Ex-ceo Limelco wordt interim-topman Milcobel

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft Erik De Cock (65) benoemd tot CEO ad interim. De Cock was onder meer jarenlang CEO van Campina België en van de melkerij Limelco in Zonhoven. De Cock neemt de fakkel over van Peter Koopmans en gaat er per 24 januari aan de slag.

Landbouworganisaties en aardappelverwerkers ondertekenden eerder deze week de oprichtingsakte voor brancheorganisatie ‘Belpotato.be’.

Aardappelsector bundelt krachten in Belpotato.be

Economie

De nieuwe brancheorganisatie Belpotato.be, moet de aardappelsector helpen een serie uitdagingen aangaan, zoals verduurzaming, werken zonder CIPC, het bewaken van de pootgoedkwaliteit en het komen tot eerlijke contracten.

FrieslandCampina is de grootste melkerij in Nederland, met ongeveer 400 leveraars in België.

FrieslandCampina zoekt kapitaal bij institutionele beleggers

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina wil 300 miljoen euro ophalen bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De zuivelcoöperatie biedt hen binnen afzienbare termijn een eeuwigdurende achtergestelde obligatie aan. De reden ligt in het probleem dat FrieslandCampina steeds minder gemakkelijk geld kan lenen van haar leden.

Di Rupo vindt dat de federale regering niet namens de Walen kan instemmen met een handelsovereenkomst met Mercosur.

Wallonië mordicus tegen handelsdeal Mercosur

Economie

De Waalse regering zal zich met hand en tand verzetten tegen een handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur, een blok Zuid-Amerikaanse landen. Dat heeft de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) volgens financieel dagblad De Tijd verklaard. Wallonië vreest dat door een handelsdeal een groot volume aan met inferieure standaarden geproduceerde landbouwproducten naar de EU komt.

De Duitse landbouwminister Julia Kloeckner, rechts, wijst op de aardbol terwijl de burgemeester van Berlijn glimlacht. Op de achtergrond staan onder meer Joachim Rukwied, van de Duitse landbouworganisatie Deutscher Bauernverband, en Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski.

FAO-topman ‘Handel is onmisbaar voor voedselzekerheid’

Economie

De directeur-generaal van de FAO, Qu Dongyu, heeft tijdens de Grüne Woche in Berlijn een lans gebroken voor de rol die de handel in het wereldwijde voedselsysteem speelt. De Chinees is niet onder de indruk van de kritiek van milieubewegingen op wereldwijde handelsstromen. Landen kunnen via de handel profiteren van lokale voordelen en eventuele voedseltekorten opvangen, aldus Qu.

Nederland exporteerde in 2019 voor 94,5 miljard euro aan landbouwproducten

Economie

De Rijksoverheid in Nederland meldt dat met de export van 94,5 miljard aan landbouwproducten in 2019, het land het 4,6 % beter doet ten opzichte van 2018. Toen werd er  €90,4 miljard aan landbouwproducten geëxporteerd.

Aviko denkt met een fabriek in China beter in te kunnen spelen op de groeiende vraag naar friet in het immense Chinese land.

Aardappelverwerker Aviko koopt Chinese fabriek

Nieuws van maatschappijen

Frietfabrikant Aviko heeft de Chinese branchenoot Hongyuan Louis overgenomen. Het betreft een fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 ton. Andere faciliteiten zijn onder meer een uitgebreide opslag, koelhuis en afvalwaterzuivering. De stap is opmerkelijk want vorig jaar nog trok Aviko zich terug uit een Chinese joint-venture.

De Chinese vice-premier Liu He (links) en de Amerikaanse president Donald Trump tekenden het handelsakkoord na een ceremonie in de East Room van het Witte Huis.

China belooft VS voor miljarden extra aan landbouwproducten te kopen

Economie

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag hun handtekening gezet onder een beperkte handelsdeal. China belooft in het akkoord de komende 2 jaar voor circa 32 miljard dollar (29 miljard euro) extra aan Amerikaanse landbouwproducten te gaan kopen. Goed nieuws voor Amerikaanse boeren, maar voor veehouders in de EU kan dit een hogere voederprijs betekenen.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits beloofde tijdens het evenement ‘eerste verdediger van de landbouw’ te zullen zijn.

State of the Union: Limagrain gematigd optimistisch over markten

Nieuws van maatschappijen

Limagrain verwacht dat de suikermarkt en de melkmarkt dit jaar wat opkrabbelen, maar van al te veel optimisme kan geen sprake zijn. Dat zei Limagrain-directeur Marc Ballekens bij zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-speech in Oudenaarde. Landbouwminister Hilde Crevits beloofde er de ‘eerste verdediger van de landbouw’ te zullen zijn.

De droogte van 2018 hakte er op veel bedrijven flink in.

Bijna 100 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp droogte 2018 uitbetaald

Akkerbouw

Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers. Daarmee zijn ruim 6 op de 10 van de 12.007 ingediende dossiers voor de droogte 2018 behandeld en betaald in een tijdspanne van 10 maanden. Dat heeft Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) bekend gemaakt.

De veestapel zal volgens Vion de komende jaren flink krimpen.

