Abortus is mogelijk gevolg van leptospirose

Melkvee

Onderzoek naar leptospirose om de oorzaak van een abortus te vinden, loont zeker in geval van een foetus met geelzucht de moeite. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Veepeiler Rund.

Slechts 5% van de Limousin-fokkers certifieert zijn dieren.

Frans Limousin-stamboek zoekt naar evenwicht tussen slacht- en moedereigenschappen

Vleesvee

Het Belgische Limousin-stamboek gaf een 40-tal fokkers de mogelijkheid om enkele belangrijke Franse hotspots voor dit ras te bezoeken. De Pôle de Lanaud is het centrale trefpunt voor het Limousin-ras. Ze vernamen er meer omtrent het fokkerijprogramma voor Limousin.

Guyane du Fond de Bois (Hazard X Occupant), kampioenschap koeien, van Michael Cools uit Sint-Laureins.

Ook BWB in de ring tijdens fokveedag in Eeklo

Vleesvee

Tijdens de Provinciale Fokveedag Oost-Vlaanderen werden ook een 40-tal BWB-dieren gekeurd door Carl Heyvaert, Andy Goorinckx en Basiel van Doorne.

Stabiele prijzen voor Belgisch witblauw rundvee

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 20 september zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Pipa vh Loobergenhof (Courtois X Cabri), kampioenschap vaarzen & gekalfde vaarzen van 20 tot 32 maanden, van Roger Sapion uit Kessel-Lo.

Roger Sapion wint tweemaal kampioenstitel in Leuven

Vleesvee

De interprovinciale BWB-prijskamp werd gehouden tijdens de jaarmarkt van Leuven op maandag 5 september. Er waren 50 dieren ingeschreven in de catalogus. Ze werden gekeurd door Geoffrey Flemal en Maxime Baudoin.

De prijs voor kalveren stijgt, die voor koeien en stieren blijft stabiel.

De prijs voor kalveren is stijgend

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 13 september zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Objectif de Bievene (Jet-Set X Adajio), Kampioenschap stieren vanaf 30 maanden, eig. Moenaert Christiane, Bovekerke.

Toppers opnieuw op de afspraak op Grote Prijs Keukens Redant

Vleesvee

De Grote Prijs Keukens Redant vond plaats op zaterdag 6 augustus in Erpe-Mere. Ongeveer 30 deelnemers waren aanwezig, met 132 in de catalogus ingeschreven dieren. De juryleden van de dag waren François Guillaume, Luc Collard en Vincent Vanopdenbosch.

Hendrik Dierendonck besloot al op jonge leeftijd om het familiebedrijf, opgericht in 1970 in Sint-Idesbald, over te nemen.

Een goed stuk vlees moet op zijn hoogtepunt gewaardeerd worden

Vleesvee

De bekende slager Hendrik Dierendonck is niet bang om tegen de antivleestendens in te gaan. Integendeel, hij toont zonder omwegen dat hij trots is op zijn beroep.

Onder haar eigen label ‘Fines’ verkoopt Ines vleesproducten van haar runderen.

Ines brengt girlpower in de landbouw

Vleesvee

Ines Theunis (27) is een boerendochter uit Glabbeek, die nu al 4 jaar haar eigen vleesveebedrijf ‘Fines’ runt. De Belgisch witblauwe koeien zijn een passie die ze geërfd heeft van haar vader. Haar doel is om de perfecte koe te creëren naar de wensen van de slager, en om de consument een correcter beeld te geven over de landbouwsector.

Een ziek kalf die geïsoleerd staat kan veel beter opgevolgd worden en is geen besmettingsbron meer voor andere dieren.

Bioveiligheid verhogen op het rundveebedrijf

Melkvee

De toepassing van bioveiligheidmaatregelen is in de varkens- en pluimveehouderij goed ingeburgerd. Ook in de rundveehouderij valt hier echter winst mee te boeken. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen.

Ronaldo vd Stokerij (Futé), kampioen stieren 1 tot 2 jaar, van Roger Monbaliu uit Jabbeke.

Dubbelslag voor Filip Ally en Roger Monbaliu tijdens provinciale prijskamp witblauw in Wulpen

Vleesvee

Onder een stralende zon vond op 16 juli de provinciale prijskamp van West-Vlaanderen voor het witblauwe ras plaats. Het was een geslaagde dag met een hoog algemeen niveau van de deelnemers.

Het CowToilet kreeg op de vorige EuroTier een gouden medaille als belangrijkste innovatie. Mogelijk komt het toestel ook in onze Vlaamse veebedrijven terecht.

Krijgen Vlaamse runderen straks ‘plastraining’?

Melkvee

Een koeientoilet kan de ammoniak- en methaanemissie in de stal tot 40% verlagen. Of runderstallen in Vlaanderen in de toekomst over een koeientoilet zullen beschikken, hangt volgens landbouwminister Jo Brouns (cd&v) af van de Nederlandse producent en van zijn ambitie om op de Vlaamse markt actief te zijn. De respons op een aangekondigd Vlaams onderzoek naar een ‘slim koeientoilet’ is even belangrijk.

De prijzen voor kalveren en stieren zijn stabiel. De prijzen voor koeien verminderen.

Prijzen voor koeien dalen

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 23 augustus zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Kampioen bij de stieren, Folklore de Fooz, van fokkers Michel en Cédric Lefevre (Seneffe).

