Vlaco komt met een online thuiscomposteerwijzer

Liefhebberstuin

In Vlaanderen wordt heel wat gecomposteerd thuis, wat goed is voor milieu, tuin en portemonnee. Bij twijfel of een bepaald restje in het compostvat of de compostbak kan thuisgecomposteerd worden, is er vanaf nu de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco.

Vooral bloemen en planten staan in de belangstelling.

Belgen besteden jaarlijks in totaal 3,6 miljard aan tuin

Liefhebberstuin

De Belgen besteden jaarlijks zowat 3,6 miljard euro aan hun tuin. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in opdracht van Comeos.

Verstandig gieten spaart water

Liefhebberstuin

Nu we door de quarantainemaatregelen alleen maar kunnen dromen van zonovergoten exotische droomreizen doet de zon haar uiterste best om dit gemis zoveel mogelijk te verzachten. Al vanaf maart tellen we uitzonderlijk veel uren zonneschijn, waardoor de lente van 2020 er eentje wordt om in te kaderen. De keerzijde van de medaille is dat we bitter weinig neerslag kregen en dat het peil van het grondwater op heel wat plaatsen historisch laag komt te staan. Dat is geen goed nieuws voor de tuin die stilaan begint te kreunen onder het gemis aan water.

Oleander en olijf: zuiderlingen voor een zomers terras

Liefhebberstuin

Wie nu een bezoekje brengt aan een tuincentrum wordt overdonderd door het massale aanbod aan perk- en balkonplanten. Gaande van de klassieke geraniums en Tagetes, over de bontgekleurde Surfinia's en de rijkbloeiende Million Bells, tot een uitgebreid gamma aan lekker ruikende tuinkruiden en alle mogelijke bloeiende zomerplanten. De boodschap is duidelijk: de zomer is in aantocht.

Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden.

Tuinrubriek: augurk of komkommer

Liefhebberstuin

Het zou een quizvraag kunnen zijn waarop alleen de meer ervaren tuinier een goed antwoord kan geven, maar komkommers en augurken zijn kweekvormen (rassen) van dezelfde plant nl. Cucumis sativus . Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden. Augurken wordt in de regel gewoon buiten geteeld, komkommers renderen optimaal in de serre.

Op deze dag van het gezin (15 mei) ontmoet je best je familie in de buitenlucht

Groenvoorziening

Uit de coronacrisis zullen we zeker de gevleugelde woorden onthouden van onze minister van Volksgezondheid, mevrouw M. De Block: ‘Blijf in uw kot’. Wat ze ook bedoelde, maar niet zei: ‘Blijf in uw kot … en ga in uw tuin!’. Dankzij de vrijgekomen tijd en het zomerweer in maart en april hebben tuinbezitters optimaal kunnen genieten van hun groene stekje! Op deze dag van het gezin ontmoet je best je familie in de buitenlucht. Waar beter dan in deze mooi onderhouden tuinen. Geniet er van de rust en schoonheid, met aandacht voor de gepaste afstand en enkel met de vier zorgvuldig gekozen familieleden!

Romeinse sla of bindsla vormt een dikker, knapperig blad.

Tuinrubriek: welkom in de wondere wereld van de sla

Liefhebberstuin

Sla, zie ik je denken, wat valt er nu te vertellen over sla. Inderdaad, tot voor enkele 10-tallen jaren was sla gewoon kropsla, maar nu heb je sla in alle soorten, kleuren en smaken. Op sommige professionele kwekerijen wordt sla nu ook gekweekt op water, waardoor de teelt volledig gemechaniseerd kan worden. Om nog maar te zwijgen van het jaarrond aanbod in de supermarkt.

Via de website <a href=http://www.terrasplant.be>www.terrasplant.be</a> krijgen consumenten uit heel Vlaanderen en Brussel toegang tot een ruim assortiment van The Green Community. Bestellingen worden aan huis geleverd.

Red de lente, koop planten veilig en lokaal!

Groenvoorziening

Dertien lokale plantenkwekers verenigden zich in 2019 in The Green Community. Tijdens deze coronacrisis nemen ze het heft in eigen handen en lanceren ze een eigen bestel- en leverdienst.

8 tot 10 weken na het zaaien kunnen de plantjes uitgeplant worden.

Zelf je tomatenplantjes kweken

Liefhebberstuin

Daar is de lente, daar is de zon. Zo klinkt het in ‘Een vrolijk lentelied’ van Jan De Wilde. En inderdaad, buiten barst de natuur onhoudbaar uit zijn voegen. De blaadjes krijgen bomen en zoals ieder jaar breken de bloembollen open met een knal. Maar dit jaar is de lente toch net iets anders want de bouwvakkers hebben in deze nare coronatijden niets om naar te fluiten… Noodgedwongen blijven we zoveel mogelijk in ons kot.

Werktuigendagen Sint-Truiden 2020 afgelast

Groenvoorziening

Studiekring Guvelingen, medeorganisator van de Werktuigendagen Sint-Truiden, meldt dat omwille van de corona pandemie de elfde editie die op 16 en 17 mei zou door gaan, afgelast is.

Planters van vroege rassen kan men best voorkiemen.

Pootgoed: goed begonnen is half gewonnen

Liefhebberstuin

De winter van 2019-2020 zal de geschiedenis ingaan als de winter die…, of beter gezegd zal de geschiedenis niet ingaan want er was geen winter. Dit maar om te zeggen dat de herfst nu definitief voorbij is en de lente eigenlijk al begonnen is. De vroege voorjaarsbloeiers staan al volop in bloei, het gazon lijkt al aan een maaibeurt toe en verliefde vogels vliegen af en aan met nestmateriaal.

Eerste Belgische aardbeien van 2020 verkocht bij BelOrta

Liefhebberstuin

Vanaf vandaag ( 4 maart 2020) zijn de Belgische aardbeien van BelOrta weer te verkrijgen. Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producenten Wim en Louis Meyers (Meyers Softfruit) & Lieven Colembie, zijn van de vroege variëteit Sonata. De aardbeien werden gekocht door Guy Claessens van BVBA Fruit Vandepoel. Het aardbeiseizoen van BelOrta start een paar weken vroeger dan bij een normale teelt door productie onder belichting.

Alle natuurlijke (organische) materialen zijn composteerbaar/verteerbaar, net zoals dat gebeurt in de natuur.

Composteren van A tot Z, deel 2

Liefhebberstuin

In dit artikel brengen we het vervolg van ons lijstje met al dan niet composteerbare materialen. Niet dat composteren zo moeilijk is maar vaak is het net iets makkelijker als men wat achtergrondinformatie heeft.

Een sierplant hoort voor de consument vooral aantrekkelijk te zijn en te blijven. Ze mag daarom liefst niet te groot of grillig worden.

ILVO-onderzoekers creëren compactere plantjes

Actueel

Onderzoekers van ILVO en UGent zijn erin geslaagd om bij 3 sierteeltgewassen – viool, Sinningia en Osteospermum – compactheid als genetisch kenmerk in te bouwen. Dit gebeurde via een op punt gestelde pre-breedingstechniek en kennis van de genetica.

De groepsaankoop kende een ongekend succes.

Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers en imkers verhogen biodiversiteit

Actueel

De achtste editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de provincie Oost-Vlaanderen leverde een record aantal bestellingen op.

Jo Lambrecht (BelOrta), Elke Du Bin (Prinses Harte), Marja Van Dessel (Den Boschkant) & Roger De Wachter (Fruithandel Sebrechts)

BelOrta veilt eerste primeurasperges

Liefhebberstuin

Vandaag, 3 februari 2020, trapte BelOrta het aspergeseizoen traditiegetrouw af met de veiling van de primeurasperges voor een goed doel.

Warre Franco (Topa) & Roger De Wachter (Fruithandel Sebrechts)

BelOrta veilt de eerste aubergines van 2020

Liefhebberstuin

Vrijdagochtend 31 januari verhandelde BelOrta de eerste aubergines van het nieuwe seizoen. Deze eerste Flandria aubergines werden aangeleverd door producent Topa en aangekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

Op beide professionele netwerkdagen ontdek je alle facetten rond aanleg, renovatie en onderhoud van gazon, sportvelden en openbaar groen.

14e Nationale Grasdag focust op water

Liefhebberstuin

Ook dit jaar trekt de Nationale Grasdag richting West-Vlaanderen. Op de terreinen van graszodenteler David Lannoo in Pittem worden op woensdag 10 en donderdag 11 juni opnieuw honderden tuinaanleggers, groendiensten, greenkeepers en tuinprofessionals verwelkomd. Thema dit jaar is ‘Water, het nieuwe goud’.

Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal in de bodem wordt omgezet tot humus.

Composteren van A tot Z

Liefhebberstuin

Goed composteren is echt niet zo moeilijk. Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal door micro-organismen, insecten en wormen wordt omgezet tot compost: een donker, zwartbruin, kruimelachtig materiaal dat naar bosgrond ruikt en in de bodem wordt omgezet tot humus.

Composteren: de natuurlijke kringloop in de tuin

Liefhebberstuin

Januari is een echte feestmaand en bij feesten hoort lekker eten, maar wie lekker kookt, heeft meteen ook een berg keukenafval met uitpuilende groencontainers tot gevolg. En eigenlijk is dat nog niet eens zo erg, want dit organisch keuken'afval’ wordt in grote composteerinstallaties probleemloos omgezet in compost, een onmisbare grondstof voor elke tuinier.