Startpagina Edito

Edito

Edito

Edito: bio is een (moeilijke) keuze?

Edito Biologische landbouw is een boeiend onderwerp om uit te werken, zeker als je op het spanningsveld stuit waarbij er al dan niet voor ‘bio’ wordt gekozen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Edito: Wederzijds begrip kan niet van één kant komen

Dat de landbouw anders is dan andere sectoren, is voor menig burger nog steeds niet duidelijk. Nu het stikstofdossier meer dan ooit actueel is, komen eindelijk ook stemmen vanuit de buik van de sector in de nationale media. Het kan het (wederzijds) begrip enkel vooruithelpen.

Edito: profeten en tovenaars in de Vlaamse regering

Tovenaars en profeten lijken eerder iets voor de tv-reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ dan voor een editoriaal in Landbouwleven, maar zij spelen vandaag nog steeds een rol in het debat over klimaat en landbouw.

Edito: En de boer(in), hij/zij ploegde onwetend voort...

Half februari, start van het nieuwe bemestingsseizoen... Maar meer dan ooit zijn er tal van vraagtekens bij aanvang van het nieuwe teeltjaar. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het mestactieplan (MAP) en het stikstofakkoord hangen immers nog als een zwaard van Damocles boven de sector.

Meest gelezen

Edito: Nog steeds veel werk aan én in de winkel

Duurzaamheid lijkt voor de meeste consumenten nog steeds een ver-van-mijn-bedshow als ze voor het winkelrek staan. De duurzaamheidsinspanningen die ze als burger van boeren en tuinders verwachten, lijken daar immers veel minder belangrijk.

Edito: De verademing van een boek of een podcast

Het nieuws – ook landbouwgerelateerd nieuws – is vandaag een niet-aflatende stroom aan berichten geworden, zeker wanneer je ook de reacties op sociale media volgt. Misschien kun je eens overwegen om (terug) een boek te lezen of een podcast te beluisteren...

Edito: Hoog tijd voor een robuust beleid

De voorbije maanden klonk iets ‘juridisch robuust’ maken bijna als een mantra. Het waren vooral (de advocaten van) diverse boerenorganisaties en -groeperingen die hiermee ‘ten strijde’ trokken om te duiden op het zwakke wetgevende kader omtrent stikstof. Vandaag zwaaien ook toppolitici met de term. Toont dit dan niet hoe zwak het stikstofakkoord was opgesteld?

Edito: Agriflanders toont veerkrachtige landbouwsector

Agriflanders 2023 zit erop. Hoe mooi is het om te kunnen stellen dat de teneur tijdens deze beurs overwegend positief was. Land- en tuinbouwers en de hele agrosector toonden duidelijk dat ze beschikken over een enorme veerkracht. Nu is het echter tijd om stappen vooruit te zetten.

Edito: Gierst een jaar in de kijker

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties riep 2023 uit tot het ‘Internationaal Jaar van de Gierst’ (IYM 2023). Deze familie van graansoorten staat dus het hele jaar in de internationale schijnwerpers. Gierst – bij ons wat onbekend en dus onbemind – is heel belangrijk voor de voedselvoorziening in het Zuiden. Kunnen wij een graantje meepikken?