Edito: Ja, de beurzen gaan door!

Edito

Eerder deze maand kregen we dikwijls de vraag of de landbouwbeurzen Interpom en Agribex door gaan. Reden achter de vraag is de twijfel naar aanleiding van de groeiende coronacijfers. Vorige week kwam het overlegcomite vervroegd samen en trof extra maatregelen. Daags erna lieten beide beursorganisatoren weten dat hun event zeker kon plaats vinden, mits een extra verplichting van de mondmaskerdracht bovenop het Covid Safe Ticket.

Pizza met aardappelen en blauwe kaas, toont aan dat aardappelen minder traditioneel zijn dan we wel denken.

Patatjes... verrassend lekker voor oud én jong!

Edito

Ons land ligt midden in de ‘aardappelgordel’, de meest productieve regio voor de aardappelteelt in Europa. Daarrond ontstond de voorbij decennia een hele gespecialiseerde en performante keten. Onze efficiënt geteelde patatjes worden blijkbaar echter minder en minder gesmaakt bij de jongere generaties. Tijd dus voor een VLAM-actie, want onze patatjes zijn wél verrassend lekker!

Het klimaatplan lijkt meer op een kluchtje.

Edito: Het klimaatkluchtje

Edito

Wat een klimaatplan had moeten worden, lijkt ons uitgedraaid op een klimaatkluchtje. Ter info ‘kluchtje’ is een West-Vlaamse uitdrukking voor ‘moppeke of grapje’. Als we onszelf na de recente klimaatplannen geen depressie willen aanpraten, moeten we het

onderwerp met enige humor benaderen.

De klimaatopwarming beperken, vergt een sectoroverschrijdende én mondiale aanpak.

Edito: Klimaatmaatregelen lukken enkel op wereldschaal

Edito

Op 31 oktober startte in het Schotse Glasgow de 26ste internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26). Twee weken lang vergaderen en overleggen wereldleiders, klimaatspecialisten en belanghebbenden hoe we de klimaatopwarming binnen de perken kunnen houden. Vraag is of de grootmachten aan hetzelfde zeel zullen trekken.

De afbouw van de veehouderij lijkt hét wondermiddel voor heel wat problemen.

Edito: Afbouw van de veestapel lijkt een wondermiddel

Edito

Dé oplossing voor het klimaatprobleem lijkt volgens sommige experts vooral te vinden in de land- en tuinbouw. Nieuwe voorstellen bepleiten vooral een forse afbouw van onze veestapel. Dat lijkt goed te passen in het totaalpakket van nijpende problemen van het departement Omgeving.

Joskin heeft talrijke vacatures, een gebrek aan lassers is het meest nijpende.

Edito: Jo(b)skin zoekt werknemers

Edito

Vorige week trok de firma Joskin aan de alarmbel omdat het moeilijk personeel vindt. Het is moedig om aan de alarmbel te trekken. De noodklok luiden, lijkt ons één van de laatste stappen die je als onderneming kan nemen. Wie heeft de oplossing? De fabrikant alvast niet meer. Wie dan wel: onderwijs, politiek of moeten we toch kijken naar het buitenland?

De hoge gasprijzen zijn een gevolg van diverse internationale situaties.

Edito: Stijgende energiefactuur is mogelijk de druppel te veel

Edito

Terwijl we langzaamaan richting winter gaan, swingen de energieprijzen de pan uit. Dat is alweer een stijgende kost voor een belangrijke productiefactor waar de individuele land- en tuinbouwer weinig vat op heeft.

In het dichtbevolkte Vlaanderen is samenleven met de wolf niet evident.

Edito: Het is niet of, maar wanneer een nieuw slachtoffer valt

Edito

De Vlaamse wolvenroedel in het noorden van Limburg blijft de gemoederen beroeren. Er gaat geen week meer voorbij zonder meldingen van nieuwe wolvenslachtoffers: schapen, pony’s, vaarzen, herten... Velen vrezen dan ook dat er in het dichtbevolkte Vlaanderen binnenkort een menselijk slachtoffer te betreuren valt.

