Toch lichte groei Europees aardappelareaal

Economie

Het areaal consumptieaardappelen groeit in de belangrijkste aardappel producerende landen in Europa met 0,5% tot 621.148 hectare. Dat meldt NEPG, een aardappelorganisatie die het areaal bij houdt voor België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Gezien de huidige coronacrisis en de daarmee teruggevallen vraag is het areaal volgens NEPG te groot...

Tom Vandekendelaere, de nieuwe CEO van Belgapom.

Tom Vandekendelaere volgt ‘monument’ Romain Cools op als nieuwe CEO van Belgapom

Aardappelen

Algemeen secretaris Romain Cools neemt na een indrukwekkende loopbaan van 30 jaar afscheid van Belgapom. Tom Vandenkendelaere uit Roeselare wordt de nieuwe CEO van de erkende beroepsvereniging. “Ik kijk er bijzonder hard naar uit”, reageert hij. Wat Romain Cools later gaat doen, is nog niet duidelijk. “Misschien ga ik weer studeren.”

Belgapom: seizoen wordt afgesloten

Aardappelen

De Belgapom-prijs voor Fontane bedraagt 31,80 euro incl. BTW per ton (30,00 euro excl. BTW per ton). De marktstemming is flauw, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag. Voor Bintje en Challenger is er geen notering wegens een gebrek aan transacties. Het seizoen 2019/2020 wordt afgesloten.

Weerbaarheid is voor de volledige aardappelsector van groot belang, om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Weerbaarheid van de sector staat centraal tijdens Aardappeldemodag Online

Aardappelen

Op woensdag 19 augustus heeft in Nederland de alom bekende Aardappeldemodag voor het eerst online plaats. Het actuele beursthema van deze Aardappeldemodag Online, ‘Voortgang aardappelsector draait om weerbaarheid’, speelt in op de veranderingen die continue op de sector afkomen.

Belgapom: aanbod kleiner dan vraag

Aardappelen

De Belgapom-prijs voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt 31,80 euro incl. BTW per ton (30,00 euro excl. BTW per ton). De marktstemming voor de 3 rassen is flauw, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

Bescherm je aardappel tijdig tegen aardappelziekte

Aardappelen

De voorbije regenval deed de aardappelplant deugd. Echter het brengt ook problemen met zich mee, zoals aardappelziekte. Behandel hiertegen tijdig! Verder wordt het dringend als je de laatste larven van de coloradokever in het veld wil bestrijden. Ook doornappel mag men niet vergeten te verwijderen, mocht die nog in het veld staan. Dat meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in hun nieuwsbrief.

Ilse Eeckhout (PCA) gaf ons toelichting bij de rassenproef frietaardappelen in Bertem

Alternatieven zoeken voor Fontane en Innovator

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) gaat via proefvelden op zoek naar o.a. nieuwe aardappelrassen die het bekende Fontane en Innovator kunnen vervangen. Daarom heeft het PCA op het proefplatform van de Vlaamse overheid in Bertem en Lennik een rassenproef met 11 variëteiten aangelegd.

Vooral in het oosten van het land kunnen nu vlekken van aardappelziekte opduiken.

Wees alert voor aardappelziekte

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) waarschuwt via de nieuwsbrief opnieuw voor aardappelziekte, vooral in het oosten van het land.

De aardappelteelt is in ons land ongeveer gelijk verdeels over het Waals en Vlaams gewest.

Vooralsnog geen enkele steun voor Waalse aardappeltelers

Aardappelen

Waalse aardappeltelers lijken zonder enige steun de crisis door te moeten komen. De Vlaamse regering gebruikt 10 miljoen euro uit het Vlaamse Noodfonds om aardappeltelers die hun vrije aardappelen niet kwijt kunnen te compenseren. “Onder Waalse telers leeft heel erg het gevoel gewoon vergeten te worden”, aldus Jean-Pierre Van Puymbrouck, een Waalse aardappelteler die tevens voorzitter is van brancheorganisatie Belpotato.

CIPC is een populaire kiemremmer die Europees verboden wordt.

Ducarme schiet verzoek verlenging CIPC-gebruik af

Aardappelen

De uiterste gebruiksdatum voor het aardappelbewaarmiddel CIPC, 30 juni, blijft gewoon staan. De federale landbouwminister Denis Ducarme (MR) staat verlenging tot en met 14 juli niet toe. De EU staat verlenging toe en het besluit staat in schril contrast tot buurlanden Nederland en Frankrijk, waar is gekozen voor verlenging tot september. Romain Cools van Belgapom zegt ronduit boos te zijn over de lakse houding van de federale overheid.

Het totale verlies in de aardappelsector wordt geraamd op 50 tot 65 miljoen euro.

Schaderegeling voor aardappelertelers uit Vlaams Noodfonds gaat uit van 50 euro per ton

Aardappelen

Het totale verlies door de coronacrisis zou in de aardappelsector oplopen tot 50 tot 65 miljoen euro. Dat heeft Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) deze morgen bekendgemaakt in de commissie Landbouw. Zoals bekend voorziet het Noodfonds een tussenkomst van 10 miljoen euro, of 50 euro per ton.

Aardappelziektevlekken zouden einde deze week zichtbaar kunnen worden.

Gunstige omstandigheden om aardappelziekte te ontwikkelen

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) waarschuwt via de nieuwsbrief voor aardappelziekte in de percelen. Geadviseerd word om percelen met voldoende gewasontwikkeling te behandelen.

In een gevoelig ras en bij hoge ziektedruk zijn fungiciden onmisbaar om het gewas plaagvrij te houden.

De aardappelplaag bestrijden met kennis en advies

Aardappelen

Om de aardappelziekte goed en preventief aan te pakken, moeten een aantal maatregelen tezamen genomen worden: besmettingsbronnen inperken, slim gebruik maken van weersinformatie, en fungiciden efficiënt inzetten.

Hilde Crevits voorziet onder andere steun aan de zwaar getroffen aardappelsector. Daar is ABS-voorzitter Hendrik Vandamme tevreden over.

Landbouworganisaties zijn tevreden met steun uit het Vlaams noodfonds

Covid 19

Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat verwelkomen de 35 miljoen euro steun uit het Vlaams noodfonds. “De welgekomen hulp geeft wat zuurstof”, zegt BB-voorzitter Sonja De Becker. “We willen de minister helpen om de modaliteiten te bepalen”, aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Siertelers en aardappelboeren krijgen 35 miljoen uit Vlaams noodfonds

Covid 19

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kent vanuit het Vlaams noodfonds 35 miljoen euro toe aan de sierteelt- en de aardappelsector. Beide sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis.

Belpotato wil met harde cijfers naar de overheid kunnen stappen, om de kans op steun te vergroten.

Oproep Belpotato: geef aardappelstocks snel op

Aardappelen

Nog maar 25% van de Belgische aardappeltelers heeft hun voorraad opgegeven. Sectororganisatie Belpotato roept telers op snel de aardappelstocks over te maken. De absolute deadline is 31 mei. De cijfers zijn nodig om de overheid te wijzen op de omvang van het overschot, en dus de noodzaak tot steun.

Interpom trok in 2018 over 4 dagen heen bijna 20.000 bezoekers.

Interpom gaat door, maar zonder familiedag

Aardappelen

De aardappelbeurs Interpom gaat vooralsnog gewoon door op 23, 24 en 25 november. De familiedag voorafgaand aan de 3 professionele dagen wordt wel afgeblazen. Dat zegt algemeen secretaris Romain Cools van organisator Belgapom, waarin de handel en verwerking van aardappelen zijn verenigd. “De aardappelsector is een sector waarin direct contact van ontzettend groot belang is. Daarom zetten we alles op alles om het - veilig - door te laten gaan.”

De campagne roept de Belgen op met slechts één missie: red patatjes, eet frietjes.

Nationale campagne ‘SOS Patat: red patatjes, eet frietjes’

Economie

Met de campagne ‘SOS Patat : red patatjes, eet frietjes’ willen Too Good To Go en een groot deel van de retail en voedingbedrijven voorkomen dat zo'n 750.000 ton Belgische aardappelen verloren gaan. Bij meer consumptie worden de koelhuizen gedeeltelijk leeggemaakt zodat frietaardappelen zonder bestemming toch kunnen worden verwerkt.

Aardappeldemodag gaat online

Beurzen

Net zoals heel wat andere evenementen kan de tweejaarlijkse Aardappeldemodag omwille van de coronamaatregelen niet doorgaan, toch niet op de gebruikelijke manier in het veld. De organisatoren gaan echter creatief om met de situatie en lanceren een online-versie op 19 augustus.

Of bladmeststoffen met stikstof een meerwaarde zullen geven, hangt dus duidelijk af  van het perceel.

Bladmeststoffen bieden vooral flexibele bemesting

Aardappelen

Bladmeststoffen bieden niet altijd een meerwaarde in opbrengst of kwaliteit in aardappelen. Dat is de conclusie van een bladbemestingsproef door de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Bladmeststoffen zijn zeker nuttig, maar om de kosten voor de landbouwer te drukken en overbemesting te vermijden, moeten ze beredeneerd worden ingezet. Bladmeststoffen geven ook de mogelijkheid om te fractioneren in bemesting.