Startpagina Actueel

Europa brengt duidelijkheid in toepassing MRL voor CIPC

Goed nieuws voor de aardappelsector : de Europese Commissie heeft formeel de waarde van 0,4 ppm als tijdelijke maximale residuën limiet (tMRL) voor CIPC in aardappelen en aardappelproducten vastgelegd. De tijdelijke MRL geldt vanaf 2 september 2021.

Leestijd : 2 min

Dit betekent dus dat de sector voorlopig nog gespaard blijft van de toepassing van de standaardwaarde (detectiegrens) van 0,01 ppm. De overgangsregeling is echt noodzakelijk om de sector tijd te geven om voornamelijk historische contaminatie, onder meer in loodsen, weg te werken.

Heel positief voor de aardappelsector

Voorzitter Belpotato, Jean-Pierre Van Puymbrouck : “Dit is heel positief voor de aardappelsector. Een onmiddellijke overgang naar de drempelwaarde van 0,01 ppm zou een catastrofe zijn geweest want dat was praktisch gewoon onhaalbaar. Gelukkig had Europa oor voor onze argumenten en hebben we een tijdelijke MRL kunnen onderhandelen.”

Het dossier is echter nog niet afgerond. Het tMRL zal weer worden bekeken op basis van de monitoringgegevens die uiterlijk op 31 december 2021 aan de Commissie moeten worden gerapporteerd. Op het einde van elk volgend jaar vraagt Europa dan een actualisering en een verslag over de ontwikkeling en toepassing van reinigingspraktijken.

De bedoeling is om de tMRL geleidelijk aan te verlagen in de richting van de beoogde drempelwaarde van 0,01 ppm. Op die manier blijft het praktisch haalbaar voor de hele sector en moeten we er kunnen in slagen om geen partijen aardappelen noch enige opslagcapaciteit te verliezen.

Toepassing van het reinigingsprotocol

Het reinigingsprotocol (beschikbaar op www.belpotato.be) werd vorig jaar ontwikkeld door Euppa (de Europese verwerkende industrie), Europatat (de Europese handel) en Copa-Cogeca (de Europese producenten), en resulteerde in de tMRL van 0,4 ppm. Dit reinigingsprotocol werd al door heel wat bedrijven toegepast. Wegens tijdsgebrek en door de lange aanwezigheid van aardappelen in de loodsen door corona kon dit nog niet in alle loodsen of niet volledig uitgevoerd worden.

Belpotato.be roept alle betrokken operatoren (telers, handelaren en verwerkers) op om dit protocol zo breed mogelijk toe te passen zo vlug mogelijk na het uitschuren van de oogst 2020, en in ieder geval voordat de oogst 2021 wordt opgeslagen.

Grote bemonsteringsplan

Het grote bemonsteringsplan dat Belgapom tijdens deze winter heeft uitgevoerd zal worden gebruikt om de gemiddelde residucijfers op knollen van de oogst van 2020 vast te stellen. De data zullen ook worden gebruikt voor het bovenvermeld verslag dat eind dit jaar bij de Commissie moet worden ingediend. De collectieve inspanning van de hele sector om elk jaar correct en geactualiseerde data te verstrekken, zal ertoe bijdragen dat de tMRL op een realistische wijze kan worden vastgesteld en geleidelijk afgebouwd.

Voor nadere informatie: pierre@belpotato.be

LV-Belpotato-PCA

Lees ook in Actueel

Poolse regering zegt dat akkoord over Oekraïense graaninvoer nog veraf is

Boerenprotest De Poolse regering heeft vrijdag 23 februari aan het Franse persagentschap AFP meegedeeld dat een akkoord over de Oekraïense graaninvoer nog veraf is. Poolse boeren blokkeren al weken de grensovergang met Oekraïne uit onvrede met opgeschorte Europese importtarieven en quota voor landbouwproducten uit het deels door Rusland bezette land.
Meer artikelen bekijken