Startpagina Paarden

Drie hoogst geklasseerde trekpaarden

Van de 22 driejarige hengsten die voorgesteld werden op de recente centrale hengstenkeuring in Ghlin zijn er 16 goedgekeurd. Dat is ruim, maar niet overdreven. We hebben daaromtrent geen negatieve reacties opgevangen, wel integendeel.

Leestijd : 2 min

Vóór de hengsten aan de zeskoppige jury voorgesteld werden, kregen ze van de dierenartsen een bepaalde score en daarmee gingen de juryleden aan de slag. Volgens de uitslagen zijn die scores voor het beenwerk duidelijk verbeterd ten opzichte van de voorbije jaren. Algemeen bekeken was er kwaliteit: voldoende rasadel met hengsten die vlot door de piste draafden.

Top 3

Voor de bespreking beperken we ons in dit nummer tot de top 3. Dat zijn de hengsten die voor type, bewegingen en beenwerk de meeste punten kregen. Er zijn 10 punten te verdienen per onderdeel. Om een hengst goed te keuren, moet hij op een totaal van 30 punten minstens 20 punten behalen.

Sky

Op kop met de meeste punten (22,83) stond Sky van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant, 1m71 bruinschimmel (Gamin van de Lindehoef x Matteo van ’t Rietenhof), fokker/eigenaar Dominique van Riet uit Londerzeel. Sky is compact gebouwd, toont weinig diepte, wat niet direct een probleem is voor een nog jonge en jeugdige hengst. Wel mist hij nog de nodige bespiering. Hij kreeg bij de jonge hengsten de hoogste score voor beenwerk (8,25), terwijl hij zich qua type met 6,83 eerder in het midden bevindt. Qua beweging maakte hij wel indruk. Daarvoor werd hij beloond met een score van 7,75. Ondertussen is Sky door Dominique Van Riet verkocht aan de gebroeders Gelein, Levien en Omer Van Haelst uit Philippine (Nederland).

Domingo

Op de tweede plaats kwam Domingo van ’t IJzerhof met 22,75 punten , 1m68 blauwschimmel (Bonarius van ’t Zand x Tijn van de Vliegert), fokker Steven Watté uit Appelterre-Ninove, eigenaar Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde. Bij Domingo is de sterke voorhand opvallend. Het gehele plaatje sluit goed aan. Bij de uitslag van de dierenartsen hoorde hij niet bij de besten (A-), vandaar ook zijn matige score op het beenwerk (6,75). Stap en draf waren daarentegen heel ruim met kracht en dynamiek. Daarvoor kreeg hij bij de jonge hengsten de beste score (8,08) op bewegingen. Qua type behaalde hij eveneens de hoogste score (7,92).

Stan

Derde (met 22,42 punten) werd Stan van de Voshoek, 1m73 (Tinus van Aardenhof x Kondor van ’t Keerkenhof), fokker Marc en Chris BVBA Pollet uit Torhout, eigenaar Eddy Van Langenhove uit Denderbelle. Op alle onderdelen behaalde hij een goed resultaat (type 7,50, bewegingen 7,42 en beenwerk 7,50). In tegenstelling tot veel andere hengsten toonde hij zich al meer volwassen. Stan viel meteen op door zijn goede verhoudingen. Ook qua beweging moest hij niet onderdoen.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken