Vautmans: gelijk speelveld pesticidengebruik noodzakelijk

Economie

Voedingsproducten uit derde landen moeten niet voldoen aan dezelfde strenge Europese regels tegen schadelijke pesticiden als Europese boeren, aldus media deze week. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) zegt warm voorstander te zijn voor zoveel mogelijk handel, maar pleit wel voor handhaving van een gelijk speelveld.

Dicamba wordt onder meer gebruikt in graangewassen.

Bayer en BASF moeten 265 miljoen dollar betalen aan landbouwer

Economie

De Duitse chemiereuzen Bayer en BASF zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 265 miljoen dollar (244 miljoen euro) aan een kweker van perziken, wiens oogst vernield werd door het gebruik van het pesticide "Dicamba".

Landbouwers sluiten beheerovereenkomsten met de VLM om natuur, landschap en milieu te helpen.

Beheerovereenkomsten voor soortenbescherming zitten in de lift

Economie

Ruim 3.800 landbouwers hebben dit jaar een beheerovereenkomst gesloten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Ze geven daarmee de natuur, het landschap of het milieu een duwtje in de rug. Samen zetten ze voor deze maatschappelijke doelen 12.754 hectare landbouwgrond in. Met name akkervogels profiteren.

FDF werd opgericht als actiegroep.

Nederlandse boerenactivisten beginnen een keurmerk voor supermarkten

Economie

De Nederlandse boerenactivisten van het Farmers Defence Front (FDF) willen een keurmerk invoeren voor supermarkten. Daarbij kunnen supermarkten die landbouwers veel marge gunnen maximaal 3 sterren verdienen. De landbouwers zeggen in gesprek te zijn met de brancheorganisatie voor supermarkten, CBL.

Landbouwers worden opgeroepen om in hartje Brussel te demonstreren tegen het verminderen van landbouwsteun.

Landbouworganisaties roepen boeren op: kom donderdag actie voeren!

Akkerbouw

Landbouworganisaties Boerenbond, ABS en FWA roepen hun leden op om donderdag massaal in Brussel te komen demonstreren. De aanleiding is de Europese top over de Europese meerjarenbegroting. Daarin staan forse kortingen voor de landbouw. Zo zou de directe inkomenssteun met 5% afnemen, en de subsidies voor plattelandsontwikkeling met 15%.

Surinaamse regering kwaad op Hein Deprez

Economie

De regering van Suriname dreigt met juridische stappen tegen The Fruit Farm Group van de Belg Hein Deprez, die een lokale bananenplantage aan zijn lot overlaat. De Surinaamse regering zou de verlieslatende kwekerij volgens lokale media kunnen overnemen voor 1 dollar, maar er is extra geld nodig om de bananenuitvoer te herstellen. Deprez is ook bekend als eigenaar van Greenyard.

Jonge boeren vragen via een liefdesbrief aandacht voor de diverse uitdagingen waar ze voor staan.

Jonge landbouwers vragen minister Crevits om steun in liefdesbrief

Economie

Ter gelegenheid van valentijn heeft de Groene Kring vrijdag een liefdesbrief voorgelezen aan Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de minister aan een landbouwbedrijf in Langemark-Poelkapelle. Daarmee wil de jongerenvereniging voor land- en tuinbouwers in gesprek gaan over enkele punten waar jonge landbouwers mee geconfronteerd worden. De minister zelf antwoordde met een eigen liefdesbrief.

Cosun zegt dat haar suikerfabrieken in Nederland, zoals deze in het Groningse Vierverlaten, tot de grootsten in hun soort behoren.

Cosun betaalt bietenprijs van 36,05 euro per ton

Economie

Cosun betaalt een gemiddelde prijs van 36,05 euro per ton voor suikerbieten die zijn geleverd tijdens de campagne van 2019. Dat heeft de ledenraad van de coöperatie achter onder meer Suiker Unie deze week besloten. De prijs geldt voor suikerbieten met de gemiddelde geleverde kwaliteit van 16,3% suiker en een winbaarheid van 89,6. De bietenprijs is mede zo hoog door het succes van de frietverwerker Aviko, ook onderdeel van de groep.

Verwacht wordt dat de waarde van graangewassen ten opzichte van 2018 zal dalen, aangezien de stijging van het oogstvolume de daling van de oogstprijzen niet zal kunnen compenseren.

2019 was landbouweconomisch een beter jaar dan 2018

Economie

De tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen bevestigt een verbetering voor het jaar 2019. De bruto toegevoegde waarde van de sector zou dus opnieuw de grens van 2 miljard overschrijden (2,28 miljard tegenover 1,96 miljard in 2018). De verschillen ten opzichte van de vorige raming hebben betrekking op granen, nijverheidsgewassen en fruit.

Landbouwprijzen eerder stabiel in 2019

Economie

December sluit een landbouwjaar 2019 af waarin het algemene indexcijfer van de producentenprijzen vrij stabiel is gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar (116,45 tegenover 117,38 in 2018). Dat meldt Statbel

De tweede helft van 2020 laat zich moeilijk voorspellen, aldus Voorbergen, omdat de vraag is of boeren meer koeien gaan houden als de prijzen omhoog gaan.

Melkmarktanalist: perspectieven 2020 positief

Economie

Melkmarktanalist Mark Voorbergen is gematigd positief over de vooruitzichten voor de eerste helft van 2020. “De melkproductie groeit in de belangrijke exportlanden nog maar nauwelijks. Omdat de importvraag naar zuivel wereldwijd nog altijd met een procent of 3 groeit, wordt een al enigszins krappe markt nog krapper.” 2 cent bovenop de melkprijs is volgens Voorbergen realistisch.

Opvallend is de stijging van maar liefst 137% van het aantal gemelde vacatures in januari 2020 in de land- en tuinbouwsector.

Land- en tuinbouw en bouwsector schreeuwen om extra personeel

Economie

In januari 2020 werden ruim 28.000 vacatures gemeld bij VDAB. Dat zijn er maar liefst 13,4% meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Voor de voorbije 12 maanden komen we zo op een totaal van 295.574 gemelde vacatures. Opvallend is vooral de grote toename van het aantal gemelde vacatures voor land- en tuinbouw. Maar ook in de bouwsector werden in januari 2020 een vierde meer vacatures gemeld dan in januari 2019.

De biologische landbouw blijft wereldwijd groeien.

Europese biolandbouw goed voor meer dan 40 miljard euro

Economie

De biologische landbouw blijft in Europa hoge toppen scheren. De markt was in 2018 goed voor 40,7 miljard euro, een stijging met 7,8% ten opzichte van 2017. Dat blijkt woensdag uit het jongste rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL en de internationale sectororganisatie IFOAM.

Vietnam behoort tot de snelst groeiende Aziatische markten. Op de foto Ho Chi Minh-stad, vroeger Saigon.

Europees Parlement keurt handelsakkoord met Vietnam goed

Economie

Het Europees Parlement heeft woensdag het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Vietnam goedgekeurd. Ook de bijbehorende investeringsbeschermingsovereenkomst kreeg groen licht. Voor de landbouw biedt het handelsakkoord opportuniteiten. Tarieven voor onder meer vlees en zuivel gaan naar nul, wat volgens de Europese Commissie jaarlijks voor enkele honderden miljoenen aan extra export moet opleveren.

Vorig jaar is in Vlaanderen 705.196 liter wijn geproduceerd.

Aantal wijnbouwers in Vlaanderen blijft stijgen

Economie

Het aantal wijnbouwers in Vlaanderen is vorig jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2019 die Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement heeft meegegeven op een vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner (links) ontmoette tijdens de beurs VLAM-directeur Filip Fontaine.

Belgische exposanten tevreden over deelname Fruit Logistica

Economie

VLAM en andere Belgische exposanten vinden de afgelopen Fruit Logistica-beurs in Berlijn een succes. “We waren met 29 Belgische bedrijven in Berlijn, en onze exposanten melden dat de kwaliteit van de bezoekers bijzonder hoog was”, aldus algemeen directeur Filip Fontaine van de VLAM, die Vlaamse landbouwproducten promoot. Nieuw was dat VLAM-bedrijven van groenten, fruit, aardappelen en fruitbomen gemengd zaten in één paviljoen.

Perdue vreest dat China haar verplichtingen niet kan nakomen.

VS zal ‘begrip tonen’ als China minder landbouwproducten koopt

Economie

De VS zal niet streng zijn als China vanwege het coronavirus niet in staat is afspraken over de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten volledig na te komen. Dat heeft landbouwminister Sonny Perdue gezegd. China beloofde op 15 januari in 2020 voor 12,5 miljard dollar extra aan agrarische producten van de VS te kopen. De in een akkoord gegoten belofte maakte een einde aan een handelsoorlog.

De Belgische autoriteiten monitoren de situatie.

Ophokplicht in Nederland vanwege vogelgriep, niet in België

Economie

Commerciële pluimveehouders in Nederland moeten hun kippen vanaf dinsdagavond middernacht voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld, 50 km ten noorden van Stuttgart, de vogelgriep was aangetroffen. In België zijn er voorlopig geen plannen. "Begin deze week is nog een herevaluatie gebeurd", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het Voedselagentschap. "Zodra we redenen hebben om ook deze maatregel te nemen, dan zullen we dat doen. We blijven het alleszins dagelijks opvolgen."

Adriaens is het laatste slachthuis dat nog onder controle van Verbist is.

Holding van vleesbaronnen Verbist failliet

Nieuws van maatschappijen

Anlofia, de holding van de familie Verbist, is op 31 januari failliet verklaard. Daarmee lijkt de familie ook de laatste van 4 slachthuizen kwijt te spelen. De kans is volgens financieel dagblad De Tijd groot dat de curator het laatste slachthuis, runderslachthuis Adriaens uit Verveke (Zottegem), verkoopt om de schuldeisers te betalen. Verbist kwam in de problemen vanwege aantijgingen van dierenmishandeling in een slachthuis, en de verkoop van 12 jaar oud vlees aan Kosovaarse afnemers.

Om een goede sociale bescherming te krijgen, moet de vrouw stilstaan bij de keuze rond het sociaal statuut, de samenlevingsvorm en de rechten in de opbouw van het vermogen, maar ook haar loopbaan kan veel bepalen.

Te vaak zet de landbouwersvrouw zichzelf in de slechtste positie

Economie

Een landbouwbedrijf wordt vaak geleid door een man, máár… met een erg sterke vrouw aan zijn zijde. De vrouw neemt veel taken op zich, zoals de administratie, het huishouden, en zelfs in het technische werkt ze vaak mee. Fiscaal en boekhoudkundig focust de dienstverlening zich vooral op het bedrijf. De persoonlijke belangen van de meewerkende partner verdwijnen dan gemakkelijk naar de achtergrond. Met als gevolg dat vaak de vrouw de dupe is als ze het verkeerd loopt: weinig rechten, een zeer klein pensioen en vaak deelde ze ook niet in de vermogensopbouw, zegt An Deneffe van Landelijk infopunt Vrouwen (Liv, van Ferm voor agravrouwen).