Gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar voor miljoenenfraude met Europese landbouwsubsidies

Hoofdverdachten waren een nu 61-jarige vrouw uit Cyprus en haar echtgenoot, die samen in 2007 een bedrijf Agropromotion hadden opgericht, waarmee ze vervolgens vanaf 2008 begonnen te frauderen met subsidies van de EU.
Hoofdverdachten waren een nu 61-jarige vrouw uit Cyprus en haar echtgenoot, die samen in 2007 een bedrijf Agropromotion hadden opgericht, waarmee ze vervolgens vanaf 2008 begonnen te frauderen met subsidies van de EU. - Foto: Pixabay

Hoofdverdachten waren een nu 61-jarige vrouw uit Cyprus en haar echtgenoot, die samen in 2007 een bedrijf Agropromotion hadden opgericht, waarmee ze vervolgens vanaf 2008 begonnen te frauderen met subsidies van de EU. Dat deden ze door geld te lenen aan Bulgaarse en Cypriotische landbouworganisaties die Europese subsidies wilden binnenhalen om hun landbouwproducten te promoten in andere landen.

Landbouworganisaties beschikten niet over voldoende middelen

De landbouworganisaties beschikten echter niet over voldoende middelen om voor zulke campagnes de verplichte verdeelsleutel te respecteren van 50 % EU-subsidies, 30  % nationale subsidies en 20 % eigen middelen. Via hun bedrijf Agropromotion leenden de verdachten de organisaties geld zodat die de 20 % eigen inbreng konden halen en zo de subsidies in de wacht konden slepen, waarna ze via opgeklopte en valse facturen aan de landbouworganisaties de miljoenen euro’s aan subsidies via hun vennootschappen en rekeningen in België, Cyprus, Bulgarije, Polen, Oekraïne en Estland lieten doorstromen naar hun eigen bedrijven en rekeningen.

Daarbij schrokken de betrokkenen er niet voor terug om aanbestedingen te manipuleren, prijzen voor goederen en diensten op te blazen, onkosten te veinzen, en een EU-ambtenaar om te kopen. Volgens een berekening van Olaf, de Europese antifraudedienst, bedroeg de maximale financiële impact van het gesjoemel op het Europese budget ruim 13,028 miljoen euro. Daarvan was weliswaar slechts 5,748 miljoen euro uitbetaald, de andere subsidies konden nog worden geblokkeerd. Dat geld werd witgewassen via een schermvennootschap op de Seychellen die officieel aandeelhouder was van een Bulgaarse vennootschap waar geld naartoe was gestroomd, en bij die witwasoperaties was nog een tweede Europese ambtenaar betrokken.

EU-ambtenaren lieten zich omkopen

In maart 2013 opende het Brusselse parket een onderzoek naar de fraude maar zelfs toen de hoofdverdachte in 2014 al voor fraude in Griekenland in de cel belandde, bleef zijn vrouw via Agropromotion Europese subsidieprojecten opzetten. Het koppel is nu veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 en 5 jaar, terwijl een handlanger een celstraf van twee jaar kreeg. De EU-ambtenaar die zich liet omkopen, kreeg 3 jaar cel, zijn collega 2 jaar cel.

Belga

Meest recent

Meest recent