Kurt Claeys wil een duurzaam melkveebedrijf: “Door in te zetten op duurzaamheid, zet ik in op mijn bedrijf”

Melkvee

Kurt Claeys uit Lembeke leidt samen met zijn vrouw Veerle een melkveebedrijf met iets meer dan 200 koeien. In 2020 namen ze een gloednieuwe ligboxenstal in gebruik. Die maakten ze alvast future-proof op vlak van dierenwelzijn en duurzaamheid.

Dirk Coucke toont het grillige verloop van de melkprijzen en vergelijkt met de stabielere prijzen op de termijnmarkt.

Milk Trading Company zorgt al 4 jaar voor prijsstabilisatie

Actueel

De melkprijs is cruciaal in de bedrijfsvoering van melkveehouders. Gezien de grote volatiliteit van die melkprijs, groeide de interesse in de termijnmarkt. “Daarom startten we 4 jaar geleden met de Milk Trading Company (MTC)”, aldus Dirk Coucke van adviesbureau DLV. Het bleek een schot in de roos.

FrieslandCampina heeft voor het eerst een melkwagen in gebruik genomen die op waterstof rijdt. Het voertuig kan voorlopig alleen in de regio Groningen in Nederland worden ingezet.

FrieslandCampina gebruikt melkwagen die rijdt op waterstof

Actueel

FrieslandCampina heeft voor het eerst een melkwagen in gebruik genomen die op waterstof rijdt. Het voertuig kan voorlopig alleen in de regio Groningen in Nederland worden ingezet. Op dit moment laat de Nederlandse laadinfrastructuur alleen daar het gebruik van de melkwagen toe, maar het zuivelbedrijf heeft de ambitie om er in de toekomst meerdere in te zetten.

Een macroscopische vergelijking van ulceratieve mammaire dermatitis (links) en de ziekte van Mortellaro. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door de karakteristieke exsudatieve, pijnlijke open letsels.

Is er een link tussen uierspleet dermatitis en de ziekte van Mortellaro?

Melkvee

Uierspleet dermatitis (UCD) of ulceratieve mammaire dermatitis (UMD) is een huidaandoening bij oudere koeien die zich situeert aan de voorste uieraanhechting of tussen de voorste en achterste uierhelft. Het is belangrijk om de letsels in het milde stadium zo snel mogelijk te behandelen. Er zijn gelijkenissen maar ook verschillen met de ziekte van Mortellaro.

Volgens EMB zijn de kosten in de melkproductiesector nu al niet gedekt.

European Milk Board: GLB is stap in de goede richting, maar ook ontbrekende elementen

Actueel

De EMB is gematigd positief over het nieuwe GLB. “Het is een stap in de goede richting, maar er zijn ook gemiste kansen. Er zijn geen maatregelen om de kosten voor duurzamere productie en de producentenprijzen beter hand in hand te laten gaan.”

Drie jaar geleden gingen Marc en Chantal met pensioen. Nu genieten ze van lange fietsvakanties.

“Ik volgde cursussen om op pensioen te gaan”

Melkvee

Tussen de velden, op wandelafstand van het centrum van Diksmuide, wonen Marc Desimpel (64) en Chantal Falin (63) in een gerenoveerde hoeve. Tot 3 jaar geleden baatten ze daar nog een melkveebedrijf met 80 koeien uit. Nu genieten ze van hun pensioen door in de tuin te werken, tijd met familie door te brengen of weken aan een stuk in het buitenland te fietsen met een tent bij de hand.

Dankzij een betere productie en efficiëntie daalde de koolstofvoetafdruk per l melk de voorbije 20 jaar met 30%.

Koolstofvoetafdruk van Vlaamse melk daalde met 30% op 20 jaar

Melkvee

Volgens een onderzoek van de KU Leuven verminderde de koolstofvoetafdruk van Vlaamse melk de voorbije 20 jaar met 30%. De koolstofvoetafdruk daalde naar een mooie 0,93 kg CO2-equivalent in 2019 per gemiddelde l melk die de boerderij verlaat. De dalende emissies zijn voornamelijk toe te schrijven aan een hogere productiviteit per koe en aan een betere verteerbaarheid van de voeders.

Van de 155 melkveebedrijven die een nieuwe installatie hebben opgestart, kiest twee derde van de melkveehouders voor AMS (melkrobot) bij nieuwbouw.

Twee derde van melkveehouders kiest melkrobot bij nieuwbouw

Actueel

Bij de nieuwbouw van een melkveestal kiest twee derde van de Vlaamse melkveehouders voor een melkrobot. Dat stelt het MCC, het Melkcontrolecentrum Vlaanderen.

Conny van den Top: “Als de ene agrarische tak in een prijsdip zit, dan heeft de andere agrarische tak meestal nog wel redelijke of zelfs goede prijzen. Daardoor krijg je nooit te maken met echt grote verliezen.”

Conny van den Top (NL): Een gemengd bedrijf heeft voor- en nadelen

Pluimvee

Conny van den Top en Jan Vaarkamp uit Lunteren hebben zowel 60 stuks melkvee als 5.000 biologische leghennen. Een gemengd bedrijf heeft zowel voor- als nadelen. In ieder geval willen ze met het melkvee groeien naar 75 stuks melkvee en hebben ze daarvoor in 2016 hun ligboxenstal verlengd.

ILVO beschikt over een eigen melkveestal waar metingen op emissies worden uitgevoerd.

ILVO zoekt melkveestallen voor het meten van emissies

Actueel

De Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO heeft voor het meten van emissies op melkveestallen een innovatieve meettechniek ontwikkeld. Om die bevindingen verder aan de Vlaamse praktijk te toetsen, zoekt ILVO 4 melkveestallen waar tijdens een heel jaar metingen met deze techniek kunnen worden uitgevoerd. Om in aanmerking te komen, zijn er enkele randvoorwaarden.

De Jongveetool is een handig hulpmiddel om het management bij te sturen en te verfijnen.

Nieuwe tool brengt groeitraject jongvee in kaart

Melkvee

In de gratis Jongveetool, ontwikkeld in het Vlaio-LA project ‘JongLeven’, registreer je gewicht of borstomtrek van het jongvee. De Jongveetool illustreert vervolgens hoe goed jouw bedrijf scoort ten opzichte van het streeftraject. In één oogopslag evalueer je met deze tool ook het groeitraject en groeisnelheid van verschillende leeftijdsgroepen.

Ook de biologische melkveehouderij staat voor grote uitdagingen.

Hoe realistisch is het streefdoel van 25% biologische landbouw in melkveehouderij?

Actueel

De EU-strategie Farm-to-Fork heeft tot doel het voedselecosysteem duurzamer te maken. Daarin is een van de ambities om het aandeel van de biologische landbouw tegen 2030 tot maar liefst 25 % op te trekken. Thijs Geijer van ING maakte een interessante studie over de hindernissen in de zuivelsector in Europa om die ambitie ook daadwerkelijk waar te maken.

Op 6 maanden tijd verhoogde Milcobel de melkprijs met 6,75 euro per 100 l melk.

Milcobelprijs stijgt verder naar 33,75 euro per 100 l melk

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft zijn standaardmelkprijs voor de lopende juni-leveringen verhoogd met 0,75 euro per 100 l, zo meldt de raad van bestuur. Met deze zesde prijsverhoging op rij krijgen de leden nu 33,75 euro per 100 l melk. Op een half jaar tijd steeg de melkprijs dus met een mooie 6,75 euro per 100 l.

Elk pasgeboren kalf wordt binnen de 7 dagen na geboorte onderzocht op aanwezigheid van het BVD-virus.

Zes jaar BVD-bestrijding: een succesverhaal met een toekomst

Melkvee

Na 6 jaar BVD-bestrijding heeft vandaag maar liefst 99,3% van de Vlaamse rundveebeslagen het BVD-vrij bedrijfsstatuut behaald. Het is een succesverhaal, maar BVD vereist toch nog alertheid, zo stelt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

De vraag naar zuivel kent in China een ongekende groei.

China wil de melkmarkt ‘uitmelken’ maar heeft niet voldoende koeien

Actueel

De vraag in China naar melk, onder meer nadat artsen tijdens de coronapandemie veelvuldig de voordelen van zuivel opsomden, kent een ongekende groei. Dat meldt het persagentschap Reuters. Probleem is dat het invullen van die behoefte problematisch is: miljoenen extra runderen zijn nodig om aan de stijgende vraag te voldoen.

Het kiemgetal van de melk is 4000, het coligetal is kleiner dan 10 en het celgetal is 69.000.

“Wij behaalden 3 MCC-diploma’s door strikt in te zetten op hygiëne”

Melkvee

Naar aanleiding van Wereldmelkdag dook Landbouwleven in de lijst van 84 melkveehouders die een MCC-diploma ontvingen voor hun kwaliteitsvolle melk. Het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) beloont zo elk jaar een aantal melkveehouders. Pieter Maes en Evelien Pauwels namen het dit jaar al voor de derde keer in ontvangst.

De globale melkaanvoer lijkt momenteel wel behapbaar door de vraag.

