Belgapom: aanbod kleiner of gelijk aan vraag

Aardappelen

De Belgapomnotering op 22 januari voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt nog altijd 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). De marktstemming is voor Bintje stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Voor Fontane en Challenger is die prijshoudend, wat wil zeggen dat het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

PotatoEurope is een internationaal evenement dat exclusief is gewijd aan de gehele aardappelketen.

Nederlandse editie van PotatoEurope 2021 is gepland op 1 en 2 september

PotatoEurope

Ondanks de onzekerheden van de coronapandemie hopen de organisatoren van PotatoEurope op 1 en 2 september hun buitenevenement voor de aardappelsector te kunnen organiseren in het Nederlandse Lelystad.

De aardappelmarkt blijft momenteel stabiel.

Belgapom-notering blijft op hetzelfde niveau

Aardappelen

De Belgapomnotering van 15 januari voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt net als vorige week 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). De marktstemming is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Er heerst dus evenwicht.

Eerste Belgapom-notering duidt op evenwicht in de markt

Aardappelen

De eerste Belgapomnotering van het jaar voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). Dat is zonder btw toch 30 euro hoger dan de laatste notering van 2020. De marktstemming is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Er heerst dus evenwicht.

Belgapom merkt nog altijd lage prijs

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt nu al enkele weken 20,00 euro/ton (zonder btw) of 21,20 euro/ton (met btw). De marktstemming is prijshoudend, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Er is geen notering en geen waarneming voor Bintje wegens een gebrek aan transacties. Voor andere bestemmingen wordt een prijs vastgesteld van €20,00 (ex. BTW) in een rustige markt. De volgende Belgapomnotering is op 08 januari 2021.

Hof ten Bosch boert al decennium lang klimaatneutraal

Aardappelen

De Bayer Forward Farm in Huldenberg produceert al 10 jaar klimaatneutrale aardappelen, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. De boerderij is hierin geslaagd dankzij een hogere opbrengst, betere variëteiten, de optimalisatie van gewasbescherming en vooral een efficiënter gebruik van diesel en minerale meststoffen. Het onderzoek bewijst dat de landbouwsector sterk kan bijdragen aan de Europese ambitie om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden in de wereld.

Remo-Frit is vandaag dan ook Belgisch marktleider in vers geschilde aardappelproducten.

Remo-Frit kondigt daling volume en prijs van contractaardappelen 2021 aan

Actueel

Voor de oogst 2021 kondigt Yvo Deputter van Remo-Frit een daling van minstens 20% van het volume aan contractaardappelen aan. “Velen zijn nog aan het afwachten, maar wij zorgen voor duidelijkheid.” Wat de contractprijs betreft, wordt een daling van minstens 10% vooropgezet. “Ook 2021 wordt geen normaal jaar.”

Stabiele markt voor Fontane en Challenger

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt nu al enkele weken 20,00 euro/ton (zonder btw) of 21,20 euro/ton (met btw). De marktstemming blijft stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Er is geen notering en geen waarneming voor Bintje wegens een gebrek aan transacties. Voor andere bestemmingen wordt een prijs vastgesteld van €20,00 (ex. BTW) in een rustige markt.

‘Go-for-Gold’ verwijst zowel naar de ‘Original Belgian Fries’ als een premium product als naar de gouden kleur van de perfecte frietjes.

VLAM blijft met ‘Go for Gold’ inzetten op nieuwe markten voor Belgian fries

Actueel

VLAM organiseerde op de 24ste editie van Food & Hotel China in Shanghai voor de 1ste keer een groepsstand voor 5 Belgische exporteurs van diepgevroren aardappelproducten. Het evenement vormde het startschot van het nieuwe EU-project ‘Go for Gold’ van VLAM.

Christophe Vermeulen is jurist gespecialiseerd in Europees Recht. Na een korte passage aan de Brugse balie was hij actief als parlementair medewerker in het Vlaamse en Federale Parlement.

Christophe Vermeulen wordt de nieuwe CEO van Belgapom

Meest recent

Christophe Vermeulen is de nieuwe CEO van de brancheorganisatie Belgapom. Hij volgt Romain Cools, waarnemend secretaris en huidig waarnemend CEO op. Hij zal ook als directeur fungeren van FVPhouse, de dienstenkoepel van de federaties uit de handel in en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.

De opbrengst per ha ligt voor de meeste rassen lager dan het 5-jarig gemiddelde.

