Bedrijfsreportage: de Far West in het hart van de Ardennen

Vleesvee

Op The Speed L Ranch in Remoiville combineert Laurence Lambert haar passies voor dieren en voor de Westerncultuur. Op die ranch fokt ze immers Quarter Horse-paarden, Hereford-runderen en Entre-Sambre-et-Meuse-schapen. Alles bijeen zorgt dat voor een decor dat aan de Far West doet denken.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

De bescherming betreft vers vlees van vrouwelijke dieren die tussen de 3,5 en de 8 jaar oud zijn en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud, die behoren tot het ras ‘Rood’. Vanzelfsprekend indien gefokt en gekweekt in West-Vlaanderen.

‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ erkend als Europese Beschermde Oorsprongsbenaming

Vleesvee

Het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. Na de ‘Vlaams-Brabantse tafeldruif’ is dit het tweede Vlaams product dat met een BOB erkend en beschermd wordt. Het staat nu mee in het rijtje topstreekproducten als Prosciutto di Parma, Hervekaas en de Volaille de Bresse.

Vlees: tijd voor nuance.

Voedingsdeskundige Inge Coene: ‘Een stukje vlees past prima in gezonde voeding’

Vleesvee

‘Vlees eten, hoe gek is dat?’ Die vraag stond centraal op een studiedag. Vlees is evolutionair en historisch belangrijk voor de mens. Vandaag staat dit imago onder druk: ‘Vlees eten is slecht voor het klimaat, het milieu en de gezondheid’, toeteren tegenstanders. Toch biedt vlees veel positiefs. Het welles-nietesverhaal verdient nuance. “Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding, alleen moeten we er niet mee overdrijven”, aldus voedingsdeskundige Inge Coene (VLAM/NICE).

Sinds 2003 is België door de Europese Commissie erkend als officieel vrij van rundertuberculose.

Bestrijdingsplan tegen tuberculose voorziet ook deze winter een screening

Vleesvee

Enkele jaren geleden heeft het Federaal Voedselagentschap de ‘Task Force Tuberculose’ opgericht om een nieuw bestrijdingsplan op te stellen voor tuberculose. Er komt ook deze winter weer een screening.

PAS: eind goed, al goed?

Melkvee

PAS, de Programmatische Aanpak Stikstof, zorgde een vijftal jaren geleden voor een ware schokgolf onder rundveebedrijven die zich dichtbij natuurgebieden bevinden en een code oranje of rood kregen toebedeeld. Er volgde een reeks projecten die mee zorgde voor meer duidelijkheid en inzicht wat dat betreft. Die nadert nu zijn einde. Maar dat betekent niet dat de PAS-kwestie nu definitief van de baan is.

Henk Verhelst boert met veel arbeidsvreugde in Wallonië

Vleesvee

Het golvend landschap is mooi, de haan kraait naar hartenlust, het buitenleven is er anders. Toch wordt er even hard gewerkt. Over de taalgrens boert Henk Verhelst met zijn grote liefde Liliane Verschuere vleesvee en aardbeien. “Ik kende hier niemand en ik verstond de taal niet. Maar ik werd vlug aanvaard en hier wil ik oud worden. De boerenstiel blijft leuk, maar er is niks meer te verdienen.” Dat doet heel veel pijn. Ondanks de taalgrens is er ook op dat vlak geen verschil tussen de beide landsdelen.

Christel Buyse en haar man Michel Van Ongeval met hun dochter Maite.

“De dag dat mijn laatste witblauwe zal weggaan, wordt heel moeilijk!”

Vleesvee

Vlaamse boeren in Wallonië, ook Christel Buyse (49) is een van hen. Naast landbouwster is ze voorzitter van de raad van bestuur van Belbeef. Ze is een passionele rundveehoudster en landbouwster. “Zelfs ik moet lijdzaam toezien hoe het witblauwe vleesvee minder rendabel is. Mijn zonen maken de switch van vlees- naar melkvee. Ik begrijp dat, hoe triestig het mij ook maakt. We willen onze zonen niet verplichten om door te gaan.”

Volgens de Ierse centrale bank zouden heffingen op het vlees bij een brexit zonder akkoord bijna 50
% bedragen, waardoor de Ierse runderproducenten extra zwaar getroffen worden.

Derde van de Ierse boerderijen bedreigd in geval van no-dealbrexit

Actueel

Een derde van de Ierse boerderijen dreigt de deuren te moeten sluiten indien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord. Dat heeft de Ierse centrale bank dinsdag gemeld.

Kampioenschap Miss Toekomst vaarzen van 6 tot 12 maanden. Diablesse De Spy van veehouder Van Bellegem Daniel, Damien en Charles.

Nationale prijskamp voor stamboekdieren Belgisch witblauwe

Vleesvee

De grote prijs keukens Redant vond onlangs plaats in Erpe Mere. Hierbij geven we de kampioenen, met dank aan Leen Claeys (CRV).

