Vrouwen verdienen goed statuut voor het vele werk op het bedrijf

Economie

Vorige week 12 september werden 200 landbouwvrouwen door Vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat (VABS) verwend met een belevingsdag. Algemeen thema: de positie van de boerin. “De vrouw doet veel ‘onzichtbare taken’ op het landbouwbedrijf. Het is daarom jammer dat veel vrouwen niet erkend worden met een statuut.” En dat moet veranderen.

De eerste suikergehaltes die in Nederland worden opgetekend, zien er behoorlijk uit.

Suiker Unie begint met 15,9% suiker, 8% tarra

Bieten

Het eerste weekgemiddelde van de bietencampagne 2019/20 van Suiker Unie komt uit op een behoorlijk suikergehalte van 15,9%. De gehaltes lopen uiteen van 14% tot ruim 17%. Vanwege droge oogstomstandigheden is het tarraniveau van dik 8% laag te noemen. In België start de Tiense Suikerraffinaderij op 23 september de bietenontvangst in Tienen. Deze week kwamen de eerste bieten al in Longchamps.

Werktuigendagen: irrigatie in de groente- en aardappelteelt in de kijker

Werktuigendagen

Op het groenteveld, waar eveneens aardappelen staan, is irrigatie het centrale thema van deze editie. Daarnaast zijn er demonstraties met plant- en rooimachines in prei en ui. Spuittechniek met specifieke toepassingen komt eveneens aan bod. Luc De Reycke, coördinator tuinbouw, licht toe.

Trump verkondigt dat de VS in de komende weken in een voorlopig handelsakkoord over heffingen met Japan zullen stappen.

Voorlopig handelsakkoord tussen VS en Japan

Economie

De Verenigde Staten hebben een gelimiteerd handelsakkoord afgesloten met Japan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump maandag verklaard in een brief aan het Congres. Het akkoord wordt in de komende weken ondertekend.

De bietenteelt verkeert momenteel in zwaar weer. Volgens CBB is gebrek aan marktregulering de oorzaak.

Bietentelers solidair met melkveehouders: willen prijzen ondermaats

Economie

Tien jaar geleden goten melkveehouders 3 miljoen liter rauwe melk demonstratief weg, uit woede over de ontoereikende prijs voor melk die betaald werd. De Confederatie van de Belgische Bietentelers (CBB) voelt ter gelegenheid van deze tiende verjaardag en de herdenking van deze actie, een grote solidariteit met de collega’s uit de melkveehouderij. Volgens secretaris-generaal Peter Haegeman gaan de bietenteelt door een gelijkaardige crisis.

Aviko bouwt frietfabriek in België

Economie

Aviko bouwt in Poperinge een compleet nieuwe fabriek voor diepgevroren friet en aardappelvlokken. De fabriek krijgt een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. De producten zullen worden verkocht in West-Europa maar ook Azië en Zuid-Amerika. De frietfabriek komt bovenop een hele serie grote investeringen in de sector.

Wat de Nederlandse partij D66 betreft, moet de veestapel halveren.

Roep om halvering veestapel in Nederland

Economie

Het voorstel van de Nederlandse regeringspartij D66 om de veestapel te halveren als middel om de woningbouw weer op gang te krijgen, wordt resoluut van de hand gewezen door de landbouworganisatie LTO. Minister van landbouw, Carola Schouten, noemt de uitlatingen “niet chic” en vraagt om feiten. Rabobank becijfert dat uitvoering van het plan miljardenschade zal opleveren.

Uit langlopend onderzoek van het ILVO blijkt dat het gebruik van compost grote voordelen oplevert.

Compost realiseert 15% meer opbrengst dan andere bodemverbeteraars

Economie

Onderzoek door de instelling ILVO toont aan dat compost 15% meer opbrengst realiseert dan andere bodemverbeteraars. Dat blijkt uit vier veldproeven op lange termijn. De gewassen op velden die met compost behandeld zijn, presteren beter dan velden waar bijvoorbeeld stalmest wordt gebruikt.

In 2009 kwam EMB fel in actie vanwege een extreem lage melkprijs van minder dan 20 cent per liter.

Boeren herdenken melkcrisis van 2009 met tractorbijeenkomst

Economie

Maandag zal het exact tien jaar geleden zijn dat honderden melkveehouders in het Waalse Ciney miljoenen liters melk in een veld weggoten uit protest tegen de lage melkprijzen. Om dat te herdenken, roepen de melkveehoudersorganisatie MIG en landbouworganisatie Fugea op om die dag met 1.000 tractoren naar hetzelfde veld te komen.

Von der Leyen geeft de landbouwpost aan Polen. De zittende Eurocommissaris voor landbouw pakt de portefeuille handel op.

Pool wordt nieuwe Eurocommissaris landbouw

Actueel

De nieuwe voorzitter vqn de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Poolse ex-Europarlementariër Janusz Wojciechowski (64) aangeduid als de nieuwe Eurocommissaris voor landbouw. Wojciechowski was tussen 2004 en 2016 lid van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Hij volgt de Ier Phil Hogan op. Hogan zei eerder graag op te gaan voor nog een termijn als Eurocommissaris voor landbouw maar is nu aangeduid voor handel.

