Startpagina Wetgeving

Wetgeving

Wetgeving

Vijf vragen over mest uitrijden met de AGR-GPS-app

Wetgeving Sinds MAP 7 moet de AGR-GPS-app veel vaker gebruikt worden dan vroeger. Maar voor welke mest moet je de app gebruiken? Tijdens welke periode in het jaar is een app verplicht? En wanneer moet je een erkend mestvoerder inschakelen?
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Moet ik mijn onvergunde gebouw echt afbreken?

Ik werd gedagvaard omdat ik een gebouw oprichtte zonder vergunning. Ondanks verwoede pogingen kreeg ik geen regularisatievergunning. In de procedure voor de correctionele rechtbank vraagt de stedenbouwkundig inspecteur nu dat ik zou veroordeeld worden tot het afbreken van het gebouw waarvoor ik geen vergunning heb. Kan ik dit echt niet vermijden? In onze gemeente staan er zeker 15 vergelijkbare gebouwen zonder vergunning.

Wat kan ik ondernemen tegen de annulering van mijn NER?

Op 20 augustus ontvingen veehouders in Vlaanderen de brieven van de Mestbank waarmee hun werd meegedeeld over hoeveel nutriëntenemissierechten (NER) hun landbouwbedrijf nog beschikt. Bij heel wat landbouwers blijkt dat zij een deel van hun NER verliezen, omdat deze werden geannuleerd. Hiertegen kan tot en met 1 oktober bezwaar ingediend worden.

Niet akkoord met slapende NER? Dien tijdig bezwaar in!

Landbouwers werden op 20 augustus via het Mestbankloket geïnformeerd over het aantal nutriëntenemissierechten dat ze – na afroming – behouden. Studie- en adviesbureau DLV wijst erop dat dit bericht niet meer met de post wordt verstuurd. Wie bezwaar wil aantekenen, mag zeker niet treuzelen. De uiterste datum hiervoor is immers 1 oktober.

Afroming en reductie van NER’s – dansen op een slappe koord?

Naar verwachting ontvangen alle Vlaamse veehouders deze week de langverwachte NER-brieven. Hierin komen ze te weten hoeveel nutriëntenemissierechten op hun bedrijf worden afgeroomd. Intussen zou er ook een beslissing zijn genomen om een belangrijke tekortkoming voor besloten vennootschappen aan te passen.

Nieuwe regels rond ruimtelijke ordening en milieu toegelicht

Op 17 mei bekrachtigde de Vlaamse regering het ‘Verzameldecreet Omgeving’. Dat omvat een langverwachte verzameling aan technische correcties, betere definities en verduidelijkingen. Verder bevat het ook daadwerkelijke inhoudelijke aanpassingen aan ruim 20 wetten en decreten, waaronder vooral de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, maar ook het Bodemdecreet, het Veldwetboek, de wetgeving inzake ruilverkaveling van landeigendommen...

Meest gelezen

Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen

Vanaf 2025 wordt een bijkomende voorwaarde toegevoegd aan de definitie van actieve landbouwer die gebruikt wordt binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en voor zorgboerderijen. Om aan die voorwaarde te voldoen, moet er binnen het landbouwbedrijf minstens 1 zaakvoerder zijn die geen rustpensioen ontvangt. Zo wil Vlaanderen verder inzetten op de generatiewissel en de verjonging binnen de sector.