Fusie van coöperaties gaat in juli 2023 van start onder koepelnaam BelOrta

Fruit

De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV (Belgische Fruitveiling) hebben een princiepsakkoord bereikt op welke manier de in het voorjaar aangekondigde samenwerking en integratie gerealiseerd zal worden. De activiteiten van deze coöperaties worden vanaf midden volgend jaar samengebracht onder de naam BelOrta.

Chef-kok Sofie Dumont, hockeyspeler Thomas Briels en Ketnet-actrice Sali Haidara gingen de uitdaging van de Oog voor Lekkers-Cup aan.

Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ sportief afgetrapt

Fruit

De scholencampagne 'Oog voor Lekkers' wil kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengen. Zo kunnen deelnemende scholen in Vlaanderen rekenen op 20 weken subsidies voor gezonde tussendoortjes. De campagne werd afgetrapt in de Gemeentelijke Basisschool Trootrakkers in Kortessem.

Net zoals de perentelers en de kersentelers, blijken ook onze appeltelers er alsmaar vaker de brui aan te geven.

Ruim 40% minder appeltelers sinds 2005

Fruit

Het aantal appeltelers in Vlaanderen is op vijftien jaar tijd met meer dan 40 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).

Stijgende kosten zorgen ervoor dat Belgische appeltelers vandaag in ongezien zwaar weer beland zijn.

Belgische appelteelt in zwaar weer

Fruit

De start van de appelen- en perenpluk, die dit jaar omstreeks deze tijd plaatsvindt, gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Vooral de Belgische appelteelt heeft vandaag te kampen met kleine marges en grote onzekerheden. Wil de lokale appelteelt weer leefbaar worden dan is een verregaande samenwerking doorheen de keten nodig, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Dit jaar zal er in Europa een eerder normaal aanbod van appelen en een iets hoger aanbod van peren zijn. 2023 wordt evenwel een seizoen met de nodige uitdagingen.

2023 wordt uitdagend jaar voor de fruitsector

Fruit

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2022-2023 geven aan dat we in Europa een eerder normale appeloogst mogen verwachten. De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant maar herstelt zich enigszins na de extreem lage oogt van vorig jaar. Europees verwacht men een eerder normale appeloogst van 12,1 miljoen ton en een normale perenoogst 2 miljoen ton ten opzichte van 1,7 miljoen ton vorig jaar. Dit laatste heeft vooral te maken met het feit dat de productie in Italië zich voor een deel hersteld heeft.

De nieuwe lichting verzekert de toekomst van de Vlaams-Brabantse tafeldruif, zeggen de verschillende partners.

Tien nieuwe druiventelers afgestudeerd: toekomst verzekerd

Fruit

In Overijse in Vlaams-Brabant kregen donderdagavond 7 juli 10 cursisten hun diploma als tafeldruiventeler. In de Druivenstreek in Vlaams-Brabant zijn er nog maar een tiental beroepsdruiventelers actief: de cursus, georganiseerd door het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en de Boerenbond, had als doel dat aantal te verhogen.

Van de fruittelers in Zuid-Limburg worden er jaarlijks duizenden kilo's kersen gestolen.

Ondanks extra politiepatrouilles in Wellen toch kersen gestolen

Fruit

In een kersenplantage in Wellen is zaterdagochtend ondanks aangekondigde extra politiepatrouilles toch een diefstal vastgesteld. Aan de Steenweg in Wellen is rond 5.30 uur door onbekenden over een afstand van 50 m een onbekende hoeveelheid kersen geplukt en meegenomen. Dat maakte de politie van de zone Kanton Borgloon maandag bekend.

Polyfenolen in cosmetica kunnen in de toekomst misschien afkomstig zijn van appelhout.

“In mijn cosmetica zit… appelboom”

Fruit

Mensen worden steeds bewuster van wat er in hun voeding zit, maar nemen ook de etiketten op cosmetica en verzorgingsproducten onder de loep. Producten met natuurlijke ingrediënten worden alsmaar populairder. Cosmeticabedrijven hebben dit begrepen en zijn actief op zoek naar natuurlijke alternatieven voor de kunstmatige tegenhangers. De hogeschool Odisee doet daarom onderzoek naar natuurlijke polyfenolen, die gewoon te vinden zijn in… appelhout. “Zo krijgen oude bomen nog economisch nut.”

De provincie Limburg stelt een subsidiereglement beschikbaar waar een subsidie van maximaal 250 euro kan worden aangevraagd.

Limburgs meldpunt bacterievuur maakt zich op voor tweede seizoen

Actueel

Vorig jaar lanceerde de provincie Limburg haar provinciale aanpak bacterievuur, met als uniek aspect voor Vlaanderen de oprichting van een provinciaal meldpunt. “Nadat de Europese regelgeving veranderde, zorgden we voor een vernieuwende aanpak waar preventie, sensibilisering maar ook interventie een belangrijke rol in spelen.”, aldus Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). Het provinciaal meldpunt start nu haar tweede werkjaar.

Beregening beschermt de frele bloesems tegen vorstschade.

Limburgse fruittelers meten schade na nachtvorst op

Fruit

Het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden is nog volop bezig met het opmeten van de schade die de nachtvorst heeft aangericht. “Het is vroeg om het heel juist in te schatten, maar dat er schade zal zijn, dat is duidelijk”, zegt Serge Remy van pcfruit. Ook het slechte weer na de vorst betekent geen goed nieuws voor de fruittelers.

Fruittelers lopen tegen verliezen aan van 3.000 euro/ha peren.

Fruittelers luiden alarmklok

Fruit

Door de situatie in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande handelsstop vanuit de Europese Unie naar Wit-Rusland werd meteen ook een belangrijk afzetkanaal voor de Vlaamse perentelers afgesloten. Door het ineenstorten van de prijzen op de Europese markten, ten gevolge van het plotse overaanbod, lopen fruittelers tegen verliezen aan van 3.000 euro/ha peren.

De Ghesellen stelden zich voor aan de Korvetkapitein en gaven een uitleg over het teeltseizoen 2021 de uitdagingen voor het jaar 2022.

Eerste aardbeien afgeleverd aan het Koninklijk Paleis

Fruit

Op woensdag 30 maart geeft Coöperatie Hoogstraten het officiële startschot voor het nieuwe seizoen met een feestelijke seizoensopening. Maar zoals de traditie voorschrijft brengen de ‘Ghesellen van de Aardbei’ van Hoogstraten de eerste aardbeien naar het Koninklijk Paleis in onze hoofdstad.

BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit.

2021 recordjaar voor groente- en fruitcoöperatie BelOrta

Groenten

Jammer genoeg is Covid alomtegenwoordig geworden en bepaalt die mee het reilen en zeilen in heel wat sectoren. Zo ook in de groente- en fruitsector. BelOrta haalde met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit, al ging dit gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast Covid hadden ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021.

Eén van de 3 pijlers is de aanname dat groenten en fruit van nature gezond zijn.

Responsibly Fresh Goodness by nature komt met duurzaamheidsrapport 2021

Groenten

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties publiceert het duurzaamheidsrapport 2021, zonder het geplande netwerkevent met stakeholders omwille van de Corona-situatie. Met het collectief project Responsibly Fresh Goodness by nature blijven de 5 producentencoöperaties en de 3.400 producenten-tuinders verder inzetten op duurzame ontwikkeling.

Vooral in Frankrijk viel de oogst tegen dit jaar.

Minder wijnproductie dit jaar

Fruit

Er is dit jaar erg weinig wijn geproduceerd. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw OIV. De 3 Europese wijnlanden bij uitstek, Italië, Spanje en Frankrijk, kregen te maken met ongunstige weersomstandigheden.

In Limburg is begonnen met het oogsten van de eerste wijndruiven.

Slecht weer zorgt voor tegenvallende en latere druivenoogst in Limburg

Fruit

In Limburg is begonnen met het oogsten van de eerste wijndruiven. De oogst liet dit jaar, net als dat van het hard fruit, iets langer op zich wachten in vergelijking met de voorbije jaren.

De perenproductie in Europa is dit jaar immers met 1.6 miljoen ton historisch laag.

Oogst hardfruit 2 weken later van start: appelen +14%, peren -25%

Actueel

In Haspengouw is de peren- en appeloogst van start gegaan. Dat is 2 weken later dan de voorbije jaren. Dit jaar verwachten de Limburgse fruittelers een hogere appeloogst en lagere perenoogst dan vorig jaar.

De pluk van de Conference-peer is eerst aan de beurt, van 6 tot 18 september.

Perenpluk start pas op 6 september

Fruit

Elk jaar bepaalt het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) de landelijke plukdata voor appel en peer. Dit jaar wordt idealiter 3 weken later geplukt dan in 2020. Officiële data zijn nodig om te vermijden dat fruit te vroeg of te laat wordt geoogst.

De wijnproductie in Frankrijk in 2021 zal naar verwachting historisch laag zijn, lager dan in 1991 en 2017, toen er ook strenge vorst was in het voorjaar.

Franse wijnproductie in 2021 naar verwachting ‘historisch’ laag

Fruit

De Franse wijnproductie zou in 2021 met 24 tot 30 % dalen tot een ‘historisch laag’ niveau door de strenge voorjaarsvorst. Dat maakte het ministerie van Landbouw van onze zuiderburen bekend.

v.l.n.r.: Philippe Appeltans, David Clarinval, Dirk Bertels, Herman Diricks, Anton Refalo

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

Actueel

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Elke werkdag is anders voor Steve, maar elke dag begint steevast met aardbeien eten.  “Als ze niet smaken, is er iets aan de hand.”

Aardbeienbedrijf Schrijvers: ‘We willen heerlijke én betaalbare aardbeien aanbieden’

Fruit

Al 4 generaties lang worden bij Aardbeienbedrijf Schrijvers in Hoogstraten aardbeien met veel kunde én smaak geteeld. In de lente hangen de rode aardbeien te rijpen tot ze geplukt kunnen worden en via Coöperatie Hoogstraten verkocht worden. “Maar ook via een automaat willen we passanten een heerlijk zoete en betaalbare aardbei bieden”, vertelt Steve Schrijvers.

Eerste minister Alexander De Croo erkent dat de aardbeiteelt een belangrijke sector is in Vlaanderen.

Premier De Croo bezoekt aardbeiteler: “De steunmaatregelen hielpen ons de coronacrisis doorstaan.”

Fruit

Premier Alexander De Croo (Open Vld) bezocht vandaag, 8 juni, aardbeiteler Raf Quirijnen uit Loenhout. Hij gaf, samen met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker de premier een rondleiding op zijn bedrijf met speciale aandacht voor tewerkstelling en veiligheid op het werk in coronatijd. “Zonder maatregelen was het veel moeilijker geweest om aan seizoensarbeiders te geraken”, vertelt hij.

De Beurre Alexander Lucas is een van de pioniersproducten.

‘Earth’ wil consument stimuleren om omschakelproducten te kopen

Nieuws van maatschappijen

In april lanceerde BelOrta het nieuwe concept ‘Earth’, dat in het leven is geroepen om de marktkansen van producten in omschakeling naar biologische teelt te vergroten. De producten met het label ‘Earth’ komen deze zomer in de winkelrekken en wijzen de consument erop dat het product komt van gangbare landbouwers die omschakelen naar biologische teelt.

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%.

Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties sluit 2020 af met een recordomzet

Actueel

Met een omzet van boven 1 miljard euro beleefde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in 2020 een recordjaar. De omzet groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2019. Koploper onder de groenten is witloof. Bij het fruit steeg de omzet van peren met ruim een derde.