Startpagina Melkvee

Melkvee

Melkvee

Gekkekoeienziekte vergt blijvende aandacht

Melkvee Je zag het begin februari wel op elke nieuwsbron passeren... Voor het eerst in 12 jaar dook er een nieuw geval op van de gekkekoeienziekte in Nederland. Gelukkig bleek het om een geïsoleerd geval te gaan.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Welke watertechnieken kun je inzetten bij erge hittestress? (deel 2)

Hittestress bij melkvee komt de laatste jaren frequenter voor. Niet enkel de koe lijdt onder de hitte, maar ook de productiviteit. In een vorig artikel werd het inzetten van ventilatoren om hittestress bij de dieren te bestrijden besproken. Bij erge hittestress volstaat een hogere luchtsnelheid ter hoogte van het dier echter niet om de dieren voldoende af te koelen. Watertechnieken kunnen hier een bijkomende hulp zijn.

Homozygoot hoornloze koe bereikt 100.000 kg melk

De homozygoot hoornloze Keur Zohare PP, van het melkveebedrijf Keur Holsteins van Marcel Heylen uit Geel, bereikte op 4 februari 2023 de kaap van de 100.000 kg melk. Met deze prestatie is ze de eerste genetisch 100% hoornloze koe die deze mijlpaal in Vlaanderen bereikt!

VS en Oceanië kenden een zwak melkjaar

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 9 februari met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Ventilatoren als hulpmiddel in de strijd tegen hittestress bij runderen (deel 1)

Hittestress bij melkvee komt de laatste jaren frequenter voor. Niet enkel de koe lijdt onder de hitte, maar ook de productiviteit. Op korte termijn zorgt de hitte voor een verminderde groei, een verminderde productie en voor lagere gehaltes. Op lange termijn zijn de gevolgen van hittestress onder andere meer klauw-, vruchtbaarheids- en transitieproblemen. Met ventilatoren kunnen we de impact van hittestress echter verlagen!

Meest gelezen

A2A2-melk biedt misschien oplossing voor verteringsproblemen

Er zijn mensen voor wie koemelk niet altijd goed te verteren valt. Een samenwerkingsverband tussen Boerenbond, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), UZ Gent en het Steunpunt Korte Keten bekijkt wat het marktpotentieel is van A2A2-melk, een koemelk met een vermoedelijk lichter verteerbare variant van het melk-eiwit bèta-caseïne. Vooral in de korte keten zijn er mogelijkheden.

Tweelingen, een geschenk of een vloek?

Tweelingdrachten komen de laatste jaren steeds vaker voor bij koeien. De gevaren bij meerlingdrachten zijn echter talrijk. Een tweeling is dus niet altijd een zegen.

Nood aan wettelijk kader voor besnoitiose

Vanaf februari 2023 stopt Veepeiler met het bekostigen van onderzoeken naar besnoitiose. Omdat dieren bevestigd met besnoitiose een ernstig risico vormen voor de Belgische rundveesector, werkt de sector volop aan een wettelijk kader waarbij aan deze dieren beperkingen zullen worden opgelegd.

Melkprijs Royal A-ware zakt met 5 euro per 100 l

Zuivelverwerker Royal A-ware maakt iedere tweede werkdag van de maand zijn melkprijs bekend. Net als bij andere zuivelbedrijven is ook hier de prijs in dalende lijn. De standaard melkprijs bedraagt in februari 49 euro/100 l.