Aardappelopbrengsten liggen in 2019 lager dan het vijfjarig gemiddelde, maar ruim boven ‘rampjaar’ 2018.

NEPG: aardappeloogst iets boven vijfjarig gemiddelde

Aardappelen

De aardappeloogst in de vijf belangrijkste Europese productielanden zal uitkomen tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat raamt aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) op basis van proefrooiingen. De oogst ligt daarmee 3% boven het vijfjarig gemiddelde en 12% boven een jaar geleden. De groei is gevolg van een groter areaal.

De maïsoogst valt hoger uit dan verwacht, wat leidt tot een stevige prijsdaling.

Graanprijs duikelt omlaag, zuivelprijs veert op

Economie

Mondiaal zijn prijzen van maïs en tarwe in augustus ruim 6% gedaald ten opzichte van juli. De suikerprijs daalde met 4% door de verzwakking van de Braziliaanse munt. De zuivelprijs veerde een beetje op en de prijs voor plantaardige oliën schoot zelfs omhoog. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO.

Britse voedingsbedrijven en consumenten leggen voorraden aan van onder meer diepgevroren groenten en aardappelen voor hun fish and chips.

Britten hamsteren Belgische voeding

Economie

Op een jaar tijd is de uitvoer van Belgische agrovoedingsbedrijven richting Groot-Brittannië met meer dan 16 procent gestegen. Dat schrijft Le Soir op basis van cijfers van sectorfederatie Fevia. Uit schrik voor tekorten na de brexit leggen de Britten massaal voorraden aan.

In de derde week van augustus (22/08) ging de melkproductie in Europa stilaan naar de seizoendip.

De zuivelmarkt in augustus

Economie

Tijdens de voorbije maand viel er onrust op de zuivelmarkten te bespeuren. Dit had verschillende redenen. Een overzicht door de Milk Trading Company (MTC).

Potato Europe komt als evenement naar het hart van de Europese aardappelwereld: België.

PotatoEurope, een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsector

PotatoEurope

Dat PotatoEurope (4 en 5 september in Kain) blijft groeien, wordt aangetoond doordat er bijna 20% meer exposanten zijn uit 17 verschillende landen. Omgeven door talrijke aardappelverwerkende bedrijven en in de gemeente met het grootste aardappelareaal in België, kunnen we stellen dat de beurs doorgaat in het hart van de Belgische aardappelsector.

Vlaanderen is een vooraanstaande speler in de Europese agrohandel. In 2018 was Vlaanderen een netto-exporteur van agrarische producten.

Vlaams agrohandelsoverschot bedraagt ruim 6 miljard euro

Economie

Vlaanderen is een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2018 32 miljard euro en de uitvoer 38,4 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op 6,4 miljard euro.

De prijs per kilogram varkensvlees steeg naar het hoogste niveau sinds twee jaar. De varkenshouders zijn tevreden met de duurdere prijzen, de vleesverwerkers reageren minder enthousiast.

Prijzen varkensvlees pieken

Varkens

De prijs van varkensvlees is de voorbije weken gestegen naar het hoogste niveau in bijna twee jaar. De varkenshouders zijn tevreden met de duurdere prijzen, de vleesverwerkers reageren minder enthousiast.

Het Amazone-woud is groter dan Europa, en daarom zijn bossen volgens Bolsonaro moeilijk te bestrijden.

Bolsonaro zegt dat ngo's eerder dan boeren achter bosbranden in Amazonegebied zitten

Economie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag gezegd dat niet-gouvernementele organisaties achter de bosbranden kunnen zitten die het regenwoud teisteren. Hij voegde eraan toe dat hij geen bewijzen had en alleen een vermoeden uitdrukte. In lokale Braziliaanse media wordt dan weer gerekt over landbouwers die ‘branddagen’ zouden plannen om land vrij te maken voor areaaluitbreiding.

De Ierse- en Noord-Ierse landbouw zijn sterk verweven. Met name de rundveehouderij en schapenhouderij krijgt bij een harde Brexit flinke klappen.

Harde Brexit kost Britse landbouw 1 miljard

Economie

Bij een harde Brexit verdient de Britse landbouw circa 850 miljoen pond (928 miljoen euro) minder dan anders. Dat zegt althans een belangrijk adviesbureau, Andersons Farm Business Consultants. Ze verwachten dat de winstgevendheid van Britse landbouwers met 18% daalt als het Verenigd Koninkrijk en de EU uit elkaar gaan zonder handelsdeal. De grootste slachtoffers? De Noord-Ieren.

Smithfield Foods behoort tot de vleesgiganten van deze aarde, maar breidt nu uit naar ‘plantaardig’ vlees.

‘s Werelds grootste slachterij stapt in vleesvervangers

Economie

Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, lanceert een productlijn met vleesvervangers gebaseerd op soja. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf naar eigen zeggen inspelen op een belangrijke trend richting een meer plantaardig dieet. De productlijn omvat sojaburgers, balletjes, worst en gehakt. In de VS lijken steeds meer slachterijen eieren voor hun geld te kiezen.