Startpagina Paarden

Kwaliteit maakt overtuigende indruk

De merrie- en veulenprijskamp van het BWP gewest Zuid Oost-Vlaanderen kende geen record qua aantal deelnemers maar imponerende kwaliteit was er duidelijk wel. Bij de merries werd Mona de Regor (I’M Special de Muze) dagkampioene, de titel van jeugdkampioene ging overtuigend naar Perle du Maillet Z (v. Presley Boy).

Leestijd : 4 min

Royal vd Meyhoeve (v. Thunder vd Zuuthoeve) was onbetwistbaar de beste bij de hengstveulens. De reeks merrieveulens werd gewonnen door de charmante Roxette vd Molenberg (Balou du Rouet x Darco).

Indrukwekkende kwaliteit

In de fraai afgezette ring van het terrein Polbroek te Sint-Lievens-Houtem werden meesterstukjes van de Zuid-Oost-Vlaamse fokkerij voorgesteld. Na afloop vatte juryvoorzitter Herman Bode het als volgt samen. “De kwantiteit was matig, maar de indrukwekkende kwaliteit van de deelnemende paarden gaf ons een zeer goed gevoel.”

Familie Veldeman

Yves Lippens uit Nazareth werd met de interessant gefokte en complete merrie La Vie vh Veldhof (v. Cardento) reekswinnaar bij de zesjarige merries. Halfzus Joidello vd Keete (Cardento x Major de la Cour) van Jacky Bothuyne uit Wannegem Lede volgde op plaats twee . Kellemoi vd Oude Scheure (v. Atlantic) van Patric Buggenhout uit Scheldewindeke mocht zich als derde opstellen. Dit trio vormde de aanloop naar het festival van de Familie Veldeman uit Oudegem.

Inderdaad, de fokkerij de Regor schitterde zoals steeds. De atletische Mona de Regor (I’M Special de Muze x Querlybet Hero) won met klasse de reeks vierjarigen voor stalgenote Nueva Epoca de Regor (v. Nabab de Rêve). Ook in de derde plaats van Nouryta De Rigo (v. Diamant de Semilly) had Veldeman een vinger in de pap. De fijn geslepen vosmerrie is immers in bezit van fokker Ulrik Goossens uit Berlare samen met de familie Veldeman.

Koninginnenreeks

De reeks driejarige merries werd met een stevige bezetting de koninginnenreeks. De over een energiek bewegingsmechanisme beschikkende Omani de Regor, een Scendro dochter uit de dagkampioene Omani de Regor werd eerste. In de strijd om de tweede plaats haalde de pittige Oh Mammy Blue de Brandegem (Mr Blue x Major de la Cour) van Peter De Brabandere) uit Merelbeke het met haar sportieve bouw van Ohaj de Regor (Kannan x Cento), alweer een Veldeman procduct. Een podium met bloed topverervers en performers was dat.

Imponerend

Wie dacht daarmee het beste gehad te hebben had het verkeerd voor. In de reeks tweejarige merries stond een bijzonder aansprekende twenter op kop. Het gaat om de opvallende Perle du Maillet Z, een rassig, edel en sterk bewegend Presley Boy x Accord II-product. Deze schimmel wordt beslist de rijzende ster van de familie Veldeman. Met dergelijke présence en allure kan je daar donder op zeggen. Tegen zoveel klasse kon Parequita V.H. van Willem Van Hoecke uit Overmere niet op. De elegant dravende Jamal vd Heffinck-dochter werd verdienstelijk tweede. De over een mooie schouderpartij beschikkende en typevolle Palestra vd Motsenhoeve (v. Kafka vd Heffinck) van Marie Therèse De Groote uit Merelbeke vervolledigde het podium.

Que passa de Regor (v. Hunters’ Scendro) was de beste bij de vrouwelijke jaarlingen en bij de mannelijke was dat Q-Balou van Boechhoute, een product van Magic Star vd Eedthoek. Het is een hengst die, na zijn succesvolle prestatie op het nationaal veulenkampionschep vorig jaar, zijn verervingskracht in de verf zette.

Dubbelslag

Bij de hengstveulens verraste Herman De Meyer met een dubbelslag. Op zijn Royal vd Meyhoeve (Thunder x Waikki) stond geen maat. Tegen het prachtige, fors gebouwde en elegant bewegende donkerbruine veulen maakte de tegenstand geen kans. Grootse belager werd stalgenoot Ramses vd Meyhoeve. Ramses is zeer rassige nakomeling van de jonge hengst Matisse de Mariposa uit een Nabab de Rêve-merrie. De fraai gemodelleerde Remus vh Krekelhof, een typevolle zoon van Diamant de Semilly - gefokt door Daniel Reygaerts - draafde zich vol overtuiging naar een derde plaats. Op vier volgde de knappe en lekker lopende Riverdance vd Vlasbloemhoeve (v. Urano De Cartigny) door Luc Matthijs gefokt en een Township xx-moeder. De over veel ras beschikkende Rotschild de Brandegem (v. Richebpourg) van Peter De Brabandere werd vijfde.

Sporttypes

Beste merrieveulen werd de Balou du Rouet-dochter Roxette vd Molenberg van Stoeterij De Molenberg de winnares. Roxette heeft een knap model en draaft met veel ruimte. Als men daarbij weet dat haar moeder de volle zus is van Jur Vrielings topper Glasgow vh Merelsnest is het plaatje compleet. Met de edele Ryana vd Vlasbloemhoeve (Hasall vd Mispelaere x Wandor vd Mispelaere) legde fokker eigenaar Luc Matthijs beslag op de tweede plaats. Op vier, tussen twee producten, uit de stal Van Heiste van Patrick Gillis stond de scherp gemodelleerde Realty ter Bink (v. Carlow vd Helle) van Kristof van Pamel. Op drie, net voor Reality, was de speelse en langgelijnde Rome van Heiste (v. Cooper vd Heffinck) geëindigd. Stalgenote Cacharel van Heiste Z (v. Corico Z) kreeg plaats vijf toegewezen.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken