Nog altijd overcapaciteit in runderslachthuizen, maar regionale verschillen zijn groot

Vleesvee

Er is vandaag nog een overcapaciteit in runderslachthuizen, maar de regionale verschillen zijn groot. Dat kan een probleem worden, zoals in de provincie Limburg. “Wie bijvoorbeeld zijn rund- of varkensvlees via de eigen hoevewinkel wil afzetten, zoekt liefst een slachthuis dichtbij huis. Maar dat aantal slachthuizen neemt af. Naar de tijd van ‘gemeentelijke slachthuizen’ gaan we echter niet meer terug”, zegt Michael Gore, woordvoerder van Febev. Dan hebben mobiele slachthuizen meer kans op slagen.

Eerst moest je in beeld brengen welke ziekteverwekkers een rol spelen bij de luchtweginfecties. De griepbarometer kan hierbij helpen.

Bestrijd kalvergriep: zet de griepbarometer in!

Melkvee

Het aantal kalveren met luchtweginfecties of kalvergriep, neemt typisch toe in de winter. Voor veehouders is een efficiënte aanpak van dit probleem van belang omdat vertraagde groei en zelfs sterfte veel voorkomende gevolgen zijn. Een eerste stap in de aanpak is in beeld brengen welke ziekteverwekkers een rol spelen. De griepbarometer kan hierbij helpen.

Bram Bombeek (32) heeft als N-VA-woordvoerder de politiek vaarwel gezegd en legt zich binnenkort toe op een nieuwe uitdaging: voltijds boer zijn.

N-VA-woordvoerder Bram Bombeek wordt boer: ‘Gemengd bedrijf, kleinschalig én de korte keten’

Vleesvee

Bram Bombeek (32) heeft als N-VA-woordvoerder de politiek vaarwel gezegd en legt zich binnenkort toe op een nieuwe uitdaging: voltijds boer zijn. Hij wil binnen de landbouw vooral pleitbezorger en gangmaker van de ‘regeneratieve’ landbouw worden. “Dat is hét model van de toekomst voor de Vlaamse landbouw.”

Honden hebben altijd deel uitgemaakt van het gezin. Maar ook voor de viervoeters gelden regels.

Veehouder Geert Demasure: ‘Maatregelen bioveiligheid centraal in bedrijfsvoering’

Vleesvee

Veehouder Geert Demasure won 2 jaar geleden de DGZ-Bioveiligheid Award in de categorie vleesvee. “Het was voor ons de erkenning van wat al jaren centraal staat in onze bedrijfsvoering: de bioveiligheid, extern én intern. Die prijs houdt ons nu alert.”

In de eerste symptomatische fase heeft het dier koorts, neus- en oogvloei.

Besnoitiose ligt op de loer

Vleesvee

De rundveeziekte besnoitiose klinkt (nog) niet zo bekend. Toch vormt deze ziekte een bedreiging voor onze rundveestapel. Bij uitbraak is er immers een aanzienlijke economische impact. Wees dus alert want midden vorig jaar was er nog een geval in Wallonië!

Prof Bart Pardon (UGent): ‘4 op 10 kalveren hebben een longaandoening’

Vleesvee

Het wordt in de veehouderij onderschat: 4 op 10 kalveren hebben een longaandoening, zelfs in een niet-kritische periode en op een bedrijf zonder ziektedruk. Een longscan helpt bij vroege detectie én zorgt op lange termijn voor een daling van antibioticagebruik. Bart Pardon van UGent legt uit waarom.

In de beroepsprocedure werd het volledige dossier geweigerd, omdat de minister het aspect geurhinder onvoldoende onderzocht vond.

Minister weigert vergunning kalverstal Fatimalaan

Vleesvee

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de bouw van een kalverstal in de Fatimalaan in Pulle in beroep geweigerd. De buurtbewoners reageren tevreden. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Vader en zoon Coheur zijn gedreven Belgische witblauwfokkers en ontvingen vorig weekend hoog bezoek uit de Amerikaanse en Belgische politiek.

