Startpagina Edito

Edito

Edito

Edito: Het kan ook anders...

Edito ‘Het kan ook anders’, is een zin uit het bekende liedje ‘De Tegenpartij’ van Clouseau en tevens een boektitel van de Amerikaanse psycholoog Adam Grant. Wie de uitspraak ook gebruikt, het is een zin met een boodschap!
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

De stilte van Timmermans

Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.

Edito: Kaapt iedereen nu het thema ‘landbouw’?

De recente boerenprotesten hebben hun effect niet gemist. Het thema ‘landbouw’ ligt duidelijk bij velen op de tafel. Het lijkt alsof iedereen het thema kaapt om zijn zegje te doen. Velen mengen zich in het ‘debat’. Mag het omgekeerde ook: de landbouwer die zijn zegje doet over anderen die een invloed hebben op zijn agrarisch werk?

Edito: Dit is kracht, dit is boerenkracht!

Bij aanvang van ons vorige edito zaten we met een belabberd gevoel na de stemming van het stikstofdecreet in het Vlaams parlement. Net voor het drukken van de krant stelden we dit positief bij. We zagen de veerkracht van de sector immers opduiken. Ondertussen zagen we zelfs meer, namelijk échte boerenkracht!

Edito: Herwonnen veerkracht na een belabberd gevoel

Een belabberd gevoel... dat overheerste nadat het stikstofdecreet was gestemd door het Vlaams parlement. Gelukkig toonde de sector in een recordtijd weer zijn veerkracht en zagen we de voorbije week overal spontane acties opduiken.

Meest gelezen

Edito: Wanneer men zich opnieuw aan dezelfde steen stoot

De Raad van State bracht afgelopen maandagavond 22 januari een kritisch advies uit over het bijgewerkte stikstofdecreet van vorige maand. In oktober 2023 lieten ze zich al bijzonder kritisch – bijna vernietigend – uit over een eerder voorstel van de Vlaamse regering. Deze laatste lijkt zich opnieuw aan dezelfde steen te stoten.

Edito: Bezinnen over boerenprotest

In Duitsland is het boerenprotest hevig opgelaaid. De beweegredenen zijn er ietwat anders dan bij ons. Toch stellen veel Vlaamse boeren de vraag of wij ook niet in actie moeten komen.

Edito: Hoop putten uit koninklijke boodschap

Voor het eerste edito van dit nieuwe jaar vonden we inspiratie bij de kerstboodschap van koning Filip. Daarin zette hij ‘de kracht van hoop’ af tegen angst en machteloosheid.

Edito: Wordt 2024 écht het Jaar van de Draak?

Het einde van het jaar zorgt steeds voor een moment van reflectie. 2023 werd jammer genoeg niet wat we hoopten. De sector snakt immers nog steeds naar rechtszekerheid. Brengt het ‘Jaar van de Draak’ voorspoed?