Van kamerplant tot schitterende tuinplant

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meBegin januari hadden we het in deze rubriek over winterbloeiende bomen en struiken, die op hun mooist zijn in het putje van de winter. De planten die vandaag aan bod komen, bloeien strikt genomen óók in de winter, ze bloeien in elk geval vóór 21 maart, maar worden eerder geklasseerd bij de voorjaarsbloeiers.
Kamerplanten zijn weer helemaal in de mode en dat is niet zonder reden. Ze zorgen voor een aangenamere leefomgeving, hebben een positief effect op onze gezondheid en kunnen zelfs therapeutisch werken. Daarnaast is het verzorgen en kweken van kamerplanten ook nog eens een leuke hobby. Dus wie zijn groene vingers ook in de winter voelt kriebelen, kan alvast aan de slag met kamerplanten.
Winterbloeiende planten bloeien in het putje van de winter, op het moment dat andere planten nog volop in winterrust zijn. Ondanks de stevige winterprik halfweg december, bloeien ze ook dit jaar uitbundig. Bovendien bloeien bladverliezende struiken en bomen op hun naakte hout, waardoor de rijke bloei nóg meer opvalt.
Tot voor kort zagen we nog overal schitterende herfstkleuren zoals de schitterend geelgroene, oranje en bruine tinten van de haagbeuk; het gele loof van de rimpelroos; de mooie geelbruine tinten van het magnoliablad; het goudgeel van de bolacer en in de verte een bosrand met oranjegele tinten. Dat was de herfst op zijn mooist. Het is nu het ideale moment om deze bomen aan te planten.
De landbouwsector neemt steeds meer het initiatief om klimaatrobuuster te werken. Tezelfdertijd zorgen ze dankzij deze inspanningen voor extra beschutting en voedsel voor vogels en insecten.
De zachte herfst loopt nu echt wel op zijn einde en de natuur verandert langzaam van een kleurboek met alle tinten groen, geelbruin en rood naar een kaal, winters landschap. Ook het frisgroen van de weilanden wordt stilaan een eerder flets geelgroen, de kleur van gras dat zich voorbereidt op de komende winter. Dit is het ideale moment om het gazon nog een laatste keer onder handen te nemen en om ervoor te zorgen dat het ongeschonden de winter doorkomt.
De overgang van oktober naar november is een vast scharniermoment in de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Het is de overgang van de vruchtbare, warme zomerperiode met een wassende natuur naar de kille, donkere winterperiode, waarin de natuur wegzinkt in zijn jaarlijkse winterrust.
Er zijn steeds minder houtkanten in Vlaanderen en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Ze geven onze landelijke streken hun typisch karakter en zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. Om het houtkantennetwerk te versterken tegen 2030 lanceert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, samen met lokale besturen en partners, een houtkantenplan.
Planten vermeerderen in de winter klinkt misschien wat raar, maar toch is het precies dat wat we doen met het maken van winterstekken. Enkel gemakkelijk wortelende, houtige sier- en fruitgewassen komen hiervoor in aanmerking. Er is behalve een scherp mes en een snoeischaar geen extra materiaal nodig, enkel groene vingers volstaan om nu aan de slag te gaan.
Door de enorme prijsstijging van de ‘moderne’ energiebronnen zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, zijn heel wat mensen op zoek naar een alternatief. Vaak wordt dan gekozen voor een houtkachel als aanvulling of ter vervanging van bestaande verwarmingssystemen. De grotere vraag en de gestegen transportkosten zorgen er echter voor dat ook brandhout stilaan peperduur wordt. Doordacht stoken kan het rendement wel aanzienlijk verhogen.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen