Veehouders ontvangen saldo van premie voor productie van vleeskalveren

Actueel

Eind februari hebben de landbouwers die via het e-loket een geldige deelnameverklaring voor de campagne 2020 hebben ingediend, het saldo ontvangen van de betaling van de premie voor het produceren van vleeskalveren.

In de afgelopen periode werd de overname door Vion voorbereid in nauwe samenwerking met het managementteam van Adriaens.

Vion rondt overnameproces Adriaens succesvol af

Nieuws van maatschappijen

Vion maakte op donderdag 18 februari bekend dat het overnameproces van de rundveeslachterij Adriaens in Zottegem succesvol is afgerond. Het bedrijf zal beginnen met het integratieproces binnen de Vion Food Group. Alle medewerkers blijven binnen de Adriaens-organisatie.

De zoogkoeienpremie wordt op termijn vervangen door een alternatief.

Bijna helft zoogkoehouders uit West-Vlaanderen

Actueel

Bijna de helft van de zoogkoehouders die een voorschot uitbetaald kregen, komt uit de kustprovincie. Uit cijfers van het departement Landbouw & Visserij blijkt verder dat gemiddeld 36 zoogkoeien per zoogkoehouder worden geteld.

Willie McElroy ziet sommige veeshows niet meer doorgaan.

Brexit door de ogen van de Brit - Willie McElroy, veeteler: ‘Het leven zou simpeler worden...’

Economie

Willie McElroy is de derde generatie van een familieboerderij met Brits Blond (Ivaniskey) in Noord-Ierland. Hij stemde voor brexit, maar ziet de voordelen nog niet.

Op 1 februari is er in parallel met de nieuwe regelgeving rond aankopen van runderen ook een nieuw bewakingsprogramma voor tuberculose gestart.

Wat veranderde er in de regelgeving voor de bestrijding van rundertuberculose?

Melkvee

Op 1 februari 2021 trad in België een nieuwe wetgeving rond de bestrijding van rundertuberculose in werking. Deze wetgeving brengt heel wat veranderingen met zich mee. Wat wordt er nu verwacht van de veehouder en de bedrijfsdierenarts bij aankoop van een rund? Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) maakte een overzicht.

Weidebeloop op I2-bedrijven zal voor komend weideseizoen nog mogelijk zijn mits je kunt aantonen dat de dieren correct zijn gevaccineerd.

Nieuwe Europese diergezondheidswet: wat zijn de gevolgen voor I2-bedrijven?

Melkvee

Het IBR-programma wijzigt grondig vanaf 21 april 2021 met de introductie van de nieuwe Europese diergezondheidswet. Voor I2-bedrijven treden er een aantal extra maatregelen in voege. Deze bedrijven hebben er dan ook alle belang bij om zo snel mogelijk door te groeien naar I3. Alle betrokken veehouders zijn hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Wat wijzigt er voor I2-bedrijven en hoe kan je doorgroeien naar een vrij statuut?

Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist blootlegden.

Izegems slachthuis riskeert boete voor inbreuken op dierenwelzijn

Actueel

Slachthuis Verbist uit Izegem en de 76-jarige uitbater riskeren een boete van respectievelijk 16.000 en 12.000 euro voor inbreuken op het dierenwelzijn en gebrekkige hygiëne. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die beelden maakte van wanpraktijken in het slachthuis, stelt zich burgerlijke partij en vraagt een schadevergoeding van 1.001 euro.

De halsband bevat een gps en wordt opgeladen met zonnepanelen.

Project ‘Loslopend Vee’ kent succesvolle start

Vleesvee

In Balen en Mol startte in juli 2020 het project ‘Loslopend Vee’. Koeien, schapen en geiten staan daar niet meer binnen in fysieke, maar binnen virtuele omheiningen. De grenzen van het gebied worden voorgeprogrammeerd via gps-coördinaten. Via een halsband die de dieren krijgen, klinkt een geluidssignaal als ze de virtuele grens naderen. Als ze daarna nog verder richting de grens lopen, ontvangen ze een kleine elektrische schok. De grenzen kunnen bij dit systeem gemakkelijk verlegd worden via nieuwe gps-coördinaten.

In Rekkem wordt niet alleen een veemarkt gehouden. Ook de prijskamp De Vetten Os had er al plaats.

