Startpagina Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Belgapom-prijs onveranderd

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 2 december 2022 bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton. Voor aardappelen met een afwijkende kwaliteit wordt een andere prijs betaald.

Innovaties doorheen de aardappelketen worden zichtbaar door de Innovation Tour

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (onder wie ook een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom-beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Meest gelezen

Gaston Backbier: “Geen onkruid meer mogen bestrijden, zou een ramp zijn”

Akkerbouwer Gaston Backbier heeft dit jaar 20% minder opbrengst door de droogte. In Zuid-Limburg mag hij niet beregenen als het lang droog is. Gaston moét wel Fontane telen, omdat de lössgronden waarop hij teelt, schurftgevoelig zijn. “Als ik door de Green Deal straks geen onkruid meer kapot mag spuiten, dan heb ik er een probleem bij. In dit heuvelachtige landschap kun je moeilijk onkruid mechanisch bestrijden, door het gevaar op erosie.”

Aardappelrassen: een tipje van de sluier, kies wijs!

Elk jaar worden heel wat rassen beproefd om alternatieven te bieden naast de alom bekende rassen Fontane en Innovator. Op verschillende locaties, zoals in Kruisem, worden zo proeven met late friet-rassen en chipsrassen aangelegd en met elkaar vergeleken. Belangrijke parameters blijven opbrengst, kwaliteit, vroegrijpheid, aaltjesresistentie en de gevoeligheid voor metribuzin. We geven hier een overzicht voor de aardappelboer.

Plate de Florenville: weinig geteeld, uitzonderlijke smaak

Als je één bijzondere aardappel moet opnoemen, zeg dan Plate de Florenville. Het is de enige Belgische aardappel die het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ kreeg van Europa. Slechts 3 telers in de Gaume-streek houden zich bezig met deze bijzondere aardappel.

Belgapomprijzen zijn stabiel

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 18 november 2022 bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton.

6% minder aardappelproductie verwacht in de NEPG-zone

Tijdens de laatste meeting op 9 november schatte de North-western European Potato Growers (NEPG) dat de aardappelproductie voor de 4 belangrijkste productielanden (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) 6% lager is dan vorig jaar. Door de hoge productie- en bewaarkosten wordt in 2023 ook verwacht dat het areaal daalt.