Melkaanvoer in Europa stijgt licht, net als de melkprijzen (meer dan welkom voor melkveehouders)

Actueel

De Europese melkaanvoer sloot weer aan met een groei van +0,8 %. “Vooral Ierland, Italië en Polen zorgen voor deze kleine Europese plus en compenseren zo de mindere aanvoer van grote melkproducenten Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ook de Britten melken stevig met + 2,5 % meer melk over maart” ” zegt Raf Beyers.

Volgens het jaarverslag 2020 van vzw Boeren op een Kruispunt hebben vooral melkveehouders veel vragen.

Boeren op een Kruispunt jaarverslag 2020: helft van hulpvragen komt uit de veehouderij

Actueel

Uit het jaarverslag 2020 van vzw Boeren op een Kruispunt blijkt dat vooral veel melkveehouders met een hulpvraag zitten.

De totale productie ervan (melkdranken als chocolademelk meegerekend) bedroeg net geen 893 miljoen l. Dat was 3,6% meer dan het gemiddelde van de periode 2015-2019.

Zuivelsector produceerde meer melk maar minder ijs in 2020

Actueel

De Belgische zuivelbedrijven hebben vorig jaar in bijna alle productcategorieën meer geproduceerd dan voordien. Alleen de kaasproductie stagneerde en er werd minder ijs gemaakt, zo blijkt uit cijfers die het statistiekbureau Statbel publiceerde.

Uit het jaarverslag 2020 van de vzw Boeren op een Kruispunt blijkt dat vanuit de veehouders – en in het bijzonder van melkveehouders –het meest aantal hulpvragen komt.

Erfbetreders hebben door hun advies veel impact, maar vertolken ook belangrijke rol in welbevinden

Actueel

Veel aandacht gaat vandaag naar het welbevinden van de Vlaamse land- en tuinbouwer. Na een studieronde wordt het stilaan hoog tijd om actiepunten concreet vorm te geven, zodat er ook effectief op het terrein resultaten worden geboekt. In de commissie Landbouw werd onlangs gedebatteerd over burn-outs, depressies en de toenemende druk op onze Vlaamse melkveehouders.

Belgische landbouwers eisen betere prijzen.

Boerenacties in heel Europa op Wereldmelkdag

Melkvee

Ter gelegenheid van Wereldmelkdag hebben de Europese melkveehouders besloten om in het offensief te gaan. De Belgische melkveehouders hebben begin juni het startschot gegeven voor de verschillende acties door hun krachten te bundelen met organisaties voor ontwikkelingssamenwerking.

Ook in België werden het afgelopen decennium een forse stijging van het aantal mycoplasma-infecties vastgesteld.

Mycoplasma bovis, een ongenode gast op tal van Belgische rundveebedrijven

Melkvee

Mycoplasma bovis is een bacterie die sinds de jaren 60 wereldwijd in opmars is. Ook België ontsnapt er niet aan: Veepeiler Rund en Arsia brachten namelijk aan het licht dat ongeveer een kwart van alle rundveebedrijven de voorbije jaren te maken kreeg met een mycoplasma-infectie. Het is dus zaak om mycoplasma snel te herkennen en, belangrijker nog, de kans op besmetting te verkleinen.

Pieter Dezeure en Tine Oyaert met hun kindjes Sil, Baptist en Odette.

Pieter Dezeure en Tine Oyaert: “Wij vertrouwen erop dat het goedkomt”

Melkvee

Zuivelcoöperatie Milcobel vertoefde de voorbije maanden – zeg maar jaren – in woelig water. De melkprijzen bleven immers ondermaats. Heel wat leden-leveranciers verkozen om andere oorden op te zoeken. Melkveehouders Pieter Dezeure en Tine Oyaert uit Beauvoorde (Veurne) deden dat bewust niet. “Wij kijken met vertrouwen naar de toekomst en blijven de coöperatie trouw.”

Een melkvervanger met 26-28% RE en 17-20% vet levert doorgaans de beste groei.

Is het zinvol om bij de opfok van kalveren melkvervangers te gebruiken met een verhoogd eiwitgehalte?

Melkvee

Veel melkveehouders tonen interesse voor opfok op basis van melkvervangers in plaats van volle koemelk. Het Rundveeloket zocht uit of de groei voor het spenen op die manier geoptimaliseerd kan worden.

Kortademigheid bij kalveren kort na de geboorte kan ernstige oorzaken hebben. Het snel stellen van de diagnose is cruciaal om een juiste behandeling te starten.

Kortademigheid bij kalveren in de periode kort na de geboorte

Melkvee

Ademhalingsproblemen bij kalveren kort na de geboorte is een bekend probleem bij elke veehouder. Kortademigheid bij pasgeboren kalveren kent meerdere oorzaken. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende aandoeningen.