Belgapom-prijzen bewegen niet

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt nog steeds 30,00 euro/ton (zonder btw) of 31,80 euro/ton (met btw). De marktstemming is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Er is geen notering voor Bintje met bestemming diepvries wegens een gebrek aan transacties. Voor andere bestemmingen wordt een prijs vastgesteld van €50,00 (ex. BTW) in een vaste markt.

EAPR is een wetenschappelijk platform dat in Europa alle aspecten van de aardappelketen bestrijkt.

Internationale conferentie rond aardappelonderzoek uitgesteld naar zomer 2021

Aardappelen

Na eerder uitstel werd een nieuwe datum vastgelegd voor de driejaarlijkse conferentie van het Europees aardappelonderzoek. Die grote aardappelconferentie verhuist naar juli 2021 en zal worden gehouden in Krakau (Polen).

Het gaat om rechtstreekse subsidies die zowel aan telers als aan opslagbedrijven ten goede kunnen komen.

Europa zet licht op groen voor steunpakket van 10 miljoen euro voor Waalse aardappeltelers

Aardappelen

De Europese Commissie heeft donderdag het licht op groen gezet voor een steunpakket van 10 miljoen euro voor de Waalse aardappelindustrie. Het gaat om rechtstreekse subsidies die zowel aan telers als aan opslagbedrijven ten goede kunnen komen.

Vandaag importeert ons land het overgrote deel van het gebruikte pootgoed uit Nederland.

HZPC en Sanac zetten samen in op Belgisch pootgoed

Aardappelen

HZPC en Sanac gaan nauwer samenwerken om de productie van kwalitatief pootgoed op Belgische bodem te garanderen. Door de teeltexpertise van Sanac en de internationale ervaring van HZPC te combineren willen beiden partijen op middellange termijn de pootgoedproductie op Belgische bodem verhogen.

Het seizoen vroege aardappelen 2020 is afgesloten.

Belgapomprijzen blijven opnieuw hetzelfde

Aardappelen

De Belgapomnotering voor de primeurs bedraagt 25,00 euro/ton (zonder btw) of 26,50 euro/ton (met btw), wat dezelfde prijs is als vorige week. De marktstemming voor de vroege rassen is stabiel: het aanbod is gelijk aan de vraag. Het seizoen vroege aardappelen 2020 is afgesloten.

Aardappelopbrengst ligt ietsje achter op gemiddelde

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) deed proefrooiingen bij de rassen Fontane en Challenger. Beide rassen scoren momenteel iets minder goed dan het meerjarig gemiddelde.

CIPC werd veel gebruikt in de aardappelbewaring.

Belpotato: wees proactief, breng tMRL niet in gevaar

Aardappelen

De Europese Commissie werkt momenteel aan een tijdelijke maximale residulimiet (tMRL) voor CIPC, een kiemremmer voor aardappelen. Deze zal mogelijk op 0,4 ppm (dus 0,4 mg CIPC per kg) uitkomen. De tMRL is van toepassing vanaf de oogst 2021-2022, en dit zowel voor verse aardappelen als voor aardappelproducten. Ketenorganisatie Belpotato roept op deze tMRL niet in gevaar te brengen door de regels niet te respecteren.

Belgapomprijzen blijven dezelfde

Aardappelen

De Belgapomnotering voor de primeurs bedraagt 25,00 euro/ton (zonder btw) of 26,50 euro/ton (met btw), wat dezelfde prijs is als vorige week. De marktstemming voor de vroege rassen is rustig. Dit betekent dat het aanbod groter of gelijk is aan de vraag.

De Belgapomnotering bedraagt voor de 3 rassen, Bintje, Fontane en Challenger, 30,00 euro/ton (zonder btw) of 31,80 euro/ton (met btw). Die prijs is ook nog dezelfde als vorige week. De marktstemming voor Bintje is stabiel. Dit betekent dat het aanbod gelijk is aan de vraag. Voor Challenger en Fontane is die prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

De coronapandemie leidde tot afzetproblemen in de frietsector.

Financiële problemen bij Bart's Potato Company

Economie

Bart’s Potato Company uit het West-Vlaamse Vleteren doet een beroep op de Wet op de Continuïteit van de Onderneming (WCO), waarbij de onderneming wordt beschermd tegen schuldeisers. De Krant van West-Vlaanderen meldt dit. Het bedrijf, ook bekend als groep Lamaire, verhandelt jaarlijks 200.000 ton aardappelen.

De aardappeloogst is weer volop aan de gang. De marktstemming is stabiel voor de meeste rassen.

