Startpagina Actueel

Actie tegen megafabriek van Clarebout in Frameries

In Frameries, in de provincie Henegouwen, wordt op zondag 18 april actie gevoerd tegen de megafabriek van het bedrijf Clarebout. Het gaat om een initiatief van het collectief Steun aan de Boerenstrijd (RéSAP, Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne) en het buurtcomité La Nature sans Friture in het kader van de internationale dag voor de boerenstrijd.

Leestijd : 2 min

Met hun actie willen de twee bewegingen zich verzetten tegen de plannen voor een megafabriek voor frieten van het bedrijf Clarebout Potatoes op het industrieterrein van Frameries. De buurtbewoners van Frameries en de boerenbeweging zullen op de bedrijfssite onder andere aardappelen planten en spandoeken aanbrengen om hun punt te maken.

Ook zullen de ministers Borsus, Tellier, Di Rupo en Clarinval vanaf 12 april online geïnterpelleerd worden om te ijveren voor "de stopzetting van het project en om structurele politieke steun te vragen voor de familiale landbouw en boeren".

Vechten voor bescherming milieu, veiligheid, gezondheid en levenskwaliteit

De buurtbewoners mobiliseren zich al sinds januari 2019 tegen de megafabriek van Clarebout Potatoes. "De sector is verantwoordelijk voor 10 procent van de arbeidsongevallen in de voedingsindustrie", haalt Florence Defourny van La Nature sans Friture aan. "Het vervuilt enorm en vernielt de landbouw. Het is een junkfoodmachine. In Frameries verdedigen wij een respectvoller model. We vechten voor de bescherming van het milieu, de veiligheid, de gezondheid en de levenskwaliteit van elke burger."

Het collectief RéSAP voegt er aan toe dat de Clarebout-fabriek in Frameries symbool staat voor de mistoestanden in de Belgische aardappelverwerkende industrie. Volgens het netwerk is de productie op 30 jaar tijd vertienvoudigd om aan supermarkten en fastfoodrestaurants te kunnen leveren. "Dit model gaat gepaard met een sterke druk op de landbouwgronden, die nu gereserveerd worden voor export in plaats van zelfvoorzienende landbouw", aldus RéSAP, dat er tot slot op wijst dat de aardappelsector de grootste gebruiker van pesticiden is in België.

Belga

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken