Startpagina Edito

Edito

Edito

Edito: Beurzen blijven belangrijke ontmoetingsplaats

Edito 2023 was weer een beurzenjaar als vanouds. Agribex sluit de reeks af. Alhoewel ‘het landbouwsalon in Brussel’ vooral uitpakt met heel wat indrukwekkende landbouwmechanisatie, wordt het toch een belangrijke rendez-vous voor de hele sector. Benieuwd of onze politici dat ook zo zien...
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Edito: Nog lossere schroeven onder het stikstofverhaal

Vorige week bleek uit een nieuw rapport in Nederland dat hun natuur nog gevoeliger is voor ‘stikstof’ dan eerder werd aangenomen (zie p. 3). Dit zet alle berekeningen en maatregelen in dit complexe dossier op nog lossere schroeven dan ze al stonden.

‘Met patatte is het altijd watte’... ook in 2023

‘Met patatte is het altijd watte’, het is een vrolijke uitspraak onder landbouwers. Helaas doet seizoen 2023 het gezegde weer alle eer aan, met een late start, een moeilijke opkomst en nu nog een hoge plaagdruk erbovenop.

Edito: Waalse ‘monsterboete’ of degelijk statiegeldsysteem?

Indien je in Wallonië betrapt wordt op het weggooien van zwerfvuil op een akker of weide, dan zal je vanaf nu serieus in je portemonnee moeten duiken. Zo lezen we alvast in het nieuwe Waalse afvaldecreet. Maar welke vervuiler kun je op heterdaad betrappen én sanctioneren?

Edito: Kalenderboeren lukt moeilijk met Belgisch weer

Te droog, te nat, te warm, te koud... voor de klagende boer is het altijd wat, zo willen de media ons vooral laten geloven. Vooral in komkommertijd komt men immers graag aankloppen voor dat genre nieuws. Feiten zijn echter feiten, het is hoog tijd voor drogere dagen. De tijd op de kalender tikt namelijk verder.

Meest gelezen

Edito: Wordt Europa het weeshuis van de gewasbescherming?

Het traditionele seizoen van de proefveldbezoeken is afgelopen. Het is steeds interessant en uiteraard nuttig om te ontdekken wat onderzoeksinstellingen en firma’s te velde beproeven. Hoe moeten we immers in de toekomst onze gewassen nog efficiënt beschermen?

Edito: Veilig de boer op, dat geldt voor boer en burger

Het is volop zomer. Dat betekent: iedereen wil naar buiten. Naast de modale landbouwer en het woon- en werkverkeer, zullen ook ‘toeristende’ fietsers en wandelaars de drang voelen om ons platteland te verkennen. Het prachtige zicht is voor iedereen, maar dit moet met oog voor verkeersveiligheid.

Edito: Autonome boer met zelfrijdende tractor

Innovaties zijn boeiend, maar ongekende nieuwigheden zorgen ook voor een soort van angst of zelfs voor wrevel. Dat is ook het geval bij de zelfrijdende tractoren. Nochtans zal de boer nog niet direct het stuur lossen.