Startpagina Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Belgapomprijzen stijgen

De Belgapomprijs voor de aardappelrassen Fontane en Challenger bedraagt 325 euro/ton (zonder BTW) op vrijdag 14 april 2023.

Belgische aardappelsector groeit stevig, maar kampt met hoge kosten

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft vorig jaar meer dan 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. De sector zet daarmee haar eigen record uit 2019 scherper met liefst 18%. De werkgelegenheid in de sector stijgt navenant met de grens van de 6.000 arbeiders en bedienden in zicht.

PCA adviseert over plantafstanden

Bij een goede voorbereiding van het aardappelseizoen hoort ook een doordachte strategie met betrekking tot plantafstanden. In de nieuwsbrief van PCA geven de aardappelonderzoekers advies per ras.

Meest gelezen

Stikstof bemesten in aardappelen volgens plan, het kan!

Begin dit jaar bevestigde de Vlaamse regering dat de regels binnen MAP 6 van kracht blijven in 2023. Met het teeltseizoen voor de deur frissen wij de bestaande regels rond stikstofbemesting in aardappelen nog eens op en geven we graag enkele tips om de stikstofbemesting in aardappelen beredeneerd aan te pakken.

Wat heeft rijenbemesting te bieden in de aardappelteelt?

Met het steeds strenger worden van het mestactieplan, de duurdere meststofprijzen en het aanhoudende probleem van te hoge nitraatresidu’s na de teelt van (late) aardappelen, is de interesse in rijenbemesting de laatste jaren sterk gestegen. De landbouwers worden steeds meer vragende partij om deze techniek op hun percelen toe te passen als een van de mogelijke maatregelen voor een duurzamere bemesting.

Hogere opbrengst kan kostenstijgingen opvangen

Naar jaarlijkse gewoonte presenteerde Ilse Eeckhout tijdens de PCA-dag de kostprijsanalyse van de aardappelteelt in het voorbije jaar. Daarnaast blikte ze vooruit op het komende seizoen.