“Bezoekers zijn meestal geïnteresseerd in de melkrobots”

Melkvee

Op 2 oktober vindt de jaarlijkse Voka Open Bedrijvendag plaats. Melkveehouders Bart De Reu en Bianca Van Yperen uit Aalter zetten voor die gelegenheid hun deuren open in samenwerking met zuivelmerk Fairebel. Je kan op er naast de koeien ook hun 2 melkrobots, tractoren en machines aanschouwen. Bart zal er alles aan doen om de werking van zijn bedrijf duidelijk toe te lichten en om zo de burger dichter bij de boer te brengen.

In de VS werd meer melk geproduceerd met minder koeien dan vorig jaar.

Melkproductie in de VS op recordniveau

Melkvee

Volgens Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, was er in augustus in de Verenigde Staten een recordproductie aan melk in vergelijking met de voorbije jaren. Ook de EU27-melkaanvoer schreef over juli voor het eerst sinds februari nog eens een groen cijfer.

Celine Balcaen onderzoekt subklinische mastitis. Ze wil weten hoe melkveehouders dit aanpakken.

Help onderzoek naar subklinische mastitis vooruit

Melkvee

Céline Balcaen is laatstejaarstudente Diergeneeskunde aan de Universiteit van Gent. In het kader van haar eindwerk omtrent subklinische mastitis vraagt zij hulp van melkveehouders. De enquête invullen helpt haar vooruit!

Besmette dieren kunnen de omgeving en drinkwater besmetten via hun urine, waarin leptospiren in aanwezig zijn, en kunnen zo (in)direct andere dieren besmetten.

Abortus is mogelijk gevolg van leptospirose

Melkvee

Onderzoek naar leptospirose om de oorzaak van een abortus te vinden, loont zeker in geval van een foetus met geelzucht de moeite. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Veepeiler Rund.

Hetty Helsmoortel ging in dialoog met consumenten om in kaart te brengen welke vragen zij zich stellen.

Podcastreeks biedt antwoord op kritische vragen over zuivel

Melkvee

VLAM lanceert de podcastserie De Zuivele Waarheid : 5 afleveringen die een eerlijke en actuele kijk bieden op de melkveehouderij in België. Host Hetty Helsmoortel, wetenschapswatcher en host van deze reeks, ging op zoek naar concrete antwoorden op kritische vragen van de consument.

Vyva van 't Blauwe Wiel (Eig. Johan Verlodt), alg. kamp. roodbont en dagkampioene.

Deelnemers van nationaal niveau tijdens de Provinciale Fokveedag melkvee in Eeklo

Melkvee

Ook in Eeklo werd de traditie weer voortgezet na de coronaperiode. Het werd een provinciale prijskamp op topniveau.

In de loop van augustus gingen de eerste projectworkshops door om de sneltest correct te kunnen uit te voeren.

Gebruik van sneltest bij selectief behandelen van mastitis

Melkvee

Met het Vlaio-project ‘On-practice culture’ slaan DGZ en het M-team van de Universiteit Gent de handen in elkaar om op melkveebedrijven een selectieve antibioticabehandeling toe te passen van koeien met klinische mastitis. Het gebruik van sneltesten wordt hierbij uitgetest.

In Europa verwacht men een groen aanvoercijfer voor juli.

België blijft interessant melkwingebied voor Noord-Europese zuivelspelers

Actueel

Volgens Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, zullen onze melkprijzen de komende maanden stevig en stabiel blijven door de hoge vraag. In juli was er opnieuw een positieve melkaanvoer in Europa.

Milcobel handhaaft standaard melkprijs van 56,50 euro/l

Melkvee

De Raad van Bestuur van Milcobel besliste op 13 september over de melkprijs voor deze maand. Milcobel zal voor de lopende leveringen van september een standaard melkprijs hanteren van 56,50 euro/100 l. Milcobel handhaaft hiermee de hoge standaard melkprijs van vorige maand.

