november te verstrengen om het pluimvee beter te beschermen.

Franse kwekers zullen hun pluimvee moeten opsluiten omdat het risico voor vogelgriep ‘hoog’ is.

Pluimvee opgesloten in Frankrijk vanwege hoog risico op vogelgriep

Pluimvee

Franse kwekers zullen hun pluimvee moeten opsluiten omdat het risico voor vogelgriep op het Franse vasteland is opgeschroefd naar ‘hoog’ als gevolg van de toename van het aantal gevallen in de buurlanden. Dat staat in een besluit dat vrijdag in het Journal officiel, het Franse equivalent van het Belgisch Staatsblad, is gepubliceerd.

De site van Marvaco in Aarsele met varkensstallen, veevoederproductie en opslag, stallen voor de opfok van moederdieren  en de biologische mestverwerking.

Marvaco: eerst 20 jaar groeien, nu focus op optimalisatie

Actueel

Net zoals Rome niet in 1 dag werd gebouwd, timmerden David Martain en zijn vrouw Inge Van de Steene jaar na jaar aan de uitbouw van Marvaco. Het bedrijf produceert op 4 locaties 31.000 vleesvarkens per jaar, maakt 10.000 ton veevoeder voor de eigen varkens, verwerkt jaarlijks 40 miljoen liter drijfmest en er zijn 15.000 stuks pluimvee (opfok moederdieren).

Kürt Cnudde van Cnudde Packaging.

Cnudde Packaging is gewapend voor de toekomst

Actueel

Cnudde Packaging is op de eierenmarkt een grote speler in de verpakking. “Onze grootste markten zijn België en Luxemburg, maar ook Frankrijk wordt belangrijker”, zegt Kürt Cnudde.

Hilde Mangelschots.

Eagle Air Agencies op Space: cargovluchten met eendagskuikens en broedeieren

Actueel

Het bedrijf Eagle Air Agencies, met kantoren in Deurne en Steenokkerzeel, is een familiaal bedrijf dat in 1992 werd opgericht en is gespecialiseerd in de import en export via lucht- en zeevracht. Op Space leggen Axel De Greef en Hilde Mangelschots contacten voor onder meer de wereldwijde export van broedeieren en eendagskuikens.

Tom Van den Kerchove.

Tom Van den Kerchove (Roxell) op Space: ‘Succesvol systeem om ‘ontbekken’ tegen te gaan’

Actueel

Roxell uit Maldegem is wereldwijd een van de grote spelers in stalinrichting voor de pluimvee- en varkenshouderij. “Voor ons is Space een van de belangrijkste Europese beurzen op landbouwvlak”, zegt Tom Van den Kerchove.

Stefan Van Meirhaeghe bekijkt de verdere uitbouw van de activiteiten.

Stefan Van Meirhaeghe (Incubel) op Space: ‘Politieke instabiliteit biedt opportuniteiten’

Actueel

Space Rennes is niet alleen de beurs voor runderen en varkens, ook de pluimveesector is sterk vertegenwoordigd. Stefan Van Meirhaeghe is algemeen directeur van Incubel, dochter van Belgabroed. “We zijn heel waakzaam voor de solvabiliteit van onze Afrikaanse klanten.”

De beslissing kadert in het programma Beter voor Kip, Natuur & Boer, waarmee Albert Heijn België het Better Chicken Commitment (BBC) onderschrijft.

Ook Albert Heijn huismerk stapt in 2023 over naar scharrelkip

Pluimvee

In 2023 schakelt het Albert Heijn huismerk volledig over naar vlees van scharrelkippen met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming. Dat meldt Albert Heijn België maandag.

In het project Kipvang staat het diervriendelijker vangen van pluimvee voorop.

ILVO onderzoekt met partners het diervriendelijker laden en vangen van vlees- en reforme legkippen

Actueel

Uit vorig dierenwelzijnsonderzoek is gebleken dat de vangmethode, waarbij kippen aan poten ondersteboven worden getild, aanzienlijke productieverliezen, stress en dierenleed kunnen veroorzaken. Vanaf 1 september coördineert ILVO een project, dat 3 of 4 jaar zal duren, omtrent het diervriendelijker vangen en laden van vleeskippen en reforme leghennen.

Europa stuurt erop aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden.

Welke houderijsystemen voor leghennen gebruikt Europa vandaag?

Pluimvee

Europa stuurt aan om vanaf 2027 de kooihuisvesting van landbouwdieren te verbieden. Tegen 2023 zou er een voorstel van regelgeving komen waarbij het gebruik wordt uitgefaseerd en op termijn verboden. In de pluimveesector, die al heel veel stappen heeft gezet de voorbije jaren, wordt deze kwestie van dichtbij bekeken. Hoe zit het vandaag met de huisvesting voor leghennen in ons land, en bij uitbreiding in heel Europa?

Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven in een brand.

165.000 kippen komen om in brand

Pluimvee

In Sint-Niklaas heeft dinsdag een brand een kippenbedrijf in de as gelegd. Zo’n 165.000 dieren kwamen om het leven. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte.

Geval van vogelgriep in het noorden van Frankrijk

Pluimvee

In de Franse Ardennen in het noorden van Frankrijk is een geval van vogelgriep vastgesteld waarbij de autoriteiten meteen voor heel het land het risiconiveau van ‘verwaarloosbaar’ naar ‘middelmatig’ hebben verhoogd, zo werd bij het ministerie van Landbouw vernomen.