Als de prijs van het vlees met één euro stijgt, kan de veehouder opnieuw zijn boterham verdienen

Vleesvee

Afgelopen zondag kregen Eric en Julien Coheur, witblauw kwekers in Fooz (Provincie Luik,) bezoek van Amerikaans landbouwsecretaris Sonny Perdue, Amerikaans ambassadeur Ronald Gidwitz, de ministers Borsus en Ducarme, alsook van enkele Europese veehouders. Het was voor de familie Coheur de gelegenheid om promotie te voeren voor het Belgisch witblauw, maar ook om de politiek op te roepen om noodzakelijke maatregelen te nemen om hun beroep leefbaar te houden.

Veehouder Johan Debruyne.

Professionele veehouders vrezen voor de toekomst van het zo gegeerde West-Vlaamse rood

Vleesvee

Het West-Vlaamse rode rund heeft een krachtige vleessmaak, met een uiterst malse en fijne draad. Het is minder gespekt vanbinnen, maar heeft een mooie vetrand aan de buitenkant. Dat rode rund is erkend als Streekproduct, maar als succulent ras bedreigd in zijn soort, zeker voor professionele veehouders. Dat zegt Johan Debruyne uit Diksmuide, die als eerste zijn erkenning als Streekproduct voor ‘Het rode ras van West-Vlaanderen’ kreeg.

10

“Champignons of groenten, we zeggen geen ‘nee’ tegen een uitdaging”

Akkerbouw

Jong en ambitieus, zo zou je Maarten en Vincent Van Schoonbeek kunnen noemen. Samen met hun vader Eugene baten deze vitale dertigers hun, zoals ze het zelf noemen, ‘erg gemengd’ bedrijf uit. “We hebben groenten, traditionele akkerbouw, veeteelt en korte keten. En dat loopt goed”, vertelt Maarten. “We probeerden champignons en een biologische kippenstal, maar van het een werden we allergisch, en het ander kwam niet van de grond.”

Luchtbeeld van het bedrijf Jonkeau in Taverneux.

Elektriciteit, warm water en Bio CNG produceren en de kringloop sluiten

Melkvee

Een nieuw type van biogasinstallatie, een warmtenet, een pomp voor Bio CNG… de familie Jonkeau uit Taverneux (Houffalize) pakte dit najaar uit met een zeer toekomstgerichte installatie. Landbouwleven sprak er met Eric en zijn zoon Pierre-Olivier over de verschillende stappen in de opbouw van dit project op maat van hun bedrijf. “We hebben geïnvesteerd in een zeer gediversifieerd bedrijf en daardoor zullen we ook op langere termijn kunnen blijven bestaan.”

Stem nog tot 31 januari op jouw favorieten van de DGZ Bioveiligheid Award

Melkvee

Maar liefst 39 enthousiaste veehouders schreven zich in voor de Bioveiligheid Award 2020. De voorbije maanden bracht de jury een bezoek aan de bedrijven die de preselectie haalden: 6 melkvee- en 6 vleesveebedrijven. Op basis van hun vaststellingen, selecteerde de jury de genomineerden, 3 in elke categorie.

Dankzij de steun kunnen de producenten zich groeperen en hun marktpositie versterken door kennis en gegevens uit te wisselen, hun aanbod te concentreren of gezamenlijke aankopen te doen. Ze staan bovendien sterker in de markt om het inkomen van de producenten verbeteren.

450.000 euro voor extra ondersteuning van producentenorganisaties rundvee

Vleesvee

Recent werden de eerste drie producentenorganisaties in de rundveesector opgericht. Het gaat om Producentenorganisatie Rundvee uit Herk de Stad, Vlaams Hoeverund uit Ardooie en Belgische Veehouders uit Ledegem. Alle drie slaagden ze erin om voldoende leden-veehouders bijeen te brengen. Ze krijgen elk 150.000 euro.

Elien en Piet vullen elkaar perfect aan: zij verwerkt het vlees dat hij kweekt.

Piet Vanbruwaene en Elien (Het Elsthof) : ‘Er is nood aan verdere verbreding’

Vleesvee

Hij is verzot op dieren en kweekt Belgisch witblauw. Zij verwerkt en bereidt het vlees in de hoevewinkel annex automatenshop. Alle werk en liefde voor elkaar en het vak komt bijeen in het Elsthof in Tielt. Het verhaal van Piet Vanbruwaene en zijn vrouw Elien is dat van jonge, gemotiveerde landbouwers die door verbreding en korte keten een nieuwe invulling geven aan het ondernemerschap in hun levenswerk. “Het vraagt tijd en is plezierig, maar het gaat zeker niet vanzelf.”

Het rundsvleesconflict tussen de EU en de VS speelt al 30 jaar.

Europees Parlement staat meer import Amerikaans rundsvlees toe

Vleesvee

Het Europees Parlement heeft in meerderheid voor een herverdeling van de tariefvrije invoerquota van Amerikaans rundsvlees gestemd. Via een geleidelijke verhoging gespreid over 7 jaar zal de VS 10.000 ton extra mogen invoeren in de EU. Europarlementariërs Kris Peeters (CD&V) en Hilde Vautmans (Open Vld) behoorden tot een groep volksvertegenwoordigers die niet voor of tegen was, maar zich onthield van stemming.

De Waalse vleesveesector vreest de Zuid-Amerikaanse concurrentie die met een handelsakkoord toeneemt.

Waals gewest tekent "totaal verzet" tegen Mercosur-akkoord aan

Economie

Waals landbouwminister Willy Borsus (MR) tekent "totaal verzet" aan tegen het landbouwluik van het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie de voorbije zomer met Mercosur (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay) heeft gesloten. "Deze tekst ontwricht onze landbouw volledig", verklaarde hij dinsdag in het Waalse parlement.

Laurence Lambert fokt Quarter Horse paarden. Deze worden geselecteerd voor hun vredig karakter, maar ook voor hun levendigheid.

Bedrijfsreportage: de Far West in het hart van de Ardennen

Vleesvee

Op The Speed L Ranch in Remoiville combineert Laurence Lambert haar passies voor dieren en voor de Westerncultuur. Op die ranch fokt ze immers Quarter Horse-paarden, Hereford-runderen en Entre-Sambre-et-Meuse-schapen. Alles bijeen zorgt dat voor een decor dat aan de Far West doet denken.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

De bescherming betreft vers vlees van vrouwelijke dieren die tussen de 3,5 en de 8 jaar oud zijn en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud, die behoren tot het ras ‘Rood’. Vanzelfsprekend indien gefokt en gekweekt in West-Vlaanderen.

‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ erkend als Europese Beschermde Oorsprongsbenaming

Vleesvee

Het ‘Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen’ heeft sinds 4 november 2019 een Europese erkenning als ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) op zak. Na de ‘Vlaams-Brabantse tafeldruif’ is dit het tweede Vlaams product dat met een BOB erkend en beschermd wordt. Het staat nu mee in het rijtje topstreekproducten als Prosciutto di Parma, Hervekaas en de Volaille de Bresse.

Vlees: tijd voor nuance.

Voedingsdeskundige Inge Coene: ‘Een stukje vlees past prima in gezonde voeding’

Vleesvee

‘Vlees eten, hoe gek is dat?’ Die vraag stond centraal op een studiedag. Vlees is evolutionair en historisch belangrijk voor de mens. Vandaag staat dit imago onder druk: ‘Vlees eten is slecht voor het klimaat, het milieu en de gezondheid’, toeteren tegenstanders. Toch biedt vlees veel positiefs. Het welles-nietesverhaal verdient nuance. “Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding, alleen moeten we er niet mee overdrijven”, aldus voedingsdeskundige Inge Coene (VLAM/NICE).