Plantentuin Meise op zoek naar wilde bananensoorten om resistenties tegen te gaan

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meDe appelbloesemkever, de perenknopkever en de appelvruchtsteker. In Nederland zorgen die kevers voor verwoeste oogsten, in Vlaanderen nog niet. Maar fruittelers kijken er wel bezorgd naar.
Perenkwekers in Limburg bekijken na de regenachtige periode met argusogen of er in hun plantages perenvuur voorkomt. Het natte weer en de stevige windstoten zijn immers samen met de rondvliegende insecten een katalysator in de verspreiding van de bacterieziekte, die ook bacterievuur wordt genoemd.
Een team van onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) gaat de komende jaren op zoek naar een duurzamere bestrijding van ziektes en plagen bij aardbeiplanten. Bedoeling is minder te moeten grijpen naar chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek start in het najaar.
De REO Veiling verkocht op 3 mei haar eerste Fine Fleur frambozen van 2023.
Een nieuw AI algoritme uit het Labo voor Naoogstechnologie aan de KU Leuven herkent peren met bruin vruchtvlees op een sorteerlijn. Onderzoeker Astrid Tempelaere: “Om het algoritme te trainen heb ik synthetische peren gebruikt.”
Op maandag 24 april ontving voorzitter Inge Moors van Pcfruit Vlaams minister Jo Brouns voor een werkbezoek aan het internationaal erkende onderzoekscentrum pcfruit te kerkom. De minister kreeg van voorzitter Inge Moors een overzicht van het onderzoek op pcfruit en het belang van het onderzoek in de fruitsector.
Verschillende fruittelers hebben afgelopen nacht voor het eerst dit jaar de grote middelen moeten bovenhalen om vorstschade aan hun bloesems te voorkomen. Deze nacht werden temperaturen rond de -2 °C gemeten.
Donderdag 30 maart waren de Ghesellen van de Aardbei te gast op het Antwerpse provinciehuis. Daar schonken zij de eerste aardbeien van het seizoen aan provinciegouverneur Cathy Berx en aan de voltallige Antwerpse deputatie. Gedeputeerde Mireille Colson is als ridder in het Hertogelijk Genootschap opgenomen.
De aangekondigde vriestemperaturen tot -5 °C dinsdagnacht zullen, op een enkele uitzondering na, geen schade veroorzaken aan de bloesems in Haspengouw. "De bloesemperiode begint pas echt binnen een veertiental dagen, dan zijn zulke temperaturen wel gevaarlijk", zo laat Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom weten.
Het belang van nachtinsecten bij de bestuiving van gewassen wordt onderschat. Dat bewijst een onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit in samenwerking met De Vlinderstichting, waarover Natuurpunt woensdag bericht. De studie ging bij een populatie van 168 aardbeienplanten na of de grootte van de oogst verschilt naargelang het tijdstip van bestuiving.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen