VLM zoekt boeren met ervaring met beschermingsstroken

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meOp 12 mei werd bij landbouwer Geert Robijns in Bierbeek het eerste van 10 nieuwe weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel in gebruik genomen. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns kwam het eerste station persoonlijk inhuldigen. Het project toont hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, met concrete voordelen voor beide.
Metalen en hormoonverstorende stoffen, zoals oestrogenen, vormen een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer in Europa. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Van bijna 36.500 woningen in Vlaanderen komt het afvalwater nog steeds rechtstreeks in de natuur terecht, met alle negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit vandien. Dat blijkt uit gegevens die Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v). De slechte waterkwaliteit van de Vlaamse waterlopen kan dan ook niet volledig verhaald worden op de landbouw, meent Boerenbond.
Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) is nieuwsgierig naar de uitwerking van de aftopping van de PAS-referentie vermits dit nog niet is verwerkt in de referentietool.
Vlaams leefmilieuminister Jo Brouns (cd&v) is niet van plan om het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat te verbieden. De minister verwijst daarvoor naar het toelatingsbeleid van de Europese Commissie dat zeer gedetailleerd en veeleisend is.
Wanneer een overtreding wordt gemaakt op een regel uit het milieurecht kan daar door de overheid op heel veel manieren worden op gereageerd. Een van de instrumenten die door het Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) sinds 1 mei 2009 werden ingevoerd, is de zogenaamde bestuurlijke maatregel.
Op 24 april besprak de Vlaamse commissie voor Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke ordening het uitstel van de stalregistratie in Vlaanderen. Veel landbouwers zijn bezorgd over de impact ervan op milieudoelstellingen en de rechtszekerheid. De stalregistratie is een cruciaal onderdeel van het Stikstofdecreet.
Prof. dr. Benedikt Sas, onder meer directeur van Diergezondheidszorg Vlaanderen, kroop in zijn pen. Hij blijft het gegoochel met modellen en cijfers over stikstof absurd vinden. Hij doet dan ook een dringende oproep aan de overheid om werk te maken van een herstelplan en eerherstel voor de landbouwers.
Akkers van Vlaamse boeren die door asbest zodanig bevuild zijn dat de gezondheid in gevaar komt, moeten worden gesaneerd. Minister Jo Brouns overlegt met OVAM hoe dat het best en snel kan gebeuren.
Welke aandachtspunten zijn er in de verzamelaanvraag 2025 naar aanleiding van het gewijzigd Mestdecreet? De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen