Koe uit Peer produceerde al 145.000 l melk op 14 jaar tijd

Melkvee

In het Limburgse dorp Peer baten Dominique Smeets (58) en zoon Peter Smeets (33) het varkens- en melkveebedrijf ‘Kustershof’ uit. Tot voor kort leek hun bedrijf heel gewoon, maar nu kunnen ze zeggen dat ze de meest productieve, Limburgse koe sinds 20 jaar hebben.

Koningin Mathilde bracht in oktober nog een bezoek aan de Danone-fabriek in Rotselaar.

Danone schrapt tot 2.000 kantoorbanen, impact in België onduidelijk

Actueel

De Franse levensmiddelenproducent Danone gaat tot 2.000 administratieve functies schrappen, waarvan 400 tot 500 in Frankrijk. Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd. Welke gevolgen de beslissing voor de fabriek in Rotselaar zal hebben, is niet duidelijk.

Wellicht komt er een nieuwe bio-cluster rond zuivel, in combinatie met akkerbouw, in het Meetjesland. Er zijn al zulke clusters in het Pajottenland en in Voeren-Haspengouw.

Zuivel en akkerbouw in nieuwe en derde bio-cluster in Meetjesland

Actueel

Na bio-clusters in het Pajottenland en Voeren-Haspengouw komt er wellicht een nieuwe en derde bio-cluster in het Meetjesland. Na een grondige analyse van de initiatiefnemers kwam die als nummer 1 uit de bus. Er zou vooral worden ingezet op zuivel, in combinatie met akkerbouw.

Melkveehouders streven ernaar om hun koeien 40 m³ ter beschikking te stellen.

Duurzaamheidsmonitor 2020: Melkveehouders zetten extra in op dierenwelzijn

Actueel

Dierenwelzijn en diergezondheid zijn belangrijke pijlers van duurzaamheid. Hoe duurzaam die zuivelsector dan precies is, blijkt uit de resultaten van de duurzaamheidsmonitor, een initiatief van de brancheorganisatie MilkBE. “Binnen de zuivelsector zijn zowel de melkveehouders als de zuivelverwerkers alsmaar intensiever bezig met dierenwelzijn”, stelt Renaat Debergh, voorzitter van de werkgroep Duurzaamheid MilkBE.

Enkele maanden geleden protesteerden boze boeren aan de Milcobel-vestiging in Langmark.

CEO Nils van Dam: ‘Milcobel staat vandaag niet te koop, tegen 2021 mogelijke partnerships bestuderen’

Melkvee

Het gaat Milcobel niet voor de wind. Het bedrijf, dat vandaag wordt geleid door CEO Nils van Dam en Betty Eeckhaut, voorzitter van de raad van bestuur, zit in erg troebel water. Van een verkoop is vandaag geen sprake. “Eind 2021 houden we mogelijke partnerships tegen het licht”, zegt de strijdvaardige Nils van Dam.

FrieslandCampina wil duizend banen schrappen in België, Nederland en Duitsland

Actueel

Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina wil tegen eind 2021 circa duizend arbeidsplaatsen te schrappen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland. In ons land werken ruim 1.300 mensen voor FrieslandCampina in vestigingen in Aalter, Bornem, Lummen en Destelbergen.

Het extra onderzoek stelt de rundveehouder in staat om nog betere beslissingen te nemen.

Extra onderzoek paratuberculose helpt melkveehouders hun runderen nog beter op te volgen

Melkvee

Rundveehouders met een positief antistofonderzoek paratuberculose konden een bijkomend onderzoek laten uitvoeren. Op een nieuw bloedmonster werden 2 serologische analyses uitgevoerd. Ruim een kwart van die onderzochte dieren testten positief op beide serologische analyses, stelt DGZ, Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Voor de 4de achtereenvolgende maand is de gemiddelde melkprijs gestegen.

Gemiddelde EU-melkprijs stijgt licht verder, Milcobel bengelt onderaan

Melkvee

De gemiddelde EU-melkprijs bedroeg in september 32,99 euro per 100 kg standaardmelk en stijgt daarmee voor de vierde maand op rij. In de internationale melkprijsvergelijking van LTO Nederland hangt Milcobel nog altijd onderaan en komt uit op 28,73 euro.

Pierre Stevens doorliep binnen Procter & Gamble gedurende 10 jaar verschillende financial management posities binnen verschillende entiteiten en in verschillende landen.

Pierre Stevens wordt nieuwe CFO bij Milcobel

Melkvee

Pierre Stevens treedt op 1 januari 2021 aan als Chief Financial Officer (CFO) van zuivelcoöperatie Milcobel. “Hij brengt een heel uitgebreide expertise in finance en change management met zich mee, voortbouwend op zijn ervaring binnen Procter & Gamble en Danone, in zowel lokale als internationale functies”, stelt Milcobel.

Bruno en Steffie, met Morris – op lievelingskoe Odette – en zijn zusje Norah, tussen de nieuwsgierige Jerseys.

Ras in de kijker: Jersey-koeien zijn kleine toppers

Melkvee

Alhoewel de Jerseyhoeve van Bruno De Grande en Steffie Colpaert nog maar 3 jaar geleden opstartte, is het intussen een bekende naam in en om De Haan. De lief ogende koetjes en hun zuivelproducten hebben duidelijk heel wat fans.

Mits toasten, zijn veldbonen zeker het overwegen waard in het rantsoen.

