Winterbloeiers geven voorsmaakje van de lente

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meGroenten en fruit van eigen oogst smaken vaak beter dan de groenten en het fruit die men koopt in de winkel. Enerzijds zal dit wel te maken hebben met een stukje trots over het zelf gekweekte voedsel, anderzijds heeft dit ook te maken met de grondsoort, de bemesting, de manier van telen en de rassenkeuze van de moestuinier en de beroepskweker.
Vandaag zetten we de populairste kleinfruitsoorten in de kijker. Bessen zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken en door hun beperkte omvang – kleinfruit, de naam zegt het zelf – passen ze ook letterlijk in elke tuin. Bovendien kunnen we door een goede keuze van verschillende soorten bessen oogsten van de vroege zomer tot diep in het najaar, zodat we de hele zomer lang voorzien zijn van verse tuinvitamientjes.
De dertigjarige Sam Butaye uit Wezemaal (Rotselaar) zet het werk verder, waar vader mee begonnen was, namelijk diverse freeswerken. Hierdoor wordt afval op een economisch en ecologische manier verwerkt en zijn terreinen snel (land) -bouwklaar.
De eerste geschreven vermeldingen over hosta’s werden in China teruggevonden en dateren van zo'n 800 jaar geleden. De plant werd in het begin van de jaren 1800 in Europa geïntroduceerd door Dr. Franz von Siebold, die meteen ook zijn naam verbond aan één van de mooiste tuinhosta's, namelijk de ‘hosta sieboldiana’. De hosta kende maar een matig succes bij de Europese tuinliefhebbers. Zo waren er 40 jaar geleden in Europa slechts een 30-tal soorten en cultivars beschikbaar.
Radijsjes zijn een ideale groente voor de beginnende moestuinier. Ze stellen weinig eisen, hebben een korte teeltduur, want ze groeien supersnel, en ze zijn bovendien ook nog lekker en gezond. Radijsjes kennen we allemaal. Minder bekend is zijn nauwe verwant de rammenas, die men al eens durft in te delen bij de ‘vergeten groenten’. Nochtans is deze ook makkelijk te kweken en even lekker.
Met het mooie weer in zicht wordt het stilaan tijd om ook de tuinmeubelen van onder het stof te halen. Voor wie het geluk heeft dat hij zijn tuinmeubelen op een correcte manier binnen kan stockeren, zal een flinke afstofbeurt volstaan. Meubelen in teak die buiten overwinteren, zijn vaak bedekt met pleksgewijze groene aanslag. Hier zal een meer grondige reinigingsbeurt nodig zijn vooraleer we kunnen genieten van de eerste prille zonnestralen
Wie in Vlaanderen een bos wil kappen en daarvoor een vergunning aanvraagt, krijgt in 9 op de 10 gevallen een positief advies. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft verzameld.
De 16 Regionale Landschappen van Vlaanderen hebben in 2021 een succesvol jaar geboekt. Zo werden in totaal 70 km hagen en heggen en bijna 112.000 m² houtkanten (stroken van bomen en struiken) aangeplant. Dat blijkt uit de gezamenlijke jaarcijfers van de 16 vzw's.
Vandaag stellen we u graag de kruisbes voor, in de volksmond vaak stekelbes genoemd. Als oorspronkelijk inheemse plant is ze in de tuin helemaal niet veeleisend. Deze ietwat zuur smakende, knapperige bes is ondanks zijn stekelige takken dan ook een echte aanrader voor de beginnende tuinier.
Belbex, de vereniging van boomkwekerijexporteurs, en AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond, hebben een campagne gelanceerd om jongeren warm te maken voor het vak van het kweken en verhandelen van bomen en sierplanten.