Onderzoekers: lastig aardappelgenoom bijna ontcijferd

Actueel

Onderzoekers van Wageningen Universiteit (WUR) hebben deze week samen met het bedrijf Solynta, de uitvinder van hybride aardappelveredeling, de meest complete genoomsequentie voor aardappels ooit gepubliceerd. Zowel sequentie als plantmateriaal worden(onder voorwaarden) voor onderzoek ter beschikking gesteld. In de toekomst kan dit een aardappel opleveren die beter bestendig is tegen hitte of droogte, of beter resistent tegen ziekten.

Wanneer je aardappelen nog niet aan loofdodogn toe zijn, adviseert PCA een bijkomende bescherming.

Bescherm je gewas tot volledige loofdoding

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert om nog ‘groene’ percelen verder te beschermen. De regen van de voorbije dagen zorgde immers voor een grotere kans op infectie.

Belgapom-notering blijft ongewijzigd

Aardappelen

Belgapom deed op 13 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Het rooien was een erg stoffig gebeuren.

Aandacht voor bewaring en alternatieve middelen

Aardappelen

De aardappelbeurs PotatoEurope ging vorige week na drie jaar op verplaatsing weer door in België, in Kain. Met 10.360 geregistreerde bezoekers, werd de grens van de verwachte 10.000 nipt, maar mooi overschreden. Samen met voorzitter Johan Colpaert van het organiserende Fedagrim blikten we terug op de vorige editie.

Aardappelopbrengsten liggen in 2019 lager dan het vijfjarig gemiddelde, maar ruim boven ‘rampjaar’ 2018.

NEPG: aardappeloogst iets boven vijfjarig gemiddelde

Aardappelen

De aardappeloogst in de vijf belangrijkste Europese productielanden zal uitkomen tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat raamt aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) op basis van proefrooiingen. De oogst ligt daarmee 3% boven het vijfjarig gemiddelde en 12% boven een jaar geleden. De groei is gevolg van een groter areaal.

Belgapom-prijs blijft aanhouden

Aardappelen

Belgapom deed op 6 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Er werd meermaals met de CropXplorer doorheen het gewas gereden.

Demoproject toont potentieel van precisielandbouw

PotatoEurope

Tractor- en landbouwmachineproducent CaseIH/Steyr pakt tijdens PotatoEurope in Kain uit met een uitgebreid demoproject over precisielandbouw. Dit in samenwerking met Inagro en het landbouwbedrijf Witdouck. Tjörven Van de Velde, Marketing Manager Benelux, gaf ons meer duiding.

Phytophthora blijkt zeer moeilijk uit te roeien

Aardappelen

Phytophthora of plaag is een bekend probleem in de aardappelwereld. Uit recent onderzoek bleek dat de schimmel snel aanpast en bovendien in verschillende vormen – stammen genoemd – voorkomen. De een is agressiever dan de ander, en ook de gevoeligheid aan actieve stoffen verschilt onderling. Omdat er zoveel varianten zijn, is een doordachte bestrijding op zijn plaats.

Potato Europe komt als evenement naar het hart van de Europese aardappelwereld: België.

PotatoEurope, een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsector

PotatoEurope

Dat PotatoEurope (4 en 5 september in Kain) blijft groeien, wordt aangetoond doordat er bijna 20% meer exposanten zijn uit 17 verschillende landen. Omgeven door talrijke aardappelverwerkende bedrijven en in de gemeente met het grootste aardappelareaal in België, kunnen we stellen dat de beurs doorgaat in het hart van de Belgische aardappelsector.

Ook bij deze editie van PotatoEurope zal je 14 rooimachines aan het werk kunnen zien.

Aardappelketen strijkt op 4 en 5 september neer in Kain

PotatoEurope

Volgende week verzamelt de hele aardappelketen opnieuw in de gemeente Kain, nabij Doornik, voor PotatoEurope 2019. Deze internationale openluchtvakbeurs wordt afwisselend ook georganiseerd in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Met een recordaantal van 226 exposanten uit 17 landen wordt het ongetwijfeld een topeditie.

Belgapom: aanbod volgt vraag niet

Aardappelen

Belgapom deed op 30 augustus volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Belgapom bemerkt stabiele marktstemming

Aardappelen

Belgapom deed op 23 augustus volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Het seizoen voor vroege aardappelen begon op 12 juli met een notering van 18 euro.

Belgapomnotering daalt naar 10 euro per 100 kg

Aardappelen

De Belgapomnotering voor vroege aardappelen is deze week opnieuw gedaald, en wel met 2,50 euro naar 10 per 100 kg. Dat is bijzonder laag: vorige zomer lag de prijs nog op 25 euro. De verwerkende industrie kan voorlopig met contractaardappelen toe en koopt nauwelijks bij op de vrije markt.

Alle Vlaamse percelen vertonen tekenen van afrijping. Het gemiddelde ligt nu al rond 20%, wat meer is dan dat we normaal rond deze tijd verwachten.

Opbrengst Fontane op schema

Aardappelen

Op 29 en 30 juli werden voor de eerste keer dit seizoen late aardappelrassen bemonsterd. Er werden stalen genomen van Fontane en Bintje, zo lezen we inde nieuwsbrief van het PCA.

De Waalse aardappelboeren kunnen voortaan een verzekering afsluiten tegen excessieve regenval. De dekkingsperiode van de verzekering loopt van 1 oktober tot 15 november, een risicoperiode verbonden aan de oogst van de knollen.

Waalse aardappelboeren kunnen zich voor eerst laten verzekeren voor excessieve regenval

Aardappelen

De Waalse aardappelboeren kunnen voortaan een verzekering afsluiten tegen excessieve regenval. Dat heeft de Fédération wallonne de l'agriculture (Fwa) maandag aangekondigd tijdens de landbouwbeurs van Libramont. De samenwerking met verzekeraar Axa zou een primeur zijn in België.

Het VLIF actualiseerde zijn lijst van investeringscodes en speelt zo in op de investeringsnoden die er zijn voor de bouw van een duurzame bewaarloods voor lange bewaring.

VLIF-steun voor bewaarloodsen aardappelen na wegvallen kiemremmer chloorprofam

Aardappelen

De erkenning van de kiemremmer chloorprofam, belangrijk voor de aardappel, werd door de Europese Commissie niet meer verlengd. Hierdoor mag chloorprofam vanaf 1 juli 2020 niet meer gebruikt worden in België op aardappelen.

Verschillende friet- en chipsrassen werden naast elkaar vergeleken.

Proefvelden bieden neutrale blik op aardappelen

Aardappelen

In afdeling landbouw van VTI Poperinge worden traditiegetrouw proeven aangelegd op diverse akkerbouwteelten en zo ook aardappelen. Voor de leerlingen en andere geïnteresseerden zijn die proeven belangrijk om niet enkel verschillen tussen rassen te zien, maar ook de ziektedruk en aantastingen op te volgen.

Medestichter Agristo overlijdt na ongeval met koets

Aardappelen

Luc Raes, die in 1986 aardappelverwerker Agristo oprichtte met zakenpartner Antoon Wallays, kwam woensdag 19 juni jammerlijk om het leven bij een ongeval met paardenkoetsen in de Ardennen. Dochter Hannelore Raes nam vorig jaar de leiding over het bedrijf over, samen met de zoon van Antoon Wallays.

Clarebout vraagt aan rechter om werkzaamheden op site Frameries te mogen hernemen

Aardappelen

Het West-Vlaamse aardappelverwerkend bedrijf Clarebout heeft woensdag aan de burgerlijke rechtbank van Bergen gevraagd om de beslissing te annuleren van Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio (cdH) om de vergunning voor werkzaamheden op de site in Frameries in te trekken. Volgens het bedrijf moeten die werkzaamheden vanwege veiligheidsoverwegingen snel afgerond worden.

De markt voor Fontane en Challenger is stabiel.

Seizoen Bintje klaar, prijzen Fontane en Challenger stabiel

Actueel

Omdat het seizoen was afgelopen was er geen Belgapom-notering voor Bintje deze week. Het seizoen eindigt dus op 250 euro per ton ex BTW. Wat Fontane en Challenger betreft noteert Belgapom een prijs van 300 tot 318 euro per ton. Dat is evenveel als een week eerder.