Kan 3-NOP de methaanuitstoot verminderen in de praktijk?

Melkvee

In de strijd tegen de klimaatverandering wordt volop onderzoek gedaan naar de reductie van de methaanuitstoot bij runderen. Het veelbelovende toevoegingsmiddel 3-NOP (Bovaer) werd nu ook bij ons in de praktijk uitgetest. Kon het de resultaten uit de onderzoekscentra evenaren in de stal ?

Kampioen koeien: Granny van de Bieshoop (Casper) – eig. Ludo Robberechts, Perk.

Uitslag nationale landbouwprijskamp Vilvoorde 2022

Vleesvee

De 169ste jaarmarkt van Vilvoorde vond plaats op maandag 9 mei. Een honderdtal dieren werden voor de gelegenheid ingeschreven voor de prijskamp en beoordeeld door Hubert Meskens, Roger Van der Straeten, Armand Willems en Frans Wuytack.

De marktprijs voor BWB stieren en kalveren zit in de lift.

Satus quo op Belgische witblauw rundvleesmarkt

Economie

Coevia vzw leverde deze week op 7 juni zijn analyse van de Belgische witblauw rundvleesmarkt.

Kampioenen Agridagen 2022, met v.l.n.r. Rafa van de Sluizenweg, Peggy van de Hememrijksehei, Quincy van ’T Herent,  Delphine Van De Heidebloem en Navina vd Noordwateringshoeve.

Vijf sublieme BWB-kampioenen in Ravels

Vleesvee

Na een succesvolle eerste veeprijskamp van het Belgische witblauwras in 2020, mocht een tweede editie niet ontbreken op de Agridagen 2022.

Coevia meldt een stijgende kalverprijs op de BWB-rundvleesmarkt.

Stijgende prijs voor BWB kalveren volgens Coevia

Vleesvee

Coevia vzw levert deze week op 31 mei zijn analyse van de Belgische witblauw rundvleesmarkt.

De leerlingen van het 4e jaar en tot de leeftijd van 16 jaar optie Landbouw bereiden zich in de voorafgaande weken intens voor op hun showmanship voor zowel melkvee als BWB-vee.

Meer dan 30 jaar veeprijskamp Waasland

Vleesvee

Zondag 8 mei 2022 ging de 34ste veeprijskamp van het Waasland door met als locatie de Broederschool Biotechnische en Sport te Sint-Niklaas. Het was de eerste postcorona- ontmoeting van zwartbont en roodbont vee uit het Waasland en bij uitbreiding voor het Belgisch witblauw vee voor de Provincie Oost-Vlaanderen.

De overnemers willen een voedingscentrum uitbouwen.

Slachthuis Bastogne heeft overnemer

Vleesvee

Het slachthuis te Bastogne was de laatste jaren topic van zowel een schandaal, als van een naamsverandering van overkoepelend bedrijf Veviba naar Qualibeef. Na het faillissement in 2019 werd gezocht naar een overnemer. Marcel Peters van de PEMA Meat Group en Bernard Gotta van de Luikse firma Bernard Gotta zagen in de site wel kansen, en tekenen voor overname. Zo meldde De Tijd vorige week.

Boeren worden alleen opgeroepen om mee te doen als het in de bedrijfsvoering past.

Nederlandse boeren houden op 30 mei koeien uit de wei vanwege stikstofbeleid

Vleesvee

Boeren in Nederland houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens de landbouworganisaties LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen ze de overheid op om deze "absurde" uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen.

Joris Coenen van BMO coördineert de exportpromotie van varkens- en rundvlees, hier op een recente vakbeurs in Londen.

Joris Coenen (BMO): ‘Tendensen opvolgen is belangrijker dan de marktprijs zelf’

Actueel

Als individuele veehouder heb je geen impact op de marktevoluties. Dat wil niet zeggen dat je de markt zomaar moet ondergaan. “Volg zeker de markttendensen op”, adviseert Joris Coenen, manager van Belgian Meat Office (BMO). “Neem ook het heft in eigen handen en maak duidelijke afspraken met je afnemers.”

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft een huiszoeking uitgevoerd in de vleessector.

Belgische Mededingingsautoriteit voert huiszoeking uit in vleessector

Vleesvee

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft vorige week een huiszoeking uitgevoerd bij een beroepsvereniging uit de rundvleessector. Volgens het Auditoraat zijn er mogelijke inbreuken geweest op de concurrentieregels.

Tom Blockeel geeft de ambassadeur, de mensen van Ecodynamics en de burgemeester en viceburgemeester van Oudenaarde uitleg over zijn bedrijf.

Plannen om embryo’s van BWB te exporteren naar Kazachstan

Vleesvee

Het bedrijf Ecodynamics ziet nog weinig expansiemogelijkheden voor Belgisch witblauw in Vlaanderen, en onderzoekt daarom de export van embryo’s naar onder meer Kazachstan. Op 17 maart bezocht Margulan Baimukhan, de ambassadeur van Kazachstan, het vleesveebedrijf Stal Blockeel in Oudenaarde om het Belgisch witblauwe ras te leren kennen en om de mogelijkheden te bekijken.

Roselien en Gery genieten van hun vader-dochtertijd op de boerderij.

“We willen via sociale media lokaal vlees in de kijker zetten”

Vleesvee

Vlakbij het Kempens Kanaal in Geel Ten Aard, baat Gery Haesen een kleinschalig vleesveebedrijf uit. Met de hulp van zijn dochter Roselien kan hij het boeren combineren met zijn voltijdse job als bediende. Om de schoonheid van de landbouw dichter bij het publiek te brengen, maakten ze in juli 2021 een Instagrampagina aan.

Het bedrag per premiegerechtigd kalf is vastgelegd op 8,25 euro.

Betaling saldo van de premie voor de productie van vleeskalveren: campagne 2021

Vleesvee

Eind februari 2022 ontvangen de landbouwers, die via het e-loket een geldige deelnameverklaring voor de campagne 2021 hebben ingediend, het saldo van de betaling van de premie voor het produceren van vleeskalveren.

Het slachthuis investeerde in opleidingen dierenwelzijn voor medewerkers, in extra cameratoezicht en aanpassingen aan de infrastructuur.

Slachthuis Ryckaert heropent onder voorwaarden en onder toezicht

Varkens

Slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo mag onder voorwaarden en onder toezicht de activiteiten hervatten, bijna een maand nadat Dierenminister Ben Weyts de deuren sloot. De sluiting kwam er nadat er herhaaldelijk ernstige overtredingen vastgesteld werden.

In een enquête in 2021 in opdracht van BBB Promotion gaf 77% van de ondervraagden de voorkeur aan Belgisch vlees.

‘Bleu Vallon’ hoort thuis in onze restaurants

Vleesvee

De fokkers van Belgisch witblauw hebben ongelooflijk veel passie voor hun uitzonderlijke product. Daarom willen ze dit ten volle in de horeca promoten. Hun visie ligt aan de basis van het ‘Bleu Vallon’-label, het resultaat van een partnerschap tussen BBB Promotie, Faircoop en BELGIUMeats.

Patrick Maenhout, dochter Charlotte, zoon Jeroen en echtgenote Gerda Lasat.

De Meerberghoeve: ‘Onze kracht en sterkte is dat we alleen verkopen wat we zelf met veel liefde kweken en verwerken’

Actueel

Van zichzelf vindt Patrick Maenhout niet dat hij een ondernemer is. Maar zijn levenswerk De Meerberghoeve in Beernem, wat hij samen met zijn vrouw Gerda en zijn kinderen Jeroen en Charlotte heeft opgebouwd, getuigt van een gezonde dosis lef en doorzettingsvermogen. Thuisslager, vleesveebedrijf, hoeveslagerij- en winkel, barbecues, zalenverhuur... De Meerberghoeve dekt vele ladingen, met passie uitgevoerd.

Een eenvoudige regel is: ‘s morgens tochtig, ‘s avonds insemineren; ‘s avonds tochtig,  ‘s ochtends insemineren.

Een goede tochtdetectie is cruciaal voor het welslagen van KI bij rundvee

Melkvee

Op de meeste melkveebedrijven en ook bij een groot aantal vleesveehouderijen, is kunstmatige inseminatie (KI) de gouden standaard. Dit vergt veel meer kennis, werk en benodigdheden dan natuurlijke bevruchting. Dat weegt echter niet op tegen de grote voordelen van KI: de genetica in de stal sneller verbeteren en het risico op seksueel overdraagbare ziekten verlagen. Bovendien is KI goedkoper dan een fokstier houden.

Als er nieuwe kalveren aankomen, of als er vertrekken, neemt An de tijd om de stallen tot in de perfectie te reinigen.

Boerin An, (landbouw)ster op de kuisvloer: “Het geeft me ontspanning, flexibiliteit en een financiële buffer”

Vleesvee

“Al 15 jaar verzorg ik samen met mijn man mestkalveren.” Het zou een zin kunnen zijn die veel landbouwsters kunnen zeggen. De 47-jarige An Kenis van het Loenhoutse Katiman zou dit bijvoorbeeld kunnen zeggen, maar omdat ze energie voor 10 heeft, besliste ze om een extra job erbij te nemen: ze springt bij als huishoudhulp bij 4 klanten.

Voor een Vlaamse landbouwer is het niet eenvoudig om van gangbare naar biologische vleesveehouderij om te schakelen.

Nieuwe praktijkgids biedt handvatten voor biologische vleesveehouderij

Actueel

ILVO heeft met UGent, op vraag van het Departement Landbouw & Visserij, een praktijkgids voor de biologische vleesveehouderij gemaakt. Veehouders krijgen er antwoorden op vragen over onder meer wetgeving, voeders en teelten, rendabiliteit en mogelijke afzetkanalen.

Bij jonge kalveren met diarree kan een snelle effectieve vloeistoftherapie een extra dierenartsenbezoek vermijden en grote economische verliezen voorkomen.

Een effectieve eerste behandeling voor kalverdiarree is cruciaal

Melkvee

Diarree is één van de meest voorkomende klachten bij jonge kalveren die groeiachterstand en frequent ook sterfte veroorzaakt, met de daaraan gekoppelde economische verliezen. Het vroeg genoeg instellen van een effectieve behandeling die deze verliezen herstelt, is cruciaal om een ernstiger ziekteverloop met grotere economische gevolgen te voorkomen. De veehouder heeft hier zelf veel invloed op.

In 2021 bleef het hoge niveau van varkensslacht in België aanzienlijk.

Slachtcijfers 2021: Varkensslachterij op volle toeren, rust aan het runderenfront

Varkens

De Belgische slachtsector heeft na een roerig 2020 een zo mogelijk nog hectischer 2021 achter de rug. De varkensslachterij heeft, soms tegen heug en meug, zeer veel dieren verwerkt. In de rundveesegmenten is minder volume omgegaan, met misschien een uitzondering voor de kalveren. Hieronder een terugblik met accent op de slachterij van varkens en runderen.

In de veemarkt in Rekkem werd ook de veeprijskamp De Vette Os georganiseerd.

Wat met de laatste veemarkt in Rekkem?

Actueel

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Dierenwelzijn, vindt dat de “laatste veemarkt in Rekkem overbodig is geworden in tijden waar de onlineverkoop piekt”. Dat zei hij in de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement.

Wordt schurftgevoeligheid genetisch bepaald?

Vleesvee

Tijdens de Vlaamse Fokkerijdag op 10 november kwamen verschillende experten aan het woord over uitdagingen binnen de fokkerij. Een van hen, Roel Meyermans, van de KU Leuven en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), gaf wat meer toelichting over de samenhang tussen DNA en schurft, meer bepaald bij Belgisch witblauw.

Op het gemengd landbouwbedrijf van Peter De Bock staan alles bij elkaar 200 runderen van het witblauwe ras.

Peter De Bock: ‘Geen kunst om boer te worden, wel om te blijven’

Actueel

Het risico bewust blijven spreiden, heel rationeel omgaan met de kostprijzen én de marktgegevens, verder optimaliseren én professionaliseren waar het kan en waar het moet: Peter De Bock (46) boert op de grens van Nederland en België én vervult daarnaast ook een politiek mandaat. “Ik herinner me nog goed de spreuk die bij mijn grootvader hing: ‘Het is geen kunst om boer te worden, maar om boer kunnen te blijven’.”

Beste bedrijfslot vleesvee. Eig. Klaveren Aas-Van Osselaer LV, Melsele

Fokveedag te Beveren-Waas: Blij weerzien van collega-fokkers in Beveren na jaar coronapauze

Melkvee

In deze speciale tijden was het voor de prijskampliefhebbers van Oost-Vlaanderen weer uitkijken naar de provinciale Fokveedag, die na een jaar pauze door corona opnieuw kon doorgaan in Beveren-Waas. Met 100 inschrijvingen voor de provinciale keuring voor zwart- en roodbonte dieren en 65 inschrijvingen voor de regionale keuring van het Belgisch witblauw vee voor de regio Beveren-waas en omliggende gemeente kan de organisatie weer van een geslaagde editie spreken.