IBR: Opletten bij het doorverkopen van dieren

Melkvee

Vaak gebeurt het dat dieren reeds doorverkocht worden naar een derde bedrijf alvorens de 27 dagen tussentijd voor het tweede aankooponderzoek voor IBR is verstreken. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) wijst op de juiste procedure.

Bij hittestress nemen koeien minder voer op.

Hittestress (slot): Een gepast rantsoen en voldoende water zijn noodzakelijk

Melkvee

In onze regio ervaren runderen sneller hittestress dan vaak gedacht. Zeker bij runderen met een hoog metabolisme worden melkproductie en vruchtbaarheid al snel nadelig beïnvloed. Deze artikelreeks leert hittestress bij rundvee voorkomen, herkennen en ermee omgaan. Dit artikel focust op het management van voer en water bij hittestress.

Met deze nieuwe prijsverhoging krijgen de Milcobel-leden nu een standaardprijs van 33 euro per 100 l melk.

Milcobel verhoogt melkprijs nogmaals met 1 euro per 100 l melk

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft zijn standaardmelkprijs voor de lopende mei-leveringen verhoogd met 1 euro, zo meldt de raad van bestuur. Met deze vijfde prijsverhoging op rij krijgen de leden nu een standaardprijs van 33 euro per 100 l melk

Herman heeft Kathleen altijd gesteund in wat ze graag doet.

Met de kinderfeestjes en kampen heb ik gevonden wat ik echt graag doe

Melkvee

Kathleen Janssen (46) is boerin, mama van 2 en zeer gedreven. Zij en haar man Herman Moons baten een melkveebedrijf uit in Hove, op een prachtig stukje groen in de Zuidrand van Antwerpen. Kathleen heeft altijd nood gehad aan een extra job buitenshuis, maar dat combineren met de boerderij en het huishouden was niet altijd even gemakkelijk. Op 9 mei is het moederdag, dus zetten we haar verhaal graag in de kijker.

Wilgen zijn geschikte schaduw- en voederbomen.

Hittestress (3): Bescherm je vee ook goed op de weide

Melkvee

In onze regio ervaren runderen sneller hittestress dan vaak gedacht. Zeker bij runderen met een hoog metabolisme worden melkproductie en vruchtbaarheid al snel nadelig beïnvloed. Deze artikelreeks leert hittestress bij rundvee voorkomen, herkennen en ermee omgaan. Dit artikel focust op het vermijden van hittestress op de weide.

In 1996 werd deze melkstal 2x8 geplaatst. Steven en Tanja zijn daar nog steeds zeer tevreden over.

Wij melken met één persoon 80 koeien op één uur

Melkvee

In Laarne, nabij Gent, baten Steven Van den Hoecke (35) en Tanja Van Poecke (33) een melkveebedrijf uit met een melkstal 2x8 zij-aan-zij van DeLaval. De vader van Steven bouwde die melkstal in 1996, en Steven is daar nog steeds zeer blij mee. “Dat was één van zijn beste keuzes.”

Met verticale ventilatoren kan heel gericht gekoeld worden.

Hittestress (2): Welke maatregelen kan je nemen in de stal?

Melkvee

In onze regio ervaren runderen sneller hittestress dan vaak gedacht. Zeker bij runderen met een hoog metabolisme worden melkproductie en vruchtbaarheid al snel nadelig beïnvloed. Deze artikelreeks leert hittestress bij rundvee voorkomen, herkennen en ermee omgaan. Dit artikel focust op de stalmaatregelen om hittestress te verminderen.

Kies doordacht voor een melkrobot.

Omschakelen naar melkrobots: goed begonnen, is half gewonnen

Melkvee

Als de oude melkstal aan vernieuwing toe is, overwegen veel melkveehouders om te investeren in melkrobots. Automatisch melken zorgt immers voor meer flexibiliteit, minder lichamelijke belasting en meer melk per koe. Dat is althans het doel dat velen voor ogen hebben. Maar hoe kan je de stal, de koeien en jezelf zo goed mogelijk voorbereiden om er effectief een succesverhaal van te maken?

Adelheid Joris is technisch verantwoordelijke bij MCC.

Niet alleen onze Vlaamse melk is van topkwaliteit, Melkcontrolecentrum Vlaanderen is dat zeker ook

Actueel

De kernactiviteiten bewaken, verder professionaliseren en nog meer vraaggericht werken in een omgeving die alsmaar internationaler wordt: het MCC wapende zich en is klaar voor de toekomst. Tijd voor een gesprek met voorzitter François Achten en technisch verantwoordelijke Adelheid Joris.

Het gaat voor april nu om een reëel uitbetaalde melkprijs van gemiddeld 34,56 euro per 100 liter.

Milcobel verhoogt voor de 4de maand op rij de melkprijs, in april met 1 euro/100 l

Actueel

Sinds begin 2020 is de melkprijs die zuivelverwerker Milcobel uitbetaalt met 5 euro per 100 l gestegen. Na eerdere melkprijsverhogingen van 1,40 euro/100 l in januari, 50 cent/100 l in februari en 2,10 euro/100 l in maart, komt er in april nog eens 1 euro/100 l bij. Dat brengt de standaardprijs voor de melkleveringen van april op 32 euro/100 l.

De bouw van de fabriek zal in de zomer van 2021 beginnen en de fabriek zal ongeveer twee jaar later, in de zomer van 2023, klaar zijn om in bedrijf te worden genomen.

Royal A-Ware, SCE E-Piim en Interfood Group bouwen hypermoderne zuivelfabriek Estland

Actueel

SCE E-Piim, Royal A-Ware en Interfood Group bundelen hun krachten voor duurzame groei en hogere productiviteit door de oprichting van de modernste zuivelfabriek in Estland, in de Baltische staten. Hierdoor wordt de capaciteit van de Estse zuivelindustrie aanzienlijk verbeterd en worden de inspanningen voor de verdere ontwikkeling van de melkveehouderij in de regio versterkt.

Het uiteindelijk doel van deze wetgeving is om uiterlijk tegen april 2027 het volledig IBR-vrije statuut voor België te hebben.

IBR-programma voor rundvee: geleidelijke veranderingen vanaf 21 april

Melkvee

Het nieuwe Europese gezondheidsbeleid heeft belangrijke gevolgen voor het IBR-bestrijdingsprogramma, met onder andere een aanpassing van de regelgeving rond de statuten.

Ook vleesvee kan hittestress ondervinden.

Wat doet hittestress met een koe?

Melkvee

In onze regio ervaren runderen sneller hittestress dan vaak gedacht. Zeker bij runderen met een hoog metabolisme worden melkproductie en vruchtbaarheid al snel nadelig beïnvloed. Deze artikelreeks leert hittestress bij rundvee voorkomen, herkennen en ermee omgaan. Dit artikel focust op wat hittestress is, hoe je het kan herkennen en welk effect het heeft op de dieren.

Internationaal project omtrent veerkracht voor de melkveehouderij gelanceerd

Melkvee

R4D (Resilience For Dairy, Veerkracht voor de Melkveehouderij) is een Europees project dat focust op de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de melkveehouderij. Het project, gefinancierd door Horizon 2020, ging begin dit jaar van start. De komende 3 jaar zullen de Vlaamse partners Inagro en het Innovatiesteunpunt, samen met 16 andere organisaties uit 15 Europese landen samenwerken om de duurzaamheid van melkveebedrijven te vergroten.

De 3.994 melkveehouders die er in 2020 waren (in 2019 waren er nog 4.107), produceerden samen 4,29% meer melk dan het jaar ervoor.

Aantal veehouders daalt, Vlaamse melk blijft van topniveau

Actueel

Ondanks de coronacrisis blijft de Vlaamse melk van topkwaliteit. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC). Het aantal melkveehouders is weer gedaald.

Ieder contact – direct of indirect – betekent een risico op insleep van ziektekiemen. Verhinder daarom contact met runderen van aangrenzende weiden.

Voorkom besmetting van je dieren na het uitweiden

Melkvee

Het weideseizoen is gestart. Dit houdt bepaalde risico’s in voor besmetting van jouw dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals IBR en BVD tegengaan. Laat dus je inspanningen voor de bestrijding van deze ziekten niet verloren gaan en beperk de risico’s bij het uitweiden. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) geeft enkele tips.

De smeuïge en zachte Eigen Bodem Kaas wordt geleverd aan een aantal kaasspeciaalzaken, slagers en marktkramers.

Milcobel lanceert ‘Eigen Bodem Kaas’

Actueel

Zuivelcoöperatie Milcobel brengt een nieuwe kaas op de markt: de Eigen Bodem Kaas. Deze jonge Belgische Gouda is een 100% Belgische kaas gemaakt van Belgische weidemelk door Belgische kaasmeesters. Authentiek en lokaal dus. Dat laat Milcobel op de website weten.

Het Bavegemse zuivelbedrijf Inex levert inspanningen om voet aan de grond te krijgen in China.

Minister Crevits en VLAM vervolgen ondersteuning innovatieve exportideeën

Actueel

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits voorziet opnieuw in middelen voor VLAM om bedrijven met innovatieve ideeën te ondersteunen bij de export van hun producten. De middelen passen in de algemene relance na de Brexit. Een eerste soortgelijk initiatief leverde mooie resultaten op.

Door de beslissing van de raad van bestuur wordt het effectief uittreden uit de coöperatie tijdelijk opgeschort tot minstens 1 april 2022.

Zuivelcoöperatie Milcobel kondigt tijdelijke stop ledenuittredingen aan

Nieuws van maatschappijen

Aangezien heel wat vennoten-melkleveraars de voorbije weken de zuivelcoöperatie dreigden te verlaten, besliste de raad van bestuur van Milcobel alle opzeggingen in de periode vanaf 5 april 2021 tot en met 1 juli 2021 te weigeren. Door deze beslissing wordt het effectief uittreden uit de coöperatie tijdelijk opgeschort tot minstens 1 april 2022.

Eerst kregen de prijzen op de botermarkt een hefboom door massale inkopen. Nu die zijn ingekocht, komt er een snelle correctie van de prijzen naar beneden.

Prijzen op botermarkt maken correctie naar beneden

Actueel

Na een sterke stijging van de prijzen op de botermarkt, maken die nu weer een snelle correctie naar beneden. Dat blijkt uit een analyse van Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico management van United Experts van DLV.

Publireportage

DuyFeed: vochtrijk krachtvoer!

Duynie

Melkvee

Duynie BV is altijd op zoek naar innovatieve voeroplossingen voor haar klanten. In dat kader bevindt zich ook het eindwerk van Pierre-Antoine De Boel, student aan de HEPN in Ciney. Pierre-Antoine verving krachtvoeders door DuyFeed en onderzocht het effect hiervan op de prestaties bij de dieren en de voerkost.

Ben Verbist is nu heel tevreden over het klimaat in de melkveestal.

Goede ventilatie helpt hittestress voorkomen

Melkvee

In de stal van melkveehouder Ben Verbist in Olen genieten de koeien van ideale temperaturen. Enkele jaren geleden besliste hij met zijn ouders om ventilatoren te hangen in de stal. Dit bleek een juiste beslissing tijdens de warme periodes die volgden.

Grotere stijging van de melkprijs komt er zeker aan

Actueel

“Voorlopig zijn de stijgingen van de melkprijs nog heel bescheiden, maar grotere prijsstijgingen komen er zeker aan.” Dat verwacht Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts van DLV. We geven hieronder een overzicht.

Het FarmFun-concept is over heel Vlaanderen uitgerold.

Teambuilding op de boerderij met FarmFun kan nu in heel Vlaanderen

Actueel

FarmFun startte in 2015 in Bocholt. Patrick Weltjens en Caroline Van Dijck runden een melkveebedrijf met 150 koeien. Ze beslisten om te diversifiëren en lanceerden teambuildings voor bedrijven en verenigingen. Dit jaar zwaaien nog 2 boerderijpoorten open: op 1 juli die van Yves Wildemauwe en Evelien De Roo in Aalter en heel binnenkort in Geel met Rob Dierckx en Ingrid Lenaerts als ‘chief executive farmers’.

MilkBE zet zich in voor de Belgische melkveehouders en de zuivelindustrie.

MilkBE zet na 2 jaar nog meer in op duurzaamheid en digitalisering en lanceert nieuwe website

Actueel

Sinds de oprichting, exact 2 jaar geleden, staat MilkBE ten dienste van de Belgische melkveehouderij en zuivelindustrie. Op korte tijd werd er al heel wat verwezenlijkt, met name binnen de domeinen Duurzaamheid, Kwaliteit en Ketenrelaties. Op de verjaardag lanceert MilkBE de nieuwe website én het eerste jaarverslag.