Startpagina Paarden

Paardensportwedstrijden tot eind maart geschrapt omwille van virus

De Internationale Ruitersportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie virus. De maatregel treft 10 landen op het Europese vasteland, waaronder België.

Leestijd : 1 min

Als enige uitzondering mogen de meer weken durende evenementen, de zogenaamde Tours, die op dit moment al begonnen zijn, wel nog plaatsvinden. Dit is mede zo besloten om te voorkomen dat heel veel paarden tegelijk verplaatst worden.

Het rhinopneumonie virus kende ruim een week geleden een verspreiding op het internationale concours van Valencia. Inmiddels zijn er in meerdere landen gerelateerde uitbraken, waaronder in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Volgens een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS betreft het een zeer besmettelijk virus. “Het virus kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben.”

De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen 100 % zekerheid. De FEI heeft inmiddels 21 veeartsen naar Valencia gestuurd om de zieke dieren te helpen én de 2 plaatselijke dierenartsen te assisteren. Ook wordt er extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van 4 paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en 11 worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona.

Belga

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken