Vertrekpremie van financieel directeur FrieslandCampina valt slecht bij boeren

Actueel

Bij de Nederlandse coöperatieve FrieslandCampina krijgt financieel directeur Jaska De Bakker een vertrekpremie van 1,1 miljoen euro, zo berichtte de Nederlandse Volkskrant donderdag op basis van het jaarverslag. Het nieuws valt bijzonder slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders, die eerder deze week nog te horen kregen dat het bedrijf wegens de coronacrisis geen winstdeling voorziet.

Het persoonlijke benchmark rapport maakt de vergelijking voor de verschillende leeftijdsgroepen van het aanwezige melkvee.

Ook zuivelsector engageert zich voor correcte registratie van antibioticagebruik

Actueel

De landbouwsector spant zich in om samen met heel wat partners tot een verminderd antibioticagebruik te komen in de veehouderij. Ook de zuivelsector nam in 2018 het engagement om via het IKM-lastenboek de registratie van antibioticagebruik bij melkvee op te leggen.

Er worden diverse activiteiten georganiseerd, van verjaardagsfeestjes voor kinderen tot kei- ‘koe-le’ teambuildings en vrijgezellenfeestjes voor volwassenen onder de noemer FarmFun.

Bezoekboerderij De Biezenhoeve: “Ik heb weinig me-time, maar ik krijg zo veel energie van die bezoeken”

Melkvee

Op De Biezenhoeve kan je terecht voor… bijna elke activiteit. Voor jong en oud heeft Sofie Vanpeperstraete activiteiten voorzien. Verjaardagsfeestjes voor de kleinsten, teambuildings voor volwassenen,… “Er kruipt heel wat tijd in, en ik heb weinig me-time, maar ik haal hier zoveel voldoening en energie uit!”, klinkt het. “En ik ben blij dat we er ook wat educatie aan kunnen koppelen.”

Via tankmelk kan je IBR in een vroege fase IBR opsporen.

Tankmelk blijft belangrijke tool voor IBR-opvolging

Melkvee

Reeds 1.834 rundveehouders die hun vrije IBR-status via tankmelk kunnen opvolgen, doen dat ook effectief. Dit is al 76% van alle melkveehouders met een ‘overwegend melkleverend bedrijf’. Langs deze weg kunnen ze een eventuele herinsleep van IBR in een vroege fase opsporen en snel ingrijpen. Tankmelkonderzoek is en blijft dus een nuttig instrument in de bestrijding van IBR, ook wanneer straks de nieuwe Europese Dierengezondheidswet (AHL) in voege treedt.

De 45-jarige Jan Anker is CEO van het Nederlandse familiebedrijf Royal A-ware.

Royal A-ware: We zoeken melkveehouders die perfect passen in ons uitbreidingsverhaal, gebaseerd op vertrouwen

Actueel

Voor de verdere uitbreiding van de activiteiten heeft Jan Anker (45), CEO van Royal A-ware, zijn oog laten vallen op ons land. De overname van de poedertorens van FrieslandCampina in Aalter past perfect in dat plaatje. En met het aantrekken van directeur Luc Van Hoe (65) zit hiervoor de juiste man op de juiste plaats. Hoog tijd voor een dubbelinterview.

Robotmelken vereist een strikte hygiëne: propere koeien, het scheren van de uiers en een goede speenreiniging.

Een melkrobot installeren heeft gevolgen voor de werking van het melkveebedrijf

Melkvee

Kiezen voor een melkrobot maakt het werk van een veehouder comfortabeler en gemakkelijker. Een melkrobot installeren brengt echter niet alleen kosten met zich mee, het zorgt ook voor veel veranderingen in het management van de veestapel. Het kan ook grote gevolgen hebben voor de werking van het bedrijf. Daar moet men zeker aan denken wanneer men zijn project uitwerkt.

Op 1 februari is er in parallel met de nieuwe regelgeving rond aankopen van runderen ook een nieuw bewakingsprogramma voor tuberculose gestart.

Wat veranderde er in de regelgeving voor de bestrijding van rundertuberculose?

Melkvee

Op 1 februari 2021 trad in België een nieuwe wetgeving rond de bestrijding van rundertuberculose in werking. Deze wetgeving brengt heel wat veranderingen met zich mee. Wat wordt er nu verwacht van de veehouder en de bedrijfsdierenarts bij aankoop van een rund? Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) maakte een overzicht.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk.

In december steeg gemiddelde melkprijs EU-zuivelondernemingen weer lichtjes

Actueel

Voor de 7de maand op rij is in december de gemiddelde melkprijs van EU-zuivelondernemingen licht gestegen: naar gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk. Het gaat om een stijging van 16 cent in vergelijking met november. Dat is nog wel bijna 2 % lager dan in dezelfde maand verleden jaar.

De lage dosering van Bovaer gaf 27% minder methaanuitstoot per kg voer wanneer het rantsoen geen maiskuil bevatte, tot 35% minder methaanuitstoot per kg voer bij het hoogste aandeel maiskuil.

Additief Bovaer verlaagt methaanemissies van melkkoeien in Nederland tot wel 40%

Actueel

Bovaer, een veevoeradditief van DSM, vermindert de methaan uitstoot van melkkoeien in Nederland significant. Dit zijn de conclusies van een onderzoek naar de werking van DSM’s methaanremmer Bovaer, dat is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Hoe pak je de combinatie van weidegang en robotmelken aan?

Melkvee

Hoe werkt dat, weidegang combineren met een melkrobot? Welke soorten weidegang bestaan er, wanneer gebruik je een weideselectiepoort en is beweiding rendabel? Beweidingsadviseur Pieter Van Rumst van Obs'Herbe geeft tips over hoe je meer profijt haalt uit je grasland terwijl je de goede loop op de robot behoudt.

Weidebeloop op I2-bedrijven zal voor komend weideseizoen nog mogelijk zijn mits je kunt aantonen dat de dieren correct zijn gevaccineerd.

Nieuwe Europese diergezondheidswet: wat zijn de gevolgen voor I2-bedrijven?

Melkvee

Het IBR-programma wijzigt grondig vanaf 21 april 2021 met de introductie van de nieuwe Europese diergezondheidswet. Voor I2-bedrijven treden er een aantal extra maatregelen in voege. Deze bedrijven hebben er dan ook alle belang bij om zo snel mogelijk door te groeien naar I3. Alle betrokken veehouders zijn hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Wat wijzigt er voor I2-bedrijven en hoe kan je doorgroeien naar een vrij statuut?

Eddy Decaesteker, adviseur melkveehouderij bij Inagro, geeft advies aan melkveehouders.

Inagro ondersteunt melkveehouders met adviesfilmpjes

Actueel

Melkveehouders hebben behoefte aan onafhankelijke informatie, advies en begeleiding om hun steeds complexere bedrijfsvoering te evalueren en gericht bij te sturen. Om melkveehouders in deze tijden van beperkte contacten alsnog te voorzien van praktische tips lanceert Inagro een reeks adviesfilmpjes.

Melkveehouder Jos Dobbels besteedt heel veel aandacht aan het voederrantsoen, zowel qua samenstelling als in het mengen.

Melkveehouder Jos Dobbels: Additief in veevoeder als de ‘kers op de taart’

Actueel

Voor melkveehouder Jos Dobbels (63) is alleen het beste goed genoeg. In zijn doordacht bedrijfsmodel staan duurzaamheid en optimalisatie centraal. “Mijn visie is simpel: stem het aantal koeien dat je houdt in de eerste plaats af op de grond die je zelf ter beschikking hebt. Nee, goedkoop is dat niet.” Daarnaast is hij van nature een gedreven landbouwer die streeft naar perfectie in alles wat hij onderneemt.

De herstructurering aan de top van Milcobel gaat verder.

Weer wijziging aan de top van Milcobel

Actueel

Eddy Leloup, directeur Milk & Farms, beëindigt vervroegd zijn loopbaan bij Milcobel en verlaat tegen uiterlijk begin mei de zuivelverwerker. De logistieke organisatie van de melkophaling zal vanaf dan worden aangestuurd door Ingeborg Van Wonterghem.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits opende in Wervik de nieuwe rijpingszaal en productielijn van Flandrien Kaas, in het bijzijn van Wim Opbrouck en de zaakvoerders Jan en Helga Desmet.

Nieuwe rijpingszaal en productielijn voor kaasmakerij uit Wervik

Actueel

In volle coronacrisis investeert de Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas 3,5 miljoen euro in een nieuwe rijpingszaal en productielijn. Dankzij de 4de uitbreiding, de grootste investering tot nu toe, is het mogelijk om 500 bollen kaas per dag te produceren en 1 miljoen kilo kaas te laten rijpen.

Er werden al voederproeven uitgevoerd met ingekuilde voederbieten, grasklaver en geplette gerst.

Hooibeekhoeve onderzoekt duurzame zuivel in de praktijk

Melkvee

In het praktijk- en voorlichtingscentrum Hooibeekhoeve staat duurzaamheid hoog op het lijstje. Onderzoekers Katleen Geerinckx, Els Stevens en Nick Rutten geven tijdens een rondleiding op het bedrijf meer informatie over enkele projecten die momenteel lopen.

De Lely Exos zorgt autonoom voor de graslandwinning.

Lely innoveert met circulaire oplossingen

Nieuws van maatschappijen

Vorig najaar stelde de Nederlandse veehouderijspecialist Lely enkele opmerkelijke ‘gele revoluties’ voor tijdens de digitale Lely Future Farm Days. Sinds de lancering van de ‘boerderij van de toekomst’ in 2018 realiseerde deze leverancier van robotica en datamanagement voor de veehouderij nieuwe circulaire innovaties die binnen deze toekomstvisie passen.

Dierenarts Stan Jourquin (links) en dierenarts Thomas Lowie (rechts), beide onderzoekers van het project, verzamelen gegevens en voeren een snelscan echo uit.

PneumoNEE-project van start

Melkvee

PneumoNEE is een 4 jaar durend Vlaio-landbouwtraject van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde (UGent). Het project zorgt voor de ontwikkeling en toepassing van hulpmiddelen om longontsteking (of pneumonie) bij kalveren op te sporen en gericht te behandelen, op maat van het individuele dier.

Voor de 6de achtereenvolgende maand is de gemiddelde EU-melkprijs gestegen.

Gemiddelde EU-melkprijs stijgt licht verder

Actueel

LTO Nederland berekent elke maand de gemiddelde melkprijs van Europese zuivelondernemingen. In november 2020 lag die gemiddelde EU-melkprijs 11 cent hoger dan in oktober 2020, maar 57 cent lager dan in dezelfde maand in 2019.

Maarten Cerpentier is biologisch melkveehouder in Stekene en secretaris van de coöperatie Biomilk.be.

Biomilk.be zoekt melkveehouders om tegemoet te komen aan de groeiende vraag

Actueel

De consument lust alsmaar meer biologische melk of zuivelproducten, stelt de coöperatie Biomilk.be vast. Gevolg is dat het steeds moeilijker wordt om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. “We zijn dringend op zoek naar melkveehouders die naar biologisch willen omschakelen”, zegt Maarten Cerpentier, secretaris van de coöperatie, die vandaag 47 melkveehouders uit Vlaanderen en Wallonië groepeert.

Met de 100% recycled PET-fles zet FrieslandCampina een nieuwe stap in het circulair maken van zijn verpakkingen.

FrieslandCampina stapt over op 100% gerecyclede PET-flessen

Nieuws van maatschappijen

Vanaf februari 2021 gaat FrieslandCampina PET-flessen maken van 100% gerecycled PET (rPET). Omdat een PET-fles alleen gerecycled kan worden als de consument het etiket heeft verwijderd, heeft de Research & Development-afdeling van FrieslandCampina aanvullend een gloednieuwe ‘ritssluiting’ ontwikkeld die verwijdering eenvoudiger maakt. Daarmee is FrieslandCampina het eerste bedrijf in de zuivelsector dat zijn flessen nagenoeg circulair maakt voor zijn merken in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije.

Bruno toont de producten uit zijn korteketenwinkel.

Je moet vertrouwen hebben in de kwaliteit van je eigen ruwvoeder

Melkvee

Met het project Protecow wil men door middel van een betere voederefficiëntie de rentabiliteit van melkveebedrijven verbeteren. Dat doen ze via rechtstreekse uitwisseling van kennis en ervaring tussen 5 partners en 18 melkveehouders. Ook de stikstofinput en de import van sojaschroot wil men doen dalen.

Met de voorgenomen uitbreiding van de activiteiten van Royal A-ware in België ontstaat voor de Belgische melkveehouders een nieuwe mogelijkheid voor de levering van hun melk.

Luc Van Hoe directeur Melkveehouderijzaken België van Royal A-ware

Actueel

Het Nederlands zuivelbedrijf Royal A-ware heeft Luc Van Hoe benoemd in de functie van directeur Melkveehouderijzaken België.

Veehouders kunnen in Nederland 2 vormen van weidegang op hun bedrijf toepassen: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen 6 uur lang per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt.

83,7% van melkveebedrijven in Nederland past weidegang toe

Actueel

Het percentage melkveebedrijven in Nederland waar weidegang wordt toegepast, steeg afgelopen seizoen naar 83,7 %. Dat is ruimschoots boven het doel dat de zuivelsector vooropstelde, zegt ZuivelNL, de Nederlandse ketenorganisatie van de zuivelsector.

Enkele maanden geleden werd aan de Milcobel-vestiging in Langemark actie gevoerd tegen de lage melkprijzen.

Milcobel ziet leden vertrekken en verhoogt melkprijs in 2021

Actueel

Door de gewijzigde melkaanvoer door het vertrek van enkele leden en de aanwezigheid van nieuwe partijen op de zuivelmarkt hield zuivelverwerker Milcobel een extra bijeenkomst. Daarop werd onder meer beslist om de melkprijs in januari 2021 met 1,4 euro te verhogen tot 28,4 euro per 100 liter.