Startpagina Milieu

Milieu

Milieu

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.

Demir vraagt verlaging federale verpakkingsheffing

De gewesten hebben een akkoord waarin de zwerfvuilkost voor eenmalige plastic verpakkingen op 112 miljoen euro wordt geschat. De kans bestaat dat de sector die kost via haar prijzen zal doorrekenen aan de klanten, terwijl de lokale besturen (die die het gros van 112 miljoen euro zouden krijgen) geen lastenverlagingen zullen doorvoeren. Daarom weigert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verder te gaan met het samenwerkingsakkoord, tenzij de garantie er is dat de winkelkar niet duurder wordt.

Bijna 3.000 landbouwers sluiten een beheerovereenkomst

2.927 landbouwers hebben voor dit jaar één of meer beheerovereenkomsten met de VLM, goed voor een totale oppervlakte van 6.658 ha. Beheerovereenkomsten zijn contracten met landbouwers die extra inspanningen doen voor de biodiversiteit en die daarvoor een vergoeding krijgen.

Meest gelezen

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.

België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda

De Europese ministers van Milieu gaan maandag 25 maart dan toch niet stemmen over de natuurherstelwet. Omdat het Belgische voorzitterschap van de Raad van oordeel is dat er geen meerderheid voorhanden is, wordt de stemming uitgesteld. Dat heeft Belga vrijdag uit goede bron vernomen.