Aardappelseizoen zonder CIPC: afzet en loods bepalen kiemremmingsstrategie

Aardappelen

Door de droogte en hitte werd het vorig jaar een moeilijk seizoen. Veel landbouwers konden geen maleïnehydrazide toepassen op het veld, met alle gevolgen van dien in de aardappelbewaarloodsen. Het frequent toepassen van kiemremming was nodig, maar het hangt van de aardappel zelf en van het tijdstip van afzet af welk soort middel wordt gebruikt en hoe frequent dit wordt toegediend.

In 2020 werd in Europa in totaal 55,3 miljoen ton aardappelen geoogst.

Duitsland staat bovenaan aardappelproductie in Europa, ons land op de vijfde plaats

Actueel

In 2020 werd in Europa in totaal 55,3 miljoen ton aardappelen geoogst. Duitsland was de grootste producent en nam 21,2% van de EU-productie voor zijn rekening, gevolgd door Polen (16,4%), Frankrijk (15,7%), Nederland (12,7%) en ons land (7,2%). Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Foto: LBL

Daling Belgapom-notering vroege aardappelen zet door

Aardappelen

Op 20 augustus bedraagt de Belgapom-notering voor vroege aardappelen 140 euro/ton (zonder btw) of 148,40 euro/ton (met btw). Zonder btw is dat een daling van 10 euro/ton ten opzichte van vorige week. De marktstemming is rustig, wat betekent dat het aanbod groter is dan of gelijk is aan de vraag.

De vroege aardappelen noteren deze week 25 euro/ton (zonder btw) minder dan vorige week.

Belgapom-notering vroege aardappelen daalt opnieuw

Aardappelen

Op 13 augustus bedraagt de Belgapom-notering voor vroege aardappelen 150 euro/ton (zonder btw) of 159,00 euro/ton (met btw). Zonder btw is dat opnieuw 25 euro/ton minder dan vorige week. De marktstemming is stabiel, wat betekent dat het aanbod gelijk is aan de vraag.

Veel neerslag op korte tijd – vaak in combinatie met veel stikstof – heeft de aardappelknollen doen scheuren.

Regenschade op heel wat aardappelpercelen

Aardappelen

De voorbije neerslag bracht heel wat schade teweeg op de aardappelvelden. Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) meldt in zijn nieuwsbrief dat er naast het algemeen voorkomen van plaagaantastingen, met kans op knolphytophthora, ook meer groene knollen (door afgeregende ruggen), groeischeuren en holheid voorkomen.

Belgapom-notering vroege aardappelen daalt licht

Aardappelen

Op 6 augustus bedraagt de Belgapom-notering voor vroege aardappelen 175 euro/ton (zonder btw) of 185,50 euro/ton (met btw). Zonder btw is dat 25 euro/ton minder dan vorige week. De marktstemming is nu rustig, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

Gestegen Belgapom-notering voor vroege aardappelen

Aardappelen

Belgapom deed op 30 juli de tweede notering voor vroege aardappelen. Die bedroeg 200 euro/ton (zonder btw) of 212,00 euro/ton (met btw). Zonder btw is dat 50 euro/ton hoger dan vorige week. De marktstemming is nog steeds vast, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

Belgapom: Seizoen Bintje en Challenger afgesloten, seizoen vroege aardappelen gestart

Aardappelen

Belgapom deed op 23 juli geen notering voor Bintje en Challenger wegens een gebrek aan transacties. Het seizoen voor beide rassen 2020/2021wordt afgesloten. Er is wel een Belgapomnotering voor Fontane, en een eerste notering voor vroege aardappelen.

Voor de vermeerdering van pootaardappelen worden loofvernietigingsdata opgesteld.

Loofvernietigingsdata van pootaardappelen voor oogst 2021 bekend

Actueel

Het departement Landbouw en Visserij is verplicht om de loofvernietingsdata in het kader van de vermeerdering van pootaardappelen, te communiceren.