BWB-prijskamp Libramont 2022: de terugkeer langs de grote deur!

Vleesvee

Na 2 jaar onderbreking kon op zaterdag 30 juli de 32e nationale prijskamp voor het Belgisch witblauwe ras in Libramont opnieuw doorgaan tijdens de 86e landbouwbeurs. Traditiegetrouw is deze prijskamp een jaarlijkse hoogdag voor de witblauwfokkerij van het land.

Bij de jongvolwassen stieren werd Rafale (v Neo) Van Luc De Bel kampioen.

De Blondes veroveren Pajottenland

Vleesvee

Op donderdag 21 juli 2022 vond voor de eerste keer in de geschiedenis een prijskamp plaats voor Blonde d’Aquitaines op de jaarmarkt in Bogaarden.

De prijzen voor Belgisch witblauw zijn stabiel.

Stabiele prijzen voor witblauw rundvee

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 16 augustus zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Coevia ziet op de markt van Belgisch witblauw een stijging van de prijzen voor kalveren.

Prijs van kalveren is stijgend

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 9 augustus zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvlees.

Er is geen verandering in de prijzen voor Belgisch Witblauw.

Prijs van BWB over hele lijn dezelfde

Vleesvee

Coevia vzw leverde deze week op 26 juli zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvlees.

Ravel de Mahoney (Amoureux), kampioen stieren van De Mahoney bvba in Pittem.

Familie Cocquyt scoort zowel bij stieren als bij vaarzen op 30ste veeprijskamp van Tielt

Vleesvee

Op zondag 5 juni stonden er 60 dieren van 6 verschillende fokkers klaar om de ring te betreden. Na 2 afgelaste edities wegens corona was het dit jaar de 30ste editie van de Intergemeentelijke veeprijskamp in Tielt. Voor de familie Cocquyt uit Pittem werd het een onvergetelijke dag, want ze wonnen 8 van de 11 reeksen en behaalden zowel het kampioenschap bij de stieren als bij de vaarzen.

Zeoliet kan zowel gebruikt worden als absorberend additief in de mest als als additief in het voeder. Het ILVO test dit in het kader van PAS.

Zeoliet terug in de kijker als PAS-techniek

Melkvee

Zeolieten zijn mineralen. Ze worden gebruikt als strooiseladditief in stallen, maar ze zijn ook bruikbaar als voederadditief om de darmgezondheid en mestkwaliteit bij varkens en kippen te verbeteren. Volgens sommige fabrikanten kunnen ze ammonium in de mest binden. Dat kan leiden tot een reductie van ammoniakemissie uit de stal.

Volgens de familie Van de Ven is de fokkerij een belangrijk aspect van hun vleesveebedrijf, maar de vleesafzet is een nog véél belangrijker onderdeel in hun bedrijfsvoering.

Vleesboerderij Kempenlust profiteert van het beste van Europa

Vleesvee

De vader van Ronny van de Ven was interieurbouwer. Het lag dus niet voor de hand dat Ronny vleesveehouder zou worden. Ronny groeide grotendeels op op een boerderij met Holsteins en Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) van enkele ongetrouwde ooms en tantes in Knegsel. In 1998 mocht hij er zijn eerste 2 Belgisch witblauwe runderen stallen. Inmiddels is de veestapel uitgegroeid tot ongeveer 40 stuks vleesvee, met zowel Belgisch witblauw als Limousins.

Fien Deschacht met haar West-Vlaamse rode koeien.

Een toekomst voor dubbeldoelkoeien

Vleesvee

Op dinsdag 14 juni hield Boerenforum een bijeenkomst in Poperinge in het teken van de dubbeldoelkoeien uit onze streken. De organisatie wilde een eerbetoon geven aan onze eigen dubbeldoelkoeienrassen en aan de boerinnen en de boeren die ze al die tijd in stand hielden.

De praktijkproef bevestigde het potentieel van 3-NOP om de methaanuitstoot bij melkkoeien met een aanzienlijk percentage te verminderen, zonder noemenswaardige gevolgen voor de productieparameters.

Kan 3-NOP de methaanuitstoot verminderen in de praktijk?

Melkvee

In de strijd tegen de klimaatverandering wordt volop onderzoek gedaan naar de reductie van de methaanuitstoot bij runderen. Het veelbelovende toevoegingsmiddel 3-NOP (Bovaer) werd nu ook bij ons in de praktijk uitgetest. Kon het de resultaten uit de onderzoekscentra evenaren in de stal ?

Kampioen koeien: Granny van de Bieshoop (Casper) – eig. Ludo Robberechts, Perk.

Uitslag nationale landbouwprijskamp Vilvoorde 2022

Vleesvee

De 169ste jaarmarkt van Vilvoorde vond plaats op maandag 9 mei. Een honderdtal dieren werden voor de gelegenheid ingeschreven voor de prijskamp en beoordeeld door Hubert Meskens, Roger Van der Straeten, Armand Willems en Frans Wuytack.

De marktprijs voor BWB stieren en kalveren zit in de lift.

Satus quo op Belgische witblauw rundvleesmarkt

Economie

Coevia vzw leverde deze week op 7 juni zijn analyse van de Belgische witblauw rundvleesmarkt.