Enkel Belgapomnotering voor Fontane

Akkerbouw

Belgapom deed op 11 juni geen notering voor Bintje en Challenger wegens een gebrek aan transacties.

De uitvoer van eieren naar het VK is in de eerste 2 maanden met 74% gedaald. Bij het interpreteren van de cijfers mogen we niet vergeten dat het VK in de eerste 2 maanden van dit jaar in lockdown zat.

Landbouw na de Brexit: status quo van uitvoer agroproducten, invoer is met de helft gehalveerd

Actueel

Wat is de impact van de Brexit op onze landbouw? In de commissie Landbouw gaf Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) een gedetailleerde uitleg. Hoewel de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk gelijk is gebleven, zijn de verschillen tussen de producten groot. De invoer vanuit het VK is dan weer gehalveerd.

De maïsprijzen in Amerika kenden een stevige daling.

Scherpe daling van de Amerikaanse graanprijs

Actueel

Naar maandelijkse gewoonte heeft Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico-management bij MTC en DLV, ons weer een overzicht bezorgd van de internationale markten van zuivel, koolzaad, soja, maïs en tarwe.

In vergelijking met 2019 werden verleden jaar de helft meer diepvriesfrieten vanuit België naar Brazilië uitgevoerd.

Brazilië en Vlaamse landbouw : ‘duurzamere ontwikkeling’ in plaats van ‘boycot’

Actueel

Hoewel de Braziliaanse markt maar een heel kleine markt is, baart de mogelijke boycot van landbouwproducten uit dat Zuid-Amerikaans land wel enige zorgen. “Eerder dan boycots met het mes op de keel, pleit ik voor een ambitieuze, maar haalbare weg van duurzame ontwikkeling met respect voor elkaars soevereiniteit”, zegt minister Hilde Crevits (CD&V) in de commissie Landbouw.

Belgapom deed op 21 mei geen notering voor Bintje.

Geen Belgapomnotering voor Bintje

Akkerbouw

Belgapom deed op vrijdag 21 mei geen notering voor de variëteit Bintje, daar er geen waarnemingen zijn door een gebrek aan transacties. Er is wel een Belgapomnotering voor Fontane en Challenger.

Dit voorjaar zou er iets minder vlas uitgezaaid zijn.

Een vlasmarkt met 2 snelheden

Akkerbouw

Dit voorjaar zou er iets minder vlas uitgezaaid zijn, met door de koude soms zelfs schade. De marktsituatie is weinig veranderd ten opzichte van vorige maand, maar kent 2 snelheden.

Dit seizoen ging het poten van aardappelen iets later van start én blijkt een kleiner areaal uitgeplant te zijn.

Minder hectares en late start voor aardappeljaar 2021

Akkerbouw

Nu het poten van de oogst 2021 bijna klaar is, lijkt het heel goed mogelijk dat het totale aardappelareaal binnen de Northwestern European Potato Growers (NEPG) landen (EU-04 met België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) 3 tot 5 % lager zal uitvallen dan vorig jaar.

De Belgapomnotering voor Bintje bedraagt op 14 mei 70 euro/ton btw excl.

Terug Belgapomnotering voor Bintje

Akkerbouw

De Belgapomnotering voor Bintje bedraagt op 14 mei 70 euro/ton btw excl. met btw komt dit op 74,20 euro/ton. De marktstemming is stabiel met een aanbod dag gelijk is aan de vraag, evenwicht.

De prijs van suiker was de grootste stijger.

Internationale voedselprijzen blijven stijgen in april

Actueel

De internationale voedselprijzen zijn in april voor de 11de achtereenvolgende maand gestegen, waarbij suiker de belangrijkste stijger was en granen hun opwaartse trend hervatten, meldde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Als de melkprijzen doorstijgen, wordt het interessant om maximaal te produceren.

Grote kopers kondigen stevige melkprijsstijging aan

Actueel

Raf Beyers analyseert de internationale zuivelmarkt en geeft zijn visie op de ontwikkelingen voor melk, boter en poeder.

De tarwemarkt is bezorgd over de impact van de vrieskoude in West-Europa, en op die van de droogte in Amerika.

