Belgische Conferencepeer wil na Duitsland nu ook Oostenrijk veroveren

Door VLAM-promotiecampagnes is de Conferencepeer de tweede best verkochte peer in Duitsland.
Door VLAM-promotiecampagnes is de Conferencepeer de tweede best verkochte peer in Duitsland. - Foto: Pixabay

Onze perentelers zijn leider in de wereld. Een nieuwe exportmarkt uitbouwen gaat echter niet van vandaag op morgen, maar de inspanningen van VLAM hebben de voorbije jaren wel euh, vruchten afgeworpen. VLAM zoekt maximaal naar projecten om Europese middelen binnen te halen voor de promotie van de Conferencepeer. Zo lopen er al promotiecampagnes in Duitsland, Oostenrijk, China, Brazilië, Canada en Mexico dankzij Europese cofinanciering.

Sterke exportcijfers voor peren naar Duitsland

En dat leidt tot goede resultaten. Dankzij de VLAM-campagne in Duitsland, die al vanaf 2012 loopt, is de Conferencepeer de tweede meest verkochte peer in Duitsland. Sinds 2012 is onze export naar Duitsland verviervoudigd tot bijna 30.000 ton in 2019. Deze succesformule wil VLAM nu ook toepassen in Oostenrijk, aangezien daar ook kansen zijn voor de Conferencepeer.

“Sinds 2017 kunnen we de Conferencepeer exporteren naar de Braziliaanse markt en VLAM is dan ook onmiddellijk gestart met een EU-promotiecampagne. Dankzij deze inspanningen kunnen we reeds mooie groeiende exportcijfers voorleggen. De echte export is pas eind 2017, begin 2018 begonnen. De laatste 2 jaar exporteert België rond 250 ton peren naar deze markt, maar het potentieel is hier heel groot. Ook in China kunnen we reeds mooie exportcijfers tonen.”

China is ook een sterke groeimarkt

“China bevindt zich in de top15 van de belangrijkste exportbestemmingen van de peren. Het volume van de Belgische perenexport naar China is vervijfvoudigd sinds 2013. In 2019 exporteerden we 2.700 ton naar China, goed voor 3,6 miljoen EUR. De export naar Canada is heel erg schommelend en blijft erg beperkt. Sinds vorig jaar hebben onze Belgische Conferenceperen markttoegang tot de Mexicaanse markt. Hier is het nog wachten op de opstart van de export”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Emmily Talpe, Vlaams parlementslid voor Open VLD.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent