Startpagina Melkvee

Melkvee

Melkvee

Oplossingen voor minder werklast en meer levenskwaliteit op melkveebedrijven

Melkvee De werkdruk verminderen en naast het werk voldoende rust vinden, het is een uitdaging voor elke landbouwer. Door de snelle groei van veestapels, stijgende energieprijzen en het stikstofbeleid kampen melkveehouders met extra druk. Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme onderzocht het vraagstuk arbeid op een melkveebedrijf: hoe kan het werk efficiënter en hoe verlaagt de melkveehouder de werklast?
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Nieuwe brochure helpt melkveehouders zuivelproducten verkopen

Een melkveehouder die hoevemelk verwerkt en zelf de zuivelproducten wil verkopen, heeft daarvoor heel wat kennis en vaardigheden nodig. Steunpunt Korte Keten bracht ervaren hoevezuivelaars samen in een lerend netwerk om hun expertise te bundelen. Dit resulteerde in een handige brochure vol tips en tricks, waar nieuwe collega’s hun voordeel mee kunnen doen.

Evalueer je runderen bij het opstallen en vermijd productieverliezen

Tijdens het weideseizoen komen runderen in contact met allerlei parasieten. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) wijst erop dat het opstallen hét moment bij uitstek is om je dieren hierop te controleren. Zo stuur je de parasitaire controle op je bedrijf tijdig bij en kun je productieverliezen vermijden.

Kalfziekte voorkomen mits aangepast rantsoen

Calciumtekort is nog steeds een veel voorkomend probleem in de melkveehouderij. Bij de overgang van de droogstand naar de lactatie is er plots een veel grotere nood aan calcium in het lichaam van de koe. Wanneer de koe er niet in slaagt om haar calciumspiegel in het bloed op peil te houden, spreken we van hypocalcemie, ofwel een tekort aan calcium.

Meest gelezen

Duitse zuivelsector dekt voor het eerst productiekosten met inkomsten

Uit cijfers van het Duitse Bureau voor Rurale Sociologie en Landbouw blijkt dat de Duitse productiekosten in juli 2022 47,31 cent/kg bedroegen, terwijl de gemiddelde melkprijs voor dezelfde periode 55,04 cent/kg bedroeg. Voor het eerst sinds de publicatie van deze berekeningen werd uiteindelijk een kostendekking bereikt in de Duitse zuivelsector.

Werken met embryo’s zorgt voor sprong in genetische kwaliteit van melkvee

Genetica wordt steeds vaker genoemd als het gaat over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen. Door in te grijpen op de genen van melkvee kunnen stappen gezet worden in onder meer stikstofuitstoot of melkproductie. Enkele tientallen landbouwers in België testen hoe ze met embryo’s hun veestapel op een hoger genetisch niveau kunnen brengen.

Vlaamse koeien maken meer melk

Melkkoeien in Vlaanderen produceren nu gemiddeld meer dan 30.000 kilogram melk tijdens hun hele leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van de Nederlands-Vlaamse rundveeteeltcoöperatie CRV.