Startpagina Fruit

Fruit

Fruit

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Willy Royakkers kan zijn liefde voor braambessen doorgeven aan de volgende generatie

Vlaanderen telt maar een handvol bedrijven die braambessen telen op grote schaal. De vraag naar deze vitaminebommetjes groeit nochtans nog elk jaar en de winstmarge is voorlopig nog mooi, maar de exploderende energieprijzen zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien van de telers. Landbouwleven ging daarom eens poolshoogte nemen in de serre van de familie Royakkers in Nazareth.

450 leerlingen leren appels plukken bij lokale fruitboer

Met ‘Plukvers van de pers’ biedt de provincie Vlaams-Brabant scholen de kans een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten te bewegen. Zo leren zo’n 450 lerlingen alles over het leven en werk van de fruitboer.

Fusie van coöperaties gaat in juli 2023 van start onder koepelnaam BelOrta

De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV (Belgische Fruitveiling) hebben een princiepsakkoord bereikt op welke manier de in het voorjaar aangekondigde samenwerking en integratie gerealiseerd zal worden. De activiteiten van deze coöperaties worden vanaf midden volgend jaar samengebracht onder de naam BelOrta.

Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ sportief afgetrapt

De scholencampagne 'Oog voor Lekkers' wil kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengen. Zo kunnen deelnemende scholen in Vlaanderen rekenen op 20 weken subsidies voor gezonde tussendoortjes. De campagne werd afgetrapt in de Gemeentelijke Basisschool Trootrakkers in Kortessem.

Meest gelezen

Ruim 40% minder appeltelers sinds 2005

Het aantal appeltelers in Vlaanderen is op vijftien jaar tijd met meer dan 40 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).

Belgische appelteelt in zwaar weer

De start van de appelen- en perenpluk, die dit jaar omstreeks deze tijd plaatsvindt, gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Vooral de Belgische appelteelt heeft vandaag te kampen met kleine marges en grote onzekerheden. Wil de lokale appelteelt weer leefbaar worden dan is een verregaande samenwerking doorheen de keten nodig, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

2023 wordt uitdagend jaar voor de fruitsector

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2022-2023 geven aan dat we in Europa een eerder normale appeloogst mogen verwachten. De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant maar herstelt zich enigszins na de extreem lage oogt van vorig jaar. Europees verwacht men een eerder normale appeloogst van 12,1 miljoen ton en een normale perenoogst 2 miljoen ton ten opzichte van 1,7 miljoen ton vorig jaar. Dit laatste heeft vooral te maken met het feit dat de productie in Italië zich voor een deel hersteld heeft.

Tien nieuwe druiventelers afgestudeerd: toekomst verzekerd

In Overijse in Vlaams-Brabant kregen donderdagavond 7 juli 10 cursisten hun diploma als tafeldruiventeler. In de Druivenstreek in Vlaams-Brabant zijn er nog maar een tiental beroepsdruiventelers actief: de cursus, georganiseerd door het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en de Boerenbond, had als doel dat aantal te verhogen.

Ondanks extra politiepatrouilles in Wellen toch kersen gestolen

In een kersenplantage in Wellen is zaterdagochtend ondanks aangekondigde extra politiepatrouilles toch een diefstal vastgesteld. Aan de Steenweg in Wellen is rond 5.30 uur door onbekenden over een afstand van 50 m een onbekende hoeveelheid kersen geplukt en meegenomen. Dat maakte de politie van de zone Kanton Borgloon maandag bekend.