Plan bio-economie legt nadruk op onderzoek, innovatie en samenwerking tussen industrie en landbouw

Actueel

Vlaams minister van Economie & Innovatie Hilde Crevits stelt het beleidsplan bio-economie voor. Het plan legt de nadruk op onderzoek, innovatie én samenwerking tussen industrie en landbouw. In totaal wordt hiervoor in 10 miljoen euro voorzien.

De aardappelmarkt blijft momenteel stabiel.

Belgapom-notering blijft op hetzelfde niveau

Aardappelen

De Belgapomnotering van 15 januari voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt net als vorige week 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). De marktstemming is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Er heerst dus evenwicht.

Alleen de suikerprijsindex van het FAO is in december gedaald.

Wereldvoedselprijzen stegen voor de 7de maand op rij in december 2020

Actueel

De wereldvoedselprijzen zijn in december voor de 7de achtereenvolgende maand gestegen, onder leiding van zuivelproducten en plantaardige oliën, zo meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Chinezen zijn niet alleen verlekkerd op Belgisch varkensvlees, ook op zuivelproducten, rundsvlees en appelen.

Uitvoer landbouwproducten: David Clarinval versterkt partnerschap tussen België en China

Actueel

Federaal minister van Landbouw David Clarinval en het FAVV hebben een ontmoeting gehad met Cao Zhongming, de Chinese ambassadeur in België, om Annabelle Schreiber voor te stellen. Zij is de nieuwe vertegenwoordiger van het FAVV die naar Peking zal vertrekken.

De rundveeslachtsector toonde in 2020 een divers beeld.

België slachtte meer varkens, maar minder rundvee in 2020

Economie

De Belgische slachtsector kijkt terug op een enerverend 2020. Werd het voorgaande jaar nog gekenmerkt door een gedaalde productie over de hele lijn, dit jaar was er duidelijk onderscheid tussen de ontwikkelingen van de afzonderlijke sectoren, zo blijkt uit de cijfers van Statbel.

Supermarktketen Aldi investeert in Britse boeren

Actueel

De komende 5 jaar gaat winkelketen Aldi bijna 4 miljard euro investeren in Britse boeren die aan de retailer leveren. Dat is een onderdeel van de plannen van Aldi om verder uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk.

Ward Verberck is de brexit-begeleider bij VLAM.

Brexit-begeleider van VLAM helpt individuele bedrijven

Actueel

VLAM steunt vanaf 1 januari 2021 zijn federaties en exportbedrijven met een Brexit-begeleider: Ward Verberck zal bedrijven en federaties in het netwerk van VLAM met raad en daad bijstaan.

De omzet van het volledige Jumbo-winkelmerk (met in totaal 687 winkels in Nederland en België) nam vorig jaar met 15 procent toe tot bijna 9,7 miljard euro.

Nederlandse supermarktketen Jumbo wil dit jaar 10 winkels openen in ons land

Actueel

Het Nederlandse supermarktconcern Jumbo wil zijn aanwezigheid in België dit jaar meer dan verdubbelen. Het heeft momenteel 8 winkels in ons land en daar zouden er in 2021 "circa 10" moeten bijkomen, zo kondigde het concern aan.

In oktober herstelde de export van frieten vanuit Europa en het Verenigd Koninkrijk naar landen buiten Europa zich met een verkoop van 167.592 ton.

Export van frieten naar landen buiten Europa weer sterk toegenomen

Actueel

In oktober herstelde de export van frieten vanuit Europa en het Verenigd Koninkrijk naar landen buiten Europa zich met een verkoop van 167.592 ton. Dat heeft World Potato Markets meegedeeld.

Niettegenstaande het akkoord zal de zuivelindustrie geconfronteerd worden met zwaardere administratieve en logistieke procedures bij de uitvoer naar het VK.

Brexitakkoord is in zware coronatijden een welgekomen opsteker voor zuivelsector

Actueel

De zuivelindustrie is opgelucht met het akkoord dat de EU en het VK op 24 december hebben bereikt over de brexit. Met een uitvoer van 300 miljoen euro per jaar is het VK de vierde belangrijkste uitvoerbestemming van de Belgische zuivelindustrie. Daar bovenop komt dat de EU heel veel zuivelproducten uitvoert naar het VK. Bij een no deal zouden zware heffingen, die konden oplopen tot 70%, de uitvoer aanzienlijk doen dalen.

Na het herstel van de melkaanvoer in september in Europa blijft de melkaanvoer wereldwijd in oktober hoog.

Wereldwijd blijft de aanvoer van melk stijgen, ook in de Europese Unie

Economie

De melkaanvoer blijft dit najaar stijgen, zowel in de EU als wereldwijd. Dat blijkt uit de marktinformatie van United Experts van DLV.

De maïsprijzen namen wat gas terug.

Verwachte voederprijs blijft neutraal of stijgt licht

Economie

Na een (eerder sterke) stijging in de voorbije weken, verwacht men dat de prijs wereldwijd voor koolzaad, soja, maïs en tarwe de komende weken eerder neutraal al blijven of licht zal stijgen. Dat blijkt uit de berekende marktinfo van United Experts van DLV.

Momenteel telt Vlaanderen 154 hoeveslagers.

Corona doet Belg massaal kiezen voor korte keten

Actueel

De Belg herondekt sinds de uitbraak van de corona-pandemie massaal de korte keten en koopt meer voeding bij de lokale landbouwbedrijven. Dat stelt het Steunpunt Korte Keten. Het volume van vers vlees door verkoop via de korte keten steeg met maar liefst 55%.

Als je online te vinden bent met een mooie site en aanbod, is de kans groot dat mensen ook eens fysiek de winkel willen bezoeken.

Digitaal expert in no-time: hoe je producten digitaal/online verkopen

Economie

Zet je je eerste stappen in e-commerce met je hoeve- en streekproducten, dan zal je merken dat er heel wat opties zijn. Sommigen kiezen ervoor om hun klanten enkel te laten mailen, anderen verkopen via Facebook of zetten hun eigen website op. We lijsten voor u alle opties op om digitaal te verkopen, met elk hun voor- en nadelen.

Via Google Analytics kan je onder andere bekijken welk percentage van de bezoekers op je website effectief iets aankoopt.

Digitaal expert in no-time: hoe goed doet mijn site het eigenlijk?

Economie

Als je wil weten hoe goed je site draait, kan je het best beginnen te registreren hoeveel onlinebestellingen er binnenkomen. Zorg ervoor dat dat georganiseerd gebeurt, zodat ook trends duidelijk worden.

Zorg ervoor dat de site snel genoeg werkt om irritatie bij de klant te voorkomen.

Digitaal expert in no-time: 10 tips voor een gebruiksvriendelijke website

Economie

Een mooie en gebruiksvriendelijke site zorgt er potentieel voor dat de verkoop van je hoeve- en streekproducten omhoog gaat. Met deze 10 tips helpen je alvast op weg.

De korteketenverkoop zou omhoog kunnen gaan door het opzetten van een online shop of door een account te maken bij een platform.

Een online shop biedt klant en producent comfort

Economie

Online shoppen, iedereen deed het wel eens. Vooral door de coronacrisis werd duidelijk dat een webshop zijn voordelen heeft. De klant kan wanneer het hem past en op zijn gemak producten kiezen en bestellen, en de verkoper heeft er misschien enkele klanten bij. Ook voor hoeve- en streekproducenten is een webshop een mogelijkheid om hun verkoop te verbeteren.

De prijzen van voedselgrondstoffen zijn de voorbije maand wereldwijd sterk gestegen.

Wereldwijd stijgen de prijzen van de voedselgrondstoffen fors

Actueel

In november stegen de wereldwijde prijzen van voedselgrondstoffen tot het hoogste punt in bijna 6 jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Door de droge weersomstandigheden van 2020 bracht de vlasoogst duidelijk minder op.

Droogte en Covid-19 beïnvloeden de vlasmarkt

Akkerbouw

Ondanks de toename van het vlasareaal is er minder geoogst. De reden hiervoor ligt duidelijk bij de droogte. Hiernaast levert de oogst maar een beperkte kwalitatieve waarde op, doordat het aanbod lange vezel, nauwelijks de helft bedraagt van vorige jaren.

Volgens de FSMA maakte Greenyard zich allereerst schuldig aan laattijdige verspreiding van voorwetenschap.

Greenyard schikt listerialeugens met beurswaakhond FSMA voor 500.000 euro

Actueel

Greenyard heeft met de beurswaakhond FSMA een minnelijke schikking getroffen nadat het ‘onjuiste en misleidende informatie’ had verspreid over een listeriabesmetting ruim 2 jaar geleden in zijn fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije. De schikking bedraagt 500.000 euro.