‘Schandalig’ en ‘onaanvaardbaar’: EU-Parlement hekelt ‘achtergehouden’ landbouwstudie

Economie

In het Europees Parlement werd maandag boos gereageerd op het nieuws dat een studie van de door de Commissie voorgestelde nieuwe landbouwstrategie maandenlang achtergehouden zou zijn. "Dat is niets minder dan schandalig", zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hilde Vautmans (Open Vld) heeft het over een "onaanvaardbare" demarche van de Commissie.

In Vlaanderen wordt een bedrag van 2,5 miljoen euro over 16.877 landbouwers verdeeld.

Terugbetaling van de inhouding voor financiële discipline

Economie

Op 14 oktober 2021 heeft het Departement Landbouw en Visserij de terugbetaling uitgevoerd van de inhouding voor financiële discipline. In totaal werd een bedrag van 2,5 miljoen euro verdeeld over 16.877 landbouwers.

De Farm to Fork-strategie vormt de basis van de groene transitie binnen de landbouw- en voedselproducerende sector.

Bijsturing Farm to Fork-strategie door Europees Parlement: “Grotere betrokkenheid van landbouwsector nodig”

Economie

De plenaire sessie van het Europees Parlement wordt vandaag geopend met een debat over de Farm to Fork-strategie. Deze strategie vormt de basis van de groene transitie binnen de landbouw- en voedselproducerende sector en heeft als doel de voedselsystemen van de EU eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. Woensdag kennen we de resultaten over de stemming van het rapport.

Voor Fontane en Challenger wijzigde de Belgapomnotering niet op 15 oktober 2021; voor Bintje wel.

Enkel Belgapomprijs voor Bintje stijgt

Akkerbouw

Op 15 oktober noteerde Belgapom een prijs van 120 euro/ton (zonder btw) voor de variëteiten Fontane en Challenger. We zitten hiermee op hetzelfde prijsniveau als de voorbije weken.

De aangifte voor de inkomstenbelasting moet dit jaar door de landbouwer ten laatste worden ingediend op 10 december 2021.

Aandachtspunten bij het invullen van je forfaitaire belastingaangifte

Wetgeving

De aangifte voor de inkomstenbelasting voor landbouwers die belast worden op basis van het landbouwforfait, moet dit jaar door de landbouwer ten laatste worden ingediend op 10 december 2021, ongeacht het feit of hij deze op papier indient of via Tax-On-Web. Onderstaand overzicht geeft meer duiding.

De terecht trotse vertegenwoordigers van Trotec op Space: v.l.n.r. Maureen Vanspranghe, Sigrid Pauwelyn en Carl Blondeel.

Onderscheiding op Space voor Trotec, de pionier in het verwerken van nevenstromen uit voedingsindustrie

Actueel

Trotec, met productiesites in Veurne en Albon (Frankrijk), kreeg op Space een ster voor innovatie. “Deze onderscheiding doet enorm veel deugd en is een bewijs dat we in de circulaire economie top zijn”, aldus Sigrid Pauwelyn. Trotec verwerkt nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige basisgrondstoffen voor dierenvoeder.

Het nieuwe USDA-rapport druk wat op de tarweprijzen.

Evoluties markten in koolzaad, soja, maïs en tarwe

Actueel

Expert Raf Beyers geeft ook meer duiding bij de internationale markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe.

De Belgapomprijs wijzigde deze week niet.

Ongewijzigde Belgapomnotering voor bewaarrassen

Akkerbouw

Op 1 oktober noteerde Belgapom een prijs van 120 euro/ton (zonder btw) voor de variëteiten Fontane, Bintje en Challenger. We zitten hiermee op hetzelfde prijsniveau als vorige week.

Portugal is het enige land waar een stijging, zij het geringe (+1%), wordt verwacht.

Copa en Cogeca voorspellen een historisch lage wijnoogst

Actueel

Na een jaar van uitdagende klimatologische omstandigheden in Zuid-Europa zal de wijnoogst voor 2021-22 naar verwachting aanzienlijk lager en korter zijn dan in het vorige wijnoogstjaar.

Belgapomnotering stabiel voor bewaarrassen

Akkerbouw

Op 24 september werd geen Belgapomprijs meer genoteerd voor vroege aardappelen, maar wel voor de variëteiten Fontane, Bintje en Challenger.

Veevoederfabrikant ForFarmers reorganiseert de sites in West-Vlaanderen: Ingelmunster gaat dicht, Izegem wordt gemoderniseerd.

ForFarmers sluit vestiging in Ingelmunster en breidt uit in Izegem

Actueel

Het Nederlandse veevoederbedrijf ForFarmers gaat zijn fabriek in Izegem moderniseren en de opslagcapaciteit vergroten. Tegelijk sluit het eind 2022 zijn fabriek in Ingelmunster, zo kondigt ForFarmers aan. De volumes worden van Ingelmunster overgeheveld naar Izegem.

87% van de publieke landbouwsubsidies verstoren de concurrentie.

VN-rapport bepleit wereldwijde heroriëntering van landbouwsubsidies

Economie

Drie agentschapen van de Verenigde Naties roepen op tot een radicale heroriëntering van de wereldwijde miljardenhulp in de landbouw. Volgens een voorgestelde studie verstoren 87% van de publieke landbouwsubsidies de concurrentie en zijn ze schadelijk voor het milieu of kleine bedrijven.

Belgapomprijs onveranderd op 110 euro/ton

Akkerbouw

Op 17 september bedraagt de Belgapomprijs voor vroege aardappelen 110 euro/ton (zonder btw) of 116,60 euro/ton (met btw). De marktstemming is flauw, wat betekent dat het aanbod groter is dan de vraag. De prijszetting is hetzelfde als vorige week.

Op 10 september bedraagt de Belgapomprijs voor vroege aardappelen 110 euro/ton (zonder btw).a

Dalende Belgapomnotering voor vroege aardappelen blijft

Akkerbouw

Op 10 september bedraagt de Belgapomprijs voor vroege aardappelen 110 euro/ton (zonder btw) of 116,60 euro/ton (met btw). De marktstemming is stabiel, wat betekent dat het aanbod gelijk is aan de vraag, er is evenwicht. Zonder btw is de notering voor vroege aardappelen een daling van 10 euro/ton ten opzichte van vorige week.

De vraag is nu of landbouwers nog steeds hun werkzaamheden gaan mogen uitvoeren op de opgekochte gronden.

Coenegrachts (Open Vld) vreest toenemende druk op landbouwgrond

Economie

Ongeveer een derde van de gronden die het Agentschap Natuur en Bos in 2020 aankocht, bevindt zich in landbouwgebied. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De liberale volksvertegenwoordiger vreest dat de overheid op die manier bijdraagt aan de toenemende druk op landbouwgrond.

De prijs van landbouwgrond is sterk gestegen.

Hoogste stijging van prijzen voor landbouwgrond in 5 jaar

Akkerbouw

De gemiddelde prijs voor een ha landbouwgrond is tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar met 10,3  % gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020, tot 53.760 euro. Dat blijkt uit de nieuwe landbouwbarometer van de federatie van het notariaat (Fednot). Het gaat om de grootste stijging van de afgelopen 5 jaar.

Op de terreinen van Arvesta in Aalter komt er een nieuwe productiesite voor paardenvoeder.

Arvesta bouwt verouderde vestiging in Erpe-Mere af en investeert in productiesite in Aalter

Actueel

Tegen eind 2023 bouwt Arvesta de verouderde Lannoo-site in Erpe-Mere volledig af en brengt de productie over naar de huidige site in Aalter. In totaal investeert Arvesta 25 miljoen euro in productiesites.

Belgapomnotering voor vroege aardappelen daalt verder.