Foto: Jeroen Morel

Belgapomnotering onveranderd

Aardappelen

Belgapom deed op 9 juli geen notering voor Bintje en Challenger wegens een gebrek aan transacties. De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt al enkele weken 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). De marktstemming voor Fontane is rustig met een aanbod dat groter dan of gelijk is aan de vraag.

Fegra raadt af om granen op te slaan in loodsen waarin vroeger met CIPC behandelde aardappelen werden gestockeerd.

Fegra waarschuwt voor voorzichtigheid bij bewaren van granen in loodsen waar vroeger aardappelen lagen

Actueel

Sinds begin dit jaar worden in het sectoraal bemonsteringsplan voor granen van Fegra verschillende CIPC-overschrijdingen gemeld. De Federatie van Granen raadt aan om granen niet in loodsen op te slaan, waar vroeger aardappelen werden gestockeerd.

Geen verandering in Belgapom-notering

Aardappelen

Belgapom deed op 2 juli geen notering voor Bintje en Challenger wegens een gebrek aan transacties. De Belgapomnotering voor Fontane bestond wel en bedraagt nog altijd 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). De marktstemming voor Fontane is rustig met een aanbod dat groter dan of gelijk is aan de vraag.

Vooral de larven van de coloradokever zorgen voor veel vraatschade.

Coloradokever op meerdere plaatsen gespot

Aardappelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) meldt in zijn nieuwsbrief dat op verschillende plaatsen coloradokever is gespot. Aardappelopslag verwijderen is een goede preventieve maatregel. Bestrijden doe je best bij een hoge bezetting.

In de proeven zoekt men naar betere alternatieven voor Fontane en Innovator.

Zoeken naar alternatieven voor Fontane en Innovator

Aardappelen

In het kader van het Landbouwcentrum Aardappelen werd in Lennik een rassenproef aangelegd in aardappel. Het doel is om een waardig alternatief te vinden voor Fontane en Innovator, die elk hun problemen met zich meebrengen in de teelt. Er zijn 7 rassen in de running voor Fontane en 3 voor Innovator. Sommige rassen, zoals Babylon, blijken veelbelovend.

Een deel van de aardappelschillen verwerkt Mydibel tot organische meststoffen voor lokale boeren. De rest wordt omgezet in biogas.

Mydibel zet aardappelschillen in op weg naar koolstofneutraliteit

Actueel

Mydibel, een groot familiebedrijf uit Moeskroen gespecialiseerd in aardappelproducten, gaat zijn eigen aardappelschillen recycleren om biogas te produceren. Dat biogas wordt gebruikt voor de 4 warmtekrachtkoppelingen die warmte en elektriciteit voorzien. Energieleverancier Luminus helpt het bedrijf bij het proces.

85% van de beursruimte van PotatoEurope is nu al gevuld.

PotatoEurope maakt zich klaar voor topevenement in aardappelsector begin september

Actueel

Alle lichten staan op groen voor de aardappelvakbeurs PotatoEurope, die plaats heeft op 1 en 2 september in Nederland. De ticketverkoop is intussen gestart.

Aardappelen werden doorgaans al vaak thuis geconsumeerd en door Covid-19 en de bijhorende maatregelen is dit in 2020 nog toegenomen.

Corona-jaar 2020 duwt thuisverbruik van aardappelen 8% hoger, stelt VLAM

Actueel

Aardappelen zijn de belangrijkste maaltijdbegeleider in België: op een gemiddelde dag in 2020 at 41% van de Belgen aardappelen (inclusief friet). Aardappelen werden doorgaans al vaak thuis geconsumeerd en door Covid-19 en de bijhorende maatregelen is dit in 2020 nog toegenomen. Dit resulteerde in een stijging in het thuisverbruik van verse aardappelen in 2020 met 8%. Logisch uiteraard, gezien de sluiting van de horeca.

Voor de landbouwgebieden focust CurieuzeNeuzen in de Tuin op de aardappelteelt.

