Dierenrechtenorganisaties en omwonenden gaan in beroep tegen uitbreiding megastal in Menen

Actueel

Greenpeace, GAIA en een tiental omwonenden gaan in beroep tegen de uitbreiding van een megastal in het West-Vlaamse Menen. Dat laten de organisaties woensdag weten. De kwekerij wil een stal voor 50.000 kippen bijbouwen en kreeg daarvoor al groen licht van de provincie.

Professionele houders hoeven hun pluimvee en vogels niet meer op te hokken.

Vogelgriepmaatregelen versoepelen vanaf 12 mei

Pluimvee

De laatste preventieve maatregelen tegen de verspreiding van het vogelgriepvirus H5 in ons land vervallen op woensdag 12 mei. Dat maakten minister van Landbouw David Clarinval (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bekend.

Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is er verboden.

FAVV verscherpt maatregelen rond vogelgriephaard in Waregem

Actueel

Het FAVV heeft bijkomende maatregelen genomen na de ontdekking van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een vogelhandelaar in Waregem. Het vrijdag ingesteld beschermingsgebied van 3 km rond de haard is uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 km. In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing.

Door de fipronilcrisis werden heel wat eieren vernietigd en bedrijven geruimd.

Spilfiguur fipronilcrisis vraagt voorwaardelijke straf

Actueel

De 49-jarige Patrick R. uit Ravels, de spilfiguur van de fipronilcrisis, erkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich niet bekommerd had om vergunningen en dat hij de benaming fipronil had weggelaten op het etiket van zijn wondermiddel Dega-16. "Maar niet om klanten te misleiden. Hij wilde gewoon niet dat concurrenten zouden weten wat er in zijn product zat, want hij dacht echt dat hij de kip met de gouden eieren had gevonden", pleitte meester Pieter Helsen.

In de tijdelijke bufferzone (3km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten).

Uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij vogelhandelaar in Waregem

Actueel

Er is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in Waregem. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld. In deze zone komen bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders.

In ons land alleen al moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden.

Elf beklaagden staan terecht voor fipronilcrisis

Pluimvee

De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt vanaf vandaag/donderdag het zogenaamde fipronildossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen. Er staan 7 personen en 4 firma’s terecht.

De huidige vogelgriepuitbraak is de vijftiende sinds november 2020.

Vogelgriep in Denemarken: 19.000 dieren moeten worden gedood

Pluimvee

Na een uitbraak van vogelgriep in Denemarken moeten 19.000 ganzen en eenden worden gedood. De veterinaire en voedselautoriteiten deelden woensdag mee dat ze donderdag al willen beginnen met het afmaken van de dieren om een verdere verspreiding van het virus te verhinderen.

Vermoedelijk zijn wilde vogels een mogelijke bron van besmetting voor dit nieuw geval van hoogpathogene vogelgriep bij een particuliere pluimveehouder in Silly.

Besmetting met hoogpathogene vogelgriep bij particuliere houder zet versoepeling voor professionelen on hold

Pluimvee

Het FAVV meldt een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus bij een particuliere pluimveehouder in de gemeente Silly (Opzullik) in de provincie Henegouwen. Deze nieuwe besmetting betekent niet dat hobbydieren opnieuw opgehokt moeten worden. Ze zet wel een rem op de verdere versoepelingen: de tweede fase van de exitstrategie, die normaliter vandaag 20 april geactiveerd zou worden, wordt voorlopig on hold gezet.

Het project komt in de plaats van een vroegere kippenkwekerij, die stopgezet werd na een brand in 2018, maar met 20.000 kippen wel een pak kleiner was.

Heisa over komst grote kippenkwekerij aan Belgisch-Franse grens

Actueel

Enkele honderden mensen, tussen de 350 en 400, hebben zaterdag gemanifesteerd in Steenwerck, in het noorden van Frankrijk, vlak aan de grens met West-Vlaanderen. Ze protesteren er tegen de komst van een grote kippenkwekerij, waarvoor de vergunning is goedgekeurd ondanks negatieve adviezen.

De hoofdverdachten bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

Actueel

De 2 hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De rechtbank in Zwolle oordeelt dat ze de volksgezondheid in gevaar brachten. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Door de gunstige evolutie van vogelgriep wordt de ophokplicht versoepeld.

Ophokplicht pluimvee versoepelt

Pluimvee

De gunstige evolutie van de sanitaire toestand voor vogelgriep maakt het mogelijk om de maatregelen gefaseerd te versoepelen. De ophokplicht bij particulieren wordt opgeheven op 6 april, voor professionelen is het uitkijken naar 20 april.

De veldbonen bevonden zich in een deegrijp stadium (te zien aan hun lichtgroene kleur) bij de oogst van de mengteelt.

Sojaschroot in bioleghennenvoeder is vervangbaar door ingekuilde veldbonen en granen

Pluimvee

Het inkuilen van mengteelten van veldbonen en granen zorgt ervoor dat deze aangewend kunnen worden als lokaal geproduceerde alternatieve eiwitbron in bioleghennenvoeder. Dat kon besloten worden uit het recent afgelopen Kuileg-project.

De aanvraag omvatte een belangrijke uitbreiding van het pluimveebedrijf tot het houden van 84.000 vleeskippen.

Provincie Vlaams-Brabant weigert vergunning voor uitbreiding kippenstal in Landen

Actueel

De provincie Vlaams-Brabant heeft de vergunningsaanvraag voor de bouw van 2 nieuwe kippenstallen langs de Sint-Norbertusstraat in Landen geweigerd. De aanvraag omvatte een belangrijke uitbreiding van het pluimveebedrijf tot het houden van 84.000 vleeskippen. Het huidige pluimveebedrijf is vergund voor het houden van 17.720 vleeskippen.

Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven moesten op slot.

Nederlandse kippenboeren krijgen in beroep ongelijk in fipronilzaak

Actueel

De Nederlandse overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld in de zogeheten fipronilaffaire van 2017 en is dan ook niet aansprakelijk voor de financiële schade van kippenboeren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen. Het hof heeft alle eisen van meer dan 100 pluimveehouders en sectororganisatie LTO afgewezen.

Het FAVV voerde vorige week een eindmonitoring uit op het kalkoenenbedrijf, hierbij werden geen nieuwe besmettingen ontdekt.

Vogelgriepvirus H5: toezichtsgebied rond de pluimveehouderij in Deerlijk opgeheven

Actueel

Het FAVV heeft het toezichtsgebied rond het door het vogelgriepvirus getroffen pluimveebedrijf in Deerlijk opgeheven. “Het blijft belangrijk dat de professionele bedrijven de bioveiligheidsmaatregelen goed opvolgen”, stelt het FAVV.

De H5N8-variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet.

Variant van vogelgriepvirus overgesprongen op mensen in Rusland

Pluimvee

Een variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet. Rusland bracht eind vorige week de Wereldgezondheidsorgasanitie (WHO) op de hoogte van de ‘belangrijke ontdekking’.

De mannelijke kuikens worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

KU Leuven onderzoekt ‘nieuwe’ methode voor bepaling van het geslacht van kuikens

Actueel

Ten vroegste volgend jaar worden de resultaten verwacht van een onderzoek dat de KU Leuven voert voor het bepalen van het geslacht van kuikens. Dat liet Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, weten in de commissie Dierenwelzijn bij een vraag over het doden van mannelijke eendagskuikens.

Alle pluimveehouders die in de strijd tegen het virus moeten geruimd worden, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

17 landen hebben markt voor Belgisch pluimvee gesloten

Actueel

Door het vogelgriepvierus hebben 17 landen hun markt gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees). Dat zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick op basis van een vraag aan minister van Landbouw David Clarinval (MR). Dierick is tevreden dat de MR-minister bevestigd heeft dat de getroffen pluimveebedrijven aanspraak kunnen maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

In Frankrijk zijn meer dan 2 miljoen boerderijdieren, voornamelijk eenden, geruimd.

45 gemeenten in Franse Ardennen onder toezicht na nieuwe uitbraak van vogelgriep

Actueel

45 gemeenten in de Franse Ardennen zijn onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een epidemische uitbraak van vogelgriep in de regio Grand-Est. Dat maakte de prefectuur die beperkende maatregelen heeft genomen zondag bekend.

Om verdere verspreiding tegen te gaan werden de kalkoenen geruimd.

Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Deerlijk

Actueel

Op een kalkoenbedrijf in Deerlijk is het vogelgriepvirus van het type H5N8 vastgesteld. Het gaat om een hoog pathogene variant van het virus.

Het aankoopvolume in ons land van gevogelte bleef stabiel met bijna 8 kg per persoon.

Gevaar voor pluimveesector schuilt in invoer van buiten EU

Actueel

Door de coronacrisis en de vogelgriep staat de pluimveesector onder druk. Door het verlies van de vogelgriepvrije status is export richting diverse bestemmingen niet meer mogelijk.

De tests gebeurden bij bruine leghennen met leeftijd van 90 tot 102 weken.

De fosforbehoefte van de senior leghen

Pluimvee

Sarah Teerlynck, doctoraatstudente bij ILVO, stelt op een webinar haar pilootproef voor die kadert binnen haar doctoraatsonderzoek ‘Leglanger’. Nu worden leghennen gemiddeld aangehouden tot de leeftijd van 80 weken, maar het project Leglanger streeft naar een verlenging daarvan met 20 weken. Zo wil men van 360 naar 500 eieren per opgehokte hen gaan zonder inductie van rui.

De mannelijke kuikens worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

Duitsland verbiedt als eerste land ruiming van mannelijke kuikens

Pluimvee

De Duitse regering heeft ingestemd met een voorstel om de ruiming van miljoenen mannelijke kuikens te beëindigen. "We zijn het eerste land ter wereld dat zo een maatregel neemt", aldus minister van Landbouw Julie Kloeckner, die het wetsvoorstel indiende. De haantjes worden vaak na geboorte meteen geruimd omdat ze geen eieren leggen.

Door het meerdere keren per dag aanbieden van larven aan vleeskuikens worden ze actiever en bewegen ze meer.

Vliegenlarven eten stimuleert natuurlijk gedrag en welzijn kuikens, stelt Nederlands onderzoek

Actueel

Vleeskuikens die levende vliegenlarven krijgen gevoerd vertonen meer natuurlijk gedrag en ontwikkelen gezondere poten. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).

Vlaams Dierenminister Ben Weyts, de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP) en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen (NVP) hebben nu een koudeprotocol vastgelegd met afspraken voor het laden, vervoeren en lossen van pluimvee bij erg koude temperaturen.

Koudeprotocol over transport pluimvee moet vermijdbaar dierenleed voorkomen

Actueel

Vlaams Dierenminister Ben Weyts, de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen, legden een protocol vast met afspraken over het laden, vervoeren en lossen van pluimvee dat bij erg koude temperaturen overgebracht wordt naar het slachthuis.