Amerikaanse boeren dumpen melk

Melkvee

Amerikaanse boeren dumpen de melk. Hoewel de vraag naar basisvoeding in supermarkten enorm is, is de toevoerketen dusdanig verstoord dat het product haar weg naar de markt niet vindt. Zo is er een chronisch tekort aan vrachtwagenchauffeurs en zijn veel producenten ingesteld op het bedienen van de nu veelal gesloten horeca.

Vooralsnog zijn alle verwerkers actief, aldus MilkBE, maar eenvoudig is het niet.

MilkBE roept de retail op om geen misbruik te maken van coronacrisis

Covid 19

MilkBE roept de retailers op om geen misbruik te maken van de onstabiele situatie op de internationale zuivelmarkt. Het houdt volgens de zuivelorganisatie geen pas om in deze crisistijden bijkomende druk te zetten op de zuivelverwerkers. Ze zegt niet of dat al gebeurt. De impact van deze crisis en van de algemene marktverstoring is volgens MilkBE al erg genoeg voor de melkveehouders en de verwerkende bedrijven.

MilkBE is de brancheorganisatie opgericht door de landbouworganisaties ABS, Boerenbond, FWA en de zuivelindustrie BCZ-CBL.

MilkBE breidt steunprogramma voor botulisme verder uit

Melkvee

MilkBE breidt haar steunprogramma voor botulisme uit, en verhoogt daarom vanaf juli ook de heffing. De organisatie besloot onder meer een hogere tussenkomst bij zware sterfte voor grote melkveebedrijven toe te laten. Ook wordt de waarde van een melkkoe vastgelegd op een realistisch bedrag van 1.600 euro per melkkoe. De heffing gaat omhoog met 0,015 euro per 1.000 liter.

Bijna 70 melkveehouders in Vlaanderen haalden in 2019 topcijfers.

68 Vlaamse melkveehouders behalen MCC-diploma voor topmelk

Melkvee

In 2019 hebben 68 Vlaamse melkveehouders het diploma ‘Producent van melk met uitstekende kwaliteit’ gekregen. Een jaar eerder kregen 57 producenten het diploma.

Milcobel verlaagde in februari haar melkprijs met 1 euro per 100 kg.

Europese melkprijzen onder druk, ook Milcobel verlaagt

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 34,23 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 9 cent minder dan een maand én exact een jaar eerder. Milcobel zakt met 1 euro tot 32,72 euro. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Wekelijkse graslandupdate helpt juiste timing voor bemesting te bepalen

Melkvee

MAP6 heeft vooral voor grasland belangrijke wijzigingen in petto. Het optimale tijdstip voor bemesting is crucaal. Inagro volgt daarom de wekelijkse grasgroei op de voet via de ‘graslandupdate’.

Dat melk op verschillende momenten doorheen de dag geconsumeerd kan worden, als drank of in een gerecht, bekrachtigt de slogan van de campagne: ‘Geniet van elk moment. Geniet van melk.”

Vlaming positiever tegenover melk dankzij VLAM-campagne

Melkvee

De VLAM-melkcampagne van 2019 heeft duidelijk effect gehad. Veel Vlamingen geven aan meer melk te drinken of die intentie ertoe te hebben. De campagne loopt nog tot 2021.

In veel regio’s is momenteel de hoeveelheid geproduceerde melk op de boerderijen te hoog voor de bestaande verwerkings- en marktcapaciteit.

EMB wil de melkproductie minderen ten gevolge van de coronacrisis

Covid 19

Het coronavirus treft bijna elke markt, ook die van de zuivel. In veel gebieden is de verwerkings- en marktcapaciteit te laag om de nog hoge productie melk aan te kunnen, meldt de European Milk Board (EMB). De Europese Commissie zou volgens de organisatie van Europese melkveehouders snel moeten starten met een regeling om de productie te verminderen. Dit zou ook een economische crisis in de sector moeten voorkomen.

Sterkoe Vrony, bij Jacques en Dieter Monbaillieu.

‘Sterkoe’ Vrony bekroont sterkte Vlabel Holsteins

Melkvee

De koe Vrony van Jacques en Bernice Monbaillieu-Bocket uit Boezinge in West-Vlaanderen kreeg van CRV het predicaat Sterkoe, voor de duurzame productiviteit én het uitstekende exterieur. Of hoe Vrony het harde werk op het melkveebedrijf bekroont. “Binnen enkele maanden laten we het bedrijf met een goed gevoel over aan de volgende generatie”, lacht de gedreven melkveehouder Jacques Monbaillieu.

Pieter Verstraete werd bekroond tot de beste van de Flanders Junior Show 2020.

Pieter Verstraete is de derde kampioen van de Flanders Junior Show

Agridagen

Bij de opstart van de Agridagen in 2016, zag ook de Flanders Junior Show het levenslicht. Ook bij de succesvolle derde editie van de beurs was de Junior Show een vaste waarde.

Als beweiding niet ondersteund wordt, zal die verder verdwijnen. Een mix van maatregelen kan de dalende trend echter keren.

Beweiding in Europa: Waar gaat de koe de wei (nog) op?

Actueel

Beweiden van melkkoeien beroert burgers en boeren. Burgers waarderen het welzijn voor de koeien en de ecosysteemdiensten die beweiding oplevert voor mens en milieu. Boeren kiezen voor deze traditionele vorm van rundveehouderij voor een betere diergezondheid, ruwvoerbenutting of melkkwaliteit... Beweiding draagt ook vaak positief bij aan de bedrijfsrendabiliteit. Toch kent begrazing in Europa een dalende trend. Waarom en hoe kunnen we deze trend keren?

Dries Lahousse in zijn nieuwe, supermoderne melkveestal op het Zomerbloemhof.

Op het Zomerbloemhof van Dries Lahousse wordt op gevoel geboerd

Melkvee

In de melkveesector is het 30 jaar dat de predicaten tien- en honderdtonners aan hoogproductieve koeien worden uitgereikt. Voor Vlaanderen spant het melkvee van Dries Lahousse en Veerle Lagache de kroon. “We boeren hier op ons gevoel, maar met een groot hart voor onze topkoeien.” Landbouwleven kreeg een rondleiding in de supermoderne en nagelnieuwe melkveestal, gekoppeld aan een open boek vol fokkerij- en grote levenswijsheden.

De melkprijzen van de grote melkerijen zijn al enige tijd vrij stabiel

Europees zijn melkprijzen licht gedaald

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,89 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 14 cent minder dan een maand eerder. Milcobel hield de prijs gelijk en zit met 33,72 euro dichtbij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

De Chinese consumptie kan door de verspreiding van het coronavirus ernstig verstoord worden, vreest Rabobank.

Coronazorgen: ‘China gaat mogelijk fors minder zuivel importeren’

Economie

China importeert mogelijk door het coronavirus dit jaar duidelijk minder zuivel. De economische groei neemt door het virus af, mensen blijven uit voorzorg zoveel mogelijk weg uit winkels of worden gehinderd door opgelegde beperkingen. Marktanalist Sandy Chen van Rabobank becijfert dat 1% minder zuivelconsumptie in China in potentie al leidt tot 11% minder import. Bij 5% minder consumptie, krimpt de import met 25%. Voor de EU staat een groot tonnage op het spel.

Stephanie Van Weyenberg (ILVO) demonstreerde de nieuwe tool IKM-NET tijdens de Agridagen.

Administratieve vereenvoudiging voor melkveehouders dankzij IKM-Net

Agridagen

IKM-NET is de eerste tool die werkt via het nieuwe datadeelplatform DjustConnect. Voor de 4.000 melkveehouders, aangesloten bij Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), betekent dit een sterke vereenvoudiging van hun administratieve lasten.

Jean-Charles Blanckaert en zijn broer Didier zorgen voor het management op het bedrijf.

Melkveemanagement aanpassen door hedendaagse beperkingen

Melkvee

Het Franse gras is niet groener dan dat van België, althans dat blijkt uit het verhaal van Jean-Charles Blanckaert. Zijn grootouders verhuisden van Wallonië naar Frankrijk. Zij konden de veestapel nog uitbreiden. Jean-Charles en zijn broer Didier, die het landbouwbedrijf uitbaten, hebben het niet gemakkelijk. Slechte prijzen, onder andere voor de melk, maken het moeilijk om rendabel te zijn.

In de categorie melkvee gaat de familie De Clercq-De Roo uit Poesele aan de haal met de hoofdprijs.

DGZ reikt Bioveiligheid Awards uit op de Agridagen

Melkvee

Op vrijdag 28 februari 2020 heeft DGZ de Bioveiligheid Awards uitgereikt. Dit gebeurde op de Agridagen in Ravels, ter gelegenheid van het seminarie Rundveehouderij, in aanwezigheid van de voorzitters van de landbouworganisaties. In de categorie melkvee gaat de familie De Clercq-De Roo uit Poesele aan de haal met de hoofdprijs. De winnaar in de categorie vleesvee is de familie Leyssens uit Sint-Laureins-Berchem.

FrieslandCampina richt zich toenemend op eigen merken.

FrieslandCampina: minder melkaanvoer maar meer winst

Economie

FrieslandCampina heeft in 2019 door een lagere melkaanvoer van haar leden minder omzet geboekt. De winst steeg deels door bijzondere posten maar ook door de opkomst van merkproducten nog wel ten opzichte van een jaar eerder. De melkprijs steeg met 1,4% naar 37,95 per 100 kg.

In de melkveehouderij wordt gewoonlijk minder dan 50% van de totale grasproductie door de koeien in de wei opgegeten. In de veldproeven van Amazing Grazing is een percentage van 70% gehaald. Direct in het voorjaar starten met weiden is daarbij wel een voorwaarde.

Beweiden is een vak

Melkvee

Het Nederlandse project Amazing Grazing heeft nieuwe kennis over beweiding opgeleverd zowel als concepten ontworpen voor de wekelijkse grasgroeivoorspelling en het dagelijks bijhouden van de opname van vers gras in de wei. Daarmee stimuleert het project de toepassing en ontwikkeling van beweiden, als onderdeel van modern vakmanschap, nu en in de toekomst.

Bij wafels merkte het smaakpanel het insectenvet zelfs niet op wanneer de helft van de boter vervangen was.

Eten we binnenkort wafels met insectenvet in plaats van boter?

Melkvee

Vet op basis van insecten is een duurzaam en gezond alternatief voor boter. Wanneer in gebak minder dan de helft van de boter wordt vervangen door insectenvet, proef je nauwelijks het verschil. Dat blijkt uit onderzoek van UGent. Probleem is vandaag dat insectenvet duur is. Maar wat vandaag niet is, kan komen.