Startpagina Milieu

Milieu

Milieu

"Twee derde van bedrijven op rode lijst uit 2015 wil vrijwillig stoppen"

Wetgeving Twee derde van de landbouwbedrijven die op de lijst van rode bedrijven uit 2015 stonden, zijn al vrijwillig een traject naar stoppen gestart. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns 29 januari gezegd in VTM Nieuws over het stikstofdossier. "Voor hen is er dus al een oplossing in de maak", aldus de cd&v-minister.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Vlaams minister Zuhal Demir lanceert plan voor meer en betere houtkanten in het landschap

Er zijn steeds minder houtkanten in Vlaanderen en de kwaliteit ervan gaat achteruit. Ze geven onze landelijke streken hun typisch karakter en zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. Om het houtkantennetwerk te versterken tegen 2030 lanceert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, samen met lokale besturen en partners, een houtkantenplan.

Boerenbond ondertekent Vlaams charter Landschapsbeheer

Voor Boerenbond en Landelijke Gilden is een goed beheer van de open ruimte in Vlaanderen altijd een prioriteit geweest. Daarom werd op 20 oktober – de Internationale dag van het landschap – het Vlaams charter landschapsbeheer ondertekend. “We geloven dat door samenwerking en overleg sterke, goed beheerde landschappen kunnen ontstaan die ook voldoende ondernemersruimte voor land- en tuinbouwers bieden. Zo zorgen we ook in de toekomst voor het platteland én voor onze landbouwers.”

Onvrede over uitstel voor herziening Europese chemicaliënwetgeving

De Europese Commissie heeft dinsdag 18 oktober haar werkprogramma voor 2023 voorgesteld. De Commissie geeft hierin aan in het laatste kwartaal van volgend jaar een herziening van REACH , de verordening over alles wat met chemische stoffen te maken heeft, te willen voorstellen. Volgens critici dreigt dat uitstel de goedkeuring van een strengere wetgeving helemaal op de lange baan te schuiven.

Meest gelezen

Mestverwerking in Vlaanderen opnieuw gedaald

Volgens de jaarlijkse VCM-enquête ‘mestverwerking in Vlaanderen’ werd er vorig jaar 3,6 miljoen kg stikstof minder verwerkt dan het jaar voordien. Het grootste aandeel verwerkte mest komt van de pluimveesector.

Milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse regering in ‘nitraatzaak’

Vijf milieuorganisaties – BBL, Dryade, Greenpeace, Natuurpunt en WWF – slepen de Vlaamse regering voor de rechter over het ‘falend mestbeleid’. De dagvaarding werd op 8 september ingeleid bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, nadat een ingebrekestelling in april zonder antwoord bleef.

Geen derogatie meer voor Nederland

Volgens een mededeling van de Nederlandse Rijksoverheid verliezen onze noorderburen weldra hun derogatie. Daardoor hebben de Nederlandse boeren met ingang van 2026 niet langer een uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest ten opzichte van andere Europese landen. De komende jaren wordt de derogatie geleidelijk aan afgebouwd.

Klimaatverandering zet hommels onder druk

Hommels worden op de proef gesteld door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers die de fysieke evolutie van de insecten over meer dan een eeuw bestudeerden.

NPI-steun komt ten goede aan bijen

In één jaar tijd, en dit sinds juli van vorig jaar, investeerden 389 Vlaamse landbouwers in de aanleg van bijenhotels voor solitaire bijen. Bijen spelen een belangrijke rol voor de biodiversiteit van de natuur.