Jeroen van Maanen: “De Nederlandse agrarische sector is dankbaar voor de enorme steun van de Duitse en Belgische collega's, die ook protesteerden langs hun snelwegen.”

“EU-boeren, werk meer samen!”, vraagt melkveehouder Jeroen van Maanen (NL)

Melkvee

Door een coalitiedeal met een van de linkse partijen in Nederland tijdens de kabinetsformatie zit de Nederlandse agrarische sector nu opgezadeld met een gigantische stikstof- en veestapelreductie die ze moeten behalen. De Nederlandse melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde legt uit waarom dit onterecht is.

De hoofdzetel van Vreugdenhil Dairy Foods is gevestigd in Nijkerk.

Belgische melkveehouders welkom bij Vreugdenhil

Nieuws van maatschappijen

Na Royal A-Ware zet nu ook Vreugdenhil Dairy Foods de deur open voor Belgische melkveehouders. De Nederlandse melkpoederproducent zoekt in de provincie Antwerpen veehouders die melk willen leveren.

De familie Valcke uit Hooglede werkt met een vijftal deeltijdse medewerkers voor het verzorgen van hun bedrijf met 300 melkkoeien en 330 zeugen met gedeeltelijke afmest.

Cowforme: personeel inschakelen om werklast te verminderen

Melkvee

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor het werken met personeel.

Toen Aurore Bossut schouderproblemen kreeg, moesten er oplossingen worden gezocht om de fysieke werklast te verminderen. Ze vertelt meer over haar investeringen.

Cowforme: De werklast verminderen door te investeren in automatisatie en ergonomie

Melkvee

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor hoe je de werklast vermindert door te investeren in automatisatie en ergonomie.

Marc en Lut besloten om ijs te gaan maken vanwege de melkcrisis enkele jaren geleden.

Marc en Lut zorgen voor ijs én koeien om bij weg te dromen

Melkvee

In Galmaarden baat de familie Depelseneer sinds 6 jaar Ijshoeve De Calogne uit. Marc verzorgt de dieren en Lut staat in voor alle ijsproducten. Waar nodig helpen ze elkaar. Hun zoon wilde ook graag mee in het bedrijf stappen, maar moest die droom voorlopig aan de kant schuiven door de huidige onduidelijke wetgeving.

De A-ware België melkprijs bij reële gehaltes en een jaarleverantie van 1.300.000 l inclusief de hoeveelheidspremie en met de maximale toeslag voor kwaliteit en duurzaamheid, is 63,28 euro.

Royal A-ware behoudt hoge melkprijs in september

Nieuws van maatschappijen

Royal A-ware België behoudt ook in september dezelfde hoge melkprijs. Daardoor komt deze bij A-ware heel het derde kwartaal ruimschoots boven de 63 euro/100 l uit.

Melkveehouder Christophe Destombes, uit de Franse gemeente Quesnoy kiest voor samenwerkingsverbanden met landbouwers uit de streek.

Cowforme: Samenwerken met andere landbouwers om werklast te verminderen

Melkvee

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor een samenwerking met andere landbouwers die de werklast kan verminderen.

MilkBE blijft focussen op duurzaamheid en digitalisering

Melkvee

In haar jaarverslag van 2022 blikt MilkBE terug op haar verwezenlijkingen en activiteiten ten behoeve van de Beligsche zuivelketen en geeft ze u inzage in wat er verder nog op de planning staat. Duurzaamheid en digitalisering staan beide bovenaan de prioriteitenlijst van de jonge brancheorganisatie.

Een ziek kalf die geïsoleerd staat kan veel beter opgevolgd worden en is geen besmettingsbron meer voor andere dieren.

Bioveiligheid verhogen op het rundveebedrijf

Melkvee

De toepassing van bioveiligheidmaatregelen is in de varkens- en pluimveehouderij goed ingeburgerd. Ook in de rundveehouderij valt hier echter winst mee te boeken. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen.

