Startpagina Klimaat

Klimaat

Klimaat

Zomer 2023 was warmer en natter dan gemiddeld

Actueel De weerkundige zomer (juni tot en met augustus) was warmer en natter dan gemiddeld. De afgelopen maand augustus was natter dan gemiddeld. Ook de zon liet het regelmatig afweten. Dat meldt het KMI.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Ruim 7 op 10 Belgen niet bereid om gedrag aan te passen voor klimaat

Ruim 7 op de 10 Belgen zijn niet bereid om hun gedrag aan te passen uit zorg voor het milieu. Dat blijkt uit een studie van ING-econoom Steven Trypsteen in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan 1.000 landgenoten. De Belg is er wel van overtuigd dat er iets moet gebeuren om de klimaatproblematiek aan te pakken, maar kijkt hiervoor vooral naar de overheid, concludeert Trypsteen.

Milieu- en natuurverenigingen vinden klimaatplan ruim onder Europese lat

Het klimaatplan van de Vlaamse regering zet wel "stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar blijft ruim onder de Europese lat". Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een gezamenlijke reactie. Het plan vraagt volgens de verenigingen veel inspanningen van de burgers, maar biedt daarvoor "weinig ondersteuning".

ABS ziet landbouw als deel van de oplossing voor de klimaatverandering

De uitgesproken ambitie van de Vlaamse Regering om in de land- en tuinbouwsector een bijkomende reductie van broeikasgasuitstoot te realiseren van 10% ten opzichte van de eerder vastgelegde doelstellingen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021- 2030 stelt de landbouwsector voor een nieuwe uitdaging, maar die is niet onoverkomelijk. De reeds geleverde inspanningen in de verschillende sectoren sinds het referentiejaar 2005 tonen aan dat er sectorale verschillen zijn

Meest gelezen

Vlaamse regering heeft klimaatakkoord

De Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. Dat gaf minister-president Jan Jambon 4 november mee. De goedgekeurde maatregelen zouden goed zijn voor een hogere ambitie tegen 2030.

Landbouw staat Vlaams klimaatakkoord voorlopig in de weg

De uitstoot van de landbouwsector blijft voorlopig de spelbreker in het Vlaamse klimaatoverleg. N-VA en Open Vld hebben naar eigen aanvoelen al een reeks maatregelen op tafel gelegd in hun eigen bevoegdheden en verwachten een tegemoetkoming van CD&V, dat landbouw beheert. "Wij hebben in al onze bevoegdheden verschillende maatregelen op tafel gelegd", zegt CD&V-viceminister-president Hilde Crevits in een reactie.

Droogte en stortregen veranderen Belgische landbouw

Het Belgische klimaat wordt steeds grilliger. Daar moeten landbouwers, bedrijven en wetenschappers op reageren. Met ‘nieuwe’ gewassen als quinoa, droogteresistente aardappelen en 60 olympische zwembaden vol water. Dat schrijft De Tijd.