Edito: GePASte barsten in het stikstofakkoord

Edito

De stikstofsage blijft duren. Vorige week berichtten we reeds over de verkeerde data waarmee gerekend is en die niet stroken met de realiteit van vandaag. Hiermee zijn de funderingspalen onder het stikstofakkoord kapot geslagen, nu komen er ook barsten in de overige dunne funderingslaag bovenop.

Het PAS-verhaal was al waanzinnig, maar het kan blijkbaar nog erger...

Edito: De ongePASte berekening

Edito

We schreven in het editoriaal reeds eerder over ongePASte toestanden of over het feit dat de ene stikstof de andere niet is. Het PAS-verhaal was al waanzinnig, maar het kan blijkbaar nog erger...

Stofwolken tonen de droogte die met de huidige veldwerkzaamheden gepaard gaat.

Edito: Duimen voor een ‘gewone’ Belgische zomer

Edito

In heel wat regio’s zag je de veldwerkzaamheden al van ver uitvoeren. Een grote stofwolk toonde de droogte die ermee gepaard gaat. De voorbije jaren werden de land- en tuinbouw veelal als eerste geconfronteerd met de gevolgen van een tekort en een teveel aan water. Intussen startten diverse beloftevolle initiatieven, maar opnieuw een ‘abnormale’ zomer willen we toch liever niet.

Foto: TD

Edito: De droge stikstofdoos

Edito

De voorbije weken was er weer heel wat te doen rond het stikstofakkoord en rond de gevolgen hiervan. Minister Crevits wil ieder dossier individueel bekijken, maar minister Demir wil niet aan de ‘rode lijst’ raken. Dat zou volgens haar het openen van de doos van Pandora betekenen.

Alle milieu-inspanningen ten spijt moet het landbouwbedrijf van de adbij van Averbode al binnen 3 jaar ophoepelen

Edito: De ene stikstofuitstoot is de andere niet

Edito

Er blijven waanzinnige verhalen opduiken over stikstof. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) haalt het levenswerk van menig boerenfamilie overhoop. Tegelijkertijd strooien de groene jongens (en meisjes) kwistig met kunstmeststoffen – mét stikstof – in natuurzones om er de gewenste begroeiing te krijgen. Begrijpe wie begrijpen kan!

De brandstoffenmarkt vertoont verrassende gelijkenissen met de land- en tuinbouwmarkten.

Edito: De melkboer versus de mazoutboer

Edito

De brandstoffenmarkt vertoont verrassende gelijkenissen met de land- en tuinbouwmarkten. Weliswaar zijn er ook belangrijke verschillen. Ook in de brandstoffensector vergt het immers politieke moed om vastgeroeste systemen aan te passen.

Edito: Kruip in je pen

Edito

Landbouwer, het is tijd om in je pen te kruipen, als je iets wil veranderen. Tot en met 17 juni krijg je de kans om je bezorgdheden te uiten en om adviezen te geven omtrent het ontwerp-PAS én het ontwerp-plan-MER. Doe dit doordacht, het gaat om je toekomst.

Het seizoen van 2022 kent een echte jacht op mest.

Edito: Jacht op mest

Edito

Wat een voorjaar beleven we toch: een stikstofakkoord, hoge kunstmest- en energieprijzen en een droge maand maart. Al was dit laatste een meevaller en kon er zo veel drijfmest (op granen) toegediend worden. De jacht op (goedkope) mest is echt open in 2022.

De herwaardering van onze landbouw is dringend nodig, net als een toekomstperspectief.

Opinie: Landbouw (terug) waarderen

Edito

Dag op dag bijna 5 jaar terug zei landbouwer Philippe Janssens uit Corroy-le-Grand: “Er zou nog eens oorlog moeten komen opdat mensen de landbouw terug gaan waarderen.” We dachten toen dat we nooit meer in zo’n situatie zouden verzeilen.” De realiteit van vandaag geeft aan dat we hier misschien wel in zijn beland.

10 cent extra per pakje van 100 g vleeswaren, maakt een groot verschil voor de vleesverwerker.

Edito: Een nieuw pleidooi voor ‘lekker én fair van bij ons’

Edito

De Belgische vleesverwerking is een voorbeeld van topkwaliteit en duurzame productie. Net als de primaire productie staat ook deze sector onder zware druk. De machtige positie van de retail is daarbij stuitend.

De getrokken veldspuiten gaan uit het gamma van Fendt.

Edito: Opnieuw een spuitmachinefabrikant minder

Edito

Fendt/Agco gaat geen getrokken spuitmachines meer produceren. Ze namen deze beslissing na een grondige evaluatie van de Europese én wereldmarkt. Wel blijven ze inzetten op zelfrijdende spuit

machines. Is de trend gezet dat na het verdwijnen van middelen ook fabrikanten verdwijnen?

Rusland en Oekraïne zijn niet alleen de graanschuur van Europa, maar ook van heel wat andere regio’s. De oorlog zal dus zeker zijn impact hebben op de voedselzekerheid.

Edito: Oorlog raakt de boer weer hard in zijn portemonnee

Edito

Het menselijk leed van de onwezenlijke oorlog tussen Rusland en Oekraïne is enorm. Ook de impact ervan op de (landbouw)markten is aanzienlijk. Zelfs al stopt het conflict vandaag, de handel met deze landen zal voor lange tijd verstoord blijven.

Noch de oorlog, nog de omgang met het stikstofprobleem lijkt ons anno 2022 gepast.

Edito: OngePASte toestanden

Edito

Wat een tijden beleven we: oorlog en een stikstofakkoord. Zoals beide zich bij een eerste aanblik uiten, hebben we er maar één woord voor anno 2022: ongePASt! Het druist in tegen de voornemens van ‘nooit meer oorlog’ en ‘nooit meer honger’ die we in de puinhoop vlak na de Tweede Wereldoorlog hoorden.

De wereld van de landbouwproducten is een nieuw label rijker.

Edito: Nog een label rijker

Edito

Sinds vorige week zijn we met ‘Bleu Vallon’ een label rijker. Daar is op zich niets mis mee, maar ziet de consument door het bos aan labels nog de bomen?

Op heel wat velden is bemesten nog even niet aan de orde.

Edito: Wordt het zevende keer goede keer...?

Edito

Het bemestingsseizoen is gestart, maar de meeste akkers liggen er nat – veel te nat – bij. Tegelijkertijd staan heel wat landbouwers te popelen om hun volle mestkelders te ledigen. De najaarsbemesting liep immers ook niet zoals gewenst. Ondertussen blijven we de mestactieplannen verder tellen... ben jij nog mee?

Waarom kan de suikerfabriek de gestegen teeltkosten niet betalen?

Edito: Verliest of wint bietsuiker zijn zoetheid?

Edito

De suikerbietentelers maken zich terecht zorgen over hun toekomst. Sinds het wegvallen van het suikerquotum hebben ze geen makkelijke financiële jaren achter de rug. Ook teelttechnisch kregen ze stevige uitdagingen te verwerken, helaas ook tijdens de afgelopen campagne. Alweer blijkt dat de boer zijn portefeuille buiten in weer en wind ligt én dat anderen, zoals de afnemers en politici, beslissen wat hierin kan komen.

Bij ons wordt heel de vleeskippenkolom nauwgezet gecontroleerd. Dat blijkt in Polen veel minder het geval...

Edito: Eigen kip eerst!

Edito

De eindstelling van de Pano-uitzending van 26 januari was duidelijk: koop Belgische kip! In de hele Belgische productieketen gebeuren immers voortdurend strenge kwaliteitscontroles: van in de stal tot op het bord. De uitzending bevestigde dat dit duidelijk niet overal – zelfs niet binnen de EU – het geval is.

Gelukkig kiest de Vlaamse consument vooralsnog liever voor vlees van bij ons.

