Verkoop antibiotica daalt niet snel genoeg, maar koers 2030 moet niet wijzigen

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meVoorzitter Pieter Obin blikte op 17 april tijdens de jaarvergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) terug op een bewogen en innovatief jaar. “Dankzij een sterke samenwerking met veehouders, dierenartsen en onderzoeks-instellingen zette de organisatie belangrijke stappen vooruit in het optimaliseren van de diergezondheid.”
De Landsbond Pluimvee vindt dat het huidige beleid onze zelfvoorziening sterk onderuit haalt. De organisatie stelt dat dit gebeurt voor een marginale winst op het vlak van dierenwelzijn, terwijl het de ecologische voetafdruk sterk doet toenemen en de kostprijs voor de consument de hoogte injaagt. De Landsbond vreest dat basisvoedsel zo onbetaalbaar dreigt te worden.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) denkt dat het houden van dubbeldoelrassen in plaats van legkiprassen een oplossing zou kunnen zijn voor het probleem van de eendagshaantjes.
De piek van de eierprijs lijkt achter de rug. Dat blijkt uit cijfers die de eierprijzencommissie in Kruisem publiceerde op 25 maart.
De Verenigde Staten hebben Polen en Litouwen benaderd om eieren in te voeren, nu de VS zelf met een tekort kampt.
De 125.000 leghennen van pluimveehouder Christ Berth drinken opgevangen regenwater. Christ is een van de weinige pluimveehouders in Vlaanderen die dat aandurft. “Het vraagt discipline om drinkwater op basis van regenwater zuiver genoeg te houden.”
Op een kalkoenenbedrijf in de Nederlandse gemeente Putten (provincie Gelderland) werd op 19 maart vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de zowat 27.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Rond pluimveebedrijven zijn er vaak klachten van omwonenden. Geur-, geluids- en stofhinder zijn daar doorgaans de oorzaak van. Om de impact te kunnen inschatten, voeren controleurs metingen uit. VITO bestudeert de aangewezen methode.
Er is een nieuwe stam van vogelgriep vastgesteld op een reeds besmette kippenkwekerij in de Verenigde Staten. Het gaat om het type H7N9, een van de belangrijkste stammen die verantwoordelijk is voor besmetting met vogelgriep bij mensen. Dat heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH) op 17 maart meegedeeld.
Wereldwijd zorgt de vogelgriep H5N1 voor het verlies van honderden miljoenen stuks pluimvee, wat een impact heeft op voedselveiligheid, voedingswaarde en betaalbaarheid van gevogelte en eieren. De Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties vraagt om de inspanningen tegen vogelgriep op te drijven.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen