Derde omzetrecord op rij voor Coöperatie Hoogstraten ondanks pandemie

Actueel

De Coöperatie Hoogstraten heeft in 2021 een productomzet van 302 miljoen euro gehaald. Dat meldt de groenten- en fruitveiling woensdag. Dat bedrag is goed voor een derde recordjaar op rij, al was 2021 volgens de Coöperatie ook een onstabiel jaar.

Op 14 januari was er geen Belgapomprijs voor Bintje.

Geen Belgapomnotering voor Bintje

Akkerbouw

De Belgapomprijs van vrijdag 14 januari bedraagt voor Fontane en Challenger 150 euro/ton (zonder btw). Voor Bintje is er geen notering wegens een gebrek aan transacties.

Voor het hele jaar 2021 bereikte de FAO-index van de graanprijzen echter zijn hoogste jaarniveau sinds 2012 en lag hij gemiddeld 27,2% hoger dan in 2020.

Wereldvoedselprijzen zijn in december 2021 licht gedaald

Actueel

De wereldvoedselprijzen zijn in december licht gedaald doordat de internationale prijzen voor plantaardige oliën en suiker aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van de eerder hoge niveaus, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Van 1 februari tot en met 31 juli dienden 18 bedrijven een aanvraag in.

Slechts 3 voedingsbedrijven dienden een aanvraag in voor de Brexit-veerkrachtsubsidie

Economie

Heel wat bedrijven zijn getroffen door de Brexit, niet in het minst kmo’s. Wie zich heroriënteerde, kon een beroep doen op een Brexit-veerkrachtsubsidie. In 6 maanden werden 12 aanvragen aanvaard, 3 daarvan kwamen van kmo’s uit de voedingssector.

In 2021 bleef het hoge niveau van varkensslacht in België aanzienlijk.

Slachtcijfers 2021: Varkensslachterij op volle toeren, rust aan het runderenfront

Varkens

De Belgische slachtsector heeft na een roerig 2020 een zo mogelijk nog hectischer 2021 achter de rug. De varkensslachterij heeft, soms tegen heug en meug, zeer veel dieren verwerkt. In de rundveesegmenten is minder volume omgegaan, met misschien een uitzondering voor de kalveren. Hieronder een terugblik met accent op de slachterij van varkens en runderen.

Vanaf 1 januari 2022 wijzigen de Britse invoermodellen.

Vanaf 1 januari scherpere regels voor uitvoer plantaardige en dierlijke producten naar VK

Economie

Vanaf 1 januari werden een aantal nieuwe maatregelen van kracht met betrekking tot goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk, ook voor alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong. Dat meldt Flanders Investment & Trade (FIT), dat onderstreept dat de impact hiervan nog moeilijk in te schatten is.

Duitse landbouwmachineproducenten hebben er een goed jaar opzitten.

Duitse productie van landbouwmachines boomt

Nieuws van maatschappijen

De Duitse sectorvereniging VDMA (landbouwmachine-associatie) verwacht dat de verkoop van Duitse landbouwmachines is gestegen met 14 % in het voorbije jaar 2021. "Dit betekent dat we voor het eerst een productiewaarde hebben van meer dan 10 miljard euro in Duitsland. Op Europees en mondiaal niveau vertoont de industrie een vergelijkbaar hoog niveau van groei met een stijgingspercentage van respectievelijk 10 en 12 %", zegt VDMA-directeur Dr. Bernd Scherer.

De eerste jaarhelft van 2021 liet een goede tractorverkoop zien.

Eerste semester van 2021 bevestigt herstel in tractorverkoop

Mechanisatie

Volgens cijfers van de verschillende nationale autoriteiten werden in de eerste 6 maanden van 2021 in heel Europa zo'n 115.146 tractoren geregistreerd. Van deze registraties waren 32.353 tractoren met een vermogen onder of van 50 pk (37kW). Boven deze vermogensgrens werden er 82.793 stuks geregistreerd.

De heropleving van de textielindustrie in de eerste jaarhelft van 2021, wordt terug geïmpacteerd door de coronacrisis.

Verkoopprijzen voor lange vezel blijven beter dan de korte vezel op de vlasmarkt

Akkerbouw

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) meldt in zijn marktbericht van eind december dat ze merken dat de 4de Corona-golf momenteel in alle hevigheid woedt. Dat heeft (zeker ook in Europa) terug een belangrijke impact op onze economische structuren en de diverse waardeketens.

De ecocheques kunnen enkel worden gebruikt bij verkopers die het erkende logo ‘Recht van bij de boer’ hebben.

Ecocheques ook bruikbaar in boerderijwinkel of op de markt

Economie

Ecocheques kunnen vanaf 1 januari 2022 ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel of op de lokale markt. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad.

De tegenvallende oogst van koolzaad in Canada laat zich voelen in beperkte importcijfers in Europa.

Internationale markten: de prijzen koolzaad, soja, maïs en tarwe doorgelicht

Actueel

Voor de laatste keer dit jaar analyseert Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico- management bij de Milk Trading Company (DLV), de markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe.

De Belgapomnotering wijzigde niet op 24 december 2021.

Ongewijzigde Belgapomnotering

Akkerbouw

Net als vorige weken noteerde Belgapom, vandaag 24 december, een prijs van 130 euro/ton (zonder btw) voor de variëteiten Fontane en Challenger. Voor Bintje bedraagt de prijs zonder btw 150 euro/ton.

Momenteel is de vraag naar stikstofhoudende meststoffen groter dan het aanbod.  Deze situatie kan tot het voorjaar blijven duren.

Hoe valt de prijsstijging van stikstofhoudende meststoffen te verklaren?

Akkerbouw

“De kunstmestmarkt draait door...”, horen we zeggen. En het is waar: magazijnen raken leeg, prijzen stijgen, leveringen lopen vertraging op ... Hoe verklaar je deze situatie? Blijft dit duren?

Anthony Botelberge, CEO van Frigilunch, is de nieuwe voorzitter van Fevia, de koepel van Belgische voedingsbedrijven.

Explosie van kosten duwt Belgische voedingsindustrie in een bijzonder turbulente periode

Actueel

Het zijn zware tijden voor iedereen, ook de Belgische voedingsindustrie zit in een turbulente periode. Ondanks alles draagt de sector bij aan een duurzaam voedingssysteem met kwalitatieve voeding en dranken. “Dat kan alleen als de consument een correcte prijs betaalt”, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge.

Jasmine Versyck en Hanna Van Renterghem van de B2BE-facilitator, die werkt rond  bio-economie in Vlaanderen.

B2BE-Facilitator brengt alle actoren bijeen rond innovaties in de bio-economie

Actueel

Vlaanderen wil op het vlak van bio-economie een versnelling hoger schakelen en daarin zal de B2BE-Facilitator een centrale rol spelen. “Uit veldonderzoek blijkt dat de interesse bij alle actoren, zowel landbouwers als industrie, bijzonder groot is. Er bestaat tussen beide echter nog een kloof die we willen dichten”, stellen Jasmine Versyck en Hanna Van Renterghem van de B2BE-Facilitator. Onbekend is ook hier nog vaak onbemind.

Vooral de export naar Angelsaksische landen doet het goed.

Franse champagnesector voorziet dit jaar een recordomzet

Economie

De champagnesector in Frankrijk voorziet in een recordomzet in 2021. Enerzijds hebben heel wat professionelen hun voorraad na de coronacrisis weer aangevuld. En ook bij de particulieren is de vraag naar deze feestdrank erg hoog. De sector is wel ongerust over het effect van de nieuwe coronavariant Omikron.

Ondanks het AVP-vrij status weigen nog altijd 12 landen om Belgische varkensvlees te importeren.