CurieuzeNeuzen plaatst 500 sensoren in aardappelvelden

Aardappelen

CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit, installeert 500 slimme sensoren of ‘velddolken’ in verschillende aardappelvelden verspreid over heel Vlaanderen om informatie te verzamelen over het microklimaat op onze aardappelvelden.

Foto: Jeroen Morel

Belgapomnotering Challenger daalt

Aardappelen

Deze week is er geen Belgapomnotering voor Bintje. De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt net als vorige week 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). De Belgapomnotering voor Challenger verlaagt ten opzichte van vorige week tot 75 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). De marktstemming voor Fontane en Challenger is rustig met een aanbod dat groter dan of gelijk is aan de vraag.

Martijn van der Bijl: “Als de nieuwe regels wel van kracht waren geworden dan had ik overigens voor de extra brede teeltvrije zone gekozen. Dat zou mij dan wel 300 euro/ha hebben gekost aan minder gewasopbrengst.”

Martijn van der Bijl: Nederlandse drempelwetgeving werd gelukkig niet doorgevoerd

Aardappelen

In Vlaanderen is de aanleg van drempels tussen (aardappel-) ruggen al sinds 2015 verplicht op de meest erosiegevoelige percelen. In Nederland was dit nog niet het geval en dat blijft voorlopig zo. Akkerbouwer Martijn van der Bijl: “Deze wetgeving was vooral gebaseerd op een digitale werkelijkheid op basis waarvan cijfers en rapporten gemaakt worden.”

Belgapomnotering voor Bintje lager dan die van Challenger en Fontane

Aardappelen

Deze week is er weer een Belgapomnotering voor Bintje, en die bedraagt 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Hier geldt een rustige marktstemming, met een aanbod dat groter is of gelijk is aan de vraag. De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bedraagt net als vorige week 100 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Ook voor Fontane is de marktstemming rustig. Voor Challenger is de marktstemming flauw, met een aanbod dat groter is dan de vraag.

De 20ste editie eind dit jaar wordt het eerste grote indoor ontmoetingsmoment voor de aardappelsector en daar wordt enorm naar uitgekeken

Interpom 2021 al voor 90% volzet: 300 exposanten uit 14 landen in Kortrijk Xpo

Actueel

Van 28 tot en met 30 november 2021 blaast de internationale aardappelwereld weer verzamelen in Kortrijk Xpo. Het is een enorme opsteker voor de organisatie, voor Belgapom en zeker voor alle standhouders die erg naar dit ultieme live netwerk- en zakenmoment uitkijken. Het verlossende nieuws kwam er na het laatste overlegcomité.

Eind maart ging het coronaveilig 'The True Tastes of Belgium'-event van start in Tokyo, Japan.

VLAM zet in op alternatieve acties voor de promotie van Original Belgian Fries

Actueel

Eind maart ging het coronaveilig 'The True Tastes of Belgium'-event van start in Tokyo, Japan. Dit was het startschot van 6 hybride voedingsbeurzen, georganiseerd in Japan, Zuid-Korea, Singapore & China. FIT(Flanders Investment and Trade) nam het initiatief voor de opzet van deze beurzen waar Belgische producten werden voorgesteld aan lokale kopers en importeurs uit de voedingsindustrie.

Belgapom-notering stijgt weer voor Fontane en Challenger

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 7 mei 100,00 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Zonder btw gaat het om een prijsstijging van 25 euro/ton. De marktstemming is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Ook voor Challenger bedraagt de notering 100,00 euro/ton (zonder btw) of 106,00 euro/ton (met btw). Hier geldt een stabiele marktstemming, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Voor Bintje is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.

Foto: Jeroen Morel

Onveranderde Belgapom-notering

Aardappelen

De Belgapomnotering voor Fontane bedraagt op 30 april 75,00 euro/ton (zonder btw) of 79,50 euro/ton (met btw). Dat is dezelfde prijs als vorige week. De marktstemming is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Voor Bintje en Challenger is er geen notering en geen waarneming wegens een gebrek aan transacties.