Tarweprijzen zijn op lager niveau gestabiliseerd

Actueel

Ook deze maand geeft Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts van DLV, zijn kijk op de prijzen van de internationale markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe. Hieronder geven we een overzicht.

Palital, dat gevestigd is in Velddriel (Nederland), ontwikkelt en produceert hoogwaardige additieven voor de diervoederindustrie.

Aveve Biochem en Palital gaan voortaan verder onder 1 merknaam: Palital

Actueel

Arvesta, de fullservice-partner van boer en tuinder én het moederbedrijf achter sterk merk Aveve Biochem, blijft verder inzetten op internationale groei en nam daarom begin januari 2021 Palital, specialist in voederadditieven, volledig over.

“Ik moest mijn eigen marktomgeving creëren en een  unique selling proposition  stellen”,  aldus Kurt Sannen.

Boerderij Het Bolhuis: “Door de natuur rondom de boerderij was ik verplicht om anders te denken”

Veeteelt

Te midden van de Demervallei ligt de boerderij van Kurt Sannen, Het Bolhuis. Zijn droom als kind kwam uit nadat hij het bedrijf overnam in Diest: een boerderij midden in de natuur, met koeien, schapen en ezels in de wei, in perfecte harmonie met de natuur. “Mijn boerderij werkt volgens de principes van de agro-ecologie, maar het moet gezegd: het blijft een bedrijf en ik moet ook een inkomen genereren.”

Het gevoel voor het boerenleven hebben An Ghesquiere en haar man Raoul Dhondt duidelijk overgeërfd van de familie.

CSA bij Ten Hoogen Elslande: “Als je de eerste jaren kan overbruggen, ben je vertrokken”

Akkerbouw

Enkele jaren nadat An Ghesquiere het gangbaar gemengd bedrijf overnam in 1995, kriebelde het om het net dat anders aan te pakken. Na wat wikken en wegen waagden An en haar partner Raoul de sprong om over te schakelen naar een biologische pluktuin. Ten Hoogen Elslande werd een bloeiend CSA-bedrijf. “Nadeel is dat we in ‘the middle of nowhere’ wonen, om echt goed rendabel te zijn willen we toch 30 gezinnen extra aantrekken”, vertelt landbouwster Ghesquiere. Het CSA-verdienmodel is duidelijk niet evident…

Momenteel zijn er 24 medewerkers in vaste dienst bij De  Wassende Maan.

De Wassende Maan: Hoe marketing een biobedrijf groot hielp maken

Akkerbouw

Elk bedrijf moet je leiden met commercieel inzicht. Dat is ook zo bij landbouwbedrijven, of die nu bio of gangbaar zijn. Jan Vanhuysse wist zijn biodynamisch landbouwbedrijf De Wassende Maan groot te maken, en had daarvoor geen kennis in de boerenstiel nodig. Met 3,5 jaar ervaring als coördinator zette hij het bedrijf op de kaart. “Klanten aantrekken, doen kopen en ze doen terugkomen… dat doe je met een goed marketingplan, maar ook met een goed verhaal”, is zijn boodschap.

De rol van België is bijzonder kritiek onder andere omdat onze consumptie zeer veel ontbossing teweegbrengt.

WWF: ‘Belgische consumptie beïnvloedt ontbossing’

Economie

De EU is een van 's werelds grootste importeurs van tropische ontbossing en daarmee samenhangende emissies, de tweede na China, zo blijkt uit een nieuw WWF-rapport. 8 landen, waaronder België, waren verantwoordelijk voor 80% van de geïmporteerde ontbossing in Europa. Met name onze consumptie van soja, palmolie, koffie, chocolade, rundsvlees en andere producten heeft een grote impact.

Gedaalde Belgapomnotering houdt verder aan

Akkerbouw

De Belgapomnotering voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt op 2 april 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). De marktstemming is rustig, met een aanbod dat groter is of gelijk is aan de vraag.

De klimaatbeweging #WithDrawTheCap kant zich tegen het huidige voorstel van het GLB omdat het om onverantwoordelijk akkoord gaat dat zich niet houdt aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen.

