Derde van de Ierse boerderijen bedreigd in geval van no-dealbrexit

Actueel

Een derde van de Ierse boerderijen dreigt de deuren te moeten sluiten indien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord. Dat heeft de Ierse centrale bank dinsdag gemeld.

Kampioenschap Miss Toekomst vaarzen van 6 tot 12 maanden. Diablesse De Spy van veehouder Van Bellegem Daniel, Damien en Charles.

Nationale prijskamp voor stamboekdieren Belgisch witblauwe

Vleesvee

De grote prijs keukens Redant vond onlangs plaats in Erpe Mere. Hierbij geven we de kampioenen, met dank aan Leen Claeys (CRV).

[scald=96957:sdl_editor_representation]

[scald=96958:sdl_editor_representation]

[scald=96959:sdl_editor_representation]

[scald=96960:sdl_editor_representation]

[scald=96961:sdl_editor_representation]

[scald=96962:sdl_editor_representation]

[scald=96963:sdl_editor_representation]

Vanaf 1 september zal ook in Wallonië mogen enkel in Brussel nog dieren worden geslacht zonder eerst verdoofd te worden.

Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest

Schapen

Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. In totaal werden 2.613 dieren geslacht. Vorig jaar waren dat er 5.913, een daling van 56%.

Elektrische koeborstels komen het welzijn van de dieren te goede en helpen in het voorkomen van schurft.

Productiviteit en duurzaamheid combineren

Vleesvee

In het kader van de studiedag duurzame vleesveehouderij van het departement Landbouw en Visserij werd ook een bedrijfsbezoek gebracht aan het rundveebedrijf van de familie Michiel en Betty Deroo-Kerckhof in Zwevezele. Naast de uitgebreide zorg voor hun veestapel besteden ze ook veel aandacht aan duurzaamheid.

Wees zeker van het IBR-statuut vooraleer je een aangekocht rund bij de andere dieren plaatst.

Bioveiligheidstip: Beperk het risico bij aankoop van dieren

Dierenartsen en Gaia willen ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten

Actueel

Zeventien verenigingen, waaronder de beroepsvereniging voor dierenartsen (IV-DB) en Gaia, roepen vrijdag in een open brief de nieuwe Brusselse regering en het parlement op om ook in Brussel een verbod op onverdoofd slachten in te voeren. “Verplichte verdoving is de enige manier om dieren te behoeden voor ernstig en langdurig lijden dat zowel onnodig als technisch vermijdbaar is”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

Tarzan de Cobreville (Poltron x Harpon) kampioenstier. Eig.: Christophe en Pierre-Henri Lequeux, Vaux-sur-Sûre.

Kampioenen van de witblauwprijskamp

Vleesvee

De 31ste speciale witblauwprijskamp in het kader van de Beurs van Libramont ging dit jaar door op zaterdag 27 juli 2019. Hij werd georganiseerd samen met de eerste nationale prijskamp voor het witblauw ras gemengd type. Er waren 254 dieren ingeschreven, van het vleestype en het gemengd type samen.

De VS krijgen een groter deel van het rundvleesquotum dat de EU heeft ingesteld voor derde landen.

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen betere toegang tot Europese markt

Vleesvee

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen een betere toegang tot de markt van de Europese Unie. Dat heeft Donald Trump vrijdag aangekondigd. De Amerikaanse president sprak over een "belangrijke doorbraak" voor de Amerikaanse boeren en de Europese consumenten. "Het Amerikaanse vlees is het beste ter wereld", aldus Trump bij de ondertekening van het overeenkomstige handelsakkoord met de EU.

Ilias kan zich geen leven voorstellen zonder vlees.

Wanneer afmesten in het bloed zit: "Mijn beesten moeten gewoon vet zijn"

Vleesvee

Op elke prijskamp die hij kan winnen, is hij aanwezig. Ilias Akarkach is al sinds jongs af aan gefascineerd door vlees en ook nu, op 25-jarige leeftijd, is het zijn passie om dieren af te mesten, voor de supermarkt of voor wedstrijden: “Ik ben er dag en nacht mee bezig. Ik zou mijn leven niet kunnen voorstellen zonder.”

Bilateraal akkoord met Italië in het kader van blauwtong

Vleesvee

Het opduiken van blauwtong in België heeft aanzienlijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren, hun sperma, eicellen en embryo’s. Het voedselveiligheidsagentschap FAVV heeft nu een bilateraal akkoord gesloten met Italië, zodat runderen, schapen en geiten, zowel jonger als ouder dan 90 dagen, vanaf 2 juli 2019 ook onder bepaalde andere voorwaarden verzonden kunnen worden.

Het akkoord voorziet dat de Verenigde Staten tot 35.000 ton van de Europese importquota voor rundvlees mogen uitvoeren.

Europa regelt oud geschil met VS over import rundvlees

Economie

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een oud geschil over de import van hormonenvrij rundvlees geregeld. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag gemeld. De deal moet helpen om de bredere handelsgesprekken met Washington in de goede richting te duwen.

Promotiecampagne voor kalfsvlees gelanceerd

Vleesvee

Kalfsvlees is een echt paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en de recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmakelijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese, kalf marengo, ... Om het belang en de uitzonderlijke eigenschappen te benadrukken, heeft Europa besloten een campagne ter promotie van kalfsvlees te cofinancieren voor de komende drie jaar in België, Frankrijk en Italië.

Het werkelijke aantal dieren dat overlijdt door weggegooide blikjes en flesjes ligt zeker veel hoger en vormt een echt probleem.

Zwerfvuil doodde in Vlaanderen op één jaar minstens 55 runderen

Melkvee

Tijdens het eerste jaar van het meldpunt scherp-in ontving het Departement Landbouw en Visserij 79 meldingen van runderen die zwerfvuil binnenkregen. In 55 gevallen is het dier overleden, 24 keer was het mogelijk om het dier nog te redden. "Het werkelijke aantal dieren dat overlijdt door weggegooide blikjes en flesjes ligt zeker veel hoger en vormt een echt probleem". Dat is maandag 13 mei vernomen van Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het departement.

Toch menen bepaalde partijen dat onze intensieve veeteelt nog mag uitbreiden en recht heeft op landbouwsubsidies, zegt Sébastien Snoeck.

Greenpeace voert actie bij partijen voor ‘landbouw op maat van het klimaat’

Vleesvee

Greenpeace voert maandag actie bij een aantal politieke partijen. Ze vragen aan de voorzitters van CD&V, N-VA, Open Vld, MR en cdH om de klimaatimpact van intensieve veeteelt te verkleinen en om ecologische landbouw beter te ondersteunen.

Europese Unie vraagt Japan om beperkingen op Europees rundvlees op te heffen

Economie

Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan heeft Japan vrijdag opgeroepen om zijn markt open te stellen voor de invoer van rundvlees uit de hele Europese Unie. Hoewel de gekkekoeienziekte (BSE) sinds 2005 verdwenen is uit Europa, mag nog altijd maar een beperkt aantal landen rundvlees uitvoeren naar Japan.

Weyts wil onverdoofd slachten ook voor runderen verbieden.

Definitief: Kalveren verplicht verdoofd geslacht vanaf 2020

Economie

De Vlaamse Regering geeft minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts definitief groen licht om het verbod op onverdoofd slachten uit te breiden naar kalveren. Vanaf 1 januari 2020 wordt elektronarcose verplicht bij het slachten van kalveren, net zoals dat sinds 1 januari 2019 al verplicht is voor schapen, geiten en pluimvee. “Nu de techniek nog meer op punt staat, kiezen we resoluut om elektronarcose nog breder te gaan verplichten”, zegt Weyts. Runderen zijn het volgende doelwit.

De appel- en perensector wordt geplaagd door lage prijzen.

Appel- en perenteelt en rundvleessector erkend als sectoren in crisis

Actueel

Minister van Landbouw Denis Ducarme heeft de rundvleessector en de appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis. Naar gelang hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling, vermindering of uitstel van hun sociale bijdragen.

1ste prijs - Vaarzen van 6 tot 10 maanden. Nilfisk (Emblème X Hazard) à Marc Schuermans, Vissenaken

Jaarlijkse fokveebeurs in Affligem

Vleesvee

In februari vond de jaarlijkse fokveebeurs foor witblauw plaats in Affligem. Foto’s van Olivia Germeau

De drie horeca-federaties, de landbouwbonden en een sectororganisatie ondertekenden een charter waarin ze zich ertoe engageren het Belgisch rundsvlees bij de consument te promoten.

Horeca en landbouwsector gaan Belgisch rundsvlees promoten

Vleesvee

De drie horeca-federaties, de landbouwbonden en een sectororganisatie hebben vrijdag een charter ondertekend waarin ze zich ertoe engageren het Belgisch rundsvlees bij de consument te promoten.

Door gebruik te maken van het abortusprotocol kunt u verdere schade op uw bedrijf vermijden.

Abortusprotocol helpt bij diagnose

Melkvee

Elke abortus betekent een financieel verlies voor de veehouder. Een abortus kan verschillende oorzaken hebben, daarom is het belangrijk om telkens op zoek te gaan naar de oorzaak ervan en maatregelen te nemen om verdere schade te vermijden.