Boerin An, (landbouw)ster op de kuisvloer: “Het geeft me ontspanning, flexibiliteit en een financiële buffer”

Vleesvee

“Al 15 jaar verzorg ik samen met mijn man mestkalveren.” Het zou een zin kunnen zijn die veel landbouwsters kunnen zeggen. De 47-jarige An Kenis van het Loenhoutse Katiman zou dit bijvoorbeeld kunnen zeggen, maar omdat ze energie voor 10 heeft, besliste ze om een extra job erbij te nemen: ze springt bij als huishoudhulp bij 4 klanten.

Voor een Vlaamse landbouwer is het niet eenvoudig om van gangbare naar biologische vleesveehouderij om te schakelen.

Nieuwe praktijkgids biedt handvatten voor biologische vleesveehouderij

Actueel

ILVO heeft met UGent, op vraag van het Departement Landbouw & Visserij, een praktijkgids voor de biologische vleesveehouderij gemaakt. Veehouders krijgen er antwoorden op vragen over onder meer wetgeving, voeders en teelten, rendabiliteit en mogelijke afzetkanalen.

Bij jonge kalveren met diarree kan een snelle effectieve vloeistoftherapie een extra dierenartsenbezoek vermijden en grote economische verliezen voorkomen.

Een effectieve eerste behandeling voor kalverdiarree is cruciaal

Melkvee

Diarree is één van de meest voorkomende klachten bij jonge kalveren die groeiachterstand en frequent ook sterfte veroorzaakt, met de daaraan gekoppelde economische verliezen. Het vroeg genoeg instellen van een effectieve behandeling die deze verliezen herstelt, is cruciaal om een ernstiger ziekteverloop met grotere economische gevolgen te voorkomen. De veehouder heeft hier zelf veel invloed op.

In 2021 bleef het hoge niveau van varkensslacht in België aanzienlijk.

Slachtcijfers 2021: Varkensslachterij op volle toeren, rust aan het runderenfront

Varkens

De Belgische slachtsector heeft na een roerig 2020 een zo mogelijk nog hectischer 2021 achter de rug. De varkensslachterij heeft, soms tegen heug en meug, zeer veel dieren verwerkt. In de rundveesegmenten is minder volume omgegaan, met misschien een uitzondering voor de kalveren. Hieronder een terugblik met accent op de slachterij van varkens en runderen.

In de veemarkt in Rekkem werd ook de veeprijskamp De Vette Os georganiseerd.

Wat met de laatste veemarkt in Rekkem?

Actueel

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Dierenwelzijn, vindt dat de “laatste veemarkt in Rekkem overbodig is geworden in tijden waar de onlineverkoop piekt”. Dat zei hij in de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement.

Wordt schurftgevoeligheid genetisch bepaald?

Vleesvee

Tijdens de Vlaamse Fokkerijdag op 10 november kwamen verschillende experten aan het woord over uitdagingen binnen de fokkerij. Een van hen, Roel Meyermans, van de KU Leuven en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), gaf wat meer toelichting over de samenhang tussen DNA en schurft, meer bepaald bij Belgisch witblauw.

Op het gemengd landbouwbedrijf van Peter De Bock staan alles bij elkaar 200 runderen van het witblauwe ras.

Peter De Bock: ‘Geen kunst om boer te worden, wel om te blijven’

Actueel

Het risico bewust blijven spreiden, heel rationeel omgaan met de kostprijzen én de marktgegevens, verder optimaliseren én professionaliseren waar het kan en waar het moet: Peter De Bock (46) boert op de grens van Nederland en België én vervult daarnaast ook een politiek mandaat. “Ik herinner me nog goed de spreuk die bij mijn grootvader hing: ‘Het is geen kunst om boer te worden, maar om boer kunnen te blijven’.”

Beste bedrijfslot vleesvee. Eig. Klaveren Aas-Van Osselaer LV, Melsele

Fokveedag te Beveren-Waas: Blij weerzien van collega-fokkers in Beveren na jaar coronapauze

Melkvee

In deze speciale tijden was het voor de prijskampliefhebbers van Oost-Vlaanderen weer uitkijken naar de provinciale Fokveedag, die na een jaar pauze door corona opnieuw kon doorgaan in Beveren-Waas. Met 100 inschrijvingen voor de provinciale keuring voor zwart- en roodbonte dieren en 65 inschrijvingen voor de regionale keuring van het Belgisch witblauw vee voor de regio Beveren-waas en omliggende gemeente kan de organisatie weer van een geslaagde editie spreken.

Tijd om je deelnameverklaring zoogkoeien en vleeskalveren in te dienen!

