Afrikaanse varkenspest doet prijzen kelderen

Afrikaanse varkenspest’

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt de Belgische varkenshouders nachtmerries. De prijzen zijn immers in korte tijd gekelderd. Er wordt gevreesd voor verliezen.

Koeien in een Fries landschap.

Rabobank: verdedig landbouwareaal en milieugebruiksruimte landbouw

Economie

Nederland moet de milieugebruiksruimte en het grondgebruik van de landbouw afschermen van de rest van de economie. Dat stelt de Rabobank in haar Visie Land- en Tuinbouw 2030. De milieugebruiksruimte moet volgens de bank binnen de landbouw gericht verdeeld worden, waarbij de grondgebonden landbouw voorrang krijgt.

Het charter werd gepresenteerd in Brussel. Links Dirk Van Thielen en Vlaams landbouwminister Hilde Crevits en uiterst rechts Katrien D’Hooghe.

BFA lanceert duurzaamheidscharter

Economie

De Belgische veevoedersector wil met 12 stappen fors verduurzamen. Zo moet een einde worden gemaakt aan met antibiotica gemedicineerd voer, wordt de methaanuitstoot beperkt en via een nieuw actieplan gezocht worden naar eiwitbronnen die de import van Zuid-Amerikaanse soja deels of geheel overbodig maken. Dat staat allemaal in het duurzaamheidscharter van BFA, de belangenorganisatie van de Belgische veevoedersector.

De wereldhandel in landbouwproducten zal minder snel groeien door de coronacrisis, is de verwachting.

Wereldwijde handel in voedsel en landbouwproducten fors toegenomen

Economie

De wereldwijde handel in voedsel en landbouwproducten is in de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld. In totaal ging in 2018, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, voor 1,5 biljoen dollar (1.500 miljard dollar) aan dit type producten de wereld over. Dat blijkt uit een rapport van de wereldvoedselorganisatie FAO. Handel is volgens de FAO een cruciaal element van ons voedselsysteem.

Droogte en hevige regenval of hagel leidt jaarlijks tot de nodige schades.

Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021

Economie

Net zoals dit jaar voorziet de Vlaamse overheid ook volgend jaar in een premiesubsidie bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering in de land- en tuinbouwsector. Het Departement Landbouw en Visserij heeft de brede weersverzekeringen erkend die in 2021 in aanmerking komen voor een premiesubsidie.

Europa wil duurzaamheid in de cacaosector verbeteren

Economie

De Europese commissie start een dialoog tussen belanghebbenden op om de duurzaamheid in de cacaosector te verbeteren. Vertegenwoordigers van Ivoorkust en Ghana, de twee belangrijkste cacaoproducerende landen, zitten samen met Europese vertegenwoordigers, cacaotelers en middenveldspelers.

Er loopt een onderzoek naar mensenhandel in de vleesindustrie.

Grote politieactie rond mensensmokkel in Duitse vleesindustrie

Veeteelt

De Duitse politie is op verschillende plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar mogelijke mensensmokkel in de vleesindustrie. Zowat 800 agenten namen deel aan de acties in verschillende deelstaten.

Deze vrijhandelsovereenkomst is in sommige lidstaten omstreden.

Boerenorganisaties: verwerp handelsakkoord met Mercosur

Actueel

De EU moet een handelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur overboord gooien en een handelsbeleid maken dat eerlijke en lonende prijzen garandeert, het milieu beschermt en de mensenrechten respecteert. Dat stelt een serie van 43 vooral kleinere boerenorganisaties uit 14 landen in een gezamenlijke verklaring.

Minister Crevits (tweede van links( woonde vrijdag (18 september) de preview van de Dag van de Landbouw die Boerenbond organiseert bij.

Crevits reserveert 4 miljoen voor agrovoedingssector

Economie

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits maakt 4 miljoen euro vrij voor investeringen in de agrovoedingssector waar de focus ligt op circulaire economie en economische relance in het kader van de coronacrisis. Dat heeft ze bekend gemaakt naar aanleiding van de Dag van de Landbouw die morgen en overmorgen in de 5 provincies plaats vindt.

Lambert wil dat de EU in handelsdeals de eigen landbouw beter verdedigt.

Optimistische Française aan het hoofd van Europese boerenorganisatie

Economie

De Franse varkenshouder Christiane Lambert (FNSEA) geeft de komende 2 jaar leiding aan de Europese boerenorganisatie Copa. Lambert zal dus de lobby voeren in een tijd dat de Europese begroting en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid worden beklonken, en hopelijk een nieuwe handelsrelatie met de Britten. Lambert zegt in een verklaring ervan overtuigd te zijn dat landbouw productief, concurrerend én duurzaam kan zijn.

Danis verlaagde over 2 weken gezien 8 cent, Westvlees 5 cent.

Belgische varkensprijs daalt fors

Economie

De Belgische varkensprijzen zijn fors verlaagd vanwege de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De Vlaamse biggenprijs daalt deze week met 4 euro tot 27,50 per stuk (25 kg). Westvlees verlaagt de prijs voor vleesvarkens met 5 cent tot 96 cent per kg levend gewicht. Danis verlaagt met 3 cent tot 89 cent. Varkensvoorman Bart Vergote van ABS denkt dat we pas over enkele weken weten wat de bodem is.

Op veel plaatsen in Nederland staan al zonneparken. De opkomst van de zonneparken roept weerstand op bij milieu- en landbouworganisaties.

Engie legt 117.000 zonnepanelen aan bij Nederlandse landbouwer

Economie

Engie België heeft bij een Nederlandse landbouwer 117.000 zonnepanelen geplaatst, meteen het grootste particuliere zonnepark in Nederland. Het park moet 12.000 gezinnen van groene stroom voorzien.

Arla zet in op een brede productenportefeuille waarin consumentenmerken een belangrijke rol spelen.

Arla wil een boergerichte multinational zijn

Nieuws van maatschappijen

Arla Foods behoort met een omzet van 10,5 miljard euro tot de allergrootste zuivelbedrijven ter wereld. Het bedrijf is onmiskenbaar een multinational, maar wil 100% boergericht blijven, aldus Paul Vanhengel van Arla België. Anders dan de concurrenten staat de van origine Deens-Zweedse combinatie al jaren buitenlands lidmaatschap toe. De onderneming telt zodoende zo’n 658 Belgische leden die zich ook bestuurlijk doen gelden.

BeeTV werd dinsdag voorgesteld op <a href=http://www.vlaamsbijeninstituut.be>www.vlaamsbijeninstituut.be</a>.

Vlaams Bijeninstituut lanceert BeeTV voor imkers en bijenliefhebbers

Economie

Het Vlaams Bijeninstituut (VBI), een koepel van imkerverenigingen, start in oktober met uitzendingen van eigen reportages op zijn website en een YouTube-kanaal. BeeTV is zowel bedoeld voor professionele imkers, hobbyisten als bijenliefhebbers in het algemeen, stelt het VBI.

De Nederlandse nertsensector kent grote coronaproblemen.

Opnieuw coronabesmetting bij nertsenbedrijf in Nederland

Economie

Bij een nertsenbedrijf in het Nederlandse Haps is een coronabesmetting vastgesteld. Het bedrijf telt ongeveer vijfduizend moederdieren, melden de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag. In totaal zijn al bij 53 nertsenhouderijen in Nederland besmettingen met het virus vastgesteld.

De Belgische varkenshouderij

‘Belgische varkensprijs duikt onder kostprijs’

Varkens

De Belgische varkensprijs zal door de Afrikaanse varkenspest in Duitsland waarschijnlijk onder de kostprijs duiken. Dat denkt varkenshouderij-specialist Wouter Wytynck van Boerenbond. “Duitsland zal mogelijk tot 90% van het varkensvleesvolume dat het normaal naar buiten de EU exporteert, nu binnen de EU afzetten”, vreest hij. Tegelijk heeft Wytinck hoop dat Duitsland de Chinezen zo ver krijgt regionalisering af te spreken.

De droogte speelde de Belgische landbouw de afgelopen jaren al parten.

Klimaatverandering raakt Belgische landbouwproductie

Economie

De opwarming van de aarde berokkent de landbouw steeds meer schade. De jaarlijkse kosten van onder meer verzilting, erosie en overstromingen lopen tussen 2019 en 2050 op tot 606 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Klimaatcommissie. De aardappel- en maïsoogst kan een derde afnemen.

De kwaliteit van de champagne-oogst zal dit jaar hoog zijn, aldus Bureau du champagne Benelux.

Champagne-oogst nooit zo vroeg gestart en derde jaar op rij van hoge kwaliteit

Economie

In de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is de oogst van de druiven voor de schuimwijn al op 17 augustus begonnen. Hij gaat daardoor de geschiedenis in als de vroegste oogst ooit in de Champagnestreek. Het blijkt ook voor het derde opeenvolgende jaar een kwalitatief goede oogst. Dat heeft het Bureau du Champagne Benelux maandag bekendgemaakt.

Met een afzet van 10,1 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa.

ForFarmers wil veerkrachtig zijn op thuismarkten, nieuwe markten bestormen

Nieuws van maatschappijen

ForFarmers benadrukt met de nieuwe strategie Build to Grow 2025 haar veerkracht in de bestaande thuismarkten en spreekt de ambitie uit om uit te breiden naar 2 nieuwe groeimarkten, eventueel buiten Europa. Het onderliggende bedrijfsresultaat moet met de nieuwe strategie opgekrikt worden naar 125 tot 135 miljoen euro (2019: 89 miljoen euro).

Boerenbond benadrukt dat boeren al veel doen voor biodiversiteit, en met een apart statuut voor natuur in agrarisch gebied nog meer zouden kunnen doen.

Boerenbond: beloon boeren voor biodiversiteitsmaatregelen

Economie

Landbouwers werken hard om te verduurzamen en om de biodiversiteit in landbouwgebied te versterken. Dit is zowel maatschappelijk als voor de sector van belang. Boerenbond vindt dat landbouwers voor biodiversiteitsinspanningen meer moeten worden beloond en niet afgestraft. Dat meldt de boerenorganisatie in reactie op een rapport van WWF, dat het landbouwbeleid ‘catastrofaal’ noemt voor de Belgische biodiversiteit.