Getoaste veldbonen hebben een positief effect op het voersaldo bij biologische melkveebedrijven

Melkvee

Bij 3 biologische melkveebedrijven werd de voorbije winter (2019 – 2020) de melkproductie opgevolgd tijdens het voederen van getoaste veldbonen. Uit een verteringsproef bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) bleek toasten de voederwaarde van de veldbonen te verbeteren. Proeven bij melkveehouders toonden aan dat het vervangen van een deel van de biologische sojaschilfers door getoaste veldbonen zorgt voor een verlaging van de voederkost. Aangezien de productieresultaten nagenoeg gelijk blijven, stijgt het voersaldo.

Aleids strategie bestaat erin zijn koeien heel het jaar veel vers gras en hooi te voeren.  “Eigenlijk eet die er zo veel van dat aanvullen met krachtvoer beperkt nodig is.”

Uut hooi: Kwalitatievere melk met veel gras en hooi in het rantsoen

Melkvee

Lekkere kaas kan je krijgen als je je koeien veel gras en hooi voert. Voor Aleid Blitterswijk is dat al elke dag realiteit. “Het is een duurzame manier van werken. We willen toch naar meer grondgebonden landbouw?”, vertelt hij enthousiast. Zijn tip: “Als je 2 koeien hebt per ha, kan je je dieren voor een heel jaar voer voorzien.”

ForFarmers lanceert totaalaanpak voor de robotmelker

Melkvee

Robotmelken is aan een opmars bezig. Ruim 60% van de melkveehouders kiest voor een robot als nieuwe melkinstallatie. ForFarmers is al jaren gespecialiseerd in het begeleiden van robotbedrijven en introduceert een nieuw Robot-concept.

Voglens Boerenbond mogen de plannen van Milcobel niet ten koste gaan van individuele bedrijven.

Boerenbond: Milcobel moet samenwerking met andere coöperaties onderzoeken

Economie

Boerenbond vindt dat Milcobel zware inspanningen vraagt van haar leden, en daar duidelijk perspectief op beterschap in de prijsvorming tegenover moet zetten. Een verbetertraject van de coöperatie mag bedrijven financieel niet in problemen brengen, vindt de organisatie. Ook roept ze Milcobel op eventuele samenwerking met andere coöperaties te onderzoeken.

De productiestijging gaat niet ten koste van de vruchtbaarheid, zegt CRV.

Vlaamse melkkoeien halen hogere levensproductie

Melkvee

De gemiddelde melk- en levensproductie van de koeien in Vlaanderen is in het boekjaar 2019-2020 weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van CRV, de belangrijkste coöperatie van veehouders in Vlaanderen en Nederland.

Veldbonen groeien goed in ons klimaat en vragen een vrij eenvoudig management.

Veldbonen in de melkveehouderij: Toasten voor succes?

Melkvee

De Europese landbouw is niet zelfvoorzienend voor voedereiwit. De import van eiwitrijke voedermiddelen, zoals soja, is noodzakelijk om de veestapel te voeden, maar staat ook ter discussie. Alternatieve eiwitbronnen, zoals veldbonen, kunnen hier een oplossing bieden.

Bij het uitdenken van de hooischuur startte Aleid van het concept van een  aardappelloods.

Een CO2-neutrale hooischuur voor perfect gedroogd hooi

Gebouwen

De hooischuur van aardappelboer en melkveehouder Aleid Blitterswijk is momenteel de enige CO2-neutrale hooischuur in heel Europa, misschien zelfs wereldwijd. Daar is hij best trots op. “Het past perfect in ons concept van Uut Hooi: door onze koeien veel gras en goed hooi te voeren, geven ze de beste melk en ook lekkere kazen.” Om het gras correct te drogen, bedacht hij samen met DL Bouw en het regionaal kennisnetwerk in Utrecht een nieuw concept hooischuur.

Samen met de melk van derden verwerkte Milcobel in 2019 in totaal 1,76 miljard liter. Het bedrijf boekte ruim 1,2 miljard euro omzet.

Milcobel wijzigt leverings- en lidmaatschapsvoorwaarden fors

Economie

Milcobel wil de melkaanvoer beter afstemmen op de beschikbare verwerkingscapaciteit en voorkomen dat de melkplas snel blijft groeien. Daarnaast wil de melkcoöperatie het ledenkapitaal verhogen zodat de schulden sneller kunnen worden afgebouwd. Daarnaast moeten melkgeld en premies herschikt worden naar gelang de marktvraag. De leverings- en lidmaatschapsvoorwaarden worden daarom gewijzigd.

Video Melkveepicknick: Vruchtwisseling, kennis uit de praktijk

Melkvee

In deze workshop vertelt Gert Van De Ven (LCV) wat vruchtwisseling of teeltrotatie precies is en wat hiervan de voordelen zijn. Hij bespreekt enkele concrete voorbeelden van dit systeem vanuit de ervaring op de Hooibeekhoeve.

Het FastFlow principe kent 15 melkstanden, wat volgens DeLaval onder meer zorgt voor een vlottere in-en uitloop van koeien.

Delaval introduceert buitenmelker-draaistal

Nieuws van maatschappijen

DeLaval introduceert in de Benelux de nieuwe E300 buitenmelker-draaistal, waarbij een rustige, soepele doorstroming van de koeien centraal staat. De eerste stal is opgestart bij familie Desmedt in Lendeleve, vlakbij Kortrijk, en voor het einde van dit jaar worden er nog enkele afgeleverd in de Benelux.