Fruitbomen rechtstreeks van de kweker aan huis geleverd

Nieuws van maatschappijen

Begin dit jaar startte Sam Liégeois (24 jaar) Terra Silva op in Leuven. Met deze natuurlijke boomkwekerij wil hij landbouwer en particulier voorzien van duurzaam gekweekte fruitbomen.

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft opvallend groen-geel gestreepte bladeren.

Siergrassen in het lang en het breed

Liefhebberstuin

In een vorige editie van Landbouwleven beschreven we de grote familie van de grassen. We vertelden waar ze zich best thuis voelen in de tuin en hoe we deze doorlevende planten het best kunnen verzorgen om er jarenlang tuinplezier van te hebben. Vandaag zetten we enkele mooie en sterke siergrassen in de kijker. En je zal zien: het moeilijkste bij siergrassen is de juiste keuze maken uit het enorme aanbod aan hoogtes, breedtes en kleuren.

Met hun langgerekte silhouet, hun fijne bladeren en hun sierlijke pluimen veroverden de siergrassen langzaam maar zeker het hart van de tuinliefhebber.

Siergrassen: 50 tinten groen en blauw en bruin...

Liefhebberstuin

Grassen worden bijna altijd geassocieerd met weilanden of met een gazon, maar ze zijn zoveel meer dan dat. Denken we maar aan de graangewassen – een klein deeltje van de grote grassenfamilie – die wereldwijd een belangrijke voedingsbron zijn voor de mens. Ook bamboe en riet, die in grote delen van de wereld belangrijke bouwmaterialen zijn, behoren tot de grassenfamilie. Sinds halfweg de vorige eeuw begonnen grassen ook aan een opmars als tuinplant.

Het Smart-Multi-Connect bedieningsconcept laat toe verschillende toestellen op hetzelfde ogenblik met de spuitmachine te connecteren.

6x zilver op Agribex 2021

Mechanisatie

Om de 2 jaar reikt de Agribex landbouwbeurs gouden en zilveren aren, hoeven en buxussen uit voor bedrijven die zich onderscheiden met innovaties in hun domein, respectievelijk de akkerbouw, veehouderij of groenvoorziening. Dit jaar leverde dat 6 zilveren onderscheidingen op.

Dankzij de workshops 'Plukvers van de pers' maken leerlingen kennis met de appelteelt in een fruitbedrijf.

Appelteelt kent geen geheimen meer voor Vlaams-Brabantse leerlingen

Groenvoorziening

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober de workshops ‘Plukvers van de pers’. Zo’n 300 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen er uitleg over de appelteelt in 4 fruitteeltbedrijven uit Bierbeek, Gooik, Kortenaken en Zoutleeuw.

Japanse esdoorns zorgen voor een instant zengevoel in de tuin.

De Japanse esdoorn

Liefhebberstuin

Esdoorns zijn er in alle maten, vormen en soorten. Dat gaat van de Spaanse aak (Acer campestre), de enige inheemse esdoorn in België, over de Noorse esdoorn (Acer platanoïdes), die bij ons vaak als bosboom wordt aangeplant en waarvan er verschillende mooie tuincultivars bestaan, tot de suikeresdoorn (Acer saccharum), waarvan het blad staat afgebeeld op de Canadese vlag. En dan hebben we het nog niet gehad over de slangenbastesdoorns, de witte esdoorn, de rode esdoorn, de fluweelesdoorn, de papieresdoorn...

Projectaanvragers moeten hun project indienen voor 16 november 2021 om 16 u.

Oproep voor kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen

Groenvoorziening

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trekt 249.000 euro uit voor de oproep volkstuinen 2021. Met de oproep wil de minister mensen samen brengen rond duurzame projecten. Een project kan voor 75% op Vlaamse steun rekenen, met een plafond van 20.000 euro per project.

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Groenvoorziening

Boomkwekerij Sylva uit het Oost-Vlaamse Lievegem heeft de ‘Leeuw van de Export 2021’ gewonnen in de categorie bedrijven met maximaal 49 medewerkers. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt door Flanders Investment & Trade.

Sieruien bloeien in het late voorjaar, maar moeten in het najaar geplant worden.

De sierui: bloembollen op statige stengels

Liefhebberstuin

Vanaf half september duiken de voorjaarsbollen weer op in de winkels. De sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen zijn nog mooi ingepakt in kleurrijke verpakkingen, klaar om ons in het prille voorjaar te verrassen met hun felle kleuren in de verder nog kleurloze natuur. Er zijn er echter nog zoveel meer. Een wat minder bekende smaakmaker in de tuin, die nu wel volop aan een opmars bezig is, is de sierui.

Zwarte moerbeiboom (Morus nigra)

De moerbeiboom: een sierlijke boom vol lekkere bessen

Liefhebberstuin

De moerbeiboom, de meesten onder ons hebben er al wel eens van gehoord, sommigen zouden hem misschien zelfs herkennen en enkelen onder ons hebben waarschijnlijk ook al eens van die heerlijke vruchten geproefd. Of vond u ze toch maar flets smaken, want de ene moerbei is de andere niet? De vruchten van de zwarte moerbeiboom zijn een echte delicatesse, die van de witte moerbeiboom smaken eerder flets, maar van de witte moerbei zijn er dan weer mooie treur- en zuilvormen beschikbaar die uitgroeien tot karaktervolle eeuwenoude bomen.

Belle époque bloementapijten in Blankenberge

Liefhebberstuin

AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op 3 locaties in Blankenberge. Blankenberge sluit daarmee het hoogseizoen af.

De organisatie van Matexpo geeft aan dat zij in volle voorbereiding zijn om van 8 tot 12 september in Kortrijk een geslaagde beurs te laten doorgaan.

Organisatie Matexpo zit op schema

Beurzen

De organisatie van Matexpo geeft aan dat zij in volle voorbereiding zijn om van 8 tot 12 september in Kortrijk een geslaagde beurs te laten doorgaan.

New Holland is ondertussen 50 jaar actief met de bouw van schrankladers.

New Holland viert 50 jaar schrankladers

Nieuws van maatschappijen

De schranklader is voor veel landbouwbedrijven, hoveniers en bouwbedrijven een onmisbare machine voor de dagelijkse werkzaamheden geworden. Het is ook een hoofdbestanddeel van het DNA van New Holland. Dit jaar vieren ze 50 jaar innovatie in schrankladers.

In 2021 vindt Burendag plaats op zaterdag 25 september.

Floristen gaan op zoek naar beste buurt van Vlaanderen

Groenvoorziening

De Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) gaat op zoek naar de beste buurten van Vlaanderen. Die worden heel toepasselijk op Burendag, 25 september, in de bloemetjes gezet.

Landbouwers kunnen met de VLM beheerovereenkomsten afsluiten voor soortenovereenkomsten.

Beheerovereenkomsten soortenbescherming licht gedaald

Groenvoorziening

Het aantal beheerovereenkomsten voor soortenbescherming (beheer van akker- en weidevogels, grauwe kiekendief, hamster) is voor dit jaar met 200 ha gedaald ten opzichte van 2020. In het volgende GLB komt er een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor alle beheerovereenkomsten.

V.l.n.r. Rob Mennes, burgemeester Schelle – Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Landbouw – Stijn Overloop, directeur Velt.

Inwoners zoeken naar meer ‘eetbaar groen’

Groenvoorziening

Gemeente Schelle gaat samen met geïnteresseerde burgers op een perceel vlakbij de volkstuintjes Aerdborg aan de slag met de keuzewijzer ‘eetbaar groen’. Inwoners van Schelle die zich engageren voor dit ecologische initiatief kiezen mee welke vormen van eetbaar groen er zullen groeien en bloeien.

Jean-Luc Crucke, Zuhal Demir en de Waalse delegatie.

Wallonië gaat ook voor oprichting Nationale Parken

Actueel

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is momenteel het enige Nationaal Park in ons land. De Vlaamse regering startte in april een zoektocht naar mogelijke gebieden die in aanmerking komen voor 1 van de 3 extra Nationale Parken in Vlaanderen. Ook de Waalse regering vond daarin inspiratie via haar relanceproject Get Up Wallonia en start een zoektocht naar de eerste 2 Nationale Parken op Waals grondgebied.

Bessen van eigen bodem zijn momenteel volop beschikbaar.

Volop bessen van eigen bodem beschikbaar

Liefhebberstuin

Niets beter om dat druilerige weer weg te denken dan met lokaal geteelde bessen. En nu de zomer volop bezig is, zijn ook de grotere volumes van rood fruit daar. Ideaal voor zij die op zoek zijn naar fruit van eigen bodem.

Zes internationale sierteeltorganisaties lanceerden samen de internationale campagne ‘Blijf stralen’ in april.

Succesvolle campagne ‘Blijf stralen’

Meest recent

Zes internationale sierteeltorganisaties lanceerden samen de internationale campagne ‘Blijf stralen’ in april. Deze campagne werd ontwikkeld met de steun van een EU-noodfonds voor de relance van de sierteeltsector na de eerste maanden van de Covid-crisis.

Het initiatief ‘Boeren planten bij boeren’ is 10 jaar actief.

Boeren planten al 10 jaar bij boeren

Actueel

Gedeputeerde van Landbouw Inge Moors plantte gisteren op het melkveebedrijf Meers in Bilzen (Rosmeer) het 200.000ste boompje. Dit in het kader van ‘Boeren planten bij boeren’, een initiatief dat zijn tiende verjaardag viert.

De 'Roseraie de l'Haÿ' is een krachtig groeiende struik met gedraaide knoppen die voortdurend bloeit tot diep in het najaar.

De rimpelroos: buitengewoon sterk en rijk bloeiend

Liefhebberstuin

Rosa rugosa is 1 van de meer dan 250 botanische rozensoorten. Het is een sterke, weinig ziektegevoelige rozensoort die rijk bloeit, bottel vormt, mooi verkleurt in de herfst en weinig eisen stelt. Vaak wordt ze aangeplant in het openbaar groen voor het vormen van grote massieven of op plaatsen zoals duinen, wegbermen of middenbermen van autosnelwegen, waar andere planten het laten afweten.

Zicht op de machine met de applicators/glijsloffen/lamellen die de elektrische stroom afgeeft op de ongewenste plantengroei. (opgevouwen veiligheidsvoorziening omwille van de foto) Achteraan de tractor hangt de generator voor de elektriciteitsopwekking.

Onkruid elektrisch bestrijden met XPower

Nieuws van maatschappijen

Case IH – Steyr verkocht in België de eerste XPower XPU machine om onkruid elektrisch te gaan bestrijden. De machine en de toepassing evolueren steeds en de eerste enthousiaste gebruiker, Alplant, lichtte zijn ervaringen toe tijdens een infomoment eind juni.

De Gallische roos is een compact groeiende roos die een hoogte bereikt van 30 tot 100 cm en die zich, zoals heel wat botanische rozen, uitbreidt door worteluitlopers te vormen.

De Gallische roos nu volop in bloei

Liefhebberstuin

Koningin der bloemen: het is een eretitel die de roos, met haar perfect gevormde bloemen, haar kleurenpallet en haar zoete geuren, terecht en met fierheid draagt. Geen ander plantengeslacht heeft een zo rijke geschiedenis als de roos. Vandaag stellen we een onmisbare voorouder van de moderne roos in de kijker: de Gallische roos en haar vele mutanten en hybriden, waarvan velen nog steeds verkrijgbaar in de handel.

De kleine brandnetel duikt wel eens op in goede, lichtzuremoestuinen.

Onkruid observeren kan ons veel leren

Liefhebberstuin

Ervaren tuiniers weten dat bepaalde planten slecht groeien of zelfs verkommeren in hun siertuin. Ook in de groentetuin lukt het soms niet om bepaalde gewassen aan de groei te krijgen, terwijl anderen het dan weer buiten verwachting goed doen. Zo groeien in mijn eigen moestuin de uien als kolen, maar mijn rode kolen doen het absoluut niet goed.

Ranonkels bloeien met felgekleurde, op pioenen lijkende bloemen, die het ook goed doen als snijbloem.

Zomerbloeiende bolgewassen nu planten

Liefhebberstuin

Bij bolgewassen denken de meesten onder ons spontaan aan winterharde, voorjaarsbloeiende plantjes zoals sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en narcissen, die elk jaar opnieuw het begin van de lente aankondigen. In tegenstelling tot die vroege vogels zijn de gewassen die we hier bespreken vorstgevoelig en mogen pas in het late voorjaar geplant worden om ons later op het jaar te verrassen met hun vaak felle kleuren.