Startpagina Fruit

Fruit

Fruit

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ sportief afgetrapt

De scholencampagne 'Oog voor Lekkers' wil kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengen. Zo kunnen deelnemende scholen in Vlaanderen rekenen op 20 weken subsidies voor gezonde tussendoortjes. De campagne werd afgetrapt in de Gemeentelijke Basisschool Trootrakkers in Kortessem.

Ruim 40% minder appeltelers sinds 2005

Het aantal appeltelers in Vlaanderen is op vijftien jaar tijd met meer dan 40 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).

Belgische appelteelt in zwaar weer

De start van de appelen- en perenpluk, die dit jaar omstreeks deze tijd plaatsvindt, gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Vooral de Belgische appelteelt heeft vandaag te kampen met kleine marges en grote onzekerheden. Wil de lokale appelteelt weer leefbaar worden dan is een verregaande samenwerking doorheen de keten nodig, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

2023 wordt uitdagend jaar voor de fruitsector

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2022-2023 geven aan dat we in Europa een eerder normale appeloogst mogen verwachten. De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant maar herstelt zich enigszins na de extreem lage oogt van vorig jaar. Europees verwacht men een eerder normale appeloogst van 12,1 miljoen ton en een normale perenoogst 2 miljoen ton ten opzichte van 1,7 miljoen ton vorig jaar. Dit laatste heeft vooral te maken met het feit dat de productie in Italië zich voor een deel hersteld heeft.

Tien nieuwe druiventelers afgestudeerd: toekomst verzekerd

In Overijse in Vlaams-Brabant kregen donderdagavond 7 juli 10 cursisten hun diploma als tafeldruiventeler. In de Druivenstreek in Vlaams-Brabant zijn er nog maar een tiental beroepsdruiventelers actief: de cursus, georganiseerd door het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en de Boerenbond, had als doel dat aantal te verhogen.

Meest gelezen

Ondanks extra politiepatrouilles in Wellen toch kersen gestolen

In een kersenplantage in Wellen is zaterdagochtend ondanks aangekondigde extra politiepatrouilles toch een diefstal vastgesteld. Aan de Steenweg in Wellen is rond 5.30 uur door onbekenden over een afstand van 50 m een onbekende hoeveelheid kersen geplukt en meegenomen. Dat maakte de politie van de zone Kanton Borgloon maandag bekend.

“In mijn cosmetica zit… appelboom”

Mensen worden steeds bewuster van wat er in hun voeding zit, maar nemen ook de etiketten op cosmetica en verzorgingsproducten onder de loep. Producten met natuurlijke ingrediënten worden alsmaar populairder. Cosmeticabedrijven hebben dit begrepen en zijn actief op zoek naar natuurlijke alternatieven voor de kunstmatige tegenhangers. De hogeschool Odisee doet daarom onderzoek naar natuurlijke polyfenolen, die gewoon te vinden zijn in… appelhout. “Zo krijgen oude bomen nog economisch nut.”

Limburgs meldpunt bacterievuur maakt zich op voor tweede seizoen

Vorig jaar lanceerde de provincie Limburg haar provinciale aanpak bacterievuur, met als uniek aspect voor Vlaanderen de oprichting van een provinciaal meldpunt. “Nadat de Europese regelgeving veranderde, zorgden we voor een vernieuwende aanpak waar preventie, sensibilisering maar ook interventie een belangrijke rol in spelen.”, aldus Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). Het provinciaal meldpunt start nu haar tweede werkjaar.

Limburgse fruittelers meten schade na nachtvorst op

Het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden is nog volop bezig met het opmeten van de schade die de nachtvorst heeft aangericht. “Het is vroeg om het heel juist in te schatten, maar dat er schade zal zijn, dat is duidelijk”, zegt Serge Remy van pcfruit. Ook het slechte weer na de vorst betekent geen goed nieuws voor de fruittelers.

Fruittelers luiden alarmklok

Door de situatie in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande handelsstop vanuit de Europese Unie naar Wit-Rusland werd meteen ook een belangrijk afzetkanaal voor de Vlaamse perentelers afgesloten. Door het ineenstorten van de prijzen op de Europese markten, ten gevolge van het plotse overaanbod, lopen fruittelers tegen verliezen aan van 3.000 euro/ha peren.