Minder wijnproductie dit jaar

Fruit

Er is dit jaar erg weinig wijn geproduceerd. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw OIV. De 3 Europese wijnlanden bij uitstek, Italië, Spanje en Frankrijk, kregen te maken met ongunstige weersomstandigheden.

In Limburg is begonnen met het oogsten van de eerste wijndruiven.

Slecht weer zorgt voor tegenvallende en latere druivenoogst in Limburg

Fruit

In Limburg is begonnen met het oogsten van de eerste wijndruiven. De oogst liet dit jaar, net als dat van het hard fruit, iets langer op zich wachten in vergelijking met de voorbije jaren.

De perenproductie in Europa is dit jaar immers met 1.6 miljoen ton historisch laag.

Oogst hardfruit 2 weken later van start: appelen +14%, peren -25%

Actueel

In Haspengouw is de peren- en appeloogst van start gegaan. Dat is 2 weken later dan de voorbije jaren. Dit jaar verwachten de Limburgse fruittelers een hogere appeloogst en lagere perenoogst dan vorig jaar.

De pluk van de Conference-peer is eerst aan de beurt, van 6 tot 18 september.

Perenpluk start pas op 6 september

Fruit

Elk jaar bepaalt het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) de landelijke plukdata voor appel en peer. Dit jaar wordt idealiter 3 weken later geplukt dan in 2020. Officiële data zijn nodig om te vermijden dat fruit te vroeg of te laat wordt geoogst.

De wijnproductie in Frankrijk in 2021 zal naar verwachting historisch laag zijn, lager dan in 1991 en 2017, toen er ook strenge vorst was in het voorjaar.

Franse wijnproductie in 2021 naar verwachting ‘historisch’ laag

Fruit

De Franse wijnproductie zou in 2021 met 24 tot 30 % dalen tot een ‘historisch laag’ niveau door de strenge voorjaarsvorst. Dat maakte het ministerie van Landbouw van onze zuiderburen bekend.

v.l.n.r.: Philippe Appeltans, David Clarinval, Dirk Bertels, Herman Diricks, Anton Refalo

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

Actueel

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Elke werkdag is anders voor Steve, maar elke dag begint steevast met aardbeien eten.  “Als ze niet smaken, is er iets aan de hand.”

Aardbeienbedrijf Schrijvers: ‘We willen heerlijke én betaalbare aardbeien aanbieden’

Fruit

Al 4 generaties lang worden bij Aardbeienbedrijf Schrijvers in Hoogstraten aardbeien met veel kunde én smaak geteeld. In de lente hangen de rode aardbeien te rijpen tot ze geplukt kunnen worden en via Coöperatie Hoogstraten verkocht worden. “Maar ook via een automaat willen we passanten een heerlijk zoete en betaalbare aardbei bieden”, vertelt Steve Schrijvers.

Eerste minister Alexander De Croo erkent dat de aardbeiteelt een belangrijke sector is in Vlaanderen.

Premier De Croo bezoekt aardbeiteler: “De steunmaatregelen hielpen ons de coronacrisis doorstaan.”

Fruit

Premier Alexander De Croo (Open Vld) bezocht vandaag, 8 juni, aardbeiteler Raf Quirijnen uit Loenhout. Hij gaf, samen met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker de premier een rondleiding op zijn bedrijf met speciale aandacht voor tewerkstelling en veiligheid op het werk in coronatijd. “Zonder maatregelen was het veel moeilijker geweest om aan seizoensarbeiders te geraken”, vertelt hij.

De Beurre Alexander Lucas is een van de pioniersproducten.

‘Earth’ wil consument stimuleren om omschakelproducten te kopen

Nieuws van maatschappijen

In april lanceerde BelOrta het nieuwe concept ‘Earth’, dat in het leven is geroepen om de marktkansen van producten in omschakeling naar biologische teelt te vergroten. De producten met het label ‘Earth’ komen deze zomer in de winkelrekken en wijzen de consument erop dat het product komt van gangbare landbouwers die omschakelen naar biologische teelt.

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%.

Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties sluit 2020 af met een recordomzet

Actueel

Met een omzet van boven 1 miljard euro beleefde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in 2020 een recordjaar. De omzet groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2019. Koploper onder de groenten is witloof. Bij het fruit steeg de omzet van peren met ruim een derde.