Vleesvee

Van 30 september tot en met 15 december 2021 kunnen landbouwers een deelnameverklaring voor de premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij en de premie voor de productie van vleeskalveren indienen op het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij. Voor de overdracht van premierechten voor zoogkoeien en de aanvraag van premierechten voor zoogkoeien uit de reserve is 30 november 2021 de laatste dag.

De grondslag werd gelegd voor een overeenkomst om Belgisch witblauw naar Indonesië uit te voeren

Indonesiërs kunnen straks Belgisch witblauw rundsvlees eten

Actueel

België en Indonesië hebben de basis gelegd voor een overeenkomst om Belgisch witblauw rundvlees naar het Zuidoost-Aziatische land te exporteren. Dat laat minister van Landbouw David Clarinval dinsdag weten, daags na een ontmoeting in Ciney met zijn Indonesische collega.

De uitdaging is nu om dat dieren op grote schaal te laten doen en kuddes te trainen om naar het toilet te gaan.

Koeien moeten naar toilet om broeikasgassen te verminderen

Melkvee

Wetenschappers beweren dat ze met succes koeien hebben afgericht om in toiletten te plassen. Bedoeling is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers geeft toe dat het experiment begon als een grap, maar het ontdekte dat het beheer van urine van runderen op de lange termijn een impact kan hebben op het klimaat.

Freddy, Tim en Dorien wonnen de Korte Keten Kop. Ook hun kinderen Phil en Margo vinden dat geweldig!

“Dankzij onze klanten wonnen we de Korte Keten Kop”

Vleesvee

De winst van de Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant gaat dit jaar naar het vleesveebedrijf ‘Van het Lindeveld’. De familie Bottu heeft zo’n 300 Belgisch Witblauwrunderen en 40 Angusrunderen. In 2019 zijn ze gestart met thuisverkoop. Ondertussen hebben ze een groot en loyaal klantenbestand.

Medewerkers van het Laboratorium voor Parasitologie van de faculteit Diergeneeskunde (UGent) nemen afkrabsels van een jong Belgisch witblauw rund.

Schurft bij BWB: Als het kriebelt, moet je krabben

Vleesvee

Schurft is een huidaandoening die voorkomt op drie kwart van alle vleesveebedrijven met Belgisch witblauwe runderen in Vlaanderen. Deze lastige huidziekte kan tot zware economische verliezen leiden.

Robert van Buuren: “Varkensboeren met buitenvarkens zorgen voor een goed imago voor de sector en dat is zeker belangrijk in de huidige maatschappij.”

Robert van Buuren: ‘Combinatie boer en slager bevalt goed’

Varkens

Robert van Buuren uit het Nederlandse Horssen werkte in zijn puberteit al bij een slachterij en uitbenerij en hij slacht nog steeds zijn eigen vee. Inmiddels is hij varkens- en vleesveehouder. Robert werkte jarenlang bij mengvoerbedrijf Quartes en zijn voer komt daar nog steeds vandaan. Eenmaal per maand op een vrijdagochtend rijdt hij naar Ciney om magere Belgische witblauwe runderen te kopen.

Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer is de nieuwe Korte Keten Kop voor 2021.

Hoevevlees Van het Lindeveld is nieuwe Korte Keten Kop

Vleesvee

Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer (Linter) is de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant. Het bedrijf haalde het in een spannende stemming van 4 andere laureaten. Bijna 2.650 personen brachten hun stem uit.

Adriaens past perfect in het plaatje van de Vion Food Group , stellen Hans Huijbers (links) en Pascal De Clerck.

Rundveeslachthuis Vion Adriaens blijft een referentie in de sector

Nieuws van maatschappijen

Rundveeslachthuis Adriaens werd in februari overgenomen door de Nederlandse vleesverwerker Vion Food Group. De Nederlanders zijn overtuigd van de meerwaarde van ons Belgische rundsvlees. Het moderne slachthuis in Velzeke (Zottegem) boogt bovendien op een uitstekende reputatie.

De VBS2000 bestaat uit een blauw achtergrondscherm met geleidingsstaven, 2 camera’s, belichting en een computer.

UGent begeleidt project rond automatisch classificeren van karkassen

Vleesvee

De Cel Begeleiding Karkasclassificatie (CBKc) van UGent is in 2 slachthuizen bezig met een project met een VBS2000-toestel dat karkassen van runderen automatisch classificeert. “We organiseren als CBKc de kalibratieproef, leveren 1 classificatie-expert en helpen bij de verwerking van de data. Verder geven we advies en feedback aan het slachthuis en de producent”, zegt ingenieur Toon Rombouts van de CBKc van UGent.

Jan-Willem (links), Jan en Désirée Spronk tonen trots in hun beenhouwerij de foto’s van hun dieren en de prijzen die ze wonnen op Nederlandse vleesveekeuringen.

Vleesveehouderij Spronk in Zoeterwoude (NL): ‘Belgische witblauwe inkruisen zorgt voor de kilo’s’

Vleesvee

De familie Spronk uit het Nederlandse Zoeterwoude behoort tot de meest fanatieke vleesveehouders van Nederland. Dat dat vruchten afwerpt, is duidelijk: sinds 1955 hebben ze enorm veel prijzen binnengehaald op wedstrijden. Bijzonder is dat de familie het vleesvee ook melkt. Ze streven ernaar om de dieren minimaal 3 keer te laten afkalven en daarna worden de koeien pas afgemest.

In de veehouderij neemt het aantal  veehouders verder af.

Premie zoogkoeienhouderij van 2015 tot 2020: 15.000 minder runderen, 600 minder veehouders

Actueel

Uit cijfers die Steven Coenegrachts, Vlaams parlementslid voor Open VLD, bij minister Hilde Crevits (CD&V) opvroeg, blijkt dat er in de periode 2015-2020 ruim 15.000 minder dieren voor de premie gespecialiseerde zoogkoeienhouderij in aanmerking kwamen. Het aantal veehouders die een zoogkoeienpremie ontvingen, daalde in die periode met ruim 600 eenheden.

Voor het behoud van lokale rundveerassen voorziet Vlaanderen een subsidie, onder meer voor het West-Vlaams rood ras.

Subsidie voor behoud lokale rundveerassen: witrood ras klopt witblauw dubbeldoel in aantal

Actueel

Voor het behoud van lokale rundveerassen voorziet Vlaanderen een subsidie, gekoppeld aan een verbintenis. Het wit-rode rundveeras telt dit jaar van de 4 in aanmerking komende lokale rundveerassen het meest aantal verbintenissen (22) en het meest aantal runderen (1.326). Op de 2de plaats staat het witblauw dubbeldoel rundveeras.

Elk pasgeboren kalf wordt binnen de 7 dagen na geboorte onderzocht op aanwezigheid van het BVD-virus.

Zes jaar BVD-bestrijding: een succesverhaal met een toekomst

Melkvee

Na 6 jaar BVD-bestrijding heeft vandaag maar liefst 99,3% van de Vlaamse rundveebeslagen het BVD-vrij bedrijfsstatuut behaald. Het is een succesverhaal, maar BVD vereist toch nog alertheid, zo stelt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Ook in België werden het afgelopen decennium een forse stijging van het aantal mycoplasma-infecties vastgesteld.

Mycoplasma bovis, een ongenode gast op tal van Belgische rundveebedrijven

Melkvee

Mycoplasma bovis is een bacterie die sinds de jaren 60 wereldwijd in opmars is. Ook België ontsnapt er niet aan: Veepeiler Rund en Arsia brachten namelijk aan het licht dat ongeveer een kwart van alle rundveebedrijven de voorbije jaren te maken kreeg met een mycoplasma-infectie. Het is dus zaak om mycoplasma snel te herkennen en, belangrijker nog, de kans op besmetting te verkleinen.

Rundveehouders doen heel wat inspanningen om hun runderen duurzaam te kweken.

Belbeef brengt duurzaamheid van Belgisch rundvlees in kaart

Actueel

De Belgische rundveehouders doen heel wat inspanningen om op een duurzame manier rundvlees te produceren. Dat moet blijken uit de eerste resultaten van de duurzaamheidsmonitor van Belbeef, de interprofessionele organisatie voor de Belgische rundvleessector. Zij vertegenwoordigt naar eigen zeggen 85% van het Belgische rundvlees.

Vlaanderen bekijkt een duurzaam alternatief voor de zoogkoeienpremie, die tegen 2027 wordt uitgefaseerd.

Alternatief voor zoogkoeienpremie moet tegemoet komen aan weggevallen inkomen én klimaatdoelen

Actueel

Tegen 2027 valt de gekoppelde EU-steun voor vleesveehouders (de zoogkoeienpremie) weg. “Een duurzaam alternatief moet de weggevallen inkomenssteun opvangen én de klimaatdoelstellingen realiseren”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in de commissie Landbouw als antwoord op vragen van Emmily Talpe (Open VLD) en Chris Steenwegen (Groen).

Kortademigheid bij kalveren kort na de geboorte kan ernstige oorzaken hebben. Het snel stellen van de diagnose is cruciaal om een juiste behandeling te starten.

Kortademigheid bij kalveren in de periode kort na de geboorte

Melkvee

Ademhalingsproblemen bij kalveren kort na de geboorte is een bekend probleem bij elke veehouder. Kortademigheid bij pasgeboren kalveren kent meerdere oorzaken. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende aandoeningen.