Zoete aardappel: van het veld naar de moestuin

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meDe overgang van oktober naar november is een vast scharniermoment in de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Het is de overgang van de vruchtbare, warme zomerperiode met een wassende natuur naar de kille, donkere winterperiode, waarin de natuur wegzinkt in zijn jaarlijkse winterrust.
Er zijn steeds minder houtkanten in Vlaanderen en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Ze geven onze landelijke streken hun typisch karakter en zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. Om het houtkantennetwerk te versterken tegen 2030 lanceert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, samen met lokale besturen en partners, een houtkantenplan.
Planten vermeerderen in de winter klinkt misschien wat raar, maar toch is het precies dat wat we doen met het maken van winterstekken. Enkel gemakkelijk wortelende, houtige sier- en fruitgewassen komen hiervoor in aanmerking. Er is behalve een scherp mes en een snoeischaar geen extra materiaal nodig, enkel groene vingers volstaan om nu aan de slag te gaan.
Door de enorme prijsstijging van de ‘moderne’ energiebronnen zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, zijn heel wat mensen op zoek naar een alternatief. Vaak wordt dan gekozen voor een houtkachel als aanvulling of ter vervanging van bestaande verwarmingssystemen. De grotere vraag en de gestegen transportkosten zorgen er echter voor dat ook brandhout stilaan peperduur wordt. Doordacht stoken kan het rendement wel aanzienlijk verhogen.
De eetbare tuin is in, en terecht. Vers geplukte appels, peren, kersen en pruimen smaken zoveel beter als je ze kan plukken uit de tuin. Niet alleen zijn ze knapperig vers, de keuze aan fruitrassen – en dus ook aan smaak – is veel ruimer dan de keuze binnen het gangbare, inlandse fruitassortiment dat wordt aangeboden in de supermarkt.
Via het project ‘Goed Geknot’ koppelen Regionale Landschappen vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. De knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen als wederdienst het brandhout gratis mee naar huis.
Buddleja’s of vlinderstruiken zijn rijk bloeiende sierstruiken die de laatste jaren aan een terechte comeback bezig zijn. Dit danken ze als echte vlindermagneten niet alleen aan de interesse van milieu- en natuurliefhebbers. Ook het uitgebreide assortiment, zijn rijke bloei, zijn felle kleuren en zijn minimale onderhoudsbehoeften zorgen mee voor de hernieuwde aandacht die deze schitterende tuinplant verdient.
Spinazie is een gezonde en gemakkelijk te telen groente, die we nog tot eind september kunnen zaaien in de volle grond. Wie een serre in de tuin heeft, kan ook in de winter (oktober tot januari) spinazie zaaien en oogsten. Het is – zeker in het voor- en najaar – een gemakkelijke teelt, die echter wel de nodige eisen stelt aan de bodem en die in droge periodes (intussen weten we wat dat betekent) veel baat heeft bij een flinke gietbeurt.
Groenten en fruit van eigen oogst smaken vaak beter dan de groenten en het fruit die men koopt in de winkel. Enerzijds zal dit wel te maken hebben met een stukje trots over het zelf gekweekte voedsel, anderzijds heeft dit ook te maken met de grondsoort, de bemesting, de manier van telen en de rassenkeuze van de moestuinier en de beroepskweker.
Vandaag zetten we de populairste kleinfruitsoorten in de kijker. Bessen zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken en door hun beperkte omvang – kleinfruit, de naam zegt het zelf – passen ze ook letterlijk in elke tuin. Bovendien kunnen we door een goede keuze van verschillende soorten bessen oogsten van de vroege zomer tot diep in het najaar, zodat we de hele zomer lang voorzien zijn van verse tuinvitamientjes.