Edito: Met niets vergelijkbaar

Edito

Vleesproductie en -consumptie zitten al geruime tijd in het verdomhoekje. De voorbije decennia daalt – door tig redenen – dan ook ons vleesverbruik. Het ‘consuminderen’ van vlees lijkt vooralsnog een meer gegeerde optie dan overschakelen naar alternatieven.

De vierde editie van de Agridagen wordt van 20 tot en met 22 mei georganiseerd.

Edito: Woelige (beurs)tijden

Edito

We trappen een open deur in als we zeggen dat we ons omwille van Covid-19 in woelige tijden bevinden. Dat geldt ook voor de organisatoren van beurzen. Na de lastminuteannulering van Agribex 2021 volgden nog andere beurzen met een annulering of verplaatsing.

Organiseren veehouders binnenkort ook heilzame ’boerderijstofdagen’?

Edito: Train je afweersysteem op de boerderij

Edito

De voorbije 2 jaar was er door het coronavirus – terecht – zeer veel aandacht voor hygiëne, ontsmetting en vaccinatie. In heel wat landbouwdomeinen wordt een optimale hygiëne nagestreefd om ziektes en infecties te voorkomen. Ook een efficiënte vaccinatiestrategie is de sector niet vreemd. Toch kan ook een goede portie boerderijstof deugd doen voor ons lichaam.

Ook in Nederland wordt volop uitgekeken naar hoe het stikstofdossier zal worden aangepakt.

Edito: Nederland krijgt een eigen stikstofminister

Edito

In Nederland worden de laatste loodjes gelegd voor de vorming van een nieuwe regering. Voor de boeren en tuinders is het uitkijken naar wie het heikele stikstofdossier moet aanpakken. Er is alvast sprake van een specifieke minister voor Natuur én Stikstof...

Land- en tuinbouwers zijn ondernemers, en ondernemers willen vooruit!

Edito: Ook de land- en tuinbouwers hebben knaldrang

Edito

Op de cover van het eerste nummer van dit jaar plaatsten we een cartoon met een wegspringend coronavirus en gaven we voldoende water voor een bloeiend 2021. Het was een tafereel zonder veel woorden, enkel ‘hoop’ en de vraag naar ‘een beetje geduld’. Het heeft op heel wat vlakken niet mogen zijn...

Ondanks de annulatie van Agritechnica 2022 werden er toch innovaties bekroond.

Edito: Genieten van innovaties

Edito

Vorige week maakte de beursorganisatie achter Agritechnica – misschien wel wereldwijd de belangrijkste beurs voor landbouwmechanisatie – haar met een gouden of zilveren medaille bekroonde innovaties bekend. Hoewel de beurseditie van 2022 geannuleerd is, kunnen mechanisatieliefhebbers toch nog smullen of gruwelen van de innovaties.

4.000 landbouwers trokken met hun tractoren de straat op tegen het uitblijven van een definitief stikstofkader. Dat zorgt immers voor veel ongerustheid en onzekerheid.

Edito: Waar is de solidariteit in de sector gebleven?

Edito

De koorts in de land- en tuinbouwsector stijgt naar een hoogtepunt. Het is voor velen bang afwachten hoe het stikstofdossier zal uitdraaien. Bovenal wil iedereen vooral duidelijkheid, en dat geldt zowel voor kleine als grote bedrijven, gangbaar of biologisch... Het is dan ook jammer dat de tweespalt binnen de sector intussen alsmaar groter wordt.

Op beurzen draait het om veelvuldige contacten. Net dát is tijdens de gezondheidscrisis die we nu kennen geen goed idee.

Edito: ‘t Kan verkeren

Edito

De lijfspreuk van Bredero, een groot Nederlands dichter, was ‘het kan verkeren’. Wel dit gevoel hadden wij ook eind vorige week vrijdagavond toen net bekend was dat de Agribex-beurs editie 2021 werd geannuleerd...