PCA verwacht geen infectiekansen voor aardappelziekte

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) bracht op 24 mei in de nieuwsbrief de actua. Naast het waarschuwingsbericht aardappelziekte, wordt geadviseerd rond bemesting en info gegeven rond prijzen.

Het Departement Landbouw en Visserij start begin juni met de veldcontroles van de pootaardappelteelten.

Veldkeuringen vermeerderingspercelen pootaardappelen

Aardappelen

Het Departement Landbouw en Visserij start begin juni met de veldcontroles van de pootaardappelteelten. Deze veldcontroles worden opgelegd door het ministerieel besluit van 28 april 2021 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement voor de productie van pootaardappelen.

Volg de nieuwsbrieven van PCA voor gedetailleerd aardappelnieuws.

PCA waarschuwt voor de onkruidbestrijding

Aardappelen

Via de PCA-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het meest actuele aardappelnieuws. Deze week geeft PCA een prognose voor aardappelziekte, en wordt advies gegeven rond onkruidbestrijding.

Er is deze week enkel een notering voor Fontane en Challenger.

Belgapomprijs blijft al enkele weken hangen

Aardappelen

Op 20 mei veranderde de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger niet. Net als de vorige 2 weken bedraagt die 250 euro/ton zonder btw.

Tegen  Phytophthora infestans  en alternaria heeft BASF nu nieuwe producten  in haar gamma.

Nieuwe middelen voor de aardappelteler bij BASF

Nieuws van maatschappijen

BASF heeft 2 nieuwe middelen in zijn aanbod richting de aardappelteler, namelijk Zampro, dat ingezet wordt tegen de aardappelplaag en Revysol (Belanty, Dynergy en Velary), ter bestrijding van alternaria.

De Belgapomnotering wijzigde niet op vrijdag 13 mei.

Ongewijzigde Belgapomnotering op vrijdag 13 mei

Aardappelen

Op 13 mei wijzigde de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger niet. Deze blijft op de notering van vorige week hangen, namelijk 250 euro/ton zonder btw.

Belgapomnotering stijgt naar 250 euro/ton

Aardappelen

Op 6 mei steeg de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger naar 250 euro/ton zonder btw. Dat is een hogere prijs dan vorige week, maar de markt blijkt stabiel. Het aanbod is gelijk aan de vraag. Voor Bintje staat de prijs op 220 euro/ton zonder btw. De marktstemming voor Bintje is rustig. Het aanbod is groter dan of gelijk aan de vraag.

Belgapomnotering stijgt door grotere vraag dan aanbod

Aardappelen

Op 29 april steeg de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger naar 220 euro/ton zonder btw. Dat is een hogere prijs dan vorige week omdat de vraag groter is dan het aanbod. Voor Bintje is er geen waarneming door gebrek aan transacties.

Het areaal van de halfvroege en late aardappelen zou volgens de peiling van het PCA weinig veranderen in vergelijking met 2021.

Areaal late aardappelrassen blijft gelijk

Aardappelen

Begin april lieten 127 Vlaamse aardappeltelers in de enquête van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) weten welk aardappelareaal en welke rassen zij het komende seizoen zullen telen.

Begin april lag er zo’n 1,6 miljoen ton aardappelen in stock.

Lagere aardappelvoorraad bij toegenomen verwerkingscapaciteit

Aardappelen

De totale Belgische voorraad aardappelen werd door het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) begin april geraamd op 1,61 miljoen ton.

Weinig verandering in Belgapom-notering

Aardappelen

Op 22 april bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger nog steeds 200 euro/ton zonder btw. Dat is dezelfde prijs als vorige week. Voor Bintje is er geen waarneming door gebrek aan transacties.

De voorbije maanden kenden een goede aardappelafzet.

Vlotte aardappelafzet genoteerd in februari en maart

Aardappelen

Uit de berichtgeving van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) leren we dat in de voorbije maanden februari en maart heel wat aardappelen werden geleverd.

De marktstemming is voor alle 3 de rassen stabiel: het aanbod is gelijk aan de vraag.

Belgapomnotering blijft gelijk

Aardappelen

Op 15 april bedraagt de Belgapomprijs voor Bintje, Fontane en Challenger nog steeds 200 euro/ton zonder btw. Dat is dezelfde prijs als vorige week.

