Voorschot van de premie voor de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en het voorschot van de premie voor vergroening uitbetaald

Vleesvee

Op 30 november 2020 wordt het voorschot van de premie voor de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en het voorschot van de premie voor vergroening uitbetaald aan de Vlaamse landbouwers. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk enkele dagen later pas zichtbaar op hun bankrekening.

Urethraruptuur

Urolithiasis bij kalveren: Wees stenen in de blaas tijdig de baas

Vleesvee

Verstopping van de urinewegen door urolieten kan grote tot zelfs fatale gevolgen hebben voor runderen. Daarom zijn preventie en een vroegtijdige diagnose erg belangrijk.

De Belgische witblauwe dikbil is op weg naar een Europese oorsprongbenaming.

Belgisch witblauw op weg naar bescherming als Europese oorsprongsbenaming

Actueel

Er is een dossier in voorbereiding om het Belgisch witblauw de Europese ‘eretitel’ Beschermde Oorsprongsbenaming toe te kennen. De aanvraag wordt onder meer begeleid door de sector, het departement Landbouw & Visserij en VLAM.

Volgens Test Aankoop komt dat omdat het vlees bij de lokale slager grotendeels afkomstig is van vrouwelijke runderen, waarvan het vlees sappiger is en beter smaakt.

Test Aankoop: ‘Beste rundvlees koop je bij de slager, biovlees niet per se gezonder’

Vleesvee

Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop, na analyse van 39 stalen vlees afkomstig van zowel lokale slagers als supermarkten.

Landbouwster en koersliefhebber Katia Roman, midden haar ‘meisjes’ van het wit-blauwe vleesveeras.

Katia Roman: ‘Gelijkenis tussen boeren en koersen? De grote daadkracht van echte flandriens’

Vleesvee

Vlaanderen is Koers, met een hoofdletter K, zeker in de Vlaamse Ardennen, waar het peloton zich koersend en zwoegend een weg baant tussen de legendarische heuvelruggen. Op een van die flanken, niet ver van de Taaienberg, woont Katia Roman. Zij is dé ‘boerende flandrienne’ van de Vlaamse Ardennen.“Ik geniet zo van de koers. Van de inspanningen, van de kracht, van het doorzettingsvermogen van de coureurs.”

Hereford-runderen op de Paependaalhoeve: zacht karakter, puur natuur en mals vlees

Vleesvee

Hereford: het is in ons land een minder bekend vleesveeras, maar het heeft volgens kwekers en fokkers uitstekende kwaliteiten: zacht van karakter, gras- en natuurweides zijn hun ideale habitat én ze bieden hoogwaardig en smaakvol vlees. Filip Huybrechts en Jessica Pauwels van de Paependaalhoeve in Boutersem weten er alles van. “Dichter bij de puurheid van de natuur kom je niet.”

De eerste uitvoer zal woensdag 30 september plaatsvinden vanuit Noord-Ierland naar Philadelphia.

Voor eerst sinds dollekoeienziekte weer export Brits rundvlees naar VS

Vleesvee

Voor het eerst sinds de uitbraak van de dollekoeienziekte ruim 20 jaar geleden, wordt woensdag weer Brits rundvlees naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Dat heeft de Britse regering aangekondigd.

Oogsten bij een gepast drogestofpercentage is noodzakelijk voor een goede conservering.

Opletten met mycotoxines in melkveerantsoenen

Melkvee

Schimmelvorming in ruwvoerkuilen is een veelvoorkomend probleem in de melkveesector. Schimmel in het voer haalt de smakelijkheid en de voederwaarde van het rantsoen sterk naar beneden. Erger wordt het probleem wanneer deze schimmels ook nog mycotoxinen produceren. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een heleboel gezondheidsproblemen en productieverliezen wanneer ze via het voer bij de koeien terechtkomen.

Het Departement Landbouw en Visserij roept op om op tijd te zijn voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren.

Tijd om je deelnameverklaring zoogkoeien en vleeskalveren in te dienen

Vleesvee

Van 30 september tot en met 15 december 2020 kunnen landbouwers een deelnameverklaring voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren indienen op het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij. Voor de overdracht van premierechten voor zoogkoeien en de aanvraag van premierechten voor zoogkoeien uit de reserve is 30 november 2020 de laatste dag.

Maternale antistoffen worden via de biest door het moederdier overgedragen naar het kalf om passieve immuniteit te creëren. Soms loopt dit fout.

Goede biestkwaliteit is geen garantie op bescherming

Melkvee

Naast antistoffen bevat biest componenten die de regulatie van de lichaamstemperatuur ondersteunen en de ontwikkeling van het kalf stimuleren, maar ook vitaminen en mineralen. Het doorgeven van deze onmisbare bouwstenen van moeder naar kalf kan op verschillende manieren fout lopen. Dit fenomeen heet failure of passive transfer (FPT).

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme lanceerde een campagne voor de promotie van Belgische rundvlees.

Campagne ter promotie van Belgisch rundvlees

Vleesvee

Binnenkort start op sociale netwerken en traditionele media een campagne ter promotie van Belgisch rundvlees, zo bevestigt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme.

Goed te Maaigem streeft een modelkoe na: met  culard  en lange rug, sterk beenwerk, een gezonde kop,  niet zenuwachtig, en ecologisch.

Ras in de kijker: Maine Anjou, een ideaal ras voor productie met eigen ruwvoeders

Vleesvee

“Kom meisjes, kom…” Jo Ally en Sophie Demerre roepen liefdevol hun Maine Anjou-koeien samen voor de foto. Op ‘Goed te Maaigem’ in Bachte-Maria-Leerne koos men bewust voor dit Franse ras. “Het is een ideaal vleesveeras om op te kweken met eigen ruwvoeders.”

De nieuwe eis is nodig omwille van het zeer strenge reductie-pad inzake antibioticagebruik dat de vleeskalversector opgelegd krijgt.

BCV-lastenboek: nieuwe voorwaarde voor nuchtere kalveren per 1 januari 2021

Vleesvee

In het BCV-lastenboek wordt een nieuwe voorwaarde opgenomen : per 1 januari 2021 worden uitsluitend nuchtere kalveren aanvaard met als dierstatuut ‘IPI vrij door virologisch onderzoek’.

Dries Timmerman, vleesveehouder én voorzitter van de producentenorganisatie vleesvee en van Fairebel Vlees.

Fairebel Vlees houdt extra vergaderingen voor familiale veehouders

Vleesvee

Het artikel van vorige week in Landbouwleven over de opstart van Fairebel Vlees heeft in de vleesveesector heel wat losgemaakt. Er komen extra vergaderingen om familiale veehouders over het initiatief te informeren.

Vader Wouter, moeder Evelien en de dochters Geraldine en Emelie.

Wouter De Medts en Evelien Lammertyn: Witblauw vleesvee is top in alles

Vleesvee

Circulaire en efficiënte bedrijfsvoering, dierenwelzijn, economische rentabiliteit én grote passie voor witblauw vleesvee: Wouter De Medts en Evelien Lammertyn zijn de verpersoonlijking van alles waar het Vlaams Ardennen Rund voor staat. “Proper zijn, orde en netheid: de basis van een gezonde veestapel.” Deel III van de serie Ras in de Kijker.

Filip Meysmans houdt sinds 2007 Wagyu-runderen. Het gaat om een Japans ras.

Wagyu-boer wil 100.000-300.000 euro ophalen via crowdfunding

Vleesvee

Landbouwbedrijf Hof van Ossel, Wagyu-vleesrunderen houdt, wil via crowdfunding 100.000 tot 300.000 euro ophalen. Met het geld moet de veestapel worden uitgebreid van 180 naar 210 à 240 Wagyu-runderen. Daarnaast kan met het geld een mestvaalt worden gebouwd en in marketing worden geïnvesteerd.

Dries Timmerman is veehouder en voorzitter van Fairebel Vlees en van de ProducentenOrganisatie VleesVee.

Naast zuivel komt ook Belgisch rundvlees onder het kwaliteitsmerk Fairebel

Vleesvee

Vanaf 1 oktober wordt naast zuivelproducten ook Belgisch rundvlees onder het kwaliteitslabel Fairebel in grootwarenhuizen verkocht. De v oorzitter van Fairebel Vlees is veehouder Dries Timmerman uit Jabbeke, die ook voorzitter is van de Producentenorganisatie Vleesvee. “Zich aansluiten bij Fairebel Vlees levert de veehouder een betere prijs en meer winst op.”

Kalveren met hogere gehaltes biestantistoffen in hun bloed hebben meer kans om te overleven.

Het biestmanagement kan nog verbeteren

Melkvee

Een goed biestbeleid komt de gezondheid van runderen ten goede, ook op langere termijn. Dit werd ook bewezen met het Veepeilerproject waarbij DGZ het biestbeleid op 43 melkvee- en 44 vleesveebedrijven bestudeerde. Maar wie voert het beste biestbeleid en klopt het dat kalveren met hogere gehaltes biestantistoffen in hun bloed meer kans hebben om te overleven? Het onderzoek van Veepeiler geeft hierop een antwoord.

Vijfsterrenboer Tom Cockx: “Vergroening zit in mijn natuur”

Vleesvee

In Tervuren baat Tom Cockx al 2 jaar een gemengd landbouwbedrijf uit, volledig naar zijn eigen filosofie: natuurlijk leven. “Mijn boerderij moet geïntegreerd worden in de groene omgeving”, vind hij. Hij investeerde in onder andere heggen en een boomgaard, en hij koos resoluut voor extensieve koeienrassen Bazadaise en Aubrac, die vrij kunnen rondlopen in stal en weide.

Piet Vandermersch kweekt vleesvee van het Belgisch witblauw.

Wie het klimaat en ecologische voetafdruk zo belangrijk vindt, wil die meer betalen?

Aardappelen

Vleesvee en aardappelen, of omgekeerd. Piet Vandermersch (55) zet in op beiden. “Wie het altijd maar heeft over die ecologische voetafdruk of over het veranderende klimaat moet ook handelen in geweten: koop lokaal! En betaal daar dan ook iets meer voor.” Maar burgers zijn vaak geen consumenten, of is het omgekeerd? “Vergeet niet dat we in Vlaanderen boeren in onze lochting.”