Commissie Dierenwelzijn debatteert over veemarkten: alleen Rekkem bestaat nog

Actueel

Het dierenwelzijn op veemarkten kwam uitgebreid aan bod in de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement. In Vlaanderen is er nog 1 veemarkt: die in Rekkem. Volgens bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) zijn er recent geen overtredingen gemeld. Ludwig Vandenhove, Vlaams parlementslid voor SP.A, is wel voorstander van een uitdoofscenario.

Dierenarts Stan Jourquin (links) en dierenarts Thomas Lowie (rechts), beide onderzoekers van het project, verzamelen gegevens en voeren een snelscan echo uit.

PneumoNEE-project van start

Melkvee

PneumoNEE is een 4 jaar durend Vlaio-landbouwtraject van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde (UGent). Het project zorgt voor de ontwikkeling en toepassing van hulpmiddelen om longontsteking (of pneumonie) bij kalveren op te sporen en gericht te behandelen, op maat van het individuele dier.

De rundveeslachtsector toonde in 2020 een divers beeld.

België slachtte meer varkens, maar minder rundvee in 2020

Economie

De Belgische slachtsector kijkt terug op een enerverend 2020. Werd het voorgaande jaar nog gekenmerkt door een gedaalde productie over de hele lijn, dit jaar was er duidelijk onderscheid tussen de ontwikkelingen van de afzonderlijke sectoren, zo blijkt uit de cijfers van Statbel.

Vion Food Group gaat na een intensieve samenwerking het rundvleesbedrijf Adriaens in Zottegem overnemen.

Nederlands bedrijf Vion neemt rundveeslachterij Adriaens uit Zottegem over

Actueel

Vion Food Group gaat na een intensieve samenwerking het rundvleesbedrijf Adriaens in Zottegem overnemen. Vion wil met deze overname inzetten op regionale versterking in West-Europa, naast de vestigingen in Nederland en Duitsland. Bij Adriaens werken 126 medewerkers die overgaan in de nieuwe organisatie.

Ten laatste op 21 april 2027 moeten alle rundveebedrijven in ons land officieel vrij zijn van IBR volgens de criteria van de AHL. Vooral I2-bedrijven moeten een tandje bijsteken.

Europese Diergezondheidswet legt vanaf april 2021 nieuwe regels op voor IBR-bestrijding

Melkvee

Op 21 april 2021 treedt de nieuwe Europese dierengezondsheidswet ‘Animal Health Law’ (AHL) in voege. Deze regelgeving brengt heel wat wijzigingen met zich mee voor de aanpak van IBR in België. In essentie krijgen we op nationaal niveau nog maximaal 6 jaar de tijd om officieel vrij te worden van IBR.

Veehouders kunnen tot 15 december de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren aanvragen.

Deelnameverklaring voor dierlijke premies voor 15 december aanvragen

Actueel

Landbouwers die volgend jaar in aanmerking willen komen voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren, hebben tot uiterlijk 15 december 2020 om tijdig hun deelnameverklaring via het e-loket in te dienen voor 2021.

Op basis van het Vlaams deel van de Belgische enveloppe voor de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en het totaal aantal premierechten van de Vlaamse landbouwers, is het bedrag per premiegerechtigde zoogkoe vastgesteld op € 181.

Voorschot van de premie voor de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en het voorschot van de premie voor vergroening uitbetaald

Vleesvee

Op 30 november 2020 wordt het voorschot van de premie voor de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en het voorschot van de premie voor vergroening uitbetaald aan de Vlaamse landbouwers. Voor de begunstigden zijn deze betalingen mogelijk enkele dagen later pas zichtbaar op hun bankrekening.

Urethraruptuur

Urolithiasis bij kalveren: Wees stenen in de blaas tijdig de baas

Vleesvee

Verstopping van de urinewegen door urolieten kan grote tot zelfs fatale gevolgen hebben voor runderen. Daarom zijn preventie en een vroegtijdige diagnose erg belangrijk.

De Belgische witblauwe dikbil is op weg naar een Europese oorsprongbenaming.

Belgisch witblauw op weg naar bescherming als Europese oorsprongsbenaming

Actueel

Er is een dossier in voorbereiding om het Belgisch witblauw de Europese ‘eretitel’ Beschermde Oorsprongsbenaming toe te kennen. De aanvraag wordt onder meer begeleid door de sector, het departement Landbouw & Visserij en VLAM.

