Snel en tegen lage kosten de genetica verbeteren

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.
Ik abonneer meNa vele omzwervingen over de wereld voor het grote Duitse auto-onderdelenbedrijf Bosch, kwam Hendrik de Leeuw in 2012 toch weer thuis op de boerderij in het Nederlandse Alphen. Met veel passie is hij sindsdien weer volledig vleeslammerenproducent en rosé kalverhouder. “Voor het geld moet je dit beroep niet doen, het is hard werken en relatief weinig verdienen”, aldus Hendrik.
De landbouw draagt enerzijds bij aan de klimaatproblematiek, maar is anderzijds ook een deel van de oplossing. Wist jij dat je ook je steentje kan bijdragen door het gebruiken van methaanreducerende voeders? Heel wat rundveehouders gingen hier ondertussen al actief mee aan de slag.
Coevia vzw leverde deze week op 2 mei zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.
Italië wil kweekvlees verbieden. Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is kweekvlees een onderdeel van de Vlaamse eiwitstrategie. “Maar als de biefstuk van de lokale witblauwproducent uit Sint-Truiden vervangen wordt door een lapje kweekvlees van een Amerikaanse multinational, dan zul je in mij geen voorstander vinden.”
Coevia vzw leverde deze week op 25 april zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.
Coevia vzw leverde deze week op 18 april zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.
Coevia vzw leverde deze week op 11 april zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.
Het vleesras Blonde d’Aquitaine had vroeger geen al te beste reputatie bij Vlaamse boeren, maar dat is onterecht. Je ziet dit ras dan ook steeds vaker opduiken. Landbouwleven ging praten met Filip Coussens, een jonge vleesveehouder uit Zottegem die enkele jaren geleden startte met dit ras.
Het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij daalde de voorbije jaren, maar er blijft werk aan de winkel. Varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders kunnen de komende 3 jaar bij het behalen van hun reductiedoelstelling een extra centje verdienen.
De Nederlandse provincie Gelderland gaat miljoenen euro's besteden aan een proef met sensoren, die de stikstofuitstoot op een boerenbedrijf meten. Tot nu toe is het niet mogelijk om zonder zeer hoge kosten lage concentraties stikstof op bedrijfsniveau te meten. Daarvoor wordt nu een ingewikkeld rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt. Gelderland wil een meetnet van sensoren gaan opzetten, aldus de provincie.