Anuna De Wever teleurgesteld na overleg met Frans Timmermans over Europees landbouwbeleid

Economie

De vier jonge klimaatactivisten Greta Thunberg, Luisa Neubauer, Adélaïde Charlier en Anuna De Wever zijn teleurgesteld na het digitaal overleg dat ze dinsdagavond hadden met Eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor klimaatbeleid. De intrekking van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is volgens De Wever en co de enige juiste beslissing, maar Timmermans wil de onderhandelingen nog een kans geven.

Kalverslachter Van Drie wil kalverhandelaar Van Dam overnemen.

Van Drie kan overname Van Dam nog niet afronden

Economie

De Nederlandse kalverslachter, Van Drie, kan de Friese kalverhandelaar, Van Dam, nog niet overnemen. Dat hebben de Nederlandse autoriteiten beslist. Zij stellen dat meer onderzoek naar de gevolgen van de overname eerst noodzakelijk is.

Hoofdverdachten waren een nu 61-jarige vrouw uit Cyprus en haar echtgenoot, die samen in 2007 een bedrijf Agropromotion hadden opgericht, waarmee ze vervolgens vanaf 2008 begonnen te frauderen met subsidies van de EU.

Gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar voor miljoenenfraude met Europese landbouwsubsidies

Actueel

De correctionele rechtbank in Brussel heeft 5 personen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan een miljoenenfraude met landbouwprogramma’s die subsidies van de Europese Unie ontvingen. 2 van de 5 verdachten waren Europese ambtenaren. 2 bedrijven kregen boetes opgelegd van 180.000 en 120.000 euro.

De haven van Zeebrugge heeft een zogenaamde Green Lane geïnstalleerd voor de export van bederfbare goederen op momenten van grote drukte.

Brexit: weinig meldingen van hinder voor land- en tuinbouwbedrijven en agro-industrie

Actueel

Voor de export van bederfbare goederen op momenten van grote drukte heeft de haven van Zeebrugge een ‘Green Line’ geïnstalleerd. Volgens Vlaams landbouwminister Hilde Crevits is er vandaag weinig meldingen van hinder van land- en tuinbouwbedrijven en de agro-industrie. “Wellicht omdat de Britten vandaag geen importcontroles uitvoeren.”

Promoties op voedingsmiddelen mogen wettelijk gezien oplopen tot maximaal 34 procent van de originele prijs, maar Carrefour bood producten aan met een grotere korting.

Boete van 425.000 euro voor Carrefour in Frankrijk vanwege te genereuze promoties

Actueel

Supermarktketen Carrefour krijgt van de Franse fraudewaakhond een boete van 425.000 euro omdat ze te grote promoties aanbood op voedingsproducten. Dat meldt de Répression des fraudes.

Stuntacties rond voedsel zijn voordelig voor de consument, maar nefast voor onze land- en tuinbouwers.

Hilde Crevits: De lage prijsacties van retailers doen de land- en tuinbouwproducten alleszins oneer aan

Actueel

“Supermarkten en landbouwers hebben elkaar nodig. Maar ik roep op om overleg over prijzen te hebben in de volledige keten, wat ik zelf wil faciliteren. Lage prijsacties doen de land- en tuinbouwproducten alleszins oneer aan.” Zo reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de commissie Landbouw op de stuntacties met voedsel door enkele retailers.

De stijgende voedselprijzen zetten verdere druk op de vele Turkse huishoudens die al worstelden met werkloosheid en een zwakke Turkse lira door de coronapandemie.

Voedselprijzen in Turkije met 18% gestegen in februari

Actueel

De Turkse voedselprijzen zijn in februari met 18,4% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de overheid. De stijgende voedselprijzen zetten verdere druk op de vele Turkse huishoudens die al worstelden met werkloosheid en een zwakke Turkse lira door de coronapandemie.

Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producent Lieven Colembie uit Halle, zijn van de vroege variëteit Sonata.

Eerste Belgische aardbeien van nieuw seizoen verkocht bij BelOrta

Actueel

Vanaf vandaag zijn de Belgische aardbeien van BelOrta weer te verkrijgen. Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producent Lieven Colembie uit Halle, zijn van de vroege variëteit Sonata. De aardbeien werden gekocht door Guy Claessens van Fruit Vandepoel.