[scald=96957:sdl_editor_representation]

[scald=96958:sdl_editor_representation]

[scald=96959:sdl_editor_representation]

[scald=96960:sdl_editor_representation]

[scald=96961:sdl_editor_representation]

[scald=96962:sdl_editor_representation]

[scald=96963:sdl_editor_representation]

Vanaf 1 september zal ook in Wallonië mogen enkel in Brussel nog dieren worden geslacht zonder eerst verdoofd te worden.

Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest

Schapen

Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. In totaal werden 2.613 dieren geslacht. Vorig jaar waren dat er 5.913, een daling van 56%.

Elektrische koeborstels komen het welzijn van de dieren te goede en helpen in het voorkomen van schurft.

Productiviteit en duurzaamheid combineren

Vleesvee

In het kader van de studiedag duurzame vleesveehouderij van het departement Landbouw en Visserij werd ook een bedrijfsbezoek gebracht aan het rundveebedrijf van de familie Michiel en Betty Deroo-Kerckhof in Zwevezele. Naast de uitgebreide zorg voor hun veestapel besteden ze ook veel aandacht aan duurzaamheid.

Wees zeker van het IBR-statuut vooraleer je een aangekocht rund bij de andere dieren plaatst.

Bioveiligheidstip: Beperk het risico bij aankoop van dieren

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch vindt het van essentieel belang dat de Brusselse volksvertegenwoordigers en ministers bewijzen dat ze de wetenschappelijke kennis van het dierenleed en het welzijn van de dieren ernstig nemen.

Dierenartsen en Gaia willen ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten

Actueel

Zeventien verenigingen, waaronder de beroepsvereniging voor dierenartsen (IV-DB) en Gaia, roepen vrijdag in een open brief de nieuwe Brusselse regering en het parlement op om ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten in te voeren. “Verplichte verdoving is de enige manier om dieren te behoeden voor ernstig en langdurig lijden dat zowel onnodig als technisch vermijdbaar is”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

Tarzan de Cobreville (Poltron x Harpon) kampioenstier. Eig.: Christophe en Pierre-Henri Lequeux, Vaux-sur-Sûre.

Kampioenen van de witblauwprijskamp

Vleesvee

De 31ste speciale witblauwprijskamp in het kader van de Beurs van Libramont ging dit jaar door op zaterdag 27 juli 2019. Hij werd georganiseerd samen met de eerste nationale prijskamp voor het witblauw ras gemengd type. Er waren 254 dieren ingeschreven, van het vleestype en het gemengd type samen.

De VS krijgen een groter deel van het rundvleesquotum dat de EU heeft ingesteld voor derde landen.

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen betere toegang tot Europese markt

Vleesvee

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen een betere toegang tot de markt van de Europese Unie. Dat heeft Donald Trump vrijdag aangekondigd. De Amerikaanse president sprak over een "belangrijke doorbraak" voor de Amerikaanse boeren en de Europese consumenten. "Het Amerikaanse vlees is het beste ter wereld", aldus Trump bij de ondertekening van het overeenkomstige handelsakkoord met de EU.

Ilias kan zich geen leven voorstellen zonder vlees.

Wanneer afmesten in het bloed zit: "Mijn beesten moeten gewoon vet zijn"

Vleesvee

Op elke prijskamp die hij kan winnen, is hij aanwezig. Ilias Akarkach is al sinds jongs af aan gefascineerd door vlees en ook nu, op 25-jarige leeftijd, is het zijn passie om dieren af te mesten, voor de supermarkt of voor wedstrijden: “Ik ben er dag en nacht mee bezig. Ik zou mijn leven niet kunnen voorstellen zonder.”

Bilateraal akkoord met Italië in het kader van blauwtong

Vleesvee

Het opduiken van blauwtong in België heeft aanzienlijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren, hun sperma, eicellen en embryo’s. Het voedselveiligheidsagentschap FAVV heeft nu een bilateraal akkoord gesloten met Italië, zodat runderen, schapen en geiten, zowel jonger als ouder dan 90 dagen, vanaf 2 juli 2019 ook onder bepaalde andere voorwaarden verzonden kunnen worden.

Het akkoord voorziet dat de Verenigde Staten tot 35.000 ton van de Europese importquota voor rundvlees mogen uitvoeren.

Europa regelt oud geschil met VS over import rundvlees

Economie

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een oud geschil over de import van hormonenvrij rundvlees geregeld. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag gemeld. De deal moet helpen om de bredere handelsgesprekken met Washington in de goede richting te duwen.

Promotiecampagne voor kalfsvlees gelanceerd

Vleesvee

Kalfsvlees is een echt paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en de recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmakelijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese, kalf marengo, ... Om het belang en de uitzonderlijke eigenschappen te benadrukken, heeft Europa besloten een campagne ter promotie van kalfsvlees te cofinancieren voor de komende drie jaar in België, Frankrijk en Italië.