Wat te doen als tuinmeubelen groen worden?

Liefhebberstuin

Met het mooie weer in zicht wordt het stilaan tijd om ook de tuinmeubelen van onder het stof te halen. Voor wie het geluk heeft dat hij zijn tuinmeubelen op een correcte manier binnen kan stockeren, zal een flinke afstofbeurt volstaan. Meubelen in teak die buiten overwinteren, zijn vaak bedekt met pleksgewijze groene aanslag. Hier zal een meer grondige reinigingsbeurt nodig zijn vooraleer we kunnen genieten van de eerste prille zonnestralen

Zo goed als iedereen die bos wil kappen, krijgt daar de nodige vergunning voor.

Wie bos wil kappen, krijgt in 9 op de 10 gevallen positief advies

Groenvoorziening

Wie in Vlaanderen een bos wil kappen en daarvoor een vergunning aanvraagt, krijgt in 9 op de 10 gevallen een positief advies. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft verzameld.

De Regionale Landschappen ondersteunen de vergroeningsambities in Vlaanderen.

Regionale Landschappen boekten in 2021 een succesvol jaar

Groenvoorziening

De 16 Regionale Landschappen van Vlaanderen hebben in 2021 een succesvol jaar geboekt. Zo werden in totaal 70 km hagen en heggen en bijna 112.000 m² houtkanten (stroken van bomen en struiken) aangeplant. Dat blijkt uit de gezamenlijke jaarcijfers van de 16 vzw's.

De kruisbes is een makkelijke plant met een grote opbrengst aan lekkere bessen.

Stekelbessen: geen plantjes om zonder handschoenen aan te pakken

Liefhebberstuin

Vandaag stellen we u graag de kruisbes voor, in de volksmond vaak stekelbes genoemd. Als oorspronkelijk inheemse plant is ze in de tuin helemaal niet veeleisend. Deze ietwat zuur smakende, knapperige bes is ondanks zijn stekelige takken dan ook een echte aanrader voor de beginnende tuinier.

Via een campagne op sociale media wil men jongeren warm maken voor het beroep van boom- en plantenkweker.

Boomkwekerij aantrekkelijk maken voor jongeren

Groenvoorziening

Belbex, de vereniging van boomkwekerijexporteurs, en AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond, hebben een campagne gelanceerd om jongeren warm te maken voor het vak van het kweken en verhandelen van bomen en sierplanten.

Een leerling van het VTI mocht 2 weken meedraaien met het dagelijkse beroepsleven van het bedrijf waarbij hij stage liep, zoals hier tijdens het bomen rooien.

Poperingse studenten op stage in het buitenland

Onderwijs

Erasmus +: onder die naam werd het project boven het doopvont gehouden. Zeventien Poperingse land- en tuinbouwleerlingen van VTI liepen stage op een buitenlands landbouwbedrijf of tuinbouwbedrijf.

Vierde editie van Bye Bye Gazon: Vier de lente met minder gazon

Liefhebberstuin

Dieter Coppens roept op om ons saai gazon meer geur en kleur in te blazen als ambassadeur van de Bye Bye Gazon campagne. Een campagne die iedere Vlaming vraagt om een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor onze ogen en voor de insecten.

Begonia’s zijn een echt Belgisch topproduct

Zomerbloeiende bloembollen voor een zomers gevoel

Liefhebberstuin

Zomerbloeiende bloembollen zorgen voor een echt zomers gevoel in de tuin en op het terras. Met hun vaak felle kleuren en hun uitbundige bloei over een lange periode verdienen ze een plekje in iedere tuin. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk aan te planten en vragen ze weinig extra zorgen. Het is dus hoog tijd voor een herwaardering van deze wat vergeten gewasgroep.

Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) creëert voordelen voor zowel landbouw als natuur.

Naar een FABuleuze toekomst voor de landbouw in Vlaanderen?

Akkerbouw

Het Vlaamse consortium van het Interreg-NWE project ‘FABulous Farmers’ pleit voor meer aandacht voor Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). FAB creëert voordelen voor zowel landbouw als natuur. Om de toepassing van FAB-maatregelen in Vlaanderen te bevorderen, werkte het consortium een nota uit met 10 beleidsaanbevelingen.

