Startpagina Fruit

Fruit

Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

De Pfalz-regio: naast eerlijke wijnen, dé moestuin van Duitsland

De Pfalz-streek spreekt tot de verbeelding bij veel mensen, met zijn glooiende landschappen en prachtige wandel- en fietsroutes. De streek is bovendien bekend voor zijn wijnen. Denk maar aan de Riesling-wijn. Toch is het landbouwlandschap divers. Landbouwleven neemt je mee doorheen (een deel van) de Pfalz-regio.

Digitaal wijngaardmanagement in een app

De Vineyard Cloud-toepassing is – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal ontwikkeld voor wijnbouwers. Zowel Christoph Siebert als andere wijnbouwers in de streek gebruiken het om de werkzaamheden in de percelen vlot te doen verlopen.

Druivenrassen én de economie veiligstellen voor de toekomst

Klimaatverandering en het ambitieuze doel van de EU met de Green Deal: het Julius Kühn-Institut (JKI) Instituut voor druivenveredeling Geilweilerhof richt zich op het kweken van nieuwe cultivars met een hoge resistentie tegen ziektes, met weersgerelateerde stressfactoren en ook met een hoge wijnkwaliteit.

Meest gelezen

België is grootste perenproducent in Europa

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2023-2024 geven aan dat we in Europa een lage appeloogst van 11,7 miljoen ton mogen verwachten (-3,27% ten opzichte van vorig jaar). De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant door de compleet tegenvallende oogst in Italië. Europees verwacht men een extreem lage perenoogst van 1,7 miljoen ton. Dit is een daling van 13% ten opzichte van vorig jaar.

Steeds meer meldingen van perenvuur in Limburg

Perenkwekers in Limburg bekijken na de regenachtige periode met argusogen of er in hun plantages perenvuur voorkomt. Het natte weer en de stevige windstoten zijn immers samen met de rondvliegende insecten een katalysator in de verspreiding van de bacterieziekte, die ook bacterievuur wordt genoemd.

Vlaams onderzoek naar duurzame oplossingen voor plagen en ziektes bij aardbeien

Een team van onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) gaat de komende jaren op zoek naar een duurzamere bestrijding van ziektes en plagen bij aardbeiplanten. Bedoeling is minder te moeten grijpen naar chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek start in het najaar.