Nog 12 landen buiten Europa weigeren ons varkensvlees

Actueel

Na het verkrijgen van de AVP-vrije status zijn vandaag nog 12 landen wereldwijd niet bereid om varkensvlees vanuit ons land te importeren. Dat zei Vlaams minister Hilde Crevits in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

De Belgapomprijs ging deze week omhoog.

Belgapomprijs fors hoger

Akkerbouw

Op 26 november noteerde Belgapom, een prijs van 130 euro/ton (zonder btw) voor de variëteiten Fontane en Challenger. Dit is een stijging met 10 euro ten opzichte van de voorbije weken.

De contractprijzen moeten omhoog of het areaal naar beneden, stelt NEPG.

Gemiddelde tot goede aardappeloogst

Aardappelen

Midden november maakte de NEPG, de vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit 4 landen, nl. België, Nederland, Duitsland, Frankrijk; een eerste oogstraming na een moeizame oogst.

Wereldwijd is de prijs van stikstofmeststof de voorbije weken fors gestegen.

Rusland beperkt uitvoer van kunstmest

Economie

Rusland is van plan om quota op te leggen aan de uitvoer van bepaalde kunstmesten. Daarmee wil het land de voorraad voor lokale boeren verzekeren, te midden van fors gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis.

Huishoudhulpen zorgen er voor dat mensen werk en gezin kunnen blijven combineren of langer thuis kunnen wonen.

Boerinnen die werken als huishoudhulp, een win-win

Actueel

Een aantal boerinnen koos voor een unieke jobcombinatie. Naast hun werk op de boerderij staan ze ook gezinnen bij in het huishouden. Hun ondernemerschap en zorgtalent zijn meer dan welkom in de huishoudhulp. Want deze sector kreunt al langer onder het tekort aan arbeidskrachten. Zelf vinden de boerinnen de verbreding van hun sociale contacten, de waardering, de flexibele werkplanning en het verzekerd aanvullend inkomen belangrijke troeven.

Tijdens coronajaar 2020 zijn de winsten in de voedingshandel met 108 % gestegen.

ACV Voeding en Diensten: "Winst voedingshandel verdubbeld in 2020"

Economie

Tijdens coronajaar 2020 zijn de winsten in de voedingshandel met 108 % gestegen en de dividenden met 70 %, zegt vakbond ACV Voeding en Diensten, die een studie uitvoerde op basis van gegevens van de Nationale Bank. De christelijke vakbond "eist dat de werknemers hun deel krijgen, want achter deze winsten schuilt het werk van mannen en vrouwen die onvermoeibaar hebben doorgewerkt", zegt Kris Vanautgaerden, nationaal vakbondsverantwoordelijke, in een persbericht.

Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5% op maandbasis en 38,3% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012.

Voedingsprijzen wereldwijd op hoogste niveau sinds juli 2011

Economie

De wereldwijde voedselprijzen zijn in oktober gestegen naar hun hoogste niveau sinds juli 2011. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

De landbouwers die recht hebben op de premie voor jonge landbouwers, kregen een voorschot van 70% op de extra betaling per geactiveerd betalingsrecht.

Uitbetaling voorschot basisbetaling en premie jonge landbouwers 2021

Economie

Op 29 oktober 2021 werd een voorschot van 70% op de basisbetaling en op de premie voor jonge landbouwers voor de campagne 2021 uitbetaald aan de landbouwers die een geldige steunaanvraag hebben ingediend. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk pas enkele dagen later zichtbaar op hun bankrekening.

Bijna 300 leden van de Groene Kring vroegen op 63 locaties in Vlaanderen om aandacht voor de situatie van jonge boeren.

Groene Kring voert actie: “Wat als de boer niet meer voortploegt?”

Economie

Groene Kring voerde op 2 november actie op 63 locaties in Vlaanderen. Op verscheidene pleinen, waaronder op het Steenplein in Antwerpen, stonden er landbouwploegen die ‘gratis’ mee te nemen waren. “Zo willen we niet voortploegen”, aldus voorzitter Bram Van Hecke. “Er zijn heel veel problemen in de sector , en de jonge boeren zitten in het midden van de storm.”