Corona-jaar 2020 duwt thuisverbruik van aardappelen 8% hoger, stelt VLAM

Actueel

Aardappelen zijn de belangrijkste maaltijdbegeleider in België: op een gemiddelde dag in 2020 at 41% van de Belgen aardappelen (inclusief friet). Aardappelen werden doorgaans al vaak thuis geconsumeerd en door Covid-19 en de bijhorende maatregelen is dit in 2020 nog toegenomen. Dit resulteerde in een stijging in het thuisverbruik van verse aardappelen in 2020 met 8%. Logisch uiteraard, gezien de sluiting van de horeca.

Voor de landbouwgebieden focust CurieuzeNeuzen in de Tuin op de aardappelteelt.

CurieuzeNeuzen plaatst 500 sensoren in aardappelvelden

Aardappelen

CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit, installeert 500 slimme sensoren of ‘velddolken’ in verschillende aardappelvelden verspreid over heel Vlaanderen om informatie te verzamelen over het microklimaat op onze aardappelvelden.

Foto: Jeroen Morel

Belgapomnotering Challenger daalt

Aardappelen

Deze week is er geen Belgapomnotering voor Bintje. De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt net als vorige week 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). De Belgapomnotering voor Challenger verlaagt ten opzichte van vorige week tot 75 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). De marktstemming voor Fontane en Challenger is rustig met een aanbod dat groter dan of gelijk is aan de vraag.

Martijn van der Bijl: “Als de nieuwe regels wel van kracht waren geworden dan had ik overigens voor de extra brede teeltvrije zone gekozen. Dat zou mij dan wel 300 euro/ha hebben gekost aan minder gewasopbrengst.”

Martijn van der Bijl: Nederlandse drempelwetgeving werd gelukkig niet doorgevoerd

Aardappelen

In Vlaanderen is de aanleg van drempels tussen (aardappel-) ruggen al sinds 2015 verplicht op de meest erosiegevoelige percelen. In Nederland was dit nog niet het geval en dat blijft voorlopig zo. Akkerbouwer Martijn van der Bijl: “Deze wetgeving was vooral gebaseerd op een digitale werkelijkheid op basis waarvan cijfers en rapporten gemaakt worden.”

Belgapomnotering voor Bintje lager dan die van Challenger en Fontane

Aardappelen

Deze week is er weer een Belgapomnotering voor Bintje, en die bedraagt 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Hier geldt een rustige marktstemming, met een aanbod dat groter is of gelijk is aan de vraag. De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt net als vorige week 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Ook voor Fontane is de marktstemming rustig. Voor Challenger is de marktstemming flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag.

De 20ste editie eind dit jaar wordt het eerste grote indoor ontmoetingsmoment voor de aardappelsector en daar wordt enorm naar uitgekeken

Interpom 2021 al voor 90% volzet: 300 exposanten uit 14 landen in Kortrijk Xpo

Actueel

Van 28 tot en met 30 november 2021 blaast de internationale aardappelwereld weer verzamelen in Kortrijk Xpo. Het is een enorme opsteker voor de organisatie, voor Belgapom en zeker voor alle standhouders die erg naar dit ultieme live netwerk- en zakenmoment uitkijken. Het verlossende nieuws kwam er na het laatste overlegcomité.

Eind maart ging het coronaveilig 'The True Tastes of Belgium'-event van start in Tokyo, Japan.

VLAM zet in op alternatieve acties voor de promotie van Original Belgian Fries

Actueel

Eind maart ging het coronaveilig 'The True Tastes of Belgium'-event van start in Tokyo, Japan. Dit was het startschot van 6 hybride voedingsbeurzen, georganiseerd in Japan, Zuid-Korea, Singapore & China. FIT(Flanders Investment and Trade) nam het initiatief voor de opzet van deze beurzen waar Belgische producten werden voorgesteld aan lokale kopers en importeurs uit de voedingsindustrie.

Belgapom-notering stijgt weer voor Fontane en Challenger

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 7 mei 100,00 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Zonder btw gaat het om een prijsstijging van 25 euro/ton. De marktstemming is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Ook voor Challenger bedraagt de notering 100,00 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Hier geldt een stabiele marktstemming, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Voor Bintje is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.

Foto: Jeroen Morel

Onveranderde Belgapom-notering

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 30 april 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Dat is dezelfde prijs als vorige week. De marktstemming is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Voor Bintje en Challenger is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.

Foto: Jeroen Morel

Belgapomnotering Fontane stijgt

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 23 april 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Dat is een hele stijging ten opzichte van vorige week. De marktstemming is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Voor Bintje en Challenger is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.

De buurtbewoners mobiliseren zich al sinds januari 2019 tegen de megafabriek van Clarebout Potatoes.

Honderdtal actievoerders betogen tegen megafabriek van Clarebout in Frameries

Actueel

In Frameries, in de provincie Henegouwen, zijn zondag een 1000-tal mensen samengekomen om actie te voeren tegen de megafabriek van het bedrijf Clarebout. Het gaat om een initiatief van het collectief Steun aan de Boerenstrijd (RéSAP, Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne) en het buurtcomité La Nature sans Friture in het kader van de internationale dag voor de boerenstrijd.

De Belgapomnotering van Fontane steeg naar hetzelfde niveau als Challenger en bedraagt nu 60,00 euro/ton (zonder btw) of 63,60 euro/ton.

Belgapomnotering voor Fontane stijgt naar niveau van Challenger

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt op 16 april 60,00 euro/ton (zonder btw) of 63,60 euro/ton (met btw). De marktstemming is voor beide rassen vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Voor Bintje bedraagt de notering 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,60 euro/ton (met btw). De marktstemming voor dit ras is stabiel.

De Belgische aardappelteelt is de laatste jaren vrij gebleven van bruinrot.

Aardappelteelt in België : maatregelen tegen bruinrot in de provincies Antwerpen en Limburg

Aardappelen

Bruinrot is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum en vooral de aardappelteelt treft. Deze bacterie werd reeds aangetroffen in waterlopen in de provincies Antwerpen en Limburg en kan daar helaas niet meer worden uitgeroeid. Door het risico op de besmetting van de aardappelteelt via oppervlaktewater zijn de telers uit bepaalde gemeenten in deze provincies verplicht om beschermende maatregelen te nemen. De bacterie tast enkel bepaalde plantensoorten aan en wordt niet overgedragen op mensen.

Volgens het netwerk is de productie van Clarebout op 30 jaar tijd vertienvoudigd om aan supermarkten en fastfoodrestaurants te kunnen leveren.

Actie tegen megafabriek van Clarebout in Frameries

Actueel

In Frameries, in de provincie Henegouwen, wordt op zondag 18 april actie gevoerd tegen de megafabriek van het bedrijf Clarebout. Het gaat om een initiatief van het collectief Steun aan de Boerenstrijd (RéSAP, Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne) en het buurtcomité La Nature sans Friture in het kader van de internationale dag voor de boerenstrijd.

Belgapomnotering Challenger stijgt

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 9 april 50,00 euro/ton (zonder btw) of 53,00 euro/ton (met btw). Voor Challenger bedraagt die 60,00 euro/ton (zonder btw) of 63,60 euro/ton (met btw). De marktstemming is voor beide rassen vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Er is geen notering en geen waarneming voor Bintje wegens een gebrek aan transacties.

“We zetten nu onder goede veldomstandigheden veertien uiteenlopende demovelden uit voor PotatoEurope 2021”, vertelt Pierre Bakker van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten in Lelystad op het veld waar PotatoEurope dit jaar plaatsvindt.

Aanleg 14 demovelden in Lelystad voor PotatoEurope 2021

Actueel

In Lelystad is gestart met uitzetten van de aardappeldemovelden voor PotatoEurope 2021. De aardappelvakbeurs biedt bezoekers dit jaar begin september een kijkje in de toekomst van de aardappelsector. Daarbij zullen 14 hoogwaardige demonstratievelden zorgen voor een schat aan informatie over actuele onderwerpen.

Dit kostbaar uitgangsmateriaal vormt immers de basis voor een geslaagde consumptieteelt.

Tips voor juiste behandeling van pootgoed bij start van nieuw teeltseizoen

Actueel

Bij de start van een nieuw teeltseizoen moet alle aandacht gericht zijn op een juiste behandeling van pootgoed. Dit kostbaar uitgangsmateriaal vormt immers de basis voor een geslaagde consumptieteelt. Belpotato en PCA fomuleren enkele aanbevelingen.

Zo'n erkenning als Unesco-werelderfgoed levert financieel niet meteen iets op, hoewel een aantal Belgische erkende producten en sectoren een aanzienlijke omzetverhoging kenden.

Frietkotcultuur stelt zich kandidaat als Unesco-werelderfgoed

Actueel

Navefri, de Nationale Vereniging van Frituristen, heeft in overleg met de Frietkotraad een aanvraagdossier ingediend bij de Vlaamse overheid. Hun bedoeling is om dit jaar de frietkotcultuur als kandidaat naar voor te schuiven voor een Unesco-erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Belgapom-notering daalt stevig

Aardappelen

De Belgapom-notering voor Fontane en Challenger bedraagt op 12 maart 50,00 euro/ton (zonder btw) of 73,00 euro/ton (met btw). Voor deze variëteiten is de marktstemming rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag. Voor Bintje is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.

Er werd in totaal 233.459 ton aardappelen aangeboden voor vergoeding. De gemiddelde aanvraag had betrekking op 544 ton.

Vlaanderen betaalde 5,19 miljoen euro coronacompensatie uit aan zwaar getroffen aardappeltelers

Actueel

In het kader van het noodfonds voor zwaar getroffen aardappeltelers werden 429 dossiers voor de coronacompensatie ingediend, goed voor een totaalbedrag van 5,19 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA.

De Belgapom-notering bleef voor de derde week op rij gelijk.

Belgapom-notering blijft gelijk

Aardappelen

De Belgapom-notering voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt op 5 maart 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Voor de 3 variëteiten is de marktstemming rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag. De notering bleef dus dezelfde als de voorbije weken.

De overgangsregeling is echt noodzakelijk om de sector tijd te geven om voornamelijk historische contaminatie, onder meer in loodsen, weg te werken.

Europa brengt duidelijkheid in toepassing MRL voor CIPC

Actueel

Goed nieuws voor de aardappelsector : de Europese Commissie heeft formeel de waarde van 0,4 ppm als tijdelijke maximale residuën limiet (tMRL) voor CIPC in aardappelen en aardappelproducten vastgelegd. De tijdelijke MRL geldt vanaf 2 september 2021.

In totaal werd in 2020 slechts 5,08 miljoen ton aardappelen verwerkt tot friet, pureeproducten, chips en vlokken, terwijl dat jaar in alle bedrijven een nieuwe groei gebudgetteerd was.

Volume aardappelen voor verwerking door coronacrisis het laagst in 3 jaar

Actueel

De coronapandemie hakte ook stevig in op onze aardappelsector. In totaal werd in 2020 slechts 5,08 miljoen ton aardappelen verwerkt tot friet, pureeproducten, chips en vlokken, terwijl dat jaar in alle bedrijven een nieuwe groei gebudgetteerd was.

In 2020 was de kleur van chips na het bakken van alle rassen (zeer) goed.

Enige nieuwe chipsras scoort in eerste proefjaar

Aardappelen

In 2020 werden op 5 locaties in Vlaanderen rassenproeven aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. Op 2 locaties werden 5 chipsrassen beproefd, waaronder 1 nieuw ras. Zijn onderwatergewicht was de hoogste van alle rassen, maar daardoor lag zijn blauwgevoeligheid ook zeer hoog.

Foto: Jeroen Morel

Geen verandering in Belgapom-notering

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Bintje, Fontane en Challenger bedraagt op 26 februari 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Voor de 3 variëteiten is de marktstemming prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Bij deze is de notering dezelfde als vorige week.