Vion: West-Europese veestapel krimpt met 20%

Economie

Vleesbedrijf Vion denkt dat de varkens- en rundveestapel in West-Europa de komende 10 jaar met 20% krimpt. De vleesconsumptie daalt in dezelfde periode in West-Europa met 1 tot 2%. Consumptie plantaardige vleesvervangers stijgt de komende periode jaarlijks 6 tot 8%. Dat zegt topman Ronald Lotgerink in het Financieele Dagblad.

CoBT zoekt nog ruim 200 miljoen euro aan externe financiering.

CoBT: voldoende bieten, nu nog bankfinanciering

Bieten

De Belgische bietentelerscoöperatie CoBT heeft haar doelen wat betreft de aanvoer van bieten en het eigen vermogen gehaald. De vergunningen om een suikerfabriek te bouwen in Seneffe zijn ook binnen. Wat rest is een behoefte van 210 miljoen euro aan externe financiering. De onderhandelingen met banken lopen.

Rikolto helpt kleinschalig werkende boeren in ontwikkelingslanden.

Jaarlijkse inzamelcampagne Rikolto brengt minder op dan voorheen

Economie

De jaarlijkse inzamelcampagne van de ngo Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, heeft dit weekend in Vlaanderen minder opgebracht dan in 2019, toen 414.545 euro ingezameld werd. Dat blijkt uit de eerste gegevens afkomstig van enkele steden. Voor de campagne trokken opnieuw duizenden vrijwilligers de straat op om houten lepels te verkopen.

In de VS is de consumptie van traditionele zuivel de afgelopen decennia sterk gedaald.

Coca-Cola koopt zuivelmerk, ten midden van zuivelcrisis

Melkvee

Coca-Cola heeft het Amerikaanse zuivelmerk Fairlife volledig overgenomen. De stap is opmerkelijk want Coca-Cola werd groot met frisdranken en de Amerikaanse zuivelindustrie gaat door een diepe crisis. Twee grote zuivelproducenten gingen recent failliet. Coca-Cola zet de stap vanwege de veranderende leefstijl van veel mensen, die leidt tot meer consumptie van specifieke zuivelproducten.

In januari daalt de garantieprijs van FrieslandCampina, door een veranderende berekeningssystematiek.

Europees zitten melkprijzen in de lift, Milcobel net onder gemiddelde

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in november gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,73 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 22 cent meer dan een maand eerder. Milcobel bleef met 32,22 euro opnieuw iets achter bij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Ecolab ziet in de veehouderij een belangrijke groeimarkt en koopt daarom CID Lines.

CID Lines komt in Amerikaanse handen

Nieuws van maatschappijen

CID Lines wordt overgenomen door het Amerikaanse miljardenbedrijf Ecolab. De Amerikanen zeggen het bedrijf uit Ieper te kopen om een stevige positie te verwerven in de groeiende markt voor reinigings- en ontsmettingsmiddelen in de landbouw. Andersom kan CID Lines profiteren van het enorme wereldwijde netwerk van Ecolab.

Stef Aerts raadt zijn studenten aan: ken je cijfers... anders ben je op een dag opeens failliet.

Interview met landbouwethicus Stef Aerts: ‘De massa blijft haar boodschappen doen in de supermarkt’

Economie

Wat landbouwethicus Stef Aerts betreft, staan boeren voor een harde keuze: wat voor type ondernemer ben ik? Een manager die op een grote schaal wil werken, of ben ik liever ook bezig met klanten, in mijn hoevewinkel of Bed & Breakfast? Gewoon doorgaan zonder keuze is alvast niet gemakkelijk. Uiteindelijk blijft voedsel een massaproduct, denkt Aerts, en zal voor de meeste boeren een beter inkomen alleen mogelijk zijn met afscherming van de Europese markt. “We moeten durven ingrijpen, durven sturen.”

De discussie over contracten is elk jaar levendig. De fabrieken willen zo min mogelijk betalen, maar toch genoeg om de aardappelen niet naar de concurrent te zien gaan.

Kostprijs consumptieaardappelen met 15% omhoog, contracten volgen niet volledig

Aardappelen

De kostprijs van het telen van consumptieaardappelen stijgt in 2020 volgens een Nederlandse berekening met gemiddeld circa 15%. De oorzaak ligt vooral in het verbod op het bewaarmiddel chloorprofam en in mindere mate loofdodingsmiddel Reglone. De eerste contractprijzen van Clarebout en Vervaeke duiden nog niet op volledige compensatie van de hogere kostprijs. Volgens Belgapom is volledige compensatie niet vanzelfsprekend.

De prijzen van granen namen ook met 1,4
% toe.

Voedselprijsindex op hoogste peil in vijf jaar

Economie

De voedselprijzen zijn wereldwijd voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt donderdag uit het jongste rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De voedselprijsindex bereikte vorige maand het hoogste peil in vijf jaar.

Sus Campiniae werd in september 2017 geopend.

Slachthuis Sus Campiniae krijgt omgevingsvergunning

Nieuws van maatschappijen

Vlaams minister van Omgeving mevrouw Zuhal Demir (N-VA) kent de Omgevingsvergunning toe aan slachthuis Sus Campiniae. Daarmee kan het bedrijf uit Oevel haar activiteiten verder zetten. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de maatschappelijke gevoeligheid – het slachthuis ligt pal naast een kerkhof – en belooft te blijven inzetten in het verder beperken van zijn impact op de omgeving.