Ook België neemt deel aan de Floriade Expo, met een ecologisch en duurzaam paviljoen dat de nadruk zal leggen op de typisch Belgische tuinbouwelementen en op de rijke en diverse cultuur van de verschillende regio’s.

België accentueert eigen tuinbouwelementen op Floriade

Liefhebberstuin

Onder het thema ‘Growing Green Cities’ neemt ons land deel aan Floriade Expo 2022. Deze internationale tuinbouwtentoonstelling gaat slechts eens in de 10 jaar door. De plaats van afspraak is deze keer het Nederlandse Almere. België wil er inspireren met zijn typisch Belgische tuin en wil kennis delen met bezoekers, tuinbouwproducenten, landbouwindustrieën en andere deelnemers.

In de hedendaagse tuin zijn de perkrozen van weleer vervangen door, meestal solitair  aangeplante, struikrozen

Correct snoeien doet beter bloeien

Liefhebberstuin

Het is weer zover: het einde van de winter nadert, maar de meeste planten zijn nog in rust. Dan is het moment aangebroken om bomen en struiken in onze tuinen een grondige snoeibeurt te geven. Voor menig tuinier is dit stresserend, want hoe zat het nu ook weer met de snoei van rozen? Daarom is het hoog tijd om onze snoeikennis nog eens op te frissen.

De jonge kiemplantjes kunnen aardig wat vorst verdragen.

Het geheim van de tuinboon

Liefhebberstuin

In februari kan het weer alle kanten uit: het kan vriezen en sneeuwen, waaien en regenen. De vorige generaties wisten het ook: “Februari is nooit zo fel of ze geeft 3 zomerse dagen wel”.

Ook (knol)selder heeft een reputatie als potentieversterkende plant.

Valentijn: de liefde van de mens gaat door de maag

Liefhebberstuin

Voor 1 keertje gaan we het nu eens niet hebben over de chemie van meststoffen, de interactie tussen wortelen en de preivlieg of de pracht van een ontluikend sneeuwklokje in de winter. Naar aanleiding van de feestdag van de geliefden, Valentijnsdag, staan we vandaag even stil bij de onvermoede krachten van groenten (uit de eigen tuin).

De Metor-reeks van Coup’Eco valt op door het aanbod cirkelzagen.

Importeurschap Coup’Eco opgenomen door Packo Handling

Nieuws van maatschappijen

Packo Handling is importeur geworden van het gamma Coup’Eco-snoeiwerktuigen.

De haagbeuk is een echt manusje-van-alles. Hij kan zeer breed toegepast worden in de tuin en in openbaar groen.

De haagbeuk: een manusje-van-alles

Liefhebberstuin

De haagbeuk is slechts een verre verwant van de beuk en het is dan wel een dankbare haagplant, maar bovenal een mooie, sterke en gezonde boom. De naam is dus eigenlijk heel misleidend. In tegenstelling tot zijn neef, de berk, zijn er niet zo heel veel soorten haagbeuk, maar kan hij wel zeer breed toegepast worden in de tuin, in openbaar groen en in het bosbeheer.

Berken werden als goede biochemici door de eeuwen heen erg gewaardeerd.

De berk: meer dan de klassieke drieling in je voortuin

Liefhebberstuin

Iedereen kent ze wel, de berken in de voortuin – vaak in groepjes van 3 – die op het einde van de vorige eeuw massaal in de tuin, dan nog liefst in de voortuin, werden aangeplant. Omdat berken snel groeien en de voortuin vaak niet de ideale plaats was voor die bomen, zijn er ondertussen al weer heel wat uit het straatbeeld verdwenen.

Jagers plantten zo’n 20.515 bomen en haagplanten verspreid over Vlaanderen.

Jagers plantten in Vlaanderen hagen en bomen

Groenvoorziening

De jagers van Hubertus Vereniging Vlaanderen hebben op 14 en 15 januari zo’n 20.515 bomen en haagplanten verspreid over heel Vlaanderen geplant. Dat komt neer op 10 ha nieuwe natuur.

Het is belangrijk dat de juiste boom op de juiste plaats wordt geplant.

Plant eens een boom of struik

Liefhebberstuin

Bij de overgang van oud naar nieuw staan we graag even stil bij het verleden en worden er vaak goede voornemens gemaakt om het in de toekomst anders en beter te doen. Bij deze geven we alvast een tip: plant (een) bo(o)men. Keuze is er genoeg: bessenstruiken, een mooie sierstruik, fruitbomen, hakhout of een mooie loofboom. Als je de struik of boom ook nog op de juiste manier in de grond stopt, kunnen ook de volgende generaties nog genieten van je goede voornemens voor 2022.

De provincie Vlaams-Brabant steunt de ontwikkeling van groene projecten op het platteland.

Provincie Vlaams-Brabant zet in op groene plattelandsprojecten

Groenvoorziening

De provincie Vlaams-Brabant steunt de ontwikkeling van groene projecten op het platteland. Twee nieuwe projecten kunnen rekenen op subsidies.

Kiem- of microgroenten zijn vers gekiemde zaden of kiemplantjes die in een zeer jong stadium ‘geoogst’ worden.

Kiemgroenten: een moestuin op je vensterbank

Liefhebberstuin

Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben om zaadjes te laten uitgroeien tot gezonde, smaakvolle kiemen. Alles wat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen zijn een handvol geschikte zaden, de juiste hoeveelheid vocht en de juiste temperatuur.

Sam Liégeois richtte een boomkwekerij op waar volgens natuurlijke principes wordt gewerkt.

Fruitbomen rechtstreeks van de kweker aan huis geleverd

Nieuws van maatschappijen

Begin dit jaar startte Sam Liégeois (24 jaar) Terra Silva op in Leuven. Met deze natuurlijke boomkwekerij wil hij landbouwer en particulier voorzien van duurzaam gekweekte fruitbomen.

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft opvallend groen-geel gestreepte bladeren.

Siergrassen in het lang en het breed

Liefhebberstuin

In een vorige editie van Landbouwleven beschreven we de grote familie van de grassen. We vertelden waar ze zich best thuis voelen in de tuin en hoe we deze doorlevende planten het best kunnen verzorgen om er jarenlang tuinplezier van te hebben. Vandaag zetten we enkele mooie en sterke siergrassen in de kijker. En je zal zien: het moeilijkste bij siergrassen is de juiste keuze maken uit het enorme aanbod aan hoogtes, breedtes en kleuren.

Met hun langgerekte silhouet, hun fijne bladeren en hun sierlijke pluimen veroverden de siergrassen langzaam maar zeker het hart van de tuinliefhebber.

Siergrassen: 50 tinten groen en blauw en bruin...

Liefhebberstuin

Grassen worden bijna altijd geassocieerd met weilanden of met een gazon, maar ze zijn zoveel meer dan dat. Denken we maar aan de graangewassen – een klein deeltje van de grote grassenfamilie – die wereldwijd een belangrijke voedingsbron zijn voor de mens. Ook bamboe en riet, die in grote delen van de wereld belangrijke bouwmaterialen zijn, behoren tot de grassenfamilie. Sinds halfweg de vorige eeuw begonnen grassen ook aan een opmars als tuinplant.

Het Smart-Multi-Connect bedieningsconcept laat toe verschillende toestellen op hetzelfde ogenblik met de spuitmachine te connecteren.

6x zilver op Agribex 2021

Mechanisatie

Om de 2 jaar reikt de Agribex landbouwbeurs gouden en zilveren aren, hoeven en buxussen uit voor bedrijven die zich onderscheiden met innovaties in hun domein, respectievelijk de akkerbouw, veehouderij of groenvoorziening. Dit jaar leverde dat 6 zilveren onderscheidingen op.

Dankzij de workshops 'Plukvers van de pers' maken leerlingen kennis met de appelteelt in een fruitbedrijf.

Appelteelt kent geen geheimen meer voor Vlaams-Brabantse leerlingen

Groenvoorziening

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober de workshops ‘Plukvers van de pers’. Zo’n 300 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen er uitleg over de appelteelt in 4 fruitteeltbedrijven uit Bierbeek, Gooik, Kortenaken en Zoutleeuw.