Belgapom-prijs blijkt stabiel

Aardappelen

Belgapom deed op 15 november volgende prijsnotering voor Bintje, Fontane en Challenger.

Dit jaar werd er meer geplant en de opbrengst was een stuk beter.

Aardappelprijs blijft op hoogste niveau in jaren

Aardappelen

De aardappelprijzen blijven steken op het hoogste niveau in jaren. De aardappelen zijn nu tegenover maart vorig jaar 122 procent duurder. Dat blijkt uit het derdekwartaalrapport van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie.

Het grootste probleem van de boeren is dat ze door hun geïsoleerde ligging op meer dan 3.000 meter hoogte geen vlotte toegang hebben tot krediet, pootgoed, meststoffen, gewasbescherming, mechanisatie en afzetmarkten.

Ondernemers temmen Regenboogberg ten voordele van Peruaanse boeren

Aardappelen

Onder begeleiding van Trias beklimmen acht Vlaamse ondernemers de Regenboogberg in Peru. De apotheose van hun avontuur is een bezoek aan aardappeltelers in het Andesgebergte.

Belgapom: aanbod is groter dan vraag

Aardappelen

Belgapom deed op 8 november volgende prijsnotering voor Bintje, Fontane en Challenger.

Foto: MV

‘Partijpaspoort’ als richtlijn om efficiënt te ventileren

Precisielandbouw

Om een kwaliteitsvolle aardappel te krijgen met een goede opbrengst is de laatste jaren al heel wat onderzoek verricht. De teelttechniek kende een evolutie, en ook in rassenkeuze is er een verschuiving merkbaar. De bewaring, die ook bijdraagt tot een goede kwaliteit, is echter niet mee geëvolueerd. Het onderzoeksproject ‘Slimme aardappelbewaring’ moet daar verandering in brengen.

Belgapom merkt weinig beweging in de markt

Aardappelen

Belgapom deed op 25 oktober volgende prijsnotering voor Bintje, Fontane en Challenger.

Voor de meeste recent gebouwde bewaarloodsen betekent een toepassing met de nieuwe kiemremmers geen enkel probleem.

Alternatieven CIPC zijn mogelijk, maar duurder

Aardappelen

Het gebruik van chloorprofam (CIPC) voor kiemremming in aardappelen wordt in België verboden vanaf 1 juli 2020. Gezien de schaal waarop CIPC gebruikt werd, is de impact van dit verbod op de volledige aardappelketen aanzienlijk.

Tijdens de zomer vermoedden we het al, bij de oogst is het bevestigd:  er zijn door de droogte duidelijk minder aardappelopbrengsten.

Aardappelopbrengsten liggen dit jaar duidelijk lager

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) maakt in zijn nieuwsbrief van midden oktober de balans op van het voorbije groeiseizoen voor aardappelen. Wat afgelopen zomer al werd waargenomen wordt nu glashelder bevestigd: de droogte remde de opbrengst.

De Belgapom-prijs begon weer te stijgen in oktober.

Belgapom merkt stijging in prijzen op voor Bintje, Fontane en Challenger

Aardappelen

De Belgapom-noteringen voor Bintje, Fontane en Challenger zijn weer in beweging. In oktober is weer een stijging te bemerken.

De Europese Commissie gaat bij de WTO stappen zetten tegen de Colombiaanse antidumpingheffingen op Belgische diepvriesfrieten die al aanhouden sinds november 2018.

Europa vecht Colombiaanse heffingen op Belgische diepvriesfrieten aan bij WTO

Aardappelen

De Europese Commissie gaat bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stappen zetten tegen de Colombiaanse antidumpingheffingen op Belgische diepvriesfrieten. Dat kondigde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op 14 oktober aan.

De handel en verwerking zullen geen CIPC-aardappelen afnemen, waarschuwt Belgapom.

Oproep Belgapom: behandel de oogst 2020 niet met Chloorprofam

Actueel

Belgapom roept de Belgische sector met klem op zich te houden aan de wet, en dus de aardappeloogst 2020 niet meer te behandelen met Chloorprofam. De organisatie wijst op mede door haar betaald onderzoek naar alternatieve bewaarmiddelen. Het is voor Belgapom ook duidelijk dat alle bewaarloodsen, net als de transportmiddelen zeer grondig zullen moeten gereinigd worden om de komende jaren kruiscontaminatie van aardappelen te voorkomen.

De aardappelsector is van groot belang voor Vlaanderen. De veredeling zal door de ontrafeling van het aardappelgenoom grote stappen vooruit kunnen zetten, denken WUR en Solynta.

Onderzoekers: lastig aardappelgenoom bijna ontcijferd

Actueel

Onderzoekers van Wageningen Universiteit (WUR) hebben deze week samen met het bedrijf Solynta, de uitvinder van hybride aardappelveredeling, de meest complete genoomsequentie voor aardappels ooit gepubliceerd. Zowel sequentie als plantmateriaal worden(onder voorwaarden) voor onderzoek ter beschikking gesteld. In de toekomst kan dit een aardappel opleveren die beter bestendig is tegen hitte of droogte, of beter resistent tegen ziekten.

Wanneer je aardappelen nog niet aan loofdodogn toe zijn, adviseert PCA een bijkomende bescherming.

Bescherm je gewas tot volledige loofdoding

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert om nog ‘groene’ percelen verder te beschermen. De regen van de voorbije dagen zorgde immers voor een grotere kans op infectie.

Belgapom-notering blijft ongewijzigd

Aardappelen

Belgapom deed op 13 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Het rooien was een erg stoffig gebeuren.

Aandacht voor bewaring en alternatieve middelen

Aardappelen

De aardappelbeurs PotatoEurope ging vorige week na drie jaar op verplaatsing weer door in België, in Kain. Met 10.360 geregistreerde bezoekers, werd de grens van de verwachte 10.000 nipt, maar mooi overschreden. Samen met voorzitter Johan Colpaert van het organiserende Fedagrim blikten we terug op de vorige editie.

Aardappelopbrengsten liggen in 2019 lager dan het vijfjarig gemiddelde, maar ruim boven ‘rampjaar’ 2018.

NEPG: aardappeloogst iets boven vijfjarig gemiddelde

Aardappelen

De aardappeloogst in de vijf belangrijkste Europese productielanden zal uitkomen tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat raamt aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) op basis van proefrooiingen. De oogst ligt daarmee 3% boven het vijfjarig gemiddelde en 12% boven een jaar geleden. De groei is gevolg van een groter areaal.

Belgapom-prijs blijft aanhouden

Aardappelen

Belgapom deed op 6 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Er werd meermaals met de CropXplorer doorheen het gewas gereden.

Demoproject toont potentieel van precisielandbouw

PotatoEurope

Tractor- en landbouwmachineproducent CaseIH/Steyr pakt tijdens PotatoEurope in Kain uit met een uitgebreid demoproject over precisielandbouw. Dit in samenwerking met Inagro en het landbouwbedrijf Witdouck. Tjörven Van de Velde, Marketing Manager Benelux, gaf ons meer duiding.

Phytophthora blijkt zeer moeilijk uit te roeien

Aardappelen

Phytophthora of plaag is een bekend probleem in de aardappelwereld. Uit recent onderzoek bleek dat de schimmel snel aanpast en bovendien in verschillende vormen – stammen genoemd – voorkomen. De een is agressiever dan de ander, en ook de gevoeligheid aan actieve stoffen verschilt onderling. Omdat er zoveel varianten zijn, is een doordachte bestrijding op zijn plaats.

Potato Europe komt als evenement naar het hart van de Europese aardappelwereld: België.

PotatoEurope, een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsector

PotatoEurope

Dat PotatoEurope (4 en 5 september in Kain) blijft groeien, wordt aangetoond doordat er bijna 20% meer exposanten zijn uit 17 verschillende landen. Omgeven door talrijke aardappelverwerkende bedrijven en in de gemeente met het grootste aardappelareaal in België, kunnen we stellen dat de beurs doorgaat in het hart van de Belgische aardappelsector.