Edito: De minister tegen...

Edito

Minister Demir was de voorbije weken weer eens kop van Jut. Ditmaal werd ze niet bekritiseerd vanuit de landbouwsector, maar vanuit de jacht via Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). Zij publiceerde een open brief om de manier van werken van de minister aan te klagen (zie ook Landbouwleven van 23 september).

Vlaams minister Hilde Crevits op de officiële opening van de Dag van de Landbouw.

Edito: Dubbel gevoel

Edito

Zondag 19 september vond de 39ste editie van de Dag van de Landbouw plaats. We luisterden op de officiële opening naar de toespraak van Vlaams minister Hilde Crevits. Wat ons vooral bij blijft, is dat ze met een dubbel gevoel zit als ze naar de landbouw kijkt.

Zoals de wet vandaag geformuleerd werd, kan iedereen zomaar braakliggende akkers betreden.

Edito: Landbouw is toch geen publiek domein, of wel...?

Edito

De landbouw is zonder meer bepalend voor het platteland. De sector kleurt het landschap met zijn dieren en gewassen. Die gewassen zijn letterlijk de broodwinning van de boer. En dat wordt wel eens vergeten! Het nodige respect voor andermans goed is soms ver te zoeken... en de wet werkt daar niet altijd aan mee.

Was het echt teveel gevraagd om ietwat meer dagen uitstel te geven wetende dat enkele dagen noodzakelijke zon er aankwamen?

Edito: Na grillen van het weer, grillen van de minister

Edito

Voor heel wat landbouwers is het opnieuw een rotseizoen. Na jaren van droogte, gooide nu een natte zomer roet in het eten. Het weekje drogend weer kwam voor velen te laat om nog te bemesten. Een paar dagen extra uitstel had op zijn minst een goede start kunnen betekenen voor het volgende teeltjaar...

In heel wat Nederlandse steden waren billboards te vinden met de antizuivelcampagne.

Edito: Imago van melkproductie weer eens onderuitgehaald

Edito

Sinds vorige week worden onze noorderburen weer geconfronteerd met een giftige antizuivelcampagne van een dierenrechtenorganisatie. Tegen zo’n actie opboksen blijft moeilijk. De imagoschade voor de veehouderij is weer gebeurd...

De overstromingen zorgden mogelijk voor contaminatie van velden en weiden. Dat moet geanalyseerd worden.

Edito: Blijvende ravage en leed door vuur en water

Edito

Het nieuws stond er de voorbije weken bol van... Vuur en water vernietigden het hebben en houden van heel burgers. Eens de items weer uit het actuele nieuws zijn verdwenen, blijven de slachtoffers – ook heel wat land- en tuinbouwers – achter met de naweeën ervan.

Het varkensbedrijf in Diest kreeg code rood en kon niet hervergund worden. Binnenkort wordt de bedrijfszone ingepalmd door natuur.

Edito: Wanneer ‘rood’ je toekomst bepaalt

Edito

De voorbije maanden worden we meer dan ooit om de oren geslagen met kleurcoderingen. Groen, oranje en rood kleuren immers nog volop de coronakaarten. In de landbouw kennen we die kleurtjes ook al lang. In het kader van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kregen – sinds de invoering ervan in 2015 – immers 58 veebedrijven en 2 mestverwerkers de terminale stempel rood.

Veel landbouwers zagen door het rampweer hun teeltplanning overhoop gegooid.

Edito: Na regen komt… wat flexibiliteit van bovenaf?

Edito

De hevige regenval midden juli verraste heel België. Of klimaatopwarming de oorzaak is, is even bijzaak. Hoofdzaak is dat veel Belgen hun hebben en houden plots zagen verdwijnen in de waterstroom. Onder hen vele landbouwers die hun inkomen zagen dalen, en hun teeltplanning letterlijk in het water zagen vallen.

Edito: Bijkomende regelgeving of werkbaar instrument?

Edito

Een nieuwe Pachtwet komt met vertraging op ons af. We lezen in de voorstellen heel wat goede zaken. Tegelijk kan de vernieuwing een valkuil met zich meebrengen door bijkomende ‘voorwaarden’ op te leggen. Boeren wachten op een werkbaar instrument dat hun toekomst verankert, niet op meer regelgeving en rompslomp!

Voor sommige teelten is een brede weersverzekering afsluiten financieel moeilijk haalbaar.

Edito: Overgeleverd aan de weergoden en... verzekeringen

Edito

Een blik naar buiten zegt alweer genoeg, het weer heb je niet in de hand. De ene week zijn er onverwacht hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, de andere week te veel nattigheid. Zo werden we in 2020 ook geconfronteerd met een genadeloze droogte. Deze uitzonderlijke periode werd zopas erkend als ramp... maar daarmee is niet iedereen zijn seizoen gered.

De Europese landbouw moet alsmaar duurzamer en groener worden.

Edito: EU bepaalt hoe boeren groener moeten boeren

Edito

Landbouw is altijd al een belangrijk thema geweest voor de Europese Unie. De sector krijgt al jaren een erg grote hap van de EU-begroting. De EU beïnvloedt dan ook het doen en laten van alle land- en tuinbouwers. Door de Green Deal moet dat steeds duurzamer en groener...

Opnames van proefveldwerking voor een webinar.

Een voorgelicht landbouwer is er 2 waard

Edito

Deze maand is er traditioneel eentje van proefveldbezoeken. Omwille van het bekende virus gaan er ook dit jaar webinars, of online studiemomenten, door. Benut als landbouwer deze kans! Er is een spreekwoord dat zegt: een gewaarschuwd man is er 2 waard. Wel een goed geïnformeerde landbouwer is er misschien nog meer waard.

Wat zal gebeuren met de land- en tuinbouwproducten uit de regio rondom de 3M-site?

Edito: Landbouwers zijn weer de pineut

Edito

De voorbije week werd de land- en tuinbouwsector weer ondergedompeld in een weinig opbeurend verhaal. Door PFOS-verontreiniging wordt de afzet van producten van land- en tuinbouwers in de regio rondom Zwijndrecht immers mogelijk geblokkeerd.

In Nederland mogen vanaf 2023 mogelijk geen dieren meer in een hok gehouden worden.

Edito: ‘Natuurlijk gedrag’... hoe omschrijf je dat?

Edito

Eind mei werd een nieuwe wet omtrent dierenwelzijn goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Heel wat dierenhouders – niet alleen professionele veehouders – verslikten zich vermoedelijk in hun koffie, want ook konijnen en vogels mogen mogelijk vanaf 2023 niet meer in een hok of kooi worden gehouden.

Uit de eerste duurzaamheidsmonitor van Belbeef blijkt dat de vleesveehouderij knappe inspanningen doet inzake duurzaamheid.

Edito: Vleesveehouders scoren ook inzake duurzame productie

Edito

Vleesproductie ligt vandaag snel onder vuur. Ook inzake duurzame productie staan de betreffende sectoren meestal niet bovenaan het lijstje. Nochtans gebeuren er heel wat inspanningen. De eerste duurzaamheidsmonitor van Belbeef bevestigt dit.

Op 1 juni, Wereldmelkdag, zijn we fier op een glaasje melk van hier!

Edito: Trots op de melk van hier!

Edito

Na meer dan een jaar coranapandemie zijn desinfecteren en hygiënischer werken alom bekend. In de veehouderij is men hier al veel langer mee vertrouwd… zonder gepaste hygiëne immers geen gezonde dieren, geen gunstige productieresultaten én… ook geen melk van topkwaliteit.

Voor het eerst sinds lang daalt het uitgeplant areaal  aardappelen.

3 à 5% is geen 15%

Edito

De coronacrisis is ondertussen geen nieuw gegeven meer, ook de gevolgen ervan niet. Eén pijnlijk gevolg is de gedaalde vraag naar aardappel(producten) en het effect ervan op de prijsvorming. Ook dit seizoen dragen we deze situatie mee.