Volgens Test Aankoop komt dat omdat het vlees bij de lokale slager grotendeels afkomstig is van vrouwelijke runderen, waarvan het vlees sappiger is en beter smaakt.

Test Aankoop: ‘Beste rundvlees koop je bij de slager, biovlees niet per se gezonder’

Vleesvee

Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop, na analyse van 39 stalen vlees afkomstig van zowel lokale slagers als supermarkten.

Landbouwster en koersliefhebber Katia Roman, midden haar ‘meisjes’ van het wit-blauwe vleesveeras.

Katia Roman: ‘Gelijkenis tussen boeren en koersen? De grote daadkracht van echte flandriens’

Vleesvee

Vlaanderen is Koers, met een hoofdletter K, zeker in de Vlaamse Ardennen, waar het peloton zich koersend en zwoegend een weg baant tussen de legendarische heuvelruggen. Op een van die flanken, niet ver van de Taaienberg, woont Katia Roman. Zij is dé ‘boerende flandrienne’ van de Vlaamse Ardennen.“Ik geniet zo van de koers. Van de inspanningen, van de kracht, van het doorzettingsvermogen van de coureurs.”

Jessica Pauwels en Filip Huybrechts, bij Bella. Een van hun lievelingen van het ras Hereford.

Hereford-runderen op de Paependaalhoeve: zacht karakter, puur natuur en mals vlees

Vleesvee

Hereford: het is in ons land een minder bekend vleesveeras, maar het heeft volgens kwekers en fokkers uitstekende kwaliteiten: zacht van karakter, gras- en natuurweides zijn hun ideale habitat én ze bieden hoogwaardig en smaakvol vlees. Filip Huybrechts en Jessica Pauwels van de Paependaalhoeve in Boutersem weten er alles van. “Dichter bij de puurheid van de natuur kom je niet.”

De eerste uitvoer zal woensdag 30 september plaatsvinden vanuit Noord-Ierland naar Philadelphia.

Voor eerst sinds dollekoeienziekte weer export Brits rundvlees naar VS

Vleesvee

Voor het eerst sinds de uitbraak van de dollekoeienziekte ruim 20 jaar geleden, wordt woensdag weer Brits rundvlees naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Dat heeft de Britse regering aangekondigd.

Oogsten bij een gepast drogestofpercentage is noodzakelijk voor een goede conservering.

Opletten met mycotoxines in melkveerantsoenen

Melkvee

Schimmelvorming in ruwvoerkuilen is een veelvoorkomend probleem in de melkveesector. Schimmel in het voer haalt de smakelijkheid en de voederwaarde van het rantsoen sterk naar beneden. Erger wordt het probleem wanneer deze schimmels ook nog mycotoxinen produceren. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een heleboel gezondheidsproblemen en productieverliezen wanneer ze via het voer bij de koeien terechtkomen.

Het Departement Landbouw en Visserij roept op om op tijd te zijn voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren.

Tijd om je deelnameverklaring zoogkoeien en vleeskalveren in te dienen

Vleesvee

Van 30 september tot en met 15 december 2020 kunnen landbouwers een deelnameverklaring voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren indienen op het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij. Voor de overdracht van premierechten voor zoogkoeien en de aanvraag van premierechten voor zoogkoeien uit de reserve is 30 november 2020 de laatste dag.

Maternale antistoffen worden via de biest door het moederdier overgedragen naar het kalf om passieve immuniteit te creëren. Soms loopt dit fout.

Goede biestkwaliteit is geen garantie op bescherming

Melkvee

Naast antistoffen bevat biest componenten die de regulatie van de lichaamstemperatuur ondersteunen en de ontwikkeling van het kalf stimuleren, maar ook vitaminen en mineralen. Het doorgeven van deze onmisbare bouwstenen van moeder naar kalf kan op verschillende manieren fout lopen. Dit fenomeen heet failure of passive transfer (FPT).

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme lanceerde een campagne voor de promotie van Belgische rundvlees.

Campagne ter promotie van Belgisch rundvlees

Vleesvee

Binnenkort start op sociale netwerken en traditionele media een campagne ter promotie van Belgisch rundvlees, zo bevestigt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme.