Edito: Landbouw is toch geen publiek domein, of wel...?

Edito

De landbouw is zonder meer bepalend voor het platteland. De sector kleurt het landschap met zijn dieren en gewassen. Die gewassen zijn letterlijk de broodwinning van de boer. En dat wordt wel eens vergeten! Het nodige respect voor andermans goed is soms ver te zoeken... en de wet werkt daar niet altijd aan mee.

Was het echt teveel gevraagd om ietwat meer dagen uitstel te geven wetende dat enkele dagen noodzakelijke zon er aankwamen?

Edito: Na grillen van het weer, grillen van de minister

Edito

Voor heel wat landbouwers is het opnieuw een rotseizoen. Na jaren van droogte, gooide nu een natte zomer roet in het eten. Het weekje drogend weer kwam voor velen te laat om nog te bemesten. Een paar dagen extra uitstel had op zijn minst een goede start kunnen betekenen voor het volgende teeltjaar...

In heel wat Nederlandse steden waren billboards te vinden met de antizuivelcampagne.

Edito: Imago van melkproductie weer eens onderuitgehaald

Edito

Sinds vorige week worden onze noorderburen weer geconfronteerd met een giftige antizuivelcampagne van een dierenrechtenorganisatie. Tegen zo’n actie opboksen blijft moeilijk. De imagoschade voor de veehouderij is weer gebeurd...

De overstromingen zorgden mogelijk voor contaminatie van velden en weiden. Dat moet geanalyseerd worden.

Edito: Blijvende ravage en leed door vuur en water

Edito

Het nieuws stond er de voorbije weken bol van... Vuur en water vernietigden het hebben en houden van heel burgers. Eens de items weer uit het actuele nieuws zijn verdwenen, blijven de slachtoffers – ook heel wat land- en tuinbouwers – achter met de naweeën ervan.

Het varkensbedrijf in Diest kreeg code rood en kon niet hervergund worden. Binnenkort wordt de bedrijfszone ingepalmd door natuur.

Edito: Wanneer ‘rood’ je toekomst bepaalt

Edito

De voorbije maanden worden we meer dan ooit om de oren geslagen met kleurcoderingen. Groen, oranje en rood kleuren immers nog volop de coronakaarten. In de landbouw kennen we die kleurtjes ook al lang. In het kader van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kregen – sinds de invoering ervan in 2015 – immers 58 veebedrijven en 2 mestverwerkers de terminale stempel rood.

Veel landbouwers zagen door het rampweer hun teeltplanning overhoop gegooid.

Edito: Na regen komt… wat flexibiliteit van bovenaf?

Edito

De hevige regenval midden juli verraste heel België. Of klimaatopwarming de oorzaak is, is even bijzaak. Hoofdzaak is dat veel Belgen hun hebben en houden plots zagen verdwijnen in de waterstroom. Onder hen vele landbouwers die hun inkomen zagen dalen, en hun teeltplanning letterlijk in het water zagen vallen.

Edito: Bijkomende regelgeving of werkbaar instrument?

Edito

Een nieuwe Pachtwet komt met vertraging op ons af. We lezen in de voorstellen heel wat goede zaken. Tegelijk kan de vernieuwing een valkuil met zich meebrengen door bijkomende ‘voorwaarden’ op te leggen. Boeren wachten op een werkbaar instrument dat hun toekomst verankert, niet op meer regelgeving en rompslomp!

Voor sommige teelten is een brede weersverzekering afsluiten financieel moeilijk haalbaar.

Edito: Overgeleverd aan de weergoden en... verzekeringen

Edito

Een blik naar buiten zegt alweer genoeg, het weer heb je niet in de hand. De ene week zijn er onverwacht hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, de andere week te veel nattigheid. Zo werden we in 2020 ook geconfronteerd met een genadeloze droogte. Deze uitzonderlijke periode werd zopas erkend als ramp... maar daarmee is niet iedereen zijn seizoen gered.

De Europese landbouw moet alsmaar duurzamer en groener worden.

Edito: EU bepaalt hoe boeren groener moeten boeren

Edito

Landbouw is altijd al een belangrijk thema geweest voor de Europese Unie. De sector krijgt al jaren een erg grote hap van de EU-begroting. De EU beïnvloedt dan ook het doen en laten van alle land- en tuinbouwers. Door de Green Deal moet dat steeds duurzamer en groener...

Opnames van proefveldwerking voor een webinar.

Een voorgelicht landbouwer is er 2 waard

Edito

Deze maand is er traditioneel eentje van proefveldbezoeken. Omwille van het bekende virus gaan er ook dit jaar webinars, of online studiemomenten, door. Benut als landbouwer deze kans! Er is een spreekwoord dat zegt: een gewaarschuwd man is er 2 waard. Wel een goed geïnformeerde landbouwer is er misschien nog meer waard.

Wat zal gebeuren met de land- en tuinbouwproducten uit de regio rondom de 3M-site?

Edito: Landbouwers zijn weer de pineut

Edito

De voorbije week werd de land- en tuinbouwsector weer ondergedompeld in een weinig opbeurend verhaal. Door PFOS-verontreiniging wordt de afzet van producten van land- en tuinbouwers in de regio rondom Zwijndrecht immers mogelijk geblokkeerd.

In Nederland mogen vanaf 2023 mogelijk geen dieren meer in een hok gehouden worden.

Edito: ‘Natuurlijk gedrag’... hoe omschrijf je dat?

Edito

Eind mei werd een nieuwe wet omtrent dierenwelzijn goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Heel wat dierenhouders – niet alleen professionele veehouders – verslikten zich vermoedelijk in hun koffie, want ook konijnen en vogels mogen mogelijk vanaf 2023 niet meer in een hok of kooi worden gehouden.

Uit de eerste duurzaamheidsmonitor van Belbeef blijkt dat de vleesveehouderij knappe inspanningen doet inzake duurzaamheid.

Edito: Vleesveehouders scoren ook inzake duurzame productie

Edito

Vleesproductie ligt vandaag snel onder vuur. Ook inzake duurzame productie staan de betreffende sectoren meestal niet bovenaan het lijstje. Nochtans gebeuren er heel wat inspanningen. De eerste duurzaamheidsmonitor van Belbeef bevestigt dit.

Op 1 juni, Wereldmelkdag, zijn we fier op een glaasje melk van hier!

Edito: Trots op de melk van hier!

Edito

Na meer dan een jaar coranapandemie zijn desinfecteren en hygiënischer werken alom bekend. In de veehouderij is men hier al veel langer mee vertrouwd… zonder gepaste hygiëne immers geen gezonde dieren, geen gunstige productieresultaten én… ook geen melk van topkwaliteit.

Voor het eerst sinds lang daalt het uitgeplant areaal  aardappelen.

3 à 5% is geen 15%

Edito

De coronacrisis is ondertussen geen nieuw gegeven meer, ook de gevolgen ervan niet. Eén pijnlijk gevolg is de gedaalde vraag naar aardappel(producten) en het effect ervan op de prijsvorming. Ook dit seizoen dragen we deze situatie mee.

In welk landschap vertoef jij het liefst: donker bos of rijkelijk gevarieerd open landbouw-natuurlandschap?

Edito: Smossen met belastinggeld

Edito

De voorbije maanden kwamen landbouwers uit de regio Halle-Brussel-Leuven meermaals naar buiten om hun zorgen en ongenoegen te uiten over het voornemen van de overheid om het natuurproject ‘Brabantse Wouden’ uit te voeren.

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de industriële productie en  de logistiek.

Edito: (Toe)leveringsproblemen steken de kop op

Edito

Sinds meer dan één jaar zitten we in een onbekende, wereldwijde gezondheidscrisis. Buiten het menselijke en economische leed beginnen er ook op een ander vlak onaangename gevolgen van deze crisis zichtbaar te worden. Talrijke (toe)leveringsproblemen steken namelijk de kop op.

Ondanks ‘corona’ blijft de landbouwsector draaien. Dat merken ook machineverdelers en -importeurs.

Het valt wel mee, ondanks...

Edito

Vorige week presenteerde Fedagrim zijn economisch rapport over 2020. Het was een jaartje dat velen zich zullen herinneren als het jaar waarin de coronacrisis losbarstte. Het valt ondertussen wel mee met het economisch resultaat van de Fedagrimleden, is de voornaamste conclusie nu. Nochtans had men daar een jaar geleden grote zorgen over.

De innovatiespiraal maakt je wegwijs in ondersteuningsmogeljkheden.

Edito: Innoveren met een financieel zetje

Edito

Volgens een artikel in de weekendeditie van De Tijd wil de Vlaamse regering dit jaar 13,3 miljard euro subsidies uitkeren, dit is zowat een derde van de Vlaamse begroting. Onderaan het lijstje staat het beleidsdomein Landbouw en Visserij. Voor L&V is er 86,3 miljoen euro, zo’n 0,65% van het totaal, beschikbaar. Net nu stelt het departement Landbouw en Visserij ook de ‘innovatiespiraal’ voor.

De perelaars komen nu volop tot bloei. Het is zaak om de bloesems optimaal te beschermen tegen vorst.

Edito: Fragiele bloesempracht passend beschermen

Edito

Maartse buien en aprilse grillen: ze zijn er weer. De laatste week van maart kregen we ongezien warme temperaturen, begin april werd opnieuw getekend door koude met sneeuw en vorst. Voor de fruittelers breken er weer spannende weken aan. In de bloesemperiode zijn de talrijke boomgaarden in Vlaanderen dan wel op hun mooist, maar tevens op hun kwetsbaarst.

De onrust bij Milcobel deed ondertussen heel wat melkleveraars vertrekken naar lucratievere afnemers.

Edito: 600 miljoen l minder is geen 1 aprilgrap

Edito

Half maart kondigde de Raad van Bestuur van Milcobel een melkprijsverhoging met 2,10 euro per 100 l voor levering in maart aan. Mooi, maar was dit wel een hoerabericht? Heel wat melkleveraars verlaten immers de komende weken het front… Kan de coöperatie dan nog wel rendabel functioneren?

Boerderijdemo’s zijn belangrijk voor kennisopbouw.

Edito: Natuurlijk leren boeren (liefst) van boeren

Edito

Demonstraties voor en met landbouwers worden al decennialang met succes toegepast in de sector, zowel door overheidsinstanties als door onderzoeksinstellingen en bedrijven. Een studie bevestigt gelukkig dat dit een uitstekende manier van kennisopbouw is. Resultaten of technieken met je eigen ogen aanschouwen - liefst bij of door een collega – of zelf ondervinden, werkt nog steeds best.

Covid-19 schudde eerder de beurzenkalender door elkaar, nu beginnen ook steeds meer exposerende firma’s af te haken.

Edito: Corona nekt het internationale beursverloop

Edito

Nadat eerder John Deere en onderdelenleverancier Kramp te kennen gaven dit jaar aan geen enkele internationale beurs deel te nemen, liet eind vorige week ook Same-Deutz-Fahr (SDF) een gelijkaardig bericht horen. De reden ligt natuurlijk voor de hand: Covid-19.

Landbouwvelden in de Hertogin Hedwigepolder in 2014, dit beeld is intussen voltooid verleden tijd.

Edito: De strijd om kostbare landbouwgrond

Edito

De polders nabij het havengebied van Antwerpen waren ooit zowat de vruchtbaarste gronden die men zich kan indenken. Vandaag liggen ze er desolaat bij… geen boeren aan het werk, geen weelderige akkers, zelfs geen boom of grasland meer. De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is intussen al enige tijd aan de gang.

Ook milieu-effecten van minder dan 5% worden door het arrest als mogelijk significant beoordeeld.

Edito: Wanneer groen toch plots rood kleurt

Edito

Momenteel ligt de landbouwsector wel elke week onder vuur in de algemene media. Er liggen dan ook belangrijke dossiers op de tafel. Stikstof is zo’n heikel thema waarbij de pijlen opnieuw naar de landbouw zijn gericht.