Een sensor in de halster van de koe volgt wanneer en hoelang de koe eet,  drinkt en herkauwt.

Digitale hulpmiddelen bieden kansen voor melkveehouders

Melkvee

Digitalisatie kan melkveehouders helpen in hun bedrijfsvoering door verliezen te voorkomen of te beperken. In het vooruitzicht om met minder dieren te blijven voldoen aan de vraag van de consument, zijn digitale efficiëntiewinsten welkom. ILVO organiseerde in Melle een demomoment over digitalisatie in de melkveehouderij.

Het negatieve effect van verdroogde weides en de stijgende zorgen rond ruwvoederbeschikbaarheid zullen over augustus normaal toenemen.

De melkaanvoer in Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten blijft aan de lage kant

Economie

“De beschikbaarheid van voldoende ruwvoeder speelt een belangrijke rol op de zuivelmarkt”, aldus Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, bij zijn analyse van de zuivelmarkt op 22 augustus.

Het CowToilet kreeg op de vorige EuroTier een gouden medaille als belangrijkste innovatie. Mogelijk komt het toestel ook in onze Vlaamse veebedrijven terecht.

Krijgen Vlaamse runderen straks ‘plastraining’?

Melkvee

Een koeientoilet kan de ammoniak- en methaanemissie in de stal tot 40% verlagen. Of runderstallen in Vlaanderen in de toekomst over een koeientoilet zullen beschikken, hangt volgens landbouwminister Jo Brouns (cd&v) af van de Nederlandse producent en van zijn ambitie om op de Vlaamse markt actief te zijn. De respons op een aangekondigd Vlaams onderzoek naar een ‘slim koeientoilet’ is even belangrijk.

Het gezin poseert trots met Caroline, het favoriete kalf van hun zoon Gust, waarmee hij zal deelnemen aan de kalverprijskamp.

De Eikenhoeve, een plaats van rust en boerenverstand

Melkvee

In Kontich baten Gert Cools en Karen Hoefkens samen met de ouders van Karen de Eikenhoeve uit, een familiaal melkveebedrijf waarop ze de 4de generatie zijn. Het streven naar de mooiste koeien zit in hun bloed, want ze doen net als de vorige generatie regelmatig mee aan prijskampen. Twee jaar geleden startte het koppel ook met de productie van hun eigen yoghurt, en daarnaast lopen er ook enkele zorggasten rond.

Het prijsverschil tussen boter uit Nieuw-Zeeland en Europa loopt op. Het Europese product is meer dan 2.000 euro/ton duurder.

Groot verschil tussen Europese en Nieuw-Zeelandse boterprijs

Economie

De boterprijs in Europa blijft in week 31 veel hoger dan in Nieuw-Zeeland. Volgens Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, zal de Europese boterprijs voorlopig nog niet veel hinder ondervinden van die veel lagere internationale prijs.

Octane Alana, de algemeen dagkampioene en zwartbontkampioene van Van Hoof-Boonen.

Prijskamp Bogaarden: Alana eindelijk eens kampioene

Melkvee

Met ruim 130 inschrijvingen was er opnieuw veel interesse voor de Prijskamp van Bogaarden op 21 juli. Het werd een strijd op het hoogste niveau, waar de Amerikaanse jury Jeff Ziegler ook bewonderend van opkeek en die hij achteraf bejubelde.

De A-ware België melkprijs bij reële gehaltes en een jaarleverantie van 1.300.000 l inclusief de hoeveelheidspremie en met de maximale toeslag voor kwaliteit en duurzaamheid, is in augustus 63,28 euro.

Royal a-ware behoudt zelfde melkprijs voor augustus

Nieuws van maatschappijen

Zuivelbedrijf Royal A-ware behield voor augustus dezelfde standaardmelkprijs als in juli, namelijk 60 euro/100 l.