2% minder consumptieaardappelen in 2020

Actueel

Op basis van een rondvraag gehouden bij leden van PCA en FIWAP/Carah wordt de totale productie consumptieaardappelen in ons land geraamd op 4,3 miljoen ton. Of 2% minder dan verleden jaar, maar wel 3% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

In de 5 Vlaamse provincies brengen bekende streetartkunstenaars tussen 30 november en 6 december ode aan de frietjes.

Streetart promoot de liefde voor de Belgische friet

Actueel

De Week van de Friet is dit jaar aan zijn 21ste editie toe. In de 5 Vlaamse provincies brengen bekende streetartkunstenaars tussen 30 november en 6 december ode aan de frietjes. "Zo zorgen we in deze bizarre tijden voor meer goud op straat en meer goesting in die heerlijke frietjes", klinkt het bij Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Project Klimrek zoekt nu akkerbouwers met aardappelen in het teeltplan.

Project Klimrek zoekt akkerbouwers voor bevraging rond klimaat

Actueel

Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond, ILVO en VITO willen via het project Klimrek de akkerbouw helpen om klimaatbewust aan landbouw te doen. De initiatiefnemers zijn op zoek naar kandidaten, met aardappelen in het teeltplan.

Om Fontane te vervangen, zijn er wel wat nieuwe geelvlezige en lichtgeelvlezige rassen  uitgeplant.

Heel wat nieuwe rassen in de running ter vervanging van Fontane en Innovator

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) legt elk jaar verschillende rassenproeven aan, zo ook in Bertem. Daar werden 10 rassen geplant, waaronder 6 nieuwe. Vooral voor Fontane zijn er heel wat mogelijke rassen. Of ze werkelijk potentieel hebben, moet echter blijken uit meerjarenproeven.

Dick Zelhorst: “Wij verwachten dat China onze tweede zogeheten thuismarkt zal worden.  In China worden aardappelproducten steeds meer gewaardeerd naast de uiteraard  traditionele rijstproducten.”

China wordt tweede thuismarkt voor Aviko

Aardappelen

In deze aardappelspecial kan een interview met Aviko Global Supply directeur, Dick Zelhorst, niet ontbreken. Aviko zal immers vanaf september 2021 in de splinternieuwe locatie in Poperinge aardappelvlokken en vanaf maart 2022 friet- en snijspecialiteiten produceren. Deze nieuwe productielocatie krijgt uiteindelijk een verwerkingscapaciteit van 350.000 ton aardappelen.

Romain Cools is de Belgische ambassadeur van aardappelproducten.

Romain Cools, CEO Belgapom: ‘Klimaat heeft ook zware impact op onze aardappel’

Actueel

“De impact van de klimaatverandering op de Belgische aardappelteelt blijkt duidelijk uit de cijfers. Deze maakt de risicospreiding voor de verwerkende industrie cruciaal. Daarnaast is er de noodzaak tot dringende investeringen in het opslaan van water én de installatie van irrigatiekanalen.” Dat zegt Romain Cools, CEO Belgapom, én wereldwijd aardappelexpert.

Er heersen lage Belgapom-prijzen

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt 20,00 euro/ton (zonder btw) of 21,20 euro/ton (met btw). Dat is dezelfde prijs als vorige week. De marktstemming is flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag. Er is geen notering voor Bintje met bestemming diepvries wegens een gebrek aan transacties. Voor andere bestemmingen wordt een prijs vastgesteld van €20,00 (ex. BTW) in een flauwe markt.

Aardappeltelers hebben heel wat zorgen aan het hoofd.

Bewaarseizoen 2020-2021 wordt voor de hele aardappelketen een ‘uitdagend seizoen’

Actueel

Naast de heel lage aardappelprijzen op de vrije markt bezorgt het verbod op het gebruik van CIPC (chloorprofam) als kiemremmer aardappeltelers zorgen. “Het bewaarseizoen 2020-2021 wordt voor de hele aardappelketen een uitdagend seizoen”, reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA.

Aardappelverwerker Pomuni kent een sterke groei, maar ondervindt nu ook zware gevolgen van de coronacrisis.

Pomuni Frozen werkt ook met Vlaamse steun verder aan de uitbreiding en de reorganisatie

Aardappelen

De Vlaamse regering kent 1 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Pomuni Frozen uit Ranst. Onder meer de locatie wordt uitgebreid.

Belgapom-prijs daalt

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt 20,00 euro/ton (zonder btw) of 21,20 euro/ton (met btw). Dat is een prijsdaling van zo’n 10 euro ten opzichte van vorige week. De marktstemming is flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag. Er is geen notering voor Bintje met bestemming diepvries wegens een gebrek aan transacties. Voor andere bestemmingen wordt een prijs vastgesteld van €30,00 (ex. BTW) in een flauwe markt.