Belgapomnotering vroege aardappelen blijft verder dalen

Akkerbouw

Op 3 september bedraagt de Belgapomprijs voor vroege aardappelen en Fontane 120 euro/ton (zonder btw) of 127,20 euro/ton (met btw). De marktstemming is voor beide rassen rustig, wat betekent dat het aanbod groter dan of gelijk is aan de vraag. Zonder btw is de notering voor vroege aardappelen een daling van 5 euro/ton ten opzichte van vorige week. Voor Fontane start het nieuwe seizoen.

In een internationale context die onzeker blijft, is de export hersteld tot een omzet van 7,25 miljard euro.

Export Franse wijnen herstelt van coronacrisis

Actueel

De export van Franse wijnen en sterke dranken is in de eerste jaarhelft fors hersteld, na de terugval in het coronajaar 2020. Op sommige markten is zelfs opnieuw het niveau van voor de coronacrisis behaald, aldus de sectorfederatie FEVS.

Het is van 2014 geleden dat de Amerikanen zo stevig meer molken in de eerste jaarhelft.

Amerikanen hebben in eerste jaarhelft stevig gemolken

Actueel

Wat de zuivel betreft, noteren de melkprijzen van de meeste kopers eerder stabiel. De room- en boterprijs zijn licht gestegen. Na een daling trokken ook de poeder- en kaasprijzen weer aan. Hieronder geven we een overzicht van de internationale zuivelmarkten.

De internationale tarweprijzen kenden een s terke stijging voor deze tijd van het jaar .

Verlaagde tarweproductie doet de prijs wereldwijd sterk stijgen

Actueel

Hoe zijn de voorbije weken de internationale markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe geëvolueerd? Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico-management bij MTC, geeft ook deze maand zijn visie als expert.

Belgapomnotering voor vroege aardappelen daalt verder?

Belgapomnotering vroege aardappelen daalt verder

Akkerbouw

Op 27 augustus bedraagt de Belgapomprijs voor vroege aardappelen 125 euro/ton (zonder btw) of 132,50euro/ton (met btw). Zonder btw is dat een daling van 15 euro/ton ten opzichte van vorige week. De marktstemming is stabiel, wat betekent dat het aanbod gelijk is aan de vraag.

Boeren investeren nu weer meer in het vervangen van verouderde apparatuur, wat gunstig uitpakt voor bedrijven als John Deere.

Tractorbouwer Deere krikt winstverwachting op dankzij sterke vraag

Actueel

De Amerikaanse producent van landbouwmachines Deere heeft zijn verwachting voor de winst over het volledige boekjaar naar boven bijgesteld. Het bedrijf profiteert van de sterke vraag naar nieuwe tractors, combines en andere landbouwmachines door boeren dankzij de hoge prijzen voor agrarische producten.

De prijzen voor consumptiemelk zijn bij ons tot 44% lager dan in Nederland en Duitsland.

Prijs voor melk in België tot 44% lager dan in omringende landen

Economie

De prijzen voor consumptiemelk zijn tot 44 % lager dan in Nederland en Duitsland. Dat zegt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Aldi volgde onlangs Albert Heijn naar een stuntprijs van 0,55 euro per l. “Het gevaar bestaat dat andere retailers verplicht zullen zijn om deze prijsdalingen te volgen”, zegt de sectorvereniging.

Kmo Management Adviseur Geert Sonneville ziet kansen voor korteketenproducten in de retail.

Haal het beste uit je B2B-partner

Economie

Samenwerken loont. En als korteketenbedrijf kan je perfect samenwerken met een retailer. Eén sleuteloplossing bestaat niet, maar voor ieder korteketenbedrijf bestaat er wel een gepaste formule. Wat vaststaat is dat je het zelf in handen moet nemen. “Contacteer zelf mogelijke klanten, zorg ervoor dat je eruit springt, laat je opmerken”, is een belangrijke tip van Kmo Management Adviseur Geert Sonneville.