Startpagina Milieu

Milieu

Milieu

Wilde hamster krijgt geen voorkeursbehandeling

Actueel Vlaams minister van omgeving en natuur Zuhal Demir (N-VA) start geen nieuw afzonderlijk soortenbeschermingsprogramma op voor de wilde hamster. Ze werkt aan een overkoepelend totaalplan voor biodiversiteit op akkers, met maximale focus op maatregelen op het terrein.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Groen veroordeelt ‘chantage’ door Ineos

Oppositiepartij Groen dringt aan op een vervroegde commissiezitting waarin de Vlaamse regering tekst en uitleg komt geven over het Ineos-dossier. Volgens Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege is er sprake van ‘chantage’ door het chemiebedrijf.

Bijna 86.000 ton afvalbanden ingezameld in 2022

Vorig jaar werd in België 85.844 ton aan afvalbanden ingezameld. Dat is 4.500 ton meer dan de nieuwe banden die op de Belgische markt kwamen. Slechts 0,19% van de ingezamelde banden belandde in de verbrandingsoven, de overige 99,81% kreeg een nieuw leven, vooral dan in vorm van granulaat of kleine rubberkorrels. Dat blijkt uit het jaarverslag van Recytyre, het beheersorganisme dat instaat voor de inzameling en recyclage van gebruikte banden.

Oproep voor projecten die Aziatische hoornaar aanpakken

Het departement Landbouw en Visserij lanceert een oproep voor projecten die passen in het Strategisch Plan Bijenteelt 2023-2027. Imkerverenigingen en imkerkoepels kunnen tot en met 31 augustus 2023 een projectvoorstel indienen rond 1 van de 5 thema’s (GLB-interventies). Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar projectvoorstellen die gericht zijn op de aanpak van de Aziatische hoornaar.

N-VA en Open VLD dienen – zonder cd&v – stikstofdecreet in

Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD hebben op 27 juli – zonder coalitiepartner cd&v – een stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement. Voor oppositiepartij Vlaams Belang is dit het einde van de Vlaamse regering. De partij vraagt alvast een spoedzitting van het Vlaams Parlement.

19 gemeenten zorgen samen voor 34,5 km nieuwe houtkanten

De Vlaamse overheid wil een sterker en uitgebreider houtkantennetwerk tegen 2030. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) organiseerde eind 2022 een projectoproep houtkanten voor gemeenten en provincies. 19 gemeenten dienden samen 23 projecten in.

Meest gelezen

Opinie: Een herstelplan voor de landbouw graag, liever gisteren dan vandaag!

Het PAS, MER, landbouw, impact van milieu en internationale conflicten op de voedselvoorziening, enzovoort zijn enorm actueel. Ook de discussies hierover in het Vlaams Parlement laaien weer hoog op. Landbouwleven kreeg van Benedikt Sas, algemeen directeur van Diergezondheidszorg Vlaanderen vzw (DGZ) een visienota.

Bijna 2 km aan bloemenrijke grasstroken in Brakel, Maarkedal en Zwalm

Een groot aantal akkers in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen hebben bij hevige regenval erg te lijden onder erosie. Via een subsidiereglement ondersteunt de Provincie Oost-Vlaanderen landbouwers in Brakel, Maarkedal en Zwalm bij de aanleg van bloemenrijke grasstroken langs erosiegevoelige landbouwpercelen.

Natuurorganisaties vragen maatregelen om natuurherstel te garanderen

De natuur- en milieuorganisaties Natuurpunt, West-Vlaamse Milieufederatie, BOS+, Vogelbescherming Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu zijn teleurgesteld dat een onderhandelde oplossing voor de stikstofcrisis, inclusief begeleiding voor landbouwers en cruciale maatregelen rond natuurherstel, op de lange baan geschoven lijkt. Dat zeggen de organisaties nadat Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) verstrengingen van stikstofregels bij vergunningen aankondigde.

Minister Demir haalt eenzijdig uit naar landbouwsector

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft 2 Ministeriële Instructies afgekondigd om het risico op een vergunningsstop maximaal te voorkomen. Vooral de veehouderij blijkt de dupe. Volgens Groene Kring is dit een aanslag op de toekomst van de landbouw.