De kwaliteit van het pootgoed wordt idealiter gecontroleerd bij levering op de boerderij.

Controleer pootgoed bij aflevering

Aardappelen

De brancheorganisatie Belpotato.be én het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) wijzen bij de start van het aardappelplantseizoen op de evaluatie van de pootgoedkwaliteit die de teler moet doen bij aflevering door de leverancier.

Geoffroy d'Evry is de nieuwe voorzitter van de NEPG.

Geoffroy d'Evry is de nieuwe NEPG-voorzitter

Aardappelen

Na 20 maanden voorzitterschap van de NEPG - de vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk - heeft de Nederlander Jaap Botma uit Friesland zijn functie zoals gepland overgedragen.

De prijzen stijgen deze week voor alle 3 de rassen.

Belgapom-prijzen stijgen

Actueel

Op vrijdag 8 april geeft Belgapom een prijsstijging aan voor de aardappelrassen Fontane, Challenger en Bintje. De prijs is 200 euro/ton zonder btw.

Belgapom-prijs Challenger maakt sprongetje

Aardappelen

Op vrijdag 25 maart geeft Belgapom voor de aardappelrassen Fontane en Challenger en Bintje een prijs zonder btw van 175 euro/ton weer. Voor Bintje is dat deze week 150 euro/ton zonder btw.

De volledige aardappelketen kent hoge productiekosten.

Aarzeling in aardappelmarkt is niet nodig

Aardappelen

De NEPG, de vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, merkt in een persmededeling eerder deze week op dat er wat aarzeling is in de aardappelmarkt door de oorlog. Daar is echter volgens hen geen reden toe.

Er is net als vorige week weer een notering voor elk aardappelras.

Belgapom-prijzen in dalende lijn

Aardappelen

Op vrijdag 18 maart geeft Belgapom voor de aardappelrassen Fontane, Challenger en Bintje een notering. Die bedroeg zonder btw 175 euro/ton voor Fontane, 150 euro/ton voor Bintje en 170 euro/ton voor Challenger.

Belgapom deed terug een notering op vrijdag 11 maart voor Fontane, Bintje en Challenger.

Terug Belgapomnotering voor Fontane en Bintje

Aardappelen

Op vrijdag 11 maart laat Belgapom weten dat er voor Fontane en Bintje terug een notering is nadat er eerder geen notering was door een gebrek aan transacties. Voor Challenger was er vorige week al terug een notering. De prijs bedraagt 200 euro/ton zonder btw.

Terug een Belgapom-notering voor Challenger

Aardappelen

Op 4 maart laat Belgapom weten dat er voor Fontane en Bintje geen notering is door een gebrek aan transacties, net als vorige week. Voor Challenger is er wel weer een notering. De prijs bedraagt 200 euro/ton zonder btw.

Exposanten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de Nederlandse Aardappeldemodag.

Inschrijvingen Aardappeldemodag geopend

Aardappelen

De inschrijvingen voor de Aardappeldemodag op 31 augustus 2022 in het Nederlandse Westmaas zijn geopend voor standhouders (exposanten).

De eisen die gesteld worden aan chipsaardappelen zijn streng.

Beproeving van 5 chipsrassen: kwaliteit overwegend goed

Aardappelen

In 2021 werden op 3 locaties in Vlaanderen rassenproeven aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. Op 2 locaties, in Wannegem-Lede en Kortrijk, werden 5 chipsrassen beproefd. De netto-opbrengst +35mm bedroeg 41 ton/ha.

De chips worden gebakken in de pan, waardoor ze krokanter worden.

Lokale biologische reBel-chips vult gat in de markt

Aardappelen

Sinds enkele weken heeft een nieuw merk van ambachtelijke chips zijn weg gevonden naar de winkelrekken met biologische producten. Het product is gemaakt door een coöperatie van boeren uit de regio Geer, die – zoals hun slogan het zegt – de dingen anders bekijken.

Belgapom merkt een gebrek aan transacties op

Aardappelen

Op 25 februari laat Belgapom weten dat er geen notering is door een gebrek aan transacties. Dit is het geval voor de 3 rassen Fontane, Bintje en Challenger.