Stabiele marktstemming op aardappelmarkt

Aardappelen

Belgapom deed op 4 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

De bemonstering is van cruciaal belang om de komende jaren nog met een tMRL te kunnen blijven werken, zo niet dreigt de sector op een detectielimiet van 0,01 ppm CIPC te komen.

Bemonsteringsplan gericht naar behoud van de tMRL

Aardappelen

In België is het gebruik van CIPC op aardappelen sinds 1 juli 2020 illegaal. Regelmatige analyseresultaten moeten de noodzaak van een tijdelijke MRL (tMRL)verder aantonen.

Het aardappelgewas moet beschermd worden zolang er groen loof aanwezig is. Nu moet ook aandacht gaan naar preventieve knolbescherming.

Knolbescherming vergt nu aandacht

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert in zijn nieuwsbrief om nu vooral de knollen van de aardappelen te beschermen tegen aardappelziekte.

Het is wachten tot november 2021 voor een nieuwe editie van Interpom in Xpo Kortrijk.

Covid-19 dwingt ook internationale aardappelbeurs Interpom in Kortrijk tot een jaar uitstel

Aardappelen

Kortrijk Xpo en initiatiefnemer Belgapom hebben beslist om de internationale aardappelbeurs Interpom uit te stellen naar november 2021. “Het persoonlijk contact staat centraal, zeker op onze beurs. En als dat moeilijk is, is het beter om de beurs uit te stellen”, zegt afscheidnemend Belgapom-secretaris Romain Cools.

Het aardappelbedrijf van de twee jonge zussen Annie en Vera Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter) is de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant.

Aardappelbedrijf van zussen Vanhoebroeck nieuwe Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant

Aardappelen

Het aardappelbedrijf van de twee jonge zussen Annie en Vera Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter) is de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant. Het bedrijf won het tijdens een online strijd van medelaureaten Grazense speculaas Vanvuchelen uit Geetbets, Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos, Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk en landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst.

Foto: MV

Proefrooiingen PCA geven inzicht in Fontane, Challenger en Sinora

Aardappelen

Op verschillende tijdstippen voert het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) proefrooiingen uit. In hun nieuwsbrief rapporteren ze over de laatst gedane proefrooiingen bij 3 aardappelrassen. Momenteel scoort Fontane 4 ton onder het 10-jarig gemiddelde, en blijkt de sortering groffer dan die van Challenger. Het ras Sinora doet het goed.

PotatoEurope ging onder andere door in Duitsland en in Nederland.

PotatoEurope 2021 in september in Wageningen University & Research in Lelystad

PotatoEurope

Wageningen University & Research en DLG Benelux hebben een contract getekend voor het houden van PotatoEurope 2021 op de locatie van Wageningen Plant Research in Lelystad.

Dien uw aanvraag aardappelen of sierteelt voor het Covid-19 steunfonds op tijd in

Aardappelen

Bent u een aardappelteler of sierteler en kreeg u door de coronacrisis uw producten niet verkocht? Dan kunt u via het Departement Landbouw en Visserij een beroep doen op het steunfonds voor aardappelen en sierteelt.

Vanwege COVID-19 gaat de Aardappeldemodag dit jaar online door, met verschillende sprekers en een interactieve plattegrond om de standhouders te ‘ontmoeten’.

Aardappeldemodag gaat dit jaar online door

Aardappelen

Om de 2 jaar gaat de Nederlandse Aardappeldemodag door in Westmaas. Het is een heus evenement met kraampjes, veel machines en een hoop gezelligheid. Dit jaar besliste de organisatie dat de Aardappeldemodag online doorgaat, vanwege COVID-19 en de veiligheidsmaatregelen hieromtrent. Dit zal op 19 augustus doorgaan, en mensen kunnen zich nu al inschrijven.

Roger Mylle, stichter Mydibel.

Roger Mylle (80), stichter Mydibel-groep, plots overleden

Aardappelen

Aardappelverwerker Mydibel meldt dat stichter Roger Mylle op 80-jarige leeftijd plots is overleden. Onder zijn inspiratie groeide Mydibel uit tot een belangrijke speler. Hij was een bron van creativiteit, innovatie en inspiratie.

De hitte bezorgt de aardappelsector stress.

Hitte geeft aardappelgewas rake klappen

Aardappelen

De laatste week swingden de temperaturen de pan uit. Ook de komende dagen wordt het bloedheet. Net als andere gewassen, lijdt ook het aardappelgewas hieronder. Dat meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in de nieuwsbrief. Het loof van halfvroege rassen sterft af en aangroei is niet optimaal. De ontwikkeling van aardappelziekte is wel vertraagd.